Jump to content

ASUS M3N78:Εγκατάσταση optical σε sata5 ή sata6

serpico75

Recommended Posts

Χαίρετε.

Έχω τη μητρική ASUS M3N78 και θέλω να εγκαταστήσω ένα DVD-RW στο sata5 ή sata6 controller (μαύροι controllers για RAID).

Απ' ό,τι διάβασα και στο manual, αυτοί οι controllers είναι κατασκευασμένοι για RAID και ghost.

Αλλά, μήπως υπάρχει κάποιος τρόπος, κάποιος συνδυασμός settings στο BIOS, που να κάνει αυτούς τους controller να δουλεύουν ανεξάρτητα και όχι για RAID;

Έτσι, θα έχω σύνολο διαθέσιμους 5 controller.

Κοίταξα το manual, αλλά τα settings που αναφέρει πάνω στους controller είναι για RAID, και όχι για ανεξάρτητη χρήση, ώστε να έχεις τελικά 5 διαθέσιμους.

Ευχαριστώ!!

• 2 weeks later...

Απ' όσο βλέπω στο manual, στη σελίδα 2-20, γράφει πως οι SATA 5 & 6 είναι διαθέσιμες μόνο εάν απενεργοποιήσεις τον IDE Controller :

SATA 5 and SATA 6 work normally only when the Onboard PCI IDE Controller item is set to [Disabled]

Αναφέρει επίσης ότι το υπομενού " SATA 1,2,3,5,6 [Enabled/Disabled]" εμφανίζεται μόνο εάν το SATA Mode Select είναι RAID. Από αυτό εγώ καταλαβαίνω πως εάν θές RAID mode σου δίνεται η δυνατότητα να απενεργοποιήσεις συγκεκριμένα ports. Το ανάποδο, δηλαδή το κάποια ports να είναι ανενεργά σε mode διάφορο του RAID, δεν νομίζω ότι ισχύει.

Οπότε εάν δεν έχεις IDE συσκευές συνδεδεμένες, απλά απενεργοποίησε τον IDE Controller και μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιαδήποτε από τις 5 & 6 Sata ports.

Εάν τώρα είσαι στις SATA1-3 σε RAID, τότε οι 5-6 θα είναι και αυτές σε RAID και ίσως να δυσκολέψει τα πράγματα, παρουσιάζοντας επιπλοκές με το SATA DVD-RW.

Δοκίμασε και πές μας τι κατάφερες.

Οι δυο μαύρες SATA (IDE Emulation) προφανώς πέφτουν πάνω σε ξεχωριστό controller (συνήθως κάποιον JMicron)... Καλύτερα να το βάλεις στην θύρα 4 αν και λίγη σημασία πλέον παίζει αφου δεν ειναι διαυλος IDE να μπλέξεις με primary/master κλπ. Αρκεί να δηλώσεις σωστά απο το BIOS απο που θα μπουτάρει κλπ κλπ.

Γενικώς απέφευγε τους JMicron controller εκτός και αν όντως τον χρειάζεσαι (IDE δισκοι κλπ)

• 5 weeks later...

Λοιπόν, αν και το καθυστέρησα λίγο, έχουμε και λέμε..

Ξεπεράσαμε το ένα πρόβλημα αλλά πέσαμε πάνω σε άλλο και η λύση δε βρέθηκε ακόμα.

Τί εννοώ..

Έχω αλλάξει τη συνδεσμολογία αλλά ουσιαστικά το πρόβλημα παραμένει όπως το περιέγραψα στην αρχή. Δηλαδη:

SATA1:HDD

SATA2: DVD-RW

SATA3:HDD

SATA5 (μαύρο):HDD

Αρχικά, δεν έχω συνδεδεμένο κάτι στο SATA5 και όταν το "SATA Mode select" έχει τιμή "SATA Mode" όλα λειτουργούν κανονικά. Μπαίνει στα XP και φαίνονται και οι δύο δίσκοι και το dvd.

Εάν συνδέσω και το SATA5 έχουμε τα εξής:

Γιά να δει στο BIOS και τις τέσσερις συσκευές πρέπει να βάλω στο "SATA Mode select" τιμή είτε "RAID Mode" είτε "AHCI Mode". Aπλά, τόσον καιρό δεν έβλεπα όλες τις συσκευές στο BIOS γιατί, αφού ορίσεις τιμή "RAID Mode" ή "AHCI Mode", χρειάζεται επανεκκίνηση και να ξαναμπείς στο BIOS για να φανούν όλες οι συσκευές. Δε φαίνονται απευθείας με την αλλαγή της τιμής χωρίς restart.

Μέχρι εδώ καλά. Το λύσαμε το ένα πρόβλημα που δεν έβλεπε όλες τις συσκευές.

Το νέο πρόβλημα που έχει προκύψει είναι ότι δεν κάνει εκκίνηση.

Μόλις ξεκινήσει ο υπολογιστής και το BIOS διαβάσει τις συσκευές, μόλις βγάλει το logo των XP χτυπάει μπλε οθόνη.

Είπα μήπως φταίει ότι έκανα εκκίνηση απευθείας και με τις τέσσερις συσκευές συνδεδεμένες. Αποσυνδέω λοιπόν το SATA5, να μπει Windows, και, αν όλα πάνε καλά, κλείνω, συνδέω και το SATA5 και ανοίγω πάλι. Εδώ, λοιπόν, είναι το πολύ παράδοξο. Ενώ πριν έκανε εκκίνηση με τις τρεις συσκευές (SATA1, SATA2, SATA3) τώρα χτυπάει μπλε οθόνη και σ' αυτή την περίπτωση. Δηλαδή, και με τις τρεις συνδεδεμένες, εάν το "SATA Mode select" έχει τιμή είτε "RAID Mode" είτε "AHCI Mode" δε δουλεύει. Η μόνη περίπτωση να bootάρει το PC είναι με τρεις συσκευές και "SATA Mode select" σε "SATA Mode".

Καμία ιδέα;

Με τον controller σε RAID/AHCI mode, λογικό είναι για να φορτώσει OS να χρειάζονται και οι αντίστοιχοι drivers. Έλα όμως που εσύ την εγκατάστασή σου την είχες κάνει σε IDE. Αυτός είναι ο λόγος που σου βγάζει BSOD.

Κάνε το εξής :

Όρισε SATA mode και απενεργοποίησε τον IDE controller (δες στο προηγούμενο ποστ μου ή/και συμβουλέψου το manual), εφόσον δεν έχεις IDE συσκευή.

έτσι, εάν έχω καταλάβει σωστά αυτό που γράφει το manual, θα δουλέψει.

Δοκίμασε και πες.

Ο δισκος που βάζεις στην SATA5 τι έχει μεσα ??
Μάλλον ρωτάς μήπως ο δίσκος που συνδέω στη SATA5 έχει άλλη εγκατάσταση και μπερδεύεται η εκκίνηση.

Οι δύο σκληροί που συνδέω και κάνω τη δοκιμή έχουν ο ένας μία εγκατάσταση Vista από laptop (Acronis) και ο δεύτερος είναι εντελώς κενός (formatted). Τώρα θα μου πεις, μπερδεύονται οι δύο εγκαταστάσεις... Όταν όμως αποσυνδέω το σκληρό με την εγκατάσταση Vista και αφήνω μόνο τον κενό (οπότε έχω συνδεδεμένα μόνο δύο σκληρούς, XP και κενό, και το DVD-RW), πάλι BSOD.

IDE συσκευή δεν υπάρχει.

Όρισε SATA mode και απενεργοποίησε τον IDE controller (δες στο προηγούμενο ποστ μου ή/και συμβουλέψου το manual), εφόσον δεν έχεις IDE συσκευή.
Το έχω ήδη κάνει αυτό, αλλά, σε αυτή την περίπτωση, λόγω του ότι ορίζω "SATA mode", βλέπει μόνο τις SATA1, SATA2 και SATA3.

IDE συσκευή δεν υπάρχει.

Το έχω ήδη κάνει αυτό, αλλά, σε αυτή την περίπτωση, λόγω του ότι ορίζω "SATA mode", βλέπει μόνο τις SATA1, SATA2 και SATA3.

Μπορεί να γίνομαι επίμονος/κουραστικός, αλλά δεν ενέφερες κάπου στην πρότασή σου αν ταυτόχρονα με τη δοκιμή σε "Sata Mode" , απενεργοποίησες τον Onboard Ide Controller.

Όπως ειπώθηκε και παραπάνω, μάλλον οι Sata5-6 παρέχονται από τον controller που σου δίνει και τα κανάλια των IDE. Ταυτόχρονα όμως δεν μπορεί να δώσει και IDE και τα κανάλια SATA και ίσως να δίνει και κάποια προτεραιότητα στα ΙDE. Ίσως γιαυτό να μην βλέπει τις SATA5-6. Δοκίμασε να απενεργοποιήσεις τον IDE και μετά από reboot να συνδέσεις τις SATA5-6

Eάν έχεις δοκιμάσει αυτό που σου λές στην πρώτη πρόταση, απλά δεν αναφέρθηκε , πάσο. :T:

για να δουλέψουν όλοι οι δίσκοι θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένο το ahci στο bios, αλλά μόλις το ενεργοποιείς ειναι λογικό να χτυπάει μπλε οθόνη γιατι το λειτουργικό δεν εχει τους drivers.

μια λύση (και δοκιμασμένη σε ιντελ chipset) ειναι να πας στην registry και να αλλάξεις μια τιμή.

HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\Msahci

έχει ενα κλειδί που λέγετε start και έχει τιμή 3. άλλαξε το σε 0 κ κλείσε την registry.

γύρνα στο bios και ενεργοποίησε το ahci, τώρα θα μπουταρει ο υπολογιστής σου κ θα σου ζητήσει να του βάλεις drivers για το achi.

Μπορεί να γίνομαι επίμονος/κουραστικός, αλλά δεν ενέφερες κάπου στην πρότασή σου αν ταυτόχρονα με τη δοκιμή σε "Sata Mode" , απενεργοποίησες τον Onboard Ide Controller.
Δε γίνεσαι κουραστικός. Ξεχάστηκα και δεν ανέφερα ότι έχω δοκιμάσει το συνδυασμό που προτείνεις. Δηλαδή, "Sata Mode" και απενεργοποιημένο τον "Onboard Ide Controller". Και έτσι διαβάζει μόνο sata1, sata2 και sata3.

Όσο για το registry, στο HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services δεν υπάρχει Msahci.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.