Jump to content

Χρειαζομαστε πραγματικα 4πυρηνους/HT/ddr3 κτλ?

goku_dbz

Recommended Posts

Με ρωτησε ενας φιλος αν μπορω να τον βοηθησω να φτιαξει ενα πισι...

χρηση: ιντερνετ/προγραμματα γραφειου/ταινιες/κανα παιχνιδι που και που!

Αρχισα λοιπον να κοιταζω λιγο τιμες/reviews και τα σχετικα για να του κανω μια ολοκληρωμενη προταση! Ελα ομως που βρεθηκα προ του διλημματος που αναγραφεται και στον τιτλο!!!

Ο φιλος μου αυτος(που εκπροσωπει πιστευω και την συντριπτικη πλειοψηφια των χρηστων πισι) θα ωφεληθει πραγματικα απο ολα αυτα τα καινουργια που θεωρητικα θα του δωσουν περισσοτερο βαθος χρονου και αναβαθμισιμοτητα ή απλως θα πεταξει τα λεφτα του? Και ερωτω: ειναι καλυτερα να παει σε ενα μετριο συστημα με διπυρηνο και δδρ2 εν τελει?

υγ: το θρεντ εχει και ενα γενικοτερο θεμα περι πραγματικης και πλασματικης αναγκης μας σε υλικο! ολες οι γνωμες ευπροσδεκτες...

Αν δεν υπαρχει σοβαρο προβλημα στο οικονομικο πιστευω κριμα ειναι να τσιγγουνευτεις το extra 100αρικο για i7/i5. Αν το χρειαζετε σημερα, κατα πασα πιθανοτητα οχι, αλλα θα του κρατησει λιγο περισσοτερο στο μελλον, ειδικα αν ειναι τυπος που δεν αναβαθμιζει σχετικα συχνα.

Για την χρήση που προτείνεις προφανώς διπύρηνος και ddr2 είναι υπέρ αρκετά αλλά όπως είπε και ο unsto, για τι διαφορές μιλάμε στο κόστος ?

Βάθος χρόνου και αναβάθμιση σε 2-3 χρόνια δεν παίζει - το κατάλαβα την στιγμή που έφτιαξα(και πλήρωσα) το 1ο μου pc. Εάν δεν ανήκεις στην κατηγορία του χομπίστα (aka αλλάζω συχνά hardware είτε γιατί το χρειάζομαι είτε όχι) πιστεύω ότι η καλύτερη αγορά είναι να πάρεις αυτό που χρειάζεσαι και όχι αυτό που μπορεί να χρειαστείς σε 2 χρόνια.

Όταν και αν οι απαιτήσεις ή οι εφαρμογές αλλάξουν (δεν περιμένω έναν μέσο χρήστη να γίνει ο πλέον απαιτητικός gamer ή οι εφαρμογές να βαρύνουν κατά 50% μέσα σε 6 μήνες) δεν θα βρίσκεις πλέον εξαρτήματα να τα χρησιμοποιήσεις για την αναβάθμιση. Στην τελική, η ίδια μητρική μια χαρά θα υποστηρίζει 4πύρηνο και περισσότερη μνήμη τα οποία, αν τα βρεις, μια χαρά θα κάνεις την αναβάθμισή σου.

Imho ολα ειναι αναλογα του budget

αλλιως ειναι να συζηταμε για καποιον που ψαχνει να τη βγαλει με ενα 500ρικο,

οποτε διπυρηνος και μη σου και μτχ ειναι μια καλη λυση.

Kαι αλλο πραγμα το να χεις ενα 1000ρικο, αλλα να πρεπει να το παρεις κομπλε

με οθονες, ηχεια, πληκτρολογια κτλ...

Ας ορισει ποσα θελει να ξοδεψει και τι αντικειμενα θελει να αγορασει

και τα νουμερα θα περιορισουν τις επιλογες αρκετα

κανοντας την επιλογη των καταλληλων pc parts πιο ευκολη υποθεση

Imho ολα ειναι αναλογα του budget

μα ακριβως γι αυτο δεν ανεφερα προυπολογισμο! δηλ. αν ειχαμε τα λεφτα τοτε θα πηγαιναμε σε τετραπυρηνους/δδρ3/ΗΤ ή θα περναμε το μηχανημα των 500 που στην τελικη ειναι και αυτο που πραγματικα χρειαζομαστε???

υγ: το παιδι δεν μου εδωσε καποιο οριο στα $...απλα μου ειπε να του συστησω ενα συστημα "καλο" για να κανει αυτα που ανεφερα και πιο πανω---οπως ειπαν και ο unsto και o rootx εννοειται πως ενας διπυρηνος +δδρ2 του αρκουν-- το θεμα ειναι εμεις "αρκουμαστε" σε αυτα?

it depends

οπως σου ειπα

αλλος θα εδινε 500 για το πυργο και αλλα τοσα για τα περιφερειακα

και αλλος θα εδινε 500 μοναχα για την καρτα γραφικων

αλλος ψαχνει τα μτχ για να τσιμπησει ευκαιριες και καθε χρονο ψιλοαναβαθμιζει

και αλλος τα σκαει μια φορα τα τρια χρονια γιατι θελει να εχει το κεφαλι του ησυχο

δεν υπαρχει συνταγη

γιαυτο σου λεω οτι ξεκινας απο το budget και σε οδηγει το πραγμα απο μονο του

Αν πας στο 500αρικο αυτοματως εχεις κοψει απο ολα τα εξαρτηματα. Η μονη απαιτητική εφαρμογη που αναφερεις ειναι τα games, εκει εσυ αποφασιζεις τι ειναι αρκετο και τι οχι, αλλοι θελουν τα 100+fps κολλημενα, αλλοι και με 25-30 ειναι ευχαριστημενοι. Για internet/movies/office apps ακομα και το 500αρικο μπορει να ειναι υπερβολικο:hehe:

Aνάλογα με το τι θέλεις πληρώνεις...

Χρειάζεσε office/word κτλ. δίνεις για παράδειγμα 350€...

Χρειάζεσε ένα mainstream σύστημα? Δίνεις 700€...

Χρειάζεσε το ΤοP σύστημα για benches, πολλά fps και αναλύσεις ΗD στα games ή γιατί πολύ απλά θές να υπερηφανεύεσε στους άλλους:whistling? Δίνεις 1500€...

Με όλα τα παραπάνω κάνεις τις βασικές δουλειές χωρίς πρόβλημα...από κει και πέρα όσο αυξάνονται οι απαιτήσεις σου, δίνεις και περισσότερα, έχοντας υπόψην ότι θα τα χρησιμοποιήσεις...

( τις παραπάνω τιμές τις ανέφερα ενδεικτικά...)

αλλος ψαχνει τα μτχ για να τσιμπησει ευκαιριες και καθε χρονο ψιλοαναβαθμιζει

αυτος ειμαι εγω:D

παιδια ολα αυτα που λετε ειναι σωστοτατα...

ομως ποσοι απο μας στηνουμε ενα συστημα βαση των αναγκων μας και μονο?

και ποσοι θα στηναμε ενα τουμπανο ετσι για να ειμαστε σιγουροι πως θα "τραβαει" τα παντα εστω και αν αυτο συνεπαγεται διπλασια και τριπλασια πολλες φορες εξοδα?

στην περιπτωση του φιλου μου δηλαδη αξιζει να τον βαλω σε εξοδα απλα και μονο για να μπορεσω να του πω "παρε αυτο το τουμπανο και θα παιζεις το crysis 3 full οταν βγει σε 3 χρονια!" ?

εν τελει ποιος ειναι καλυτερος: αυτος που θα αγορασει ενα συστημα στα μετρα του και θα το δουλευει στο 100% ή αυτος που θα αγορασει το τουμπανο και θα το δουλευει στο 10%?

..........

ομως ποσοι απο μας στηνουμε ενα συστημα βαση των αναγκων μας και μονο?

και ποσοι θα στηναμε ενα τουμπανο ετσι για να ειμαστε σιγουροι πως θα "τραβαει" τα παντα εστω και αν αυτο .....

Στο thelab η πλειοψηφια μας δεν πιστευω οτι στηνει συστηματα βασει των αναγκων της.

..........

εν τελει ποιος ειναι καλυτερος: αυτος που θα αγορασει ενα συστημα στα μετρα του και θα το δουλευει στο 100% ή αυτος που θα αγορασει το τουμπανο και θα το δουλευει στο 10%?.....

Καλυτερος για την τσεπη του ειναι ο πρωτος, καλυτερος σε καποια αλλα πραγματα ο δευτερος, γενικα καλυτερος αυτο που σε κανει εσενα να νιωθεις καλυτερα.

Επειδή μου χει τύχει παρόμοια ερώτηση από φίλο που είχε οικονομική άνεση για να πάει σε i7 αλλά δεν είναι και σπάταλος σαν άνθρωπος του είπα το εξης.

Ένα core2duo με ddr2 θα σε καλύψει άνετα για 1χρόνο...ίσως και λίγο περισσότερο.

Τα έξτρα χρήματα που θα έδινε για το i7 ας τα αξιοποιήσει κάπου αλλού που νομίζει οτι τα έχει περισσότερο ανάγκη και σε 1μιση 2 χρόνια που θα ξαναμετρήσει τις ανάγκες του...ξαναπαίρνει φρέσκο μηχανάκι......

μην ξεχνάμε οτι η τεχνολογία απαξιώνεται με ρυθμούς R.E.M.

οπότε και είμαι της άποψης πάρε μόνο ότι χρειάζετσαι.........

Goku πες του καλύτερα να πάει σε AMD για τους λόγους που είπε και ο Kostas.

Εναλλακτικά, αν θέλει καλύτερες επιδόσεις, ας πάει στον i5 750 που το σόκετ του θα υποστηρίζει μελλοντικά φθηνά μοντέλα.

Πάντως σε κάθε περίπτωση καλό θα ήταν να προτιμήσει τετραπύρηνο(νέου σόκετ) γιατί:

Α) Είναι άριστοι στο multitasking(ειδικά οι ίντελ). Μπορείς να παίζεις games και ταυτόχρονα να κάνεις π.χ encoding χωρίς να επιβαρύνεις το framerate.

Β) Οι διπύρηνοι, ειδικά της ίντελ, πατάνε σε σόκετ που θα καταργηθεί εντός ολίγου. Όσοι έχουν διπύρηνο είναι αυτοί που αγόρασαν μηχάνημα πριν μερικά χρόνια και δεν το αλλάζουν γιατί βλέπουν ακόμα ότι κρατάει.

Είναι αυτοκτονία να πάρεις τώρα διπύρηνο.

Γ) Είναι πλέον οικονομικά προσιτοί και όλο και περισσότερα προγράμματα τους υποστηρίζουν.

Δ) Ποτέ δεν ξέρεις πόιές είναι οι πραγματικές σου ανάγκες για να αγοράσεις hw που να τις καλύπτει τσίμα-τσίμα. Οι ανάγκες και τα ενδιαφέροντα αλλάζουν.

μην ξεχνάμε οτι η τεχνολογία απαξιώνεται με ρυθμούς R.E.M.

οπότε και είμαι της άποψης πάρε μόνο ότι χρειάζετσαι.........

Απαξιωνόταν. Ο i-7 920 έχασε μόλις 25 ευρώ της αξίας του σε 1 χρόνο!!!

Πάνε οι μέρες που ξέραμε, όταν έβγαιναν νέα μοντέλα κάθε τρίμηνο με την κούρσα των Mhz.

Αντίθετα οι ssd* συνέχεια πέφτουν σε τιμή και αυξάνονται σε χωρητικότητα.

Όταν στο pc μου έχω(μόλις) 3 games και 5 σοβαρά(μεγάλα) προγράμματα και (λόγω vista κυρίως) χρειάζομαι 100GB μόνο για αυτά(χώρια ταινίες, μουσική κτλ που έχω σε άλλους δίσκους) τότε είναι καταστροφικό να προτείνω ssd σε mainstream user.

Αυτή η παράνοια στο λαμπ με τους ssd, λες και θα εξαφανιστούν από την αγορά και πρέπει όλοι μας να τους αγοράσουμε εδώ και τώρα δεν αγγίζει τον μέσο λογικό χρήστη που περιμένει να πέσουν οι τιμές και να ωριμάσει η τεχνολογία.

Δεν είναι ο mainstream χρήστης λαμπίτης, να αγοράζει τα καινούργια προϊόντα πριν αγγίξουν τα ράφια, ούτε laggaρει το encoding λόγω hdd αφού η εφαρμογή είναι απίστευτα cpu intensive.

Υ.Γ: *Είχες κάνει πρόσφατα μια σύγκριση διπύρηνου με ssd σε σχέση με έναν τετραπύρηνο χωρίς ssd σε παρόμοιο θρεντ, γι'αυτό το αναφέρω και εδώ.

Όταν έχεις όλα σου τα μεγάλα αρχεία όπως οι ταινίες προς επεξεργασία σε hdd, λόγω της άθλιας χωρητικότητας των ssd, όλα τα οφέλη των τελευταίων πάνε στράφι.

Άμα βγουν ssd του ενός τέρα στα 100, τότε εννοιείται ότι θα πάμε όλοι εκεί.

Προσωπικα παντα προτιμω να ειμαι καλλυμενος. Και τι εννοω...

Το budget παντα καθοριζεται απο τον χρηστη και θελω να πιστευω οτι σαν πιο experienced χρηστες μπορουμε να το εκμεταλευτουμε πληρως.

Για μενα το πιο σημαντικα ειναι να καταλαβει ο χρηστης εξ'αρχης οτι τα λεφτα του δεν πανε στραφι...

Δηλαδη: να ξερει γιατι εδωσε αυτα τα 1000€ εξ'αρχης και να ξερει επισης γιατι δεν εδωσε 500 ή γιατι δεν εδωσε 2000.

Κανοντας στον αγοραστη να καταλαβει ποιες ειναι οι αναγκες του οριζει ο ιδιος νομιζω το budget, γνωριζοντας ομως εξ'αρχης οτι δεν πρεπει να εχει τρελες απαιτησεις.

Χθες ειχα την ιδια συζητηση με εναν συναδελφο ο οποιος θελει να παρει συστημα.

Του εξηγησα οτι ναι μεν μπορεις να δωσεις 500 και να κανεις την δουλεια σου.

Με 1000 θα την κανεις καλυτερα και εχεις και αυτα τα πλεονεκτηματα... κλπ,κλπ.

Σαν πιο εμπειροι σε αυτον τον τομεα ειναι πιο ευκολο σε εμας μεσα απο μια αναλυτικοτερη συζητηση σε σχεση με εναν πωλητη του εκαστοτε μαγαζιου να δωσουμε στον αλλον να καταλαβει απο μονος του ποιες ειναι οι πραγματικες αναγκες του και πως θα αξιοποιηθουν τα λεφτα του καλυτερα.

Υ.Γ. SSD δεν προτεινω σε κανεναν ακομα....

Χρειαζομαστε πραγματικα 4πυρηνους/HT/ddr3 κτλ?
χρηση: ιντερνετ/προγραμματα γραφειου/ταινιες/κανα παιχνιδι που και που!
Για internet : όχι,

προγράμματα γραφείου : όχι

ταινίες : όχι

κανά παιχνίδι πού και πού : δεν έχει σημασία πόσο παίζεις, αλλά ποια παιχνίδια παίζεις και πώς παίζεις . Αν σε 4 μήνες ο φίλος σου θέλει να παίξει το νέο super-wow-high end game σε 1920 x 1200 τότε θέλει καλό εξοπλισμό. Αν το "πού και πού" μεταφράζεται σε "παίζω 1 ώρα την εβδομάδα παιχνίδια ενός και δύο ετών" , τότε και πάλι η απάντηση είναι η ίδια με τις προηγούμενες κατηγορίες "όχι ".

^ολα που γραφεις ειναι σωστοτατα!

απλα επειδη ειμαι της αποψης οτι αν θες συστημα για παιχνιδια καλυτερα δωσε τα $ για μια καλη καρτα γραφικων και οχι για τετραπυρηνους/ΗΤ/δδρ3-----που ειναι και το ερωτημα στο θρεντ!

αν προσεξεις δηλαδη δεν ανεφερα στην ερωτηση τιποτα για καρτες γραφικων επειδη εννοειται οτι ο gamer ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ μια ή και 2 δυνατες καρτες γιατι πολυ απλα τα παιχνιδια εξελισσονται τοσο γρηγορα που σε 1-2 χρονια η καλυτερη καρτα γραφικων της προηγουμενης γενιας τα βρισκει σκουρα, ιδιαιτερα αν μιλαμε για υψηλες αναλυσεις)!

το ερωτημα ειναι καθαρα για την αναγκη επεξεργαστικης ισχυος(το κτλ στο τελος πηγαινε στις επερχομενες εξελιξεις του τυπου εξαπυρηνοι cpus, δδρ3 στα 2500+mhz κ.α) την οποια μας κανουν να νομιζουμε οτι την χρειαζομαστε ενω ενας μεσος χρηστης την δουλεια του την κανει και με ενα επεξεργαστη 3 χρονων (δες πχ Ε6600)....

ξεκιναω εγω λοιπον....

καθε λιγο και λιγακι κατι καινουργιο, κατι πιο γρηγορο, πιο δυνατο, πιο ακριβο! το υλικο προχωραει με γοργους ρυθμους και βλεπουμε τα μηχανηματα μας να απαξιωνονται πριν καλα καλα τα αγορασουμε!

αποτελεσμα αυτου ειναι να εχει γεμισει ο τοπος τετραπυρηνους,HT, ddr3@2133mhz και ολα τα γνωστα!!!

η ελευση αυτου του καινουργιου υλικου, εριξε τις τιμες στα προηγουμενα μοντελα και ειδικα στους 2πυρηνους που εφτασαν να πουλουνται σε τιμη χωμα(κυριως οι διπυρηνοι της αμδ αλλα και οι low end διπυρηνοι της ιντελ)!!!

απο την αλλη ομως το λογισμικο(ευτυχως ή κακως) δεν ακολουθει αυτες τις εξελιξεις και εξελισσεται με ενα ξεχωριστο ρυθμο σαφως πιο αργο απο αυτο του λογισμικου...

αν συνδυασεις το γεγονος αυτο με τις πανφθηνες δδρ2 και τις αντιστοιχες μητρικες τοτε εχεις ενα συστημα που εξυπηρετει ΟΛΟΥΣ τους μεσους χρηστες, και αν συνδυαστει και με μια καλη καρτα γραφικων (ειδικα τωρα που βγηκαν CUDA, ATI stream) ακομα και ο πιο απαιτητικος χρηστης ΔΕΝ θα εχει προβλημα πουθενα και σε καμια χρηση (*εξαιρειται η ταυτοχρονη ενεργεια antivirus scan, συμπιεσης αρχειων, encoding βιντεο και GTA 4)...

αυτη ειναι η δικη μου αποψη παντα...

ακουω γνωμες παιδες!

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.