Jump to content



Χρεοκοπία Ελλάδας


Chosen

Recommended Posts

Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ έχουν εδώ και πολλά χρόνια τις υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές στη χώρα. Οι συντριπτικά περισσότεροι δουλεύουν παραγωγικά στον ιδιωτικό τομέα. Ως μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα ως επί το πλείστον δεν φοροδιαφεύγουν και δεν εργάζονται σε μονοπώλια, ώστε να αποσπούν από το κοινωνικό σύνολο πολύ μεγαλύτερους μισθούς από αυτούς που τους αναλογούν, με βάση την παραγωγικότητά τους. Για πολλά χρόνια απολάμβαναν χειρότερες υπηρεσίες υγείας σε σχέση με τις προνομιούχες ομάδες, ενώ λάμβαναν και πολύ χαμηλότερες συντάξεις και άλλες συνταξιοδοτικές παροχές, σχετικά με τις εισφορές που είχαν πληρώσει (εξαίρεση η κατώτατη σύνταξη). Πρόκειται δε για πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Το 2010 ήταν ασφαλισμένοι περίπου 2,2 εκ. άνθρωποι ενώ οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν κύρια σύνταξη είναι περίπου 1 εκ. άνθρωποι.

Η επιχορήγηση στο ΙΚΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, στα πλαίσια της τριμερούς χρηματοδότησης των ταμείων το 2012 έφτασε τα 3,7 δις ευρώ. Ήταν δηλαδή περίπου 3.700 ευρώ ανά συνταξιούχο.

Από το 2013 και μέχρι το 2016, με βάση το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που ψήφισε η κυβέρνηση, η επιχορήγηση αυτή μειώνεται από τα 3,7 στα 2,2 δις ευρώ το χρόνο. Χάνουν δηλαδή οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ αθροιστικά στα τέσσερα επόμενα χρόνια 6 δις ευρώ, ή 6000 ευρώ ανά συνταξιούχο, αφού η ετήσια επιδότηση ανά συνταξιούχο πέφτει από τα 3,7 στα 2,2 χιλιάδες ευρώ.

Τι γίνεται όμως με τα άλλα ταμεία, τα λεγόμενα και ευγενή;

Ας πάρουμε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Το ταμείο του ΤΑΠ-ΟΤΕ με περίπου 46.000 συνταξιούχους έλαβε το 2012 επιχορήγηση από το κράτος 535 εκ. ευρώ. Επιδότηση από τον προϋπολογισμό 11 χιλ. ευρώ ανά συνταξιούχο. Τριπλάσια από αυτή του ΙΚΑ. Η επιδότηση αυτή με βάση το μεσοπρόθεσμο θα παραμείνει η ίδια, απείραχτη, 535 εκ. από τώρα μέχρι και το 2016. Έτσι η διαφορά στην επιδότηση που λαμβάνει ο συνταξιούχος του ΙΚΑ από το ένα τρίτο της επιδότησης του ΤΑΠ-ΟΤΕ γίνεται το ένα πέμπτο.

Αντίστοιχα συμβαίνουν και με την επιδότηση του ταμείου της ΔΕΗ(1), η οποία μένει απείραχτη όσο ήταν και το 2012, 579 εκ. μέχρι το 2016. Δηλαδή με τα σημερινά δεδομένα των περίπου 35000 συνταξιούχων, 16 χιλιάδες περίπου ευρώ ανά συνταξιούχο.

Σε μια εποχή ακραίας κρίσης, η κυβέρνηση ΝΔ/ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ και η τρόικα δηλώνουν ότι προχωρούν σε εκλογίκευση του συστήματος δίνοντας «μάχη κατά των συντεχνιών». Στο ασφαλιστικό σύστημα, που αποτελεί το 1/3 των δαπανών της κεντρικής κυβέρνησης, πραγματοποίησε όμως, με τις οριζόντιες περικοπές που έκανε στις παροχές (χωρίς να λάβει ουσιαστικά υπόψη τι είχε ο καθένας ως τώρα πληρώσει σε ασφαλιστικές εισφορές), μια τεράστια αντιμεταρρύθμιση εις βάρος των ασφαλισμένων του ΙΚΑ. Κάτι που είναι όχι μόνο άδικο και αντιαναπτυξιακό, αλλά και ευθέως αντικοινωνικό, αν σκεφτεί κανείς ότι αφορά τους ίδιους ανθρώπους που έχουν ήδη οδηγηθεί κατά εκατοντάδες χιλιάδες στην ανεργία, όταν οι χρονίως ευνοημένοι από τα παραδοσιακά κόμματα προστατεύονται (κατά το δυνατόν), ακόμα και τώρα από την τρικομματική κυβέρνηση και την τρόικα.

Το χειρότερο όμως είναι ότι υπό το πρόσχημα της μνημονιακής ή της αντιμνημονιακής ρητορείας κανείς ουσιαστικά δεν συζητά για την ουσία των μεταρρυθμίσεων, αλλά και για τον τρόπο που -με δικαιοσύνη αλλά και με επιδίωξη της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής- θα κατανεμηθούν τα σημερινά βάρη και τα μελλοντικά οφέλη της αναγκαστικής προσαρμογής. Υπονομεύουν έτσι η μεν κυβέρνηση τις μεταρρυθμίσεις, στις οποίες υποκριτικά ομνύει, η δε αντιπολίτευση την κοινωνική συνοχή, εν ονόματι της οποίας εκστρατεύει. Όσο για την τρόικα, αυτή κυνικά συμβιβάζει τις εκάστοτε σκοπιμότητες δανειστών και κυβερνώντων.

(1) Το θέμα του ταμείου της ΔΕΗ είναι ως γνωστόν πιο σύνθετο λόγω της εμπλοκής του με την περιουσία της ΔΕΗ, καθώς η ΔΕΗ λειτουργούσε μέχρι την ιδιωτικοποίησή της και ως ασφαλιστικό ταμείο και είχε συνεπώς και σοβαρές ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Η σχετική αναλογιστική μελέτη όμως, όπως εξηγεί ο κατ’ εξοχήν ειδικός στα θέματα του ασφαλιστικού συστήματος καθηγητής κ. Π. Τήνιος, δεν στηρίζεται στις εισφορές (με αντίστοιχο τοκισμό τους), αλλά στις παροχές. Θεωρήθηκε δηλαδή ότι η ΔΕΗ είχε την υποχρέωση να καλύψει ό,τι χρέος θα δημιουργηθεί στο μέλλον με βάση το ύψος των συνταξιοδοτικών παροχών που είχαν θεσμοθετηθεί. Το ταμείο όμως έδινε εξωπραγματικές παροχές σε σχέση με τις εισφορές. Παροχές που είχαν εξασφαλιστεί μέσω της καταχρηστικής χρήσης της πολιτικής ισχύος. Αποτέλεσμα να έχουν ήδη πάρει οι ασφαλισμένοι της ΔΕΗ, μόνο από το 2000 και μετά, πάνω από 5 δις από τον κρατικό προϋπολογισμό, ποσό πολύ πάνω από την συνολική αξία ολόκληρης της ΔΕΗ όταν έγινε η αποκρατικοποίηση.

* Ο κ. Θόδωρος Σκυλακάκης είναι Ευρωβουλευτής, μέλος της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη

Πηγή: Αν είστε ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ (κι όχι μόνο), διαβάστε αυτό - Capital.gr

με διάθεση για χιούμορ και μόνο. Περίμενε τον κ. Σκυλακάκη κάποιοι εδώ μέσα να τον πουν νεο-φιλελεύθερο...

Ένα σχόλιο θα κάνω μόνο μην ξέροντας και πολλά. Πρώτα όλα τα ταμεία θα γίνουν ένα και θα λέγεται ΕΟΠΠΥ. Οπότε όλα αυτά τα ταμεία ΟΤΕ/ΔΕΗ/ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ κλπ κλπ θα πάνε στον ΕΟΠΠΥ. Οπότε αν η μείωση που κάνουν στην χρηματοδότηση του ΙΚΑ υπολογίζει και αυτές που θα έπρεπε να γίνουν στα ταμεία παραπάνω τότε ΟΚ. (Βέβαια καθόλου ΟΚ αν αναλογιστεί κανείς ότι τα ταμεία δεν πληρώνουν τους φαρμακοποιούς/νοσοκομεία για τις υπηρεσίες που προσφέρουν αλλά αυτό είναι άλλο ζήτημα. Όπως επίσης ότι μειώθηκε η σύνταξή κάποιον που δεν έπρεπε. π.χ. συντάξεις των 300/400 ευρώ κλπ κλπ)

Πληροφοριακά να ξέρετε ότι το ΙΚΑ παλιά πλήρωνε μήνα παρά μήνα τους φαρμακοποιούς. Τα άλλα με τις υψηλές χρηματοδοτήσεις έχουν να πληρώσουν 12+ μήνες. Άρα κάποιο λάκο έχει η φάβα στην κατανομή των χρημάτων ;)

ΕΝΤΙΤ:

http://news247.gr/eidiseis/politiki/public_issue_kaluteros_o_syriza_kai_prwtos_alla_se_lathos_kateuthynsh_katallhloteros_o_samaras.2049718.html

Έγινε επεξεργασία από tavliban
Link to comment
Share on other sites

Η ΤΡΟΪΚΑ ΑΠΟΚΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ:dots:

Στη δανειακή σύμβαση που δημοσιεύτηκε χθες Πέμπτη στο ΦΕΚ (Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως) με αριθμό 240 αναφέρεται, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “6 Μέρες”, ότι:

Ούτε το δικαιούχο κράτος μέλος, ούτε η Τράπεζα της Ελλάδος ούτε κανένα από τα αντίστοιχα περιουσιακά τους στοιχεία εξαιρούνται, λόγω εθνικής κυριαρχίας ή για άλλο λόγο, της δικαιοδοσίας, κατάσχεσης-συντηρητικής ή αναγκαστικής εκτέλεσης σε σχέση με οποιοδήποτε ένδικο βοήθημα ή διαδικασία σχετικά με τη σύμβαση τροποποίησης”.

Οσον αφορα τους ΑΝ.ΕΛ νομιζω οτι οι καταγγελιες του Καμμενου εχουν αρχισει να ενοχλουν πολυ.....

Έγινε επεξεργασία από Lazy Dog
Link to comment
Share on other sites

Μου φαίνεται καμμένο θα ρίξω, αν συνεχίσει αυτές τις δηλώσεις:

Καμμένος: Εθνικός μα....ς ο Άδωνις - NEWS247

" Στον κ. Καμμένο, όπως ήταν αναμενόμενο, ανταπάντησε ο κ. Γεωργιάδη.

"Φυσικά αυτά δεν τολμάει να μου τα πει κατά πρόσωπο. Με βλέπει και τρέχει..."! "

Το ποντίκι που βρυχάται : P

Link to comment
Share on other sites

Πλάκα πλάκα μόλις άρχισε να μιλάει πάλι δημόσια για καστελοριζα και σι ντι ες μέχρι και ο αδωνουλης επιστρατεύτηκε...

το θέμα είναι οτι η καραμέλα με τα cds έχει αρχίσει να γίνεται κουράστική.

2 ερωτησούλες για να σου δείξω τι εννοώ:

α) Τι ποσό απο cds πιστεύεις ότι είναι ικανό να κουνήσει τις εξελίξεις. Δλδ αν τα ομόλογα που έχει εκδόσει μια χώρα είναι ονομαστικής αξίας Χ δις, απο πόσα δις και πάνω θα πίστευες ότι θα πρέπει να είναι τα cds προκειμένου να οδηγήσουν τις εξελίξεις;

β) Θες να μάθεις πόσα cds τελικά πληρώθηκαν μετά το PSI?

Link to comment
Share on other sites

Η απάντηση της Ένωσης Εισαγγελέων στον υπουργό Οικονομικών - LawNet: Το ελληνικό Νομικό Δίκτυο

μπραβο στην Ενωση εισαγγελεων, μην ακουτε την κυβερνηση, να ακουτε τον Τσακωνα και την ενωση εισαγγελεων...

Link to comment
Share on other sites

πιτσιρίκος | Όχι στο χαράτσι του Στουρνάρα του Απάτσι

σχετικα με την αποφαση Πρωτοδικειου που απαγορευσε την εισπραξη εετηδε απο την ΔΕΗ, ο Αρειος Παγος απερριψε τα προσωρινα ασφαλιστικα μετρα που ζητησε το Ελληνικο Δημοσιο. Μενει και η κανονικη δικη ασφαλιστικων. Σε απλα ελληνικα, ΛΑΟΣ-ΔΕΗ 2-0...

LIKE A BAWSS

Link to comment
Share on other sites

πιτσιρίκος | Όχι στο χαράτσι του Στουρνάρα του Απάτσι

σχετικα με την αποφαση Πρωτοδικειου που απαγορευσε την εισπραξη εετηδε απο την ΔΕΗ, ο Αρειος Παγος απερριψε τα προσωρινα ασφαλιστικα μετρα που ζητησε το Ελληνικο Δημοσιο. Μενει και η κανονικη δικη ασφαλιστικων. Σε απλα ελληνικα, ΛΑΟΣ-ΔΕΗ 2-0...

LIKE A BAWSS

και μετά θα μας βάλουν ένα τρίγκολο με φόρους από αλλού...δυστυχώς έτσι θα πάει...

Link to comment
Share on other sites

πιτσιρίκος | Όχι στο χαράτσι του Στουρνάρα του Απάτσι

σχετικα με την αποφαση Πρωτοδικειου που απαγορευσε την εισπραξη εετηδε απο την ΔΕΗ, ο Αρειος Παγος απερριψε τα προσωρινα ασφαλιστικα μετρα που ζητησε το Ελληνικο Δημοσιο. Μενει και η κανονικη δικη ασφαλιστικων. Σε απλα ελληνικα, ΛΑΟΣ-ΔΕΗ 2-0...

LIKE A BAWSS

Νομίζω ότι αυτό είναι μέτρο πίεσης των δικαστικών για να διαπραγματευθούν το μισθολογικό τους.

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι αυτό είναι μέτρο πίεσης των δικαστικών για να διαπραγματευθούν το μισθολογικό τους.

Να πω την αληθεια, εγω περιμενα απο τον Αρειο Παγο να το κανει δεκτο και εξεπλαγην ευχαριστα. Δικαστες 55++ που ξεκινωντας την καρριερα τους επαιρναν ΤΡΕΛΛΑ ΛΕΦΤΑ πριν τις περικοπες. Το καλο ειναι βεβαια πως βλεπουν τωρα την συνταξη να πλησιαζει και ισως να σκεφτονται διαφορετικα

Και λεμε τωρα η συγκεκριμενη δικη γινεται (βασει νομου) σε κλειστο δωματιακι προεδρου υπηρεσιας (δεν ειναι κανονικη δικη με ακροατηριο), μονο με παρουσια των δικηγορων των πλευρων.

Σε απλα ελληνικα για εμας τους καθημερινους ανθρωπους, σημαινει πως δεητζης που τολμαει να σε χρεωσει εετηδε παιρνει φυλακη. Ετσι απλα.

Απο εκει και περα, το βασικο ειναι πως αν βγει η αποφαση του αρειου παγου και κερδισουν οι καταναλωτες, η αποφαση αυτη θα δωσει τεκμηριωση προς κατωτερους δικαστες. Γενικα οι αποφασεις του αρειου παγου ειναι πολυ βασικες για την ερμηνεια των νομων.

Link to comment
Share on other sites

Παίζεται από το πρωί το θέμα σ' όλα τα κανάλια/ραδιόφωνα/εφημερίδες Special Report: Greece's triangle of power | Reuters

και μεταφρασμενο:

Reuters: Το τρίγωνο εξουσίας της Ελλάδας | Newsbomb.gr

Link to comment
Share on other sites

εγώ πάντως το όχι του Αρείου Πάγου το φοβάμαι περισσότερο...ο ίδιος ο Α.Π έκρινε το χαράτσι συνταγματικό αν δεν κάνω λάθος...ο τρόπος είσπραξης μας την δίνει μόνο;

Κοιτα να δεις. Το δημοσιο εκανε ασφαλιστικα μετρα. Τα ασφαλιστικα μετρα δικαζονται σε δυο σταδια "προσωρινη διαταγη" (απλα-προχειρα-επι τοπου-αναπτυσσεις σε ενα τεταρτο το πολυ ο,τι εχεις) και "ασφαλιστικα" στο συμβουλιο (εκει εχει πιο πολυ διαδικασια, χαρτια αποδειξεις). Σε οσες υποθεσεις ασφαλιστικων εχω δει, αν την ΕΧΕΙΣ την υποθεση 100% κερδιζεις και την προσωρινη διαταγη. Βεβαια δεν ειναι απιθανο να χασεις την προσωρινη διαταγη αλλα να κερδισεις τα ασφαλιστικα.

Link to comment
Share on other sites

Ο "Άθλιος" Ντεπαρντιέ εγκαταλείπει τη Γαλλία λόγω φόρων - - Capital.gr

και τώρα το Γαλλικό κράτος θα εισπράττει 0 από τον Ντεπαρντιέ...

Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει ενιαία οικονομική πολιτική στην Ευρώπη.

Αν του βάζανε 75% σε όλη την Ε.Ε. να δω που θα πήγαινε και τι θα έκανε, θα τα πλήρωνε φυσικά.

Αυτό δεν το λέω με κακία για τον Ζεράρ, τον συμπαθώ πολύ και σαν ηθοποιό και σαν άτομο και πιστεύω ότι το βλέπει σαν 'αγώνα' αυτό που κάνει.

Αλλά πιστεύω γενικά στην ιδέα φορολόγησης των υπερυψηλών εισοδημάτων.

Δηλαδή αν δηλώνεις 5.000.000 ευρώ το χρόνο σαν φυσικό πρόσωπο ε εντάξει ρε μεγάλε και να μείνεις με ένα μύριο λιγότερο δεν θα σου πέσει και λίγο.

Το πρόβλημα κατ'εμέ είναι η συνεχής αλλαγή του φορολογικού σε όλη την ευρώπη ελέω κρίσης. Και καλά στα εισοδήματα του ζεράρ δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά εμένα οι +/- 100-200 λίρες το μήνα που μπορεί να μου διαφοροποιούνται λόγω φορολογικού συντελεστή με ενδιαφέρουν. Και δείτε πόση διαφορά υπάρχει στην Ελλάδα με την επιβολή του υψηλού συντελεστή στα 25000. Αν από τα 25000 θα πρέπει να πληρώνω 45% εφορία θα ήθελα να το ξέρω και να μην το μαθαίνω ... αναδρομικά, και να το ξέρει και η αγορά και να έχει τις ανάλογες τιμές.

Το πρωτοφανές είναι στην Ελλάδα ότι κόβονται μισθοί ενώ τα προϊόντα ακολουθούν τον πληθωρισμό και πολλές φορές ακούμε κουλές αυξήσεις (π.χ. 40% πάνω η ΔΕΗ, 50% το πετρέλαιο θέρμανσης με το -αυτό κι αν είναι έγκλημα- το φυσικό αέριο να προσαρμόζεται αυτόματα στην εκάστοτε τιμή!!!!! !!!!! !!!!! κλπ.).

Όταν περάσει η φούσκα του προσωρινού ρησέσιον και καταλάβουμε ότι αυτή η κρίση έχει παγκόσμιο ορίζοντα 10-20 ετών επειδή μαμιούνται τα μαλακιστήρια της γουώλ στρητ, θα καταλάβουμε ότι θα πρέπει να οδηγηθούμε σε ένα πιο σταθερό οικονομικό μοντέλο που όποιος θέλει να τζογάρει στο όνομα της ελεύθερης αγοράς θα πρέπει να πηγαίνει παρέα με τον κ. Άκη.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.