Jump to content

Νέο μηχάνημα για επεξεργασία video...RAID 10 ή SSD + 2x 7200?

Cris

Recommended Posts

Καλησπέρα και καλώς σας βρίσκω.

Σκέφτομαι να φτιάξω ένα μηχάνημα για επεξεργασία video και αρχικά έλεγα να βάλω έναν Intel 80GB SSD για το λειτουργικό και έναν 1TB Samsung F3 για τα media αρχεία, το rendering κλπ. Το θέμα ασφάλεια με οδήγησε στη σκέψη ότι θα χρειαστώ έναν ακόμα δίσκο, για να αντιγράφω κάθε τόσο τα απαραίτητα directories και από τον SSD(από program files και από όπου αλλού αποθηκεύονται κάποια αρχεία του προγράμματος επεξεργασίας video) και από τον F3 (τα media αρχεία και το directory του rendering). Θα μπορούσα επίσης να βάλω τους δύο F3 σε RAID 1, αλλά θα έπεφταν οι επιδόσεις και ειδικά για την επεξεργασία video θα ήταν πολύ αρνητικό. Επίσης πάλι θα έπρεπε να κάνω backup κάποια αρχεία από τον SSD που αφορούν στο πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο, ώστε να μην χαθεί καμία ρύθμιση από τα projects του video editing.

Επειδή όμως το κόστος μου φάνηκε πολύ, 200 περίπου ο SSD και άλλα 170 για τους 2 F3, σύνολο 370 μόνο για δίσκους, σκέφτηκα ότι ίσως είναι καλύτερα να μην πάρω τον SSD και να πάρω 4 x 500GB Black Caviar και να τους βάλω σε RAID 10. Να έχω δηλαδή συνολικά 1 ΤΒ χώρο, αλλά και μια ασφάλεια, χωρίς να χρειάζεται να κάνω backup κάθε τόσο από δύο δίσκους(SSD και F3).

Θα ακούγονται πολύ οι 4 δίσκοι? Θα ζεσταίνονται πολύ επίσης?

Από ταχύτητα θα είναι γρηγορότεροι από έναν σκέτο 7200?

Αν έχετε εμπειρίες από RAID 10 θα με βοηθούσατε πολύ.

Επίσης θα ήθελα την άποψή σας, αν τελικά χρειάζεται ο SSD και αν θα κερδίσω κάτι στην επεξεργασία video για την οποία προορίζω το μηχάνημα ή είναι καλύτερα να προχωρήσω σε RAID 10.

Συγγνώμη αν σας κούρασα και ευχαριστώ προκαταβολικά για τις απόψεις σας.

δεν κατάλαβα γιατί θα πέφτουν οι επιδόσεις στο raid 1 των δίσκων f3? αφού την επεξεργασία θα την κάνεις στον ssd..μετά απλά θα μεταφέρεις το επεξεργασμένο υλικό στο raid..

μήπως όμως μετά τρώει χρόνο στην μεταφορά? γιατί με το raid 10 θα πηγαίνουν όλα στην θέση τους όπως τα θέλει, κατευθείαν, χωρίς μεταφορές..μήπως έτσι τελικά είναι πιο γρήγοροι λύση από τον ssd? απλά υποθέτω..

Στο RAID 1, όταν θα γίνεται το Rendering θα πέφτει συνολικά η επίδοση του συστήματος. Ναι μεν ο δεύτερος δίσκος θα γράφει ανεξάρτητα από τον πρώτο, όμως πάντα ο έλεγχος γίνεται μέσω της ίδια mainboard άρα θα πέφτουν οι επιδόσεις. Εκτός κι αν κάνω λάθος.

Να σημειώσω ότι το Rendering στο συγκεκριμένο πρόγραμμα γίνεται ταυτόχρονα με την επεξεργασία video (στο Background) και όχι ξεχωριστά.

Το Rendering για τη συγκεκριμένη δουλειά θέλει πάρα πολύ χώρο και ένας 80άρης δίσκος SSD είναι πολύ μικρός για τα projects που θα γίνουν. Χρειάζονται 50-60GB για κάθε project. Οπότε θα γίνεται στους 7200.

Οπότε δεν θα έχεις κανένα κέρδος από τον ssd στην συγκεκριμένη δουλειά, αλλά θα έχεις τεράστιο κέρδος στο λειτουργικό σύστημα.. μόλις είπες πως τ πρόγραμμα θα δουλέυει στις 7200 οπότε στους caviar..έχει φτιάξει η wd μια ειδική σειρά για raid αλλά είναι και ακριβότερη..

edit

καλά όχι κ τόσο ακριβότερη..

στα καταστήματα

82,00 €

στο internet

66,50 €

Μόνο το rendering θα δουλεύει στους 7200. Θα είναι εγκατεστημένο στον SSD, αν έχει SSD το μηχάνημα τελικά. (Μην παρεξηγηθώ, ό,τι γράφω είναι καλοπροαίρετα).

Όντως ο δίσκος που προτείνεις είναι καλή επιλογή. Θα βγουν συνολικά 4x66.50=266. Πάλι πολλά βέβαια για 1 TB, αλλά θα υπάρχει και μια κάποια παραπάνω ασφάλεια. (Και μόνο στη σκέψη να υπάρχει, δουλεύεις καλύτερα)

Το θέμα θορύβου και θερμοκρασιών μόνο με προβληματίζει με 4 δίσκους.

Το θέμα θορύβου και θερμοκρασιών μόνο προβληματίζει με 4 δίσκους.

δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα..τόσα χρόνια είχα raid 0 2χ36gb raptor και από κάτω άλλους 2χ250gb raid 0 αφού δεν είχα πρόβλημα με αυτούς..δεν θα έχεις κ εσύ..

Όντως ο δίσκος που προτείνεις είναι καλή επιλογή. Θα βγουν συνολικά 4x66.50=266. Πάλι πολλά βέβαια για 1 TB, αλλά θα υπάρχει και μια κάποια παραπάνω ασφάλεια. (Και μόνο στη σκέψη να υπάρχει, δουλεύεις καλύτερα)

Ακριβώς..θα είσαι ήσυχος σε θέματα αξιοπιστίας και ασφάλειας που είναι το πρώτο μέλημα στην δουλειά σου. εδώ το site των RE3

Μάλλον i7 860. Με triple channel θα κερδιζα κάτι παραπάνω στη δουλειά που θέλω να κάνω? Ρωτάω μήπως και πάω σε 920 αντί 860.(εννοείται με την αντίστοιχη Μ/Β)

Για ένα καλό μηχάνημα για επεξεργασία video χρειάζεσαι έναν πολύ καλό 4πύρινο με 4 γιγα μνήμης, 2 80αριδες intel σε raid για ταχύτητα και 1 tera για backup.

1 TB για Backup από τι όμως? Θα χρειαστεί και άλλος ένα δίσκος για τα media files και το rendering, από τον οποίο θα γίνεται το Backup. Άρα πάλι 2 δίσκοι, ο ένας για τη δουλειά και ο δεύτερος για το Backup, μιας και οι δύο intel δεν φτάνουν για τη δουλειά που θα γίνει.

Γενικά θα ήθελα κι έναν SSD, αλλά δεν τον αντέχει η τσέπη και δεν ξέρω κατά πόσο θα βοηθήσει. Θα πρέπει να περικόψω από τις επιλογές που θα κάνω στα υπόλοιπα τμήματα του μηχανήματος για να αγοραστεί. Αλλά νομίζω ότι προέχει ο καλός επεξεργαστήςς, το καλό Μ/Β, η μνήμη. Σίγουρα παίζει ρόλο κι ο δίσκος, απλά είναι πολύ μικρές οι χωρητικότητες των προσιτών SSD ακόμα.

Πάνω στους SSD θα κάνεις την επεξεργασία και στον 1 TB θα μεταφέρεις τις τελειωμένες εργασίες.

Ψάξε για μεταχειρισμένους raptor για το λειτουργικό και για επεξεργασία και έναν ή δύο μεγάλους απλούς για Backup.

Στην τελική ξεκίνα με έναν 320 WD για λειτουργικό και εναν 640GB Caviar Black για Backup.

Ναι, αλλά έτσι δεν θα θεωρείται Backup ό,τι γράφω στον 7200, μιας και θα το διγράφω από τους δίσκους του συστήματος, λόγω περιορισμένης χωρητικότητας. Αυτό είπα και πριν, ότι θα χρειαστεί για ασφάλεια να το έχω αποθηκευμένο σε 2 τουλάχιστον μέρη, άρα σε 2x 7200.

2x SSD είναι απίθανο να πάρω, αφού δεν υπάρχουν τόσα χρήματα.

Ευχαριστώ πάντως για τις απαντήσεις μέχρι εδώ όλους.

Αν έχετε καμιά ακόμα άποψη, καλοδεχούμενη. Γενικά είναι κουραστικό και στο παρελθόν που δούλευα με τη λογική απλώς ένός ακόμη δίσκου για Backup, εκτός του ενός μεγάλου δίσκου (λειτουργικό, αποθήκη, Rendering). Πρέπει κάθε τόσο να αντιγράφω μεγάλα μεγέθη directories του προγράμματος. Αν βέβαια οι άλλες λύσεις είναι πολύ ακριβες, τότε ίσως γίνει πάλι ο κλασσικός τρόπος.

Ναι, αλλά έτσι δεν θα θεωρείται Backup ό,τι γράφω στον 7200, μιας και θα το διγράφω από τους δίσκους του συστήματος, λόγω περιορισμένης χωρητικότητας. Αυτό είπα και πριν, ότι θα χρειαστεί για ασφάλεια να το έχω αποθηκευμένο σε 2 τουλάχιστον μέρη, άρα σε 2x 7200.

2x SSD είναι απίθανο να πάρω, αφού δεν υπάρχουν τόσα χρήματα.

Ευχαριστώ πάντως για τις απαντήσεις μέχρι εδώ όλους.

Αν έχετε καμιά ακόμα άποψη, καλοδεχούμενη. Γενικά είναι κουραστικό και στο παρελθόν που δούλευα με τη λογική απλώς ένός ακόμη δίσκου για Backup, εκτός του ενός μεγάλου δίσκου (λειτουργικό, αποθήκη, Rendering). Πρέπει κάθε τόσο να αντιγράφω μεγάλα μεγέθη directories του προγράμματος. Αν βέβαια οι άλλες λύσεις είναι πολύ ακριβες, τότε ίσως γίνει πάλι ο κλασσικός τρόπος.

Απλα τα πράγματα...

1 SSD 80gb για ΟS + rendering

2 Μηχανικοί δίσκοι (1 tb ελαχιστο) για αποθηκη κ backup σε Raid 1.

Off-site backup θές? Πχ να εκανες τον 1 εσωτερικό δίσκο εξωτερικό κ να τον μετέφερες εκτός χώρου εργασίας? Το μηχάνημα πρόκειται για δουλειά ή hobby?

Το Rendering για τα συγκεκριμένα projects θέλει περισσότερο χώρο, οπότε δεν φτάνει ο SSD. Επίσης δεν πρέπει να σβήσω τίποτα στα projects. Παρά ταύτα, έτσι όπως το αναφέρεις το σκέφτομαι, 1xSSD και 2x7200 RAID 1, με τη διαφορά ότι το Rendering θα γίνεται στους 7200. Η λύση RAID 10 δεν με εμπνέει ακόμα. Ίσως μέχρι να το πάρω με εμπνεύσει τελικά!

Παιδιά απ' όσο έχω δει, ένα χρόνο τώρα που ασχολούμαι θερμά με το άθλημα, τον πρώτο λόγο τον έχει ο επεξεργαστής.

Επίσης cris, κανείς δε σε εμποδίζει να σπάσεις το rendering σε 2 κομμάτια και να τα ενώσεις μετα ;)

#jogi, αν λάβουμε υπόψιν ότι το AVID δεν έχει δυνατότητες να εκμεταλλευτεί πάνω από 2 πυρήνες, όπως μου απάντησε η επίσημη εταιρεία, τότε ο 860 δεν νομίζω να αντιμετωπίσει θέμα Bottleneck, θεωρητικά πάντα, αφού θα έχει ακόμα 2 πυρήνες ελεύθερους. Θα μου πεις είναι και θέμα πώς δουλεύει ο επεξεργαστής.

Εσύ πώς το βλέπεις?

#Bezdim, όντως ο επεξεργαστής παίζει τον πρώτο ρόλο, απλά το AVID δίνει άλλο τόσο ρόλο για το rendering στην DX κάρτα γραφικών, όπως και πάλι μου απάντησε η επίσημη εταιρεία.

Τι εννοείς να διαχωριστεί το rendering και να ενωθεί μετά?

Θα μπορούσε βέβαια να γίνεται στον SSD το rendering και κάθε τόσο

να κάνω Project Backup στο RAID 1.

Ευχαριστώ και πάλι όλους για τις απαντήσεις σας.

ΥΓ. Ακόμα δεν ξέρω τι θα πάρω...χαχαχα :happy:

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.