Jump to content



Νέο Ελληνικό Αντισεισμικό Σύστημα


seismic

Recommended Posts

  • Replies 282
  • Created
  • Last Reply

Δεν ξερω σε πιο πανεπιστημιο υπαγεται το συγκεκριμενο αντικειμενο αλλα θα ελεγα να το ψαξεις και να βρεις καποιον καθηγητη ,να παρεις τηλεφωνο και να κλείσεις ραντεβου.

Να του αναπτυξεις την ιδεα σου (απο ολα τα παραπανω εχεις κανει πολυ δουλεια) .

Αν την θεωρησει ενδιαφερουσα θα σε βοηθησει και ως προς την ολοκληρωση της μελετης σου και ως προς την δημοσιευση της σε περιοδικα του χωρου.

Αλλα σιγουρα θα θες πολυ διαβασμα,χρονο και δουλεια...Καλη τυχη.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Σας χαιρετώ. Είμαι ο seismic και έχω ανακαλύψει ένα νέο σύστημα για την προστασία των δομικών κατασκευών. Mια μέρα έβλεπα τηλεόραση με θέμα εκπομπής ...γιατί οι παγόδες στην Κίνα δεν πέφτουν κατά την διάρκεια του σεισμού.Ένας μηχανικός παρατήρησε ότι ο κύριος λόγος ήταν ένας κεντρικός κορμός δένδρου που διαπερνούσε στο κέντρο τοις ασύνδετες κατά τα άλλα παγόδες.Την ώρα αυτή την προσοχή μου τράβηξε μια επιτραπέζια σιντιέρα (αυτές με το κεντρικό στέλεχος) Η σκέψη μου εκείνη την στιγμή πήγε στην βίδα και το ούπα. Αν βίδωνα το στέλεχος της σιντιέρας (ανελκυστήρα ή σταυροειδή κολόνα) με ένα μηχανισμό με το έδαφος ,και δημιουργούσα δύο ραντιεφ βάσεις(μονοκόματες) με ελαστικά μεταξύ των , είχα λύση το πρόβλημα,της συμπεριφοράς των δυνάμεων του σεισμού ,στον υφιστάμενο σκελετό τού κτιρίου,ως πρός τον οριζόντιο και κάθετο άξονά του. Περιμένω να απαντήσω στις απορίες σας :D

Εμένα τουλάχιστον ,άν και δεν κατάλαβα και πάρα πολύ από το βίντεο και τον γενικότερο σχεδιασμό με έπεισες...

Φύγε όμως για το εξωτερικό γιατί στην Ελλάδα δεν θα αναγνωριστεί η εργασία σου...

Δυστηχώς τέτοιοι είμαστε γι'αυτό βρισκόμαστε 100 χρόνια πίσω από το εξωτερικό:unsure:

Link to comment
Share on other sites

Έτσι είναι φίλε μου πρέπει να την κάνω.:crazy_pilot: εδώ κοιμούνται όλοι:zzz::zzz::zzz: ΜΕΡΙΚΉ ΕΙΚΟΝΙΚΉ ΠΡΟΣΟΜΟΊΩΣΗ ΣΕΙΣΜΟΎ ΤΗΣ ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΊΑΣ

. .

ΣΎΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ.

Προστατεύει τα δομικά έργα από τους σεισμούς τις θύελλες και τους ανεμοστρόβιλους.

Ερώτηση. Πώς το κάνει αυτό?

Απάντηση. Η αρχή του στηρίζετε στην λειτουργία της βίδας. Εάν βιδώσουμε ένα ξύλινο κιβώτιο πάνω σε ένα ξύλινο με ασταθές πόδια τραπέζι, και κάνουμε προσομοίωση σεισμού, θα δούμε τα εξής. Η επιφάνεια του τραπεζιού, η βάση του κουτιού, αλλά και η κορυφή του κουτιού, θα έχουν την ίδια επιτάχυνση, αλλά και την ίδια πέρα δώθε διαδρομή. Ακόμα το κουτί θα παραμείνει άκαμπτο χωρίς καμία ταλάντωση.

Αυτή η ακαμψία του κουτιού οφείλετε σε πολλούς παράγοντες. Ο πρώτος παράγοντας είναι η διαστάσεις του κουτιού. Αν το κουτί έχει μεγάλη ισοσκελή βάση και μικρό ύψος, αυτό καθιστά αδύνατη την ταλάντωση του. Η ευρεσιτεχνία αυτό το δομικό στοιχείο ζητά να βρει, το οποίο θα έχει σχήμα κουτιού, για να το βιδώσει με το έδαφος.

Αυτά τα δομικά στοιχεία είναι πολλά σε μία οικοδομή. Απαραίτητη προυπόθεση είναι να έχουν μεγάλες διαστάσεις βάσης (φάρδος πλάτος ) και να είναι εξ ολοκλήρου από σκυρόδεμα.

Ερώτηση. Πια είναι αυτά τα δομικά στοιχεία?

Απάντηση. Σε μία οικοδομή μπορεί να είναι ένα η και περισσότερα φρεάτια ανελκυστήρα. Ή μία σταυροειδή κολόνα στο κέντρο του κτηρίου, η οποία η τελική της μορφή θα έχει προβλεφθεί από τον Αρχιτέκτονα, να είναι μία χρήσιμη τοιχοποιία. Ακόμα μπορεί να είναι ένα μεγάλο δωμάτιο, το οποίο να έχει κατακόρυφη αξονική συνέχεια, σε όλους τους ορόφους, και να αποτελείται εξ ολοκλήρου από σκυρόδεμα.

Η υπόλοιπη οικοδομή, μπορεί να αποτελείται από πλάκες και κολόνες, οι οποίες μπορεί και να ακουμπάνε πάνω σε αυτά τα βιδωμένα στοιχεία. Σε πάρα πολύ μεγάλα κτίρια κατά μήκος, εφαρμόζουμε το ίδιο σύστημα, αλλά ανά 30 μέτρα, αφήνουμε αρμό διαστολής. Σε πολύ ψιλά κτίρια, όπου η ελαστικότητα του κτηρίου είναι απαραίτητη, τότε αφήνουμε γύρω από τα άκαμπτα δομικά στοιχεία έναν αρμό ώστε να μπορεί να συνεργαστεί και με οριζόντια σεισμική μόνωση. Με την κατάλληλη τοποθέτηση, προστατεύει και τα ξύλινα σπίτια, από ανεμοστρόβιλους και θύελλες.

Τοποθετήτε και σε φράγματα, ανεμογεννήτριες κατεβάζοντας το κόστος της κατασκευής. Τοποθετήτε και σε υφιστάμενα σπίτια. Ένας τρόπος τοποθέτησης είναι να το τοποθετήσουμε εσωτερικά και μέσα στις υφιστάμενες γωνίες ενός φρεατίου ανελκυστήρα, με το κατάλληλο σιδερένιο γωνιακό προφίλ, για κάλυψη του συρματόσχοινου. Κατ αυτόν τον τρόπο βοηθάμε τις κολόνες να έχουν αντοχή στην διάτμηση, η οποία υφίσταται κατά την διάρκεια του σεισμού. Με άλλα λόγια....βιδώστε τις κατασκευές στο έδαφος, και ξεχάστε τον σεισμό, και τα θύματα.

Η σημερινή ταλάντωση που υφίστανται τα κτίρια κατά την διάρκεια του σεισμού, είναι οπτικά καλή. Έχει όμως πολλά αόρατα προβλήματα. Η επιτάχυνση του φέροντος και της ταλάντωσης είναι διαφορετική στην κορυφή από οτι στην βάση. Το αποτέλεσμα είναι να ακυρώνεται η ευεργετική ταλάντωση του φέροντα στον κόμβο της βάσης.

Όταν η κορυφή του κτηρίου κάνει μία μεγάλη ταλάντωση, με μικρή επιτάχυνση σε Χ χρόνο, και στον ίδιο Χ χρόνο η βάση κάνει 10 μικρότερες διαδρομές αλλά μεγαλύτερης επιτάχυνσης, τότε στον πάνω και κάτω κόμβο της κολόνας του ισογείου δημιουργούνται αυξημένες δυνάμεις διάτμησης. Αν ο σεισμός είναι μεγάλης διάρκειας, και επιτάχυνσης, τότε έχουμε πιο πολλά προβλήματα, διότι αυξάνει η ταλάντωση στα ψιλά κτίρια, και από την άλλη θερμαίνετε και μαλακώνει ο χάλυβας στον κόμβο λόγο μηχανικής τριβής, και ανελαστικότητας, και μεγάλης περιεκτικότητας σε άνθρακα. Και όταν θερμανθεί και μαλακώσει ο χάλυβας κόβετε, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Για τον λόγο αυτό συνιστώ να ενισχύσουμε τον κόμβο της τελευταίας πλάκας,( για να σταματήσουμε την αύξηση της ταλάντωσης) αλλά κυρίως τον κόμβο των βάσεων ώστε να μπορούν να πάρουν τις αυξημένες διατμητηκές τάσεις Αυτό το προτεταμένο κουτί που λέω βοηθάει σε αυτό το πρόβλημα.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε greekfragma αυτή την αποκάλυψη της ευρεσιτεχνίας την αφιερώνω σε σένα......

η υγροποίηση του εδάφους ( καθίζηση ) καθώς και οι ρωγμές, που προκαλεί ο σεισμός, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, το οποίο όμως και αυτό η ευρεσιτεχνία εν μέρη έχει λύση.

Αν κάνεις στοπ στο video

εκεί που δείχνει κάτω από το χώμα, θα παρατηρήσεις ότι η άγκυρα έχει μία σωλήνα, που ξεκινάει από την άγκυρα, και φτάνει μέχρι το κάτω μέρος της βάσης.

Αυτή λέγετε σωλήνα αντίστασης, και χρησιμεύει για τους εξής λόγους

1) λόγος είναι η διέλευση του συρματόσχοινου, που κάνει την προένταση.

2) λόγος, είναι πάρα πολύ σοβαρός. Αν υποχωρήσει το έδαφος κάτω από την βάση τότε...αυτός ο σωλήνας αντίστασης, παίρνει το βάρος της βάσης, και το μεταβιβάζει στα πρανή (πλαινά) της γεώτρησης.

3)Αν τα πρανή της γεώτρησης υποχωρήσουν, ( από το κούνημα ) το συρματόσχοινο δεν χαλαρώνει, γιατί η υδραυλική πίεση (κάτω από το έμβολο στο πάνω μέρος του συστήματος ) το τεντώνει

4)λόγος που χρησιμεύει είναι να φέρνει αντίσταση στο κάτω έμβολο της άγκυρας, έτσι ώστε, να μπορούν να συνεργαστούν οι πίροι της άγκυρας ώστε να δημιουργήσουν την επιθυμητή πάκτωση στα πρανή (πλαινά ) της γεώτρηση

Αυτό το video,

προς το τέλος, στο 52 λεπτό, κάνει προσομοίωση σεισμού, και δείχνει εμφανέστατα, ότι το κτίριο δεν είναι πακτωμένο με το έδαφος όπως νομίζαμε ότι είναι μέχρι τώρα. Αυτές τις δυνάμεις ανόδου που δημιουργούνται από την ταλάντωση του κτιρίου, θέλει να πιάσει (και όχι μόνο ) η ευρεσιτεχνία.

Για να το πετύχει αυτό, χρειάζεται κάποιο τμήμα της οικοδομής, μεγάλων γεωμετρικών διαστάσεων΄βάσης και λαιμού , ώστε να έχει μεγαλύτερη αντίσταση στο πέλμα.

Ακόμα σκέφτομαι να συνεργαστώ με κάποια εταιρεία ανελκυστήρων, ώστε σε συνεργασία μαζί της, να τοποθετήσουμε την ευρεσιτεχνία σε υφιστάμενο φρεάτιο ανελκυστήρα, ώστε και τα υπάρχοντα σπίτια, να αυξήσουν την αντοχή τους στο σεισμό.

Σκέπτομαι να κάνω το εξής:

1) Δεν θα τρυπήσω κατακόρυφα το φρεάτιο για να περάσω το συρματόσχοινο,...,αλλά θα προσαρμόσω ένα γωνιακό μεταλλικό προφίλ στις τέσσερις εσωτερικές γωνίες του υφιστάμενου φρεατίου, έτσι διαμορφωμένο, ώστε να περάσει το συρματόσχοινο.

Η τοποθέτηση του προφίλ θα γίνει με βίδες.

2) Θα ενισχύσω το δώμα.

3) Θα κάνω γεωτρήσεις διαμέτρου 15 cm στις τέσσερις εσωτερικές γωνίες της βάσεως του φρεατίου, μέχρι να βρω έδαφος, και να προχωρήσω μέχρι εκεί που πρέπει.

4) Μετά θα βυθίσω το σύστημα.

5) Ακόμα αυτά τα τέσσερα γωνιακά προφίλ, μπορεί να ενωθούν μεταξύ τους με Χ ώστε να δώσουμε περισσότερη αντοχή και ακαμψία στο φρεάτιο. Προπαντός κοντά στην βάση, όπου έχουμε αυξημένη επιτάχυνση,

ώστε έτσι να προστατέψουμε (ενισχύσουμε ) περισσότερο το φρεάτιο και το σπίτι, από τις δυνάμεις κρούσης και διάτμησης, που δημιουργούνται από αυτήν.

__________________

Ο εχθρός του καλού το πιο καλό.:o

Link to comment
Share on other sites

http://baybridgeinfo.org/earthquake-simulation

Αντισεισμικό σύστημα τοποθετημένο σε φρεάτιο του φέροντα

Ο υδραυλικός ελκυστήρας δομικών έργων της εφεύρεσής μας καθώς και η μέθοδος εφαρμογής του στην κατασκευή δομικών έργων έχουν ως κύριο σκοπό την ελαχιστοποίηση των προβλημάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια των δομικών κατασκευών στην περίπτωση αντιμετώπισης φυσικών φαινομένων όπως είναι ο σεισμός, οι ανεμοστρόβιλοι και οι πολύ ισχυροί άνεμοι. Σύμφωνα με την εφεύρεση, αυτό επιτυγχάνεται με μια συνεχή προένταση, (έλξη) του δώματος ενός μεγάλου ανεξάρτητου από τον φέροντα γεωμετρικού τμήματος της δομικής κατασκευής, προς το έδαφος, και του εδάφους προς την κατασκευή, κάνοντας αυτά τα δύο μέρη ένα σώμα «σάντουιτς».

Αυτή τη δύναμη προέντασης την εφαρμόζει ο μηχανισμός του υδραυλικού ελκυστήρα δομικών έργων, ο οποίος κατά κύριο λόγο αποτελείται από ένα συρματόσχοινο που διαπερνά ελεύθερο στο κέντρο τα κάθετα στοιχεία στήριξης της δομικής κατασκευής, καθώς και το μήκος μιας γεώτρησης, κάτω απ’ αυτά. Στο κάτω άκρο του το συρματόσχοινο είναι πακτωμένο με ένα μηχανισμό τύπου άγκυρας που με τη σειρά του πακτώνεται στα πρανή της γεώτρησης και δεν μπορεί να ανέλθει. Αυτή η πάκτωση γίνεται γιατί η οπή της γεώτρησης είναι κατά κάτι μικρότερη από την πλήρως ανοιγμένη εξωτερική διάμετρο του μηχανισμού της άγκυρας. Στο επάνω μέρος του, το συρματόσχοινο, είναι πάλι πακτωμένο με ένα υδραυλικό μηχανισμό έλξης ο οποίος το έλκει με μία συνεχή δύναμη ανόδου. Αυτός ο μηχανισμός έλξης αποτελείται από ένα έμβολο, το οποίο ολισθαίνει σε ένα χιτώνιο, που έχει από κάτω του, ένα θάλαμο πιέσεως. Η ασκούμενη στο συρματόσχοινο έλξη στο επάνω άκρο του από τον υδραυλικό μηχανισμό λόγω της υδραυλικής πιέσεως ανόδου του θαλάμου προς το έμβολο, και η αντίδραση σ’ αυτήν την έλξη που προέρχεται από την πακτωμένη άγκυρα στο άλλο άκρο του γεννά την επιθυμητή θλίψη στο δομικό έργο, το οποίο πακτώνεται στο έδαφος, ώστε να έχει αντοχή στις οριζόντιες δυνάμεις του σεισμού.

Ανάλυση, της χρησιμότητας του αντισεισμικού συστήματος με τίτλο: «Υδραυλικός Ελκυστήρας Δομικών Έργων».

Τι κάνει η ευρεσιτεχνία ως καινοτομία:

Οι δυνάμεις του σεισμού (οριζόντιες και κατακόρυφες), ξεκινάνε να μεταφέρονται, από κάτω (τις βάσεις) προς τα πάνω, (φέροντα οργανισμό). Την οριζόντια και κατακόρυφη (τεκτονική) μεταφορά των δυνάμεων τού σεισμού προς τον φέροντα οργανισμό, την εκτελούν κατ’ ανάγκη οι κολώνες τού ισογείου μέσω των βάσεων, και με την βοήθεια των κόμβων, στον πρώτο όροφο, στην συνέχεις από τον πρώτο στον δεύτερο, και ούτω καθ εξής.

Όμως στην συνέχεια συμβαίνει το εξής παράδοξο:

Η πρώτη η μεσαία και η τελευταία πλάκες, κατά την ταλάντωση έχουν διαφορετικού μεγέθους διαδρομές, και διαφορετική φορά. Αυτό συμβαίνει, λόγω της μεμονωμένης αδράνειας των πολλαπλών πλακών, καθώς επίσης και της προσθετικής ελαστικότητας των κολονών του κάθε ορόφου, σε διαφορετικό χωροχρόνο, από κάτω προς τα πάνω.

Το αποτέλεσμα αυτής της καθυστερημένης μεταφοράς των δυνάμεων επιτάχυνσης, έχει ως αποτέλεσμα, οι πολλαπλές πλάκες να έχουν διαφορετικές πλάγιων κατευθύνσεων φορές, (λόγο μεμονωμένης αδράνειας της κάθε πλάκας, σε διαφορετικό χωροχρόνο). Κατ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται πρόσθετες ροπές, και διατμητικές τάσεις διαφορετικών κατευθύνσεων στους κόμβους των κολονών, οι οποίες και λόγω ελαστικότητας, τείνουν να παραμορφώσουν τον κάθετο άξονα του σκελετού, σε σχήμα S.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Για τους παραπάνω λόγους, επιβάλετε να σταματήσουμε αυτή την κάθετη αξονική άναρχη ανάπτυξη πρόσθετων ροπών και διατμητικών τάσεων, προερχόμενη από τις οριζόντιες δυνάμεις που αναπτύσσονται στις πλάκες οι οποίες στην πλειονότητα των περιπτώσεων ευρίσκονται σε διαφορά φάσης μεταξύ τους ανάλογα με τον όροφο (ύψος). Αυτή η άναρχη ανάπτυξη λοιπόν δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στους κόμβους των κολονών.

Τα παραπάνω προβλήματα προς επίλυση, της διάτμησης και των ροπών που δημιουργούνται στους κόμβους λόγω της οριζόντιας(πλάγιας) επιτάχυνσης του σεισμού, και της άναρχης μετατόπισης του κάθετου άξονα του φέροντος οργανισμού, είναι πάρα πολύ μεγαλύτερα στους κόμβους των κολώνων του ισογείου.

Αυτό συμβαίνει λόγω ενός πρόσθετου προβλήματος, που δημιουργείται μόνο στους κόμβους της βάσης με τις κολώνες. Αυτοί οι κόμβοι δεν έχουν καμία ελαστικότητα, ώστε να μπορέσουν να μεταφέρουν ομαλά τις βίαιες διατμητικές δυνάμεις που τους επιβάλλονται από την πακτωμένη με το έδαφος βάση.

Το αποτέλεσμα είναι ότι αυτοί οι πρώτοι κόμβοι μεταφοράς των φορτίων που αναπτύσσονται από την δυναμική του σεισμού, που επιπροσθέτως φέρουν και αυξημένες θλιπτικές συνιστώσες, και σε συνδυασμό με την επιτάχυνση του σεισμού, να είναι οι πρώτοι που κόβονται σε ένα σεισμό.. Για τους λόγους αυτούς, επιβάλλεται σεισμική μόνωση των κόμβων αυτών, με την δημιουργία διπλής μονοκόμματης βάσης, και την τοποθέτηση ελαστικών εφεδράνων μεταξύ των.

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα, είναι η μεγάλη τάση ανόδου εναλλάξ των πλευρών του φέροντα οργανισμού, προερχόμενη από την αύξηση της ταλάντωσης του κτιρίου. Αυτή η τάση ανόδου του φέροντα προκαλεί πρόσθετες ροπές σε όλους τους κόμβους, αναγκάζοντάς τους να τείνουν να αλλάξουν την υφιστάμενη μέχρι πρότινος γωνία τους, λόγω εξαναγκασμού τους στο να παραλάβουν τα πρόσθετα καμπτικά φορτία, του φέροντος οργανισμού.

Η προτεινόμενη λύση για την αντιμετώπιση των ανωτέρω αναφερθέντων προβλημάτων τα οποία δημιουργούνται στον φέροντα οργανισμό από τον σεισμό, συνοψίζεται στα εξής τρία σημεία:

1) Να δημιουργηθούν οι συνθήκες για ελεγχόμενη αξονική ταλάντωση του φέροντος οργανισμού.

2) Να βοηθηθούν οι κολώνες στην μεταφορά των οριζόντιων δυνάμεων του σεισμού, στις πλάκες, όχι μόνο από κάτω προς τα πάνω σε διαφορετικούς χωροχρόνους (διαφορά φάσης από πλάκα σε πλάκα ανάλογα το ύψος τοποθέτησης), όπως συμβαίνει στις σημερινές συμβατικές κατασκευές, αλλά και πλάγιο-αξονικά σε σχέση με τον κατακόρυφο άξονα προς όλες τις πλάκες ταυτόχρονα από μια προτεταμένη άκαμπτη κατασκευή (π.χ. φρεάτιο).

3) Να ενισχυθούν οι κόμβοι διαστασιολογικά και με πρόσθετο οπλισμό (ή προένταση) ώστε να αντέχουν στην διάτμηση.

Τα ανωτέρω επιτυγχάνονται με την τοποθέτηση στο κέντρο του φέροντος οργανισμού, αρχιτεκτονικά αξιοποιήσιμου ώστε να κατεβάσουμε το κόστος, προτεταμένου με το έδαφος αλλά ανεξάρτητου από τον φέροντα, άκαμπτου φρεατίου, ή σταυροειδούς κολώνας μεγάλων διαστάσεων, ή ακόμα και μεγάλου δωματίου. Απαραίτητη προϋπόθεση για τα ανωτέρω άκαμπτα γεωμετρικά σχήματα είναι να έχουν αξονική κάθετη συνέχεια, σε όλο το ύψος του κτιρίου, και να είναι εξ’ ολοκλήρου από οπλισμένο προτεταμένο με το έδαφος σκυρόδεμα.

H προένταση αυτή που εφαρμόζει ο υδραυλικός ελκυστήρας στο φρεάτιο και στο έδαφος, κατά κύριο λόγο επιβάλλεται για να γίνουν αυτά τα δύο μέρη ένα σώμα, ώστε κατά την οριζόντια επιτάχυνση του σεισμού, το έδαφος, η βάση, και το δώμα του φρεατίου να έχουν την ίδια φάση επιτάχυνσης (στον ίδιο χωροχρόνο ως ένα σώμα στις τρεις διαστάσεις).

Όσο πιο μεγάλες είναι οι γεωμετρικές διαστάσεις της βάσης(εμβαδόν διατομής), σε σχέση με το ύψος, τόσο μεγαλύτερη είναι η αντίσταση στο πέλμα, καθώς και στην εμφανιζόμενη διάτμηση.

Αύξηση στην προένταση που τίθεται στο φρεάτιο, σημαίνει αύξηση στην αντοχή του στην διάτμηση, αύξηση στην συμπύκνωση των πρανών της γεώτρησης, και συνεπώς καλύτερη πάκτωση του μηχανισμού της άγκυρας.

Για να πετύχουμε την ανεξαρτησία του άκαμπτου φρεατίου από τον φέροντα, αφήνουμε ένα διάκενο ανάμεσά τους. Αυτό το διάκενο χρησιμεύει για τους εξής λόγους:

α) να μην μεταφέρεται η δυναμική του σεισμού από το φρεάτιο στον φέροντα,

β) να παραμένει ο φέρων ανεξάρτητος στην σεισμική μόνωση που του προσφέρει η διπλή ραντιέφ βάση μακριά από το ταλαντευόμενο φρεάτιο,

γ) να εξαντλεί ο φέρων τις μηχανικές αντοχές του υπάρχοντος οπλισμού του, (ώστε να μην μεταφέρει μεγάλες δυνάμεις κρούσης στο φρεάτιο), και λίγο πριν σπάσει, να γίνεται απόσβεση και να συγκρατείται ο φέρων, πάνω σε υδραυλικά συστήματα τοποθετημένα στο διάκενο του ανελκυστήρα, (ελαστικά, ή αποσβεστήρες),

δ) να μην ακουμπάει ο φέρων οργανισμός επάνω στο φρεάτιο του ανελκυστήρα, ώστε να μεταφέρει τις πρόσθετες θλιπτικές δυνάμεις του βάρους του, καθιστώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο δυνατή την εφαρμογή περαιτέρω δυνάμεων προέντασης στο φρεάτιο, ώστε να καταστεί αυτό πιο άκαμπτο.

ε) να βοηθηθούν οι κολώνες στο να μεταφέρουν τις δυνάμεις του σεισμού, όχι μόνο κατακόρυφα, αλλά και πλάγιο-αξονικά στον ίδιο χωροχρόνο, με την βοήθεια του προτεταμένου άκαμπτου φρεατίου, και τους αποσβεστήρες.

Όλη αυτή η ελαστικότητα του κάθετου άξονα του φέροντος, μπορεί να είναι ελεγχόμενη, ώστε κατ’ αυτόν τον τρόπο να επιτυγχάνεται η ομαλή μεταφορά των ροπών του κάθετου άξονά του προς το φρεάτιο

Όταν θέλουμε τα επάνω πατώματα να πάλλονται περισσότερο από τα κάτω, μεγαλώνουμε το διάκενο των επάνω ορόφων, και θέτουμε λιγότερη πίεση στα υδραυλικά τους, σε σχέση με τα κάτω πατώματα. Λειτουργώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο, και προκειμένου να ελέγχεται η καμπτικότητα του κατακόρυφου άξονα προς αποφυγή της καταστρεπτικής μεταφοράς ροπών προς τα κάτω πατώματα υπολογίζεται στατικά η μεταφορά των ροπών κατά την διάρκεια της κρούσης των πλακών του κάθε ορόφου επάνω στο φρεάτιο και στη συνέχεια υπολογίζεται το κατάλληλο διάκενο μεταξύ των πλακών του κάθε ορόφου και της άκαμπτης δομής και εφαρμόζεται η ανάλογη υδραυλική πίεση στους αποσβεστήρες.

Για να ενισχύσουμε την ακαμψία της άκαμπτης δομής (φρεατίου), να μειώσουμε την ταλάντωση, να προλάβουμε την ανατροπή, και να αυξήσουμε την αντίσταση του φρεατίου στην διάτμηση που δημιουργείται από τις πλάγιες κρούσεις των πλακών προερχόμενες από την αδράνεια αυτών, είναι αναγκαίο να καταστήσουμε την άκαμπτη δομή ένα σώμα με το έδαφος.

Αυτό το πετυχαίνουμε με τον μηχανισμό του υδραυλικού ελκυστήρα δομικών έργων, εφαρμόζοντας προένταση μεταξύ του δώματος και του εδάφους, κάνοντας αυτά τα δύο μέρη ένα σώμα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Είναι λάθος να αφήνουμε τις κολώνες να μεταφέρουν μόνες τους από κάτω προς τα πάνω τις οριζόντιες δυνάμεις του σεισμού στον φέροντα σκελετό, όπως συμβαίνει σήμερα στην πλειονότητα των μεθόδων κατασκευής κτηρίων.

Οι οριζόντιες δυνάμεις του σεισμού δεν μεταφέρονται αβίαστα από τις κολώνες στον σκελετό, και τούτο διότι υπάρχουν άλλες δυνάμεις πού επενεργούν αντίθετα στη φορά των οριζόντιων δυνάμεων του σεισμού, προερχόμενες από την αδράνεια των πλακών με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνονται οι πλάκες άμεσα στην φορά των οριζόντιων δυνάμεων του σεισμού. Αυτή η αντίθεση των δυνάμεων επί του οριζοντίου άξονα της δομικής κατασκευής, δημιουργεί διατμητικές τάσεις, καθώς και ανομοιόμορφο λυγισμό σε σχήμα S (για τους λόγους που αναφέραμε ανωτέρω) παραμορφώνοντας τον κάθετο άξονα της κατασκευής, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Εδώ έρχεται η ευρεσιτεχνία να βοηθήσει τις κολώνες να μεταφέρουν τις δυνάμεις του σεισμού ομοιόμορφα και ομαλά, όχι μόνο κατακόρυφα προς τα επάνω, αλλά και οριζόντια στις πλάκες, με την βοήθεια του υδραυλικού ελκυστήρα, του προτεταμένου φρεατίου, και των υδραυλικών αποσβεστήρων τοποθετημένων στο διάκενο.

Συμπερασματικά κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο κατακόρυφος άξονας του σκελετού, διατηρεί την αρχική του μορφή, (και δεν παραμορφώνεται σε σχήμα S) λόγω ομοιόμορφης μετακίνησης της μάζας των πολλαπλών πλακών στον ίδιο χωροχρόνο που τους επιβάλει το προτεταμένο φρεάτιο, ανακουφίζοντας και βοηθώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις κολώνες, στην μεταφορά των καταστρεπτικών δυνάμεων του σεισμού προς τις πλάκες. Δηλαδή, η ευρεσιτεχνία δημιουργεί ελεγχόμενη ευκαμψία, επί του κατακόρυφου άξονα του φέροντος, βοηθάει πλάγιο-αξονικά τις κολώνες να μεταφέρουν τις δυνάμεις του σεισμού στις πλάκες, αλλά ταυτόχρονα επιτυγχάνει και σεισμική μόνωση του οριζόντιου άξονα του φέροντα, (με διπλές μονοκόμματες βάσεις που φέρουν ελαστικά μεταξύ τους). Επιπλέον σταματάει και την ( εναλλάξ ) τάση ανύψωσης του κτιρίου, προερχόμενη από την αύξηση του συντονισμού ταλάντωσης, η οποία εξαρτάται, από το ύψος του κτηρίου, την χρονική διάρκεια του σεισμού, καθώς και από το εύρος κύματός του.

Η υγροποίηση του εδάφους (καθίζηση) καθώς και οι ρωγμές, που προκαλεί ο σεισμός, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, το οποίο όμως και αυτό η ευρεσιτεχνία έχει εν μέρη λύσει.

Εάν σταματήσουμε το video

εκεί που δείχνει κάτω από το χώμα, θα παρατηρήσουμε ότι η άγκυρα έχει ένα σωλήνα, που ξεκινάει από την άγκυρα, και φτάνει μέχρι το κάτω μέρος της βάσης.

Αυτός ονομάζεται σωλήνας αντίστασης, και χρησιμεύει για τους εξής λόγους:

1) αποτελεί τη διέλευση του συρματόσχοινου, που εφαρμόζει την προένταση,

2) εάν υποχωρήσει το έδαφος κάτω από την βάση, τότε αυτός ο σωλήνας αντίστασης, παίρνει το βάρος της βάσης, και το μεταβιβάζει στα πρανή (πλαϊνά) της γεώτρησης (αυτός είναι ένα πολύ σοβαρός λόγος),

3) εάν τα πρανή της γεώτρησης υποχωρήσουν (από την ταλάντωση), το συρματόσχοινο δεν χαλαρώνει, γιατί η υδραυλική πίεση (κάτω από το έμβολο στο πάνω μέρος του συστήματος) προκαλεί το τάνυσμα του συρματόσχοινου που με την σειρά του εγείρει αντίσταση στο κάτω έμβολο της άγκυρας, η κίνηση του οποίου ενεργοποιεί τους πείρους της άγκυρας ώστε να κινηθούν προς το στερεό έδαφος γύρω τους επαναφέροντας την επιθυμητή πάκτωση στα πρανή (πλαϊνά ) της γεώτρηση

Αυτό το video,

προς το τέλος, στο 52ο λεπτό, κάνει προσομοίωση σεισμού, και δείχνει εμφανέστατα, ότι το κτίριο δεν είναι πακτωμένο με το έδαφος όπως νομίζαμε ότι είναι μέχρι τώρα. Αυτές τις δυνάμεις ανόδου που δημιουργούνται από την ταλάντωση του κτιρίου, θέλει να εξουδετερώσει (και όχι μόνο) η ευρεσιτεχνία.

Το αντισεισμικό σύστημα τοποθετημένο σε φρεάτιο φέροντα

Ιστοσελίδα ευρεσιτεχνίας: http://www.antiseismic-systems.com/index.php?lang=el

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Φίλοι μου. Η ευρεσιτεχνία πέρασε την έκθεση έρευνας στην Ελλάδα,(μετά από έρευνα σε όλο τον κόσμο) με το γράμμα ( Α )

Αυτό σημαίνει δύο πράγματα.

α) Ότι έχει μεγάλο τεχνολογικό ενδιαφέρον.

β) Ότι δεν υπάρχει στον κόσμο ολόκληρο, ούτε μηχανισμός, ούτε μέθοδος σαν αυτή.

Έτσι δεν μπορεί να την προσβάλει άλλη ευρεσιτεχνία, και πάει για Διεθνή δίπλωμα, αφού έχω καταβάλει τα έγραφα, και τα τέλει.

Αυτά για την ευρεσιτεχνία του παρακάτω βίντεο.

Υπάρχει βέβαια και η ευρεσιτεχνία του ελκυστήρα δομικών έργων η οποία έχει περάσει την Διεθνή έκθεση έρευνας (pct) με το γράμμα (Υ)

Νέο βίντεο της ευρεσιτεχνίας http://www.youtube.com/watch?v=23RMfo2wD7s

Νέα ιστοσελίδα

http://www.antiseismic-systems.com/

Έχω γράψει για την ευρεσιτεχνία και εδώ, σαν seismic. http://forum.skyscraperpage.com/forumdisplay.php?f=53

Και κάτι ακόμα που είναι απαράδεκτο για μένα, είναι το εξής.

Σας είχα υποσχεθεί, ότι όταν είχα αποτελέσματα από την προσομοίωση της ευρεσιτεχνίας σε Η/Υ θα σας τα έδειχνα.

Δυστυχώς αυτό δεν θα γίνει σύντομα, για τους παρακάτω λόγους.

α) Στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας μυστηριωδώς έχασα κάθε επαφή.

β) Έχω πει εδώ και ένα μήνα στις αντιπροσωπίες της strad, Ansys, Sap2000 να μου δώσουν προσφορά για προσομοίωση, και με αποφεύγουν συστηματικά, παρά την αρχική υπόσχεσή τους. Φυσικά όλα αυτά επί πληρωμή δική μου.

Τι μπορώ να κάνω πια?

Γίνετε τελικά προσομοίωση της ευρεσιτεχνίας σε Η/Υ ?

Όλα τα σπίτια, γέφυρες,φράγματα, και γενικά όλα τα δομικά έργα κατασκευάζονται για να μην πέφτουν.

Μετά από ένα σεισμό όμως, παρατηρούμε δύο πράγματα.

Τα λίγα σπίτια του έχουν πέσει, και αυτά που έχουν πάθει ζημιές.

Δεν βλέπουμε πολλά σπίτια χωρίς ζημιές. Τα σπίτια έχουν ημερομηνία λήξης διότι.

α) Δεν γίνετε συντήρηση.

β)Διότι κάθε σεισμός που γίνετε, το κάνει πιο ανίσχυρο από ότι ήταν πριν. Οπότε αν οι δύο τρις σεισμοί δεν έκαναν την δουλιά τους, ο τέταρτος θα την κάνει σίγουρα.

Αυτά πάμε να προλάβουμε.

Μετά από κάθε σεισμό, το σπίτι να είναι όπως ήταν αρχικός,

πρώτων για να μην σκοτωθούμε,και δεύτερον να μην πληρώνουμε επισκευές.

Το video

είναι πολύ καλό.

Πρέπει να ξέρουμε όμως δύο πράγματα για το video αυτό.

α) και αυτοί οι άνθρωποι προσπαθούν για το καλύτερο, όπως και εγώ, γιατί σίγουρα δεν έχουμε λύση το πρόβλημα 100%

β)Αυτό το κτήριο είναι ξύλινο.

Αντέχει πιο πολύ στο σεισμό, αλλά τα ξύλινα σπίτια έχουν διάρκεια ζωής μόνο 40 χρόνια.

Το σύστημα το δικό μου κάνει ότι κάνει και μία βίδα.

Αν η βίδα κάνει κάτι στα μικρά πράγματα, κάνει και στα μεγάλα.

Αν ναι, γιατί δεν την κάνουν?

post-14269-1416074345,389_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

ΠΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΟΧΗ ΤΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ

Ποιος είναι αυτός που έχει πει όλη την αλήθεια στον λαό?

Μήπως ξέρει ο λαός όταν του λέμε ότι τα σημερινά σπίτια αντέχουν 8 ρίχτερ τι σημαίνει αυτό?

Ξέρει ότι αυτό εξαρτάτε από, πόσο κοντά είναι το επίκεντρο του σεισμού, πόσο εστιακό βάθος έχει, τι είδος υπέδαφος έχει η περιοχή, ποιο είναι το υπέδαφος θεμελίωσης, και τι είδος σεισμού είναι αυτός, και ότι δεν ξέρουμε αν υπάρχει κανένα σπήλαιο από κάτω...ή ότι ο μακρινός σεισμός κάνει πιο πολύ ζημία στις ψηλές κατασκευές λόγο μεγαλύτερου εύρους κύματος του σεισμού, το οποίο επηρεάζει την ταλάντωση του κτηρίου... κλπ..

Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να επιφέρουν αστοχία στον σημερινό ΝΕΑΚ στα 6 ρίχτερ

Ξέρουν ότι όταν λέμε αντέχει 8 ρίχτερ εννοούμε ότι δεν πέφτει στον πρώτο σεισμό, αλλά θα πρέπει να δώσουν πολλά χρήματα για επισκευές μετά το σεισμό.(αν επισκευάζεται)

και αυτό μπορεί να καταστρέψει την οικονομία μιας Χώρας.

Και αυτά μόνο για μερικούς σεισμούς. Μετά από την αρχή πάλη.

Για τον λόγο αυτόν χρειάζεται η σεισμική μόνωση, και κάθε αντισεισμικό, το θέλουμε ή όχι

Τουλάχιστο να τους το πούμε να το ξέρουν.

Φίλοι μου. Πολλοί από εσάς θα αναρωτιόνται, πως μία τόσο σοβαρή αντισεισμική ευρεσιτεχνία,

δεν έχει τύχει ακόμα εκμετάλλευσης. Η απάντηση είναι πολύ απλή.

Ζούμε στην Ελλάδα.

Δεν θα εξετάσω, η δεν θα επιμείνω, όπως έκανα όλο αυτό το διάστημα, να σας πίσω ότι αυτό το αντισεισμικό σύστημα, κατ εμένα είναι το καλύτερο στον κόσμο.

Θέλω να εξετάσουμε κάτι πολύ πιο σοβαρό.

Αυτό είναι το πραξικοπηματικό ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ πλαίσιο, γύρο από το οποίο κινείται η ανικανότητα της πολιτείας, να δώσει πιστοποιητικό ελέγχου και καταλληλότητας σε μία αντισεισμική ευρεσιτεχνία.

Είναι καλό ή όχι,...το αντισεισμικό σύστημα,....δεν υπάρχει φορέας, ή νομοθετικό πλαίσιο,να σου δώσει άδεια τοποθέτησης της αντισεισμικής ευρεσιτεχνίας, στις κατασκευές.

Με λίγα λόγια, υπάρχει νομοθετικό καινό.

Ότι αντισεισμικό σύστημα τοποθετήτε σήμερα στην Ελλάδα, τοποθετήτε αυθαίρετα.

Με λίγα λόγια. Ο Ο.Β.Ι ( Οργανισμός βιομηχανικής ιδιοκτησίας ) μου δίνει άδεια με το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που μου έδωσε για, να παρασκευάσω την ευρεσιτεχνία,να την πουλήσω, αλλά κανένας φορέας δεν είναι αρμόδιος να μου πει αν μπορώ και να την τοποθετήσω σε κατασκευές.

ΠΙΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ είναι αυτό που θα κατασκευάσει μία ευρεσιτεχνία που δεν μπορεί να την τοποθετήσει?

Ας εξετάσουμε πια είναι η κύρια αιτία η οποία προκαλεί τις καταστροφές σε ένα κτήριο κατά την διάρκεια του σεισμού.

Σε ένα υφιστάμενο σεισμό, επενεργούν δύο κύριες δυνάμεις.

α) Της - δράσης -( που εξασκεί ο σεισμός )

β) Της - αντίδρασης - ( που εξασκεί το δομικό έργο, αρνούμενο να υπακούσει τον σεισμό. Η λεγόμενη αδράνεια των σωμάτων.)

Τα χαρακτηριστικά των δυνάμεων - δράσεις - του σεισμού, εξαρτώνται από τα εξής στοιχεία.

α) Την επιτάχυνση

β) Το εύρος κύματος ( απόσταση παλινδρόμησης )

γ) Την φορά ( κατεύθυνση...πάνω-κάτω, δεξιά-αριστερά, και υπό γωνία )

Η καταστροφική δυναμική ένταση, στις άνω τρις κατηγορίες εξαρτάτε.

α) Από το εστιακό βάθος του σεισμού.

β) Τον χρόνο διάρκειας του σεισμού

γ) Το επίκεντρο του σεισμού, εν σχέσει με την απόσταση της κατασκευής

δ) Το μέγεθος του σεισμού

ε) Το έδαφος της θεμελίωσης.

ζ) Το έδαφος της περιοχής.

Οι δυνάμεις - αντίδρασης - του φέροντος οργανισμού ενός κτηρίου, επενεργούν αντίθετα των δυνάμεων του σεισμού, και έχουν τα εξής χαρακτηριστικά.

α) Την φορά, (κατεύθυνση) η οποία καθορίζει τις δυνάμεις, σε δυνάμεις εφελκυσμού,θλίψης,λυγισμού,ροπής, (στρέψης) και διάτμησης

β)Την τάση (εξασκούμενη δύναμη )

Η επάρκεια αντοχής των υλικών του φέροντος οργανισμού ( χάλυβας, σκυρόδεμα ) ώστε να εξασκήσουν επιτυχώς τις άνω δυνάμεις αντίστασης, εξαρτάτε από τα εξής.

α) Την αντοχή των υλικών σε τάση, και την διαφορετική φορά των δυνάμεων

β) Την κατάλληλη διαστασιολόγιση των υποστυλωμάτων,πλακών, δοκών κ.λ.π

γ) Την εξ ασκούμενη δύναμη του σεισμού.

δ) Τα στατικά τους φορτία

ε) Το ύψος του κτηρίου

ζ) Την διατομή εμβαδού εν σχέση του ύψους του κτηρίου

η) Το κέντρο βάρους του κτηρίου

θ) Το σχέδιο του κτηρίου (ώστε να μην δημιουργούνται οριζόντιες διαφορετικές ροπές )

ι) Τον τρόπο τοποθέτησης, και διαστασιολόγισης των υποστυλωμάτων.

Κατά την διάρκεια του σεισμού οι κολώνες εκτός από τις αυξημένες θλιπτικές δυνάμεις, έχουν να παραλάβουν και δυνάμεις εφελκυσμού, και ροπών (στρέψης)

Οι κόμβοι καταπονούνται αυξημένα σε μεγάλο βαθμό από διατμητικές τάσεις καθώς και από αντίρροπες ροπές θλίψης και εφελκυσμού

Η δικές μου προτάσεις για να ενισχύσουμε τον φέροντα περαιτέρω, σε αυτές τις καταστροφικές δυνάμεις είναι δύο.

α) Αύξηση της διαστασιολόγισης των κολονών κατά μήκος.

β) πάκτωση με μικρή προένταση εδάφους δώματος. Αυτά για κτήρια 3-4 ορόφων.

Για πιο ψιλά κτήρια το σύστημα της ευρεσιτεχνίας στο βίντεο [ame=http://www.youtube.com/watch?v=KPaNZcHBKRI]YouTube - anti earthquake system, ΞΞ½ΟΞΉΟΡιΟΞΌΞΉΞΊΞ¬ ΟΟΟΟΞ

Link to comment
Share on other sites

Στο οπλισμένο σκυρόδεμα, ο εγκάρσιος οπλισμός των κολονών (τσέρκια) είναι για μένα λάθος τοποθετημένος. Όσο πυκνή και αν είναι η τοποθέτησή του κοντά στους κόμβους, αυτό δεν αποτρέπει την διάτμήση της κολόνας.

Το μόνο που κάνει είναι να της εξασφαλίζει περισσότερη πλαστιμότητα σε περίπτωση αστοχίας.

Αυτό όμως δεν λύνει το πρόβλημα της στατικής.

Οι κλωβοί είναι καλοί μόνο για την απομάκρυνση των ανθρώπων, αλλά συντελούν ελάχιστα στην αντίσταση κατά της διάτμησης, των λοξών βελών

Αντιθέτως η προ ένταση των στοιχείων εξασφαλίζει ομοιόμορφη αντοχή του υποστυλώματος καθ όλο το ύψος του, στις διαφορετικές δυνάμεις που υφίστανται σε ένα σεισμό, όπως ο εφελκυσμός η διάτμηση η θλίψη κ.λ.π

Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι μεγαλύτερη διαστασιολόγιση κατά μήκος του σκυροδέματος.

Γιατί δεν την κάνουμε?

Έτσι και αλιώς κατασκευαστικά είναι πιο φθηνή κατασκευή, από την διπλή τοιχοποιία πλήρωσης, τον ξυλότυπο των κολονών και δοκών. ( ΚΑΤΕΥΘΕΊΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΉ ΤΟΙΧΊΩΝ )

Για μένα τα σίδερα στις κολόνες,το μόνο που κάνουν, είναι να μεταφέρουν τις διατμητηκές δυνάμεις μέσα στην κολόνα, σπάζοντας την κολόνα σε περισσότερα κομμάτια.

Η λύση για μένα κατασκευαστικά, για πιο μεγάλη αντοχή στον σεισμό, αλλά και για πιο οικονομική κατασκευή είναι η εξής.

α) Κατασκευάζουμε την οικοδομή έξολοκλήρου από ελαφρός οπλισμένο σκυρόδεμα.(μονολιθική)

β) πάκτωση με μικρή προένταση,της κατασκευής, εφαρμόζοντας αυτή μεταξύ εδάφους και δόματος,για αποφυγή της ταλάντωσης, (που αυξάνει τα προβλήματα ροπών στους κόμβους, καθώς και τα λοξά βέλη) καθώς και για της αύξηση της αντοχής του σκυροδέματος (τοιχίων) στις διατμητηκές δυνάμεις.

Είναι μία σοβαρή πρόταση, απλή, που κάνει και τον ελκυστήρα δομικών έργων, αδιαμφισβήτητα λειτουργικό, αλλά το κυριότερο πιο οικονομικό, από το υπάρχων σύστημα.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Re: Αντισεισμικό σύστημα και μέθοδος του seismic Σχόλια

από seismic » Σάβ, 01 Ιαν 2011 11:40 am

Για να γίνει μία αντισεισμική ευρεσιτεχνία προιόν,, χρειάζονται τα εξής στάδια εργασίας.

α) Στάδιο.

ΙΔΕΑ

β) Στάδιο

ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ.

γ) Στάδιο

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΉ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ

ΜΕ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΕΡΕΥΝΙΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΉΜΑΤΟΣ ΣΕ ΠΕΠΕΡΑΣΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Η/Υ

δ) Στάδιο

ΔΙΕΞΟΔΙΚΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ ΣΕ ΠΕΠΕΡΑΣΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Η/Υ

ε) Στάδιο

ΠΕΙΡΑΜΑ ΣΕ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΒΑΣΗ.

ζ) Στάδιο

ΠΙΣΤΟΠΟΊΗΣΗ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ. ISO

η) Στάδιο

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΤΟΤΥΠΟΥ

θ) Στάδιο

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ.

ΤΙ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ.

α) Στάδιο

ΙΔΕΑ

Σύντομη περιγραφή της εφεύρεσης

Ο υδραυλικός ελκυστήρας δομικών έργων της παρούσας εφεύρεσης καθώς και ο τρόπος κατασκευής των δομικών κατασκευών χρησιμοποιώντας τον υδραυλικό ελκυστήρα της παρούσας εφεύρεσης έχουν ως κύριο σκοπό την ελαχιστοποίηση των ανωτέρω αναφερθέντων προβλημάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια των δομικών κατασκευών στην περίπτωση αντιμετώπισης φυσικών φαινομένων όπως είναι ο σεισμός, οι ανεμοστρόβιλοι και οι πολύ ισχυροί πλευρικοί άνεμοι. Σύμφωνα με την εφεύρεση αυτό επιτυγχάνεται με μια συνεχή προένταση (έλξη) της δομικής κατασκευής προς το έδαφος και του εδάφους προς την κατασκευή, κάνοντας αυτά τα δύο μέρη ένα σώμα «σάντουιτς». Αυτή τη δύναμη προέντασης την εφαρμόζει ο μηχανισμός του υδραυλικού ελκυστήρα δομικών έργων. Αυτός αποτελείται από ένα συρματόσχοινο το οποίο διαπερνά ελεύθερο στο κέντρο τα κάθετα στοιχεία στήριξης της δομικής κατασκευής, καθώς και το μήκος μιας γεώτρησης, κάτω απ’ αυτά.

Στο κάτω άκρο του είναι πακτωμένο με ένα μηχανισμό τύπου άγκυρας που πακτώνεται στα πρανή της γεώτρησης και δεν μπορεί να ανέλθει. View image: bottom mechanisms zoom

Στο επάνω μέρος του, το συρματόσχοινο, είναι πάλι πακτωμένο με ένα υδραυλικό μηχανισμό έλξης ο οποίος το έλκει με μία συνεχή δύναμη ανόδου. View image: 4 meach top render

Η ασκούμενη έλξη στο συρματόσχοινο από τον υδραυλικό μηχανισμό και η αντίδραση σ’ αυτήν την έλξη που προέρχεται από την πακτωμένη άγκυρα στο άλλο άκρο του γεννά την επιθυμητή θλίψη στο δομικό έργο.View image: bottom meachanism and double base2

ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΆ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΈΝΤΑΣΗΣ ( ΕΛΞΗΣ ) ΜΕΤΑΞΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΕΔΑΦΟΥΣ.

1) Αν έχουμε ένα τοιχίο κολόνας πακτωμένο με το έδαφος, και οπλισμένο με ΟΣ, ή

2) Αν έχουμε ένα τοιχίο κολόνας προτεταμένο με το έδαφος ( σαν σάντουιτς )

και τους εφαρμόσουμε μία οριζόντια έλξη, αυτά το δύο τοιχία, θα έχουν περισσότερη αντοχή στην πλάγια έλξη, από......μία κολόνα, που απλός πατάει πάνω στο έδαφος.

Αν τώρα έχουμε δύο κολόνες τοιχία, (όπως τα ανωτέρω τοιχία, ασύνδετα με το έδαφος ) αλλά συνδέονται μεταξύ τους στο πάνω μέρος τους με έναν δοκό.

Αν τους εφαρμόσουμε πάλη μία πλάγια δύναμη, κατά την γνώμη μου, θα συμβεί το εξής.

1) πρώτα τα τοιχία τα ίδια, θα φέρουν μία μικρή αντίσταση στην πλάγια δύναμη.

2) Όταν αυτή η αντίσταση των τοιχίων καμφθεί, αυτά δεν υποχωρούν, όπως πριν, διότι τότε μία άλλη δύναμη ενεργεί.

3)Αυτή η άλλη πρόσθετη δύναμη που αντιστέκεται στην πλάγια έλκη, είναι στους κόμβους.

Αυτή η δύναμη των κόμβων, προκύπτει από την ένωση των δύο τοιχίων με την δοκό, δημιουργώντας σε αυτά μία δομική ακεραιότητα, και οντότητα.

Αυτή η δύναμη των κόμβων, αντιστέκεται, στην πλάγια δύναμη, σαν ροπή.

Αν τώρα προσθέσουμε όλες τις δυνάμεις αντίστασης ....αντιδρώντας.... προς την άλλη πλάγια δύναμη, θα δούμε ότι.

Τα τοιχία που είναι πακτωμένα, ή προτεταμένα με το έδαφος, θα φέρουν περισσότερη αντίσταση στην πλάγια δύναμη, από ότι αυτά που απλώς πατάνε πάνω στο έδαφος.

Η αντίσταση των κόμβων, δεν θα υπάρξει ποτέ, αν τα προτεταμένα ή πακτωμένα με το έδαφος τοιχία καταφέρουν μόνα τους, να φέρουν αντίσταση στις πλάγιες δυνάμεις που τους εφαρμόζουμε.

Εδώ βλέπουμε ξεκάθαρα, ότι τα προτεταμένα, ή πακτωμένα με το έδαφος τοιχία, είναι ένα + στην αντίδραση της κατασκευής, ως προς τις αδρανειακές οριζόντιες εντάσεις που υφίσταται η κατασκευή, λόγο αντίθετης επιτάχυνσης του σεισμού.

Αν η διατομή κάτοψης των τοιχίων είναι η ανάλογη, και η πάκτωση,ή προένταση η ανάλογη, τότε οι κόμβοι δεν θα χρειαστούν να υποβάλουν καμία ροπή αντίστασης, στις πλάγιες δυνάμεις.

Οπότε καταργούμε τις ροπές των κόμβων.

Αυτή την ένωση, της κατασκευής με το έδαφος, την εφαρμόζει ο ελκυστήρας, εξασκώντας μια δύναμη προέντασης μεταξύ κατασκευής και εδάφους, με έξη διαφορετικές μεθόδους τοποθέτησης.

ΠΡΩΤΗ ΜΈΘΟΔΟΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ

Βίντεο ευρεσιτεχνίας που δείχνει τον τρόπο και την μέθοδο συνεργασίας του συστήματος, με εφέδρανα, για την αποτελεσματική σεισμική μόνωση του κάθετου, αλλά και για το σταμάτημα της ταλάντωσης του οριζόντιου άξονα της κατασκευής , ώστε να αποφεύγονται στο μέγιστο η επισκευές μετά την διέγερση του σεισμού. ( Τα μαύρα σημεία στο βίντεο, είναι α) τα οριζόντια εφέδρανα, β) τα κατακόρυφα λάστιχα τοποθετημένα στα διάκενα μεταξύ του φέροντα, και του φρεατίου του ανελκυστήρα,για απόσβεση της ταλάντωσης.

Το φρεάτιο του ανελκυστήρα, έχει ατομική βάση. Ο φέρον σκελετός, έχει διπλή κητόστρωση, με εφέδρανα.

[ame=http://www.youtube.com/watch?v=KPaNZcHBKRI&feature=player_embedded]YouTube - anti earthquake system, Αντισεισμικά συστήματα[/ame]

ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ

Υπάρχει και μία άλλη μέθοδος τοποθέτησης του υδραυλικού ελκυστήρα στις δομικές κατασκευές.

Αυτή η μέθοδος δεν περιλαμβάνει οριζόντια σεισμική μόνωση.

View image: 2010 06 20 12 25 26 0014

Ούτε εφέδρανα.

Ούτε διάκενα.

Απλώς μετατρέπουμε μέρος της εσωτερικής οπτοπλινθοδομής ενός κτηρίου σε τοιχία ΟΣ ( Οπλισμένου Σκυροδέματος ) τα οποία έχουν την ίδια συνέχεια σε όλους τους ορόφους, και τους εφαρμόζουμε σε καίρια σημεία μικρή προένταση μεταξύ γεώτρησης και δώματος.

Τι πετυχαίνουμε με αυτή την μέθοδο.

1) Αν ένας σκελετός οικοδομής πάρει μια κλίση μερικών μοιρών, λόγο ταλάντωσης που θα του προκαλέσει ο σεισμός, οι γωνίες των κόμβων του σκελετού έχουν την δυνατότητα να παραμείνουν σε γωνία 90 μοιρών?

Φυσικά και όχι

Γιατί όχι?

Γιατί απλά ο σκελετός έχει στατικά φορτία, τα οποία κατά την ταλάντωση καλούνται να τα παραλάβουν οι κόμβοι. Αυτοί δεν μπορούν να τα παραλάβουν, οπότε η γωνίες αλλάζουν σχήμα, και από ορθές γίνονται άλλες μικρότερες και άλλες μεγαλύτερες.

Αποτέλεσμα είναι να γίνονται στους κόμβους λοξές ρωγμές, ή αλλιώς λοξά τόξα.

Αν οι κόμβοι άντεχαν τα στατικά φορτία, οπότε παρέμεναν ορθές γωνίες 90 μοιρών,η λογική λέει ότι οι μπροστινές κολώνες έπρεπε να σηκώνουν στον αέρα τις πίσω κολώνες, και ούτω καθ εξής εναλλάξ, κατά την ταλάντωση.

Αυτό όμως είναι αδύνατο, γιατί ο φέρον είναι γεμάτος από κόμβους, και στατικά φορτία

2) Αν η ταλάντωση δημιουργεί τα άνω προβλήματα στους κόμβους, δεν θα ήταν καλό να την σταματήσουμε?

Αν ναι,.... πως μπορούμε να το κάνουμε αυτό?

3) Η να δέσουμε την οικοδομή τριγύρω με συρματόσχοινα υπό κλίση 45 μοιρών και αγκυρώσεις, (πράγμα αδύνατον ) ή να πάρουμε τμήματα της οικοδομής, Π.Χ εσωτερική τοιχοποιία, να τους αλλάξουμε δομή σε τοιχοποιία Ο.Σ, View image: 2010 06 20 12 25 26 0014

να τα ακρυρώσουμε με το έδαφος σε κατάλληλα σημεία, ώστε αυτά να σταματούν την ταλάντωση φέρνοντας αντίσταση στην κορυφή, και στο Π της κάτοψις, και της βάσης.

Γιατί προτείνω να μετατρέπουμε (την εσωτερική οπτοπλινθοδομή σε τοιχία ΟΣ) και να αγκυρώνουμε τα εσωτερικά τοιχία Ο.Σ με το έδαφος?

Για τους εξής λόγους.

1)Για να αφήνουμε στα εξωτερικά πόρτες και παράθυρα, ή τζαμαρίες.

2)Διότι τα εσωτερικά τοιχώματα έχουν εκ αρχιτεκτονικής φύσις, σταυροειδή μορφή, και αυτή η μορφή διαστασιολόγισης φέρνει μεγαλύτερη αντίσταση στον σεισμό, από όποια κατεύθυνση και αν έλθει.

3)Διότι καλουπώνονται και ξεκαλουπώνονται εύκολα.

4) Διότι διαστασιολογικά είναι ικανά να παραλάβουν τις διατμιτικές τάσεις.

5) Διότι έχουν μεγάλη διαστασιολόγιση κάτοψης, και είναι ικανά να φέρνουν μεγάλη αντίσταση στο δώμα, και στο Π της κάτοψης.

Στα παρακάτω σχήματα κάτοψης, δείχνω την μετατροπή της οπτοπλινθοδομής σε ΟΣ, καθώς και τα σημεία αγκύρωσης, ώστε να σταματήσουμε την ταλάντωση του φέροντα, η οποία καταπονεί τους κόμβους της κατασκευής, δημιουργώντας τις λοξές ρογμές.

View image: 2010 06 20 12 25 26 0014

Τοποθέτηση σε υποβρύχιους δρόμους View image: 2021 copy (1)

Τοποθέτηση σε συνεχή δόμηση οπτοπλινθοδομής. View image: 2018 copy

Τοποθέτηση σε υφιστάμενα, και ξύλινες οικίες για προστασία από τον σεισμό και τους ανεμοστρόβιλους.

View image: 2019 copy

Μπορεί να τοποθετηθεί και σε πυλώνες γεφυρών, κάτω από τα εφέδρανα, και σε φράγματα κ.λ.π

Πως σταματάμε την ταλάντωση του φέροντα.

Εφαρμόζοντας προένταση με τον μηχανισμό του υδραυλικού ελκυστήρα,μεταξύ γεώτρησης, και κορυφής δώματος, μέσα από τα κάθετα στοιχεία στήριξης.

Αυτή η προένταση, συν του ότι βελτιώνει τις αντοχές του στοιχείου στην διάτμηση,,έχει ένα άλλο πρόσθετο καλό.

Κατά τις αδρανειακές εντάσεις του φέροντα στον σεισμό, επέρχετε ταλάντωση.

Τότε στο κάθετο προτεταμένο στοιχείο στήριξης, εμφανίζονται δύο αντίθετες δυνάμοις αντίδρασης . Η μία στο δώμα, και η άλλη στο Π της διατομής της κάτοψης, και της βάσης του, ως αντίδραση στην ταλάντωση. Τότε μέσα στο σώμα του κάθετου στοιχείου στήριξης, υφίσταται κατακόρυφες διατμητικές αντιδράσεις, ως αντίσταση κατά του σεισμού.

Αυτή η αντίσταση του στοιχείου είναι ένα + στην υπάρχουσα αντίσταση των κόμβων, έναντι των καταστροφικών δυνάμεων του σεισμού.

ΤΡΙΤΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ

Μπορούμε να εξασκήσουμε με δύο τρόπους προένταση στα κάθετα στοιχεία.

α) Την κανονική προένταση ή β)την ελεγχόμενη μικρή προένταση.

Αν αντέχουν τα προτεταμένα στοιχεία τις τάσεις, εφαρμόζουμε την κανονική προένταση.

Αν δεν αντέχουν τις τάσεις εφαρμόζουμε την ελεγχόμενη προένταση.

Δηλαδή να εφαρμοστεί μεγάλη προένταση αρχικά,

την στιγμή που έχουμε βυθίσει τον ελκυστήρα στην γεώτρηση, πριν την κατασκευή του φέροντα.

Και μετά.

Αφού πακτώσουμε το συρματόσχοινο με μία σφήνα στο επίπεδο του χώματος της βάσης, γεμίζουμε με σκυρόδεμα την γεώτρηση, κατασκευάζοντας ένα πάσσαλο

Κατόπι συνεχίζουμε την κατασκευή, και όταν τελειώσει ο φέροντας, κάνουμε μία απλή προένταση δώματος, και βάσης.

Δηλαδή το ίδιο συρματόσχοινο θα δέχεται δύο προεντάσεις.

Μία αρχικός μεταξύ εδάφους επιφανείας και άγκυρας, και μία μεταξύ βάσης και δώματος, με διαφορετικές τιμές τάσης.

Κατ αυτόν τον τρόπο θα έχουμε και άλλα καλά, όπως,

την συμπύκνωση του εδάφους,( Πριν την κατασκευή του πασσάλου,) την προστασία του μηχανισμού από την σκουριά,( λόγο δυνατότητας σκυροδέτησης της οπής της γεώτρησης )

Καθώς και την ελεγχόμενη πάκτωση του φέροντα, με όση προένταση ή αγκύρωση χρειαστεί, αφού η προένταση κάτω από την βάση, θα έχει μεγαλύτερη τάση προέντασης, από την μετέπειτα προένταση βάσης δώματος.

Διότι αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο είναι, όχι τόσο η προένταση, αλλά η αντίσταση στο δώμα κατά την ταλάντωση.

ΤΕΤΑΡΤΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ.( ΜΕΤΑΞΥ ΚΗΤΟΣΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΔΑΦΟΥΣ )

Όπως φαίνεται στην φωτογραφία View image: IMG311 στο πάνω μέρος υπάρχουν δύο τούβλα, που συγκρατούν την βίδα.

Πάνω και κάτω από την βίδα, υπάρχουν δύο χοντρές λαμαρίνες.

Η κάτω λαμαρίνα είναι κολλημένη με τον σωλήνα αντίστασης.

Η πάνω λαμαρίνα έχει μία οπή για να περνάει μέσα στην βίδα.

Η πάνω λαμαρίνα φέρει ένα κοχλία από το πάνω μέρος, και ένα άλλο κοχλία από το κάτω μέρος.

Αυτή η βίδα όσο πιο πάνω τραβιέτε, τόσο μεγαλώνει η διάμετρος στην άγκυρα, για να πιέσει τα πρανή της γεώτρησης, και να υπάρξει πάκτωση.

Αν τώρα ανοίξουμε μία γεώτρηση διαμέτρου 20 cm και βάθους 1,4 m και βυθίσουμε την άγκυρα μέσα.

Αυτή η βύθιση θα σταματήσει στην πρώτη λαμαρίνα, γιατί είναι μεγαλύτερη της οπής.

Κατόπι αν τα τούβλα της φωτογραφίας είναι υδραυλικοί γρύλοι, μπορούμε ανυψώνοντας τους, να επιφέρουμε μεγάλη προένταση στο σύστημα, και μεγάλη πάκτωση στα πρανή της γεώτρησης.

Όταν οι γρύλοι ανυψωθούν, εφαρμόζουν μία πίεση προς τα πάνω, και προς τα κάτω.

Προς τα κάτω δεν μπορεί να πάει η λαμαρίνα, διότι βρίσκει αντίσταση από το έδαφος.

Ο κοχλίας στο πάνω μέρος της πάνω λαμαρίνας, δεν την αφήνει να ανέλθει από την άνοση που της δημιουργούν οι υδραυλικοί γρύλοι.

Οπότε αναγκάζει την βίδα να ανέλθει και να γίνει πάκτωση.

Για να αφαιρέσουμε τους υδραυλικούς γρύλους, βιδώνουμε τον κοχλία που βρίσκετε μεταξύ των δύο λαμαρινών, ώστε να φθάσει στην κάτω λαμαρίνα, και να ολοκληρωθεί η προένταση.

Κατόπιν αφαιρούμε τους γρύλους.

Φαντάσου τώρα την βίδα που εξέχει από το έδαφος, και είπαμε ότι έχει στο πάνω μέρος ένα κοχλία με την πάνω λαμαρίνα.

Αν αυτό το πάνω μέρος της βίδας που φέρει την λαμαρίνα, πακτώσει μέσα στο σκυρόδεμα της κητόστρωσης, και η κητόστρωση φέρει στο πάνω μέρος της επιφανείας της συνδετήριο οπλισμό, στην θέση των τοιχίων για να ενωθεί με αυτά, τότε πάλη θα έχουμε τα ευεργετικά αποτελέσματα που είπα.

Δηλαδή θα σταματήσουμε τις ροπές των κόμβων.

ΠΕΜΠΤΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΠΙΛΟΤΕΣ.

Γύρω απο την βάση στα όρια της περιμέτρου αυτής,σε κάθε κολόνα της πιλοτης ,τοποθετώ κυλο δοκούς ,συνδεδεμένους μεταξύ τους και προτεταμένους στης τέσσερις γωνίες τους με το έδαφος,με τον μηχανισμό της ευρεσιτεχνίας. Μετά τοποθετούμε άλλους τέσσερις κυλοδοκούς παράλληλους και εφαπτόμενους τών πλευρών της κολόνας, και αγκυρόνουν στης εσοχές των άλλον κυλοδοκών.Μετά δημιουργούμε εγκοπές στούς παράλιλους κυλοδοκούς ,ώστε να μπορεί να γίνετε σύσφιξη με κοχλίες μιάς ντίζας.Την ντίζα την περνάμε μεσα από μια σωλήνα για να είναι ανεξάρτητη από το μπετό.Περιμετρικά της κολόνας τοποθετούμε σφυκτήρες με προεξέχοντα άκρα (κλειδιά), ή βλίτρα. Κατασκευάζουμε ένα σκυρόδεμα ( μανδύα ) περιμετρικά της κολόνας. Αφού στεγνώση ,γίνετε σύσφιξη του άνω άκρου της ντίζας με κοχλία,δημιουργώντας προτεταμένο σκυρόδεμα.Το ίδιο επαναλαμβάνουμε σε κάθε κολόνα της πιλοτής.

ΕΚΤΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΠΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΕΣ ΥΦΥΣΤΑΜΕΝΕΣ ΟΙΚΙΕΣ

Εδώ για να εφαρμόσουμε την προένταση στην κατασκευή, υφίστανται δύο προβλήματα.

1) Πως θα ανοίξουμε την γεώτρηση?

2) Πως θα περάσουμε τον τένοντα στα στοιχεία.

ΛΥΣΗ

1) Αντί να ανοίξουμε την γεώτρηση κάτω από την βάση, την ανοίγουμε 40 cm πιο πέρα, από τα εξωτερικά τοιχία ΟΣ του προκατασκευασμένου υφιστάμενου σπιτιού.

2) Εφαρμόζουμε επιφανειακή προένταση, μεταξύ επιφανείας εδάφους, και γεώτρησης, ώστε να πακτώσουμε καλά των ελκυστήρα με το έδαφος.

Πριν όμως εφαρμόσουμε την προένταση του ελκυστήρα, έχουμε φροντίσει τα εξής.

Τοποθετούμε κάτω από τον κοχλία σύσφιξης, έναν χαλύβδινο κοίλο δοκό, ο οποίος το ένα άκρο του προεκτείνεται και εισχωρεί μέσα στο τοιχίο ΟΣ, το οποίο έχουμε πρωτίστως σκάψει.

Το άλλο άκρο του εκτείνεται πίσω από την γεώτρηση, ώστε να έχουμε μοχλό αντίστασης.

Το πρώτο άκρο του κοιλοδοκού, φέρει μία U εσοχή,η οποία χρησιμεύει για να πακτώσουμε το ένα άκρο του τένοντα.

Το άλλο άκρο του τένοντα, το πακτώνουμε στο δώμα του τοιχίου, αφού πρώτα έχουμε μεριμνήσει την διέλευσή του μέσα από αυτό, ανοίγοντας ένα βαθύ λούκι, το οποίον θα σουβαντιστεί,μετά την εργασία προέντασης.

Κατ αυτόν τον τρόπω, πακτώνουμε το κτήριο εξωτερικά.

Κατά τον ίδιο τρόπο, μπορούμε να προεντάσουμε με το έδαφος, και άλλες υφιστάμενες κατασκευές, όπως φράγματα, πυλώνες γεφυρών, κλπ

Ο ελκυστήρας είναι καλύτερος, και κάνει για όλες τις εργασίες, που κάνουν οι πασσαλώσεις, και οι τσιμεντενέσεις, διότι έχει το πρόσθετο καλό της καλύτερης αντίστασης, και βελτίωσης της χαλαρότητας του εδάφους, λόγο προέντασης και συμπύκνωσης αυτού.

Ακόμα χρησιμεύει και για την συγκράτηση των χαλαρών πρανών των βουνών, κατά την διάνοιξη και διέλευση κατασκευής δρόμων.

Άλλες ευεργετικές ιδιότητες που προσφέρει η προένταση της κατασκευής με το έδαφος, είναι.

1) Η προένταση (γενικά η θλίψη) έχει πολύ θετικά αποτελέσματα, καθότι βελτιώνει τις τροχιές του λοξού εφελκυσμού.

2)Από την άλλη έχεις και το άλλο καλό...τη μειωμένη ρηγμάτωση λόγω θλίψης, κάτι που αυξάνει την ενεργό διατομή και αυξάνει και τη δυσκαμψία της κατακευής!!!

Έχουμε δύο ειδών ελκυστήρες δομικών έργων, και δύο διπλώματα ευρεσιτεχνίας, κατατεθειμένα και για διεθνή δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

1) Τον απλό ελκυστήρα δομικών έργων, ο οποίος έχει ακριβώς την ίδια χρησιμότητα με τον υδραυλικό, στα σκληρά εδάφη.

2) Τον υδραυλικό ελκυστήρα δομικών έργων, ο οποίος είναι καλύτερος για χαλαρά εδάφη, διότι προστατεύει περισσότερο την κατασκευή από την καθίζηση.

Πως το κατορθώνει αυτό.

Εάν σταματήσουμε το video [ame]http://www.youtube.com/watch?v=KPaNZcHB[/ame] ... r_embedded εκεί που δείχνει κάτω από το χώμα, ( στο 52 sec ) θα παρατηρήσουμε ότι η άγκυρα έχει ένα σωλήνα, που ξεκινάει από την άγκυρα, και φτάνει μέχρι το κάτω μέρος της βάσης.View image: bottom mechanisms zoom

Αυτός ονομάζεται σωλήνας αντίστασης, και χρησιμεύει για τους εξής λόγους:

1) αποτελεί τη διέλευση του συρματόσχοινου, που εφαρμόζει την προένταση,

2)εάν υποχωρήσει το έδαφος κάτω από την βάση, τότε αυτός ο σωλήνας αντίστασης, παίρνει το βάρος της βάσης, και το μεταβιβάζει στα πρανή (πλαϊνά) της γεώτρησης (αυτός είναι ένας πολύ σοβαρός λόγος),

3)εάν τα πρανή της γεώτρησης υποχωρήσουν (από την ταλάντωση), το συρματόσχοινο δεν χαλαρώνει, γιατί η υδραυλική πίεση (κάτω από το έμβολο στο πάνω μέρος του συστήματος) προκαλεί το τάνυσμα του συρματόσχοινου που με τη σειρά του εγείρει αντίσταση στο κάτω έμβολο της άγκυρας, έτσι ώστε, να μπορούν να συνεργαστούν οι πείροι της άγκυρας και να δημιουργήσουν την επιθυμητή πάκτωση στα πρανή (πλαϊνά) της γεώτρησης.

4) O άλλος λόγος που χρησιμεύει είναι να φέρνει αντίσταση στο κάτω έμβολο της άγκυρας, έτσι ώστε, να μπορούν να συνεργαστούν οι πίροι της άγκυρας ώστε να δημιουργήσουν την επιθυμητή πάκτωση στα πρανή (πλαινά ) της γεώτρησης.

ΘΕΜΕΛΊΩΣΗ

Προτείνω θεμελίωση μεγάλου εμβαδού, ( κητόστρωση ) από τις μεμονωμένες βάσεις.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ - ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

Υπάρχουν τρεις τρόποι δόμησης.

α) Ο σκελετός, όπου το βάρος από τα έπιπλα την πλάκα τον τοίχο,το δοκάρι,μεταβιβάζονται στις κολόνες, και μετά οι κολόνες μεταβιβάζουν τα φορτία στις βάσεις.

Όμως και οι τοίχοι, σε ένα σκελετό, αν και στατικά υπολογίζονται σαν φορτία, στην δυναμική των κατασκευών έχουν μεγάλο ρόλο.

Και οι μετατροπές που γίνονται τώρα από τους ιδιοκτήτες, είναι λάθος, όχι μόνο για το διαμέρισμά του, αλλά και για όλα τα άλλα διαμερίσματα της πολυκατοικίας.

Θα συμφωνήσουμε, ότι και στον σκελετό, αυτός που κάνει τις μετατροπές, πρέπει να ξέρει.

β) Έχουμε και την συνεχή δόμηση, όπου τα φορτία τα αναλαμβάνει η τοιχοποιία, και τα μεταβιβάζει στο έδαφος.

Εκεί απαγορεύετε δια ροπάλου η μετατροπή ( διαρρύθμιση ) χωρίς ιδικό.

γ) Έχουμε και την σύμμεικτη δόμηση, η οποία είτε χρησιμοποιεί διαφορετικά υλικά

( κιλοδοκούς και σκυρόδεμα ) είτε την συνεχή δόμηση μαζί με τον σκελετό.

Εγώ θεωρώ κατάλληλη για τον ελκυστήρα, την συνεχή δόμηση εσωτερικά,και τον σκελετό εξωτερικά.

Τώρα πως σκέφτομαι να αντιμετωπίσω το πρόβλημα των μετατροπών.

Αν π.χ έχουμε να κατασκευάσουμε μία πολυκατοικία που ο κάθε όροφος έχει τέσσερα διαμερίσματα, θα κάνω το εξής, ώστε οι ιδιοκτήτες να μπορούν να κάνουν τις μετατροπές που θέλουν.

Πρώτα θα τοποθετήσω κολόνες περιμετρικά του κτιρίου.

Μετά θα χωρίσω την κάτοψη εσωτερικά σε σχήμα σταυρού,ώστε αυτός ο σταυρός να χωρίζει ( μεσοτοιχία ) τα τέσσερα διαμερίσματα.

Αυτόν τον σταυρό θα μετατρέψω σε τοιχίο από οπλισμένο σκυρόδεμα, και θα τον πακτώσω στις άκρες του με τον υδραυλικό ελκυστήρα.

Βέβαια στο κέντρο του σταυρού, θα κατασκευαστεί το φρεάτιο του ανελκυστήρα, και ο διάδρομος γύρο από αυτών για να μπαίνουμε στα διαμερίσματα.

Και αυτοί από ΟΣ

Αυτό το κάνω ώστε από όπου και να έρθει ο σεισμός, να υπάρχει αντίδραση στο δώμα και στο Π της βάσης, αλλά και λόγο μεγάλης διατομής κάτοψης που θα έχει αυτό το τοιχίο, να εξαλείψουμε το πρόβλημα της διάτμησης, και της κάμψης.

Άλλο εφικτό σχήμα που μπορούμε να δώσουμε ώστε να μπορούμε να κάνουμε μετατροπές, είναι το εξής.

Αν η πολυκατοικία έχει γειτονικά, ( όπου δεν κάνουμε παράθυρα ) μετατρέπουμε τα γειτονικά σε τοιχία με αγκύρωση, και κάποιο άλλον μεσαίο κεντρικό τοίχο σε Ο.Σ, ώστε να σχηματίζουν διατομή κάτοψις διπλού Τ

Άλλο εφικτό σχήμα που μπορούμε να δώσουμε ώστε να μπορούμε να κάνουμε μετατροπές, είναι να τοποθετήσουμε δύο φρεάτια ανελκυστήρα, με τα φρεάτια διαδρόμους, στις δύο άκρες της κατασκευής, και να τοποθετήσουμε στις γωνίες τους τον ελκυστήρα.

Αυτά τα τετράγωνα φρεάτια, μπορεί να είναι είτε ανελκυστήρες, είτε αποθήκες, οι άλλοι κοινοί χρήσιμοι χώροι.

Τελικά αν το ψάξεις αρχιτεκτονικά και στατικά, υπάρχουν λύσεις.

Σαν κατασκευαστής που και εγώ είμαι, όταν δίνω μία προσφορά για μία εργασία, σκυροδέματος, το πρώτο πράγμα που εξετάζω, είναι ο βαθμός δυσκολίας του ξυλοτύπου.

Αν με ρώταγες να πάρω την εργασία ολόκληρη μαζί με την εκσκαφή, θα έκανα μερικές συγκρίσεις, τι με συμφέρει περισσότερο. Η κητόστρωση, ή οι βάσεις με τους συνδετικούς δοκούς

Καταρχήν θα έβρισκα πόσα κυβικά είναι η κητόστρωση, και πόσα κυβικά είναι οι βάσεις με τους συνδετήριους δοκούς.

Από την μικρή πείρα που έχω, πιστεύω ότι η κητόστρωση έχει ένα 20% περισσότερο ΟΣ από ότι έχουν οι βάσεις με τους συνδετήριους δοκούς.

Οι βάσεις με τους συνδετήριους δοκούς όμως, έχουν πιο πολύ εργασία από την κητόστρωση στους εξής τομείς.

α) Στον ξυλότυπο

β) Στις εκσκαφές.

Συγκρινόμενα αυτά τα μεγέθη, θα δούμε ότι αν όχι ίδια, η κητόστρωση είναι ελαφρός πιο φθηνή, από ότι οι βάσεις με τους συνδετήριους δοκούς.

Δεδομένου ότι τα πολλά κυβικά, με λίγο ξυλότυπο, δίνουν κέρδος στον εργολάβο, η προσφορά ανά τιμή μονάδος του κυβικού ΟΣ στην κητόστρωση, θα είναι εμφανώς μικρότερη.

Συγκρινόμενα αυτά τα μεγέθη, θα δούμε ότι η κητόστρωση είναι ελαφρός φθηνότερη, αν και έχει 20% περισσότερο ΟΣ.

Όσο για τα τοιχία, είναι πιο φθηνή η κατασκευή ενός τοιχίου στον χώρο, από την κατασκευή στον ίδιο χώρο, δύο κολονών, με δοκάρι, και διπλή οπτοπλινθοδομή.

Αν κατασκευάσετε εξ ολοκλήρου το σπίτι από ΟΣ, πάλη θα κάνει λοξά βέλη ( ρωγμές ) διότι αυξάνονται τα στατικά φορτία, του φέροντα, τα οποία σε μία αδράνεια αυτού, θα σηκωθεί μονόπλευρα, και θα μετατρέψει το βάρος του σε ροπές των κόμβων του.

Το κόστος είναι περίπου 4000 ευρώ για μία πακτωμένη κητόστρωση 100 τ.μ

Περιλαμβάνετε μηχανισμοί, ( κόστος άγκυρας 200 ευρώ.)

View image: IMG310

View image: IMG311

View image: IMG310

View image: IMG314

εργασία, γεωτρήσεις.

Σε βράχο έχουμε δύσκολη, αλλά ρηχή γεώτρηση, σε μαλακό έδαφος έχουμε εύκολη, αλλά πιο βαθιά.

Υπολογίζω ότι θα έχει το ίδιο κόστος.

Πολλά περισσότερα για την ευρεσιτεχνία Ελληνικό αντισεισμικό σύστημα τοποθετημένo σε φέροντα seismic stop - Michanikos.gr

Antiseismic-Systems - Earthquake Protection Systems - Antiseismic-Systems - Earthquake Protection Systems

ΝΕΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΑΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΩΣ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΑ [ame=http://www.youtube.com/watch?v=JJIsx1sKkLk]YouTube - αντισεισμικα συστήματα[/ame]

Link to comment
Share on other sites

νομίζω οτι είναι πιο ενδιαφέρον να μας ενημερώνεις για τα επόμενα βύματα υλοποίησης όπως την προσομοίωση στο ΕΜΠ παρά να μας γράφεις ξανά και ξανά όλο το κατεβατό της ιδέας.....

τον πολύ κόσμο που δεν κατέχει και πολλά από αυτά που γράφεις θα τον κάνεις να το παρατήσει.....

και μια συμβουλη........αν έχεις χρόνο και χρήμα φτιάξε κάνα καλύτερο βίντεο με την προσομείωση και φυσικα περνα το σχεδιο σε κανα 3d προγραμμα που θα δειχνεις αναλυτικα τις δυναμεις που ασκουνται και πως αντιμετωπιζονται.

Link to comment
Share on other sites

Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι πάντως (κι εννοώ τους Πολιτικούς Μηχανικούς) αναμένουμε τα αποτελέσματα του ΕΜΠ. Δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο γιατί θα γεμίσουμε και εδώ με 200 σελίδες το θέμα χωρίς βασικά να μπορεί να το παρακολουθήσει πολύς κόσμος.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.