Jump to content

πόσο μου κοστίζει σε ρεύμα ο home server/torrentbox;

jsmith6

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Η ερώτηση έχει να κάνει με την κατανάλωση ρεύματος.

Έχω ένα μηχάνημα για torrentbox και πάσης φύσεως server (web, ftp, game servers, κτλπ). Θέλω να δω αν με συμφαίρει να το κρατήσω ή να πάρω έναν Atom/ARM (δυστυχώς πολλοί close source game servers έχουνε μόνο x86 port).

Αυτό είναι το hardware και η κατανάλωση του κάθε component που έχω βρει στο web:

CPU: P4 1.5Ghz -- 57.8 watt [1]

RAM: 512MB

BUSS: 100Mhz

CHIPSET: Intel i845 (Asus P4B) -- 5.7 watt [2]

CGA: Nvidia NV11 (GeForce 2 MX/MX200) -- 4 watt [3]

HDD: WD JB16000 -- 16.2 watt (maximum) [4]

Το τροφοδοτικό είναι 350w, αν και νομίζω οτι δεν παίζει ρόλο στην κατανάλωση.

Συνολικά μας κάνει 83.7 watt. Αν το μηχάνημα δουλεύει 24h, τότε έχουμε 83.7 * 24 = 2008.8 watt hours = 2.0088 kwh (κιλοβατώρες). Η μία kwh κοστίζει 0.08 euro, οπότε το κόστος της μίας ημέρας είναι 0.160704 euro. Με μία (κακή για μένα, καλή για την ΔΕΗ) στρογγυλοποίηση πάει 0.17 euro. Τόσο μου κοστίζει την ημέρα. Τον μήνα πάει 5.1 euro, και τον χρόνο 61.2 euro.

Είναι τα μαθηματικά μου σωστά;

[1] http://ark.intel.com/Product.aspx?id=27423

[2] http://download.intel.com/design/chipsets/designex/29865502.pdf

[3] http://hothardware.com/Articles/NVidia-GeForce2-MX-w-Overclocking/

[4] http://wdc.custhelp.com/cgi-bin/wdc.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=893

Βάλε και το πάγιο+ερτ+δημοτικά τέλη+++++

Άσε φίλε μην τα υπολογίζεις. Στο λογαριασμό της ΔΕΗ μισά μισά είναι το ρεύμα και όλα τα άλλα πάγια.

Δεν είναι 83 τα watt. είναι παραπανω γιατί κανένα τροφοδοτικό δεν έχει 100% efficiency.

Πές οτι είναι 100 τα συνολικά watt που τραβάει απο την πρίζα. Βάλε και λοιπά τέλη και ξανακάντα.

Δεν είναι 83 τα watt. είναι παραπανω γιατί κανένα τροφοδοτικό δεν έχει 100% efficiency.

Πές οτι είναι 100 τα συνολικά watt που τραβάει απο την πρίζα. Βάλε και λοιπά τέλη και ξανακάντα.

Δεν δουλευει συνεχεια σε full load ομως το μηχανημα, οποτε ισως να ειναι και πιο κατω.

το εχω ψαξει πολυ το θεμα της 24/7 καταναλωσης και θα σ πω τη γνωμη μου.

Καταρχας δεν υπαρχει περιπτωση να βγαλεις ετσι συμπερασμα. Σου προτεινω να διαθεσεις 10-20 ευρω να παρεις εναν μετρητη καταναλωσης (εγω πηρα απο το emimikos, εχω παρει και εναν απο praktiker πολυ καλο) Οχι απλα σου μετρανε στιγμιαια καταναλωση τα μηχανακια αυτα, αλλα και κιλοβατωρες και μπορεις να ρυθμισεις κοστος κιλοβατωρας και να σου βγαλει κατευθειαν το κοστος λειτουργιας!! Τωρα δεν εχεις ιδεα ποσο καταναλωνεις.

Οσον αφορα το μηχανημα θεωρω οτι ειναι αρκετα ενεργοβορο.. Ο ατομ ειμαι μια καλη λυση, θα πας καπου στα 40VA. Αλλα σερνεται και απο ο,τι καταλαβα εσυ δεν το θελεις μονο για κατεβαστηρι (που θα τα πηγαινει μια χαρα), αλλα για πιο βαρια πραγματα (πχ game server, shoutcast, video stream).

Μια καλη λυση (που εχω υλοποιησει και προσωπικα) ειναι G31 chipset με καποιον low power C2D. Εγω εχω τον Q8200s γιατι στριμαρω συνεχως, εσενα ο e5200 θα σε καλυψει επαρκως.

Και να σ πω καταναλωση τωρα να παθεις.. G31 + e5200 + 32gb SSD (για λειτουργικο) + 2χ1ΤΒ Caviar Green + 82Plus psu = 42VA!

Δοκιμασα και με ενα pico psu και δεν αλλαζε πολυ η καταναλωση (39VA)

ελπιζω να βοηθησα..

o gaig τα πε όλα :)

το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να αγοράσεις ενα μετρητή κατανάλωσεις που απλά τον βάζεις στην μπριζα και μετα απο πάνω συνδέεις το pc. αυτό θα σου βγάλει την κατανάλωση....και όταν βγάλεις ένα συμπέρασμα....μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και για κάθε άλλη συσκευή του σπιτιού ;)

οι καταναλώσεις αυτές είναι σε 100% full load άρα πολύ εύκολα μπορεί η πραγματική κατανάλωση σαν μέσος όρος να είναι και κάτω από το μισό,

θα πρότεινα πάντως ένα καινούργιο τροφοδοτικό "80+" για μηχάνημα που είναι όλη μέρα ανοικτό μιας και θα βγάλει τα λεφτά του και με το παραπάνω

Gaig γιατί αναφέρεσαι σε VA και όχι σε W ή Wh? Ποια η διαφορά στην έννοια της κατανάλωσης;

[Σφήνα]Αυτή την στιγμή ο καλύτερος συνδυασμός τιμής/απόδοσης/κατανάλωσης είναι ένας AMD 5050e με ένα 780G (πχ αυτό)... παίζει άνετα 1080p HTPC και φυσικά είναι μανούλα για server-o-καταστάσεις...[/Σφήνα]

Εγώ λέω μιας και θα χει και hardware με'καψες,γιατί να μην πάρει μια μητρική με έναν dual core atom που θα είναι και καλύτερος και δεν θα καίει και τζάμπα ρεύμα για βλακείες;

Αφού την κάνει καλύτερα την δουλειά και θα του έρθει και πιο φτηνά και στον λογαριασμό της ΔΕΗ και στο co2.

Κουτί με psu θέλει και δίσκο.

http://www.skroutz.gr/s/81991/Intel-D945GCLF2D-integrated-Intel-Atom-330.html

http://www.skroutz.gr/s/67068/Inwin-BM639.html

http://www.skroutz.gr/s/62642/Seagate-Barracuda-7200-9-Sata-3Gbp-s-160-GB-8MB-CaheHard-Drive.html

ενας AMD χ2 underclocked οσο παιρνει, σε συνδυασμο, οπως ειπε και ο φιλος πιο πανω, με ενα 780G chipset, ειναι οτι καλυτερο μπορεις να βαλεις για να εχεις και πολυ χαμηλη καταναλωση και μηχανημα για πολλες χρησεις!!! και προσεξε μην τσιμπας που λενε ο ΑΤΟΜ καιει λιγοτερο. ναι, καιει λιγοτερο σαν σκετος CPU, ομως η συνολικη πλατφορμα της AMD καιει λιγοτερο απο την πλατφορμα του ΑΤΟΜ!!! και αυτο λογω του εκπληκτικου 780G!!

κοιτα εδω http://www.tomshardware.com/reviews/Atom-Athlon-Efficient,1997.html

και φαντασου με τους τελευταιους athlon x2 45nm τι γινεται!!

ενα τροφοδοτικο 82+ ειναι ισως το καλυτερο που μπορεις να κανεις. Ο dual atom επειδη τον εχω δοκιμασει ειναι πιο αργος και απο τον θανατο! Για κατεβαστηρι,web server και proxy καλος ειναι, αλλα μεχρι εκει.

Η amd λυση ειναι φτηνη, αλλα δε θα την προτιμουσα για 2 λογους:

-ενα μηχανημα που θα χρειαστει να δουλεψει ψηλα αρκετες φορες θα καταναλωσει πολυ παραπανω γιατι ναι μεν καινε το ιδιο σε idle (5050e+780g με e5200), αλλα ο amd καιει πολυ παραπανω σε full (πανε οι παλιες καλες εποχες)

-θεωρω οτι ο 5050e ειναι αισθητα πιο αργος απο τον intel.

(θεωρω απιθανο να μπορει ενας μετρητης της πλακας των 10-20 ευρω να μπορει να υπολογισει τα watt. Απλα μετραει ρευμα και μεση ταση και τα πολλαπλασιαζει. Για να βρει τα watt πρεπει να μπορει να υπολογισει την αποδοση της τροφοδοσιας του συστηματος (καλα, μη νομιζεις οτι ειμαι και κανενας guru των power electronics) και αυτο το εχω δει μονο σε ακριβα εργαστηριακα μηχανηματα που σου δινουν και τα watt και τα VA)

εσυ ομως μιλας για την καταναλωση του 5050e οταν ειναι σε στοκ ρυθμισεις. οταν τον κατεβασεις οσο παει, δεν καιει!!

εξαλλου ο ανθρωπος, για serverομηχανημα μιλαει, οχι για παιχνιδομηχανη!!!!!

καταρχας uv παιρνει και ο 5200.

αν το μηχανημα πραγματικα ειναι idle τις 23 απο τις 24 ωρες τοτε η καταναλωση που εχουν και οι 2 cpu σε idle ειναι μολις 2-3watt (καπου το ειχα βρει αυτο, θελει search) και δεν προκειται να τον σωσουν αυτα τα 2-3wattακια και ουτε θα του κανουν διαφορα.

αν ομως χρειαζεται cpu (πχ για τον game server).. ε,τοτε οποιαδηποτε undervolted cpu απο αυτες που λεμε δεν προκειται να του κανει (ουτε και ο dual atom βεβαια). Και τοτε ειναι μεγαλη η διαφορα καθως ο intel ανεβαζει την καταναλωση 20-22watt(σε full) ενω o amd 15-20watt πανω απο τον intel

(ολα αυτα ειναι απο 2 σελιδες που ειχα βρει και πραγματικα ειχα φαει πολυ χρονο, η μια ηταν και στα γαλλικα. Ισως να μην ειναι απολυτες αλλα ειναι το μοναδικο που εχουμε για την καταναλωση σε idle των επεξεργαστων)

Gaig γιατί αναφέρεσαι σε VA και όχι σε W ή Wh? Ποια η διαφορά στην έννοια της κατανάλωσης;

Αυτό θα μου κάνετε τη χάρη να το απαντήσετε για να καταλάβω κι εγώ?

Ευχαριστώ :)

Μόνο εγώ νομίζω πως το κόστος για την αλλαγή όλης της πλατφόρμας για το κατεβαστίρι απλά ΔΕΝ πρόκειται να καλύψει αυτά που γλιτώνεις μόνο από την κατανάλωση στον καιρό που θα το κρατήσεις?

Δηλαδή σου καιει 65€ τον χρόνο και θα το ρίξεις στα 50€ (λεω εγώ) και θα κάνεις απόσβεση πότε?

Αυτό θα μου κάνετε τη χάρη να το απαντήσετε για να καταλάβω κι εγώ?

Ευχαριστώ :)

(θεωρω απιθανο να μπορει ενας μετρητης της πλακας των 10-20 ευρω να μπορει να υπολογισει τα watt. Απλα μετραει ρευμα και μεση ταση και τα πολλαπλασιαζει. Για να βρει τα watt πρεπει να μπορει να υπολογισει την αποδοση της τροφοδοσιας του συστηματος (καλα, μη νομιζεις οτι ειμαι και κανενας guru των power electronics) και αυτο το εχω δει μονο σε ακριβα εργαστηριακα μηχανηματα που σου δινουν και τα watt και τα VA)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.