Jump to content

Μείωση θορύβου σε παλιό υπολογιστή.

Ch3

Recommended Posts

Υπάρχει ένας υπολογιστής 5-6 χρόνων ο οποίος δεν συμφέρει να αντικατασταθεί με καινούργιο γιατί κάνει ακόμα καλά την δουλειά του.

Παρ' όλα αυτά θέλω να μειώσω τον θόρυβο που κάνει.

Το πρώτο πράγμα που έκανα είναι να καθαρίσω τα fans από σκόνη, όπου μείωσε τον θόρυβο κατά 10%.

Αυτό που έχω στο μυαλό μου να κάνω είναι να βάλω ροοστάτες στα ανεμιστηράκια για να μειώσω τις στροφές, μιας και δυστυχώς το speedfan δεν μπορεί να τα ελέγξει.

Πρόσεξα ότι το μικρό fan του northbridge κάνει τον περισσότερο θόρυβο. Εάν το αφαιρέσω τελείως και βάλω μία passive ψήκτρα θα κάνει δουλειά, ή υπάρχει περίπτωση να καεί;

Έχετε καμιά άλλη ιδέα;

ευχαριστώ και καλό '10

O ροοστάτης είναι μία σοβαρή κίνηση για manual έλεγχο των στροφών, τώρα η αντικατάσταση του ανεμιστήρα με passive solution εξαρτάται από τα θερμικά φορτία του τσιπ που βρίσκεται από κάτω...

Πάντως, με κάτι τέτοιο, ακόμη και το θερμότερο northbridge θα ηρεμούσε:

http://www.plaisio.gr/Computers/Tuning/Aircooling/Chipset-Coolers/Xigmatek-Chipset-Cooler-Porter-N881-HDT.htm

Αν ταιριάζει στη μητρική σου και του βάλεις και κάναν "ψώφιο" ανεμιστήρα, έληξε το ζήτημα!

Υπάρχει βέβεια και η καθαρά passive εναλλακτική, όπως τα 3 πρώτα ψηκτάκια της Zalman:

http://www.eworld.com.gr/front/products/77

Oι επιλογές είναι απεριόριστες, το ζήτημα είναι πόσα μπορείς να ξοδέψεις και ποιά είναι τα "όριά" σου όσον αφορά το θόρυβο...

σσ. Τα λινκ ήταν τελείως ενδεικτικά.

Δυστυχώς οι μικροί ανεμιστήρες (από 50mm και κάτω), τουλάχιστον αυτοί με 2 καλώδια (2-pins), δουλεύουν σε υψηλές στροφές, προκειμένου να αποδώσουν συγκεκριμένη ροή αέρα με αποτέλεσμα να κάνουν περισσότερο θόρυβο. Επιπλέον, όταν συσσωρεύουν σκόνη, γίνονται όντως αρκετά ενοχλητικοί.

Μπορείς πιθανώς να αλλάξεις μόνο το ανεμιστηράκι είτε με ένα 2-pin χαμηλότερων στροφών είτε με ένα 3-pin ρυθμιζόμενων στροφών.

Αν δεν μπορείς να αλλάξεις μόνο το ανεμιστηράκι, μπορείς να αλλάξεις το σύστημα ψύκτρα+ανεμιστηράκι με ένα νέο έτοιμο (κυκλοφορούν κάποιες λύσεις π.χ. της ΑΚΑSA ή ΤΗΕRMALTAKE ή της ENZOTECH) ή με μια δική σου πατέντα (επικόλληση ψύκτρας ή ψυκτρών πάνω στο chip και στήριξη από πάνω ή πλάγια νέου ανεμιστήρα).

Τέλος, μπορεί και μια παθητική ψύκτρα να αναλάβει να ψύξει το ΝΒ, αρκεί να είναι καλή.

:victory:

Antec P180 + Scythe Kama + PC power & Cooling silencer για μένα έκαναν τρομερή δουλειά. Μια απλή λύση είναι να αλλάξεις τη ψυκτρα (35 Ευρώ μαξ), τροφοδοτικό (PC Power & Cooling Silencer series π.χ) και τα φανάκια (εάν ειναι 90αρια βάλε 120 χαμηλων στροφων αν χωράει). Αλλά σε γενικές γραμμές κραδασμοί απο δισκοι, φανάκια, ψυκτρα επεξεργαστη και φανακι τροφοδοτικου ειναι οι παραγοντες. Και μονο να αλλαξεις την μαμα ψυκτρα Intel/AMD με κάτι αφτερμαρκετ με 120μμ φανακι και το τροφοδοτικό, μείωσες το θορυβο ενα 40%.

Ερνέστος >

Κι εγώ για κάποιο passive της zalman κοίταζα. Γενικά ο υπολογιστής δεν λειτουργεί συχνά στο full. Με το speedfan είδα ότι οι θερμοκρασίες στους 3 σένσορες είναι κάπου στους 30, 30 και 40 βαθμούς, όπου πιστεύω είναι σχετικά χαμηλά.

MicAn >

Το φανάκι έχει 3 καλώδια και μου κάνει εντύπωση ότι δεν μπορούν να ελεγχθούν οι στροφές από software. Πάντως μάλλον με passive θα το αλλάξω.

MadBrainiac>

Το CPU έχει έναν μεγάλο zalman και δεν κάνει ιδιαίτερο θόρυβο, παρ' όλα αυτά θέλω να βάλω και σε αυτό ροοστάτη.

Όλες οι ψύκτρες ταιριάζουν σε όλα τα NB, ή πρέπει να προσέξω κάτι ιδιαίτερο; Είναι εύκολο να αλλαχτεί;

Επίσης κάτι λίγο άσχετο από το θέμα, τώρα που το ψαχούλευα και έβγαλα/έβαλα τα ανεμιστηράκια, το pc άρχισε να κάνει ένα παρατεταμένο beep όταν το έβαλα σε λειτουργία και δεν άνοιξε ποτέ. Έπρεπε να βγάλω και να ξαναβάλω τις μνήμες για να συνέλθει. Γιατί μπορεί να έγινε αυτό;

Σας ευχαριστώ για την βοήθεια.

Οι θερμοκρασίες που αναφέρεις όντως μπορούν άνετα να αναληφθούν από μια παθητική ψύκτρα.

Προσωπικά και για να είμαι σίγουρος, ειδικά για το ΝΒ, θα έβαζα και πάλι σύστημα ψύκτρα+ανεμιστηράκι.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι ο κατασκευαστής το έχει έτσι...

Εφόσον το υπάρχων ανεμιστηράκι είναι με 3 καλώδια εννοείται ότι μπορείς να το συνδέσεις σε ελεγκτή ανεμστήρων.

Συνήθως οι universal ψύκτρες ταιριάζουν παντού, αλλά καλού-κακού έλεγξε πρώτα μέγεθος, επαφή με chip, στήριξη και απόσταση βιδών. Η αλλαγή είναι συνήθως εύκολη.

Τέλος για την εκκίνηση που αναφέρεις, μάλλον κούνησες τις μνήμες και η σκόνη στις διεπαφές εμπόδισε κάποια ένωση-επαφή, αποτρέποντας με τη σειρά την εκκίνηση του συστήματος. Ειδικά τα σημεία αυτά της υποδοχής των μνημών όπως και οι θύρες PCI θέλουν καθάρισμα με εκτοξευόμενο αέρα κάι όχι μόνο με κάποιο πινέλο.

:victory:

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.