Galioni Ιανουάριος 20, 2010 #41 Κοινοποίηση Ιανουάριος 20, 2010 Candyman η ένστασή μου είναι ότι το site δεν μπορεί να έχει φωτογραφίες από σκουριασμένες μητρικές. Μιλάμε για εταιρίες κολοσσούς με τις καλές και τις κακές στιγμές τους όχι για μπακάλικα.Νωρίτερα η intel είχε δώσει προβληματικό firmware για ssd και η seagate είχε ένα σωρό rma από προβληματική παρτίδα. Λάθη γίνονται και ο κόσμος προχωράει. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Candyman Ιανουάριος 20, 2010 Author #42 Κοινοποίηση Ιανουάριος 20, 2010 Candyman η ένστασή μου είναι ότι το site δεν μπορεί να έχει φωτογραφίες από σκουριασμένες μητρικές. Μιλάμε για εταιρίες κολοσσούς με τις καλές και τις κακές στιγμές τους όχι για μπακάλικα.Βεβαίως και λάθη γίνονται. Δεν το αμφισβητεί κανείς αυτό.Από την άλλη πλευρά αν δεις άλλα μοντέλα της Asus στο site τα chokes έχουν το σωστό χρώμα.Εγώ έχω εξηγήσει γιατί θεωρώ πως η Αsus είναι υπέθυνη. Διότι με βάσει όλες τις ενδείξεις το ζήτημα ήταν και οφθαλμοφανές αλλά και η παραγωγή αυτών των Boards με τέτοια parts κράτησε πολύ καιρό για να είναι απλά σφάλμα. Άλλωστε οι εταιρίες ένα πράγμα κοιτάνε: το κέρδος. Και με βάση τα στοιχεία που έχω διαβάσει, την Asus την συμφέρει οικονομικά να μην αποσύρει τα Boards. Και για να καταλάβεις πως φαίνεται η απάτη και ότι η Asus το ήξερε, έριξε την τιμή στα συγκεκριμένα Boards σε μια προσπάθεια να τα ξεφορτωθεί. Και βασικά αν έλεγε ότι ξέρετε αυτή η παρτίδα έχει αυτό το πρόβλημα και γι'αυτό η τιμή είναι χαμηλή τότε δεν θα υπήρχε κάτι μεμπτό. Αλλά όταν το παίζει... 'κρυψίνους', ε τότε κάτι έχει να κρύψει, δεν νομίζεις; Οι πολλές συμπτώσεις στην σειρά.. παύουν να είναι συμπτώσεις από ένα σημείο και μετά. Right? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Candyman Ιανουάριος 20, 2010 Author #43 Κοινοποίηση Ιανουάριος 20, 2010 O ..μαστορας.. της gigabyte δηλώνει : As the chokes corrode (δηλαδή τα iron chokes που δεν χρησιμοποιούνται σε high quality motherboards και όχι τα ferrite chokes**) , their ability to hold a charge reduces and they can eventually fail and cause damage to the CPU. ** αφού λέει παραπάνω ότι : "Another important benefit of ferrite is that it doesn't corrode like iron does" Συνεπώς αν εξωτερικά υπάρχει πρόβλημα, εσωτερικά δεν υπάρχει μιας και δεν σκουριάζουν. Ή μήπως δεν κατάλαβα καλά τι λέει ο ..μαστορας.. της GigaByte.Σωστά κατάλαβες αλλά σου διέφυγε κάτι. Το choke είναι φτιαγμένο από ένα υλικό ή απο iron ή από ferrite. Aπλά στην τελευταία παράγραφο αναφέρεται στα iron chokes και όχι στα ferrite chokes (αφού αυτά δεν σκουριάζουν). Άλλωστε έχουμε πει πως τα συγκεκριμένα chokes των Asus είναι κατασκευασμένα από iron powder. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dop Ιανουάριος 20, 2010 #44 Κοινοποίηση Ιανουάριος 20, 2010 Δε θέλω να είμαι περιέργος, αλλά μέχρι κάποιος να μετρήσει τις ηλεκτρικές ιδιότητες των φερόμενων κακών chokes παραμένει περισσότερο FUD. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Candyman Ιανουάριος 20, 2010 Author #45 Κοινοποίηση Ιανουάριος 20, 2010 Δε θέλω να είμαι περιέργος, αλλά μέχρι κάποιος να μετρήσει τις ηλεκτρικές ιδιότητες των φερόμενων κακών chokes παραμένει περισσότερο FUD.Mα είναι γνωστό πως σε ένα choke σκουριασμένο αυξάνεται η αυτεπαγωγή του!Πλέον δεν θα φιλτράρει τα ΕΜΙ & RFI και το ρεύμα θα πηγαίνει στο MOSFET με τρελλά ripples. Ένα phase τροφοδοσίας αποτελείται από το πυκνωτή, το choke και το Mosfet (voltage regulator). Να ξαναπώ τι θα συμβεί όταν ένα choke υπολειτουργεί; Με απλά λόγια:1. To choke στέλνει unfiltered ρεύμα στο mosfet με αποτέλεσμα το φορτίο να μην είναι εντός προδιαγραφών που έχει σχεδιαστεί να δουλέψει το mosfet.2. To mosfet προσπαθεί να κάνει regulation στο φορτίο του ρεύματος με ισοστάθμιση (αυξάνοντας την συχνότητα του ρεύματος), αλλά με το choke να στέλνει ότι να'ναι δεν ισοσταθμίζεται ποτέ. 3. Το mosfet ζεσταίνεται υπερβολικά και αρχίζει να υπολειτουργεί κι αυτό, αλλά ταυτόχρονα η λειτουργία του ΔΕΝ διακόπτεται και συνεχίζει να στέλνει ρεύμα με επικίνδυνα spikes στην cpu.4. Κάποια τυχαία στιγμή, ειδικά αν το psu στο pc δεν διαθέτει και κανα τρομερό filtering στο ρεύμα που δίνει, το mosfet στέλνει πολύ παραπάνω ρεύμα -εστω και στιγμιαία- και η cpu καίγεται.Είναι λάθος η εντύπωση πως το choke απλά θα δώσει λιγότερο ρεύμα και επομένως η cpu δεν θα πάθει τίποτα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AgentCain Ιανουάριος 20, 2010 #46 Κοινοποίηση Ιανουάριος 20, 2010 Το πρόβλημα της οξείδωσης μετάλλων είναι αντικείμενο της επιστήμης τεχνολογίας υλικών.Εν ολίγης αυτό που προκύπτει για το συγκεκριμένο θέμα σύμφωνα με εγχειρίδια του κλάδου ( Materials Science and Engineering: An Introduction, Sixth Edition by William D. Callister) είναι ότι τα οξείδια σιδήρου είναι ασταθής μέθοδος προστασίας για θερμοκρασίες κάτω των 540βαθμών περίπου. Δλδ σε κανονικές συνθήκες η οξείδωση συνεχίζεται στο εσωτερικόΟξείδωση υπάρχει και σε ένα άλλο σημείο που πολλοί αγνοούν κυρίως λόγω γνώσεων ή απλώς δε τους νοιάζει πως δουλεύει κάτι αρκεί να δουλεύει. Οτιδήποτε σχετίζεται με αλουμίνιο είναι οξειδωμένο. Το οξείδιο του αλουμινίου είναι όμως ευσταθής ένωση και προστατεύει από τη περεταιρω οξείδωση.Εν ολίγοις ο σίδηρος όταν σκουριάζει δεν χάνει τις ιδιότητές του, οι οποίες αξιοποιούνται στο εσωτερικό και όχι στην επιφάνειά του. Μπορεί να αυξάνεται η αντίστασή του αλλά οι ηλεκτρομαγνητικές του ιδιότητες παραμένουν μέχρι να σκουριάσει όλος ή ένα σημαντικό ποσοστό του.Για τέτοιου είδους σκουριά και γνωρίζοντας ότι υπάρχει ένα προστατευτικό στρώμα πάνω τους, θα έλεγα ότι δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας ως προς την λειτουργία του συστήματος τροφοδοσίας. Σε τόσο μικρό ρυθμό που σκουριάζει θα περάσουν πολλά περισσότερα χρόνια για την καταστροφή των chokes απότι ο εκτιμώμενος χρόνος ζωής της μητρικής και των υποσυστημάτων της.Δεν πιστεύω ότι τίθεται θέμα ορθής λειτουργίας. Είναι περισσότερο ψυχολογικό το όλο θέμα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Candyman Ιανουάριος 20, 2010 Author #47 Κοινοποίηση Ιανουάριος 20, 2010 Το πρόβλημα της οξείδωσης μετάλλων είναι αντικείμενο της επιστήμης τεχνολογίας υλικών.Εν ολίγης αυτό που προκύπτει για το συγκεκριμένο θέμα σύμφωνα με εγχειρίδια του κλάδου ( Materials Science and Engineering: An Introduction, Sixth Edition by William D. Callister) είναι ότι τα οξείδια σιδήρου είναι ασταθής μέθοδος προστασίας για θερμοκρασίες κάτω των 540βαθμών περίπου. Δλδ σε κανονικές συνθήκες η οξείδωση συνεχίζεται στο εσωτερικό Γι' αυτό και τα chokes καλύπτονται με προστατευτικό βερνίκι, για να μην ξεκινήσει η οξείδωση. Οξείδωση υπάρχει και σε ένα άλλο σημείο που πολλοί αγνοούν κυρίως λόγω γνώσεων ή απλώς δε τους νοιάζει πως δουλεύει κάτι αρκεί να δουλεύει. Οτιδήποτε σχετίζεται με αλουμίνιο είναι οξειδωμένο. Το οξείδιο του αλουμινίου είναι όμως ευσταθής ένωση και προστατεύει από τη περεταιρω οξείδωση. Βεβαίως και τα οξείδια χρησιμοποιούνται στην μεταλλουργία και στην δημιουργία κραμάτων. Δεν το αμφισβήτησε κανείς. Το θέμα είναι όμως ότι στην περίπτωση που αναφέρεις ο κατασκευαστής θέλει να φτιάξει το συγκεκριμένο υλικό. Στην περίπτωση μας οι ιδιότητες του choke αλλάζουν. Εν ολίγοις ο σίδηρος όταν σκουριάζει δεν χάνει τις ιδιότητές του, οι οποίες αξιοποιούνται στο εσωτερικό και όχι στην επιφάνειά του. Μπορεί να αυξάνεται η αντίστασή του αλλά οι ηλεκτρομαγνητικές του ιδιότητες παραμένουν μέχρι να σκουριάσει όλος ή ένα σημαντικό ποσοστό του. Ναι αλλά σε ένα choke το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο ορίζεται από το ποσοστό της αυτεπαγωγής του. Αν αυτή αλλάξει τότε το choke πλέον δουλεύει με άλλες προδιαγραφές. Για τέτοιου είδους σκουριά και γνωρίζοντας ότι υπάρχει ένα προστατευτικό στρώμα πάνω τους, θα έλεγα ότι δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας ως προς την λειτουργία του συστήματος τροφοδοσίας. Σε τόσο μικρό ρυθμό που σκουριάζει θα περάσουν πολλά περισσότερα χρόνια για την καταστροφή των chokes απότι ο εκτιμώμενος χρόνος ζωής της μητρικής και των υποσυστημάτων της.Δεν πιστεύω ότι τίθεται θέμα ορθής λειτουργίας. Είναι περισσότερο ψυχολογικό το όλο θέμα. Αυτό που λες είναι καθαρά θεωρητικό, μπορεί να χτυπήσει σε 2 χρόνια μπορεί και σε 5. Όταν όμως έχεις μια μητρική με 12 chokes και είναι όλα σκουριασμένα, πόσο σίγουρος μπορείς να είσαι ότι κάποιο από αυτά δεν θα τα "κλάσει" πριν από τα άλλα; Επίσης με βάσει τις ταπεινές μου γνώσεις όταν ένα choke σε 6 μήνες έχει γίνει έτσι, δεν νομίζω ότι θα χρειαστεί και ΠΟΛΥ χρόνο για να αρχίσει να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα (ανέφερα παραπάνω). EDIT: Kαι κάτι τελευταίο. Πρατηρήστε την παρακάτω photo και πείτε μου ειλικρινά. Ο χαλκός σας φαίνεται να εχει κολλημένα κομμάτια ή να έχει φθαρεί; Προσέξτε χαρακτηριστικά σε τι κατάσταση είναι και πως έχει αλλοιωθεί η επιφάνεια και το χρώμα του χαλκού. Αυτά είναι περίεργα πράματα! Kαι ορίστε πως θα έπρεπε να είναι ένα καλό choke coil (ανοιγμένο) το οποίο ήταν σε μητρική που δούλευε 6 μήνες. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AgentCain Ιανουάριος 20, 2010 #48 Κοινοποίηση Ιανουάριος 20, 2010 Συμφωνώ με τον παραπάνω συλλογισμό σου σχετικά με την αποτυχία του συστήματος τροφοδοσίας.Είναι αποδεδειγμενο ότι αλλαγή στη σύνθεση του υλικού και η άνοδος της θερμοκρασίας αλλάζουν το βρόχο υστέρησης και γενικότερα τη σχέση μαγνητικής ροής - έντασης μαγνητικού πεδίου. Μάλιστα σε μια θερμοκρασία 600-700 βαθμών το choke δε θα δουλεύει καν (θα μου πεις δεν έχουμε τετοιες θερμοκρασίες, συμφωνώ)Οι καμπύλες όμως δείχνουν ότι η συμπεριφορά αυτή αλλάζει και για τιμές 20-60 βαθμους περίπου όσο ανεβάζουν τα chokes. Δεν υπάρχει όμως πρόβλημα λειτουργίας.Επίσης για να αλλάξει η μαγνητική συμπεριφορά πρέπει να αλλάξει το υλικό σε ενα ποσοστό και άνω αλλιώς η επίδραση είναι μικρή. Με αλλα λογια υπαρχει ανοχή.Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ναι, με τον καιρό θα σκουριάζει ενδεχομενως (με την επιφύλαξη ότι όντως βαλαν σίδηρο και σκουριασε) και εν τέλει θα χαλάσουν τα chokes. Αλλά το φαινόμενο αυτό εχει μεγάλη διάρκεια. Η σκουριά που φαίνεται είναι κυρίως επιφανειακή.Αν υπάρχει τρόπος για RMA, εννοείται ότι θα επιστραφούν οι μητρικες. Αλλά γενικότερα τα ηλεκτρονικά αυτά έχουν μεγάλες ανοχές.EDITκαι σε σχέση με αυτά που λες στο 1ο σου ποστ, ο χαλκός οξειδώνεται, δλδ σκουριάζει δλδ διαβρώνεται. Όταν οξειδωθεί ο χαλκός δεν προκύπτει άμεσα το πρασινο look. Πρώτα καφετιάζει και γίνεται θαμπός (όπως τα λεπτά του €) και μετά πρασινίζει.Επίσης στις τελευταίες φωτό μου φαίνεται ότι το "καλό" choke έχει πυρήνα από σιδηρομαγνητικό υλικό και απλώς ο χαλκός είναι τυλιγμένος γύρω του. Ενώ στη "σκουριασμένη" έκδοση, ο χαλκός έχει ενσωματωθεί μέσα στο υλικό. Συνεπώς το βρίσκω λογικό να οξειδωθεί κατά τη διάρκεια της χύτευσης του σιδηρομαγνητικού. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Candyman Ιανουάριος 20, 2010 Author #49 Κοινοποίηση Ιανουάριος 20, 2010 Συμφωνώ με τον παραπάνω συλλογισμό σου σχετικά με την αποτυχία του συστήματος τροφοδοσίας.Είναι αποδεδειγμενο ότι αλλαγή στη σύνθεση του υλικού και η άνοδος της θερμοκρασίας αλλάζουν το βρόχο υστέρησης και γενικότερα τη σχέση μαγνητικής ροής - έντασης μαγνητικού πεδίου. Μάλιστα σε μια θερμοκρασία 600-700 βαθμών το choke δε θα δουλεύει καν (θα μου πεις δεν έχουμε τετοιες θερμοκρασίες, συμφωνώ)Οι καμπύλες όμως δείχνουν ότι η συμπεριφορά αυτή αλλάζει και για τιμές 20-60 βαθμους περίπου όσο ανεβάζουν τα chokes. Δεν υπάρχει όμως πρόβλημα λειτουργίας.Επίσης για να αλλάξει η μαγνητική συμπεριφορά πρέπει να αλλάξει το υλικό σε ενα ποσοστό και άνω αλλιώς η επίδραση είναι μικρή. Με αλλα λογια υπαρχει ανοχή.Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ναι, με τον καιρό θα σκουριάζει ενδεχομενως (με την επιφύλαξη ότι όντως βαλαν σίδηρο και σκουριασε) και εν τέλει θα χαλάσουν τα chokes. Αλλά το φαινόμενο αυτό εχει μεγάλη διάρκεια. Η σκουριά που φαίνεται είναι κυρίως επιφανειακή.Αν υπάρχει τρόπος για RMA, εννοείται ότι θα επιστραφούν οι μητρικες. Αλλά γενικότερα τα ηλεκτρονικά αυτά έχουν μεγάλες ανοχές.Νομίζω ότι το "μεγάλες ανοχές" που αναφέρεις, είναι πολύ άστοχος ή αν θέλεις γενικόλογος χαρακτηρισμός. Οι μεγάλες ανοχές ισχύουν βεβαίως και δεν διαφωνώ σε αυτό, αλλά όταν το ηλεκτρονικό εξάρτημα δεν έχει φθαρεί. Όταν οι ιδιότητες του αλλάζουν τότε οι ανοχές του αλλάζουν επίσης. Άλλωστε το παραδέχεσαι κι εσύ αυτό παραπάνω. Όμως εκτός και αν κάναμε φασματοσκόπηση στο υλικό, δεν θα μπορούσαμε να ξέρουμε σε τι βαθμό έχουν αλλοιωθεί οι ιδιότητες του.Τώρα για RMA χλωμό το κόβω αν δεν υπάρχει πρόβλημα λειτουργίας στην μητρική. Τα έχω ξαναπεί, ας μην επαναλαμβάνομαι.EDITκαι σε σχέση με αυτά που λες στο 1ο σου ποστ, ο χαλκός οξειδώνεται, δλδ σκουριάζει δλδ διαβρώνεται. Όταν οξειδωθεί ο χαλκός δεν προκύπτει άμεσα το πρασινο look. Πρώτα καφετιάζει και γίνεται θαμπός (όπως τα λεπτά του €) και μετά πρασινίζει.Μα αυτά έχω πει κι εγώ πάνω κάτω. Τώρα το να αναλύσω τις μορφές τις οξείδωσης του χαλκού και πως προχωράει και εξελίσεται δεν νομίζω ότι θα προσέφερε και πολλά. Μια γενική εικόνα έδωσα. Είπα ότι διαβρώνεται αλλά ότι δεν εμφανίζει σκουριά (εννοώντας προφανώς σκουριά με την έννοια της υφής όπως στο σίδερο). Φυσικά και οξείδωση, σκουριά, διάβρωση, κ.λ.π. είναι επί της ουσίας το ίδιο.Αλλά δεν νομίζω ότι αν παρεδίδα μαθήματα μεταλλουργίας πως θα βοηθούσε το thread.Και δεν νομίζω να απασχολεί και πολύ κόσμο εν τέλει η τεχνική πλευρά του θέματος.Επίσης στις τελευταίες φωτό μου φαίνεται ότι το "καλό" choke έχει πυρήνα από σιδηρομαγνητικό υλικό και απλώς ο χαλκός είναι τυλιγμένος γύρω του. Ενώ στη "σκουριασμένη" έκδοση, ο χαλκός έχει ενσωματωθεί μέσα στο υλικό. Συνεπώς το βρίσκω λογικό να οξειδωθεί κατά τη διάρκεια της χύτευσης του σιδηρομαγνητικού.Βασικά απορώ πως είδες το coil core στο προβληματικό choke μια και δεν.. φαίνεται.Επίσης το "καλό" coil είχε κάλλυμα απλά όντας κατασκευασμένo σωστά, σπάζοντας το για να το ανοίξουν το coil απογυμνώθηκε έυκολα, σε αντίθεση με το προβληματικό choke που έχουν γίνει όλα ένα σώμα σχεδόν.Απο κει και πέρα, το θέμα μας σε αυτό το thread δεν είναι το γιατί οξειδώθηκαν τα chokes. Το θέμα μας είναι ότι η Asus το γνώριζε το θέμα και τώρα προσπαθεί να πουλήσει τις μητρικές κοψοχρονιά.To θέμα μας είναι πως αυτά τα chokes μέχρι στιγμής υπάρχουν μόνο σε Asus μητρικές.Αυτή είναι η ουσία του θέματος νομίζω. No offense. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AgentCain Ιανουάριος 20, 2010 #50 Κοινοποίηση Ιανουάριος 20, 2010 Δεν είδα στο εσωτερικό του πυρήνα. Απλώς από την εικόνα κατάλαβα ότι ο πυρήνας είναι κυλινδρικής διατομής, μετά τυλίγεται γύρω του το συρμάτινο καλώδιο και στο τέλος μπαίνει κάποιου είδους κόλλα για να το ασφαλίσει (αυτο το γκριζωπό)Στο θέμα τώρα των ανοχών. Πολλές φορές έχω ακούσει το "Οι υπολογιστές δουλεύουν τυχαία" και δε το πίστευα μέχρι που άρχισα να ασχολούμαι σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Η λειτουργία ενός ηλεκτρονικού συστήματος όποιο και αν είναι αυτό βασίζεται ελάχιστα σε τύπους και περισσότερο στην τύχη ή αλλιώς στην ανοχή. Η ανοχή βέβαια είναι ένας πολύ ελαστικός όρος. Για παράδειγμα ανοχή όπως ξέρουμε έχουν οι πυρήνες στη ταση τροφοδοσίας τους. Ανοχή υπάρχει και στις θερμοκρασίες κτλΟπότε αλλιώς θα αντιδράσει σε αύξηση πχ μιας αντίστασης ένα σύστημα που δουλεύει σε mA, αλλιώς ένα αλλο που δουλεύει σε μΑΑπό τη δική μου σκοπιά, και μπορείς ελεύθερα να την αμφισβητήσεις (none taken) αν οι διαβρώσεις αυτές παραμείνουν στην επιφάνεια (αυτό θα φανεί απο το διαλυμένο choke, αν είναι επιφανειακές θα φύγει μια φλουδα αλλιώς θα πέφτουν κομματια) τοτε οι ανοχές είναι ικανες να διατηρήσουν ασφαλές το συστημα. Το ίδιο δε θα υποστήριζα φυσικά αν η διάβρωση εμφανιζόταν πχ πάνω στον ίδιο τον πυρήνα της CPU καθώς εκεί τα συστήματα είναι πολύ πιο ευαίσθητα.Τέλος μερικές εξειδικευμένες πληροφορίες και κάποια βαθύτερη ανάλυση δε πιστεύω ότι πειράζει ώστε να ξεφεύγουμε σιγά σιγά από τη νοοτροπία "δεν είναι όπως στη φωτό άρα δε δουλεύει καλά" που έχει εμφανιστεί πολλάκις στο παρελθόν (βλ ωοειδείς ψήκτρες της 5750 σε 5770) και να μπαίνουμε στο νόημα της λειτουργίας των υπολογιστών. Άλλωστε όταν ξέρεις πως δουλεύει ένα εργαλείο από κάθε πλευρά, μπορείς να αυξήσεις τις επιδόσεις του. Αν τώρα κάποιος δεν ενδιαφέρεται, μπορεί πολύ απλά να προσπεράσει το ποστΤο γεγονός ότι η ASUS έδωσε στη κυκλοφορία τέτοιες μητρικές είναι κατακριτέο και πληγή στην αξιοπιστία της (αν φυσικά αποδειχτεί επίσημα ότι βλάπτεται η λειτουργία των μητρικών). Το θέμα είναι ότι αν αυτές οι μητρικές δόθηκαν σε κυκλοφορία σε σύντομο χρονικό διάστημα από την κατασκευή τους, ο τεχνικός έλεγχος δε θα μπορούσε να εντοπίσει τα κατασκευαστικά αυτά σφάλματα. Οπότε είναι πολύ πιθανόν τη μ@λ@κία να την έκανε ο κατασκευαστής των chokes Link to comment Share on other sites More sharing options...
papatsonis Ιανουάριος 22, 2010 #51 Κοινοποίηση Ιανουάριος 22, 2010 Mα είναι γνωστό πως σε ένα choke σκουριασμένο αυξάνεται η αυτεπαγωγή του!Πλέον δεν θα φιλτράρει τα ΕΜΙ & RFI και το ρεύμα θα πηγαίνει στο MOSFET με τρελλά ripples. μια διορθωση, o σκουριασμενος πυρήνας ΔΕΝ αυξάνει την αυτεπαγωγή του πηνίου, αλλα την ΜΕΙΩΝΕΙ. , αυτος εινια και ο σκοπος αλλωστε του πυρήνα, να αυξηθει η αυτεπαγωγή χωρις να μεγαλώσει σε μεγεθος το πηνίο, εφοσον ο -συγκεκριμενος- πυρηνας οπως λες ειναι απο σκονη σιδηρου (σιδηρομαγνητικο υλικο) , σταδιακα σκουριαζοντας μετατρεπεται σε παραμαγνητικο υλικο με μικροτερη μαγνητικη διαπερατοτητα ητοι => μειωνεται η αυτεπαγωγη του πηνιου. το αποτελεσμα ειναι το πηνιο σταδιακα να χανει την ιδιοτητα του σαν "current dumper" και να μη μπορει να φιλτραρει τα spikes που αναφερεις. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipro5 Ιανουάριος 23, 2010 #52 Κοινοποίηση Ιανουάριος 23, 2010 Είπα να μη γράψω τίποτα, αλλά με όλες αυτές τις π@π@ριές που διάβασα, θα γράψω κι εγώ.... Έχουμε γίνει όλοι επιστήμονες βλέπω!... Καλά, βρείτε μου ΜΙΑ μητρική με σκουριασμένα(όπως θέλετε) chokes που να έχει καεί Ή να έχει κάψει τον επεξεργαστή και μετά τα ξανασυζητάμε...... Μέχρι τότε, αερολογίες θα λέμε με "επιστημονικούς όρους".... Link to comment Share on other sites More sharing options...
RootX Ιανουάριος 23, 2010 #53 Κοινοποίηση Ιανουάριος 23, 2010 Περισσότερο θα εκτιμούσαμε μία απάντηση που θα εξηγούσε τα γιατί και πως με βάσει την εμπειρία σου/γνώσεις όμως. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipro5 Ιανουάριος 23, 2010 #54 Κοινοποίηση Ιανουάριος 23, 2010 Έλα μωρέ Φάνη!.....Για να πάθει "ζημιά" ένα choke θα πρέπει να περάσουν 50 χρονια και.....Θα ζει κανείς απο μας μέχρι τότε να μας πει ότι του κάηκε ο επεξεργαστής (δεν καίγεται - και η μητρική αν δει πρόβλημα στην έξοδο του VCore ΚΛΕΙΝΕΙ)...Θα ζει?....Έχω μηχανήματα RF με ΣΚΟΥΡΙΑΣΜΕΝΑ chokes, ΑΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ σκουριασμένα, που κατασκευάστηκαν το 1984 και ΑΚΟΜΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ πάνω στα βουνα με τις υγρασίες κ.τ.λ.....ΑΝ ζει κανείς μέχρι τότε να μας πει για τις μητρικές, πάω πάσο..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
AgentCain Ιανουάριος 23, 2010 #55 Κοινοποίηση Ιανουάριος 23, 2010 Και τα CD υπάρχουν από το 1981. Να περιμένουμε μέχρι το 2081 να δουμε αν θα χαλάσουν όπως εκτιμήσαμε ότι θα γίνει?Κάθε ηλεκτρονικό στοιχείο προορίζεται για κάποια χρήση και η χρήση αυτή προδιαγράφει την ποιότητα κατασκευής του.Για παράδειγμα: Υπάρχουν αντιστάσεις με 10% ανοχή και είναι οι κοινές αντιστάσεις που βάζανε οι ραδιοερασιτέχνες και οι χομπίστες. Υπάρχουν όμως και αντιστάσεις με 0.1% ανοχή, αντιστάσεις ακριβείας που ενσωματώνονται σε ολοκληρωμένα! Κάθε χρήση δεν απαιτεί την ίδια ποιότητα. Η σκουριά στα δικά σου chokes μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα ξέρω γω λίγο white noise στην έξοδο του ενισχυτή, big deal.Αυτό που κατάλαβα εγώ από τον Candyman και το γεγονός που ο ίδιος υποστηρίζω (πιστεύω και οι περισσότεροι) είναι ότι η ASUS έπρεπε να αναγνωρίσει το λάθος της και να προσφερθεί να το διορθώσει (όχι απαραίτητα με RMA)Στο σημείο αυτό ο Candyman υποστηρίζει ότι η αλλοίωση αυτή επηρεάζει άμεσα την απόδοση του στοιχείου. Εγώ πιστεύω το αντίθετο. Συζήτηση κάνουμε. Μπορεί όντως τα στοιχεία που βασίζονται στα chokes αυτά να είναι όντως πολύ ευαίσθητα, δε το ξέρω. Ειδικά οι υπολογιστές έχουν φτάσει στο σημείο να μην λειτουργούν με δυαδική συμπεριφορά "δουλεύει-δε δουλεύει", εμφανίζονται και ενδιάμεσες καταστάσεις.Η επιστημονική μέθοδος δε βασίζεται στα μαθηματικά. Τα μαθηματικά είναι το εργαλείο της. Στο συγκεκριμένο θέμα όμως ξεφεύγουμε από μαθηματικές εκφράσεις και περνάμε στο πεδίο των πιθανοτήτων και των στοχαστικών μεγεθών. Άντε και αραδιάσαμε μια σειρά από πράξεις με την κατάληξη στο τέλος "x=34%". Κατάλαβε κανείς τπτ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.