Jump to content

Εργονομικό μέγεθος οθόνης

Γεώργιος

Recommended Posts

Νομίζω αυτή η ανάλυση θέλει το λιγότερο 24άρα.

Εργονομικό θα πεί να διαβάζεις άνετα τα default fonts του desktop από ένα χέρι απόσταση.

Βασικά τα έχουμε ξαναπεί. Η normal απόσταση είναι ένα χέρι μακρυά. Σε αυτή την απόσταση η 26άρα βγαίνει (στα άκρα) εκτός κύριου οπτικού πεδίου. Πρέπει να παίζεις το μάτι δεξιά-αριστερά για να δεις τα άκρα (εκτός αν έχεις ευρυγώνιο μάτι :no:). Επιπλέον φαίνονται και τα pixels μεγάλα. Δες το και αλλιώς: Κάθεσαι ποτέ σε 26άρα τηλεόραση ένα χέρι μακρυά με τις ώρες? :no:

Βέβαια όπως γουστάρει ο καθένας. Εγώ είπα τη γνώμη μου.

Ουτε σωστα ειναι αυτα που ειπες αλλα ουτε και εχουν καμια σχεση με το θεμα.

Και μαλιστα σε προτρεπω, φιλικα, να σταματησεις να παραπληροφορεις τον κοσμο με μπακαλικες λογικες.

Αυτο το ενα χερι αποσταση που λες ειναι τελειως, μα τελειως λαθος.

Η σωστη αποσταση ειναι αυτη που σου επιτρεπει να βλεπεις την οθονη απο μια θεση τετοια που να μην χρειαζεται να εστιαζεις πολυ κοντα στην οθονη αλλα και να μην χρειαζεται να κουνας το κεφαλι αριστερα-δεξια για να διαβασεις.

Ευκολονοητο ειναι φανταζομαι οτι η διαφορα αποστασης θεασης αναμεσα σε 24" και 26" ειναι ελαχιστη, λογω πρακτικα ιδιου μεγεθους.

Το dot pitch ομως στις 24" οθονες ειναι μικροτερο, ο χρηστης αναγκαζεται να εχει μικροτερη αποσταση θεασης για να μπορει να διαβαζει τα γραμματα.

Εντάξει, εγώ παραπληροφορώ και εσύ είσαι ο φωστήρας.

Εσύ μιλάς για μια αόριστη απόσταση και περιγράφεις το αποτέλεσμα ενώ εγώ την προσδιορίζω με "rule of thumb" για να γίνει πιο κατανοητό και λέω ότι σε αυτή την απόσταση γίνεται ότι λες κι εσύ. Τα βλέπεις όλα στο οπτικό σου πεδίο χωρίς να κάνει δρομολόγια το μάτι δεξιά αριστερά.

Τώρα θα μου πεις γιατί τότε έχουμε 2+ ιντσες διαφορά. Εκεί κολλάει το όπως γουστάρει/μπορεί ο καθένας που λέω παραπάνω. Εσύ θες μεγάλο dot pitch γιατί το μάτι σου έτσι μπορεί. Το δικό μου μπορεί και σε μικρότερο.

Τώρα αν εξακολουθείς να θεωρείς ότι οι λογικές μου είναι μπακάλικες, πήγαινε ρώτα τους επιπλοποιούς, για ποιό λόγο το μέσο πλάτος στα γραφεία είναι όσο είναι και μετά μέτρα και το χέρι σου απλωμένο να δεις τι σχέση έχουν.

:crazy_pilot:

edit #1

Και για να το κάνουμε πιο επίσημο καθότι εγώ είμαι και μπακάλης όπως λες, αν ρίξεις μια ματιά σε αρθρογραφία/βιβλιογραφία για εργονομία σε χρήση Η/Υ θα δεις παντού την ακόλουθη ατάκα:

"Distance your monitor approximately an arm's length from the user's usual sitting position. Generally, this distance is the most comfortable viewing distance."

"Sit about an armʼs length away for a standard size monitor. Larger monitors should be placed farther away."

Και βέβαια το να κάτσεις πιο μακρυά που λέει στο δεύτερο, απαιτεί λίγο μεγάλο γραφείο ή πτυσσόμενα πληκτρολόγια και ποντικοδρόμεια (sic), άρα ξεφεύγουμε από τη μέση περίπτωση (εκτός κι αν χρησιμοποιείς το PC για τηλεόραση και κάθεσαι στον καναπέ).

Επίσης αν ενδιαφέρεσε πουλάω το μπακάλικο.

peace man

edit #2

Kαι για να συμπληρώσω το post, η εργονομία επίσης λέει:

> Φόντο πίσω από την οθόνη φωτισμένο, σε μέτρια ένταση φωτός.

> Χαμηλό brightness στην οθόνη και λίγο ανεβασμένο contrast

> Όχι σε γυαλιστερές οθονες γιατί κάνουν αντανακλάσεις (κι ας έχουν πιο ελκυστικά χρώματα)

> Το κέντρο της οθόνης να είναι ~5 cm κάνω από τον άξονα θέασης των ματιών, στην κανονική θέση καθίσματος (να κοιτάς λίγο προς τα κάτω - δεν κουράζεται το μάτι γιατί αυτή είναι η φυσιολογική του θέση)

> Λόγω του παραπάνω, η οθόνη πρέπει να έχει λίγο κλίση με το κάτω μέρος της να είναι πιο κοντά (ή αλλιώς ο άξονας θέασης να είναι κάθετος στο επίπεδο της οθόνης).

Καλά εσύ έχεις και magenta μάτι! :fun:

Σοβαρά τώρα, αλήθεια έτσι είναι?

Γιατί δεν παραμορφώνει όμως στα πλάγια όπως οι ευρυγώνιοι φακοί?

Εντάξει, εγώ παραπληροφορώ και εσύ είσαι ο φωστήρας.

Εσύ μιλάς για μια αόριστη απόσταση και περιγράφεις το αποτέλεσμα ενώ εγώ την προσδιορίζω με "rule of thumb" για να γίνει πιο κατανοητό και λέω ότι σε αυτή την απόσταση γίνεται ότι λες κι εσύ. Τα βλέπεις όλα στο οπτικό σου πεδίο χωρίς να κάνει δρομολόγια το μάτι δεξιά αριστερά.

Mε τη λογικη σου, το viewing distance ειναι ιδιο για μια οθονη 19" με μια οθονη 30";

Τώρα θα μου πεις γιατί τότε έχουμε 2+ ιντσες διαφορά. Εκεί κολλάει το όπως γουστάρει/μπορεί ο καθένας που λέω παραπάνω. Εσύ θες μεγάλο dot pitch γιατί το μάτι σου έτσι μπορεί. Το δικό μου μπορεί και σε μικρότερο.

Πφφφφ, σε λιγο θα μας πεις οτι βλεπεις και απο τα 10 μετρα, δε μου λεει κατι.

Τώρα αν εξακολουθείς να θεωρείς ότι οι λογικές μου είναι μπακάλικες, πήγαινε ρώτα τους επιπλοποιούς, για ποιό λόγο το μέσο πλάτος στα γραφεία είναι όσο είναι και μετά μέτρα και το χέρι σου απλωμένο να δεις τι σχέση έχουν.

Συγνωμη αλλα ελεος.

edit #1

Και για να το κάνουμε πιο επίσημο καθότι εγώ είμαι και μπακάλης όπως λες, αν ρίξεις μια ματιά σε αρθρογραφία/βιβλιογραφία για εργονομία σε χρήση Η/Υ θα δεις παντού την ακόλουθη ατάκα:

"Distance your monitor approximately an arm's length from the user's usual sitting position. Generally, this distance is the most comfortable viewing distance."

"Sit about an armʼs length away for a standard size monitor. Larger monitors should be placed farther away."

Και βέβαια το να κάτσεις πιο μακρυά που λέει στο δεύτερο, απαιτεί λίγο μεγάλο γραφείο ή πτυσσόμενα πληκτρολόγια και ποντικοδρόμεια (sic), άρα ξεφεύγουμε από τη μέση περίπτωση (εκτός κι αν χρησιμοποιείς το PC για τηλεόραση και κάθεσαι στον καναπέ).

Ξαναματα-ελεος.

Ξανακανω quote απο το παραπανω:

Larger monitors should be placed farther away.

Διαβασε για να ξερεις:

The Canadian Centre for Occupational Health and Safety

Mε τη λογικη σου, το viewing distance ειναι ιδιο για μια οθονη 19" με μια οθονη 30";

Καταρχήν το viewing distance σε μια θέση γραφείου που χρησιμοποιείται όπως πρέπει, είναι περιορισμένο και είναι γύρω στους 60-70 πόντους το maximum. Άρα ΝΑΙ, όταν μιλάμε για οθόνη Η/Υ που προορίζεται για να προβάλει κυρίως κείμενα πάνω σε ένα γραφείο, η viewing distance στην πράξη είναι περίπου σταθερή και είναι γύρω στους 60-70 πόντους. Προφανώς οι κατασκευαστές οθονών κάνουν το dot pitch σε κάθε οθόνη τέτοιο που όταν βλέπεις κείμενο στα περίπου 12 points μέγεθος από αυτή την απόσταση να μπορείς να το διαβάσεις ξεκούραστα.

Αν μιλάμε για τηλεόραση τα πράγματα βέβαια αλλάζουν γιατί η χρήση είναι διαφορετική. Οι αποστάσεις σαφώς και μεγαλώνουν και το μόνο κείμενο που έχεις να διαβάσεις είναι οι υπότιτλοι, που έτσι κι αλλιώς προβάλλονται με αρκετά μεγάλα γράμματα.

ΑΡΑ, επειδή την οθόνη τη βάζεις πάνω στο γραφείο και τα ρημάδια τα γραφεία τα κάνουν γύρω στους 70-80 πόντους πλάτος (εκτός κι αν είσαι διευθυντής και έχεις 1+ μέτρο) η 26άρα που λες είναι στα πολύ άνω όρια (στην πραγματικότητα, αν κάνεις τους υπολογισμούς, είναι εκτός ορίων φυσιολογικού γραφείου).

ΑΡΑ, το βαρύγδουπο "απαραίτητα 26''" που λες στο #5 είναι δική σου υποκειμενική θέση που στερείται κάποιας επιστημονικής τεκμηρίωσης. Άρα άλλος είναι ο μπακάλης....

Ξαναματα-ελεος. Ξανακανω quote απο το παραπανω:

"Larger monitors should be placed farther away."

Δεν εκπλήσσομαι που δεν κατάλαβες τι εννοώ. Μια σκέτη πρόταση (όπως και μια οθόνη μόνη της) δε λέει απολύτως τίποτε. Το context ποιο είναι? Έχεις πάρει πρέφα για τι μιλάμε? ΔΕ μιλάμε για σκέτες οθόνες. Υπάρχουν οθόνες, γραφεία, χρήστες, λογισμικά, κτλ που ορίζουν το εργασιακό περιβάλλον.

Διαβασε για να ξερεις:

The Canadian Centre for Occupational Health and Safety

Αμφιβάλω αν το διάβασες. Αν όντως το διάβασες, μάλλον δεν κατάλαβες τι λέει. Προτείνω να το διαβάσεις με τη βοήθεια του παρακάτω. Ως άσκηση, βρες μας τις σωστές αποστάσεις για 20άρα, 22άρα, 24άρα και 26άρα (wide όλες, με 9:16 αναλογίες).

http://en.wikipedia.org/wiki/Trigonometric_functions

Επίσης αν ενδιαφέρεσε πουλάω το μπακάλικο.
Οι αγγελίες πάνε σε άλλο θρέντ :fist::p.

Θα συμφωνήσω με neuromancer ότι αυτός ο "μπακαλίστικος" τρόπος, περιγράφει πάνω-κάτω την κατάσταση με τις οθόνες. Γενικά πολλές μπακαλίστικες θεωρίες βρίσκουν εφαρμογή στην καθημερινότητα, χωρίς εμείς να το παίρνουμε χαμπάρι.

Βεβαια η επιλογή οθόνης είναι κατά μεγάλο μέρος και θέμα υποκειμενικό.

Βασικά τα έχουμε ξαναπεί. Η normal απόσταση είναι ένα χέρι μακρυά. Σε αυτή την απόσταση η 26άρα βγαίνει (στα άκρα) εκτός κύριου οπτικού πεδίου. Πρέπει να παίζεις το μάτι δεξιά-αριστερά για να δεις τα άκρα (εκτός αν έχεις ευρυγώνιο μάτι :no:). Επιπλέον φαίνονται και τα pixels μεγάλα. Δες το και αλλιώς: Κάθεσαι ποτέ σε 26άρα τηλεόραση ένα χέρι μακρυά με τις ώρες? :no:

Βέβαια όπως γουστάρει ο καθένας. Εγώ είπα τη γνώμη μου.

Πολλα ειπες, και στην ουσια τιποτα δεν ειπες.

Εβαλες sony και καλα την 26ρα στο 'ενα χερι αποσταση', και λες οτι πρεπει να παιζεις το ματι αριστερα και δεξια για να βλεπεις.

Εχω κατσει σε 24ρα και εχω κατσει και σε 26ρα.

Ε λοιπον με τη δευτερη στραβωνεσαι, τα fonts ειναι πολυ μικροτερα σε σχεση με την 26αρα.

Δεν ειναι λιγοι που τις δουλευουν σε μη-native αναλυση για να διαβαζουν ανετα.

ΥΓ Δεν περιμενα τιποτα καλυτερο απο ανθρωπο με 20" wide οθονη.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.