Jump to content



Χρεοκοπία Ελλάδας


Chosen

Recommended Posts

  • Replies 18,6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

[MENTION=16431]Shadow[/MENTION]keeper

Έχει ξαναμπεί παλιότερα, όμως δεν πειράζει που το πόσταρες.

Το χρήμα αυξάνεται εκθετικά γιατί δημιουργείται από κεντρικές τράπεζες οι οποίες το διοχετεύουν με μορφή δανείων.

Η υποχρέωση(χρήμα που πρέπει να επιστραφεί) είναι πάντα μεγαλύτερη από το κυκλοφορούν χρήμα λόγω του επιτοκίου με συνέπεια να χρειάζονται συνέχεια νέα δάνεια για να πληρωθεί το χρέος, κάτι που μεταφράζεται σε διαρκώς αυξανόμενο χρήμα.

Το χρέος της Ιαπωνίας οφείλεται στην κεντρική τράπεζα της χώρας κατά κύριο λόγο. Η κυβέρνηση φορολογεί τους πολίτες για να πληρώσει τόκους σε ένα δίχως νόημα χρέος. Κερδισμένοι είναι μόνο οι μέτοχοι της ΚΤ. Χώρια και τις απώλειες λόγω του πληθωρισμού.

Σε κανένα ακαδημαϊκό βιβλίο δεν τονίζεται ο ρόλος των τραπεζών(κεντρικών και εμπορικών) στη δημιουργία πληθωρισμού. Προσπαθούν να βγάλουν ενόχους τους εργαζόμενους για την ύπαρξη του λέγοντας πώς οι αυξήσεις μισθών ανεβάζουν τις τιμές.

Κάνουν τη σιωπηρή υπόθεση(για ευνόητους λόγους) ότι το money supply αυξάνεται διαρκώς και έπειτα λένε πώς όταν το νέο χρήμα πέσει στα χέρια των εργαζόμενων έχουμε πληθωρισμό.

Έτσι όπως το παρουσιάζουν φταίνε οι εργαζόμενοι, γιατί σε οικονομία με σταθερό Money supply είναι φύσει αδύνατο να υπάρξει πληθωρισμός.

Πληθωρισμός είναι η τάση ανόδου του γενικού επιπέδου των τιμών. Πρέπει όλα τα αγαθά να ακριβαίνουν ταυτόχρονα και αυτό δεν γίνεται χωρίς νέο χρήμα.

Από τους σύγχρονους οικονομολόγους μόνο ένας-διάσημος-είχε τα κότσια να μιλήσει ενάντια στην Federal Bank. Ο μονεταριστής Μίλτον Φρίντμαν που είπε το αυτονόητο. Ότι ο πληθωρισμός είναι καθαρά νομισματικό φαινόμενο. Εξαρτάται από πόσο αυξάνεται το χρήμα.

Η έντεχνη απόκρυψη αυτής της αλήθειας από τους φοιτητές των οικονομικών σχολών και των μαζών κάνει τον πληθωρισμό να μοιάζει με αναγκαίο κακό. Και μετά η ειρωνεία είναι η πρόταση μέτρων για την μείωσή του.

Πέτρο διαφωνώ σε κάποια σημεία.

Καταρχάς ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών στη δημιουργία πληθωριστικού χρήματος αναφέρεται και άμεσα (τύπωμα νέου χρήματους) όσο και έμμεσα(ρευστά διαθέσιμα των εμπορικών τραπεζών για κάθε κατάθεση και τι αυτό σημαίνει για τη δημιουργία νέου χρήματος) τόσο στην Πολιτική Οικονομία της Δ' Δέσμης όσο και στη Μάκρο στην ΟΔΕ/ΠΑ.ΠΕΙ. Υποθέτω ότι το ίδιο συμβαίνει και στις άλλες σχετικές σχολές.

Απο κει και πέρα αν διαβάσεις την ανακοίνωση της FED ή της BOE σχετικά με QE1/2 (προσεχώς και 3) και με τα επιτόκια θα δεις ότι αναφέρουν ξεκάθαρα ότι κύριο μέλημα τους είναι ο έλεγχος του ρυθμού ανάπτυξης και του πληθωρισμού, επομένως εμμέσως παραδέχονται τον ρόλο που παίζουν στη δημιουργία πληθωριστικού χρήματος.

Παρανόησα κάτι απο αυτά που γράφεις;

Θα φάω μπινελίκια αλλά τι απο αυτά που λέει ο Γεννηματάς είναι εριστικά ή παράλογα; Και γω αν είχα απέναντι μου συνομιλητή που μου έλεγε τις παπάντζες του Ριζοσπάστη σόρρυ ρε μάγκες την ίδια αντίδραση θα είχα. Εκτός και αν όντως πιστεύετε ότι υπάρχει δυνατότητα ύπαρξης εμπορικής τράπεζας ή εμπορικού στόλου χωρίς τραπεζικούς και εφόπλιστες αντίστοιχα.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ. Όταν μιλάς για Ms θα μιλήσεις αναγκαστικά για το ποιός το κοντρολάρει. Αναφέρεται επίσης και ο τρόπος δημιουργίας νέου χρήματος από τις εμπορικές τράπεζες στα βιβλία της Μακροοικονομίας με το κλασματικό αποθεματικό σύστημα. Αναφέρεται επίσης και η επίδραση της αύξησης του money supply στην αύξηση του P.

Πες μου όμως γιατί ακούς συνέχεια σε περιόδους πληθωρισμού για πάγωμα ή και μείωση των μισθών και των συντάξεων και παρ'ολα αυτά ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι υψηλός(ο πραγματικός όχι ο στατιστικά παραποιημένος);

Γιατί υπάρχουν τόσες πολλές θεωρίες που συνδέουν τους μισθούς με τον πληθωρισμό;

Price/wage spiral - Wikipedia, the free encyclopedia (διάβασε και την κριτική). Όσες φορές το διδασκόμασταν η έμφαση δινόταν στους μισθούς. Χρησιμοποιούνταν και ως επιχείρημα κατά της ΑΤΑ.

Γιατί οι οικονομολόγοι πριν τον Φρίντμαν εστίαζαν στον πληθωρισμό κόστους παρά στην νούμερο ένα αιτία που είναι η προσφορά χρήματος; Τί νόημα είχε τότε η φράση του ότι ο πληθωρισμός είναι νομισματικό φαινόμενο;

Milton Friedman - Wikipedia, the free encyclopedia

Friedman's arguments were designed to counter popular claims that price inflation at the time was the result of increases in the price of oil, or increases in wages: as he wrote,

Inflation is always and everywhere a monetary phenomenon.

—Milton Friedman, Wincott Memorial Lecture, London, September 16, 1970

Τόσο μλκς ήταν οι άλλοι;

Όταν λες πως για να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός πρέπει να συγκρατήσουμε μισθούς και συντάξεις είναι σαν να λες πως πρέπει να γίνει αναδιανομή του πλούτου από κάτω προς τα πάνω. Με τις προσαρμογές απλά διατηρείς αγοραστική δύναμη που είναι και το ζητούμενο.

Link to comment
Share on other sites

Ένα πολύ ωραίο κείμενο, τροφή για συζήτηση:

Το βλέμμα ενός εκτός Ελλάδας Ελληνα | Άρθρα | Protagon

Συμφωνώ σε πολλά, όσον αφορά τη δική μας ευθύνη, διαφωνώ όμως στο ότι φταίμε 100%. Δυστυχώς ή ευτυχώς, όπως έχω ξαναπεί, είμαστε το φιλέτο της Ευρώπης και πολλοί είναι αυτοί που θέλουν κομματάκι.

Link to comment
Share on other sites

Ένα πολύ ωραίο κείμενο, τροφή για συζήτηση:

Το βλέμμα ενός εκτός Ελλάδας Ελληνα | Άρθρα | Protagon

Συμφωνώ σε πολλά, όσον αφορά τη δική μας ευθύνη, διαφωνώ όμως στο ότι φταίμε 100%. Δυστυχώς ή ευτυχώς, όπως έχω ξαναπεί, είμαστε το φιλέτο της Ευρώπης και πολλοί είναι αυτοί που θέλουν κομματάκι.

ακόμα και αν δεν ειναι στο 100% η δική μας ευθύνη, το ποσοστό εξακολουθεί να είναι πολύ μεγάλο. Ούτε ''οικονομικοί δολοφόνοι'' ούτε λοιπές συνομοσιολογίες δαπέδου Χαρδαβέλα. Ακόμα και μέρος των ευθυνών μας να είχαμε αναλάβει, πάλι δεν θα φτάναμε εδώ. Αλλά τέτοιου είδους αλλαγές δεν φαίνονται ακόμα στον ορίζοντα.

Link to comment
Share on other sites

Ε η αλήθεια κάπου στη μέση είναι..και εμείς φταίμε,αλλά και η ευρώπη έχει πλέον μεγάλο μερίδιο ευθύνης για το αδιέξεδο που μας έχει φέρει.....1,5 χρόνο τώρα μια σοβαρή απόφαση δεν έχουν πάρει.

Link to comment
Share on other sites

Υποβάθμισε η Moody's τα πορτογαλικά ομόλογα σε junk. Όποιος πιστεύει ακόμα ότι έγινε κάτι με το μεσοπρόθεσμο υπάρχουν αρκετές ψυχιατρικές κλινικές.:p:p

Στο τέλος του έτους θα "γιορτάσουμε" μισό εκατομμύριο έλληνες έμειναν άνεργοι και έχασαν περίπου 20% της αγοραστικής τους δύναμης μεσα σε 2 χρόνια.

That's got to be some ******* record right?

Link to comment
Share on other sites

Κανουμε μια ερευνα στο γραφειο για το μεσοπροθεσμο και χρειαστηκε να το μελετησω γραμμη γραμμη...

Δυστυχως ο νομος αυτος (3986/2011) ειναι τρολλαρισμα της δημοκρατιας και της κοινης λογικης...

το αποκορυφωμα ειναι το εξης εδαφιο της παραγραφου 4 του αρθρου 9

Συμβάσεις που συνομολογήθηκαν, σύμφωνα με τον προσυμβατικό έλεγχο

του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τη γνωμοδότηση του Σ.Ε., θεωρούνται επωφελείς

και συμφέρουσες για το Ταμείο και το Ελληνικό Δημόσιο, όσον αφορά την ευθύνη

των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

εδω βλεπουμε μια νομικη κατασκευη που εξαφανισε την συλληψη της βουλευτικης ασυλιας.Οι διοικουντες το ταμειο (δηλ η εταιρια που θα προβει στις "αποκρατικοποιησεις") εχουν το αλαθητο του Παπα ενα πραγμα...

Link to comment
Share on other sites

Καλά, αυτό θα το ξαναγράψεις !!

μονο που τότε, εμπνευστής σου θα είναι η λαική ετυμηγορία.

Την λαϊκή ετυμηγορία είμαι διατεθειμένος να την υποστώ.

Να τρώω καρπαζιές όμως και να ομφαλοσκοπώ για τους πονοκεφάλους ποτέ

Υποσ: Άσε που και η λαϊκή ετυμηγορία έξωθεν κατευθυνόμενη είναι αλλά τεσπα

Link to comment
Share on other sites

Βάσει των γεγονότων, η λαική ετυμηγορία είναι αυτή που σε κρατάει σκυμμένο για να μπορεί να σε ''κερνάει'' ο πάσα ένας. Απορώ πως της δίνεις τόσο εύκολα συγχωροχάρτι.

και προς επίρρωσιν των ανωτέρω, δες και εδώ:

Κατρακύλησε στη λίστα της διαφθοράς η Ελλάδα - Ελλάδα

Για τα περί έξωθεν κατευθυνόμενων αποτελεσμάτων, θα επιθυμούσα περαιτερω επιχειρήματα, ει δυνατόν σε άλλο τοπικ για να μην ξεφεύγουμε εδώ.

Link to comment
Share on other sites

To λεγαμε με τον Μητσο τις προαλλες...

Μεχρι και το τελευταιο μπλογκ εχει αναρτησεις απο την... Πεμπτη και φωναζει, για την χρηση χημικων, μεχρι και στο facebook ο καθενας που δεν ξερει να γραψει το διοξειδιο του ανθρακα, φωναζει για απαγορευμενα απο την συνθηκη της Γενευης χημικα... και η ενωση ελληνων χημικων μετα απο 10+ μερες εξεδωσε ανακοινωση...

Νταξει εφτασε "το σκ@#$%@ στην καλτσα" (ΤΜ by Vagoyridis) του Τζεφρυ...

Link to comment
Share on other sites

Άμα έχεις τέτοιους φίλους.....

Το αρχικό σχέδιο της Γαλλίας, λοιπόν, για επανεπένδυση σε μέρος από τα ελληνικά ομόλογα λήξης των επόμενων ετών προέβλεπε επιτόκιο που έφτανε έως το 8%, με βασικό επιτόκιο 5,5%, συν ένα επιπλέον ποσοστό έως 2,5% με βάση τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ.

Τι σήμαινε αυτό; Ότι στο 5,5%, ένα ήδη υψηλό επιτόκιο – συγκριτικά με αυτό που η Ελλάδα πλήρωνε τη δεκαετία του 2000 – θα προσετίθετο ένα ποσοστό με οροφή το 2,5%. Το κριτήριο για το ύψος του πρόσθετου αυτού επιτοκίου θα ήταν η αύξηση του παραγόμενου πλούτου. Όσο περισσότερο η Ελλάδα θα ορθοποδούσε – αν υποτεθεί ότι με το σχέδιο αυτό θα συνέβαινε κάτι τέτοιο – τόσο θα μεγάλωνε το επιτόκιο που θα πληρώναμε.

απο εδώ: Χρεοκοπία άπαξ ή εσαεί; | ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.