Jaco Οκτώβριος 30, 2009 #21 Οκτώβριος 30, 2009 Τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν σε ένα πρόγραμμα δεν οφείλονται όμως στην γλώσσα... οφείλονται σε αυτόν που την χρησιμοποιεί και φυσικά αν έχει κάποιο bug η βιβλιοθήκη ή ο linker, o assembler κτλ... δηλαδή είτε γράψεις σε vb, είτε σε c μπορείς να μην έχεις κανένα πρόβλημα... πάντως η vb σηκώνει μεγάλα projects, αλλά οι περισσότεροι δεν χρησιμοποιούν σωστά τις δυνατότητές της... αν εξαιρέσεις ότι έχει σοβαρό πρόβλημα με το multi-threading δηλαδή, λόγο του ότι την εγκατέλειψε η ms και δεν υποστηρίζει φυσικά δυνατότητες του oop (γι' αυτό υπάρχουν όμως κόλπα), δεν υπάρχει κάτι που να μην μπορεί να κάνει... τουλάχιστον δεν έχω βρει κάτι... Εγώ την basic τη δούλευα 86-87 8088, 640ΚΒ ram, dos, hercules και κίτρινη-μαύρη οθόνη...?
Cube8 Οκτώβριος 30, 2009 #22 Οκτώβριος 30, 2009 Συμφωνώ με τον Jaco ότι δεν υπάρχει κατώτερη ή ανώτερη γλώσσα. Όντως οποιαδήποτε γλώσσα και να χρησιμοποιήσει κάποιος, μπορεί να κάνει ακριβώς τα ίδια πράγματα, αλλά με διαφορετικό τρόπο. Ακόμη και με assembly! :drool:Ουσιαστικά είναι θέμα προτίμησης και ποια θα συνηθίσει.Και δεν έχει σημασία αν έχει σταματήσει η υποστήριξη της γλώσσας. Ακόμη κι αν έχει "πεθάνει", μπορείς άνετα να συνεχίσεις να γράφεις. Με έναν σωστό installer, εγκαθιστάς τις απαραίτητες βιβλιοθήκες και το πρόγραμμα θα δουλεύει (θεωρητικά) σε όλα τα λειτουργικά Windows. Για το χρήστη, το αποτέλεσμα είναι που μετράει.Τώρα, για το από πού πρέπει να ξεκινήσεις... Θα έλεγα να τις δοκιμάσεις όλες (να πάρεις μια γεύση εννοώ) και κράτα αυτήν που σου αρέσει. Αν σου αρέσουν 2, γράφε και στις 2.
crmaris Οκτώβριος 30, 2009 #23 Οκτώβριος 30, 2009 Τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν σε ένα πρόγραμμα δεν οφείλονται όμως στην γλώσσα... οφείλονται σε αυτόν που την χρησιμοποιεί και φυσικά αν έχει κάποιο bug η βιβλιοθήκη ή ο linker, o assembler κτλ... δηλαδή είτε γράψεις σε vb, είτε σε c μπορείς να μην έχεις κανένα πρόβλημα... πάντως η vb σηκώνει μεγάλα projects, αλλά οι περισσότεροι δεν χρησιμοποιούν σωστά τις δυνατότητές της... αν εξαιρέσεις ότι έχει σοβαρό πρόβλημα με το multi-threading δηλαδή, λόγο του ότι την εγκατέλειψε η ms και δεν υποστηρίζει φυσικά δυνατότητες του oop (γι' αυτό υπάρχουν όμως κόλπα), δεν υπάρχει κάτι που να μην μπορεί να κάνει... τουλάχιστον δεν έχω βρει κάτι...8088, 640ΚΒ ram, dos, hercules και κίτρινη-μαύρη οθόνη...? μην ξεχνάς και τον παράγοντα ταχύτητα. Για δοκίμασε να γράψεις ένα πρόγραμμα προσομοίωσης δικτυακής κίνησης και ανάλογων αλγορίθμων σε java και θα δεις τι εννοώ. Το πρόγραμμα που ανέπτυξα σε Delphi αντέχει προσομοίωση μέχρι και 1000 nodes (ίσως και παραπάνω) ενώ ένα παρόμοιο πρόγραμμα που έφτιαξε ένας συνεργάτης σε Java ίσα που άντεχε για μέχρι 20-30 nodes. Και δεν έφταιγε η τεχνική που ακολούθησε (σε μερικους αλγόριθμους ακολουθήσαμε την ίδια προσέγγιση) αλλά το ότι η Java είναι πάρα πολύ αργή. 'Αρα δεν έχουν όλες οι γλώσσες τις ίδιες δυνατότητες.. ps. Επαιξα πάνω σε 8086 και 8088 με CGA και Hercules αλλά η μεγάλη αγάπη ήταν ο Atari 1040 STF (και μετά ο Amstrad 6128 με το CP/M).
Jaco Οκτώβριος 30, 2009 #24 Οκτώβριος 30, 2009 Cube8, αυτό που λες θεωρητικά γίνεται και έτσι πρέπει να είναι, αλλά στην πράξη δυστυχώς δεν συμβαίνει, κυρίως για όχι για τεχνικές δυσκολίες, αλλά από θέμα χρόνου ανάπτυξης... Για παράδειγμα αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις soap και κάνεις consuming σε web services από vb6, ναι μεν υπάρχει το soap toolkit και τα specifications για τα web services, αλλά το toolkit δεν παίζει σωστά και έχει προβλήματα και δεν υπάρχουν wrappers για web services στην vb6... Οπότε ναι μεν μπορείς να το φτιάξεις μόνος σου, αλλά αν είναι να ανακαλύπτεις τον τροχό σε κάθε καινούργια τεχνολογία που βγάζουν, δεν πρόκειται να κάνεις δουλειά... ενώ στην ριμάδα την .net απλά κάνεις ένα add web reference και έχεις το object στα χέρια σου με δυο κλικ... Γι' αυτό τσαντίζομαι... επειδή η γλώσσα δεν είναι νεκρή, απλά κάποιοι αποφάσισαν να την πεθάνουν και το έχουν καταφέρει... από την άλλη όμως, γι' αυτό πρέπει να είσαι μέσα σε όλα, οπότε να έχεις πάντα εναλλακτικές λύσεις και να μην σταματάς πουθενά, αφού αρκεί να χρησιμοποιήσεις κάποιο άλλο εργαλείο ή γλώσσα όπου δεν σε παίρνει...crmaris, σίγουρα κάποια γλώσσα είναι πιο δυνατή από κάποια άλλη σε κάποια πράγματα, αλλά όχι overall... δεν ξέρω για τα specifications του project που λες, αλλά είμαι σίγουρος ότι μπορεί να γίνει ακόμα και στην vb... η ταχύτητα μπορεί να μην είναι ίδια στο συγκεκριμένο σκοπό που θέλει η εφαρμογή, αλλά την δυνατότητα την έχει... γι' αυτό όμως πρέπει να ξέρεις να επιλέγεις τα κατάλληλα εργαλεία, για την κατάλληλη δουλειά...
neuromancer Οκτώβριος 31, 2009 #25 Οκτώβριος 31, 2009 Καλώς ή κακώς η ατέλειωτη υπολογιστική ισχύς που έχουμε έδωσε τη δυνατότητα σε πολλές script γλώσσες να γίνουν mainstream γλώσσες. Αυτό σε συνδυασμό με το web programming άλλαξε δραματικά το τοπίο στον προγραμματισμο. Πλέον desktop είναι η client area στο παράθυρο του browser και με κάτι libraries τύπου jQuery κοντεύει να ξαναγραφεί η ιστορία και να αποκτήσουμε ένα νέο ψευδο-VCL σε JacaScript.Προσωπικά βρήκα πολύ πιο αποδοτικό τον γενικό win32 προγραμματισμό με Delphi απότι με C++. Παρόλα αυτά δεν θεωρώ ότι μετά από π.χ. 10 χρόνια θα εξακολουθεί να υφίστατει η Pascal/Delphi, σε αντίθεση με τη C++ και τη Java. Λίγο το web, λίγο οι βλακίες της Borland.... η αίγλη της Delphi έχει ξεθωριάσει ΙΜΗΟ και το αναγνωρίζω παρόλο που με στεναχωρεί. Προσοχή, δεν μειώνω τη γλώσσα, απλά ξεπεράστηκε από τις εξελίξεις. Δεν υφίστανται τόσο οι λόγοι ύπαρξής της γιατί πλέον όλοι γράφουν για το web και για mobile συσκευές και όχι για το win desktop.@Cube8Όταν λέμε μεγάλα project εννοούμε της τάξης των δεκάδων χιλιάδων γραμμών κώδικα και άνω.
Jaco Οκτώβριος 31, 2009 #26 Οκτώβριος 31, 2009 Έτσι έλεγαν και πριν μερικά χρόνια, ότι έρχεται το ξεκαθάρισμα και θα μείνουν κανα δυο γλώσσες και χαρά όλοι μαζί... και τελικά το πράγμα ξέφυγε τόσο που έβγαινε κάθε χρόνο και μια γλώσσα προγραμματισμού... μου φέρανε τις προάλλες να προγραμματίσω κάτι συσκευές της philips και θέλαν prontoscript... πήρα έναν microcontroller της paralax (τον propeller) ήθελε προγραμματισμό με spin... πας να γράψεις flex θες actionscript... να γράψεις web, θες πια php, cgi, html, javascript, css... θέλω να ξεκινήσω να γράφω για iphone, θέλει Objective-C... άλλες συσκευές αυτοματισμού θέλουν κάμποσες ladder script γλώσσες και άλλα πολλά... δηλαδή έλεος... έχουν χάσει την μπάλα και αυτοί...
neuromancer Οκτώβριος 31, 2009 #27 Οκτώβριος 31, 2009 Objective-C... άστα να πάνε... Ευτυχώς η Delphi και το Win programming ήταν μεγάλο σχολείο και μπόρεσα και ξελάσπωσα έναν ταλαίπωρο που έπεσε στα βαθιά με iPhone apps.Delphi for PHP anyone ?
crmaris Οκτώβριος 31, 2009 #28 Οκτώβριος 31, 2009 εγώ ξέρω να πω παιδιά ότι επειδή γερνάν τα μυαλά μας κιόλας και επειδή δεν είμαι επαγγελματίας programmer (και ούτε θέλω να γίνω κιόλας) για μένα αρκεί η Delphi και άντε και η Java (εξαιρούνται web γλώσσες βέβαια, php κτλ., γιατί και αυτές χρειάζονται σε συνδυασμό με τις παραπάνω). Την C δε θέλω ούτε να την ακούσω πια.. Με την Ο-C θυμήθηκα και το Next. Τη μηχανηματάρα ήταν αυτή για τότε. Πολλά χρόνια μπροστά γιαυτό άλλωστε και δεν έπιασε.
Cube8 Οκτώβριος 31, 2009 #29 Οκτώβριος 31, 2009 Ούτε εγώ είμαι επαγγελματίας προγραμματιστής.Συμφωνώ στο θέμα ταχύτητας. Στο θέμα των εργαλείων όμως δε θα συμφωνήσω... Αν συνεχίζεται η βελτίωση μιας γλώσσας, συνήθως προστίθενται νέα εργαλεία. Άρα, δε μπορούμε να συγκρίνουμε μια γλώσσα με βάση τα εργαλεία του IDE της. Π.χ. Η RealBasic που προανέφερα είναι ουσιαστικά μια αναγεννημένη έκδοση της VB. Το IDE της είναι όμοιο, ο κώδικας πανοποιότυπος και τα εργαλεία βελτιωμένα. Οπότε μπορούμε να πούμε ότι η VB ζει (μέσω της RealBasic).@neuromancerΘα σε πληροφορήσω φίλτατε ότι το inhouse πρόγραμμα για την οργάνωση της εταιρίας μου είναι φτιαγμένο σε Delphi 6 και έχει εκατοντάδες χιλιάδες γραμμές κώδικα (μπορεί να έχει φτάσει το εκατομμύριο :hang3: δεν είμαι σίγουρος - είναι τεράστιο πάντως) και το οποίο το συντηρεί ο προϊστάμενός μου (δουλεύω στο τμήμα IT). Σε πληροφορώ λοιπόν ότι η Delphi "τα παίζει" αρκετές φορές που πάει να κάνει compile το project.Το πρόγραμμα της υπογραφής μου είναι περίπου 10-11.000 γραμμές. Η VB συμπεριφέρεται άψογα, προς το παρόν. Δεν ξέρω ακόμα (αν έχει) ποια είναι τα όριά της.
Jaco Οκτώβριος 31, 2009 #30 Οκτώβριος 31, 2009 Αν τα παίζει η delphi κατά το compile σημαίνει ότι βρίσκει κάποιο σφάλμα ή υπάρχει πρόβλημα στην εγκατάστασή της... κανένας από τους γνωστούς compilers και linkers, δεν έχει πρόβλημα ή είναι buggy...
neuromancer Οκτώβριος 31, 2009 #31 Οκτώβριος 31, 2009 Με την Ο-C θυμήθηκα και το Next. Τη μηχανηματάρα ήταν αυτή για τότε. Πολλά χρόνια μπροστά γιαυτό άλλωστε και δεν έπιασε.Ναι αλλά το OS του είναι η βάση του τωρινού Mac OS.
Cube8 Οκτώβριος 31, 2009 #32 Οκτώβριος 31, 2009 Αν τα παίζει η delphi κατά το compile σημαίνει ότι βρίσκει κάποιο σφάλμα ή υπάρχει πρόβλημα στην εγκατάστασή της... κανένας από τους γνωστούς compilers και linkers, δεν έχει πρόβλημα ή είναι buggy...Ίσως απλά να έφτασε στα όριά της...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.