zoe Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 25, 2009 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 25, 2009 ΚαλησπέραΘα ήθελα την βοήθεια σας για ενα θέμα που με απασχολεί. Αυτη τη στιγμή εχω στο κουτί 3 ανεμιστήρες(by default) 1 120mm μπροστά, ο οποιος βάζει αέρα, ενα 120mm πισω ο οποιος βγάζει και ενα 140mm πάνω ο οποιος βγάζει επισης. Δεν έχς μεγάλες θεμροκρασίες μιας και με καμια ώρα crysis η cpu μου(intel core i5) το πολύ να φτάσει μεχρι 49-50C. Ομως η κάρτα Gainward GTX 275 , εχω δει οτι φτανει και 60C. Το κουτι εχει mounts στο πλάι για δυο ακομα ανεμιστηρες. Ο πανω ας πουμε, χτυπάει απευθείας στην καρτα γραφικων. Η ερώτηση μου λοιπον ειναι αν θα πρεπει ο ενας ανεμιστηρας που θα βάλω για την ώρα πανω να βάζχει αέρα ή να βγάζει; Εγω με τις λίγες γνώσεις που εχω θα έλεγα να βγάζει μιας και φοβάμαι οτι αν βάζει θα μπερδεύει τα δύο ανεμιστηράκια της καρτας και θα δουλεύουν λιγότερο αν "νομιζουν" πως η καρτα δεν δεχεται μεγάλο φορτο. Θα ήθελα λοιπον την γνώμη σας γιατι διαβάζω πολλες διαφορετικές αποψειςΕυχαριστώ προκαταβολικά Link to comment Share on other sites More sharing options...
RootX Νοέμβριος 25, 2009 #2 Κοινοποίηση Νοέμβριος 25, 2009 60 βαθμοί για σύγχρονες vga είναι μια χαρά, δεν υπάρχει λόγος να προσθέσεις επιπλέον θόρυβο στο pc σου Εάν επιμένεις να βάλεις, οι πλαϊνοί θα πρέπει να βάζουν αέρα στο κουτί. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zoe Νοέμβριος 25, 2009 Author #3 Κοινοποίηση Νοέμβριος 25, 2009 Ευχαριστω για τον χρονοΕχεις δικιο γι αυτο ανέφερα και τις θερμοκρασιες ακριβως για να δειξω οτι δεν ειναι πολυ μεγάλες.Αλλα δεν προκειται να κάτσω μονο μια ώρα αν βρεθώ αντιμέτωπος με το Crysis:bigsmile:. Το πιθανότερο λοιπον ειναι να χρειαστεί να προσθέσω ακομη ενα ανεμιστήρα. Τι θα ήταν το σωστό λοιπον με τόσες γνώμες τριγύρω. Μηπως απλα θα έπρεπε να τον εγκαταστησω στο πανω μέρος στο πλαι να βγάζει τον αέρα,παιρνοντας την θερμότητα απο την GPU ή στο κατω μέρος πλαι στο πλαι και να βάζει?EDIT:το οτι θα πεφτει αέρας απευθείας πανω στην GPU δεν θα ειναι λάθος πιστεύεις οσο αφορά το πως θα λειτουργήσουν τα ανεμιστηράκια της καρτας?πολυ μπέρδεμα Link to comment Share on other sites More sharing options...
RootX Νοέμβριος 25, 2009 #4 Κοινοποίηση Νοέμβριος 25, 2009 H καλύτερη πρακτική για να διατηρήσεις το airflow στο κουτί, είναι μπροστά και πλάι ανεμιστήρες να βάζουν, πίσω και επάνω να βγάζουν.Τα ανεμιστηράκια της κάρτας ρυθμίζουν τις στροφές τους ανάλογα με την θερμοκρασία του πυρήνα και δεν θα τα επηρεάσει ο επιπλέον αέρας - ίσα ίσα θα στέλνουν φρέσκο αέρα στην κάρτα.Εάν κάποιος φίλος έχει άλλη γνώμη ας μας την πει, αλλά θεωρώ πως το παραπάνω είναι αυτό που λέμε best practice. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zoe Νοέμβριος 25, 2009 Author #5 Κοινοποίηση Νοέμβριος 25, 2009 Πολυ σωστες παρατηρήσεις αλλα θα πρεπει να αναφερω και κατι αλλο για να καταλαβω καλυτερα τι πρεπει να κανω. Στην περιπτωση των πλαινων θέσεων του κουτιου(Coolermaster Storm Scout) εχει δυο θεσεις η μια πανω απο την αλλη. Ενω οι γνωμες μιλουν για front-in rear-out side-in up-out και αυτο λες και συ πολυ σωστα η απορία μου ειναι ,αν τελικα αποφασίσεις να βάζεις αέρα προς τα μέσα, θα πρεπει να βάζεις αέρα μεσα απο την πανω μεριά και αρα κατευθείαν στην GPU,μιας και ακριβως απο εκεινο το σημειο βγάζει ζεστό αέρα ή να βάζεις απο την κάτω προωθώντας τον αέρα γενικα στο κουτι και στα ανεμιστηράκια της καρτας γραφικών? Συγνωμη για ολες αυτες τις ερωτησεις αλλα θελω να καταλαβω πως να τον εγκαταστήσω χωρις να χειροτερέψω την κατάσταση. ΘΑ βοηθούσε πολυ καποιος που εχει κανει δοκιμές με διάφορες κατευθυνσεις αέρα. Επισης αλλη μια ερώτηση, το "μεσα-εξω" ρυθμίζεται απο το αντιστοιχο fan management της μητρικής ή απλα γυρνωντας τον ανεμιστήρα απο την αλλη πλευρά?:suicide2:δεν ξέρω αν το διατύπωσα σωστά Link to comment Share on other sites More sharing options...
RootX Νοέμβριος 25, 2009 #6 Κοινοποίηση Νοέμβριος 25, 2009 Οι ανεμιστήρες έχουν στο πλαστικό τους(σε κάποια από τις πλευρές) βελάκι, που δείχνει την φορά του αέρα. Επίσης η τροφοδοσία τους(συνεχές ρεύμα) κουμπώνει με συγκεκριμένο τρόπο στη μητρική. Αν το πιέσεις να μπει ανάποδα ίσως και να τους κάψεις. Οι ρυθμίσεις των ανεμιστήρων μέσα από το bios ή software, έχει να κάνει με τα volt και τις στροφές και όχι με την φορά. Κοιτάς λοιπόν την φορά(βελάκι) και τον γυρίζεις από την άλλη πλευρά αν θες να την αλλάξεις. Οκ, αν κατάλαβα καλά έχεις 2 θέσεις για ανεμιστήρες(η μία πάνω από την άλλη) και θες να βάλεις μόνο έναν ανεμιστήρα. Εάν τον βάλεις στην κάτω θέση, θα βελτιώσεις συνολικά την ροή μέσα στο κουτί. Εάν τον βάλεις στην πάνω θέση, θα βελτιώσεις περισσότερο την ψύξη της κάρτας. Εάν σε απασχολεί συγκεκριμένα η κάρτα, βάλε τον στην επάνω θέση Όσο αφορά τις φορές, όπως τα είπαμε. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jpavly Νοέμβριος 25, 2009 #7 Κοινοποίηση Νοέμβριος 25, 2009 Για να μην ψάχνετε βελάκια, με τους ανεμιστήρες ισχύει ότι από εκεί που είναι η πλευρά με τα στηρίγματά τους από εκεί βγάζουν. Τι εννοώ; Η πλευρά που βλέπετε παρακάτω φέρνει αέρα σε εμάς. Εκεί που κοιτάνε τα χιαστί στηρίγματα από εκεί πάει ο αέρας. http://www.yourgreendream.com/images/projects/yp_solar_fan_fan1.JPG Να συμπληρώσω σε αυτά που λέει ο RootX, όσο αέρα βάζεις στο κουτί, τόσο βγάζεις. Επίσης, κατ' εμέ 60 βαθμοί στην VGA δεν είναι λόγος να ασχοληθείς ούτε στο ελάχιστο Link to comment Share on other sites More sharing options...
zoe Νοέμβριος 25, 2009 Author #8 Κοινοποίηση Νοέμβριος 25, 2009 Ευχαριστώ πολυ και τους δύο για την βοήθεια σας σε οτι αφορα την ροή αλλα και το πως αλλάζεις την κατεύθυνση Μιας και οι δύο μου προτείνετε το ίδιο , θα ακολουθήσω την προταση σας και δεν θα ασχοληθώ καθόλου για την ώρα τουλάχιστον μέρχι να βάλω το Crysis Warhead.... Οσο για την φορά Κοιτάς λοιπόν την φορά(βελάκι) και τον γυρίζεις από την άλλη πλευρά αν θες να την αλλάξεις.κι εγω αυτο εννούσα οτι απλα γυρνας απο την αλλη τον ανεμιστήρα οχι να τον συδέσω αναποδα στη μητρική, αλλα καλο ηταν που το διευκρινισαμε για κάποιο που έψαχνε την απάντηση. Ευχαριστω πολύ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.