Jump to content



Χρεοκοπία Ελλάδας


Chosen

Recommended Posts

Δεν κάνω τον συνήγορο κανενός...για τον LL_NEO, μετά μια αρχική παρεξήγηση στις αρχές που προσπαθούσα απ'την μεριά μου να τον καταλάβω και εκείνος μου μίλησε απαξιωτικά θεωρώ ότι έχει πράγματα να πει, αλήθειες μικρές, πικρές αλλά μεροληπτεί...απαντάει με ερωτήσεις...για άδωνη τον ρώταγαν για στάλιν αντερωτούσε...τεσπα...του είχα πει να κοιτάει πρώτα τις "βρωμιές" στο χαλάκι της εξώπορτας του Μαξίμου ... δεν γίνεται να μην υπάρχουν...Το ίδιο ισχύει και για την άλλη πλευρά...

Link to comment
Share on other sites

Ο Μπογιόπουλος κοτσάνες. Ο Βαρουφάκης κοτσάνες. Όλοι κοτσάνες, εκτός από τον LL_NEO που ζει και αναπνέει από τις τράπεζες που μας έφεραν εδώ. Τελικά όποιος λέει κάτι διαφορετικό από αυτό που υποστηρίζουν οι κυβερνώντες, είναι ή κουμουνιστής ή άσχετος.

Όπως το βλέπει κανείς.

Ο κάθε ένας έχει μια άποψη και πολύ περισσότερο αυτοί μια ατζέντα. Θα πρέπει να φιλτράρουμε αυτά που λένε 5 φορές, όχι μία. Προσωπικά, μου αρέσει ο Μπογιόπουλος, όχι ο Βαρουφάκης και οι δύο όμως θα πουν ΕΝ ΓΝΩΣΗ τους ΚΑΙ κοτσάνες εφόσον "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα".

Link to comment
Share on other sites

Πότε ξανά βγαίνουμε στις αγορές είπαμε; Μπορεί και μέσα στον μήνα;

Greece Govt Bond 10 Year Acting as Benchmark Chart - GGGB10YR - Bloomberg

[ATTACH]61599[/ATTACH]

Το πρόβλημα ήταν τελικά η καμπύλη επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων. Άσχετα αν δεν το ήξερε κανένας στη ΝΔ για να το πει εκτός από τον LL NEO. Είναι φαίνεται καθαρά τεχνικής φύσης το ζήτημα όπως και με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το ΤΧΣ, όπου δίνεις σαν λαός δεθελοντικά 1 δις ας πούμε για να καλύψεις τις ζημιές τους και παίρνεις πίσω 700 εκ γιατί η τιμή είναι τώρα χαμηλότερη(ίδια περίπτωση με τον κερδοσκόπο ιδιώτη). Εκτός βέβαια της αύξησης της εμπιστοσύνης στους τίτλους των τραπεζών που θα δανείζονται τώρα ευκολότερα για να τα δώσουν στις εύρωστες ελληνικές επιχειρήσεις.

Θα ήθελα τώρα να μάθω ποιοί φόροι θα μειωθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα λόγω της καλής οικονομικής συγκυρίας; Θα σταματήσουν και οι σοβιετικοί φόροι φόροι επί ανύπαρκτων εισοδημάτων; Οι κατασχέσεις σε ΟΑΕΕ και ΤΣΕΜΔΕ; Οι "ρυθμίσεις" οφειλών προς το δημόσιο με επιτόκιο 8%+επιτόκιο ΕΚΤ;

Άκουσα βέβαια και κάτι για αγγλικό δίκαιο και διασφάλιση από τη Γερμανία. Δεν ξέρω αν αυτό έπαιξε κάποιον απειροελάχιστο ρόλο στη διαμόρφωση του επιτοκίου, μαζί με το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του χρέους σήμερα είναι στον επίσημο τομέα; Ο Ταμήλος όχι μόνο δεν το αρνήθηκε, αλλά δήλωσε υπερήφανα ότι δεν έχει την πρόθεση σαν ΝΔ να εξαπατήσει τους δανειστές γι'αυτό και δεν έχει σημασία το εφαρμοστέο δίκαιο. Τώρα το πώς μεταφράζεται η δήλωση αυτή για έναν συνταξιούχο σε ταμείο με ελλείμματα λόγω "εθελοντικού" PSI, ύφεσης και μείωσης εργοδοτικών εισφορών είναι μια άλλη ιστορία.

Στο LSE που θεωρείται π.χ. top στα οικονομικά και γενικά καλό Πανεπιστήμιο, μπορείς να βρεις φοιτητές που δεν ξέρουν να λύσουν ένα απλό ολοκλήρωμα που λύνουμε στο ελληνικό Λύκειο.

Αν μιλάμε για το καθαρά οικονομικό τμήμα διαφορικό λογισμό κάνεις από το προπτυχιακό κιόλας. Στα μεταπτυχιακά(της οικονομικής επιστήμης γενικά) ένας από MBA, λογιστικά και ΜΚΤ θα χάσει τη μπάλα.

Έγινε επεξεργασία από Petrossortep
Link to comment
Share on other sites

[ame=http://www.youtube.com/watch?v=vEc-mNyZWW4]ΦΑΣΙΣΜΟΣ Α.Ε. - ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΥΠΟΤΙΤΛΟΙ - YouTube[/ame]

Το καινούργιο ντοκυμαντέρ του Χατζηστεφάνου για την στενή σχέση(για την ακρίβεια εξίσωση) του φασισμού με την εταιρειοκρατία. Μια γρήγορη ματιά στο ~31:17 τα λέει όλα. Μόνο αυτό να δεις δε θες τίποτε άλλο.

Link to comment
Share on other sites

Ασχολείσαι με θέματα που δεν τα γνωρίζεις.

Μόνο τα ιστιοπλοϊκά έχουν skipper

Ο κανόνας είναι τα μη επαγγελματικά αναψυχής να πωλούνται με την οφ σορ μαζί γιατί όλα είναι σε αφ σορ.

Το κράτος απαρτίζετε από άναυτους ηλίθιους σαν τον βιβλιοπώλη, που νομίζουν ότι θα τα αρπάξουν και διώχνουν τα σκάφοι στην Τουρκία.

Η θάλασσα είναι πρέζα και όποιος έχει σκάφος για 30 - 40 μέρες που το χρησιμοποιεί το χρόνο, έχει μια μόνιμη οικονομική αιμορραγία από την οποία ζουν χιλιάδες οικογένειες.

Το σκάφος είναι ο δρόμος που μεγάλο μέρος του κεφαλαίου επιστρέφει στους εργαζόμενους.

Από το σκάφος του Καμένου τρώει ψωμί κόσμος στην Ελλάδα.

Από τις χελώνες της γυναίκας του βιβλιοπώλη τρώνε μόνο οι Ελβετοί.

Συμφωνώ σε πολλά μαζί σου. Όπως για παράδειγμα ότι μιλάω για θέμα για το οποίο δεν ξέρω παρα ελάχιστα (άρα να υποθέσω ότι νοιώθεις περίπου όπως εγώ όταν πρέπει να απαντήσω σε αδαείς εδώ μέσα για θέματα που έχουν να κάνουν με ομόλογα κτλ και οι οποίοι οχυρώνονται πίσω απο την άγνοια του θέματος με μόνο όπλο το δογματισμό τους). Για αυτό και στέκομαι άλλωστε μόνο στο ηθικό μέρος του ζητήματος. Να στο πω απλά. Αν η ευρύτερη οικογένεια ενός πολιτικού (ο οποίος έχει διατελέσει πολιτικός προιστάμενος του υπουργείου Εμ Ναυτιλίας αν δεν κάνω λάθος) δε δίνει το παράδειγμα σε τέτοιες περιπτώσεις, απο ποιον περιμένουμε να το δώσει;

Πάντως γενικώς συμφωνώ με τον προβληματισμό σου. Παρόλα αυτά όταν είχαμε εδώ μέσα μια παρόμοια συζήτηση για το πως πρέπει να χειριστούμε τους εφοπλιστές και τους πλοιοκτήτες, όταν έλεγα ότι αν τους αυξήσουμε τη φορολογία πολύ απλά θα βάλουν στα πλοια τους σημαία Κύπρου, Μάλτας κτλ δε θυμάμαι (αν και μπορεί να κάνω λάθος) να είχες αναπτύξει το ίδιο σκεπτικό.

[MENTION=188]yanni[/MENTION] Η διόρθωση εχθές ήταν αναμενόμενη κατά την ταπεινή μου άποψη. Όχι τόσο μεγάλη βέβαια, αλλά αναμενόμενη δε.

[MENTION=3917]Petrossortep[/MENTION] σόρρυ αν κατάλαβα γκρινιάζεις για το ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα να κουρέψουμε αυτά τα ομόλογα;

[MENTION=5271]sstav[/MENTION] που με ρώταγαν για τον Άδωνι και απάνταγα για το Στάλιν; Το μόνο που μπορώ να θυμηθώ είναι αυτό εδώ http://www.thelab.gr/off-topic/eidiseis-apo-tin-ellada-kai-olo-ton-88519-710.html#post1063671940 αλλά δε μου έκαναν κάποια ερώτηση. Το εγκώμιο μου έπλεκε το παλικάρι

Ο Μπογιόπουλος κοτσάνες. Ο Βαρουφάκης κοτσάνες. Όλοι κοτσάνες, εκτός από τον LL_NEO που ζει και αναπνέει από τις τράπεζες που μας έφεραν εδώ. Τελικά όποιος λέει κάτι διαφορετικό από αυτό που υποστηρίζουν οι κυβερνώντες, είναι ή κουμουνιστής ή άσχετος.

Όπως το βλέπει κανείς.

Ο Μπογιόπουλος σαφώς και λέει κοτσάνες επειδή δεν καταλαβαίνει τπτ απο αυτά με τα οποία καταπιάνεται. Άρα απο αυτή την άποψη καταλαβαίνω γιατί πολλοί απο εδώ ταυτίζεστε μαζί του και τον συμπαθείτε.

Ο Βαρουφάκης απο την άλλη νομίζω ότι απλά λέει τις παπαριές που λέει όχι ως κοτσάνες αλλά διότι είτε βαλτός είναι απο κάποιους ή κάπου στοχεύει ο ίδιος.

"Τελικά όποιος λέει κάτι διαφορετικό από αυτό που υποστηρίζουν οι κυβερνώντες, είναι ή κουμουνιστής ή άσχετος."

Παράξενο και συ μου δίνεις την εντύπωση ότι πιστεύεις αυτό το μότο, ελαφρώς παραλλαγμένο, "Τελικά όποιος λέει κάτι διαφορετικό από αυτό που υποστηρίζουν οι αντικυβερνώντες, είναι ή φαίστας ή πουτανάκι των τραπεζών."

Πάντως να ξέρεις ότι δε σε έχω για κουμουνιστή ;)

Έγινε επεξεργασία από LL_NEO
Link to comment
Share on other sites

...αλλά διότι είτε βαλτός είναι απο κάποιους ή κάπου στοχεύει ο ίδιος...

Ενώ οι κυβερνώντες δεν είναι βαλτοί, είναι θεόσταλτοι και σκοπεύουν μόνο στην ευημερία της χώρας και τη δική μας. :suicide:

Link to comment
Share on other sites

Ενώ οι κυβερνώντες δεν είναι βαλτοί, είναι θεόσταλτοι και σκοπεύουν μόνο στην ευημερία της χώρας και τη δική μας. :suicide:

Όχι δα. Αυτό είναι αποκλειστικό προνόμιο του Τσίπρα και του Καμμένου (όταν δεν κυβερνάει το σκάφος του μπαμπά του that is)

Link to comment
Share on other sites

[MENTION=188]yanni[/MENTION] Η διόρθωση εχθές ήταν αναμενόμενη κατά την ταπεινή μου άποψη. Όχι τόσο μεγάλη βέβαια, αλλά αναμενόμενη δε.

6,5-7 τα βλέπω εγώ για τον Απρίλιο-Μάιο. Τεχνηέντως τα ρίξανε, δανείστηκαν, όλοι χαρούμενοι, γυρνάμε τώρα στα φυσιολογικά με τον Μπαλτά(κο) στο κεφάλι και τον τρόμο της πανωλεθρίας των εκλογών.

[MENTION=173]Wizard![/MENTION]

Αυτοί που μας κυβερνάνε είναι βαλτοί και υπάλληλοι, αλλά αν καθόμαστε και δικαιολογούμε αυτούς που θέλουν να μας κυβερνήσουν μετά, φέρνοντας ως παράδειγμα τους κυβερνώντες ή αν λέμε ότι δεν μας ενδιαφέρουν το τι είναι και τι κάνουν αυτοί που θέλουν να μας κυβερνήσουν διότι ακόμα δεν μας κυβερνάνε, ε αν είναι έτσι, τότε καλά τα παθαίνουμε αυτά που παθαίνουμε, διότι προφανώς ο ποπός μας μετά από 40 χρόνια όχι απλά δεν έμαθε, αλλά ζητάει και άλλα.

Έγινε επεξεργασία από yanni
Link to comment
Share on other sites

Αν οι υποφηφιότητες που ακούω για το ευρωψηφοδέλτιο του Συριζα, ισχύουν να ετοιμάζεστε μερικοί μερικοί για τρελές κωλοτούμπες. Η Σπυράκη σας πείραξε; Τα λέμε την Τετάρτη.

Link to comment
Share on other sites

[MENTION=3917]Petrossortep[/MENTION] σόρρυ αν κατάλαβα γκρινιάζεις για το ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα να κουρέψουμε αυτά τα ομόλογα;

Κάποτε δανειζόμασταν για να ζούμε και για να γίνονται τα "μεγάλα έργα", τώρα θα δανειζόμαστε για να εξοφλούμε το διακρατικό χρέος και θα συνεχίζουμε να κόβουμε από μας για να είμαστε συνεπείς σε αυτό. Αυτό φαίνεται από το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης που παραμένει κοντά στα 10 δις ευρώ(αφαιρουμένων των ποσών για την ανακεφαλαιοποίηση).

Greek bond yields rise as market comeback euphoria fades | Reuters

"The government ... is fragile, and if the economic recovery falters then this fragility could play out even further," said Thede Ruest, a portfolio manager at ING asset management.

Yields on older Greek bonds jumped, with the 10-year yield rising more than a third of a percentage point to 6.32 percent.

Some analysts said the final pricing was too aggressive, which was part of the reason Greek bonds sold off on Friday.
"It's quite obvious that many of the guys that bought the bond were not the buy-and-hold type. They were just fast money," one trader said.

Και ένα σενάριο από τον Καζάκη που έδωσε εμμέσως και το παραπάνω λινκ:

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΖΑΚΗΣ: Το στημένο παιχνίδι του πενταετούς ομολόγου

Φανταστείτε ότι αγοράσατε δεκαετή ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά το 2012 γύρω στο 20% της ονομαστικής τους αξίας. Τόσο ήταν η τιμή τους τότε στην δευτερογενή. Τον Ιανουάριο του 2013 η τιμή τους στη δευτερογενή αγορά είχε φτάσει το 51,7% της ονομαστικής τους αξίας, ενώ τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου το 65,4%. Τον Ιανουάριο του 2014 ήταν 67,3% και τον τελευταίο δίμηνο ξεκινά μια ανοδική πορεία που φέρνει την τιμή του στις 10/4/2014 στο 80,75% της ονομαστικής του αξίας. Κι όλα αυτά χάρις στην επιχείρηση «έξοδος στις αγορές».

Έτσι οι επενδυτές, δηλαδή οι κερδοσκόποι που αγόρασαν το νέο πενταετές, το έκαναν πρωτίστως για να εκμεταλλευτούν τις ανοδικές τιμές στη δευτερογενή των παλιών ελληνικών ομολόγων που κατέχουν ήδη. Στις 11 του μηνός άρχισε το γενικό ξεπούλημα, όχι μόνο του νέου πενταετούς, αλλά και των παλαιότερων ομολόγων του ελληνικού δημοσίου. Γι’ αυτό και οι τιμές τους στη δευτερογενή άρχισαν να πέφτουν.

Επειδή ποτέ δεν ξέρεις τί παίζει εκτός και αν είσαι ειδικός σε μια αγορά, γι'αυτό και γω πιστεύω ότι πρέπει να εστιάζεις στην πραγματική οικονομία(ανεργία, ΑΕΠ, τάση μισθών, ακαθάριστη επένδυση ως ποσοστό του ΑΕΠ και σχετικά).

Link to comment
Share on other sites

Έβγαζα το παντεσπάνι μου στο Fixed Income vanilla products, F&O trading desk της Morgan Stanley (όχι όμως με απευθείας έκθεση στα periphery EU προιόντα). Με κάνει ειδικό ή όχι;

Να σου απαντήσω εγώ. Δε με κάνει ειδικό αλλά μπορώ να σου πω ότι σχεδόν κανένας prop trader ποτέ στον κόσμο δεν αγόρασε ομόλογο μη ΑΑΑ χώρας στηριζόμενος σε DSA. Τεχνική ανάλυση; μάλλον, tea leaves; maybe, αστρολογία; στανταράκι, market sentiment σίγουρα.

Μπορεί να χειραγωγηθεί η Ελληνική αγορά ομολόγων; Ειδικά όπως είναι τώρα με 1-2δις σε κάθε σειρά ΣΑΦΩΣ και ΝΑΙ. Αυτό λύνεται.

Στην προκειμένη περίπτωση νομίζω όμως πως βλέπουμε φαντάσματα εκεί που δεν υπάρχουν. Να σου πω και γιατί χωρίς να επισέλθω σε τεχνικές λεπτομέρειες; Κανένας prop trader πουθενά στον κόσμο δε θα φόρτωνε με τέτοια ομόλογα το book του για διάστημα 2 ετών (το οποίο στο δικό του μυαλό μεταφράζεται σε 2 περιόδους όπου η αποδοσή του θα μεταφραστεί σε bonus). Για κανένα π0υστη λόγο ποτέ!

Τι έχει γίνει; Ο Καζάκης αναφέρει τα γεγονότα σωστά, αλλά κατα την ταπεινή μου άποψη φτάνει σε εντελώς εσφαλμένο συμπέρασμα. Το 10ετές άνοιξε τη χρονια στις 850μβ. Είναι λογικό και επόμενο να διορθώσει κάποια στιγμή; Πότε; Μα όπως και σε οποιαδήποτε άλλη γ@μημένη περίπτωση όταν η φήμη που κάνει drive την όλη πτώση γίνει γεγονός. Το buy on rumour, sell on fact μας συντροφεύει απο τον 19ο αιώνα, εμείς τώρα (δε μιλάω για εσένα) επειδή μας βολεύει πρέπει να το αγνοούμε;

Και κάτι σχετικό άσχετο. Μετά τη φημολογία των τελευταίων ωρών για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ελπίζω (αλλά δεν το πιστεύω ότι θα γίνει, τεσπα) ότι θα καταλάβατε όλοι γιατί Βαρουφάκης και Λαπαβίτσας είχαν σοκαριστικά ίδια άποψη με το ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των ομολόγων. Όπως είχα πει και προχτές. Ο Βαρουφάκης δεν είναι ηλίθιος.

Έγινε επεξεργασία από LL_NEO
Link to comment
Share on other sites

Άλλος ένας που δεν ξέρει τι του γίνεται... Οι Financial Times...

Η ελληνική οικονομία δεν βρίσκεται σε ύφεση ούτε ανακάμπτει, αλλά έχει καταρρεύσει, υποστηρίζουν οι Financial Times που προτείνουν την στάση πληρωμής όλου του εξωτερικού χρέους και δραχμή με άμεση υποτίμηση.

Η καλύτερη ώρα για ελληνική χρεοκοπία

Ενώ ο χρηματοοικονομικός κόσμος πανηγυρίζει με την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων, εγώ αναρωτιέμαι το εξής: Είναι η κατάλληλη στιγμή να κηρύξει η Ελλάδα στάση πληρωμών στο εξωτερικό της χρέος; Δεν είναι κάτι που συζητιέται διακριτικά στις Βρυξέλλες ή την Αθήνα. Ούτε είναι δημοφιλές θέμα στα επενδυτικά συνέδρια.

Για πρώτη φορά από την κρίση, η Ελλάδα είναι σε θέση να κηρύξει χρεοστάσιο. Διαθέτει πρωτογενές (χωρίς την πληρωμή τόκων) πλεόνασμα προϋπολογισμού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει στο 2,7% του ΑΕΠ φέτος και θα ανέβει στο 4,1% το 2015. Το ελληνικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε ένα πρώτο πλεόνασμα. Η Ελλάδα δεν εξαρτάται πλέον από τους ξένους επενδυτές.

Βεβαίως, το ότι μπορείς να κάνεις στάση πληρωμών, δεν σημαίνει ότι πρέπει και να το κάνεις. Ποιο είναι λοιπόν το σκεπτικό;

Η Ελλάδα πιθανότατα βρίσκεται πλέον κοντά στον πάτο της οικονομικής της διολίσθησης που ξεκίνησε έξι χρόνια πριν. Μεταξύ 2008 και 2013 το πραγματικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε 23,5% και οι επενδύσεις 58,4%. Στην πιο πρόσφατη έρευνα, η ανεργία άγγιξε το 26,7% τον Ιανουάριο. Η ανεργία των νέων το 2013 ήταν 60,4%. Τα τραπεζικά δάνεια προς επιχειρήσεις ήταν μειωμένα με ετήσιο ποσοστό 5,2% τον Φεβρουάριο. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν φτάσει στο 38% του συνόλου. Οι τραπεζικές καταθέσεις συρρικνώνονται.

Αν αυτές οι συγκριτικές αλλαγές προκαλούν σοκ, ακόμη χειρότερα είναι τα στατιστικά που σκιαγραφούν την εικόνα. Ο πολιτικός οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης, πρόσφατα κατάρτισε έναν μακρύ κατάλογο, όπου εντοπίζονται τα πιο δραματικά: Από τα 2,8 ελληνικά νοικοκυριά, τα 2,3 εκατομμύρια έχουν φορολογικά βάρη που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν. Οι συντάξεις αποτελούν την βασική πηγή εισοδήματος για το 48,6% των οικογενειών. Συνολικά 3,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι έχουν να στηρίξουν 4,7 εκατομμύρια άνεργους ή άεργους.

Η ελληνική οικονομία δεν βρίσκεται σε ύφεση. Ούτε ανακάμπτει. Έχει καταρρεύσει.

Υπάρχει όμως κι μια άλλη οπτική –εκείνη του πωλητή ομολόγων- που λέει ότι η Ελλάδα αποτελεί το σπουδαιότερο σενάριο ανάκαμψης της σύγχρονης εποχής. Η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank κατόρθωσαν να αντλήσουν κεφάλαια 3 δισ. ευρώ. Πέρσι, ήταν κυρίως τα hedge funds που στοιχημάτιζαν στην χώρα. Εκτοτε έχουν ενταχθεί στην ομάδα και οι πιο παραδοσιακοί επενδυτές. Η έκδοση 5ετούς ομολόγου την περασμένη εβδομάδα, προσέλκυσε προσφορές 21 δισ. ευρώ από πάνω από 600 διεθνείς, κυρίως, επενδυτές.

Αν μπορώ να ανιχνεύσω κάποια στρατηγική στην επίσημη στάση της ευρωζώνης προς την Ελλάδα, περιγράφεται ως εξής: Ας δημιουργήσουμε μια τεράστια χρηματοπιστωτική επενδυτική φούσκα και ας προσευχόμαστε να κυλήσει και λίγο χρήμα κάποια στιγμή και στην πραγματική οικονομία. Με συντελεστή χρέους που προβλέπεται να ανέλθει στο 177% του ΑΕΠ φέτος, η Ελλάδα δεν προσελκύει πολλές πραγματικές επενδύσεις στα εδάφη της από το εξωτερικό σήμερα. Ούτε μπορεί να δημιουργήσει εγχώριες επενδύσεις, λόγω του διαλυμένου τραπεζικού συστήματος.

Αν η κυβέρνηση μπορούσε να δημοπρατήσει το μερίδιό της στις τράπεζες, θα δημιουργούσε μια «κακή τράπεζα» που θα αναλάμβανε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Όταν ολοκληρώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα φετινά stress test, ο αναζωογονημένος τραπεζικός κλάδος θα μπορούσε να αρχίσει να δανείζει σε μια καθαρή και αλλαγμένη οικονομία.

Το πρόβλημα λύθηκε. Αλλά θα χρειαστεί αρκετά μεγάλη φούσκα για να φτάσουμε σε εκείνο το σημείο.

Ο λόγος που η Ελλάδα προσέλκυσε τόσο ενδιαφέρον στην ομολογιακή έκδοση της περασμένης εβδομάδας, ήταν ένας συνδυασμός από την υπόσχεση υψηλής απόδοσης αφενός και την δομή των λήξεων στα υπάρχοντα ελληνικά ομόλογα αφετέρου. Τα επίσημα δάνεια –από τα μέλη της ευρωζώνης και το ΔΝΤ- απαρτίζουν το 80% του συνολικού χρέους. Η Ελλάδα δεν θα αρχίσει να τα αποπληρώνει πριν το 2023. Με άλλα λόγια, η χώρα βραχυπρόθεσμα είναι αξιόχρεη. Αλλά τα μακροπρόθεσμο αξιόχρεό της, δεν είναι καθόλου βέβαιο.

Και όλα αυτά μας γυρίζουν στο βασικό πρόβλημα: Ποιος άνθρωπος με σώας τα φρένας θα κάνει μια μακροπρόθεσμη επένδυση σε μια χώρα με τόσο αφόρητο μακροπρόθεσμο χρέος; Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια επενδυτική εκτίναξη, αν δεν χαριστεί ή δεν κηρυχθεί στάση πληρωμών στο επίσημο χρέος. Ο πιο καθαρός τρόπος για να γίνει αυτό θα ήταν μέσω συνεδρίου για το χρέος, αλλά οι πιστώτριες χώρες δεν θέλουν ούτε να το ακούσουν.

Ας ζυγίσουμε τώρα την εναλλακτική λύση. Η Ελλάδα κηρύσσει στάση πληρωμής όλου του εξωτερικού της χρέους. Καθιερώνει ένα νέο νόμισμα, το οποίο θα υποτιμήσει αμέσως. Για να κλειδώσει το επενδυτικό πλεονέκτημα –να γίνει πραγματική η υποτίμηση- θα χρειαστεί μια κεντρική τράπεζα με αξιόπιστο στόχο πληθωρισμού καθώς και επαρκώς απελευθερωμένες αγορές εργασίας και προϊόντων. Δεν είναι εύκολη απόφαση και θα χρειαστούν πολύ περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από όσες έχει κάνει μέχρι σήμερα η Αθήνα.

Μολονότι αυτό το σενάριο θα «φρίκαρε» τους διεθνείς επενδυτές αν συνέβαινε, είναι βέβαιο ότι θα το ξεχνούσαν και θα επέστρεφαν γρήγορα. Στο κάτω κάτω, η πιθανότητες χρεοκοπίας είναι οι λιγότερες, αμέσως μετά την χρεοκοπία. Σε εκείνο το σημείο, η μεταρρυθμισμένη Ελλάδα θα είναι πολύ ελκυστική για τους διεθνείς επενδυτές, όχι μόνο για τους χρηματιστηριακούς επενδυτές.

Δεν κάνω τον δικηγόρο της εξόδου. Οι Έλληνες ψηφοφόροι και οι ξένοι επενδυτές, θα πρέπει όμως να γνωρίζουν, ότι πλέον η Ελλάδα είναι σε θέση να έχει επιλογή.

Πηγή

Link to comment
Share on other sites

Καταρχάς δεν ειναι θέση της FT αλλά συγκεκριμένου εβδομαδιαίου αρθρογράφου. Και αν έχεις διαβάσει λίγο τον κο Wolfgang Manchau δε πρέπει να σου προκαλούν εντύπωση οι θέσεις του.

Τώρα όσο για το θέμα επιστροφής στη δραχμή τι να σου πω ο Νίκος ο Πάπας που δεν ειναι ಠ_ಠ των τραπεζωνενε σαν και του λόγου μου τα είπε πολύ ωραία στον Παναγη το Λαφαζανη.

Μια ερώτηση μονάχα σχετικά με το άρθρο (το οποίο έχει κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις κατα τα αλλά). Αναφέρει οτι η Ελλάδα διαθέτει για πρώτη φορά current account surplus. Σωστό. Η ερώτηση ειναι τι θα γίνει σε αυτό μόλις πάμε στη δραχμή και την υποτιμήσουμε.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Έγινε επεξεργασία από astrolabos
ಠ▃ಠ
Link to comment
Share on other sites

Παρέμβαση κυβερνητικών κύκλων καταγγέλλει ανταποκρίτρια του ΑΠΕ

Προς τον Πρόεδρο Δ.Σ. και Γεν. Διευθυντή ΑΠΕ-ΜΠΕ

κ. Αντώνη Σκυλλάκο

Βερολίνο, 14.4.2014

Κύριε Σκυλλάκο,

Λυπούμαι που αναγκάζομαι για μία ακόμη φορά να διαμαρτυρηθώ και επισήμως για την συμπεριφορά της Διεύθυνσης του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο πρόσωπό μου.

Το απόγευμα της Παρασκευής (11.4.2014) δέχθηκα τηλεφώνημα από τον συνάδελφο Αρχισυντάκτη Ιωάννη Νάνο, ο οποίος μου μετέφερε την «δυσαρέσκεια κύκλων της κυβέρνησης» για την απόδοση ανακοίνωσης της Καγκελαρίας σε σχέση με την επίσκεψη της γερμανίδας Καγκελαρίου Α. Μέρκελ στην Αθήνα. Κατά τους «κύκλους», ο όρος «Sparmaßnahmen», ο οποίος αναφερόταν στην ανακοίνωση, έπρεπε να αποδοθεί ως «μέτρα εξυγίανσης» και όχι «λιτότητας», όπως είχα γράψει εγώ. Αμέσως έστειλα με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τόσο στον κ. Νάνο όσο και στον Διευθυντή Σύνταξης Πέτρο Δημητρόπουλο το πρωτότυπο κείμενο στα γερμανικά, αλλά, ως πρώτο δείγμα, και το λήμμα των όρων από το έγκυρο ηλεκτρονικό λεξικό «Linguee», το οποίο αποδίδει όρους σε πλαίσιο πραγματικών κειμένων. Στα αγγλικά, ο όρος ήταν ξεκάθαρα «austerity measures», χωρίς αμφιβολία, δηλαδή, «μέτρα λιτότητας» και αναφερόταν μάλιστα σε κείμενα οικονομικοπολοτικά, με θέμα την Ευρωζώνη και την κρίση στην Ελλάδα.

Ουδεμία απάντηση έλαβα από κάποιον εκ των προϊσταμένων μου, για να πληροφορηθώ αργότερα ότι έχει ακολουθήσει διόρθωση, με αντικατάσταση του όρου «λιτότητα» από τον όρο «εξυγείανση». Η λέξη μάλιστα γράφτηκε στο νέο τηλεγράφημα επανειλημμένα έτσι ακριβώς, ανορθόγραφα. Το παράδοξο ωστόσο είναι ότι και το τηλεγράφημα-διόρθωση έφερε την υπογραφή μου, χωρίς καν να ενημερωθώ σχετικά, γεγονός δεοντολογικά το λιγότερο απαράδεκτο.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.