serpico75 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 24, 2009 #1 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 24, 2009 Χαιρετώ.Τα layer3 switches έχουν υποχρεωτικά IP;
trendy Σεπτέμβριος 24, 2009 #3 Σεπτέμβριος 24, 2009 Αν εννοείς IP για να είναι managed από telnet ή ssh ή http, τότε ναι. Αλλά αυτό δεν είναι γνώρισμα των layer 3 switches μόνο. Πολλά layer 2 switches έχουν IP για management.Αν εννοείς IP σε interface φυσικό ή λογικό, τότε πάλι ναι, γιατί από τη στιγμή που κάνουν routing μεταξύ subnets πρέπει να έχουν IP.
serpico75 Σεπτέμβριος 25, 2009 Author #4 Σεπτέμβριος 25, 2009 Όπως φαίνεται και στην εικόνα έχω τρία subnets. Αυτό που θέλω να κάνω είναι, με αυτή τη συνδεσμολογία ακριβώς (εννοώ χωρίς να αφαιρέσω switch), να κάνω τα υποδίκτυα 1 και 2 να μπορέσουν να πάρουν πληροφορίες απ' τον server, που βρίσκεται σε τρίτο υποδίκτυο. Ερώτηση 1η Τα switch (a) και ( νομίζω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να είναι layer2. Τώρα, ήθελα μία βοήθεια με το τι switch πρέπει να είναι τα ©, (d) και (e). Απ' τα λίγα που ξέρω, για να κάνω τα τρία υποδίκτυα να επικοινωνήσουν, θα πρέπει τα switch ©, (d) και (e) να είναι layer3; Διαφορετικά, θα πρέπει στη θέση τους να βάλω routers; Αυτό είναι το πρώτο ερώτημα. Ερώτηση 2η:Ρυθμίσεις των PC ώστε να βλέπουν ταυτόχρονα server και internet Πρέπει να ρυθμίσω σε κάθε PC των υποδικτύων 1 και 2 τα properties του TCP/IP, δηλαδή gateway και mask, ώστε να βλέπουν server και internet. π.χ. αν υποθέσουμε (είτε πρόκειται για router είτε για layer3 switch) ότι: IP ©: 192.168.1.1 IP (d): 192.168.1.2 IP (e): 192.168.1.3 και IP router: 192.168.1.4 τότε, αν πάρουμε για παράδειγμα ένα pc στο υποδίκτυο 1, θα πρέπει να του δώσουμε: default gateway: 192.168.1.1 και preferred DNS server: 192.168.1.4. Και κάτι τελευταίο: Δεν ξέρω τι subnet mask θα έχουν τα layer3 switches και το router. Ελπίζω να μη σας μπέρδεψα και θα χρειαζόμουν τη βοήθειά σας. Ευχαριστώ.
trendy Σεπτέμβριος 25, 2009 #5 Σεπτέμβριος 25, 2009 1) Θα μπορούσαν να είναι L3 switches, αν θέλεις performance. Αλλιώς μπορείς να κάνεις το intervlan routing στο router που έχεις μετά το switch e.2) Είναι λίγο λάθος το IP σχήμα που πας να βάλεις. Θα κόψεις ένα υποδίκτυο για το "Υποδίκτυο 1" και θα δώσεις και μία IP για gateway, η οποία είτε θα πάει στο L3 switch είτε στο router. Ομοίως και για τα άλλα 2 υποδίκτυα, όμως θα κόψεις διαφορετικά υποδίκτυα. Ανάμεσα σε L3 hops θα κόψεις και ένα subnetάκι για τη μεταξύ τους κίνηση και προαιρετικά ένα management vlan. Αυτό που σου απάντησα είναι αρκετά απλοϊκό, μιας και από το σχήμα σου έχεις να αντιμετωπίσεις θέματα όπως switch loops, security και failover
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.