Jump to content

APC Smart ups - απορία

Athanasios2104

Recommended Posts

Επειδή ψάχνω για silent ups (εντελώς αθόρυβο - fanless στο 1kVA που θέλω δεν βρήκα), σε ένα ξένο forum διάβασα ότι το APC Smart ups 1500kVa, ναι μεν έχει ανεμιστεράκι, άλλα αυτό δουλέυει μόνο όταν μπαίνει (kicks-in) το ups. Ισχύει κάτι τέτοιο; Και γενικότερα ισχύει για όλη τη σειρά Smart Ups της APC, ή μόνο για το συγκεκριμένο 1500va ?

Επίσης, στο ΠΛΑΙΣΙΟ λέει ότι τα EATON έχουν παθητική ψύξη, ενώ και στην εικόνα φαίνεται ότι έχει ανεμιστεράκι (υποθέτω 40-60mm) και από το κατάστημα με επιβεβαίωσαν ότι όντως έχει fan. Any clue?

Ένα MGE Nova 1100 (5-ετίας) που έχω τώρα και ένα Mustek 1000 (ενός χρόνου) που είχα, δούλευαν συνέχεια. Το Mustek ήταν λιγότερο θορυβώδες, άλλα ακούγοταν... 40/60mm fans τι περιμένεις.

Το συγκεκριμένο που έδωσες της APC λες ότι δουλεύει μόνο όταν μπαίνει το ups σωστά; Τότε ακούγεται πολύ; Στον υπόλοιπο χρόνο ακούγεται κανένας ηλεκτρικός ήχος (μικροεκκενώσεις του interter / fets) ή όχι; Και ξέρεις ποια είναι η διαφορά των δύο σειρών (Back vs Smart);

Συγγνώμη για το κατεβατό των ερωτήσεων, άλλα το καημένο το MGE (αν και πιστό σκυλί), με χτυπάει λίγο στο νευρικό σύστημα :D

Το MGE αν ρίξεις λίγο spray αέρα και το καθαρίσεις από σκόνη, ησυχάζει αρκετά (έχω το ίδιο). Πάντως σίγουρα ακούγεται γιατί μαζεύει μπόλικη σκόνη και γρήγορα.

Δυστυχώς το να αλλάξεις το fan είναι δύσκολο. To λέω γιατί το δοκίμασα εγώ χωρίς επιτυχία. Αφενός γιατί οι βίδες torque που έχει είναι πολύ μέσα (20cm περίπου) και αφετέρου γιατί το pin orientation του βύσματος του ανεμιστήρα έχει διαφορετική διάταξη από τα κοινά fans. Επίσης αν καταφέρεις και αλλάξεις διάταξη στα pins ενός αλλου ανεμιστήρα για να ταιριάζει, πρέπει να είναι στις ίδιες στροφές και τα ίδια amperes για να παίξει αλλιώς δεν στροφάρει καθόλου και το ups βαράει alarm.

Πάντως αν μπορέσεις να ανοίξεις το ups, λίγο λιπαντικό spray silicone-based στο ρουλεμάν του fan θα το κάνει αγνώριστο σε ησυχία.

δεν ειναι δικο μου για να σου απαντησω σε ολες τις ερωτησεις,απλα το εχει ενας φιλος μου και το ειχα δει.οταν ειχα δουλεψει στο συστημα του για 3 ωρες με ρευμα κανονικα δν ακουγοταν τπτ απο το ups.οτι ακουγοταν απο το κουτι του υπολογιστη.το ups λες και δν υπηρχε.δν το εχω δει ποτε να δουλευει με κομενο ρευμα για να σου πω αμα κανει πολυ θορυβο.νομιζω πως η διαφορα του back με το smart ειναι πως το smart σβηνει μονο του τον υπολογιστη.δν ειμαι σιγουρος.

@Candyman: Το δοκίμασα να αλλάξω fan, άλλα χτυπούσε alarm όπως λες, το να βρεις ίδιο ακριβώς fan είναι λίγο δύσκολο - έως απίθανο.

@Gergory: Μήπως δούλευε άλλα το κάλυπταν τα fans του pc;

Επειδή σκοπεύω να στήσω silent pc (αλλιώς δεν με χαλάει το mge) με 700-800rpm fans (~10dba), καταλαβαίνεις για τι θέλω να μην spinnarei καθόλου το fan του ups όταν υπάρχει ισχύς από το δίκτυο.

σε mge nova 1100

ειχα μονταρει το 6αρι (αν θυμαμαι καλα)

με ανταπτορα σε 8αρι και μετα με αλλο ανταπτορα σε 9αρι

το οποιο τοποθετηθηκε εξωτερικα.

μια χαρα αθορυβο εγινε

αλλα το θεμα ειναι οτι χανεις την εγγυηση

εαν ειναι ηδη εκτος εγγυησης και δε σε νοιαζει

ειναι σχετικα ευκολη μοντα

απλα θελει μακρια στελεχωτα torx

και ενα δυο ανταπτορακια για τη μεταβαση απο 6 σε 8-9εκ fan

και το MGE 1250va παντως που εβαλα χθες

(μιας και το 1100 μετα απο 3 χρονια και ενα σετ μπαταριες παρεδωσε τελικα πνευμα)

δυστυχως δουλευει το fanακι του 100% ολη την ωρα...

φτηνο μεν για 1250VA (120€) αλλα ακρως σπαστικο εαν επιδιωκεις αθορυβη λειτουργεια.

σκεφτηκα βεβαια μια πατεντα

αλλα μεχρι να την υλοποιησω δεν μπορω να ξερω εαν θα δουλεψει σωστα.

εξωτερικο shroud 8-9>6mm κολλητο με καλη αφρωδη ταινια διπλης οψης που θα φορεσει εναν 8-9αρη αθορυβο

πανω απο την θεση του stock fan

και τροφοδοσια απο usb καλωδιο απο το pc

το μονο που δεν ξερω ακομα ειναι εαν εχει κυκλωμα προστασιας απο fan failure

οποτε με το που μπολκαρω τον εργοστασιακο, αρχισει να βαραει...

ειδωμεν

Δεν έχει fan το Eaton. Ρίξε μια ματιά εδώ να δεις στις photos δεν υπάρχει. Δεν το αναφέρει και στα τεχνικά χαρακτηριστικά από ότι είδα, πρέπει να είναι passive cooled.

Kopritis: Πως το έκανες αυτό; Δεν κατάλαβα, εννοείς με εξωτερική τροφοδοσία; Το MGE αν δεν έχει fan πάνω στο board βαράει alarm...

σ'αυτο που ειχα κανει στο 1100

εκοψα το καλωδιο του stock fan

Κι εβαλα αλλο λιγοτερες στροφες μεν αλλα μεγαλυτερο fan

αλλα στο καινουριο

για να μην χαθει η εγγυηση απο την πρωτη μερα

λεω να το τροφοδοτησω 5v usb

Δεν έχει fan το Eaton. Ρίξε μια ματιά εδώ να δεις στις photos δεν υπάρχει. Δεν το αναφέρει και στα τεχνικά χαρακτηριστικά από ότι είδα, πρέπει να είναι passive cooled.

Unfortunately, data for this product is not available

:unsure:

Πάντως, στη φώτο (από ΠΛΑΙΣΙΟ), θα δεις ένα μικρό άνοιγμα 40-60mm στο δεξί side panel.

Από την άλλη, 1000αρι ups και passive cooled? Ποια είναι η EATON, είναι αξιόπιστη;

@Kopritis: Είχα δοκιμάσει με αντάπτορα σε 8 όπως λες (είχα κόψει μάλιστα και τα σίδερα για καλύτερο airflow τρομάρα μου - lol), άλλα πάλι τα amperes ήταν διαφορετικά και χτυπούσε alarm. Όποτε σήκωσα τα χέρια ψηλά...

Επειδή με ενδιαφέρει και μένα η αγορά ενός UPS... Ποίο είναι αυτή την στιγμή το καλύτερο από πλευράς θορύβου και απόδοσης; To APC Smart Power είναι αρκετά καλό φαντάζομαι αλλά αρκετά ακριβό. Αυτό είναι καλό;

Επειδή με ενδιαφέρει και μένα η αγορά ενός UPS... Ποίο είναι αυτή την στιγμή το καλύτερο από πλευράς θορύβου και απόδοσης; To APC Smart Power είναι αρκετά καλό φαντάζομαι αλλά αρκετά ακριβό. Αυτό είναι καλό;

Είναι το ίδιο APC που είπε ο gregory στην αρχή (και περί ου ο λόγος στα επόμενα posts).

Αν είναι APC, είναι καλό :). Οι τιμές τους πάντως είναι όντως τσιμπημένες.

σ'αυτο που ειχα κανει στο 1100

εκοψα το καλωδιο του stock fan

Κι εβαλα αλλο λιγοτερες στροφες μεν αλλα μεγαλυτερο fan

αλλα στο καινουριο

για να μην χαθει η εγγυηση απο την πρωτη μερα

λεω να το τροφοδοτησω 5v usb

To μαμίσιο είναι ένα Sunon 1.1w. Έχω δοκιμάσει Akasa fan 1.5w και Sharkoon 0.9w και με τα δύο βαράει alarm. Εννοείται ότι είχα αλλάξει τα pins για να είναι ίδια με του μαμίσιου. Τώρα εσένα πως σου "έκατσε" και παίζει δεν μπορώ να καταλάβω. Το ups έχει PS controller για το fan και οι ανοχές σε διαφορετικές στροφές είναι μικρές. Προφανώς το fan που έβαλες ήταν κοντά σε rpm με το μαμίσιο sunon. Εγώ ακόμα ψάχνω.. Έχω αθόρυβα 6αρια fans αλλά δεν κανει κανένα... :(

Unfortunately, data for this product is not available

:unsure:

Πάντως, στη φώτο (από ΠΛΑΙΣΙΟ), θα δεις ένα μικρό άνοιγμα 40-60mm στο δεξί side panel.

Από την άλλη, 1000αρι ups και passive cooled? Ποια είναι η EATON, είναι αξιόπιστη;

Τις έχω δει τις οπές αλλά δεν βλέπω βίδες για ανεμιστήρα. Νομίζω πως είναι απλά γρίλλιες εξαερισμού.

Η Eaton εξαγόρασε την Merlin Gerin από την APC και είναι πολύ σοβαρή εταιρία.

Όσο για το passive cooling, ξέρεις τι ζεσταίνεται μέσα σε ένα ups? Οι ανορθωτές. Μόνο. Και αυτοί μόνο όταν δουλεύουν δηλαδή όταν το ups δίνει τροφοδοσία από την μπαταρία. Αν έχει ένα σωστό layout, ανοίγματα για αέρα στα σωστά σημεία και σωστές ψύκτρες, ναι μια χαρά ψύχεται και χωρίς fan.

Διορθωμένο το link για το ups εδώ: http://powerquality.eaton.com/Products-services/Backup-Power-UPS/5110.aspx

Ναι ρε γαμώτο αρκετά ακριβά. Παλιά είχα ένα MGE (νήν EATON) αλλά παρέδωσε πνεύμα.

H EATON είναι η MGE;; :nada:

Από όσο ξέρω η MGE είχε εξαγοραστεί από την APC (έχει 1-2 χρόνια), άλλα δεν άλλαξε όνομα.

(edit) @Candyman: lol, χαμός με τις εξαγορές, τι γίνεται :D. Ευχαριστώ και για το link, ίσως είναι λοιπόν μία πολύ καλή εναλλακτική στο 1kVA που ψάχνω.

Ναι σωστά θυμάσαι η APC είχε αγοράσει την MGE. H Eaton εξαγόρασε τις πατέντες και τα προϊόντα της MGE από την APC, ΌΧΙ το brandname το οποίο εξαγόρασε η Schneider Electric. Γι' αυτό άλλωστε οι νέες εκδόσεις του MGE Personal Solution-Pac λένε πλέον Eaton.

Μύλος...

Όσο για το passive cooling, ξέρεις τι ζεσταίνεται μέσα σε ένα ups? Οι ανορθωτές. Μόνο. Και αυτοί μόνο όταν δουλεύουν δηλαδή όταν το ups δίνει τροφοδοσία από την μπαταρία. Αν έχει ένα σωστό layout, ανοίγματα για αέρα στα σωστά σημεία και σωστές ψύκτρες, ναι μια χαρά ψύχεται και χωρίς fan.

Διορθωμένο το link για το ups εδώ: http://powerquality.eaton.com/Products-services/Backup-Power-UPS/5110.aspx

Σωστός για τις γρίλιες, όντως δεν υπάρχουν βίδες, αυτό δεν το είχα παρατηρήσει. Στα specs όμως λέει " Audible Noise < 40 dB ". Θα τους στείλω ένα mail να δω τι παίζει τελικά.

Για τα εξαρτήματα που ζεσταίνονται όμως σε ένα line-interactive ups με AVR, τότε οι ανορθωτές δουλεύουν συνέχεια για την εξομάλυνση της τάσης (βέβαια έχει σημασία και σε ποια συχνότητα δουλεύουν, 10, 16, 20kHz), για αυτό μου φάνηκε απίθανο να είναι passive.

Πάντως, ανάμεσα σε 1000va EATON (180e) και ένα APC Back 1500 ή Smart 1200, η διαφορά είναι σημαντική (~100e).

Προσωπικά 1kVA μου είναι υπέραρκετο. Έχω ένα Zalman HP-650W, Q9550, 5850 (μελλοντικά) και μία 22'' Dell 2209WA, όλα σε νερό (εκτός της οθόνης :D). Ζήτημα 400-450W να τραβάει. Άλλωστε το MGE 1100VA που έχω λέει ότι αντέχει περίπου 10λεπτο. Και για την LCD του Smart, ποσώς με ενδιαφέρει (το ups και το pc είναι κάτω από το γραφείο).

Δεν ξέρω, είμαι σε δίλλημα... για πείτε κι εσείς καμιά γνώμη.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.