Pc User Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2010 #1 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2010 Καλησπέρα παιδιά. Είμαι νέος στο forum και τον τελευταίο καιρό αντιμετωπίζω ένα αλλόκοτο συμβάν σε ένα ολοκαίνουριο υπολογιστή που έφτιαξα. Αρχικά σας παραθέτω τα βασικότερα εξαρτήματα που τον απαρτίζουν:POWER SUPPLY: CoolerMaster Silent Pro M1000 RS-A00-AMBA-J3 1000W Modular PSUCPU: AMD Phenom II x4 965 (socket AM3, 3.4GHz, Cache 8MB, Box)MOTHERBOARD: Asus Crosshair III Formula (socket AM3, DDR3)RAM: Corsair 4GB DDR3-1333 Ram Kit (2 x 2GB, PC3 10666, 9-9-9-24, TW3X4G1333C9DHX) (x2 - Συνολικά 8Gb)GRAPHIC CARD: Asus GTX 285 SVGA (PCI-Express, 2DI, 1GD3, A)CPU COOLER SYSTEM: CoolerMaster V10 CPU Cooler (RR-B2P-UV10-GP)Κατά την αγορά του ο υπολογιστής διέθετε μόνο 4 Gb μνήμης RAM. Πρώτο λειτουργικό σύστημα στο pc ήταν τα Microsoft Windows 7 32bit τα οποία έιναι αυθεντικά. Ο υπολογιστής για τουλάχιστον 10 μέρες λειτουργούσε άψογα χωρίς κανένα πρόβλημα αστάθειας.Όταν αποφάσισα να αυξήσω λιγάκι τις επιδώσεις του αυξάνοντας την RAM από 4 Gb σε 8 Gb, μάλλον τότε άρχισαν τα "παρατράγουδα"...Να αναφέρω πως γνωρίζω είδη ότι τα 32bit Windows OS αναγνωρίζουν μόνο 4 Gb RAM (πιο συγκεκριμένα μόνο 3,12 Gb είναι διαθέσιμα καθώς η υπόλοιπη RAM διανέμεται στο Hardware του pc - αν δεν κάνω λάθος).Τα προβλήματα που απέκτησα είναι ότι μετά από κάθε πρωϊνή εκκίνηση του pc μου βγαίνουν σφάλματα σε Blue Screen Of Death (BSOD:rant:) και το pc τρελένεται. Επανεκκινήσεις, κολλάνε προγράμματα παρέα με τα Windows και ακόμα και σε Safe Mode υπολειτουργεί ή ακόμα και εκεί έχω BSOD. Η αλήθεια είναι πως τα Windows 7 έχουν μια αυτοματοποιημένη μηχανή αναζήτησης και αποκατάστασης σφαλμάτων (σε συνδιασμό με το System Restore) αλλά ακόμα και αυτό δεν έκανε δουλειά.Το πιο περίεργο ωστόσο, είναι ότι μετά από κάμποσες προσπάθειες, το σύστημα σταθεροποιείται αλλά αν το pc μείνει κλειστό για πολλές ώρες (π.χ. όλο το βράδυ), στην επόμενη εκκίνηση ξανά τα ίδια και άντε πάλι από την αρχή.Αφού είδα και απο' είδα, κάνω format και τα ξαναβάζω (clean install). Ξανά τα ίδια!Αποφασίζω να δοκιμάσω και τα πατροπαράδωτα Windows XP Professional 32bit. Πρώτη μέρα όλα καλά. Την επομένη όμως ήρθα αντιμέτωπος με παρόμοιες καταστάσεις.Από τον Viewer Report των Windows 7 το κυριότερο σφάλμα που εντόπισα ήταν το Kernel-Power 41 ενώ στα Windows XP αναφέρει διάφορα.Έχω τρέξει το διαγνωστικό Memtest86+ v.4.00 και δεν εντοπίστηκε κανένα σφάλμα λειτουργίας της RAM.Ομοίως έτρεξα διαγνωστικό για τον σκληρό δίσκο και δεν εντόπισα κανένα πρόβλημα.Να αναφέρω πως εξ' αρχής το pc μου παρουσίασε ένα CPU Fan Error! Press F1 to Continue, στην εκκίνηση του BIOS κάθε φορά που έκλεινα το pc για πολύ ώρα από τον διακόπτη του τροφοδοτικού. Για αυτό το σφάλμα τον γύρισα πίσω (εκεί που τον έφτιαξα) και απ' όσο μου είπαν, ότι διαγνωστικά έτρεξαν στην μητρική πλακέτα δεν έβγαλε κανένα σφάλμα λειτουργίας, επομένως φαντάζομαι πως η μητρική δεν θα ευθύνεται γαι τα μεταγενέστερα προβλήματα.Τελική λύση είναι να δοκιμάσω να τρέξω 64bit OS για να δω μήπως η επιπλέον RAM προκαλέι αστάθεια στα 32Bit λειτουργικά συστήματα.Καμιά ιδέα για το τι μπορεί να συμβαίνει;;Ευχαριστώ για τον χρόνο σας!!:hi:
Gregorypeg1000 Μάρτιος 26, 2010 #2 Μάρτιος 26, 2010 για αρχη δοκιμασει να δωσεις χειροκινητα την συχνοτητα,ρευματα,timings στο bios.επισης δωσε λιγο παραπανω ρευμα στο chipset μιας και εχεις 4dimm επανω.δες τι παιζει.αμα κανει παλι τα ιδια δοκιμασε να τον ανοιξεις με το καινουργιο σετακι μονο του πανω.τρεξε ενα memtest στο καθε σετ.αμα βγαινουν και τα δυο οκ σιγουρα δεν ειναι το προβλημα σου η ραμ.
Pc User Μάρτιος 27, 2010 Author #3 Μάρτιος 27, 2010 Επειδή δεν είμαι τόσο "ψαγμένος" σε ρυθμίσεις BIOS και hardware, αν δεν είμαι σίγουρος για το τι κάνω και πως ακριβώς γίνεται, δεν το διακινδυνεύω. Σήμερα το έστειλα πίσω στην κατασκευάστρια εταιρεία και με πληροφόρισαν ότι ορισμένα νέα μοντέλα μητρικής της ASUS παρουσιάζουν προβλήματα αυτού του είδους. Πιθανότατα με βλέπω να την αντικαθιστώ με μια αντίστοιχη μητρική, την Gigabyte 790FXTA-UD5 (AM3, DDR3, 790FX). Ποιά η γνώμη σας;Γνωρίζει κανείς αν όντως ισχείουν αυτές οι φήμες περι μητρικών της ASUS;
basilakis Μάρτιος 27, 2010 #4 Μάρτιος 27, 2010 Λογικο ειναι να να θελει το chipset ενα τσιμπιμα στην ταση για να παιξει ανετα 4 dimmακια.Τα 4 επιπλεον γιγα που εβαλες ειναι αχρηστα αμα δν βαλεις 64bit λειτουργικο, η παραπανω μνημη δεν "διανέμεται στο Hardware του pc"
antonisD Μάρτιος 27, 2010 #7 Μάρτιος 27, 2010 3.3 Ειναι για την ακριβειαναι...4gb δίνει limit και τα δηλώνει 2 για τον kernell και 2 για τα προγράμματα...ουσιαστικά 3,3 έχεις
Pc User Μάρτιος 30, 2010 Author #8 Μάρτιος 30, 2010 Να ρωτησω κατι πιο ουσιαστικο...κανωντας αναβαθμιση στο BIOS, αν εγκαταστησω κατευθειαν το τελευταιο (χρονολογικα) update, αυτο θα περιλαμβανει και ολες τις προηγουμενες αναβαθμισεις των προηγουμενων update ή θα πρεπει να τα πιασω και να τα βαλω ολα ενα-ενα με την σειρα;
Volrath Μάρτιος 30, 2010 #9 Μάρτιος 30, 2010 Να ρωτησω κατι πιο ουσιαστικο...κανωντας αναβαθμιση στο BIOS, αν εγκαταστησω κατευθειαν το τελευταιο (χρονολογικα) update, αυτο θα περιλαμβανει και ολες τις προηγουμενες αναβαθμισεις των προηγουμενων update ή θα πρεπει να τα πιασω και να τα βαλω ολα ενα-ενα με την σειρα;Δε χρειάζεται να βάλεις κανένα άλλο, εκτός από το τελευταίο.
basilakis Μάρτιος 30, 2010 #10 Μάρτιος 30, 2010 Να ρωτησω κατι πιο ουσιαστικο...κανωντας αναβαθμιση στο BIOS, αν εγκαταστησω κατευθειαν το τελευταιο (χρονολογικα) update, αυτο θα περιλαμβανει και ολες τις προηγουμενες αναβαθμισεις των προηγουμενων update ή θα πρεπει να τα πιασω και να τα βαλω ολα ενα-ενα με την σειρα;Το "τελευταιο update" δν ειναι update .. Δεν μπαινει απο πανω δλδ.Σβηνει το παλιο και γραφει το καινουριο.(Οπως και καθε εκδοση Bios).Αρα: ναι μπορεις να βαλεις κατευθειαν την τελευταια εκδοση Bios της μητρικης σου .Εδιτ: Με προλαβε
Pc User Μάρτιος 30, 2010 Author #11 Μάρτιος 30, 2010 Λογικο ειναι να να θελει το chipset ενα τσιμπιμα στην ταση για να παιξει ανετα 4 dimmακια.Τα 4 επιπλεον γιγα που εβαλες ειναι αχρηστα αμα δν βαλεις 64bit λειτουργικο, η παραπανω μνημη δεν "διανέμεται στο Hardware του pc"Αρα μου λες να κανω overclocking στην CPU;;
Gregorypeg1000 Μάρτιος 30, 2010 #12 Μάρτιος 30, 2010 οχι.σου λεει να βαλεις 64μπιτο λειτουργικο και να ανεβασεις λιγο την ταση στο chipset
Pc User Μάρτιος 30, 2010 Author #13 Μάρτιος 30, 2010 Επειδή είμαι λιγο ασχετος με αυτα (για τα 64bit OS το ξερω και το εχω δοκιμασει), η ταση του chipset απο που ρυθμιζεται, απο το BIOS;
Gregorypeg1000 Μάρτιος 30, 2010 #14 Μάρτιος 30, 2010 ναι.αλλα εμεις δν μιλαμε για την ταση του cpu αλλα το chipset.μεσα στο βιοσ θα λεγεται η northbridge ή ioh λογικα
Pc User Μάρτιος 30, 2010 Author #15 Μάρτιος 30, 2010 Και που θα ξερω ποσο να το ανεβασω χωρις να κανω καμια γκαφα και παρει φωτια κανα τσιπακι εκει μεσα;
basilakis Μάρτιος 30, 2010 #16 Μάρτιος 30, 2010 Και που θα ξερω ποσο να το ανεβασω χωρις να κανω καμια γκαφα και παρει φωτια κανα τσιπακι εκει μεσα; Για να παρει φωτια τσιπακι .. πρεπει να προσπαθησεις πολυ .. Και γκαφα να κανει και να το ανεβασεις αρκετα .. στην χειροτερη να σου σβηνει απο θερμοκρασιες,φωτια δν θα παρει... Διαβασε το Manual δες απο που ρυθμιζεται η ταση του northbrige . Και ανεβασε ενα δυο τικ .. Τρεξε καποιο προγραμμα που τσεκαρεις την σταθεροτητα ( πχ prime ) . Η καθε μοβο εχει τα δικα της χουγια .. Μονος σου θα βρεις την καταλληλη ρυθμιση.. Και στο φιναλε ... απο που πηρες το pc και τις μνημες? Αμα δν μπορεις μονος σου,πηγαινε το να στο φτιαξουν αυτοι να δουλευει σωστα .Εχεις εγγυηση.
Pc User Μάρτιος 30, 2010 Author #17 Μάρτιος 30, 2010 Λοιπον. Το pc το εχω στειλει εδω 3 μερες εκει που το πηρα και απ' οτι μου ειπαν μεχρι τωρα εχουν τρεξει καθε ειδους διαγνωστικο για ολο το hardware και δεν εχουν βρει λειτουργικο προβλημα. Εν του τεις τους εχω εξηγησει τι συμβαινει και τελος προτεινα να γινει update στο BIOS. Δεν εχω πει τπτ (ουτε μου ειπαν και οι ιδιοι) για τετοιες ρυθμισεις που μου γραψατε. Λετε με την αναβαθμιση θα γινει δουλεια ή ειναι απαραιτητη η ρυθμιση του northbrige;;Γενικα προτειμω το pc να λειτουργει οπως ειναι ρυθμιζμενο εργοστασιακα για να αποφυγω μελλοντικα προβληματα αλλα στην προκειμενη περιπτωση δεν ξερω τι να κανω. Αυριο το πρωι το παραλαμβανω μαλλον. Περιμενω να δω αν θα υπαρξει διαφορα...Ενα αντιστοιχο θεματακι με το δικο μου:http://vip.asus.com/forum/view.aspx?id=20100203003944828&board_id=1&model=P7P55D-E+PRO&page=1&SLanguage=en-us
basilakis Μάρτιος 30, 2010 #18 Μάρτιος 30, 2010 Λοιπον. Το pc το εχω στειλει εδω 3 μερες εκει που το πηρα και απ' οτι μου ειπαν μεχρι τωρα εχουν τρεξει καθε ειδους διαγνωστικο για ολο το hardware και δεν εχουν βρει λειτουργικο προβλημα. Εν του τεις τους εχω εξηγησει τι συμβαινει και τελος προτεινα να γινει update στο BIOS. Δεν εχω πει τπτ (ουτε μου ειπαν και οι ιδιοι) για τετοιες ρυθμισεις που μου γραψατε. Λετε με την αναβαθμιση θα γινει δουλεια ή ειναι απαραιτητη η ρυθμιση του northbrige;;Γενικα προτειμω το pc να λειτουργει οπως ειναι ρυθμιζμενο εργοστασιακα για να αποφυγω μελλοντικα προβληματα αλλα στην προκειμενη περιπτωση δεν ξερω τι να κανω. Αυριο το πρωι το παραλαμβανω μαλλον. Περιμενω να δω αν θα υπαρξει διαφορα... Ενα αντιστοιχο θεματακι με το δικο μου: http://vip.asus.com/forum/view.aspx?id=20100203003944828&board_id=1&model=P7P55D-E+PRO&page=1&SLanguage=en-us Σε αυτους δλδ ανοιγει κανονικα ?? και σε εσενα BSOD ? Καποιος δν τα λεει καλα τοτε
Pc User Μάρτιος 30, 2010 Author #19 Μάρτιος 30, 2010 Μου φαινεται οτι τσαμπα πληρωνονται στο service τα παλικαρια εκει. Αρχισαν να με ρωτανε μηπως ο εκτυπωτης και το σκανερ που εχω (ή καμια εφαρμογη που χρησιμοποιω) εχουν ασυμβατοτητα με τα windows 7, την στιγμη που τους εχω πει οτι τα προβληματα τα ειχα μετα την αναβαθμιση της ram στο συστημα. Ακομα και τα windows xp μου ηταν ασταθει. Μα καλα, κοτζαμ κομπιουτερακιδες ειναι εκει, σε κανεναν δεν κοβει να κανουν καμια ρυθμιση να το τσεκαρουν;;; ελεοςς πια!
djgismo13 Μάρτιος 31, 2010 #20 Μάρτιος 31, 2010 Θεωρώ σίγουρο ότι το πρόβλημα έγκειται στην ανάγκη ανεβάσματος του ρεύματος σε northbridge αρχικά. Σίγουρο επίσης το ότι πρέπει να εγκατασταθεί x64 σύστημα για να έχει νόημα.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.