Jump to content

E6300 overclocking

theosdor

Recommended Posts

Καλησπέρα παιδιά,είμαι νέος στη παρέα του forum κ όσο κ αν έψαξα κάποιο θέμα που να με ικανοποιεί ωστέ να μπορέσω να κάνω overclock

στη cpu μου,δυστυχώς δεν μπόρεσα να βρω κάτι.

Γενικα ψάχνω έναν οδηγό για τον πλέον αρχάριο πάνω στο θέμα που θα μου λέει βήμα βήμα τι να κάνω.

Σας παραθέτω κ τα στοιχεία του pc μου.

cpu:E6300 1,86GHZ

gpu: GE Force 8600GT 256mb

motherboard: Abit IP35 pro

ram: A-data 2χ2GB (DDR2-800 DDR2 SDRAM)

trofodotiko: Thermaltake W0089 TR2 Power 470W

• Replies 65
  • Created
  • Last Reply

καλησπέρα και σε σένα ..... δεν είναι ανάγκη να βρεις ακριβώς για την cpu σου....διάβασε γενικά κάποια πράγματα και πιστεύω θα βρεις... αρκετοί έχουν παίξει με 6300 εδω μέσα και ακόμη περισσότεροι (και εγώ) με ABIT IP35 pro ;)

Απλά το θέμα μου είναι πως δεν υπάρχει ένας οδηγός,το "παίξε" δεν μου λέει κάτι γιάτι είμαι άσχετος. :(

Από μερικά πράγματα που διάβασα πήγα στα Bios και απο 272*7=1904mhz που δουλεύει η cpu,το έκανα 290*7=2030mhz και αυτό που τελίκα είχα

καταφέρει ήταν το πρόγραμμα cpu-z να μου λέει πως τελικλα το fsb είναι 1700mhz.

Δεν ξέρω πως μπόρεσα να το κάνω αυτό.Επίσης διάβασα πωσ πρέπει να αυξήσεις τα volt,να χαμηλώσεις τις ram κ κάτι τέτοια....μου φένεται λίγο άπιαστο το θέμα γι'αυτό ζητάω λίγη βοήθεια....Κάτι που να σου λέει πως πρέπει να κάνεις αυτό κ αυτό.Plz help λίγο κ εδώ.

:help:

Τα κοίταξα κ τελικά κατάφερα να κανω αυτό:

http://img690.imageshack.us/img690/9043/imagedp.jpgΔεν ξέρω αν καλός 'η κακός το πήγα μέχρι εκεί βέβαια.:)

όπως έλεγε μέσα ρύθμισα τις ram από auto σε 5-5-5-18 και 1:1:00

το fsb από 272*7 το πήγα 400*6 και τελικά όρισα την τάση cpu core voltage:1,4250V αλλά εδώ το

πρόγραμμα cpu-z μου αναγνωρίζει 1,4V.

Όσον αφορά τις θερμοκρασίες το everest μου βγάζει τις παρακάτω τιμές:

Motherboard 27 °C (81 °F)

CPU 71 °C (160 °F)

CPU #1 / Core #1 61 °C (142 °F)

CPU #1 / Core #2 60 °C (140 °F)

Πως το βλέπετε??Επίσης θέλω να ρωτήσω αν γίνεται να βάλω timings 4-4-4-12 και αν γίνεται να ανέβαζα την τάση της cpu λίγο ακομά

γιατί στον οδηγό πιο πάνω λέει πως πρέπει να πάει στα 1.4900V αλλά φοβόμουν να το φτάσω τόσο.

Κάτι τελευταίο όσον αφορά τον πολλαπλασιατή,την πρώτη φόρα ρύθμισα το fsb από 272*7 σε 300*7 και τελικά στο πρόγραμμα cpu-z

μου έγραφε 1800mhz (300*6) αντί για 2100mhz (300*7).

θέλω λοιπόν να ρωτήσω αν είναι καλύτερα αντί τελικά που το έκανα 400*6 να το ειχα 340*7 ώστε να μην μεγαλώσω πολύ το fsb και

αν είναι καλύτερα τελικά να μου πείτε ένα τρόπο για να μην κλειδώνει μόνη της η cpu στο 6 αντι γα 7. :help::help:

για τα 2.4Ghz που τρεχει τωρα ειναι πολυ νομιζω η ταση 1.4! ανεβαζε τη συχνοτητα ανεβαζοντας τον πολλαπλασιαστη φιλε μου! τα 3Ghz τα εχεις! βλεπε μονο τις θερμοκρασιες σου! οχι πανω απο 70 βαθμους σε full load! τις μνημες ορισε τες στα 800 με 4αρια με 2.1-2.2V! ποσο ρευμα δινεις στο nb?

edit: θερμοκρασιες βλεπε ειτε με το core temp ειτε με το real temp! τι cooleraki εχεις στη cpu? το stock?

Λοιπόν,οι τελικές ρυθμίσεις μου είναι:

fsb: 400*6 (Όταν προσπαθώ να το πολλαπλασιάσω επί 7,δεν με αφήνει κ κλειδώνει μόνο του επί 6)

επίσης στο site που διάβαζα τον οδηγό,έγραφε πως καλό ειναι να φτάσεις μέχρι τοο 400*().....που στη δικιά μου περίπτωση στα bios μου λέει min:200

max:400

timings: 4-4-4-12 και τα volt τον μνημών στο auto.

ρυθμισμένες σε 1:1:0

cpu core volt: 1,4850 volt.

Στην αρχή με το stock cooler με αυτές τις ρυθμίσεις έφτασε με stretch από το πρόγραμμα orthos στους 80 βαθμούς.:) Αλλά έβαλα πάνω το παρακάτω κ τελίκα έπεσε η θερμοκρασία στους 68-71 βαθμούς.

http://www.plaisio.gr/Computers/Hardware/CPU-Coolers/Xigmatek-Scorpion-HDT-S1283.htm

Καλά σου λεέι φίλε μου. Για ποιο λόγο να δίνεις τόση τάση ;

Με το multi δε ξέρω τι μπορεί να συμβαίνει. Δοκίμασε κανα άλλο bios.

Τα c1e, eist κ.τ.λ. πως τα έχεις ; Παίξε λίγο με αυτά on και off να δείς τι γίνεται.

Αν δεν καταφέρεις κάτι με το multi, τουλάχιστον ξεκίνα να ρίχνεις σταδιακά την τάση και να δοκιμάζεις μετά από κάθε μείωση, έτσι ώστε να το σταθεροποιήσεις με τη μικρότερη δυνατή τάση.

Λέτε με αυτές τις θερμοκρασίες που ήδη παίζω,να το ανεβάσω παραπάνω το fsb??

Επίσης θέλω να ρωτήσω αν έχει διαφορά το 400*6 με το 342*7 σε περίπτωση που αλλάξω bios και τελικά με αφήνει να χρησιμοποιώ για multi το 7.

Γιατί γενικά αν δεν υπαρχεί διαφορά,δεν πιστεύω πως θέλω να το ανεβάσω πάνω από 2400mhz,θέλω ένα ασφάλες Overclocking.

Ακομή θέλω να μάθω αφού χαμηλώσω την τάση αν η cpu θα ζορίζεται παραπάνω.

Τα volt των ram θα τα αφήσω στο auto ή θα τα βάλω στα 2.1-2.2V όπως λένε παραπάνω γιατί αυτή την επιλογή την φοβάμαι λίγο να την κάνω.

Και κάτι τελευταίο,το PCI express clock που είναι στα 100(min) το πειράζουνε καθόλου?Γιατί φτάνει max 200 γράφει.

Τα c1e, eist δεν ξέρω τι είναι δυστυχώς και δεν μπόρεσα να τα βρω που είναι.

Στα bios μου γράφει μGuru V1.01

Eυχαριστώ ρε παιδιά για τη βοήθεια!! :T: :T:

Λέτε με αυτές τις θερμοκρασίες που ήδη παίζω,να το ανεβάσω παραπάνω το fsb??
Λόγω τάσης τις έχεις τις θερμοκρασίες αυτές πρωτίστως
Επίσης θέλω να ρωτήσω αν έχει διαφορά το 400*6 με το 342*7 σε περίπτωση που αλλάξω bios και τελικά με αφήνει να χρησιμοποιώ για multi το 7.
Εμένα μου αρέσει περισσότερο το 400Χ6:). Στην ερώτηση σου : Οχι δεν υπάρχει διαφορά.
Γιατί γενικά αν δεν υπαρχεί διαφορά,δεν πιστεύω πως θέλω να το ανεβάσω πάνω από 2400mhz,θέλω ένα ασφάλες Overclocking.
Μαζί σου. Απλά βάλε τη μικρότερη δυνατή τάση!
Ακομή θέλω να μάθω αφού χαμηλώσω την τάση αν η cpu θα ζορίζεται παραπάνω.
Κοίτα ή είναι σταθερό ή δεν είναι. Για να σταθεροποιηθεί σε μια ''Χ'' συχνότητα, χρειάζεται μια ''Υ'' τάση. Όταν το σταθεροποιήσεις δεν έχει νόημα να του δίνεις περισσότερη. Το μόνο που πετυχαίνεις είναι υψηλότερες θερμοκρασίες και μεγαλύτερη φθορά του επεξεργαστή.
Τα volt των ram θα τα αφήσω στο auto ή θα τα βάλω στα 2.1-2.2V όπως λένε παραπάνω γιατί αυτή την επιλογή την φοβάμαι λίγο να την κάνω.
Η μητρική σου πρέπει να δίνει 1,8V στο auto. Αν δεν έχεις errors στις μνήμες, απλά βάλε τη στο 1,8V χειροκίνητα ή άστες στο auto. Ψάξε αν θέλεις να βρείς ποια είναι η ονομαστική τάση που προτείνει ο κατασκευαστής των μνημών σου. Νομίζω ότι μέχρι τα 2,0-2,1 είσαι on the safe side, αλλά και εδω η λογική είναι : η μικρότερη δυνατή τάση. Ανέβασε τη μόνο αν έχεις σφάλματα στη μνήμη.
Και κάτι τελευταίο,το PCI express clock που είναι στα 100(min) το πειράζουνε καθόλου?Γιατί φτάνει max 200 γράφει.
μην το πειράζεις καθόλου
Advanced bios features/CPU Feature
Τρέξε το cpu-z, πήγαινε στην καρτέλλα Mainboard και εκεί θα δείς να γράφει version και date.

Κοίτα ή είναι σταθερό ή δεν είναι. Για να σταθεροποιηθεί σε μια ''Χ'' συχνότητα, χρειάζεται μια ''Υ'' τάση. Όταν το σταθεροποιήσεις δεν έχει νόημα να του δίνεις περισσότερη. Το μόνο που πετυχαίνεις είναι υψηλότερες θερμοκρασίες και μεγαλύτερη φθορά του επεξεργαστή.
Κατέβασα την τάση στα 1,4V αλλά δεν ξέρω αν είναι σταθέρο!! :)

Αν τρέξω το πρόγραμμα orthos τι θα πρέπει να μου πει στο τέλος του test για να ξέρω πως είναι σταθερό??

Η μητρική σου πρέπει να δίνει 1,8V στο auto. Αν δεν έχεις errors στις μνήμες, απλά βάλε τη στο 1,8V χειροκίνητα ή άστες στο auto. Ψάξε αν θέλεις να βρείς ποια είναι η ονομαστική τάση που προτείνει ο κατασκευαστής των μνημών σου. Νομίζω ότι μέχρι τα 2,0-2,1 είσαι on the safe side, αλλά και εδω η λογική είναι : η μικρότερη δυνατή τάση. Ανέβασε τη μόνο αν έχεις σφάλματα στη μνήμη.

Οι μνήμες γράφουν πάνω 1.9-2.1V!!το έβαλα στο 2V και θα το αφήσω εκεί.
Advanced bios features/CPU Feature
Βρήκα τα εξής:

Thermal control:enabled

Limit CPUID MaxVal:disabled

C1E Function:Auto

Execute Disable Bit:enabled

Virtualization Technology:enabled

EIST Function:Auto

παραθέτω κ τις photo με την εξής απορία,γιατί η DRAM Frequency έγινε 400ΜΗz από 800ΜΗz???? :confused:

http://img8.imageshack.us/img8/8896/cput.pnghttp://img23.imageshack.us/img23/7885/memoryz.pnghttp://img690.imageshack.us/img690/8830/mainboardt.pnghttp://img8.imageshack.us/img8/6710/graphicst.png

κατεβασε απο δω: http://www.abit.com.tw/page/en/download/download_bios_detail.php?pFILE_TYPE=Bios&pMAIN_TYPE=motherboard&pTITLE_ON_SCREEN=IP35+Pro&pSOCKET_TYPE=LGA775 to bios 17 και περασε το! ριξε κι αλλο την ταση στο 1.35 και δες πως συμπεριφερεται ο υπολογιστης σου! φαντασου οτι ενας Ε6600 που ειχα ηθελε 1.38-1.4V για 400χ8! δλδ για τα 3.2Ghz και οχι για τα 2.4 που τρεχεις εσυ! για τις μνημες στις εμφανιζει 400 γιατι στην ουσια ειναι 2χ400=800mhz:)

Κατέβασα την τάση στα 1,4V αλλά δεν ξέρω αν είναι σταθέρο!! :)

Αν τρέξω το πρόγραμμα orthos τι θα πρέπει να μου πει στο τέλος του test για να ξέρω πως είναι σταθερό??

Δε θα σου πεί τίποτα. Θα πρέπει να τρέξει για κανένα 6ωρο χωρίς να κολλήσει/κοκκινίσει=error. Blend stress, priority 7 και πάνω.

Για να μην περιμένεις όμως, θα σου έλεγα να κατεβάσεις το intel burn test, να το τρέξεις σε standard και αυτό όταν ολοκληρωθεί (8-10min) θα σου πεί αν είσαι σταθερός ή οχι.

Μετά από κάθε ολοκλήρωση, κατέβαζε ενα κλίκ την τάση. Όταν υπάρξει σφάλμα, απλά επαναφέρεις την τάση στην προηγούμενη τιμή, και είσαι έτοιμος.

Ρίχνε και καμμιά ματιά στις θερμοκρασίες οσο τρέχει γιατί θα τον ''τυραννήσει'' τον επεξεργαστή σου.

Βρήκα τα εξής:

Thermal control:enabled

Limit CPUID MaxVal:disabled

C1E Function:Auto

Execute Disable Bit:enabled

Virtualization Technology:enabled

EIST Function:Auto

Κάνε disabled τα C1E και EIST, μήπως και σου λύσει το θέμα με το multi. Αν οχι (το πιθανότερο), ξαναβάλτα auto.

παραθέτω κ τις photo με την εξής απορία,γιατί η DRAM Frequency έγινε 400ΜΗz από 800ΜΗz???? :confused:

Στα 800mhz δουλεύουν οι μνήμες σου. DDR2=Double Data Rate, οπότε 400Χ2=800:)

edit :

Αν δεις το bios compiled date στο site της Abit λέει :26/05/08. Ότι λεέι και το cpu-z του φίλου δηλ. Από την άλλη δε ξέρω, γιατί κι' εγω το 16 φοράω αλλά εχω την εντύπωση πως μου λέει την ίδια ημερομηνία. Δεν είμαι σπίτι για να το τσεκάρω.

Τα c1e, eist κ.τ.λ. πως τα έχεις ; Παίξε λίγο με αυτά on και off να δείς τι γίνεται.

Τρία πουλάκια κάθονταν :T::tomato:

Είναι Power Saving Options, δηλαδή όταν στεσάρετε το σύστημά σου ανεβοκατεβάζουν τον πολλαπλασιαστή ανάλογα με τον φόρτο εργασίας. Όταν κάνουμε overclocking τα έχουμε απενεργοποιημένα για προφανής λόγους. Γενικά να φροντίζεις να μην έχει στο auto επιλογές γιατί κάνουν overvoltage πολλές φορές. Η μητρική σου είναι πολύ καλή, έχει γραφτεί μπόλικο υλικό στο Internet. Ψάξε και προπαντός RTFM.:)

Καλησπέρα παιδιά,λοιπόν,έκανα disable τα C1E και EIST και τελικά με άφησε να αλλάξω το multi όμως από εκείνη τη στιγμή,άρχισε να παίζει μόνο του με τα volt της cpu...

Eγώ είχα βάλει τάση 1,42V και αυτό ήταν στα 1,38V. Τέσπα,γενικά αφού το έβαλα στο 400*7 κ πήρα κάποιες μετρήσεις,είδα πως το σύστημα κολλάει

όταν έκανα stretch παρόλο που δεν ανέβαζε θερμοκρασία πάνω απο 63 βαθμούς.

Γι΄ αυτό γύρισα στις παλιές ρυθμίσεις και θα το αφήσω εκεί,με ικανοποιεί.Έτσι έκανα τα C1E και EIST πάλι auto.

Ωστόσο έχω ένα πρόβλημα γιατί συνεχίζει και ρυθμίζει μόνο του τα volt της cpu.Αυτό να μπορούσα να φτιάξω μόνο θα ήταν όλα καλά.

Άρα έχουμε:

Fsb:400*6

Ram: 4-4-4-12 στα 1:1.00

Ram Volt:2V

Cpu Volt: 1.37V-1.3

δωσε στο Nb λιγο ρευματακι και θα δεις οτι θα σταματησει να κολλαει! φιλε μου καλοπροαιρετα στο λεω: μην βαριεσαι και αφιερωσε λιγο χρονο να μαθεις να clockαρεις σωστα! αν θες οποιαδηποτε βοηθεια pm για msn!:yes4:

Δεν βαριέμαι,απλά όταν δεν ξέρεις τίποτα είναι λίγο δύσκολο να θες να πετύχεις μεγάλα αποτελέσματα.

Δοκίμασα να δώσω τάση κ την έφτασα στα 1,48V αλλά δεν άλλαξε κάτι.Πάλι έκανε ρύθμιση μόνο του στα 1,44V.

Τελικά με τα παρακάτω αποτελέσματα δεν είμαι ευχαριστημένος κ τα ξανάλλαξα,τώρα τα έχω:

Fsb:350*7

Cpu Volt: 1.44V (ρυθμίζεται μόνη της στα 1,42V)

Μακάρι να μπορούσα να βρω ποιο θα ήταν το ιδανικό αλλά μου φαίνεται δύσκολο κ δεν ξέρω τον τρόπο.

Επίσης θέλω να ρωτήσω αν υπάρχει κανένα πρόγραμμα για να ρυθμίσω τις στροφές από το ανεμιστηράκι της cpu γιατί κάνει αρκετό θόρυβο.

Αυτό που περιγράφεις με την πτώση να είναι χαμηλότερη από αυτή που δίνεις, δεν είναι πρόβλημα. Είναι η προβλεπόμενη συμπεριφορά της μητρικής. Κάτι σα σύστημα προστασίας του επεξεργαστή σου. Η δική μου IP35PRO έχει 0,04V vdroop

Με τον ανεμιστήρα θα σου έλεγα να μην πειραματιστείς. Από τη στιγμή που ψάχνεσαι και δίνεις και παραπάνω τάση στον επεξεργαστή, ο ανεμιστήρας ξέρει καλύτερα τι να κάνει από μόνος του.

Επειδή σου είπα να απενεργοποιήσεις τα C1E και EIST προκειμένου να ξεκολλήσουμε το multi, πρέπει να σου πω και τι χάνεις έχοντας τα απενεργοποιημένα.

Όταν αυτά είναι enabled, τότε ο επεξεργαστής σου ρίχνει την εργοστασιακή του συχνότητα όταν βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας. Μόλις εσυ θες να κάνεις μια απαιτητική εργασία, τότε ο χρονισμός επανέρχεται στην ονομαστική συχνότητα και ισχύς που χρειάζεσαι είναι πάλι εκεί.

Οπότε πρέπει να προσμετρήσεις το πως χρησιμοποιείς τον υπολογιστή σου. Αν για παράδειγμα τον αφήνεις ανοικτό πολλές ωρες για να ανεβοκατεβάζει, να ξέρεις ότι θα καταναλώνει λιγότερο, θα είναι πιο ήσυχος και πιο δροσερός με τα C1E και EIST enabled. Γενικά σκέψου τι σου ταιριάζει καλύτερα.

Η τάση που δίνεις εξακολουθεί να μου φαίνεται μεγάλη. Αν τώρα δοκίμασες με λιγότερη (όπως είπαμε) και δεν είσαι σταθερός, δε μπορώ να σου πω κάτι άλλο.

Δεν βαριέμαι,απλά όταν δεν ξέρεις τίποτα είναι λίγο δύσκολο να θες να πετύχεις μεγάλα αποτελέσματα.

Δοκίμασα να δώσω τάση κ την έφτασα στα 1,48V αλλά δεν άλλαξε κάτι.Πάλι έκανε ρύθμιση μόνο του στα 1,44V.

Τελικά με τα παρακάτω αποτελέσματα δεν είμαι ευχαριστημένος κ τα ξανάλλαξα,τώρα τα έχω:

Fsb:350*7

Cpu Volt: 1.44V (ρυθμίζεται μόνη της στα 1,42V)

Μακάρι να μπορούσα να βρω ποιο θα ήταν το ιδανικό αλλά μου φαίνεται δύσκολο κ δεν ξέρω τον τρόπο.

Επίσης θέλω να ρωτήσω αν υπάρχει κανένα πρόγραμμα για να ρυθμίσω τις στροφές από το ανεμιστηράκι της cpu γιατί κάνει αρκετό θόρυβο.

γιατι δεν ακους τι σου λεμε φιλε μου? μην δινεις τοση ταση στον επεξεργαστη για τοσο μικρη συχνοτητα που τον εχεις τωρα! αδικα τον ζοριζεις! σ ξαναλεω δωσε λιγο ρευμα στο northbridge και θα δεις πως θα ανεβει ο επεξεργαστης σου με πολυ λιγοτερο ρευμα απο το 1.4! στο northbridge δωσε γι'αρχη 1.35 και βλεπουμε!

edit: μου φαινεται η abit το northbridge voltage το λεει mch voltage

edit 2: vtt βαλε 1.3v

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.