Jump to content

Ερωτησεις για dpi, resolution για εκτυπωση poster

Recommended Posts

Καλησπέρα.

Καιρο τωρα μαζευω-ψαχνω διαφορες φωτογραφιες υψηλης αναλυσης και οσο το δυνατόν μεγαλυτερου dpi. Θελω μερικες απο αυτες να τις κανω poster. Στα έτοιμα ποστερ δεν μου αρεσει η ποιοτητα της φωτογραφιας και δεν εχω βρει και τιποτα που να με ενθουσιαζει εικαστικα. Εχω βρει μερικες τις οποιες προτίθεμαι να δωσω για ψηφιακη εκτυπωση σε οσο μεγαλυτερο χαρτι μπορω. Αν γινεται θα ηθελα ενα μεγαλο poster 3mx2m.

Ξερω οτι το resolution δεν παιζει μεγαλο ρολο αν τα dpi ειναι πολλα. Ε?

Πχ μια φωτο 1000χ1000 pixels με 10dpi θα φανει χειροτερα στο ιδιο μεγεθος εκτυπωμένου ποστερ αν ειχα την ιδια σε 500χ500pixel με 50dpi. Σωστα ή λεω κοτσανες:red:?

Και εδω τιθεται και ενα αλλο προβλημα, ποσα dpi ειναι η εκτυπωση που μπορουν να μου κανουν? Γιατι αν ο εκτυπωτης δεν μπορει να εχει τοση ακριβια ( και το χαρτι καλης ποιοτητας) τοτε τα 300dpi πανε στραφι.

Απο οτι εχω δει το πλατος φτανει μεχρι 1,5 αντε 1,6 μετρα. Γινεται πιο παραπανω σε λογικο κοστος?

Αυτη την φωτο πχ

http://pirlwww.lpl.arizona.edu/%7Eperry/Messenger/Global_mosaic1.png

μπορω να την κανω πανω απο 68cmχ78cm και να παραμεινει καλης ποιοτητας?

Ξερουμε καποιο καταστημα που να ειδικεύεται σε ψηφιακές εκτυπωσεις?

Ευχαριστω.

Σε καποιο σημειο το χανεις...

Το dpi ,ας πουμε οτι σου λεει το μεγεθος που θα βγαλεις απο μια συγκεκριμενη αναλυση.

Προφανως οσο πιο μεγαλο κατα την εκτυπωση τοση περισσοτερη πληροφορια θα εχεις ανα ιντσα ..αλλα και τοσο μικροτερη σε μεγεθος εκτυπωση θα παρεις.

(απο ενα σημειο και μετα δεν παιρνεις πληροφορια..μαλλον πετας...καποιος πιο ειδικος θα σου πει καλυτερα)

Η μεγαλη αναλυση 8α σου επιτρεψει να κανεις και μεγαλυτερη εκτυπωση χωρις να θυσιασεις την ποιοτητα (αν κρατησεις ιδιο dpi) απο καποια αλλη φωτο με μικροτερη αναλυση.

Χονδρικα ..για 3χ2 μετρα θες περιπου χονδρικα 12000 * 8000px αναλυση..δλδ περιπου 96mpx φωτογραφια για εκτυπωση στα 100dpi.

Εχω ενα χρηστη υποψιν μου που εβγαλε μια ωραια φωτο σε 40καμποσα mpx...αλλα και παλι τα 96 δεν τα φτανει:p

300 dpi = 11800 dpm. Οπότε για 1x1 m θες "ιδανικά" 11800χ11800 pixels = 140mpixel per m^2.

Αυτό προφανώς δεν γίνεται, οπότε χρειάζεσαι vector γραφικά. To Corel χρησιμοποιεί vector οπότε, άμα θες να φτιάξεις custom αφίσα τότε μπορείς με αυτό να πας όσο και να τυπώνει ο εκτυπωτής, και ότι μέγεθος θες.

Υπ'οψιν, προφανώς φωτογραφίες κτλ τα ξεχνάς. Μόνο οτιδήποτε μπορεί να εκφραστεί με μαθηματικά.

Επίσης το (φυσικό) μέγεθος των φωτό που βλέπεις στο pc είναι 72ppi.

Αν η φωτογραφία σου είναι τουλάχιστον 200-250ppi είσαι μια χαρά για εκτύπωση τέτοιου είδους. Ο γραφίστας που θα δουλεύει εκεί που θα τυπώσεις θα την φέρει την φωτογραφία για το banner σου στο photoshop

Επίσης να κοιτάξεις να είναι και μεγάλη σε dimensions τουλάχιστον 4500 x (αναλογικά) ή και μεγαλύτερο.

Βέβαια αν εσύ τώρα θέλεις τέλεια κρυστάλλινη εικόνα σαφέστατα όσο μεγαλύτερο ppi (dpi στο χαρτί) και dimensions βρεις τόσο το καλύτερο.

Μια διευκρίνιση το "ppi" είναι "pixels per inch" και εννοεί τα pixes ανά ίντσα που έχει το αρχείο σαν λεπτομέρεια.. το "dpi" "dots per inch" είναι το ανάλογο του αλλά στην εκτύπωση πλέον, δλδ στο χαρτί.. είναι όρος που το χρησιμοποιούν οι τυπογράφοι για να γνωρίζουν την λεπτομέρεια στην ουσία που θα φαίνεται πλέον στο χαρτί.

Διάβασε λίγο αυτό αν θέλεις λίγες παραπάνω πληροφορίες επί αυτού, έχει μέσα και έναν πίνακα με τα mp για να σε δώσει να καταλάβεις τι μπορεί να εκτυπωθεί.

Φυσικά μιλάει για εκτύπωση απευθείας και ως έχει, χωρίς δλδ αυτήν που θα βρεις να την πειράξει κάποιος γραφίστας και εννοείται χωρίς να είναι vector κ.λπ

Υ.Γ.: Vector (Διανυσματικό) δουλεύεις με το Illustrator (.ai) με το Corel (.cdr) και με άλλο προγράμματα

Ευχαριστώ πολύ. Ξεκαθάρισα κάπως κάποια πράγματα. Επίσης σημερα πέρασα και από ένα κατάστημα που κάνει μόνο ψηφιακές εκτυπώσεις, είδα διάφορα θέματα εκτυπωμένα σε διαφορετικών ειδών χαρτί, τον ρώτησα και διαφορα πιο πρακτικά θέματα και έβγαλα χρήσιμα συμπεράσματα. Βεβαία απογοητευτικά απο τις τιμές, το πιο φθηνό τετραγωνικό είναι 60 ευρώ. Όποτε καλά θα κάνω να σκεφτώ πολύ καλά πια φώτο θα επιλέξω.

Επίσης τώρα τελευταία ανακαλύπτω την μαγεία του vector. Αχ μπλεξαμε παλι :)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.