Jump to content

Inferno_CPU-Heatsink Tester

Seafalco

Recommended Posts

Εχω χρησιμοποιήσει σε μια κατασκευή μου, το LT1021 , το οποίο το βρήκα μόνο στην Γερμανία.

(Έχω προσωρινή σύνδεση ίντερνετ με Mobile Connect , και δεν μπορώ να δω τις φωτογραφίες σου( ογκοχρέωση )

Και έτσι δεν ξέρω εάν είναι συμβατό με ότι κάνεις .

Linear Technology - Home Page

Έχεις πολύ καλή επιλογή κάνει.

Αυτό έχει από μόνο του έτοιμο αυτό που αναγκάστηκα να κάνω εγώ με διάκριτα εξαρτήματα!

Είχα προσπαθήσει να βρώ το LT1031/LH0070 _όταν αποφάσισα ότι δεν αντέχω αυτά με τον φούρνο (οικονομικά εννοείται) , αλλά όταν το ζήτητησα με κοίταγαν περίεργα.

Κάτι λίγο αυτό κάτι που είχα ήδη έτοιμη μια λύση και το γεγονός ότι η ολίσθηση που έχω είναι πάρα πολύ μικρότερη από αυτήν που έθεσα σαν όριο.... δεν το έψαξα παραπάνω.

Επιφυλάσομαι για όταν θα κάνω revision :slap: στην συσκευή, για την ώρα της "τηγανίζω' τα τρανζίστορ :)

ΝΑ είσα καλά για το link ευχαριστώ!

• Replies 215
  • Created
  • Last Reply

Καλημέρα σε όλους!

'Ενα μικρό update γιατί είπαμε μπορεί να μην ανεβάζω συχνά _λόγω της παράλληλης ανάπτυξης της κατασκευής - αλλά δουλέυω σαν τον "σκλάβο" -τραβάτε με κι' ας κλαίω.:p

Η εβδομάδα που πέρασε ήταν πολύ παραγωγική, αλλά αυτό πέρασε από τα 40 κύματα!

Επανέφερα σε χρήση τα παλμοτροφοδοτικά και με ασφάλεια συνέχισα τις δοκιμές στο κύκλωμα του Vheat-controller.

Μιλάμε για περιπέτεια -όταν την ανεβάσω θα καταλάβετε- το κύκλωμα δούλευε ποίημα, και μετά άρχιζε τα τρελά.

μου πήρε μια βδομάδα με δοκιμές και απόπειρες΄να βελτιώσω και να στεθεροποιήσω την συμπεριφορά του σε όλα τα ενδεχόμενα της χρήσης του.

Ιδιαίτερα ασχολήθηκε με την βαθμίδα διακοπής των υπερεντάσεων, εδώ ήταν που έγινε κυριολεκτικά το έλα να δείς.

Αξίζει τον κόπο να αναφερθώ , γιατί είναι ένας πολύ καλός τρόπος να αντιληφθεί -ακόμα και αυτός που δεν έχει επαφή με ηλεκτρονικες κατασκευές , τι σημαίνει αναπτύσω μια καινούργια κατασκευή.

Μιλάμε "κόλαση" . αλλά δεν την αλλάζω με τίποτα!!

Τελος πάντων , απόψε έκανα μια διόρθωση μιας μικρής στραβομάρας, και αίφνης όλα άρχισαν να δουλεύουν "ρολόϊ".

Τα αποτελέσματα είναι εν ολίγοις, σταθερή τάση με πολύ μικρή κυμάτωση και περιορισμός των υπερεντάσεων με μία διάταξη που έχει συμπεριφορά αντιστρόφου χρόνου.

Δηλαδή όσο πιο μεγάλη είναι η υπερένταση , τόσο πιο γρήγορα την διακόπτει, ξεκινάει αππό τα 2 msec περίπου για οριακή υπέρβαση , και καταλήγει στα 60 μsec σε περίπτωση βραχυκυκλώματος.

Μετά από κάθε γεγονός υπερέντασης , απαιτείται reset για να ξεκινήσει και πάλι , και όταν το κάνει ξεκινά προοδευτικά .

Με άλλα λόγια πλέον τα τρανζίστορ είναι σε θέση να υπομείνουν αλώβητα οιαδήποτε κακομεταχείριση!

Συνεπώς -αφού ολοκληρώσω κάποιες μικρορυθμίσεις και νοικοκυρέματα- σας "χρωστάω", ένα κανονικό update.

Μέχρι τότε καλό ξημέρωμα !

• 2 weeks later...

Η βελτιστοποίηση της βαθμίδας παραγωγής της τάσης θέρμανσης (Vheat) [Μέρος 01]

Και παλι ξανά μαζί για την συνέχεια της κατασκευής μιας από τις βασικές βαθμίδες του project Inferno.

Επειδή το "σεντονι" αυτό είναι υπέρδιπλο, αποφάσισα να το κόψω σε μικρότερα , οπότε την κατανόησή σας θα την χρειαστώ!

Όπως θα θυμάστε -ελπίζω δηλαδή, γιατί αναγνωρίζω ότι σας έχω οδηγήσει να ανακαλύψετε νέα όρια υπομονής :p -

είχα μείνει να πλέω σε πελάγη φουρτουνιασμένα, διότι το σύστημα έκανε τα "δικά" του και ξαπόστελνε τα τρανζίστορ

σε 'τόπο χλοερό', το ένα μετά το άλλο :wall:

Το πρόβλημα βρισκόταν στο γεγονός ότι ήθελα να έχω τελείως σταθερή συμπεριφορά από μηδενικό φορτίο μέχρι το μέγιστο και αυτό να μην έχει δυσμενή επίδραση στην κυμάτωση της τάσης εξόδου.

Μετά από αρκετό ψάξιμο και την σχετική "ομφαλοσκόπηση" απεδείχθη ότι η λύση ήταν μπρός στα μάτια μου και απλά δεν "ήθελα " να την δώ!

Όταν το έφτιαχνα στα πολύ χαμηλά ρεύματα, χάλαγε στο υψηλά........μέχρι που άναψε το "γλομπάκι" και αντιλήφθηκα ότι δεν υπήρχε καμία ανάγκη να κάνω ρύθμιση με μηδενικά ρεύματα, αυτό είναι δουλειά του Iheat controller!!!

Το αυγό του Κολόμβου!

έβαλά ένα μικρό και σταθερό φορτίο στην έξοδο -του οποίου το ρέυμα δεν χρειάζεται τον Heater για να κυκλοφορήσει και "ώς δια μαγείας" η βαθμίδα άρχισε να συμπεριφέρεται σχεδόν σαν κυρία!!

Αλλά ας το δούμε σε ενσταντανέ:

Επιλέχτηκαν δύο αντιστάσεις ισχύος οι οποίες μετά το σχετικό "σάλτσωμα":

300420115177-medium.jpg

Και αφού έγιναν οι σχετικές οπές στήριξής τους:

300420115176-medium.jpg

Στερώθηκαν στην κοινή ψύκτρα που έχει και τα υπόλοιπα εξαρτήματα ισχύος της βαθμίδας:

300420115181-medium.jpg

Φυσικά για να γίνει αυτό διαλύθηκε -για μια φορά ακόμα η κάτω πλευρά της βαθμίδας εξόδου, αλλά μαθημένα τα βουνά απ' τα χιόνια!

Η αντιστάσεις τροφοδοτήθηκαν από την έξοδο του Shunt (προκειμένου το ρεύμα τους να το βλέπει -με βάση την βασική αρχή του ....κάλιο γαϊδουρόδενε.......) η βαθμίδα ελέγχου της έντασης.:

010520115190-medium.jpg

Και η άλλη πλευρά των αντιστάσεων συνδέθηκε με την γή του κυκλώματος, στο σημείο αυτό πολύ χρήσιμη φάνηκε η πρόβλεψη _βάλτο να υπάρχει και δεν ξέρεις που λένε- της πέμπτης -κενής- τρύπας πάνω στον βακελίτης που στηρίζει τους ακροδέκτες.

Έτσι μετά από την σχετική επανατακτοποίηση των καλωδιώσεων , η νέα εικόνα έχει ως εξής:

010520115185-medium.jpg

Ακολούθησε ένας αρχικός έλεγχος για την σταθερότητα της τάσης στην πάροδο του χρόνου :

120520115325-medium.jpg

Η οποία -όπως βλέπετε- ήταν άκρως ικανοποιητική!

Στην συνέχεια ήρθε η ώρα για την υλοποίηση του κυκλώματος ελέγχου του ρεύματος.(ήρθε η ώρα ο κάβουρας να δεί τα κάρβουνα από κοντά!)

Βασική παρατήρηση εδώ είναι ότι η βαθμίδα απόδίδοντας κάποια Ampere παραπάνω από το μέγιστο ρεύμα που είναι ρυθμισμένη να αποροφά μεγίστων η βαθμίδα του Iheat , δεν ε΄χει κανένα λόγο να προσπαθήσει να διατηρήσει σταθερό ένα ρέυμα το οποίο είναι υπερένταση στην ουσία.

Το ακριβώς αντίθετο είναι η σωστή συμπεριφορά, απ΄την στιγμή που θα ανιχνέυσει υπερένταση , θα πρέπει να διακόψει "ακαριαία" την λειτουργία της , με σκοπό τόσο την αυτοπροστασία της όσο και των "κατάντι" βαθμίδων.

Και μάλιστα αυτό θα πρέπει να το κάνει με έναν τρόπο που να μην επιτρέπει την επαναλειτουργία της αν δεν γίνει ειδικός προς τούτο χειρισμός (reset) , με άλλα λόγια θα πρέπει να "κλειδώνει".

Κατ' αρχήν σκέφτηκα να υλοποιήσω το κύκλωμα με ένα ρελέ -γρήγορο- το οποίο διαθέτοντας αυτοσυγκράτηση θα έκανε latch αμέσως μετά από τον οπλισμό του από την βαθμίδα ελέγχου του ρεύματος [imax].

Ξεκινώντας από μια καλή επίδοση στους χρο΄νους αντίδρασης της βαθμίδας ελέγχου του ρεύματος (ICS):

020520115202-medium.jpg

Η σούπα χάλαγε λόγω της καθυστέρησης του ρελέ:

020520115200-medium.jpg

Χρειαζόταν 5+ msec για να "εκαθαριστεί μια κατάσταση υπερέντασης!

Το κύκλωμα δεν έκανε τίποτα για μικρότερης δειάρκειας υπερεντάσεις , όπως την επόμενη που κρατά για 4 msecQ

020520115204-medium.jpg

{αν παρατηρήσετε το ρεύμα δεν μηδενίζεται}

Καλό φαινόταν -δηλαδή- μόνο κάτω από το πρίσμα του σχετικού απηυδίσματος που είχα :fist:

Αλλά ο γάϊδαρος είχα πολύ μακρύ σκοινί! ( 5 msec !!!!)

Δεν μου ενέπνεε καμία σιγουριά, και επειδή μέσα στις συνθήκες που θα έπρεπε η έξοδος να αντέχει περιλαμβάνεται και το "στερεό " βραχυκύκλωμα, αποφάσισα -σαν ήδη δις αμαρτωλός - ότι χρειαζόταν κάτι πιο γρήγορο.

Πρώτη σκέψη -και αξιοπρεπής θα έλεγα - ένα θυρίστορ με την κατάληλη διάταξη σκανδαλισμού από ένα PUT :

030520115212-medium.jpg

Η διάταξη αυτή συνδεόμενη με την υπόλοιπη "κουζίνα" :

040520115218-medium.jpg

"Μαγείρευε" όπως παρακάτω:

030520115207-medium.jpg

030520115206-medium.jpg

{Η φράση "άνω: οπλισμός ρελέ" είναι λάθος, το σωστό είναι :

"¨ανω: οπλισμός θυρίστορ" }

Όπως βλέπετε οι χρόνοι αντίδρασης έχουν γίνει σχεδόν 80 φορές μικρότεροι!

Πολύ καλό αλλά ....-πάντα υπάρχει ένα αλλά-....το κύκλωμα ήταν ελαφρώς "μυγιάγκιχτο!!

Στα κουφά και δίχως προφανή αφορμή η τοποθέτηση ενός φορτίου σχετικά κοντά με το όριο αντίδρασης το έκανε -ως μη όφειλε- να ενεργοποιείται :hmm:

Λύση δόθηκε -μετά από σκέψη - βάζοντας λίγο "φρένο στην ταχύτητα αντίδρασης, με την βοήθεια ενός μικρού πυκνωτή στην είσοδο του τελεστικού ενισυτή που έλεγχε το ρεύμα:

040520115216-medium.jpg

Δοκιμές έδειξαν ότι η συμπεριφορά βελτιώθηκε χωρίς ιδιαίτερη θυσία σtους χρόνοyς (120 μsec)

Οπότε - όπως ήταν απαραίτητο- έγιναν και δοκιμές με μεγαλύτερα ρέυματα, π.χ. σε βραχυκύκλωμα:

040520115215-medium.jpg

Τα πάντα επιβίωσαν!!

Οι χρόνοι που τα FET βρίσκονται στο "τηγάνι" είναι για μια υπερένταση μεγάλη :

030520115208-medium.jpg

Και για την περίπτωση του βραχυκυκλώματος:

030520115213-medium.jpg

Δηλαδή 60 και 35 μsec αντίστοιχα!

Καθόλου άσχημα (περίπου 160 φορές ταχύτερα από την προσέγγιση με το ρελέ!!)

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι από την στιγμή που θα δώσει εντολή ο τελεστικός για διακοπή λειτουργείας , αυτή συμβαίνει μέσα σε χρόνο μόλις 28 μsec!

070520115220-medium.jpg

Πλήρης ικανοποίησης , άφησα τον βασανιστή του ακατονόμαστου να κρυώνει και πήγα για ύπνο, ακριβώς όπως πρέπει να κάνω και τώρα :p

Καλυνήχτα σε όλους και τα ξαναλέμε σύντομα.....

ελπίζω!!

Η βελτιστοποίηση της βαθμίδας παραγωγής της τάσης θέρμανσης (Vheat) [Μέρος 02]

Αλλά η ικανοποίηση έμελε να κρατήσει μέχρι την επόμενη μόνο........................

Άρχισα τις δοκιμές, και όλα πήγαιναν καλά μέχρι που έφτασα στο σημείο να δώ πώς συμπεριφέρεται όταν πρωτο-ανοίγεις το σύστημα.

Με το που ξεκίναγε να ανάψει -είχε δεν είχε φορτίο- κατέληγε σε δέσμευση της εξόδου!!

Βεβαίως, αυτό είναι γενικώς αναμενόμενο , διότι την ώρα που "αναπτύσονται οι τάσεις τροφοδοσίας, μπορεί να συμβαίνουν περίεργα πράγματα.

Για το σκοπό αυτό άλλωστε έχω προβλέψει την κατασκευή μιας βαθμίδας που θα φροντίζει την ομαλή εκκίνηση.

Οπότε είπα , Ο.Κ. λίγο υπομονή.

Οι παρήγορες σκέψεις όμως για λίγη ώρα κράτησαν.

Διότι ενώ το είχα και δούλευε κανονικότατα με 7Α (με όριο δέσμευσης τα 10Α) , αφαιρώ το φορτίο για να δώ το overshoot και ...............περνάει σε δέσμευση!!!!!!!!!

Μιλάμε φωτίστηκε ο τόπος από τα "καντήλια"!

Αλλά ψυχραιμία.

Λέω κάποια μ@λ@κία θα έχω κάνει, να το ξαναδώ.

Διαπιστώνω λοιπόν ότι την ώρα που αφαιρούσα το φορτίο αναπτυσόταν ένα spike το οποίο διέγειρε το PUT και συνεπώς και θυρίστορ, .....ψάξιμο .....αλλά δεν απέδωσε καρπούς.

Κάτι αυτό, κάτι που οι γραμμές που χρησημοποιούσα για την επικοινωνία μεταξύ κύριας πλακέτας και πλακέτας δέσμευσης, φέρνανε παράσιτο στην έξοδο, λέω ΤΕΛΟΣ,

πάμε για νέα προσέγκιση, με ποιό noise immune εξαρτήματα.

Βαθμίδα δέσμευσης με Photo-Thyristor.

Αυτή είναι η πιό αναίσθητη λύση με τους λιγότερους δυνατούς επηρεασμούς , εξασφαλίζει πλήρη απομόνωση -αν το χρειάζεσαι- και είναι πολύ εύκολα ελέγξιμη.

Στήνω λοιπόν στο breadboard ένα κύκλωμα με ένα φωτοθυρίστορ (το λευκό ολοκληρωμένο) και ένα φωτοτρανζίστορ (το μαύρο ολοκληρωμένο):

070520115228-medium.jpg

{το τρίμερ, απλώς βρισκόταν στην γειτονιά!}

Στην συνταγή προστίθενται και κάποια ρελέ -έτσι για νε δέσει το γλυκό- και με το κύκλωμα αυτό αρχίζει νέα φάση δοκιμών:

120520115322-medium.jpg

Κατ' αρχήν δοκιμάζεται το σύστημα για τον χρόνο αντίδρασής του, σε εικονική εντολή δέσμευσης:

Εδώ να πώ ότι, η δέσμευση περιλαμβάνει τρείς βαθμίδες .

Στην πάνω κυματομορφή φαίνεται η τεχνητή εντολή δέσμευσης και κάτω η τάση οδήγησης των Fet εξόδου.

Η δέσμευση της τάσης οδήγησης είναι σε δύο βήματα, το πρώτο και πιο ταχύ (η απότομη μείωση ) εξασφαλίζεται από το φωτοθυρίστορ

και το δεύτερο πραγματοποιείται από ένα ρελέ σε περίπου 7 msec (το μικρό σκαλοπατάκι):

080520115233-medium.jpg

Και εδώ το πρώτο και πιο κρίσιμο τμήμα της δέσμευσης:

080520115234-medium.jpg

Και σε ποιό μεγάλη χρονική ανάλυση:

080520115237-medium.jpg

Σε περίπου 10 μsec η έξοδος της τάσης έχει δεσμευτεί. Αυτό είναι 500 φορές πιο γρήγορο απ' ότι η αρχική λύση με το ρελέ σκέτο!

Οπότε το ζήτημα που απόμένει να ρυθμιστεί, είναι ο συνολικός χρόνος σε πραγματικές συνθήκες, δηλαδή ο καθορισμός του χρόνου που μεσολαβεί

από την στιγμή που εκδηλώνεται η υπερένταση, μέχρι την στιγμή που αυτή εκκαθαρίζεται (πάυει)

Κατ΄αρχήν επειδή ο τελεστικός που ελέγχει το ρεύμα δουλεύει στην ουσία σαν συγκριτής, του έβαλα μια μικρή θετική ανάδραση

(1,5 MOhm αντίσταση από την έξοδο στην + είσοδο), και σε οριακή υπέρβαση του ρεύματος έχω την ακόλουθη αντίδραση:

080520115246-medium.jpg

Δηλαδή χρειάζονται 460 μsec όταν έχω οριακή υπερένταση.

Για λόγους σταθερότητας αλλά και πιο ευέλικτης συμπεριφοράς αύξησα το ποσοστό της θετικής ανάδρασης , βάζοντας παράλληλα στην πρώτη, μια ακόμα αντίσταση 470 KOhm.

Και πλέον ο αντίστοιχος χρόνος (σε οριακή υπέρβαση του ρεύματος ) είναι μόνο 110 μsec:

080520115248-medium.jpg

Φυσικά αυτός ο χρόνος αντιστοιχεί σε οριακή υπέρβαση, αν η υπέρβαση γίνει 10% έχουμε:

080520115254-medium.jpg

Και αυτός ο χαμηλός χρόνος των 30μsec διατηρείται ακόμα και σε περίπτωση βραχυκυκλώματος:

080520115255-medium.jpg

Παρατηρήστε ότι ο "νεκρός " χρόνος (το οριζόντιο τμήμα πριν την θετική έξαρση στην πάνω κυματομορφή ), είναι περίπου 10 μsec ,

αυτός αναλώνεται στον χρόνο που χρειάζεται το ρεύμα να υπερβεί το κατώφλι αντίδρασης και τον χρόνο που απαιτούν τα κυκλώματα εξόδου της βαθμίδας

για να αντιδράσουν στην υπέρβαση αυτή.

Αφού λοιπόν το έκανα να δουλεύει πολύ γρήγορα , ήρθε η ώρα - μιάς και οι χρόνοι αυτοί είναι αρκετά κατώτεροι από τους χρόνους που αντέχουν τα τρανζίστορ σε υπερεντάση-

να "θυσιάσω" ένα μέρος από αυτόν για να κερδίσω σταθερότητα και αναισθησία σε παρασιτικά φαινόμενα.

Έτσι στην είσοδο του τελεστικού που βλέπει το δείγμα της τάση από το shunt, μπήκε ένας μικρός πυκνωτής ο οποίος συνδιαζόμενος με την αντίσταση πόλωσης της εισόδου,

ολοκληρώνει και ομαλοποιεί το σήμα εισόδου του τελεστικού.

Η συμπεριφορά του κυκλώματος είναι πλέον:

080520115241-medium.jpg

Όπως βλέπετε ο χρόνος αντίδρασης σε βραχυκύκλωμα είναι πλέον περίπου 50 μsec και ο αντίστοιχος νεκρός χρόνος είναι περίπου 32 μsec.

Επανειλειμένες δοκιμές απέδειξαν -όπως ήταν αναμενόμενο και απο το δεδομένα των τρανζίστορ- ότι αυτά δεν χαμπαριάζουν τίποτα!

Φυσικά απομένουν ακόμα αρκετοί πειραματισμοί μέχρι να ολοκληρωθεί το σχήμα της προστασίας, αλλά το βασικό στοιχείο του είναι εδώ και δουλεύει άριστα!

Οι δοκιμές :

.......................................................................................................................................................

Αλλά ..........................

πρίν προλάβω να ολοκληρώσω το "Δόξα σοι ο Θεός" το "Βοήθα Παναγιά μου!! " έγινε πιο επίκαιρο :wall:

Στα τεστ που έκανα διαπίστωσα ότι, το κύκλωμα πότε αντιδρούσε π.χ στα 10Α και πότε στα 7Α , χωρίς να αλάζω εγώ την ρύθμιση!!!!!

Μετά από αρκετή έρευνα που περιελάμβανε ακόμα και έλεγχο του τρίμερ ρύθμισης, διαπίστωσα ότι ο αίτιος ήταν κάτι που δεν το περίμενα.

Στην τάση που βλέπει το κύκλωμα του ρεύματος, περιλαμβάνεται και μια πολύμικρή πτώση τάσης πάνω σε ένα αγωγό μεγάλης διατομής, ο οποίος έχει καλά πρεσαρισμένους ακροδέκτες.

Έλα μου ντέ όμως, που η πτώση τάσης πάνω του, πότε ήταν 100 mVolt και πότε 330mVolt!!

Όταν το δείγμα που χρησημοποιείς είναι της τάξης του 0,5 Volt αυτού του είδους οι διακυμάνσεις είναι ανεπίτρεπτες.

Η θεραπεία εύκολη, λύθηκε ο αγωγός και αντικαταστάθηκε από άλλον λίγο πιο μεγάλης διατομής στον οποίο, οι ακροδέκτες αφού πρεσαρίστηκαν κολήθηκαν και με καλάϊ,

απότέλεσμα, η πτώση τάσης πάνω του να είναι μόνο 30 mVolt και -το σημαντικότερο - τελείως σταθερή για δεδομένο ρεύμα.

........................................................................................................................................................

Όσοι νομίσατε, ότι ξέμπλεξα, απατάσθαι -μάζι με μένα :wall:- πλάνην οικτράν!!!

Όλα πήγαναν κατά πως πρέπει, μέχρι που άρχισα τις δοκιμές τοποθέτησης φορτίου λίγο μικρότερου (πολύ κοντά) στο όριο αντίδρασης, ...............

αντί το κύκλωμα να αδιαφορεί -όπως θα έπρεπε - πολλές φορές πέρναγε σε δέσμευση.

Λέω, ψύχραιμα τώρα, να δω τι στα κομάτια συμβαινει , τα σχέδια δεν έδειχναν κανένα λόγο να συμβαίνει αυτό.

Αδιέξοδο!!!

Αυτό που βοήθησε ήταν το γεγονός ότι το κύκλωμα πέρναγε σε δέσμευση ακόμα και σε κάποιες περιπτώσεις, που αφαιρούσα ένα οριακά ανεκτό φορτίο.

Αυτό ήταν καλό για τί σήμαινε πρόβλημα στις γειώσεις.

Επανέλεγχος στα σχέδια δεν δείχνει κανένα λάθος.

Όπότε η μόνη εναλακτική -και καθόλου ασυνήθιστη- περίπτωση είναι να έχει γίνει κάποια αβλεψία, (είδατε τι ευγενικά που το θέτω :fist: ), στην υπλοποίηση των σχεδίων.

Μετά από μια ανάλυση του τι θα συνέβαλε (ποιο λάθος δηλαδή), στο να έχω σκαμπανεβάσματα στην τάση της γείωσης των σημάτων,

υποδυκνείει σαν υποψήφιο σημείο, την αντίσταση του κάτω σκέλους του διαιρέτη που δίνει την τάση αναφοράς στον τελεστικό ελέγχου του ρεύματος.

Οπτικός έλεγχος δείχνει του λόγου το αληθές , αντί η αντίσταση αυτή να είναι συνδεδεμένη στην γή των σημάτων,

ήταν συνδεδμένη με την γή των ρευμάτων τροφοδοσίας κλπ κυκλωμάτων "ισχύος¨της πλακέτας!!.

Στην φοτό που ακολουθεί η αντίσταση έχει τοποθετηθεί πλέον στην σωστή σύνδεση , πριν ήταν συνδεδεμένη στην οπή που φαίνεται κενή δεξιά της:

120520115318-medium.jpg

Θα μου πείτε με τόσο κόψε ράψε που έχει πέσει στην έρμη την πλακέτα , φυσικό κι' επόμενο, συμφωνώ, αλλά μου κόστισε.............αλλά ας είναι , χωρίς εκπλήξεις δεν θα είχε και το γούστο του.

Έτσι μέχρι εδώ, λύθηκαν όλα τα βασικά προβλήματα και απομένει το "fine tuning" της πλακέτας και φυσικά η κατασκευή της πλακέτας του κυκλώματος δέσμευσης και σήμανσης :hmm:.

Άλλη μια πρόκληση -από τις πολλές- αυτού του project, να "διασκεδάσω" εγώ και να "ζαλιστείτε εσείς!

Αφού λοιπόν -χαρά στο κουράγιο σας - φτάσατε ώς εδώ, να σας πώ ότι το "fine tuning" έχει ήδη ολοκληρωθεί και απλά πρέπει να βρώ το χρόνο να το ανεβάσω, μέχρι τότε υπομονή!

• 4 weeks later...

Παίδες συμπαθάτε με που δεν έχω ανεβάσει τίποτε αυτές τις μέρες , αλλά έχω ρίξει το βάρος στην κατασκευή της πλακέτας του Interlock της βαθμίδας του Vheat controller.

Κάτι λίγο που η δουλειά αυτή καθ' αυτή δεν είναι και λίγη , κάτι πολύ που το τρέξιμο δεν λέγεται! με πήρε από κάτω ο χρόνος , εξ ού και οι καθυστερήσεις.

Πάντως απόψε εστησα για πρώτη φορά ολοκληρωμένο το Interlock σε συνεργασία με την πλακέτα του Vheat controller, τα αοποτελέσματα των πρώτων δοκιμών είναι όπως τα παρίμενα -και διακαώς επιθυμούσα-, το πράγμα δουλεύει ¨ποίημα"!!:dance3:

Τι εκκινήσεις με πλήρες φορτίο, τι εκκινήσεις με στερεό βραχυκύκλωμα, και άλλα πολλά βασανιστήρια.........

Δεν καταλαβαίνει τίποτα, δουλευει όπως θα έπρεπε και δεν δημιουργείται το παραμικρό πρόβλημα.

Τράβηξα ένα βίντεο -με το κινητό- αλλά είναι αίσχος, θα δοκιμάσω με την φωτογραφική μηχανή και τα λέμε.

Να δώ πότε θα βρώ το χρόνο να κάνω κανονικό update - πάντως από αύριο ο διάδοχος πάει εκδρομή οποτε το PC θα είναι όλο δικό μου , οπότε κάτι θα γίνει- αυτή τη στιγμή όμως μου κάνει "έξωση".:fie:

Ρημάδα κρίση τι μας έχεις κάνει, ούτε ένα νέο PC δεν μπορούμε να πάρουμε!:wall:

Καλή νύχτα για τώρα και τα λέμε, ελπίζω σύντομα!

Η κατασκευή της βαθμίδας παραγωγής των τάσεων αναφοράς.

Μετά από χρόνια και ζαμάνια και πάλι μαζί!

Από τα ακόλουθα θα αντιληφθήτε ένα μέρος από τους λόγους των καθυστερήσεων -τουλάχιστον στα updates- .

Το ζήτημα των τάσεων αναφοράς είναι από τα πιο δύσκολα θέματα, κι' αυτό γιατί στα σχετικά φαινόμενα παίζουν ρόλο πολύ εξωτικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον ημιαγωγό σαν στοιχειώδη οντότητα.

Αλλά για να μην σας ζαλίζω, το βασικό ζήτημα έχει δύο σκέλη:

1. Πώς κάνω μια τάση σταθερή στο πέρασμα του χρόνου, υπό σταθερή θερμοκρασία.

2. Πως αυτή την τάση που έφτιαξα στο βήμα 1 την διατηρώ σταθερή με την μεταβολή της θερμοκρασίας του περιβάλοντος.

Το πρώτο ζήτημα δεν είναι στα δικά μας χέρια να το λύσουμε, το φροντίζουν οι κατασκευάστριες εταιρίες,

συνήθως χρησιμοποιούν μια στοιχειώδη τάση αναφοράς που βασίζεται στις βασικες ιδιότητες πόλωσης του ημιαγωγού (band gap reference).

Και ανάλογα με τις απαιτήσεις, την τάση αυτή την ενισχύουν και την σταθεροποιούν σε μια κάποια τιμή.

Το δεύτερο ζήτημα είναι κομάτι ποιό δύσκολο, γιατί οι ιδιότητες των ημιαγωγών αλλάζουν με την αλλαγή της θερμοκρασίας -φυσικός κανόνας....τέλος-

Οι λύσεις είναι δύο -βασικά- η μία είναι να κάνεις την βαθμίδα της τάσης αναφοράς να μην αντιλαμβάνεται τις αλλαγές θερμοκρασίας ,

απλά γιατί με την κατάλληλη διάταξη θέρμανσης κρατάς την θερμοκρασία της-σταθερά- σε τιμή υψηλότερη της μέγιστης αναμενόμενης από το περιβάλλον ,

κάτι σαν ελεγχόμενος φούρνος δηλαδή.

Πολύ καλό σαν ιδέα, αλλά πολύ κακό για την τσέπη!!

Η δεύτερη λύση είναι πιο απλή και μιας και δεν κατασκευάζω κάποιον calibrator την χρησημοποίησα στην κατασκευή.

Συγκεκριμένα κατ' αρχήν παίρνουμε ένα ολοκληρωμένο τάσης αναφοράς και ακολουθούμε ευλαβικά τις συστάσεις του κατασκευαστή!

(εν προκειμένω συστήνει την προσθήκη κάποιων διοδίων και την ρύθμιση της τάσης στα 2,490 Volt) Και έτσι φτάνουμε εδώ:

130320114507_2.jpg

Όμως όπως ίσως θα θυμάστε, επειδή με "τρώει κι' εμένα ο ...ακατονόμαστος", επιχείρησα και εδώ κάποια βελτίωση.

Η κεντρική ιδέα είναι , αφού δεν μπορώ να περιορίσω την θερμική ολίσθηση, θα φροντίσω να περιορίσω την επίδρασή της,

προσθέτοντας μια άλλη θερμική ολίσθηση ίση και αντίθετη!!

Το αυγό του Κολόμβου!!!

Αυτό βεβαίως σημαίνει ότι οι δύο ολισθήσεις θα έχουν ταυτόσημο ρυθμό μεταβολής με την αλλαγή της θερμοκρασίας......ξέρω κι' αλλο ένα με τον Τοτό!!

Αυτά απλά -με τα χρήματα που κυκλοφορούν σε εμάς - δεν γίνονται.

Αυτό όμως που γίνεται είναι να πλησιάσουμε όσο μπορούμε στο ιδανικό.

Έτσι διάλεξα μια δίοδο και παίρνοντας ένα μέρος από την μεταβολή της τάσης στα άκρα της -που προκαλείται από την αλλάγή θερμοκρασίας-,

την παρενέβαλα στον βρόχο ανάδρασης του τελεστικού που φροντίζει να παράγει τις τελικές τάσεις αναφοράς.

Με άλλα λόγια άφησα την βασική τάση αναφοράς να ολισθαίνει με βάση τον κατασκευαστή , και έκανα την τελική τάση αναφοράς να ολισθαίνει αντίθετα,

σε ποσοστό που να αντισταθμίζει την πρώτη μεταβολή.

150320114517_2.jpg

Η δίοδος είναι η "μεσαία" και οι αντιστάσεις που φροντίζουν για το ποσοστό της επίδρασής της είναι αυτές που μοιάζουν με κοκορέτσι!

(Η φοτό έχει παρθεί μετά από το ατύχημα με την κόλα)

Έκανα τις δοκιμές μου και είδα ότι το πράγμα πάει καλά, αλλά .....μπορούσε να πάει και καλύτερα.

(είναι να μην σου μπεί ο διάολος μέσα σου!!)

Η σταθερή αντίσταση πρέπει να αλλαχτεί με μια ρυθμιζόμενη, για να πετύχω την ελάχιστη δυνατή ολίσθηση.

Βουτιά στον "θησαυρό" και ανακαλύπτω κάποιο τρίμερ στρατιωτικών προδιαγραφών:

Κατασκευή στηρίγμάτων κλπ κλπ και έχουμε:

140520115385_2.jpg

140520115386_2.jpg

140520115392_2.jpg

Μετά εχουμε στήριξη στην πλακέτα

140520115389_2.jpg

και στήσιμο των αισθητήρων θερμοκρασία κλπ:

140520115394_2.jpg

140520115404_2.jpg

Και αφού τα στήριξα άρχισαν οι δοκιμές :

140520115395_2.jpg

Δεν καταλάβατε τι είναι αυτό το μαύρο πράμα; :)

Αυτό είναι ένα heat gun:

140520115396_2.jpg

Και στοχεύει την επίμαχη περιοχή στην πλακέτα.

Ρύθμιση θερμοκρασίας και υπομοοοονήηηηηη!!

Μετά από κάποιους κύκλους -το πλήθος των οποίων προσπαθώ να ξεχάσω- θέρμανσης και ψύξης με την αντιστάθμηση συνδεδεμένη

και -για την αρτιότητα των συμπερασμάτων- με την αντιστάθμηση ασύνδετη, κατέληξα:

Θερμική ολίσθηση της τελικής τάσης εξόδου (Vheat) χωρίς την αντιστάθμιση = 0,18%

Θερμική ολίσθηση της τελικής τάσης εξόδου (Vheat) με την αντιστάθμιση = 0,08%

Στην χειρότερη περίπτωση, γιατί είχα και πολύ καλύτερες τιμές :

140520115401_2.jpg

140520115399_2.jpg

Συνεπώς (ανάσες ανακούφισης, τα κόπια μου δεν πήγανε χαμένα!) έχω 2,25 φορές μικρότερη ολίσθηση με την πατέντα που έκανα.:dance3:

Αφού λοιπόν τελείωσε το βασανιστήριο, έκανα και μια δοκιμή για το κατα πόσο διατηρείται σταθερή η τάση εξόδου με το περασμα της ώρας.

Περίοδος επιτήρησης ορίστηκε στις 2 ώρες και έχουμε:

140520115397_2.jpg

1η σειρά: Η τιμή της τάσης εξόδου τη στιγμή της φοτογράφησης (2 ώρες μετά το ξεκίνημα του τεστ).

2η σειρά: Η τιμή της τάσης εξόδου τη στιγμή που ξεκίνησε το τεστ (αυτή ετέθη σαν τάση σύγκρισης)

3η σειρά: Η διαφορά των 1 και 2 σε απόλυτες τιμές.

4η σειρά: Η διαφορά των 1 και 2 σε ποσοστό επί της τάσης σύγκρισης.

Νομίζω ότι αυτό το 0,05% αποτελεί δικαίωση των προσπαθειών μου :p

Βεβαίως για να είμαι εντάξει πρέπει να δείξω και την μέγιστη διακύμανση της τάσης που παρατηρήθηκε σε όλη την διάρκεια του τεστ

( το έχω κάνει με ανάλογα αποτελέσματα, αλλά δεν μπορώ να βρώ την φοτό)

Αλλά γι' αυτό επιφυλλάσομαο στην συνέχεια.

Αυτά γι' απόψε κι' ελπίζω σύντομα να ανεβάσω και την συνέχεια.

Άντε καλό βραδυ!

Η κατασκευή της πλακέτας προστασίας και αλληλενδέσεων της βαθμίδας Vheat.

Για το κύκλωμα αυτό έχω ήδη αναφερθεί -στα βασικά του σημεία- κυρίως όσον αφορά στον σχεδιασμό της προστασίας των τρανζίστορ ισχύος.

Όταν λοιπόν τελείωσαν τα βασικά τεστ, ήρθε η ώρα γαι την κατασκευή της πλακέτας.

Φυσικά σε διάτρητη πλακέτα που είναι το πιο πρόσφορο μέσο για την κατασκευή προτοτύπων, επειδή περέχει πολλές ευκολίες στην υλοποίηση των διασυνδέσεων των εξαρτημάτων μεταξύ τους.

Βέβαια σε αυτό πρέπει να συνηγορεί και το είδος του κυκλώματος που προσπαθούμε να υλοποιήσουμε.

Ευτυχώς για την περίπτωσή μου -λόγω των χαμηλών συχνοτήτων και του είδους των σημάτων- δεν γεννάται κανένα πρόβλημα, ει μη μόνον το "αισθητικό", αλλά αυτό, κάνω την ανάγκη φιλότιμο και το "ξεχνάω"! :)

Οι βαθμίδες του Interlock

Λίγα λόγια για να καταλάβετε τι δουλειές θα κάνει αυτή η πλακέτα , είναι απαραίτητα:

1. Θα υποδέχεται και θα αξιοποιεί την εντολή που στέλνει η πλακέτα του Vheat control, όταν η βαθμίδα επητήρησης του ρεύματος λειτουργίας [iCS], ανιχνεύσει υπερένταση, εξαναγκάζοντας την βαθμίδα Vheat control σε μηδενισμό της τάσης εξόδου.

2. Θα λαμβάνει εξωτερικές εντολές τοπικά (manual) , αλλά και απομακρυσμένα (Remote) , τόσο για την παυση λειτουργίας / δέσμευση (Stop) της τάσης εξόδου (Vheat) , όσο και για την επαναφορά αυτής (Reset) στην προκαθορισμένη τιμή , μετά από μηδενισμό της που προήλθε είτε λόγω υπερέντασης είτε λόγω εντολής παύσης λειτουργίας.

3. Θα δέχεται εντολή από τον ειδικό θερμοστάτη που ανιχνεύει τυχούσα υπερθέρμανση της βαθμίδας ισχύος που παράγει την τάση Vheat, και θα δεσμεύει την λειτουργία της μέχρι να κατέβει η θερμοκρασία σε ανεκτά επίπεδα.

4. Θα φροντίζει για την ομαλή αρχική εκκίνηση του Vheat controller και την προοδευτική ανάπτυξη της τάσης εξόδου.

5. Θα φροντίζει για την ταχύ μηδενισμό της τάσης εξόδου , κατά την φάση απενεργοποίησης του όλου κυκλώματος παραγωγής της τάσης θέρμανσης (Vheat).

6. Θα επιβάλει την προοδευτική ανάπτυξη της τάσης εξόδου κατά την φάση επανεκκίνησης του κυκλώματος , μετά από υπερένταση ή μετά από εντολή STOP.

7. Θα παρέχει -προς την πρόσοψη της συσκευής- όλες τις απαραίτητες ενδείξεις οπτικές και ηχητικές , για την κατάσταση της λειτουργίας του Vheat control (Κανονική λειτουργία / υπερένταση , κανονική θερμοκρασία / υπερθέρμανση, αλλά και επιπλέον θα παρέχει ενδείξεις για όλα τα σημαντικά σημεία ελέγχου του κυκλώματος , έτσι ΄ωστε να βοηθά στον ταχύ εντοπισμό τυχούσας δεισλειτουργίας.

8. Θα αποστέλει εντολή παύσης λειτουργίας προς την βαθμίδα ελέγχου του ρεύματος θέρμανσης (Iheat control) στην περίπτωση που θα παρατηρηθεί υπερένταση.

.................................

Αυτά !!!

Σαν προδιαγραφή φαίνεται, αλλά δεν γίνεται διαφορετικά.

Ας πάμε όμως στο λιγότερο "βαρετό" θέμα της κατασκευής:

Η κατασκευή.

Ένα από τα βασικά προβλήματα που είχα ήταν το ζήτημα του ότι έπρεπε να επέμβω σε σημεία του Vheat control όπου υπήρχαν πολύ κρίσιμες τάσεις οι οποίες δεν θέλανε και πολλά-πολλά για να αρχίσουν να συμεριφέρονται "αυθαίρετα", αυτό αυτομάτως σήμαινε ότι η όποια επέμβαση έπρεπε να γίνει χωρίς να αναμιγνύονται άσχετα σήματα.

Αυτό με την σειρά του σημαίνει "καθαρές επαφές" από ρελέ τα οποία πρέπει να παρέχουν την βεβαιότητα ότι οι επαφές τους λειτουργούν σωστά με πολύ μικρά ρεύματα.

Αυτό που υπογράμμισα είναι όρος απαράβατος όταν ασχολείσαι με μικρές τάσεις και ακόμα μικρότερα ρεύματα, γιατί κάθε επαφή -ανάλογα με την κατασκευή της και το υλικό που την αποτελεί - χαρακτηρίζεται από ένα ελάχιστο ρεύμα (το "ρεύμα καθαρισμού"), κάτω από το οποίο, η επαφή ενδέχεται να είναι μηχανικά κλειστή, αλλά να μην είναι και ηλεκτρικά κλειστή!!

Εδώ θέλει προσοχή γιατί αυτό το φαινόμενο αναπτύσεται προοδευτικά και έτσι μπορείς να έχεις μια κατασκευή που αρχικά λειτουργεί σωστά και μετά από ένα διάστημα , αρχίζει τα "παλαβά"!

Για τον σκοπό αυτό επιλέχτηκαν ρελέ που έχουν διχαλωτές επαφές (Bifurcated contacts), δηλαδή η κάθε επαφή εποτελείται από δύο ζεύγη "θρόμβων" (είναι το μέρος της επαφής που ακουμπά πάνω στην άλλη επαφή).

Αλλά μερικές φοτό θα σας δώσουν να καταλάβετε καλύτερα:

Bifurcatedcontcts_070620115507.jpg

Αυτό το ρελέ έχει έξη μεταγωγικές επαφές, παρατηρήστε ότι τα διακρινόμενα στελέχη είναι δώδεκα.

Και στην ακόλουθη φοτό φαίνεται από το πλάϊ πώς είναι οι θρόμβοι των επαφών καθώς και ο μηχανισμός κίνησής τους:

Contactmechanism_070620115511.jpg

Και εδώ φαίνεται το περί ου ο λόγος ρελέ, πάνω στην πλακέτα, σε πολύ αρχικό στάδιο κατασκευής:

InterlockBoard_Phase-01_070620115492.jpg

Το πρώτο κομάτι του κυκλώματος που κατασκεύαστηκε ήταν το "χρονοκύκλωμα" που φροντίζει για την προδευτική εκκίνηση της όλης βαθμίδας.

Προτίμησα ένα κλασικό "χοντροηλεκτρολογικό" κύκλωμα, χωρίς κανένα ολοκληρωμένο , γιατί αυτό εξασφαλίζει αναισθησία σε παρασιτικές λειτουργίες κατά την φάση της ανάπτυξης των τάσεων τροφοδοσίας, κατά την οποία -αυτό είναι ένα μέρος από την δουλειά του- δεσμέυει την λειτουργία του Vheat controller.

Timingstage_01_070620115499.jpg

Timingstage_02_070620115502.jpg

Βεβαίως οι χρόνοι αντίδρασης είναι ρυθμιζόμενοι τόσο κατά την εκκίνηση, στην οποία η ανάπτυξη της τάσης εξόδου επιτρέπεται μόνο αφού αποκατασταθούν οι τάσεις τροφοδοσίας και αναφοράς, όσο και στην παύση λειτουργίας, κατά την οποία η τάση εξόδου πρέπει να δεσμευτεί πρίν καταρέυσουν οι τάσεις τροφοδοσίας και αναφοράς.

Όλα αυτά είναι απαραίτητα προκειμένου να αποφευχθούν ανεπιθύμητες λειτουργίες Stop και ανεπίτρεπτα "πετάγματα" της τάσης εξόδου, μ' άλλα λόγια το κύκλωμα αυτό φροντίζει να μην υπάρχουν "εκπλήξεις"!

Στην συνέχεια στήθηκε το κύκλωμα που:

α. παρέχει τις ενδείξεις για το αν η θερμοκρασία είναι ή όχι σε ανεκτά πλαίσια.

β. Αποστέλει την εντολή παύσης λειτουργίας σε περίπτωση υπερέντασης.

Αυτό το τελευταίο είναι σημαντικό γιατί η υπερένταση σημαίνει ότι κάτι δεν πάει..... καθόλου καλά !

Γι' αυτό σταματά κάθε λειτουργία -πλήν της ψύξης της βαθμίδας ισχύος- και ηχεί allarm και αναβοσβύνουν φωτάκια κλπ θεαματικά!

Interlockphase02_090620115549.jpg

Στη δεξιά πλευρά φαίνεται και η είσοδος των τάσεων τροφοδοσίας.

Ακολούθως στήθηκε το τμήμα του κυκλώματος που φροντίζει για την παροχή των ενδείξεων που σχετίζονται με το επίπεδο του ρέυματος εξόδου (αποδεκτό ή υπερένταση), καθώς και το κομάτι που δέχεται τις remote εντολές για το stop και το reset.

Εδώ δόθηκε προσοχή έτσι ώστε η κατάσταση reset να είναι σταθερού (και μικρού) χρόνου ανεξαρτήτως του για πόσο χρόνο δίνεται η εντολή reset.

Remotecontrolstage_100620115560.jpg

Οι δύο βάσεις DIL 6, θα υποδεχτούν δύο optocuppler, τα οποία απομονώνουν το PC/ Controller , από τις τάσεις της βαθμίδας Vheat control.

Σειρά έχει τώρα το κύκλωμα που φροντίζει για την -πολύπλευρη- δέσμευση της τάσης εξόδου.

Και αυτό -για λόγους παρόμοιούς με πρίν- υλοποιείται από ένα εξαιρετικά ταχύ optocuppler.

Interlockphase03b_100620115555.jpg

Και τελευταίο σε σειρά -αλλά όχι και σε σπουδαιότητα- το κύκλωμα που αξιοποιεί τις εντολές της βαθμίδας ανίχνευσης υπερεντάσεων (ICS), του Vheat control και εκτελεί την ταχεία δέσμευση της τάσης εξόδου.

Το κύκλωμα αυτό είναι στημένο γύρω από ένα ταχύτατο opto thyristor και στην ουσία αποτελεί την "καρδιά" της προστασίας του όλου κυκλώματος παραγωγής της τάσης θέρμανσης.

Interlockphase04_Final_01_130620115584.jpg

Και μια και κουράστηκα αρκετά , ας το δούμε και από μια άλλη γωνία:

Interlockphase04_Final_02_130620115587.jpg

Και από μία ακόμα:

Interlock_SideView_130620115593.jpg

Δεν έχω δείξει τίποτα για το ζήτημα των συρματώσεων -μιλάμε για πολύ μπελά- όπου έπρεπε , προκειμένου τα πράγμα να είναι κατ' ελάχιστον συντηρήσιμα, πολλές φορές , να προδιαμορφόσω τα σύρματα, πρίν κάν τα κολήσω:

Wireshaping_110620115575.jpg

Παρ' όλη την προσπαθεια - οπως είναι αναμενόμενο- η κατάσταση είναι "μαλιά":

Interlock_wiring_aview_070620115495.jpg

Και πιο πάνω, φαίνεται μόνο μια μπούκλα, από την.................. "κόμωσή" τους.

Οι προκαταρκτικές δοκιμές

Αφού λοιπόν ολοκληρώθηκε η κατασκευή , ήρθε η σειρά των αρχικών δοκιμών της πλακέτας σαν σύνολο (αυτό εξυπονοεί , ότι κάθε επι μέρους κύκλωμα δοκιμαζόταν μόλις ολοκληρωνόταν).

Όπως ήταν αναμενόμενο, υπήρχαν κανά δυό "πατάτες" , ευτυχώς εύκολα ανατάξιμες.

Αφού λοιπόν τα πράγμα ήρθαν σε λογαριασμό, απαθανάτισα δύο από τις βασικές καταστάσεις του Interlock.

εδώ σε κανονική λειτουργία:

Interlock_Test_Topactiveview160620115620.jpg

Και εδώ σε κατάσταση Stop από εντολή του χρήστη:

Interlock_Test_ManualSTOPINHIBIT_160620115621.jpg

Αν προσέξετε θα εντοπίσετε τις διαφοροποιήσεις των οπτικών ενδείξεων.

Οι τελικές δοκιμές σε συνεργασία με την πλακέτα του Vheat controller.

Έφτασε και η ώρα της κρίσης, έγιναν όλες οι απαραίτητες διασυνδέσεις μεταξύ και των πλακετών και χωρίς άλλες εκπλήξεις προχώρησα στις δοκιμές .

Εδώ σε κατάσταση κανονικής λειτουργίας:

VheatControlInterlock_Test-NORMALOPERATION__180620115625.jpg

Εδώ σε κατάσταση stop απο υπερθέρμανση:

VheatControlInterlock_Test-LOCALREMOTESTOP_180620115629.jpg

Και στην συνέχεια Stop λόγω υπερέντασης :

VheatControlInterlock_Test-OVERCURRENTSTOP_180620115628.jpg

Αφού το βασάνισα ποικιλοτρόπως -και άντεξε χωρίς κανένα πρόβλημα- του έβαλα και το ηχητικό allarm , οπότε άρχισε να μου αντιγυρίζει κι' εκείνο τα βασανιστήρια.

VheatControlInterlock_Test-NORMALOPERATION_b_DSCN5293.jpg

Κάτι πρέπει να κάνω , αυτό το buzzer είναι πολύ ενοχλητικό , σου τρυπάει τα αυτιά!!

Αλλά αυτή είναι η δουλειά του !

Παρεμπιπτόντως θα παρατηρήσατε ότι η πλακέτα του Vheat controller έφτασε στο τελικό στάδιό της.

Τα συμπεράσματα:

Οι δύο βαθμιδες συνεργάζονται άψογα και συμβάλουν τόσο στην εξαιρετικά σταθερή τάση εξόδου , όσο και στην ταχεία και αβλαβή για το όλο κύκλωμα "εκκαθάριση" την υπερεντάσεων, ασχέτως αν αυτές είναι μια ελαφρά υπέρβαση του αποδεκτού ορίου για το ρεύμα, ή είναι ξερά βραχυκυκλώματα της εξόδου!

Ανάβει σαν χριστουγεννιάτικο δέντρο, αλλά -πιστέψτε με κάθε λαμπάκι έχει το σκοπό του.

Κάπου εδώ όμως τελείωσε αυτή η φάση και -χαρά στην υπομονή σας- ελπίζω να το ευχαριστηθήκατε.

Εδώ θα πρέπει να καληνυχτήσω γιατί αύριο έχει εγερτήριο νωρίς!

Το είπα εγώ . έχει πολλούς τρελούς το forum!!:p

Βρε σείς αντέστε για ύπνο!!:)

Εγώ πάντως είμαι έτοιμος να κουτουλήσω το πληκτρολόγιο από την νύστα!:confused:

Καλη νύχτα!!

Άνετα από τα καλύτερα updates που έχεις κάνει! :T:

Βασίλη χαίρομαι που δεν μουδιάζει ο ακατονόμαστος στον βρόντο.

Να είσαι καλά φίλε!

Και έπεται η συνέχεια, μόνο που αυτή τη φορά -επιτέλους- πάμε παρακάτω στην κατασκευή του Heater.

Πρέπει να συναρμολογήσω τα τέρατα των 2,5 K Watt !

Αλλά τα λέμε σε λίγες μέρες!

Βασίλη χαίρομαι που δεν μουδιάζει ο ακατονόμαστος στον βρόντο.

Να είσαι καλά φίλε!

Και έπεται η συνέχεια, μόνο που αυτή τη φορά -επιτέλους- πάμε παρακάτω στην κατασκευή του Heater.

Πρέπει να συναρμολογήσω τα τέρατα των 2,5 K Watt !

Αλλά τα λέμε σε λίγες μέρες!

Στέλιο, περιεργώ για το ποιά είναι η δουλειά σου. Έχεις εκτελέσει χρέη Q κάποια στιγμή;΅

Πραγματικά θα χάζευα ώρες στο εργαστήρι σου. Ίσως κάτι τέτοιο ονειρευομουν οταν είμουν πιτσιρίκι και έβγαζα τα πρώτα δόντια ξεγυμνώνοντας καλώδια :tomato:

Q ! !

Να σου πώ, πάντα το ήθελα!

Αλλά δεν μου έκατσε!

Μου έτυχε το αμέσως καλύτερο, όταν πια "βρήκα το δρόμο μου" βρέθηκα σε ένα περιβάλον που οι "πυροβολημένοι ' ήταν πολλοί. και κάποιοι από αυτούς προϊστάμενοι.

Η πρώτη κουβέντα που άκουσα ήταν , έλα να μου φτιάξεις αυτό να δούμε πως θα το κάνεις.

Κι' όταν το έφτιαξα μου λέει , ότι δεν τον ένοιαζε αν θα δουλεύει , αλλά ήθελε να δεί τον τρόπο που δουλεύω!

Τότε μου φάνηκε παράξενο , αλλά τώρα καταλαβαίνω ότι απλά έκανε το τεστ να δεί αν κουβαλάω την απαραίτητη τρέλα που θέλει η δουλειά.

Απ΄ότι φάνηκε το πέρασα το τεστ :)

Στην συνέχεια όταν βρέθηκα στον κύριο χώρο δουλειάς μου, τα τελευταία 25 χρόνια, βρέθηκα με συναδέλφους που ποτέ δεν κοίταξαν το ρολόϊ, γιατί αυτό που έκαναν ήταν στην ουσία το "χόμπυ" τους.

Ε ήταν στραβό το κλήμα, το έφαγε και ο γάϊδαρος, και ποτέ αυτή καθ' αυτή η δουλειά μου δεν με βάρυνε.

Ένα εργαστήριο να κάνεις ότι θέλεις.

Για να καταλάβεις το πνεύμα , ένα από τα αντικέιμενα της δουλειάς που ανέλαβα ήταν η τεχνική υποστήριξη ενός τεχνικού συνεργείου που ο εξοπλισμός του κόστιζε "αστρονομικά"ποσά.

Η στάση η δική μου ήταν:

"Αχ τι ωραία:

Χάλασε αυτό....για να δούμε τι έπαθε;"

και μετά αρχιζε η διασκέδαση!!!

Βέβαια επειδή ότι έφτιαχνα " δεν ξαναχάλαγε" , κόντεψα να "βαρεθώ", αλλά τον βρήκα τον τρόπο, άρχισα να κάνω μαζί με τους εξαιρετικούς συναδέλφους "πατέντες", τίποτε δεν ήταν έξω από τις δυνάμεις μας, όλα γίνονταν!

Και σαν κερασάκι στην τουρτα , έβγαινε κερδισμένη και η υπηρεσία που γλύτωνε ένα σκασμό λεφτά, γιατί κατασκευάζαμε πράγματα εμείς, αντί να τα αγοράζει!

Ο καιρός πέρασε , οι συνάδελφοι πήραν σύνταξη, τα ήθη άλλαξαν, αλλά εγώ δεν το μπορώ -και ούτε το θέλω- ακόμα τρίβω τα χέρια μου όταν κάτι χαλάει , ή ακούω την φράση της ευτυχίας :"πως θα το κάνουμε αυτό;" γιατί απλά έναι μια ακόμα πρόκληση και πρόσκληση για να περάσεις εκεί που δεν μετράει ο χρόνος αλλά το αποτέλεσμα!

Όπως κατάλαβες αυτή κολωνια κρατάει χρόνια, ευτυχώς!

Όσον αφορά στην δουλειά , ηλεκτρολόγος από δίπλωμα, ηλεκτρονικός απο τρέλα και ευτυχής αισθάνομαι που η δουλειά μου συνδυάζει και τα δύο στην δόση που μου πάει!

Υπηρεσία : ΔΕΚΟ

Ναι, είμαι και εγώ ένας από αυτούς, που "οδήγησαν τον τόπο στην καταστροφή".

Και για το εργαστήριο , εδώ ...ποτέ δεν αισθάνθηκα πλήρης , όλο και κάτι έλειπε, αλλά ότι έλειπε σε υλικό προσπαθούσαμε να το αντικαταστήσουμε με το ηθικό.

Και αυτό -πλην των επικαίρων εποχών - πάντα ήτανε ψηλά!

Αλλά που θα πάει , θα το παλαίψουμε και αυτό!

Θάρος , καρδιά και πλάτη φαρδιά!

Αυτό μας χρειάζεται !!

Πραγματικά θα χάζευα ώρες στο εργαστήρι σου.

Εγώ να δείς!:)

Πραγματικά ένας λόγος που θέλω να τελειώσω το cpu cooler, είναι να πάω στον Στέλιο και να τον δώ εν δράση.

Θα του παραδώσω μία αντλία κενού, σωληνάκια, ρακόρ και θα του πώ ''παίξε τώρα!'':)

αλλά εγώ δεν το μπορώ -και ούτε το θέλω- ακόμα τρίβω τα χέρια μου όταν κάτι χαλάει , ή ακούω την φράση της ευτυχίας :"πως θα το κάνουμε αυτό;" γιατί απλά έναι μια ακόμα πρόκληση και πρόσκληση για να περάσεις εκεί που δεν μετράει ο χρόνος αλλά το αποτέλεσμα!

Για όσους δέν έχουν γνωρίσει τον Στέλιο, επιβεβαιώνω τα παραπάνω.

[MENTION=124]NoDsl[/MENTION] είχα την τύχη να τον γνωρίσω δίς και να τα πούμε, ιδιαίτερα στο ADW ''πιό τεχνικά''.

Ο Στέλιος ψοφάει για τέτοια... ''τρελός επιστήμονας'' με τα όλα του!:)

Δέν ξεχνάω το ''επιστημονικό'' φακουδάκι που είχε φέρει και εξέταζε το κουτί...το ξεκοκάλισε!:hehe:

Στέλιο πάντα δυνατός και δημιουργικός σου εύχομαι!:T:

γι'αυτα που κανεις και μας δείχνεις οσο κουραγιο θες αυτο ειναι σιγουρο:)

για την κουβεντα που ειχαμε μηπως θα χρειαστώ ενα ρελε οπως αυτο που χρησιμοποίησες πιο πανω για μικρες τασης?

οταν σου δοθει χρονος δες το πμ που σου εστειλα.

:T:

Το pm στο έστειλα!

Αντε καλή συνέχεια, και καλή διασκέδαση!

Υ.Γ. η απάντηση αυτή είναι για να μην δημιουργηθεί στους άλλους φίλους η εντύπωση 'οτι σε "γείωσα"! :)

• 2 months later...

Η κατασκευή του Heating tower. (μέρος τρίτο)

{Ουσιαστικά τα ακόλουθα είναι η συνέχεια του post 140}

Πρίν όμως από οτιδήποτε άλλο θα πρέπει να “απολογηθώ” για την καθυστέρηση!

Λίγο η πολύ δουλειά, λίγο οι διακοπές -που ήταν “εργασίας” - βοήθησαν και κάποια άλλα τρεχάματα, οπότε το μόνο που προλάβαινα να κάνω - στον λίγο χρόνο που απόμενε- ήταν να προχωράω την κατασκευή.

Άν τώρα σε αυτό προσθέσουμε το γεγονός ότι η έμπνευση δεν έρχεται ποτέ επί παραγγελία, θα καταλάβετε -ελπίζω- το γιατί πέρασαν τρείς μήνες φαινομενικά “νεκροί”.

Τι άλλο να πώ ανωτέρα βία!!!

Και τώρα που γράφω αυτά, έχω και να “ασχολούμαι” -ή

μάλλον ακριβέστερα

ασχολείται εκείνη μαζί μου- με μια μικρή - το εύχομαι- πνευμονία!

Αλλά αρκετά με το “μελό”.

Είχαμε μείνει -στο σχετικό θέμα- εκεί που είχα..... “σηκώσει” τα πόδια -τσ! τσ! που πήγε πάλι το μυαλό σας!!- του heating tower.

Κάπου στο post 140 υπάρχει ένα μπρούτζινο έλασμα -κάτι σαν ιδιότυπο σουρικέν.

Σε αυτό το ‘έλασμα λοιπόν, στερεώθηκαν κάποιες ειδικές βάσεις πορσελάνης –οι οποίες δεν καταλαβαίνουν τίποτα από υψηλές θερμοκρασίες-:

030720115690_resize.jpg

Μπήκαν τέσσερεις τέτοιες :

030720115687_resize.jpg

Και από την κάτω πλευρά ασφαλίστηκαν καλά με τα ανάλογα παξιμάδια και κόλα.

030720115686_resize.jpg

Μετά ήρθε η σειρά των τρανζίστορ, τα οποία αφού «σαλτσώθηκαν» με θερμοαγώγιμη πάστα :

030720115711_resize.jpg

[Κάτι που θα πρέπει να σημειωθεί είναι το λεπτό συρματάκι, που βραχυκυκλώνει τα πόδια του τρανζίστορ.

Παρ’ όλο που τα σύγχρονα FETισχύος δεν έχουν καμία σχέση με τους «παπούδες» τους -που θέλανε «αγάπη και προδέρμ», διαφορετικά είχες μνημόσυνο!!- καλό είναι να μην το παίζουμε πολύ άνετοι με τις αντοχές των gatesτους.

Έτσι λοιπόν το “κάλιο γαϊδουρόδενε” , επιβάλει μια προστασία για όση ώρα δεν έχει τοποθετηθεί το τελικό δικτύωμα οδήγησης και προστασίας τους.]

Και μπήκαν –επί τέλους- στην θέση τους:

030720115712_resize.jpg

Στην συνέχεια μπήκε και η μπρούτζινη πλάκα που δένει το σύστημα, καθώς και κάποια διαφράγματα, που θα κρατάνε την σκόνη έξω και την ζέστη μέσα.

Ακολούθως έγιναν οι πρώτες συνδέσεις πάνω στις πορσελάνινες οριολωρίδες και το έστησα κουτσά στραβά στα πόδια του:

140920115908_resize.jpg

Πολύ το χύμα καλώδιο , αλλά θα συμμαζευτεί αργότερα.

Τούμπα λοιπόν τώρα για συνεχιστεί η συναρμολόγηση:

150920115911_resize.jpg

Σε αυτή τη φοτό φαίνεται και το δικτύωμα οδήγησης του κάθε τρανζίστορ (αλλά σε αυτό θα αναφερθώ και αργότερα).

Το κόκκινο καπάκι είναι μια υψηλής τεχνολογίας ……εικαστική παρέμβαση!!!

Απλά πιστεύω ότι θα με βοηθήσεις στην διευθέτηση των καλωδίων αργότερα.

Περιμετρικά φαίνονται οι βίδες που θα στηριχτεί ο β΄ όροφος της κατασκευής, και μια και έγινε η κουβέντα , νάτος:

150920115913_resize.jpg

Σε πρώτο πλάνο φαίνεται μια βάση στήριξης που φιλοξενεί ένα ολοκληρωμένο που μετρά την θερμοκρασία του «θερμοθαλάμου».

Και από μερικές άλλες γωνίες:

150920115921_resize.jpg

150920115925_resize.jpg

Εντάξει το πράγμα είναι λίγο «ξεμάλλιαρο» , αλά έρχεται και η διευθέτηση των καλωδίων.

Έγινε μια πρώτη διευθέτηση και στρίφτηκαν προσεκτικά (πυκνά και ομοιόμορφα) το καλώδια:

150920115931_resize.jpg

150920115935_resize.jpg

Οι παρατηρητικοί θα διαπίστωσαν ότι οι ακμές του ελάσματος του β΄ορόφου , έχουν ντυθεί με μακαρόνι υάλου σιλικόνης ( το οποίο σχίστηκε κατά μήκος και μετά κολλήθηκε.

Όλη η ιστορία γίνεται , για να εξασφαλιστεί η βεβαιότητα ότι «ότι και να γίνει» δεν πρόκειται να έχουμε σχίσιμο της μόνωσης κάποιου καλωδίου.

Βέβαια μιας και μιλάμε για τα καλώδια , αυτά είναι σιλικόνης υπερεύκαμπτα (δηλαδή έχουν τόσο λεπτά σύρματα που πρακτικά δεν είναι δυνατόν να κοπούν από τσάκισμα κλπ ατυχήματα.

Όσο για το στρίψιμο -να πούμε και ένα «μυστικό»-, δεν ξέρω πόσοι από εσάς στο δημοτικό κάνατε χειροτεχνία, στα δικά μου χρόνια ήταν «θεσμός».

Στα μαθήματα αυτά λοιπόν υπήρχε και η κατασκευή σχοινιού από ψαθί, όπου δύο ματσάκια ψάθας _ένα σε κάθε χέρι- (πολύ λεπτής ψάθας) στριβόντουσαν με το χέρι, ταυτόχρονα έστριβες και τα δύο ψαθιά σε αντίστροφη φορά τρίβοντας τα δάχτυλά σου (ο αντίχειρας ξεκινούσε από την βάση του δείκτη και κατέληγε στην άκρη του, εξαναγκάζοντας έτσι το ματσάκι το ψαθί που συγκρατιόταν ανάμεσά τους, να περιστραφεί γύρω από τον «άξονά» του.

Όταν τελείωνε αυτή η κίνηση του στριψίματος, -χωρίς να αφήσεις τα δύο αυτά στριμμένα ματσάκια να ξεστρίψουν- έκανες μια περιστροφή των δύο μάτσων μεταξύ τους.

Και το καλό ήταν εδώ, η τάση που είχαν τα ματσάκια να ξεστρίψουν, στην ουσία τα κρατάει στριμμένα μεταξύ τους όταν γίνουν «ζευγάρι» .

Ακριβώς η ίδια τεχνική χρησιμοποιήθηκε και εδώ και έδωσε ένα –πιστεύω- αποδεκτό αποτέλεσμα.

Κατόπιν αφού τα στριμμένα καλώδια περάστηκαν μέσα σε θερμοανθεκτικά μακαρόνια, ήρθε η ώρα να «μπουν τα πράγματα στη θέση τους»:

180920115938_resize.jpg

Κηρόσπαγκος και δέσιμο καλό (σφικτά και πυκνά) , έτσι ώστε κάθε καλώδιο να έχει πλέον μια συγκεκριμένη θέση και ότι δεν μπορεί να μετακινηθεί από αυτήν , για –όπως θα φανεί στην συνέχεια υπάρχει μια γενική στενότητα χώρου.

Για όσους δεν ξέρουν τον κηρόσπαγκο, αυτός είναι ένα λεπτό και πολύ ανθεκτικό κορδόνι, το οποίο έχει εμποτιστεί με κερί, πράγμα που του δίνει δύο πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά:

Α. Αν εφαρμόσεις αρκετή δύναμη σε έναν κόμπο που δεν έχει ακόμα σφίξει καλά, οι σπάγκοι γλιστράνε μεταξύ τους και έτσι ο κόμπος σφίγγει, ακόμα και αν ο χώρος που του δίνεται είναι πολύ περιορισμένος , ή, οι σπάγκοι είναι στριμμένοι.

Β. όταν δεν εφαρμόζεις δύναμη σε έναν ήδη σφιγμένο κόμπο, αυτός λόγο της συγκόλλησης των κερωμένων σπάγκων, τείνει να διατηρεί το σφίξιμό του.

Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά κάνουν το κηρόσπαγκο πολύ χρήσιμο «εργαλείο».

Και μια άλλη όψη από το κόπο μου:

180920115937_resize.jpg

Και κάποιες λεπτομέρειες :

180920115942_resize.jpg

180920115945_resize.jpg

180920115950_resize.jpg

Και για του λόγου περί στενότητας χώρου, το αληθές:

180920115984_resize.jpg

180920115985_resize.jpg

Εδώ θυμηθείτε ότι το όλο σύστημα πατάει σε ελατήρια και έχει κάποιο βαθμό ελευθερίας στην κίνησή του, άρα κοντά στα ελατήρια θα πρέπει να έχω πολύ καλά περιθώρια κίνησης.

Και από την κάτω πλευρά εξασφαλίζεται περιθώριο κίνησης /βύθισης:

180920115989_resize.jpg

Αφού λοιπόν ολοκληρώθηκαν τα δεσίματα:

180920115957_resize.jpg

180920115960_resize.jpg

180920115962_resize.jpg

180920115965_resize.jpg

το έβαλα πάνω στην βάση και :

180920115973_resize.jpg

180920115979_resize.jpg

Κάθισα και το «χάζεψα»!

Στο κομμάτι αυτό ακόμα θα συνδεθούν όλα τα καλώδια που θα το συνδέουν με τον υπόλοιπο INFERNO, αλλά γι’ αυτό θα ασχοληθούν τα επόμενα post.

Για την ώρα , ελπίζω να σας «αποζημίωσα» -έστω και μερικώς – για την υπομονή σας.

To άθλημα δεν το κατέχω καθόλου....κάθισα και το δίαβασα όλο.....άψογη δουλεία σε όλες τις πλεύρες σύλληψη εκτέλεση όλα......σίγουρα θα περιμένω το κάθε σου update..

και πάλι συγχαρητήρια και δύναμη να χεις να το συνεχίσεις!!:clap::clap:

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.