serpico75 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8, 2009 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8, 2009 Δεν θέλω να κάνω κάτι συγκεκριμένο και γι' αυτό δε ρωτάω και κάτι συγκεκριμένα. Θέλω όμως τελικά, μέσα απ' το παρακάτω σχήμα, αν βέβαια με βοηθήσετε και σεις, να καταλάβω τη σημασία του router σε ένα δίκτυο. Λοιπόν, έχω τα εξής ερωτήματα: α. Οι υπολογιστές των υποδικτύων Α και Β, συνδέονται μέσω των αντίστοιχων switch με τον router μόνο και μόνο για να μπορούν να δούν internet; β. Οι υπολογιστές του κάθε υποδικτύου μπορούν να "δουν" τους υπολογιστές του άλλου υποδικτύου ή τον server μέσω του router; Και αν ναι πως; Χρειάζεται να βάλουμε κάποιες ρυθμίσεις σε IPs, subnet masks, gateways, DNS, WAN ή κάτι άλλο σε PCs και router; Και αν ναι, τι; Και γενικότερα, ποιά είναι τα πράγματα που κάνεις ένας router μέσα σε ένα δίκτυο; Ειδικά στην τελευταία ερώτηση, όσο περισσότερα μου πείτε, τόσο το καλύτερο. thanks in advance!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Land Σεπτέμβριος 8, 2009 #2 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 8, 2009 Καλή σου μέρα,Νομίζω ότι οι απορίες λύνονται από αυτό:http://en.wikipedia.org/wiki/Router Link to comment Share on other sites More sharing options...
x-treme Σεπτέμβριος 8, 2009 #3 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 8, 2009 Κοίτα βασικά πως είναι η δουλειά. Καταρχάς, με ένα "αμιγές" ρούτερ δεν μπαίνεις στο ίντερνετ. Το ρούτερ της φωτογραφίας είναι router/gateway*.Το switch που λες δε βλέπει ΙΡ παρά μόνο τις MAC διευθύνσεις (λειτουργεί στο 2ο επίπεδο της στίβας OSI). Έστω πχ στο υποδίκτυο Α το τερματικό Α1 θέλει να στείλει στο Α2. Το switch θα δει (μέσω της MAC του Α2) πως ο Α2 είναι στο port 2, και θα προωθήσει εκεί το πακέτο. Αν ο Α1 θέλει να στείλει έξω από το Α υποδίκτυο, τότε το switch απλά θα προωθήσει στην πόρτα που καταλήγει στο ρούτερ.Το ρούτερ πλέον θα διαβάσει το πακέτο και θα δει σε ποια ΙΡ θέλει να αποσταλεί, θα κοιτάξει σε ποιά πόρτα είναι η ΙΡ και θα το στείλει εκεί.Κάπως έτσι είναι βασικά. Τώρα ίσως μου ξέφυγε κάποια λεπτομέρεια... Θα επανέλθω άλλη στιγμή λόγω έλλειψης χρόνου.Τσαο Link to comment Share on other sites More sharing options...
serpico75 Σεπτέμβριος 8, 2009 Author #4 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 8, 2009 Πολύ καλή η τοποθέτηση.Εντάξει με τις MAC. Αυτό, όμως, αναφέρεται, νομίζω, πιό πολύ στην άμεση και έμμεση δρομολόγηση και στο routing table που έχει ο κάθε υπολογιστής (δικό του routing table). Εμένα με ενδιαφέρει η λεπτομέρεια σχετικά με το πως θα κάνει τη δουλειά ο router στη δομολόγηση όταν ένα πακέτο φτάσει σε μία πόρτα του και πρέπει να το στείλει σε άλλο υποδίκτυο. Πώς πρέπει να είναι σεταρισμένες οι πόρτες του. Και για να γίνω πιό συγκεκριμένος το πάω με διευθύνσεις. Ξεκινάμε.υποδίκτυο Α:192.168.200.x με subnet mask:255.255.255.0υποδίκτυο B:192.168.201.x με subnet mask:255.255.255.0 καιserver:192.168.202.89 με subnet mask:255.255.255.0Για να μπορέσει ο router να κάνει δουλειά και να τα φέρει όλ' αυτά σε επικοινωνία, θα πρέπει να έχουν σεταριστεί οι τρεις πόρτες του με IP 192.168.200, 192.168.201 και 192.168.202 εκάστη;Από όλ' αυτά που βρήκα στο internet, και τόσο διάβασμα που έχω ρίξει, έχω καταλάβει πως έτσι είναι. Αν συνδεθούν απλά με ένα καλωδιάκι στις πόρτες του router τα δύο switch και ο server, δε μπορεί να κάνει δουλειά ο router. Πρέπει να δωθούν και οι IPs που αναφέρω στις πόρτες. Τώρα, για το πως γίνεται αυτό, απ' ό,τι και πάλι διάβασα, εξαρτάται απ' το router. Σε άλλους μέσα απ' το configuration, σε άλλους μέσα από commands (α, ρε DOS αθάνατο...!!!).Τί λέτε για όλ' αυτά; Link to comment Share on other sites More sharing options...
defiant Σεπτέμβριος 8, 2009 #5 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 8, 2009 Οταν θα βαλεις ip στα interface του router και κανεις no shutdown αμεσως μπαινουν στο routing table ως directly connected οποτε θα ξερει πως να κανει το routing για τα δυκτια Α, Β και για το σερβερ.Μετα για να μπορεις να βλεπεις ολα τα υπολοιπα, δηλαδη το ιντερνετ βαζεις default gateway το interface π.χ του adsl(το dialer κανεις βασικα). Link to comment Share on other sites More sharing options...
trendy Σεπτέμβριος 10, 2009 #6 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 10, 2009 Ο router ουσιαστικά ενώνει διαφορετικά broadcast domains (χάριν απλοποίησης πες τα υποδίκτυα). Πχ το 192.168.0.0/24 με το 192.168.1.0/24Πρέπει να έχει IP σε κάποιο από αυτά τα υποδίκτυα σε πραγματικό ή εικονικό interface. Μετά δρομολογεί τα πακέτα βάσει ενός πίνακα που έχει, του routing table, το οποίο συντάσσεται είτε από τα απ'ευθείας συνδεδεμένα δίκτυα ή από άλλες προσθήκες που γίνονται στατικά (static routes) ή δυναμικά (rip, ospf... )router/gateway δεν ορίζεται κάπου x-treme, όλα τα routers μπορούν να σε συνδέσουν στο internet. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mech5107 Σεπτέμβριος 10, 2009 #7 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 10, 2009 Λοιπόν, έχω τα εξής ερωτήματα:α. Οι υπολογιστές των υποδικτύων Α και Β, συνδέονται μέσω των αντίστοιχων switch με τον router μόνο και μόνο για να μπορούν να δούν internet;β. Οι υπολογιστές του κάθε υποδικτύου μπορούν να "δουν" τους υπολογιστές του άλλου υποδικτύου ή τον server μέσω του router; Και αν ναι πως; Χρειάζεται να βάλουμε κάποιες ρυθμίσεις σε IPs, subnet masks, gateways, DNS, WAN ή κάτι άλλο σε PCs και router; Και αν ναι, τι;Και γενικότερα, ποιά είναι τα πράγματα που κάνεις ένας router μέσα σε ένα δίκτυο;Ειδικά στην τελευταία ερώτηση, όσο περισσότερα μου πείτε, τόσο το καλύτερο.thanks in advance!!Αν μιλάς για απλή οικιακή χρήση, τότε με απλά λόγια...α. Οι υπολογιστές των Α και Β, βλέπουν και internet και τους υπόλοιπους ανάλογα τις ρυθμίσεις.β. Ναι, αρκεί να είναι σωστές οι ρυθμίσεις. Μπορεί το router να δίνει και αυτόματα όλες τις ρυθμίσεις (IP, gateway...), αλλά καλύτερα να βάζεις χειροκίνητα, για να έχεις ένα βασικό έλεγχο και γνώση του δικτύου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.