Jump to content

Ξέρεις από 4870x2;; Πρόβληματα: (υπερ)θέρμανση, απορίες

Kry$h

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Το λοιπον, πήρα μια connect3d 4870x2 η οποία μου παρουσιάζει προβληματάκια.

Ο υπολογιστής είναι ψιλοπαλιός, με pentium dual core των 2ghz @2,5 , 2gb ddr2 800, 3 δισκους (οι 2 σε raid), gigabyte ip35, τροφοδοτικο ocz 800w, active pfc με 62Α στα 12v. Δούλευε ρολόι με την προηγούμενη 2900pro ακόμα και με τη cpu στα 3ghz.

Το πρόβλημα που κάνει ειναι το κόλλημα της οθόνης στα παιχνίδια, μετά από 15΄ - 1h παιχνιδιού περίπου. Η εικόνα κολλάει αναμένη, ο ήχος γίνεται βουητό και ο υπολογιστής θέλει επανεκκίνηση απο το διακόπτη.

Μου έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η κάρτα παραζεσταίνεται. Δεν ακούω ποτέ τον ανεμιστήρα να δυναμώνει πολύ. Στο ccc idle λεει 75C με ανεμιστήρα στο min.: 27%

Αν πάω να παίξω χωρίς επέμβαση, θα κολλήσει μετά από λίγο. Ανεβάζοντας τον ανεμιστήρα μόνιμα στο 40% το σύστημα μένει σταθερό για αρκετές ώρες παιχνιδιού, κάποια στιγμή όμως πάλι κολλάει.

σε idle το everest μου τα λεει (λίγο) περίεργα

gpu0: 500mhz, temp:75C πάνω κάτω, σε core μνήμες, 65 σε vrm, usage 0%

gpu1: 750mhz, temp: 57C, 54 σε vrm, usage 100%

γιατί αυτά τα περίεργα νούμερα;;;;

σε load στο vantage οι θερμοκρασίες στη gpu0 πιάνουν 95άρια, με usage περίπου 25% καθ' όλη τη διαδικασία, σύμφωνα με το everest. Να σημειώσω ότι στο vantage ουδεποτε κόλλησε.

*μόλις έκανε άλλο ενα περίεργο, πρώτη φορα. Ο ανεμιστήρας πήγε ξαφνικά στο 100%, μόνος του, χωρίς να αλλάξει ρύθμιση ή ενδειξη στο ccc. Έκανα εσπευσμένα επανεκκίνηση πριν το ψάξω περισσότερο.

Τι πρέπει να κάνω; Και πώς θα ελέγξω τη σταθερότητα του συστήματος, δεν μπορώ να περιμένω αν θα κολλήσει μετά απο 1 ώρα παιχνιδιού κάθε φορα. Οποιαδήποτε συμβουλή ευπρόσδεκτη

απο ολα αυτα που λες... μαλλον πρεπει να ζεσταινεται η καρτα σου...

αν θες να βεβαιωθεις---> αφησε το ανεμηστηρακι της καρτας στο 70%.. ναι θα σε τρελανει η φασαρια.... αλλα αν ετσι δεν κολλησει καθολου το πισι.. τοτε ειναι θερμα θερμοκρασιων....

τι κουτι εχεις? εχεις καθολου ροη αερα?

To κουτι πως παει απο ροη αερα?

Δες και ποσο ανεβαζει σε load και ποτε παγωνει το συστημα.

Κατεβασε το furmark

http://www.ozone3d.net/benchmarks/fur/

και αστο σε window mode να βλεπεις ποσο ανεβαζει και ποστ τις μετρισεις.

:confused: ήδη στο 40% κάνει σαν επαναφορτιζόμενο σκουπάκι. Στο 70% κανει σαν ηλεκτρική σκούπα. Αν κολλήσει ετσι, θα κολλήσει μετα απο 5 ώρες, οι γείτονες θα μου χτυπάνε το κουδούνι για τη φασαρία και εγώ δε θα τους ακούω λόγω ρήξης τυμπάνου και μόνιμου ακουστικού τραύματος.

Υπάρχει κανένα εργαλείο που να στρεσάρει άμεσα την κάρτα στο 100%, και πώς μπορώ εγώ να ρυθμίσω τον ανεμιστήρα ώστε να ανταποκρίνεται βαθμιαία στην αλλαγή της θερμοκρασίας;

Ή μήπως η κάρτα έχει πρόβλημα και δεν παίρνει γιατρειά;

Εδιτ: Το κουτί είναι ανοιχτό από το πλάι, χωρίς κάλυμμα

Έχουμε και λέμε με το furmark.

η θερμοκρασία ανέβηκε μέχρι 90C στο gpu0 και αρκετά λιγότερο στο gpu1. Ο ανεμιστήρας δούλεψε εκεί στο 31%. Και μετά από λίγο κόλλησε κατά τα γνωστά.

Περίεργο 1: τοσο το everest όσο και το rivatuner ανέφεραν συχνότητα gpu0,1 500mhz κατά τη διάρκεια του τεστ, και όχι 750.

Περίεργο 2: Κατά την επανεκίνηση, με το που θα ξεκινήσει και για 1 δευτερόλεπτο περίπου δουλεύει στο max ο ανεμιστήρας. Μετά χαμηλώνει στο min. Αυτή τη φορά συνέχισε να δουλεύει ψηλά και χαμήλωσε σιγά σιγά μέσα σε 20" περίπου. Δούλευε αρκετά ψηλότερα από όσο δούλευε κατά τη διάρκεια του τεστ.

Είναι άκυρο να σκεφτώ ότι ο ανεμιστήρας είναι κανονικά ρυθμισμένος πιο ψηλά απο το bios και τον ρίχνει ο οδηγός της ati;

δοκιμασε το msi afterburner... και βαλε εσυ χειροκινητα τις ρυθμισεις για το ανεμηστηρακι...

ειναι μια λυση και αυτη.... αφου τσεκαρεις απο ποια θερμοκρασια και πανω εχεις προβλημα... εκει κοντα..δωσε στο ανεμηστηρακι να ανεβαινει...

http://downloads.guru3d.com/MSI-AfterBurner-download-2392.html

Φαίνεται ότι για κάποιο λόγο το σύστημα ψύξης της κάρτας δεν συνεργάζεται με τον CCC. Αν έχεις κάνει update στον CCC, τότε φταίει το σύστημα ψύξης και πρέπει να πας την κάρτα στο service. Εκεί ζήτησε να σου ελέγξουν την κάρτα άσχετα από το αν είναι εντός ή εκτός εγγύησης. Τουλάχιστον έτσι θα βεβαιωθείς για την πηγή του προβλήματος. Αν τελικά φταίει το σύστημα ψύξης και είσαι εκτός εγγύησης, βάλε αυτήν

http://www.arctic-cooling.com/catalog/product_info.php?cPath=2_&mID=244.

Την έβαλα για ένα μήνα και ήταν άψογη.

με το furmark βρήκα ενα σταθερό σημείο: 85oC με τον ανεμιστήρα στο 85%. Έκατσε μια χαρά σταθερό για μισή ώρα, αλλά ο θόρυβος είναι αβάσταχτος. Αντίστοιχα αποτελέσματα έδωσε και το Afterburner, σταθερό σύστημα, απίστευτος σαματάς.

MicAn, ωραίο το σύστημα αλλά εκτός budget

Ερωτήσεις:

1) Σε τι θερμοκρασίες δουλευουν σταθερά οι 4870χ2 αλλων χρηστών; Μήπως η δικιά μου είναι ασταθής εκεί που οι άλλοι είναι οκ, συνεπώς έχω πρόβλημα και πάω για αλλαγή;

2)Γιατί σε 2d κατάσταση ο ένας πυρήνας κάθεται στα 750; Πώς θα τον κατεβάσω;

3)Γιατί ο παραπάνω πυρήνας είναι μονίμως 15oC πιο κρύος από τον άλλο;

4)Μπορώ να ορίσω με κάποιο πρόγραμμα - τρόπο τη μέγιστη θερμοκρασία λειτουργίας της κάρτας και από κει και πέρα ο ανεμιστήρας να δουλεύει αυτόματα; Το afterburner δε δουλεύει έτσι. Το rivatuner δε με αφήνει να το ρυθμίσω. Υπάρχει άλλη λύση;

Ευχαριστώ για την ήδη πολύτιμη βοήθειά σας!

Μου φαίνεται υπερβολικό το 85oC για ανεμιστήρα στο 85 %.

Η θερμοκρασία βέβαια είναι φυσιολογική - τόσο έπιανε και η δική μου σε κανένα "βαρύ" παιχνίδι. Θέτοντας όμως τον ανεμιστήρα στο 90 με 100 % η θερμοκρασία έπεφτε γρήγορα στους 50οC.

Κάτι δεν πάει καλά ...

Πήγαινέ την για service και ενημέρωσέ μας.

Η διαφορα θερμοκρασιας οφειλεται στο οτι ο ενας πυρηνας ''καθεται'' στο προγραμμα αυτο.

Η αληθεια ειναι οτι εχω δει αρκετες 4870χ2 να τρεχουν σε τετοιες θερμοκρασιες 75-85.

Αυτο που πρεπει να κοιταξεις ειναι να βαλεις καποιο ανεμιστηρα να της ριχνει φρεσκο αερα.(και οχι μονο στην εισαγωγη αερα αλλα και γενικα)

Μερικες φορες ακομα και με ανοιχτο κουτι δεν υπαρχει το επιθυμητο αποτελεσμα χωρις ροη.

Μου φαίνεται υπερβολικό το 85oC για ανεμιστήρα στο 85 %.

Η θερμοκρασία βέβαια είναι φυσιολογική - τόσο έπιανε και η δική μου σε κανένα "βαρύ" παιχνίδι. Θέτοντας όμως τον ανεμιστήρα στο 90 με 100 % η θερμοκρασία έπεφτε γρήγορα στους 50οC.

Κάτι δεν πάει καλά ...

Πήγαινέ την για service και ενημέρωσέ μας.

Να μη σου φενεται καθολου υπερβολικο.Αυτη ειναι η θερμοκρασια της.Και στο 250% να το βαλεις εντος παιχνιδιου και δεν αναφερομαι σε πασιετζα 50 βαθμους ιn game δεν εχεις για κανενα λογο.Αν μιλαμε για desktop πασο.

@Kry$h ειναι προφανες οτι δε γινετε η καρτα σου να δουλευει στους 90+ και το ανεμηστηρακι να στροφαρει με το 30% των στροφων του.Καπου εχει κολλησει το ccc με αποτελεσμα την μη σωστη ρυθμιση του συστηματος ψυξης σου.Κανε μια πληρη απεγκατασταση στους drivers που εχεις τωρα και βαλε επανω τους τελευταιους που θα βρεις στο site της amd.

η διαφορά 15 περιπου βαθμών μεταξύ gpu 1 και 2 υπάρχει παντού, σε desktop, παιχνίδια, furmark, vantage κλπ.

@Kry$h ειναι προφανες οτι δε γινετε η καρτα σου να δουλευει στους 90+ και το ανεμηστηρακι να στροφαρει με το 30% των στροφων του.Καπου εχει κολλησει το ccc με αποτελεσμα την μη σωστη ρυθμιση του συστηματος ψυξης σου.Κανε μια πληρη απεγκατασταση στους drivers που εχεις τωρα και βαλε επανω τους τελευταιους που θα βρεις στο site της amd.

το πρόβλημα υπήρχε με 9.11, 9.12 σκέτους και με hotfix.

βάζοντας με το χέρι τον ανεμιστήρα στο 100%, στο furmark κάθεται στους 81-82oC

1680x1050, 8AA, post processing, stability test, xtreme burning mode

η διαφορά 15 περιπου βαθμών μεταξύ gpu 1 και 2 υπάρχει παντού, σε desktop, παιχνίδια, furmark, vantage κλπ.

το πρόβλημα υπήρχε με 9.11, 9.12 σκέτους και με hotfix.

βάζοντας με το χέρι τον ανεμιστήρα στο 100%, στο furmark κάθεται στους 81-82oC

1680x1050, 8AA, post processing, stability test, xtreme burning mode

Οι θερμοκρασιες σου στο furmark ακομα και με 100% το φαν ειναι υπερβολικα καλες.Δοκιμασε ακομα παλαιοτερους drivers,και κανε υπομονη για νεους.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.