Jump to content

Ερώτηση για Raid

billis_kou

Recommended Posts

Καλημέρα συμφορουμήτες.

Όπως λέει και ο τίτλος θέλω να μάθω για το raid.

Δεν έχω ασχοληθεί ποτέ μου, οπότε θα ήθελα αναλυτικές οδηγίες βήμα βήμα, μην κάνουμε και καμιά πατάτα.

Το μόνο που ξέρω πως θέλω να κάνω είναι να βάλω 2 δίσκους 320GB στην συνδεσμολογία με την οποία τους βλέπει σαν 320 αλλά κερδίζω σε ταχύτητα και έχω και το backup(αν είναι και αυτό σωστό που λέω). Προς διευκόλυνση αυτών που θα απαντήσουν αναφέρω πως έχω μια Asus P5QL-E και δεν της έχω κάνει ποτέ τπτ, δλδ ούτε bios update από τότε που την πήρα, πριν ένα χρόνο περίπου.

Α και το λειτουργικό μου είναι Windows 7 64bit

Αυτό που ζητάς είναι συνδυασμός δύο ειδών raid (raid 0 + raid 1) το οποίο όμως υλοποιήται με 2 ζεύγη δίσκων. Κάθε ζεύγος αποτελεί άθροισμα των επιμέρους δίσκων, και τα δύο ζεύγη μεταξύ τους είναι mirrored.

Άμα φτιάξεις mirror, δεν έχεις backup, αλλά redundancy, δηλαδή χαλάει ο ένας ζει ο άλλος. Σε καμία περίπτωση δε σώζεσαι από κατά λάθος διαγραφές.

Σε γενικές γραμμές raid σε επίπεδο μητρικής αποφεύγεται, διότι είναι ασύμβατο με τις υπόλοιπες υλοποιήσεις raid.

Εάν πρόκειται για home using, θα πρότεινα ένα απλό raid 0 που διπλασιάζει όγκο και αυξάνει αρκετά την ταχύτητα, αλλά άμα σκάσει ο ένας πάνε όλα τσιου... :woot:

Raid 1 είναι το Mirroring, αλλά δεν αυξάνει ταχύτητα

Και τέλος (όσο αφορά τα απλά και συνήθη) υπάρχει και το raid 5 που είναι το αγαπημένο μου, απαιτεί τουλάχιστον 3 δίσκους, και είναι ένας όμορφος συνδυασμός όλων.

Δε μπορώ να όμως να σε βοηθήσω, αν δε μου πεις τι θες να κάνεις με το raid.

more info: http://en.wikipedia.org/wiki/RAID

αυτά για την ώρα...

μιας και η μητρικη το επιτρεπει μπορει να κανει αυτο που θελει και με 2 δισκους.

Αν εχεις δεδομενα μεσα στους δισκους μην περιμενεις να τα βρεις μετα την δημιουργια των volumes ,οποτε δεν τιθεται θεμα "πατατας" πλεον ..αλλα πειραματισμου ....δικου σου.

αφου εχεις επιλεξει στο bios λειτουργια raid ..πατας ctrl+I στην διαρκεια του boot.

Μπαινεις στο raid bios.

Mοιαζει καπως ετσι(<-κλικαρε)

Επιλεγεις το 1 create raid volumes ,αφου διαλεξεις τους δισκους που θελεις να αποτελουν την συστοιχια σου

θα διαλεξεις για αρχη raid 0 (stripe) αλλα δεν θα δηλωσεις ολη την χωρητικοτητα.Αν σου βγαλει πχ 640 (2χ320) -το πιο λογικο να δεις 596gb- δωσε 100-150gb ..(δεν χρειαζεται να δωσεις παραπανω -αποψη μου).

Eκει που θα σου ζητησει stripe size βαλε 64 η 128kb

Την υπολοιπη χωρητικοτητα την δηλωνεις σαν raid1 (mirroring).θα σου βγει περιπου 225-250gb αναλογα του τι εχεις δωσει παραπανω(100-150)

Πιστέυω πως για την περίπτωση μου ενα raid 0 για ταχύτητα είναι ότι πρέπει.

ΝTG says:

Επιλεγεις το 1 create raid volumes ,αφου διαλεξεις τους δισκους που θελεις να αποτελουν την συστοιχια σου

θα διαλεξεις για αρχη raid 0 (stripe) αλλα δεν θα δηλωσεις ολη την χωρητικοτητα.Αν σου βγαλει πχ 640 (2χ320) -το πιο λογικο να δεις 596gb- δωσε 100-150gb ..(δεν χρειαζεται να δωσεις παραπανω -αποψη μου).

Eκει που θα σου ζητησει stripe size βαλε 64 η 128kb

Την υπολοιπη χωρητικοτητα την δηλωνεις σαν raid1 (mirroring).θα σου βγει περιπου 225-250gb αναλογα του τι εχεις δωσει παραπανω(100-150)

Αν δώσω 100-150gb και τα υπόλοιπα δεν τα κάνω raid1 τι γίνετε? Τα χάνω ή θα μπορώ να τα βλέπω σαν partitions και να τα έχω για να βάζω δεδομένα?

Δεν εχει νοημα να μην δεν τον κανεις κατι.Για αρχη θα ειναι unallocated -κατα 99% μιας και δεν το δοκιμασα ποτε.

Δεν ξερω τι μπορεις να κανεις με αυτον το χωρο εκ των υστερων μεσω intel matrix storage.

Παντως αν θες να εχεις εχτρα χωρο συνεχιζεις στο δευτερο βημα διαλεγοντας

ειτε raid 1 ,οπου μπορεις να εχεις τα δεδομενα σου εκει περα αμεσα ,ακομα και αν μεινεις με τον ενα δισκο στο χερι.(αρκει να εχεις καποιον αλλον να bootarei).

ειτε σαν raid 0 ξανα οπου θα εχεις τη διπλασια χωρητικοτητα απο το raid1 αλλα αν χαθει ενας δισκος χαθηκαν ολα.

Δεν θυμαμαι αν υπαρχει επιλογη jbod οπου παλι θα εχεις ολο τον extra χωρο χωρις ουτε τις επιδοσεις του raid0 ουτε την οποια ασφαλεια του raid1.

Παντως απο την στιγμη που σου επιτρεπει ο controller να κανεις δυο volumes ανα συστοιχια oι περισσοτεροι διαλεγουν ενα μικρο(σχετικα) κομματι raid0 (για το λειτουργικο και ο,τι τους ενδιαφερει να τρεχει γρηγορα -απο πλευρας δισκων) και το υπολοιπο raid1.

Ok θα ακολουθήσω τις συμβουλές σας και πιστέυω και με λίγο ψάξημο θα την βγάλω την άκρη.

Α και μια ερώτηση ακόμα. Οι δίσκοι πρέπει να είναι οποσδήποτε ίδιοι? Τόσο σε μάρκα (π.χ. 2χWD) όσο και σε χωριτικότητα?

Ίδια χωρητικότητα, ίδια μάρκα, κατά προτίμηση και ίδιο μοντέλο.

Καλύτερα να πάρεις ίδιο μοντέλο από διαφορετικά καταστήματα ώστε να μην είναι από την ίδια παρτίδα κατασκευής γιατί στατιστικά έχει περισσότερες πιθανότητες να πάθουν ζημιά ταυτόχρονα. Είναι λίγο τραβηγμένο βέβαια το σενάριο και η πιθανότητα ασήμαντη.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.