Jump to content



ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΕ ΝΑ ΚΑΝΩ OVERCLOCKING....


giorgos_7

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΠΑΙΔΙΑ,ΕΙΜΑΙ ΑΡΧΑΡΙΟΣ ΣΤΟ OVERCLOCKING ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ........

ΕΧΩ CPU:INTEL CORE 2 DUO 6550 2.33 GHz

RAM:2GB ΣΤΑ 800 MHz

MOTHERBOARD: ASUS P5KC

ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΟ:550W

GBU :8600GTS ΣΤΑ 512MB

WINDOWS XP PROFESSIONAL

ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΝΩ OVERCLOCKING ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΝΑ ΑΥΞΗΣΩ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ;;;;

Για να μπορέσεις να κάνεις υπερχρονισμό (ή overclocking, το ίδιο είναι), πρέπει να μάθεις να διαβάζεις. Να διαβάζεις πολλά κατεβατά. Και να δοκιμάζεις. Συνέχεια. Μόνο με προσωπική εργασία και πολλές δοκιμές θα μπορέσεις να καταφέρεις κάτι. Να έρθω εγώ και να σου πω κάνε 1,2,3 βήματα και ανέβασε 50% τον επεξεργαστή σου, δε θα ωφεληθείς καθόλου. Δε θα μάθεις κάτι. Ο υπερχρονισμός δεν είναι ψωμί να το βάλεις στο φούρνο να ψηθεί και να mhz δεν είναι στραγάλια.

Σου εύχομαι καλό διάβασμα.

Έχουμε και εδώ θέματα. Δεν είναι αυτό το θέμα. Το θέμα είναι αρχικά να μάθει να σκέφτεται σωστά. Το ψεκάστε σκουπίστε τελειώσατε στον υπερχρονισμό δεν ισχύει. Αν δε διαβάσει δε θα μάθει.

Φίλε Γιώργο καλώς ήρθες. Αν και συμφωνώ με τα παιδιά, θα σου πω μια μικρή αρχή.

Ενας επεξεργαστής σαν τον ΔΙΚΟ σου έχει μια τελική συχνότητα. Αυτή προκύπτει ως εξής. FSB x Multiplier. Εμενα ας πουμε οτι εχει 333 χ 10 = 3.33Ghz. Μεσα στο Bios του συστήματος (πατώντας del στην έναρξη του υπολογιστή), κάπου έχει εξελιγμένες επιλογές. Αν ανεβάσω FSB και το πάω πχ 350, γίνεται 350χ10= 3.5Ghz .

Αυτό είναι μονο κάτι μικρό.

ΟΜΩΣ, όταν πειράζεις το FSB επηρεάζεις και τη μνήμη σου που τρέχει στα 800 δηλαδή 400χ2. Οι ddr2 Μνημες σαν τη δικη σου είναι πάντα χ2.

Δηλαδή πειράζοντας το fsb πιέζεις και τη μνήμη. Αν έτρεχε στα 333χ2 σε μένα (=666-667) τότε θα πάει πχ 350χ2 = 700.

Έρχεται άλλο ερώτημα. Αντέχει; Για μικρές αλλαγές ναι. Πρέπει να διαπιστώσεις αν είναι σταθερό το σύστημα. ΌΤαν δεν είναι σημαίνει πως πρεπει να δώσεις άλλο λίγο ΕΛΑΧΙΣΤΟ ρεύμα στον επεξεργαστή, ή στη μνήμη ή πολύ πιο μετά, στο chipset της μητρικής.

Για αρχή, με πιάνεις; Εξοικειώσου με αυτά τα βασικά μέσω BIOS πάντα. Να ξέρεις πως ρισκάρεις λίγο για αυτό μην παρακάνεις. Ανέβασε 5-10 μονάδες fsb και όχι κατευθείαν ... στο Θεό.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ,ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ......

ΤΟ ΞΕΡΩ ΠΩΣ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ,ΑΛΛΑ ΝΑ,ΜΠΕΝΩ ΣΤΑ BIOS ΚΑΙ ΧΑΝΟΜΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ.ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΝΑ ΑΥΞΗΣΩ ΚΑΙ ΤΙ ΝΑ ΜΕΙΩΣΩ......

ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΠΙΟ ΠΑΛΙΑ ΕΙΧΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ ΞΑΝΑ ΑΛΛΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟ PC ΕΚΛΕΙΝΕ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΕΦΤΑΙΓΕ....

ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΠΑΝΤΩΣ ΝΑ ΜΟΥ ΔΩΣΕΤΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ(ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΩ ,ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΑΛΛΑΖΩ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΕΙΡΑΖΟΝΤΑΣ ΚΑΤΙ)ΘΑ ΗΜΟΥΝ ΕΥΓΝΩΜΩΝ......

ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ,Η RAM ΕΧΕΙ ΚΑΤΙ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΧΡΟΝΙΣΜΟΙ.....

ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ 5-5-5-18,ΤΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ;ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΥΤΕΡΟ,ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ Η' ΜΙΚΡΟΥΣ;

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Μικροί είναι καλύτεροι από θέμα επιδόσεων, αλλά και πάλι αυτό έρχεται σαν συνάρτηση της ταχύτητας. Δηλαδή όταν θα ανεβάσεις την ταχύτητα, θα πρέπει σε κάποιο σημείο να βάλεις και μεγαλύτερους (χειρότερους δηλαδή) χρονισμούς γιατί αλλιώς δε θα αντέχει η ram. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι θα πηγαίνει πιο αργά. Σκέψου το σαν το αυτοκίνητο, με δευτέρα επιταχύνεις καλά αλλά δεν πας πάνω από 90 χιλιόμετρα ας πούμε - θα χρειαστεί να βάλεις τρίτη κάποια στιγμή...

εγω τα εγκατελειψα ολα αυτα υπερχρονισμοι , υδροψηξεις και βρηκα την υγεια μου !!!!

θα τρελενεσε να ανεβασεις mhz να κερδισεις second και να βλεπεις διαοφρες οι οποιες φαινοντε μονο σε μετροπρογραμματα και μονο εκει και δεν προκειτε ποτε να δεις καμια μα καμια διαφορα στη καθημερινη χρηση του υπολογιστη σου !!!

τα παντα ειναι θεμα seconds !!!

ασε που μπορει να καψεις καποια m/b cpu στη καλυτερη καμια μνημη και να στηνεις νεο pc !!

ζυγισε τα ολα και πορεψου !!

Φίλε Γιώργο θα σε βοηθούσα . . . αλλά αυτό το 7άρι στο τέλος του username σου δεν με αφήνει :smoke:

RTFM

Kαλα ρε παιδες μην το φατε το παιδι.Και εγω δεν ηξερα τιποτα απολυτως απο O.C ,ναι διαβασα λιγα πραγματα για "εισαγωγη" αλλα υπηρξαν και ατομα που μου εξηγησαν περισσοτερα εκει που δυσκολευτηκα να τα κατανοησω και μου τα δειξαν και απο κοντα.

Γιωργο κατανοω τη βιασυνη σου ,και εγω ετσι εκανα στην αρχη.

Διαβασε το αρθρο που ποσταρε ο Αστρολαβος και για οτι απορια εχεις στειλε μου ενα pm και θα σου πω τα ολιγα που ξερω.Μη νομιζεις οτι οσοι εχουμε κανει o.c ειμαστε και τιποτα ειδικοι.Οταν τα μαθεις και κατανοησεις τι κανουν τα πιο βασικα ,θα δεις και μονος σου οτι ειναι ευκολο στην πραξη(μιλωντας για φυσιολογικα επιπεδα o/c ετσι!).

Φίλε Γιώργο θα σε βοηθούσα . . . αλλά αυτό το 7άρι στο τέλος του username σου δεν με αφήνει

RTFM

:suicide: ωραιος εισαι

giorgos 7 ρίξε μια ματιά και σε αυτό που σου έγραψα πιο πάνω.

αν έχεις απορίες εδώ είμαστε.

George7 μην περιμενεις να σου πει κανείς ολόκληρη την μεθοδολογία. Μπορείς να βρεις πολύ καλούς οδηγούς στο internet κυρίως σε ξένα forums. Το Thelab έχει παλιούς guides απαρχαιωμένους αλλά είναι μια χαρά για να σε βάλουν στο πνεύμα. Καλύτερο όμως είναι να ψάξεις στο anandtech, tomshardware, xtremesystems.org για να βρεις αυτό που ψάχνεις. Εγώ δεν έχω τον χρόνο να σου γράψω κάτι, αλλά το έχω στο μέλλον να γράψω έναν οδηγό για τους 775socket.

Γαύρε διάβασε αυτά για τις ορολογίες:

VTT - Tracking Termination Voltage

Είναι επίσης γνωστό ως και FSB Termination Voltage. Στα 45nm το μέγιστο είναι 1.45v. Καλό είνα όμως να μην περάσετε το ψυχολογικό όριο των 1.36v. Το VTT μπορεί εύκολα να σκοτώσει έναν 45nm. Με λίγα λόγια είναι η τάση λειτουργίας του FSB.

Πολύ χοντρικά για να πάρεις μια ιδέα:

Αν έχετε: FSB: ~400Mhz --> VTT 1.2-1.3 και 420-520 --> VTT 1.3-1.4
VID - Voltage IDentification

Είναι η ταση αναφοράς εξόδου που θα οδηγηθεί στα Vcc pins του επεξεργαστή.

για τον Ε8500 --> 0.85v [min] --- 1.3625v [max]

Γενικά μέχρι 1.4 θεωρείται ασφαλές (με air cooling)

Το VID δεν ρυθμίζεται. Είναι η default τάση που χρειάζεται για να δουλέψει ο επεξεργαστής στην εργοστασιακή συχνότητα λειτουργίας.
Άρα όταν έχουμε δυο ίδιους επεξεργαστές:

e8500 με VID: 1.250 v

e8500 με VID: 1.050 v τότε αυτός είναι καλύτερος. Πιο "δροσερός".

Όσο πιο μικρό VID τόσο το καλύτερο.

Μπορούμε να πούμε επίσης ότι το VID είναι το default VCore (αλλιώς λέγεται και Vcc ).

Vdrop

Σε IDLE αν το VID (το βλέπουμε πχ με το Core Temp) είναι πχ 1.2375v

και το VCore από το CPU-Z δείχνει 1.200 τότε έχουμε drop 0.0375 v.

Αλλιώς, μπορείτε να πείτε ότι είναι το drop των Windows. Δηλαδή το drop από BIOS --> WINDOWS.

Vdroop

Σε FULL LOAD το CPU-Z δείχνει 1.168 (πριν χωρίς φορτίομ δηλαδή IDLE, ήταν 1.200). Με απλά λόγια είναι το drop σε 100% CPU Usage . Δηλαδή το drop από IDLE --> LOAD συνθήκες. Για να το βελτιώσετε και να μην έχετε την πτώση τάσης, χρησιμοποιείστε καλύτερα MOSFETS.

LLC ( Load Line Calibration )

Μειώνει το vdroop και συνιστάτε να είναι enable στο overclocking (εκτός απο περιπτώσει που προκαλεί πρόβλημα λόγω δυσλειτουργίας σε συγκεκριμένες μητρικές). Αν δεν έχετε μεγάλο VDroop τότε σε συνθήκες Full Load το LLC αυξάνει αρκετά το VCore - πράγμα πολύ επικiνδυνο αν είστε ήδη στο μέγιστο VCore σας.

VDRAM - Voltage of RAM

Δίνουμε τις τιμές του κατασκευαστεί και δοκιμάζουμε αν γίνεται περισσότερο σφίξιμο στα timings. Συνήθως 2.2 είναι το max safe που παίζουν όλοι.

SB Core ( αλλιώς ICH ) = Southbridge Voltage (αρχίζουμε απο την πιο χαμηλή τιμή ).

NB Core (αλλιώς MCH ) = NorthBrige Voltage ( από 1.2v μέχρι 1.4 --> γύρω στα 450FSB). Εγώ δίνω 1.5 και μετά για παραπάνω System Speed θέλεις περισσότερο αλλά θέλεις και ένα wblock να το ψύχει :D

GTL Ρεγουλάρισμα:

Συνήθως τα έχουν στο AUTO. Εκτός και αν δεν είναι σταθερό το σύστημα οπότε αρχίζουμε και τα πειράζουμε. Προσωπικά τα ορίζω απο την αρχή καθώς πιστεύω ότι όταν βαζω κατι AUTO το σύστημα υπερβάλει με μεγάλο ζήλο και μου δίνει μεγαλύτερες από τις απαιτούμενες τιμές. Στα μεγάλα FSB 500++ θέλουν πείραγμα.

Οι αρχικές τιμές που μπορείτε να αρχίσετε (για 45nm) με αυτές είναι:

CPU Ref: 0.760

MCH Ref: 0.720

Για να τεστάρετε το MCH Ref, κάντε λούπες με Memtest #7 και #8 .

CPU PLL

Θα εκτελέσει πιο γρήγορο Super Pi και καμιά φορά βοηθάει για τα υψηλά FSB. Όμως ενδέχεται να προκαλέσει αστάθεια και να καταστρέψει το chip αν ξεπεράσει τα 1.9 v .

Επιλογές που πρέπει να έχουμε απeνεργοποιημένες σε overclocking σύστημα: CPU EIST = Disable και C1E = Disable

Stepping E8500 ( βρείτε το στο processorfinder.intel.com )

SLAPK --> C0

SLB9K --> E0

με VID: 0.85 - 1.3625

Περι Timings - Χρονισμών

Γνωστά αναγραφόμενα timings --> tCL - tRCD - tRP - tRAS (πχ 5-5-5-15)

CAS Latency Time 4/5 (tCL)

DRAM RAS# to CAS# Delay (tRCD) 4/5

DRAM RASH# Precharge Delay (tRP) 4/5

Precharge Delay (tRAS) 12/15/18

Πιο εξειδικευμένα:

ACT to ACT (tRAD) 3/4

Rank Write to Read Delay (tWTR) 4/6 ( Η πραγματική τιμή θα είναι BIOS+8)

Write to Precharge Delay (tWR) 3/5 (Η πραγματική τιμή θα είναι BIOS+8)

Refresh to ACT Delay (tRFC) 38-42 (για 2x1GB) και 52-62(για 2x2GB)

Read to Precharge Delay (tRTP) 3-6 ( Η πραγματική τιμή θα είναι BIOS+2)

Static tRead Value (tRD) - Performance Level 7/12 (για 1066DDR2)

Ψάξε μόνος σου και πειραματίσου. Διάβασε αλλα κλοκς που έχουν κάνει με την μητρική σου. Ψάξε να δεις τι έχουν καταφέρει άλλοι με τον επεξεργαστή σου. Ψάξε το γενικότερα.

Αν γίνεις ΠΑΟΚ θα σου πω περισότερα :D

ΥΣ: Αυτό με τις ομάδες ήταν χιούμορ, αλλά μερικοί δεν έχετε. Ευχάριστω για την κίτρινη κάρτα στους Moderators . Χαίρομαι που αν και βοήθησα περισσότερο από ολους που γράψαν σ'αυτό το post, στην τελική είμαι εγώ που πήρα την κάρτα :triniti: Χαλαρώστε λίγο.

Πηγή: http://www.outofspecs.gr/forum/showthread.php?t=2791

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.