Jump to content

Γρηγορος HDD για Main Drive

Warlord

Recommended Posts

παιδια ψαχνω εναν σκληρο (εκτος raptor κ SSD) για main drive (windows, programs, games) αλλα εχω πελαγωσει στους πολλους διαφορετικους κωδικους κ μοντελα..western Η seagate, barracuda H caviar, AAKS H 7200.12, 16mb H 32mb, green H normal..

θελω οσο το δυνατον το πιο γρηγορο κ σταθερο για master HD..

χωρητικοτητα γυρω στα 300GB.. δε θαλεγα κ οχι σε 500αρι αν συμφερει οικονομικα.. προτεραιοτητα μου ομως ειναι η ταχυτητα..

Μια ίσως καλή λύση να είναι ο WD 640 AALS με τα 32mb cache. Έχω δύο τέτοιους σε raid-0 και μπορώ να πω πως είναι αρκετά καλοί.

Οι WD ΑΒYS που προτείνει ο SirDiman είναι ταχύτατοι δίσκοι (και ταχύτεροι από τους ΑΑLS) απλά εγώ σου προτείνω σχεδόν με τα ίδια λεφτά (7 ευρώ φτηνότερα βασικά) χωρητικότητα 640gb, ενός δίσκου που είναι επίσης πολύ γρήγορος.

Απο κει και πέρα αν θες ταχύτητα θα σου πρότεινα να σκεφτείς την αγορά δύο δίσκων για raid-0 αφού δεν θες ssd. Είναι η καλύτερη λύση στο θέμα της απόδοσης.

Για ταχυτητα, αν και δεν εχουν μεγαλη διαφορα, οι απολυτα ταχυτεροι ειναι οι

Seagate 7200.12 500gb (1 platter 500gb!) και

Seagate 7200.11 1.5tb (4 platters 375gb).

Σε οποιονδηποτε απο τους 2 αν κανεις ενα partition οσο μεγεθος χρειαζεσαι στην αρχη τους θα ειναι ταχυτατο, και το υπολοιπο το αφηνεις για storage, κατεβασμα κλπ. Θεωρητικα ο 7200.12 με το 500αρι platter θα επρεπε να ειναι αναμφισβητητα οτι ταχυτερο υπαρχει, αλλα δεν ειναι γιατι δεν εχουν κανει πολυ καλη δουλεια, και κυριως στο write χανει καπως. Ο 7200.11 1.5 (ΜΟΝΟ αυτος, οχι οποιοσηποτε 7200.11 ετσι?) ειναι πιο consistent και σε read και σε write και εχει και λιγο καλυτερο random access time.

Αλλα γενικα και οι 2 δεν ειναι οτι πιο αξιοπιστο υπαρχει... αλλα η western κοιμαται ακομα με τα 500αρια platters σε 7200rpm (μονο τον 2tb εχει ανακοινωσει σε δυσθεωρητη τιμη).

Αν κανεις λιγη υπομονη, ο ταχυτερος, ομοιογενης και αρκετα αξιοπιστος ειναι ο Samsung F3 500gb (1 platter και αυτος, και με "σωστη" δουλεια...), αλλα εδω στην Ελλαδα κοιμουνται λιγο και πουλανε ακομα τον F1...

ευχαριστω για τιςαπαντησεις σας παιδια..υπομονη δε νομιζω να κανω μιας κ χρειαζομαι επειγοντως νεο pc αφου χτες που καηκε το mobo. επισης λογω του οτι εχω αλλον 1 500αρι για storage δε μενδιαφερει κ τοσο πολυ η χωριτικοτητα παρα η ταχυτητα..

οποτε τελικα WD ABYS vs Seagate 7200.12 ?

χμμ αυτος ειναι 32mb cache αλλα AALS... ειναι πιο γρηγοροι απτους ΑΒΥS?
Μια ίσως καλή λύση να είναι ο WD 640 AALS με τα 32mb cache. Έχω δύο τέτοιους σε raid-0 και μπορώ να πω πως είναι αρκετά καλοί.

Οι WD ΑΒYS που προτείνει ο SirDiman είναι ταχύτατοι δίσκοι (και ταχύτεροι από τους ΑΑLS) απλά εγώ σου προτείνω σχεδόν με τα ίδια λεφτά (7 ευρώ φτηνότερα βασικά) χωρητικότητα 640gb, ενός δίσκου που είναι επίσης πολύ γρήγορος.

Απο κει και πέρα αν θες ταχύτητα θα σου πρότεινα να σκεφτείς την αγορά δύο δίσκων για raid-0 αφού δεν θες ssd. Είναι η καλύτερη λύση στο θέμα της απόδοσης.

+1 για το raid, αλλα το προβλημα ειναι οτι δε θελει πολλη χωρητικοτητα, και για να παρει σχετικα γρηγορους δισκους για raid0 πρεπει να ειναι τουλαχιστον 320 ο καθενας αν οχι 500. Και εκει με 2 τετοιους γινεται αρκετα ασυμφορος ο λογος κοστος/gb. Δηλαδη με 2 x Western 320 AAKS ας πουμε θα πληρωσει ~76 ευρω με συνολικη χωρητικοτητα 640gb και για 2 x Seagate 500gb 7200.12 θα πληρωσει ~100 ευρω για 1tb, ποσα που δεν ειναι ιδιαιτερα συμφεροντα (πχ με ~80 παιρνει 7200.12 1tb και ~110 τον 7200.11 1.5tb που σε ταχυτητα βεβαια θα ιεναι σαφως χειροτεροι απο το raid αλλα σε χωρητικοτητα +50%).

Αλλα γενικα δε θελει χωρητικοτητα οποτε και στις 2 περιπτωσεις (2x320/2x500) πληρωνει χωρο που δεν χρειαζεται και σε κακη τιμη... Αν δε παει σε μικροτερους (πχ 2x160) τοτε και οι επιδοσεις πεφτουν λογω μικρων Platters, αλλα και το κοστος/gb γινεται ακομα πιο ασυμφορο.

Νομιζω χωρις πολλα πολλα, ενας 7200.12 500gb ή WD3200AAKS ειναι οι πιο οικονομικες/ασφαλεις επιλογες σου φιλε, με προτιμηση στον πρωτο. Και βασικα βλεποντας τωρα τις τιμες, ασε τον WD3200AAKS ειναι πολυ ασυμφορος....WD6400AAKS με 50 ευρω στη θεση του.

@Warlord:

Εγώ έχω έναν Seagate 7200.11 (αυτούς με το προβληματικό firmware) και βασικά για ψυχολογικούς περισσότερο λόγους, τους αποφεύγω τους Seagate τελευταία. Δεν τους έχω δει κιόλας τους 7200.12 στην πραξή να δω πως πάνε... οπότε δεν έχω γνώμη. Γενικά θα πρότεινα να κοιτάξεις σε WD.

Να σου πω εδώ πως με single μαγνητικό δίσκο οι διαφορές που θα δείς στις επιδόσεις δεν είναι και ιδιαίτερα μεγάλες ότι και να πάρεις (εξαιρούνται οι raptors).

Προτείνω να ξανασκεφτείς το raid-0 γιατί η διαφορές στις επιδόσεις έναντι μονού δίσκου είναι αρκετά μεγάλες.

+1 για το raid, αλλα το προβλημα ειναι οτι δε θελει πολλη χωρητικοτητα, και για να παρει σχετικα γρηγορους δισκους για raid0 πρεπει να ειναι τουλαχιστον 320 ο καθενας αν οχι 500. Και εκει με 2 τετοιους γινεται αρκετα ασυμφορος ο λογος κοστος/gb. Δηλαδη με 2 x Western 320 AAKS ας πουμε θα πληρωσει ~76 ευρω με συνολικη χωρητικοτητα 640gb και για 2 x Seagate 500gb 7200.12 θα πληρωσει ~100 ευρω για 1tb, ποσα που δεν ειναι ιδιαιτερα συμφεροντα (πχ με ~80 παιρνει 7200.12 1tb και ~110 τον 7200.11 1.5tb που σε ταχυτητα βεβαια θα ιεναι σαφως χειροτεροι απο το raid αλλα σε χωρητικοτητα +50%).

Αλλα γενικα δε θελει χωρητικοτητα οποτε και στις 2 περιπτωσεις (2x320/2x500) πληρωνει χωρο που δεν χρειαζεται και σε κακη τιμη... Αν δε παει σε μικροτερους (πχ 2x160) τοτε και οι επιδοσεις πεφτουν λογω μικρων Platters, αλλα και το κοστος/gb γινεται ακομα πιο ασυμφορο.

Νομιζω χωρις πολλα πολλα, ενας 7200.12 500gb ή WD3200AAKS ειναι οι πιο οικονομικες/ασφαλεις επιλογες σου φιλε, με προτιμηση στον πρωτο. Και βασικα βλεποντας τωρα τις τιμες, ασε τον WD3200AAKS ειναι πολυ ασυμφορος....WD6400AAKS με 50 ευρω στη θεση του.

Βασικά πιστεύω δύο "νορμάλ" 640άρηδες με 100 ευρώ σύνολο, θα είναι μάλλον ταχύτεροι σε raid-0 από έναν γρήγορο single που έχει κόστος περί τα 70 (π.χ. WD ABYS) και θα έχει και περίπου 1.2gb χώρο. Δεν θα έλεγα ότι είναι άσχημη λύση...

Να σου πω εδώ πως με single μαγνητικό δίσκο οι διαφορές που θα δείς στις επιδόσεις δεν είναι και ιδιαίτερα μεγάλες ότι και να πάρεις (εξαιρούνται οι raptors).

(απλα το quotarw για να φανει παλι...καλυτερα)

Σε ιδιας περιπου αποδοσης ..δεν νομιζω να μπορει να παρατηρησει καποιος διαφορες..

(πχ ΑΑΚΣ Vs AALS ..ισως και Vs ABYS μαζι με τους αντιστοιχους seagate.) παρα μονο αν τρεχεις ολα τα bench-προγραμματα.

Ισως το 500αρη platter να σου εχει καλυτερο burst αλλα και παλι αυτο δεν 8α φανει σε καθημερινη χρηση παρα μονο αν πηγαινεις περα δωθε gigabyte..

δεν ξερω αν θες απλα ενα φτηνο δισκο...αλλα αν θες ταχυτητα εναντι χωρητικοτητας και προκειμενου να πας σε 2 δισκους γιατι δεν κοιτας καποιους απο τους ssd.

..ocz agility ,corsair p και βεβαιως βεβαιως τον ισως-αφαντο ιντελ.

(vertex δεν βαζω μιας και ο ιντελ ειναι φτηνοτερος και καλυτερος ...αρκει να βρεθει)

@Warlord:

Θα σου ποστάρω και μία μέτρηση των 500άρηδων AALS που έχω σε raid να πάρεις μια ιδέα... Kαι σκέψου ότι δεν "πατάνε" πάνω σε κανά σοβαρό controller.

Επίσης είναι ένα ενιαίο partition. Με ένα μικρότερο μόνο για OS/boot drive θα πήγαινε πολύ πιο γρήγορα.

Απο κει και πέρα αγοράζεις ότι εσύ κρίνεις ότι σε καλύπτει.

attachment.php?attachmentid=36619&stc=1&d=1255265091

Οι SSD που αναφέρονται παραπάνω είναι μια άριστη λύση στο θέμα της ταχύτητας αλλά το θέμα κόστους και χωρητικότητας είναι κάτι που ίσως σε απασχολήσει ιδιαίτερα.

post-9787-1416074157,8799_thumb.jpg

WD6400AAKS

7200.12 1tb

7200.11 1.5tb

Εχουν περασει απο τα χερια μου σε πολλαπλα κομματια, και εχω φυλαξει τα benches. Παρακατω ειναι τα read απο hdtune για να παρετε μια ιδεα συγκρισης :

WD6400AAKS

6400aaksread.th.jpg

7200.12 1tb

720012read.th.jpg

7200.11 1.5tb

720011read.th.jpg

Προσωπικα μου αρεσαν πολυ οι 7200.11 που τους πηρα τωρα τελευταια....αρκει φυσικα να μην παρεις με προβληματικο firmware, εγω εψαξα για CC1H και σε 5 κομματια δε βλεπω κατι περιεργο προς το παρον, περιμενω αλλο 1. Τωρα μακροπροθεσμα, εχουν κακη φημη ακομα και ανεξαρτητα απο τα θεματα του firmware, αλλα μπορει να ειναι και επειδη πολλοι καηκαν απο το firmware και δε το καταλαβαν ή γενικα οποιος καηκε το εκανε πιο πολυ θεμα επειδη ηξερε για το φιασκο.... Παντως σε αποδοση πετανε, και φαντασου τι short-stroking Μπορεις να κανεις.

Προς χάριν της σύγκρισης και για να εξηγήσω αυτό που έλεγα πριν στον Warlord ποστάρω μία μέτρηση με το HDtune που μέτρησε και ο blinky για άμεση σύγκριση.

Όπως έλεγα αν δείτε τα αποτελέσματα των single δίσκων του blinky τα αποτελέσματα είναι κοντινά μεταξύ τους. Σίγουρα ένας δίσκος με λιγότερα platters έχει ένα πλεονέκτημα έναντι ενός άλλου με περισσότερα, όπως επίσης και τα 32mb cache βοηθάνε την κατάσταση, αλλά γενικά τα αποτελέσματα μετρήσεων θα είναι κοντινά... Όχι ίδια, αλλά με μικρές αποκλίσεις.

Κοιτάξε τώρα το raid-0.

attachment.php?attachmentid=36620&stc=1&d=1255266062

Η άποψη μου, για να συνοψίσω είναι πως η χρυσή τομή την σήμερον ημέρα αν θες να συνδυάσεις χώρο/ταχύτητα και λογικό κόστος, είναι το raid-0 με μαγνητικούς δίσκους. Απο κει και πέρα ανάλογα τις ανάγκες σου αγοράζεις. Εγώ πάντως πιστεύω πως στην περίπτωσή σου το raid-0 αποτελεί την ιδανική λύση.

post-9787-1416074158,0173_thumb.jpg

Παντως, περιμενα καλυτερα αποτελεσματα στο raid0....δηλαδη αν βγαζουν average read 142mb/s τοτε καθενας μονος του ειναι γυρω στο 71-80? Φοβαμαι πως επειδη ειναι 500αρηδες εχουν 250αρια platters που τους χαντακωνουν λιγο. 2x6400AAKS πρεπει να ειναι αρκετα ταχυτεροι...

Απο τους δικους μου που δοκιμασα μεμονομενα, το συμπερασμα μου ειναι οτι οι 7200.12 ειναι τυπικα οτι πιο γρηγορο υπαρχει αλλα δε δικαιολογουν τα 500αρια platters τους (κατι που το κανει ας πουμε ο samsung F3 που εχω δει να βγαζει hdtune average read 113mb/s....) και ειναι σχετον ομοιοι με την προηγουμενη γενια 7200.11 και ας εχει 375αρια platters αυτη. Ο 6400AAKS ειναι ενα κλικ πιο κατω σε ταχυτητα αλλα σταθερη αξια, και πολυ αξιοπιστος μπορω να πω, ειχα 7 τετοιους για κανα χρονο περιπου, δεν πεθανε κανενας, ουτε τιποτα clicking noises ουτε αλαλ περιεργα, αρκετα γρηγοροι, καλο random access time....τιμιοι δισκοι γενικα, μακαρι να εβγαζει αντιστοιχους blue-line με 500gb platters η western....ουτε που θα το σκεφτομουνα...

ΥΓ: Βρηκα τελικα καπου hd tune του WD5001AALS :

HDTune_Benchmark_WDC_WD5001AALS-00L.png?t=1245627083

Οπως φανταζομουνα, στα ~75mb/s ειναι μετριος θα ελεγα, σιγουρα 2 clicks κατω απο τους 2 seagate και τουλαχιστον ενα απο τον 6400AAKS. Πρεπει να εχει 250αρια platters.

Παντως, περιμενα καλυτερα αποτελεσματα στο raid0....δηλαδη αν βγαζουν average read 142mb/s τοτε καθενας μονος του ειναι γυρω στο 71-80? Φοβαμαι πως επειδη ειναι 500αρηδες εχουν 250αρια platters που τους χαντακωνουν λιγο. 2x6400AAKS πρεπει να ειναι αρκετα ταχυτεροι...

Δεν δίνει +100% ταχύτητα το raid-0. Επίσης αν δεις τα αποτελέσματα του HDtach πιο πάνω διαφοροποιούνται αρκετά. Και όπως ξαναείπα δεν κάθονται πάνω σε κανένα ιδιαίτερα αποδοτικό controller. Όπως και να έχει, δεν συγκρίνουμε δίσκους μεταξύ τους. Το τι δίσκους θα πάρει είναι θέμα του Warlord, εγώ απλά λέω να κάνει raid-0.

Και κάτι τελευταίο. Μια και δεν έχω άλλο δίσκο συγκρίσιμο με τον 640 ΑΑΚS δες εδώ με τον 500άρη 7200.11:

Τις έβαλα δίπλα δίπλα για πιο εύκολη σύγκριση (αριστερά Seagate 7200.11, δεξιά ο WD 640AAKS του blinky). Δες τις διαφορές (και όπως έλεγα οι ΑΑLS μου, όπως και ο 7200.11 δεν πάνε με την μισή ταχύτητα από ότι σε raid-0. Απλά δεν παίρνουν διπλάσιες επιδόσεις στην πράξη).

Αν εξαιρέσεις το burst (που εδώ σίγουρα παίζει και το ρόλο του ο controller λίγο) δεν νομίζω ότι είναι άξιες λόγου. Συμφωνείς;

attachment.php?attachmentid=36624&stc=1&d=1255267910

post-9787-1416074158,0834_thumb.jpg

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.