Jump to content

Max Temp, Shutdown και Throttling...

nick-firestorm

Recommended Posts

Εχω μια διαφωνια με ενα φιλο μου, που επιμένει πως: Αν ενας επεξεργαστης τρεχει στους 80+ βαθμους καθε μερα, τοτε ΑΛΛΟΙΟΝΕΤΑΙ...

Υπ οψην, μιλαμε παντα για Cpu σε STOCK ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Αληθεια, υπαρχει τετοιος ορος και δεν τον ξερω; Η μονη αλλοιωση που γνωριζω ειναι το Degrade των Wolfdale που χανουν το overclockability τους αν τους χωσεις πολυ ρευμα συνεχομενα για μερες, νομιζω 1,45v cpu core...

Απο εκει και περα, ειτε τρέχει στους 30 βαθμους ειτε στους 80 πιστεύω πως δεν υπάρχει κανένα προβλημα. Δεν προκειται να καεί ουτε ο Cpu, ουτε η μητρικη ουτε τιποτα.

Αφορμη για τη διαφωνια σταθηκε η εγκατασταση μιας Thermalright AXP-140 πανω σε εναν Pentium 4 630 σε PASSIVE Mode, σε κουτι χωρίς ventilation! Ο Cpu στο bios ελεγε 55c, στα windows πηγαινε 70c και με stress test πηγενε μεχρι και 90c βαθμους. Ολοι ξερουμε ποσο ζεστοι ηταν οι Pentium 4, πριν βαλουμε τη Thermalright ηταν στους 80 βαθμους με τη stock και εκανε τρελο θορυβο στα 4000rpm...

Το pc στο οποιο μπηκε η AXP ανηκει σε ενα παιδακι το οποιο δεν εχει ιδεα απο temps κλπ. Απλα δεν ηθελε τον θορυβο της Stock.

Παντως εγω 12αρι fan ειχα, αλλα δεν ειχα τροπο να τον στερεωσω πανω στην AXP-140 λογο του οτι εχω χασει τα πιαστρακια. Επιμενω ομως πως και Passive δεν υπηρχε κανενα προβλημα...κ ας βαρουσε 90 βαθμους! Ηθελα να το πιεσω να δω μεχρι που παει ο P4 πριν το shutdown, αλλα δεν εγινε για αλλο ακυρο λογο...

Το μονο μου αγχος ηταν αν υπερθερμανθει τοσο πολυ ο cpu που θα κανει Shutdown λογο υψηλης θερμοκρασιας. Επισης σκεφτηκα το Throttling, το οτι ισως δεν θα απεδιδε τοσο καλα οταν θα ηταν στους 90+... Σε περιπτωση που γινοταν κατι απο αυτα, θα περνουσα fan εγω ο ιδιος. Συμφωνω παντως, το καλυτερο ειναι να εισαι προληπτικος, τι ψυχη εχει ενα 12αρι;

Συμφωνα λοιπον με την εμπειρια σας ποια αποψη υποστιριζετε;

1) Τι προβλημα θα υπηρχε αν ο pentium4 που ειναι σχεδιασμενος να τρεχει στους 80+ βαθμους (ΚΟΛΑΣΗ :hehe:) συνεχιζε να ετρεχε σε Passive χωρις κανενα ανεμιστηρι στο case; (Εγω λεω ΙΣΩΣ θα εκανε shutdown, ο φιλος αγχωθηκε σαν τρελος. Το ειχε ξανακανει οταν βαρουσε 80αρες ο Pentium D του με τη Stock και φοβοταν οτι θα καει ... :sarcastic:)

2) Υπαρχει CPU που να εχει ψοφισει σε STOCK ρυθμισεις; (εγω λεω Οχι, ο φιλος λεει ναι)

Ειναι ανωφελο να συζηταμε για μια τοσο απαρχαιωμενη τεχνολογια (pentium 4) εφοσον τωρα οι c2d και οι i5 τρεχουν τοσο κρυοι που δεν τιθεται θεμα, αλλα ξεκιναω πιο πολυ αυτο το thread γιατι δεν μαρεσει να διαφωνω για ασκοπο λογο και να επιμενει βασισμενος στο τιποτα...Ας μας διαφωτισει καποιος που γνωριζει ;)

Ευχαριστω!

Ψάξε γενικά για "cmos thermal stress" στο google να δεις τι γίνεται... εδώ πχ αναφέρει τα συμπτώματα, τα οποία ισχύουν και σε όλα τα cmos κυκλώματα και το πιο σημαντικό από αυτά είναι όταν ραγίζουν τα λεγόμενα silicon-oxide substrates των n- ή p-wells και τότε παρατηρούνται φαινόμενα ρευμάτων διαρροής στην βάση του cmos, οπότε παύουν να δουλεύουν τα ολοκληρωμένα... με τον ίδιο τρόπο από θερμοκρασία ή πολύ μεγάλη τάση μπορεί να δημιουργηθούν ρωγμές στο οξείδιο των πυλών (gates) των τρανζίστορς, οπότε πάλι υπάρχουν ρεύματα διαρροής... όσο η ρωγμή μεγαλώνει, το ρεύμα διαρροής γίνεται μεγαλύτερο άρα και μεγαλύτερη η δυσλειτουργία, μέχρι κάποιο όριο που πλέον παύει να συμπεριφέρεται σωστά, δηλαδή χαλάει... αυτό λέγεται και tearing και με τον χρόνο, όσο ταλαιπωρείται ένα cmos αυτό επιδεινώνεται, γι' αυτό μετά από κάποια χρόνια, ούτως ή άλλως όλα έχουν ημερομηνία λήξης...

hmm, στο pdf μιλαει για ενα 180nm ... Απο οσο καταλαβα αυτες ειναι γενικες γνωσεις για cmos κυκλωματα, ισχυουν 100% και για τους Cpu? ... νταξει και ο p4 στα 90nm το ιδιο ειναι, αλλα πρακτικα, αν συνεχισει να δουλευει σε τοσο ψηλες θερμοκρασιες δημιουργουνται ρωγμες στα gates και υπαρχει διαρροη ρευματος καθιστοντας τον cpu ολοενα και πιο faulty, μεχρι που να χαλασει τελειως;

Την ακριβή συμπεριφορά για τις cpu, δεν μπορώ να στην πω, γιατί δεν ξέρω ποιο ακριβώς μοντέλο ακολουθεί για την κάθε εταιρία και τον κάθε επεξεργαστή της... το μόνο σίγουρο είναι ότι μοντέλα υπάρχουν και κάθε εταιρία κάνει μοντελοποίηση από εξομοιώσεις και tests για τα ολοκληρωμένα τους... βασικά πρώτα "λιώνουν" το αρχικό design σε what if και monte carlo εξομοιώσεις που περιέχουν και thermal tests και μετά μόλις βγουν από τον "φούρνο" τα περνάνε τα ίδια τεστ για να φτιάξουν μοντέλα από την σύγκριση ( με τον τρόπο αυτό βελτιώνουν και τα εργαλεία τους που κάνουν εξομοιώσεις για μελλοντικές μοντελοποιήσεις)...

Επομένως το αν θα χαλάσει αμέσως ή σε πόσο βάθος χρόνου, υπάρχει ένα μοντέλο, το οποίο δε νομίζω ότι γίνεται γνωστό στον έξω κόσμο από τους κατασκευαστές, αλλά ότι ισχύει για τα γενικά cmos, ισχύει και για τους επεξεργαστές... σίγουρα υπάρχουν υλικά και τρόποι σχεδιασμού που βελτιώνουν πολύ το πρόβλημα, αλλά αυτό παραμένει... για παράδειγμα κάτι που κάνουν είναι να χωρίζουν πάνω στο die τα υψίσυχνα blocks με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε η θερμική διάχυση να είναι ομαλότερη και να μην συγκεντρώνεται σε ένα σημείο... αυτό από μόνο του, με δεδομένη βέβαια την ψύξη, βελτιώνει κατά πολύ το πρόβλημα, αλλά δεν το λύνει...

Επίσης κάτι το οποίο δεν μοντελοποιείται εύκολα και δεν εμπίπτει στα παραπάνω, είναι πως δεν έχει όλη η παραγωγή ενός waffer την ίδια "καθαρότητα" σε όλα τα waffers και καθόλη την επιφάνεια του, οπότε εκεί γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος... οπότε ότι ισχύει για κάποιον επεξεργαστή, σε κάποιο waffer στην εξωτερική του πλευρά, δεν ισχύει για όλους τους επεξεργαστές σε όλο το εύρος του wafer και σε όλα τα wafers... οπότε ένας επεξεργαστής μπορεί να αντέξει για μερικά δευτερόλεπτα στους 120 βαθμούς και να παίζει μετά (παρόλο που θα έχει φάει τρελό tearing) και ένας άλλος να μην ξανα-λειτουργήσει...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.