Jump to content

16TB File Server

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Οταν το χομπι περναει σε αλλο στάδιο...

Λογω των αναγκών (και πειραματισμου αλλα και χώρου) φτιάχτηκε ενα serverακι με 8χ2TB δισκους...

Περιεχομενα, τα κλασικα (φωτος, και λοιπα media οσο το δυνατον πιο lossless ποιοτητα), με ενα δυνατουτσικο HTPC ωστε να αξιοποιησουμε και την νέα μας HD τηλεοραση!

Το προβλημα? Backup!

Φωτος και λοιπα critical αρχεια, παίρνονται backup σε εξωτερικο δισκο καθημερινα, αλλα πλεον μετα απο 2+ μηνες ripaρισματος απο blue ray και dvds αρχιζουμε να ξεπερναμε τα 10TB κατελειμενα, και μονο η σκεψη οτι θα γινει κατι και θα πρεπει να τα ξανακανω ολα δειχνει τρομακτικη....ενω στην αρχη δεν υπολογιζα οτι θα ειναι τοσο χρονοβορο...

Για να κανουμε τα πραγματα χειροτερα, ολοι οι δισκοι ειναι spanned (windows 2008 r2 standard) ωστε να εχουμε ενα share...(/αυτοκτονικές τασεις off)

Και τωρα ψαχνομαι να λυσω το προβλημα της καταρρευσης ενος η παραπανω δισκου...

Ιδεες? RAID το αποκλείω μιας και δεν βολευει εκτος και αν βρεθει κατι ΠΟΛΥ αξιοπιστο χωρις να πρεπει να παρουμε αλλους 8 δισκους...

Κοιταξα λιγο to Unraid ή το Flexraid αλλα δεν ξερω κατα ποσο βολευει...

Το ιδανικο θα ηταν καποιου ειδους parity, που να το κραταω σε ενα-δυο εξωτερικους δισκους, αν και ειναι εφικτο να φτιαχτει δευτερο μικροτερου χωρου δικτυακο NAS να το κραταει αν χρειαστει...

Τα φώτα σας κυριοι...

υ.γ μήπως να καταργουσα το spanned volume, γιατι (νομιζω) πως αν χασουμε εναν δισκο δεν θα μπορεσουμε να εχουμε προσβαση στους υπολοιπους του volume...?

Νομιζω πως ενα raid5 μαζι με hot spare επρεπε να το δημιουργησεις απο την αρχη.

Το ιδανικο backup θα ηταν να ειχες αλλους τοσους δισκους ωστε να τα αντιγραφεις ολα και εκει, αλλα κατι τετοιο δεν συμφερει, ειδικα οταν μιλαμε για τοσα TB.

Δεν ξερω ποσο γεματους τους εχεις, αλλα ΕΓΩ θα εκανα ενα RAID 6 με 6 δισκους και τους 2 hot spare. Ειναι πολλα τα δεδομενα να εχεις εναν spare....

Αρχικά σπάσε το spanned...είναι η καταστροφή η ίδια...

Δεν ξέρω σε τι μητρική είσαι, αλλά κοίτα να πάρεις εξωτερικό controller (λογικά και ο perc5 αρκεί) και βάλτα σε raid. Τώρα τι επίπεδο πρέπει να το αποφασίσεις μόνος, ανάλογα με τον χώρο και τις απαιτήσεις ταχύτητας που θες.

Αν βέβαια θες ένα share στο δίκτυο, τότε μειώνονται οι επιλογές σου, μιας και ιδανικά θα ήταν κάποιοι σε raid5 κάποιοι σε raid1 και κάποιος μόνος του.

Εγώ χρησιμοποιώ το flexraid εδώ και 1 μήνα περίπου σε raid 5. Με την τρέχουσα beta, σε windows, υποστηρίζει και raid 6. Αν δεν θέλεις να δώσεις ένα σωρό χρήματα σε controller, αξίζει τον κόπο να το δοκιμάσεις. Βέβαια είναι αργό στην αρχική δημιουργία: μου έκανε περίπου 7 ώρες για το parity(Ε6400, 4GB, p5w-dh dlx, w7 x64), σε 2ΤΒ δεδομένα.

To RAID είναι εξαιρετικά αξιόπιστο, ανάλογα βέβαια την υλοποίηση. Έχοντας εμπειρία από Linux software raid-5 έμεινα -το λιγότερο- εντυπωσιασμένος από την ικανότητα του να επιζούν 3ΤΒ data μετά από πάνω από 25 πτώσεις ρεύματος, μερικές από αυτές την ώρα που έκανε rebuild...

Μια καλή καρτούλα για raid-5 και UPS είναι απαραίτητα για την περίπτωση σου imho

To RAID είναι εξαιρετικά αξιόπιστο, ανάλογα βέβαια την υλοποίηση. Έχοντας εμπειρία από Linux software raid-5 έμεινα -το λιγότερο- εντυπωσιασμένος από την ικανότητα του να επιζούν 3ΤΒ data μετά από πάνω από 25 πτώσεις ρεύματος, μερικές από αυτές την ώρα που έκανε rebuild...

Μια καλή καρτούλα για raid-5 και UPS είναι απαραίτητα για την περίπτωση σου imho

Και εγώ έχω μονο καλά λόγια να πω για το software raid του Linux. Ειχα RAID5 με 3 δισκους, προσθεσα αλλον εναν χωρις να σπασω το array και γενικα δεν μου εχει προκαλεσει προβλημα ποτε.

"Καλή" κάρτα δεν ξερω αν ειναι απαραίτητη, εκτος και αν θες να κανεις πολυ οικονομια στη CPU, UPS ομως θα ελεγα σιγουρα ναι.

Raid6 imo με 12ΤΒ καθαρη χωρητικοτητα, δεν ειναι ασχημα, ειτε linux software raid που χρησημοποιω σε 4 δισκους και εγω στον File server μου, ειτε ενας καλος raid controller αν θες μεγαλη ταχυτητα εγγραφης(προσωπικα εχω τον adaptec 5805, λιγο ακριβως αλλα αξιζει πιστευω)

Ευχαριστω πολυ για τις γρήγορες απαντησεις σας...

Θεμα ταχυτητας δεν νομιζω να υπαρχει as long as δεν εχουμε προβλήματα αναπαραγωγής των media στην TV...τωρα αμα περνει 3 μερες για το rebuild δεν με πολυ νοιαζει αν φτασουμε σε σημειο να το χρειαστουμε...

Ποια ειναι η προτεινομενη διανομη για το software raid, αν και δεν θα θελα να φύγω απο τα windows, κυριως λογο της ευαισθησιας του linux σε θεματα file naming (και κατα προεκταση searching)

Δεν ξερω γιατι αλλα το Raid5 ποτε δεν μου δουλεψε "σωστα" οταν το χρειαστηκα (σε εργασιακο περιβαλλον) αλλα το Raid 6 μαλλον φαινεται πιο αξιοπιστο με 2 hot spares...

Μου εχουν κεντρισει το ενδιαφερον, συστηματα τυπου flexraid αλλα μαλλον θα χρειαστουν καποιες οδηγιες πριν το κανω στο live περιβαλλον...

Ευχαριστω πολυ για τις γρήγορες απαντησεις σας...

Θεμα ταχυτητας δεν νομιζω να υπαρχει as long as δεν εχουμε προβλήματα αναπαραγωγής των media στην TV...τωρα αμα περνει 3 μερες για το rebuild δεν με πολυ νοιαζει αν φτασουμε σε σημειο να το χρειαστουμε...

Μην το λές γιατί όταν κάτι σπάσει όσο το σύστημα κάνει rebuild είσαι εκτεθιμένος ειδικά αν έχεις μονό parity. Οπωσδήποτε διπλό στην περίπτωση σου και να έχεις υπόψιν σου ότι το RAID δεν αντικαθιστά το backup

Ποια ειναι η προτεινομενη διανομη για το software raid, αν και δεν θα θελα να φύγω απο τα windows, κυριως λογο της ευαισθησιας του linux σε θεματα file naming (και κατα προεκταση searching)

Δεν ξερω γιατι αλλα το Raid5 ποτε δεν μου δουλεψε "σωστα" οταν το χρειαστηκα (σε εργασιακο περιβαλλον) αλλα το Raid 6 μαλλον φαινεται πιο αξιοπιστο με 2 hot spares...

Μου εχουν κεντρισει το ενδιαφερον, συστηματα τυπου flexraid αλλα μαλλον θα χρειαστουν καποιες οδηγιες πριν το κανω στο live περιβαλλον...

Με linux δεν έχω κάποια εμπειρία αλλά για δες το openmediavault ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί απλά έχε το σαν ιδέα

Στην παρούσα φάση έχω φτιάξει ένα FreeNAS με 2 δίσκους σε ZFS raid 1. Σύντομα θα σπάσω το RAID 1 και θα πάω σε RAIDZ. To ZFS είναι καταπληκτικό και μέχρι στιγμής δεν μου έχει παρουσιάσει κανένα πρόβλημα. Απο αυτά που έχω διαβάσει είναι αν όχι το μοναδικό απο τα λίγα Filesystem που δεν εμπιστεύετε το Hardware και κάθε λειτουργία που εκτελεί γίνετε με κάποιο τρόπο verified. Ξεχνάς όμως windows server και το εύκολο setup μιας ώρας. Γενικά δεν θα στο πρότεινα αν δεν έχεις την όρεξη να διαβάσεις και να πειραματιστείς.

Σε θέματα disk managment, RAID κτλ unixοειδή >> windows

Δες και clarkconnect και γενικά ψάξου για linux NAS

εχεις δωσει τοσα λεφτα για δισκους και θεωρεις πολυτιμα τα δεδομενα σου και θα παιξεις σε software raid?

εκτος βεβαια και εαν δεν υπαρχουν λεφτα...

Εγώ πάλι δεν καταλαβαίνω γιατί σου είναι άμεσα απαραίτητες ΟΛΕΣ αυτές οι ταινίες (γιατί για ταινίες μιλάμε) και μιλάς για raid, 2α συστήματα κλπ κλπ κλπ...

Και πες, οκ, έκατσα και ριπάρισα ίσαμε 1 μήνα, να τα χάσω ;;;; Κρίμα.

Αν θέλεις να τα έχεις κάπου Backup απλά για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο πάρε ένα blueray recorder (π.χ. http://www.e-shop.gr/search_per.phtml?category=BLU%20RAY%20RECORDER ) και γράψε τα σε δισκάκια.

Αλλιώς, οι υπόλοιπες λύσεις καταλήγουν σε οικονομικό ΑΔΙΕΞΟΔΟ αφού οι ανάγκες σου για χώρο αυξάνουν συνέχεια και οποιαδήποτε υλοποίηση δεν θα σε καλύπτει μετά από λίγο καιρό...

Γνώμη μου.

1ον τα δεδομενα δεν ειναι και τοοοοοσο πολυτιμα, μαλλον πολυτιμος ειναι ο χρονος να τα ξαναριππαρω απο τα original media...

2ον θα ελπιζα λογω του project να μαθαινα και κατι ποιο advanced απο το να κολλησω εναν perc και να τα κανει ολα μονο του.

Το ότι θα μάθαινες αυτό είναι σίγουρο, το θέμα είναι όμως πόσα € είσαι διατεθειμένος να σμπρώξεις για την διαδικασία αυτή και αν τελικά έχει νόημα αυτό αφού τα δεδομένα δεν σου είναι και τόσο πολύτιμα...

Για τέτοιες περιπτώσεις απλού data backup οι λύσεις είναι ή tape (ξέχνα το :) ) ή δισκάκια.

Το αν θα πρέπει να κάνεις raid-5 ή raid-6 ή raid 5+1 ή αν θα πάρεις perc ή θα στήσεις άλλο μηχάνημα καλά είναι για να μαθαίνουμε αλλά όταν μιλάμε για 16Τera χώρου τότε θέμε και πάρα πολλά λεφτά για αυτό... :blink:

Εγώ πάλι δεν καταλαβαίνω γιατί σου είναι άμεσα απαραίτητες ΟΛΕΣ αυτές οι ταινίες (γιατί για ταινίες μιλάμε) και μιλάς για raid, 2α συστήματα κλπ κλπ κλπ...

Και πες, οκ, έκατσα και ριπάρισα ίσαμε 1 μήνα, να τα χάσω ;;;; Κρίμα.

Αν θέλεις να τα έχεις κάπου Backup απλά για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο πάρε ένα blueray recorder (π.χ. http://www.e-shop.gr/search_per.phtml?category=BLU%20RAY%20RECORDER ) και γράψε τα σε δισκάκια.

Αλλιώς, οι υπόλοιπες λύσεις καταλήγουν σε οικονομικό ΑΔΙΕΞΟΔΟ αφού οι ανάγκες σου για χώρο αυξάνουν συνέχεια και οποιαδήποτε υλοποίηση δεν θα σε καλύπτει μετά από λίγο καιρό...

Γνώμη μου.

Πόσο είναι το κόστος ανά GB σε ένα bluray και πόσο σε σκληρούς 2ΤΒ? Δεν είναι και τόσο φτηνό μάλλον, και με τους δίσκους έχεις απείρως πιο εύκολη αναζήτηση.

σε ενδιαφέρει να είναι και γρήγορο το parity ????? Αν όχι τοτε οτιδήποτε με μπαταρία σε controller θα είναι θαύμα στην περίπτωσή σου είτε σε RAID 0 - 10 - 50 - 6 με parity control.

σε ενδιαφέρει να είναι και γρήγορο το parity ????? Αν όχι τοτε οτιδήποτε με μπαταρία σε controller θα είναι θαύμα στην περίπτωσή σου είτε σε RAID 0 - 10 - 50 - 6 με parity control.

Ε οχι και RAID 0, δεν θα σωσει η μπαταρια τον σκληρό...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.