Jump to content

Εκμάθηση Delphi

diam

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Μαθαίνω Delphi απο το site Delphi.about.com στο οποίο τα βασικά μαθήματα είναι για win32

Τα έχω ολοκληρώσει. Τώρα θέλω να μάθω oop προγραμματισμό. Να προχωρήσω στα αντίστοιχα μαθήματα για oop σε win32 η είναι χαμένος κόπος και μετά για να μπώ στην net πρέπει να ξαναμαθαίνω πραγματα απο την αρχή; Θέλω να πω μήπως στο σημείο που είμαι τώρα πρέπει να στραφώ κατευθείαν στην delphi για net.

Ευχαριστώ.

Γιατί ακριβώς μαθαίνεις Delphi?

Ειδικά αν σκοπεύεις πας σε .NET δεν νομίζω να σου χρειαστεί...

Η θεωρία του OOP παντού ίδια αλλά το Win32 δουλεύει αρκετά πιό διαφορετικά από το .ΝΕΤ.

Νομίζω είναι πολύ πιο εύκολο να μάθεις OOP μέσω .ΝΕΤ παρά μέσω Win32 μέσω C++ και Delphi.

Μα η Delphi υποστηρίζει πλήρως το NET(delphi 2010) και ταυτόχρονα είναι απο τις λίγες γλώσσες γρήγορης ανάπτύξης που υποστηρίζει και Win32

kallileo

Η θεωρία του OOP παντού ίδια αλλά το Win32 δουλεύει αρκετά πιό διαφορετικά από το .ΝΕΤ.

Κρατάω αυτό

Μα η Delphi υποστηρίζει πλήρως το NET(delphi 2010) και ταυτόχρονα είναι απο τις λίγες γλώσσες γρήγορης ανάπτύξης που υποστηρίζει και Win32

kallileo

Κρατάω αυτό

Έχω πολύ καιρό να ακούσω κάποιον να ασχολείται με Delphi...

Η μεγάλη διαφορά στον managed(.NET) και unmanaged(Win32) code είναι στον τρόπο που γίνεται διαχείριση μνήμης που στο .NET γίνεται σχεδόν αυτόματα.

Κατά τα άλλα υπάρχουν μικροδιαφορές π.χ σε inheritance αλλά όχι τραγικά πράγματα.

Δες εδώ:

http://www.davidtan.org/what-is-managed-code-and-unmanaged-code/

http://blogs.msdn.com/brada/archive/2004/01/09/48925.aspx

Μαθαίνω Delphi απο το site Delphi.about.com στο οποίο τα βασικά μαθήματα είναι για win32

Τα έχω ολοκληρώσει. Τώρα θέλω να μάθω oop προγραμματισμό. Να προχωρήσω στα αντίστοιχα μαθήματα για oop σε win32 η είναι χαμένος κόπος και μετά για να μπώ στην net πρέπει να ξαναμαθαίνω πραγματα απο την αρχή; Θέλω να πω μήπως στο σημείο που είμαι τώρα πρέπει να στραφώ κατευθείαν στην delphi για net.

Ευχαριστώ.

ψηνόμουν να μάθω λίγο delphi.. και μου φάνηκε καλό site :) μέσα από την απορία σου με βοήθησες

thx :)

Μια χαρά είναι η delphi, πολύ δυνατό εργαλείο και το embarcadero είναι αυτή την στιγμή το μοναδικό framework που ήδη έχει κάνει embed τα apis ακόμα και από τα win 7... μάλιστα πολλοί devs (προερχόμενοι από basic), έχουν αρχίσει να μεταπηδούν από ms σε delphi/borland για desktop εφαρμογές... προσωπικά προβλέπω, ότι το ίδιο θα συμβεί και με πολλούς C/C++ devs και βασικά μετά από πολύ μελέτη και στην εταιρία που δουλεύω, έχουμε καταλήξει, ότι το embarcadero θα είναι το επόμενο ide μας...

Βασικά, αν και είμαι υπέρ του να ξέρεις πολλές γλώσσες προγραμματισμού, θα σου έλεγα να αποφασίσεις πρώτα σε τι πεδίο εφαρμογών θα κινηθείς... σε web, σε desktop, σε data-management, σε client/server, σε animation, κτλ κτλ... όταν αποφασίσεις με τι θέλεις να ασχοληθείς, τότε είναι πιο εύκολο να σου δωθεί απάντηση με τι να ξεκινήσεις...

με την Delphi μπορείς να κάνεις τα πάντα και είναι μια πολύ φιλική προς τον programmer γλώσσα. Προσωπικά την προτιμώ έναντι της C++ και της Java για διαφορα μεγάλα projects που έχω δουλέψει. Με το που αποφασίσω να ρίξω ένα format στο main pc και βάλω και 7αρια θα δοκιμάσω και την 2010 version να δω τι ψάρια πιάνει. Αν και από ότι λέγεται οι μεγάλες διαφορές θα φανούν στην επόμενη ver (σε σχέση με τις εκδόσεις της Borland).

εδώ ένα ακόμη tutorial

http://101.lv/learn/delphi/

Delphi for evaaaar και εδώ για win32 apps. Όταν ο προγραμματισμός γίνεται απόλαυση.

Βέβαια, μετά τα απειρα λάθη της Borland, ο κόσμος δεν είναι όπως παλιά καθώς πολλοί developers την έκαναν προς VS C# μεριά. Η embarcadero φαίνεται να κάνει καλή δουλειά πάντως. Δυστυχώς όμως η MS όπου μπορεί βάζει εμπόδια. π.χ. σε win mobile όπου απλά δεν έχει Delphi εκτός αν βγάλεις τα μάτια σου.

Το 2010 στα 7άρια πάει καλά πάντως.

Επίσης απόσο θυμάμαι, πάντα στο CD υπήρχε dev guide σε PDF.

Το help λίγο με χαλάει (αχώνευτο microsoftικό help) - καμμιά σχέση με το παλιό κοφυφαίο borland help της v.7.

Πάντως βλέπω (με χαρά) ότι υπάρχουν παλιοσειρές delphiκοί εδώ μέσα. Για στήστε ένα poll να μετρηθούμε.

Όπως λέει και ο Jaco η embarcadero έχει κάνει προσπάθεια η Dephi να υποστηρίζει όλα τα Windows και παράλληλα οι προγραμματιστές win32 να προγραμματίσουν κατευθείαν σε net χωρίς να απαγοητεύτουν(βλέπε vb6 - vb.net). Γιαυτό και αυτός που γράφει τα tutorials στο delphi.about.com συμβουλεύει ακόμα και αυτούς που θέλουν να μπούν στην net να διαβάσουν τα tuts που είναι για win32. Ουσιαστικά δεν αλλάζει η γλώσσα.

Συμφωνώ ότι πολλοί απο basic έχουν αρχίσει να μεταπηδούν σε delphi. Ένας απο αυτούς είμαι και γώ, αλλά όχι μόνο για Desktop εφαρμογές αλλά σαν μια ευέλικτη γλώσσα γενικού σκοπού που μπορεί να κάνει σχεδόν τα πάντα(και γιατί οχι μέτα απο όλα τα παραπάνω χαρακτηριστίκά της; ).

Λίγο offtopic... αλλά δε θα ήταν καλύτερα να πας από delphi σε RealBasic, για να μη μπλέξεις με .Net? Απ'όσο είδα σε μερικά reviews, είναι σχεδόν ίδια με τη VB6 (στην οποία γράφω ακόμα) και προσωπικά σκέφτομαι να πάω εκεί...

H σύνταξη είναι ίδια, αλλά είναι τελείως διαφορετική...

Για παράδειγμα δεν ισχύουν πλέον οι standard functions της vb και πλέον τα κάνεις όλα από τα properties των objects ή από classes... πχ ψάξε τις διαφορές στο string manipulation για να καταλάβεις μερικές από τις διαφορές... υπάρχουν ένα σωρό migration guides από vb6 σε vb .net για να καταλάβεις το χάος...

Λίγο offtopic... αλλά δε θα ήταν καλύτερα να πας από delphi σε RealBasic, για να μη μπλέξεις με .Net? Απ'όσο είδα σε μερικά reviews, είναι σχεδόν ίδια με τη VB6 (στην οποία γράφω ακόμα) και προσωπικά σκέφτομαι να πάω εκεί...

Μα πήγα είδη απο vb6 σε Dephi. Να ξαναπάω σε τώρα σε vb?¨

Η Dephi είναι oop γλώσσα. H vb6 όχι. Η Real δεν ξέρω.

Η VB είναι άρπα-κόλλα γλώσσα. Ευκολη μεν για να κάνεις γρήγορα σχετικά απλά πράγματα αλλά αν πας σε μεγάλα project απλά είσαι χαμένος από χέρι.

Cube8, νόμιζα ότι έλεγες για .net...

@diam, κάτσε με την delphi... ότι καλύτερο παίζει αυτή την στιγμή και θα γίνει ακόμα καλύτερη τα επόμενα χρόνια... έχουν πέσει πολλά λεφτά και ανάπτυξη από την embarcadero και το community είναι στα καλύτερα του και όσο πάει αυξάνει, γιατί πολύς κόσμος που δεν ασχολείται με web apps, φεύγει από την ms... τέλος, μπορείς να βρεις πλέον vcl components ακόμα και για το πιο απίθανο πράγμα...

Η VB είναι άρπα-κόλλα γλώσσα. Ευκολη μεν για να κάνεις γρήγορα σχετικά απλά πράγματα αλλά αν πας σε μεγάλα project απλά είσαι χαμένος από χέρι.

Δε θα το έλεγα άρπα-κόλλα... Για πόσο μεγάλα project μιλάς? Έχω δει αρκετά καλά προγράμματα, μικρά & μεγάλα. Π.χ. θυμάμαι τη σουίτα Solarwinds που ήταν φτιαγμένη σε VB6 και δε μου φαίνεται για μικρό project.

Ρίξε μια ματιά στον τηλεφωνικό κατάλογο (που έφτιαξα εγώ) της υπογραφής μου και πες μου τη γνώμη σου... Δε θα το έλεγες ούτε μεγάλο ούτε μικρό project.

Η vb6 για μένα ήταν και είναι η χειρότερη γλώσσα για να μάθει κανείς προγραμματισμό λόγο του οτι δεν μοιάζει με καμία άλλη και λόγο των

υποτειθέμενων ευκολιών που είχε. Δυστυχός επένδυσαν πολλοί που τώρα τραβάνε τα μαλλιά τους. Πάντως η Micro$oft έπρεπε να σεβαστεί όλους

αυτούς τους προγραμματιστές και να την αναβαθμίζει άσχετα με το Net. Αλλά έτσι δεν θα προωθούνταν καλά η vb.net και κατεπέκταση το net.

Πάντως τώρα η vb6 είναι παρελθόν.

Για την DELPHI

--------------

Αν και θέλω να την υποστηρίξω, για να μήν πάρουμε στο λαιμό μας άτομα που θα διαβάσουν αυτό το θέμα και την θεωρήσουν σαν την

σούπερ γλώσσα, να καταλήξουμε καλύτερα στο αρχικό οτι είναι απο τα καλύτερα εργαλεία για Desktop εφαρμογές και Win32 και ότι η μεταπήδηση σε Net είναι εύκολη. Τώρα για το Net στην γλώσσα καλώς η κακώς τα πράγματα είναι ακόμα ρευστά.

Περιμένω και γω την επόμενη έκδοση με αγωνία.

H VB θεωρείται ως morons language από τους professional programmers. Η Delphi απλά τα σπάει. Με αυτήν έκανα program 20000 γραμμών κώδικα (χώρια της βιβλιοθήκες που μπορεί να είναι και 30000) και όλα τρέχουν ρολόι και το πιο καλό μπορώ και το ελέγχω-συντηρώ άνετα.

Προσωπικά το μετανιώνω πικρά που αναγκαστικά ωθούμε προς Java αλλά η Delphi θα παραμείνει η κύρια γλώσσα μου για win32 εφαρμογές (αν προκύψει κάτι μελλοντικά).

Για όποιον θέλει να ξεκινήσει σοβαρά να προγραμματίζει την προτείνω ανεπιφύλακτα!

Θα διαφωνήσω ότι η basic είναι κατώτερη... προσωπικά την ξέρω από 1985 που είχα ξεκινήσει με την gw-basic και ήταν η πρώτη γλώσσα που έμαθα σαν πιτσιρικάς, αλλά εκτός από συναισθηματικά δεμένος μαζί της, είναι από τις πιο παλιές γλώσσες και πιο χρησιμοποιημένες... μην ξεχνάμε ότι η vb ήταν πάρα πολλά χρόνια το πιο rad εργαλείο που υπήρχε στην αγορά και ο μοναδικός λόγος που έπαψε να ισχύει αυτό, ήταν επειδή η ms έκανε ένα από τα μεγαλύτερα και επαναλαμβανόμενα λάθη της, δηλαδή την εγκατέλειψε για κάτι κατώτερο...

Επειδή έχω περάσει σχεδόν από όλες τις γλώσσες και τις παραλλαγές τους, ανάμεσα στα δεκάδες frameworks και implementations, πρέπει να πω ότι όταν κάποιος είναι προγραμματιστής και κυρίως σκέφτεται να ασχοληθεί επαγγελματικά στο μέλλον με το αντικείμενο, δεν πρέπει να έχει γλώσσα, είναι λάθος... πρέπει να τις ξέρει σχεδόν όλες και ανάλογα με την δουλειά που έχει να αντιμετωπίσει να χρησιμοποιεί την κατάλληλη... σαν πρώτη γλώσσα ιδανικά για μένα θα ήταν η C, αλλά επειδή για κάποιο λόγο έχει επικρατήσει ότι είναι δύσκολη γλώσσα, η delphi είναι μια καλή εναλλακτική... η vb δυστυχώς πέθανε και δεν φαίνεται να έχει γυρισμό...

Ουσιαστικά όμως, καμία γλώσσα δεν είναι καλύτερη από την άλλη... σε γενικές γραμμές ότι κάνεις με την μια κάνεις και με την άλλη... εξάλλου η γλώσσα είναι η σύνταξη, από εκεί και πέρα οι βιβλιοθήκες, τα apis και τα frameworks, είναι που δίνουν τις πραγματικές λειτουργίες και δυνατότητες... οπότε τι να γράφεις σε C++ τι σε delphi, από την στιγμή που υπάρχει το tcl και το vcl από πίσω, το ίδιο είναι... επίσης τι να γράφεις σε vb τι σε vc το windows api μπορείς να το χρησιμοποιήσεις, απλά με άλλο τρόπο... τι να γράφεις σε borland c++ τι σε qt, κάνεις το ίδιο πράγμα με άλλες βιβλιοθήκες... τι να γράφεις σε javascript τι σε actionscript, πάλι ajax και xml θα χρησιμοποιήσεις για τα tcp connections... παρόμοια είτε γράψεις cgi, είτε php, είτε perl το ίδιο αποτέλεσμα θα έχεις... από την άλλη όμως αν ξέρεις c, δεν σημαίνει ότι μπορείς να γράψεις και σε unix και σε win, αν θες να κάνεις κάτι ουσιαστικό πέρα από την standard lib... οπότε καλό είναι να ξέρεις όσα περισσότερα μπορείς και να μπορείς να επιλέγεις το σωστό εργαλείο για την κατάλληλη δουλειά...

Θα διαφωνήσω ότι η basic είναι κατώτερη... προσωπικά την ξέρω από 1985 που είχα ξεκινήσει με την gw-basic και ήταν η πρώτη γλώσσα που έμαθα σαν πιτσιρικάς, αλλά εκτός από συναισθηματικά δεμένος μαζί της, είναι από τις πιο παλιές γλώσσες και πιο χρησιμοποιημένες... μην ξεχνάμε ότι η vb ήταν πάρα πολλά χρόνια το πιο rad εργαλείο που υπήρχε στην αγορά και ο μοναδικός λόγος που έπαψε να ισχύει αυτό, ήταν επειδή η ms έκανε ένα από τα μεγαλύτερα και επαναλαμβανόμενα λάθη της, δηλαδή την εγκατέλειψε για κάτι κατώτερο...

Επειδή έχω περάσει σχεδόν από όλες τις γλώσσες και τις παραλλαγές τους, ανάμεσα στα δεκάδες frameworks και implementations, πρέπει να πω ότι όταν κάποιος είναι προγραμματιστής και κυρίως σκέφτεται να ασχοληθεί επαγγελματικά στο μέλλον με το αντικείμενο, δεν πρέπει να έχει γλώσσα, είναι λάθος... πρέπει να τις ξέρει σχεδόν όλες και ανάλογα με την δουλειά που έχει να αντιμετωπίσει να χρησιμοποιεί την κατάλληλη... σαν πρώτη γλώσσα ιδανικά για μένα θα ήταν η C, αλλά επειδή για κάποιο λόγο έχει επικρατήσει ότι είναι δύσκολη γλώσσα, η delphi είναι μια καλή εναλλακτική... η vb δυστυχώς πέθανε και δεν φαίνεται να έχει γυρισμό...

Ουσιαστικά όμως, καμία γλώσσα δεν είναι καλύτερη από την άλλη... σε γενικές γραμμές ότι κάνεις με την μια κάνεις και με την άλλη... εξάλλου η γλώσσα είναι η σύνταξη, από εκεί και πέρα οι βιβλιοθήκες, τα apis και τα frameworks, είναι που δίνουν τις πραγματικές λειτουργίες και δυνατότητες... οπότε τι να γράφεις σε C++ τι σε delphi, από την στιγμή που υπάρχει το tcl και το vcl από πίσω, το ίδιο είναι... επίσης τι να γράφεις σε vb τι σε vc το windows api μπορείς να το χρησιμοποιήσεις, απλά με άλλο τρόπο... τι να γράφεις σε borland c++ τι σε qt, κάνεις το ίδιο πράγμα με άλλες βιβλιοθήκες... τι να γράφεις σε javascript τι σε actionscript, πάλι ajax και xml θα χρησιμοποιήσεις για τα tcp connections... παρόμοια είτε γράψεις cgi, είτε php, είτε perl το ίδιο αποτέλεσμα θα έχεις... από την άλλη όμως αν ξέρεις c, δεν σημαίνει ότι μπορείς να γράψεις και σε unix και σε win, αν θες να κάνεις κάτι ουσιαστικό πέρα από την standard lib... οπότε καλό είναι να ξέρεις όσα περισσότερα μπορείς και να μπορείς να επιλέγεις το σωστό εργαλείο για την κατάλληλη δουλειά...

Εγώ την basic τη δούλευα 86-87 (είσαι πιο παλιός :) ) και όπως και σένα και μένα ήταν η πρώτη γλώσσα που έμαθα. Εγώ διαφωνώ στο ότι καμιά γλώσσα δεν είναι καλύτερη από την άλλη. Για μένα υπάρχουν οι ανώτερες γλώσσες με τις οποίες μπορείς να γράψεις ένα πρόγραμμα επαγγελματικών προδιαγραφών (χωρίς memory holes, εύκολα διαχειρίσιμο κτλ) όπως C++, Delphi και κατώτερες γλώσσες που είναι για μικρά σε έκταση projects (εκεί κατατάσσω την VB).

Και υπάρχει και η Java όπου για να κάνεις κάτι πρέπει να μάθεις πρώτα πως τετραγωνίζεται ο κύκλος :tomato:. Ιδιαίτερα όταν δουλεύεις σε robotic projects και artificial intelligence.

ps. Νομίζω ότι θα συμφωνήσεις στο ότι ακόμη και οι επαγγελματίες προγραμματιστές έχουν κλίση προς μερικές γλώσσες και προσπαθούν να χρησιμοποιούν αυτές όταν το επιτρέπουν οι περιστάσεις. Σε περίπτωση που χρειαστεί βέβαια, δουλεύουν τα πάντα γιατί η κεντρική ιδέα και η λογική του προγραμματισμού είναι η ίδια. Μόνο οι εντολές και τα APIs αλλάζουν απλός.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.