Jump to content



Χρεοκοπία Ελλάδας


Chosen

Recommended Posts

Άθλιοι και Ιαβέρηδες του 21ου αιώνα

Πριν από περίπου μία δεκαετία οι μαθητές των γαλλικών σχολείων επέστρεψαν στις αίθουσες, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, με μια δυσάρεστη έκπληξη: στα θερινά τμήματα της γαλλικής εθνοσυνέλευσης είχε ψηφιστεί νομοθεσία που όριζε ότι παιδιά από 13 ετών θα φυλακίζονταν έως και για έξι μήνες εάν «προσέβαλλαν» τους δασκάλους τους ή τους ελεγκτές στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η ποινή συνοδευόταν από πρόστιμο 7.500 ευρώ και προφανώς ένα «λερωμένο» ποινικό μητρώο που θα τους συνόδευε για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Οσο για τους γονείς των ανήλικων παραβατών, κινδύνευαν να χάσουν σειρά κρατικών επιδομάτων, γεγονός που θα μπορούσε να ρίξει αρκετές οικογένειες κάτω από το όριο της φτώχειας χωρίς κανένα δίχτυ κοινωνικής ασφάλισης.

Εξίσου ανατριχιαστικές με την επιβαλλόμενη ποινή ήταν και ορισμένες λεπτομέρειες στη διατύπωση του νόμου: τα παιδιά των 13 ετών θα κατέληγαν στη φυλακή ή σε κάποιο ίδρυμα όχι για την τέλεση συγκεκριμένου εγκλήματος αλλά για την «άρνηση επίδειξης του απαιτούμενου σεβασμού». Ο νόμος πρόσφερε επίσης ανωνυμία στους «αυτόπτες μάρτυρες», δηλαδή σε κάθε επίδοξο «καταδότη» που θα παρέδιδε τα παιδιά στις Αρχές.

Ο ευρωπαϊκός Τύπος εντόπισε γρήγορα το πνεύμα του Ιαβέρη, από τους «Αθλιους» του Βικτόρ Ουγκό, να πλανάται πάνω από τον ουρανό του Παρισιού. «Ενα σκληρό μάθημα από τους “Αθλιους”» τιτλοφορούσε τη σχετική ανταπόκρισή της η βρετανική εφημερίδα «Guardian», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση της χώρας σερνόταν στη γραμμή του «νόμου και της τάξης» που χάρασσε το νεοφασιστικό κόμμα του Λε Πεν.

Η γαλλική κυβέρνηση δεν ήταν η μόνη που διολίσθαινε ταχύτατα στον αυταρχισμό. Λίγα χρόνια από τη στιγμή που οι Γάλλοι ξύπνησαν το φάντασμα του Ουγκό, στην Αγγλία κάποιοι αποφάσισαν να συνδυάσουν τη φρίκη του Οργουελ με τον παραλογισμό της ταινίας «Κουρδιστό Πορτοκάλι» του Κιούμπρικ: τοπικές αρχές τοποθετούσαν σε κεντρικές πλατείες ηχεία που έπαιζαν υπέρηχους, που γίνονταν αντιληπτοί μόνο από παιδιά και εφήβους.

Οι ήχοι ήταν ένα «δώρο» στους καταστηματάρχες που ενοχλούνταν από την παρουσία νεαρών ατόμων στις γειτονιές τους. Σήμερα παρόμοιες συσκευές, με τον τίτλο «απωθητικά νέων» πωλούνται στη Μεγάλη Βρετανία σε τιμές που ξεκινούν από 400 στερλίνες.

Οσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όλες οι έρευνες αποδεικνύουν ότι η σκληρότερη αστυνόμευση των νέων και η επιβολή των αυστηρότερων ποινών σημειώνεται στα γκέτο των μαύρων και των ισπανόφωνων. Οσο για την οικονομική τιμωρία των γονιών, μέσω της διακοπής επιδομάτων, είναι προφανές ότι φτάνει την έννοια του ταξικού διαχωρισμού στα άκρα, αφού ουσιαστικά θίγει μόνο τις φτωχές οικογένειες που εξαρτώνται από την κρατική βοήθεια για την επιβίωσή τους.

Φτάσαμε, λοιπόν, στην ηθική της προεπαναστατικής Γαλλίας και των πρώτων χρόνων της βιομηχανικής επανάστασης, όταν η πρωταρχική συσσώρευση κεφαλαίου επέβαλε έναν απάνθρωπο αυταρχισμό στα πιο ευάλωτα τμήματα της κοινωνίας; Οσοι αμφιβάλλουν θα μπορούσαν να βρουν μερικές ακόμη ομοιότητες στην οργή που προκαλούσαν οι «Αθλιοι» του Ουγκό στην καθεστωτική διανόηση της εποχής του. «Είναι αδύνατο να διαβάσεις (το βιβλίο) χωρίς να νιώσεις μια ανίκητη αηδία» έγραφε στις 17 Αυγούστου του 1862 η γαλλική «Monde».

Την ίδια αηδία, προς κάθε έννοια ανθρωπισμού, που νιώθουν ακόμη και σήμερα οι καλοπληρωμένες πένες των οικονομικά ισχυρών –οι απάνθρωποι, υπάνθρωποι υπερασπιστές του νόμου και της τάξης.

Link to comment
Share on other sites

τα λογικα αλματα που κανουν και οι 2 ειναι για ολυμπιακους -αγωνες-.

Link to comment
Share on other sites

Απαντώ: Είναι εμφανές ότι αδυνατείς να αντιληφθείς το εκτόπισμα του αλησμόνητου έργου τέχνης που έφτιαξα με υλικό την τηλεόραση, τον εαυτό μου και τις κοινωνικές/πολιτικές/καλλιτεχνικές σημασίες που φέρει ένα ρηάλιτυ σόου.

Αν ξεπεζέψει απρόσεκτα, παίζει να πάθει μεγάλη ζημιά.

Link to comment
Share on other sites

Από πότε στο Thelab το κείμενο δεν είναι αυθύπαρκτη δημιουργία και χρειάζεται να κρίνουμε το άτομο για να το ακυρώσουμε;

Για να ξέρω να απορρίπτω αλλοδαπούς, παχύσαρκους, πιτσιρικάδες, βλαχοαδερά, αγράμματους, φτωχομπινέδες, αγύμναστους, λούγκρους, κλπ κλπ.

Link to comment
Share on other sites

Γιατί οι Έλληνες πρέπει να υποστούν θυσίες που φτάνουν μέχρι και την απώλεια εργασίας ή τη δήμευση της περιουσίας τους;

Γιατί πρέπει να παραμείνουμε γαντζωμένοι στο άρμα της ενωμένης Ευρώπης;

Δείτε παρακάτω τί "once in a lifetime" ευκαιρία χάνουμε αν μας πετάξουν έξω από το ευρώ:

[ame=http://www.youtube.com/watch?v=mCurcPBBJ1I]Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΜΕΤΑΓΛΩΤΙΣΜΕΝΟ - YouTube[/ame]

Μεταγλωτισμένο από γερμανική εκπομπή. Κάποια τα έχει αναφέρει και ο Καζάκης στο μπλογκ του.

Link to comment
Share on other sites

http://www.thelab.gr/dimoskopiseis/posa-xrimata-pairnete-51423.html

Μολις βγηκα μεσα απο το χρονοντουλαπο, πλακα ειχε :hehe:

από τότε που οι "επαναστάτες χωρίς αιτία" κάνανε πορείες και τα σπάγανε γιατι τα 700€ βασικός μισθός τους πέφτανε λιγα...

Link to comment
Share on other sites

από τότε που οι "επαναστάτες χωρίς αιτία" κάνανε πορείες και τα σπάγανε γιατι τα 700€ βασικός μισθός τους πέφτανε λιγα...

Ενώ ήταν πολύς!!

Όταν θα κάνεις οικογένεια έλα να μας τα ξανά γράψεις

Link to comment
Share on other sites

Ενώ ήταν πολύς!!

Όταν θα κάνεις οικογένεια έλα να μας τα ξανά γράψεις

Δεν ήταν πολύς Γιάγκο μου, αλλά ήταν ο βασικός (aka υπήρχαν και διάφορες προσαυξήσεις όπως γνωρίζεις). Τώρα σε πολλές περιπτώσεις ούτε με τις προσαυξήσεις (όσες έχουν μείνει) δεν φτάνει ο κόσμος στα 700.

Link to comment
Share on other sites

από τότε που οι "επαναστάτες χωρίς αιτία" κάνανε πορείες και τα σπάγανε γιατι τα 700€ βασικός μισθός τους πέφτανε λιγα...

Ασχετο με αυτο που ειπε ο Γιαγκος και αν εσενα σου περισσευουν τα 700 για να κανεις την ζωαρα σου...

Για εξηγησε λιγο το παραπανω?

Ποιους βαφτιζεις "επαναστατες χωρις αιτια"? Με ποια αιτιολογια? Τι εσπασαν κλπ κλπ....

Οχι τιποτ'αλλο αλλα αν δεν γινεται εσυ να ψειριζεις τον καθενα που ειπε "μπαγλαμα" τον Ballmer και μετα να λες αναλογου βεληνεκους αερολογιες...

Link to comment
Share on other sites

Ρε αγόρι έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο ;

Αυτό που είπα ήταν ότι τότε τα 700€ που ήταν τότε ο βασικος έμοιαζαν λίγα και πλέον όχι μονο δεν είναι εκει ο βασικος αλλά έχει πέσει σχεδόν στο μισό.

Δεν ξέρω πως το εξέλαβες αλλά δεν υπονόησα κάτι. Έκανα απλώς μια σύγκριση του τότε με το σήμερα.

Link to comment
Share on other sites

δεν ανανεωνουμε την δημοσκοπηση πανω πανω στο

"ποτε πιστευετε θα γινει κουρεμα στις καταθεσεις?"

α)1 χρονο απο τωρα

β)2 χρονια απο τωρα

γ)γιατι να γινει?Σε λιγο μπαινουμε στη αναπτυξη.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.