Jump to content



Επιπτώσεις προαναγγελθέντων μέτρων ΠΑΣΟΚ(ΦΜΑΠ και Μερίσματα)


Petrossortep

Recommended Posts

UPDATED: Τί μας έρχεται:

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_...05/2009_314222

ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ: Φορολόγηση μερισμάτων στην κλίμακα(εισοδήματος)

By Giorgos:

Αν κάποιος δεν είναι κλασσικός ΜΑΛΑΚ..., Ελληνάρας και επενδύει σε ποιοτικές μετοχές (π.χ τράπεζες, τσιμέντα κτλ) με στόχο υπεραποδόσεις μακροπροθέσμως αντί να χρεωνέται για νέο αυτοκίνητο κάθε 5 χρόνια, είναι ΦΑΣΙΣΤΑΣ, ΜΕΓΑΛΟΚΑΠΙΤΑΛΑΣ και πρέπει να τιμωρηθεί.

Λέει λοιπόν ο Γιώργος, ότι τα μερίσματα θα αυξάνουν το εισόδημα από τον μισθό(και άλλες πηγές) κάποιου και θα φορολογούνται όλα μαζί. Αυτό φυσικά θα σε πηγαίνει σε μεγαλύτερους φορολογικούς συντελεστές αν ο μισθός σου κινείται οριακά κάτω από αυτούς.

Με άλλα λόγια, πάνε τα όποια οφέλη από τις ριψοκίνδυνες επενδύσεις. Φυσικά όταν θα χάνεις λεφτά κανείς δεν θα σε αποζημιώνει.

ΑΚΙΝΗΤΑ: Επανέρχεται ο Φόρος Κληρονομιάς. Δηλαδή, αν κάποιου ο πατέρας πεθάνει τότε αυτός θα χρειαστεί να βρει και να πληρώσει μεγάλο ποσοστό της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου(15% και άνω ανάλογα της αντικειμενικής) που μεταφράζεται σε χιλιάδες ή και δεκάδες χιλιάδες ευρώ-ντούκου.

Καταργείται το ΕΤΑΚ που ανερχόταν σε μερικές εκατοντάδες ευρώ ετήσιο φόρο για την κατοχή ακινήτων ακόμα και για μεγάλες ακίνητες περιουσίες. Επανέρχεται ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας* με μεγαλύτερους φορολογικούς συντελεστές.

Εννοείται δε ότι τα έσοδα από ενοίκια θα φορολογούνται ξεχωριστά. Δηλαδή, με τον ΦΜΑΠ φορολογείται η απλή κατοχή ακίνητης περιουσίας είτε είναι αξιοποιήσιμη(π.χ διαμέρισμα) είτε δεν είναι(π.χ οικόπεδα). Αυτό φυσικά δεν το αναφέρει ο Παπανδρέου.

Επιπλέον η αγροτική γη δεν θα εξαιρείται του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

*Οι μεγαλοϊδιοκτήτες πάντως είχαν βρει τρόπο να παρακάμπτουν τον ΦΜΑΠ ιδρύοντας offshore εταιρείες και μεταβιβάζοντας τα ακίνητά τους σε αυτές, με αποτέλεσμα το μέτρο να μην αποδώσει τα αναμενόμενα.

ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ: Όλα τα εισοδήματα, ακόμα και αυτά των καταθέσεων θα φορολογούνται στην κλίμακα εισοδήματος(πιθανότατα με το 25% που ισχύει τώρα αντί του 10% που ίσχυε για τις καταθέσεις)

ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ: Διαβάστε μόνο αυτό το πολύ ωραίο άρθρο: http://taanapoda.blogspot.com/2008/11/blog-post_20.html

Απόσπασμα:

Αλλά γιά τις κρατικές Τράπεζες, ρε παιδιά, που τις είχαμε κρατικές μέχρι χθές... τα ξεχάσαμε ΟΛΑ? Διαγράψαμε μνήμες, παρελθόντα... ΟΛΑ τα ξεχάσαμε... total recall?

Ξεχάσαμε που δίνονταν τα δάνεια? Με τι κριτήρια? Τι "εργαλείο" υποστήριξης των "ημετέρων" ήταν γιά κάθε κυβέρνηση? Ξεχάσαμε τα "θαλασσοδάνεια"... Ξεχάσαμε και τον Λάμπρου της Αγροτικής, φίλοι ΠΑΣΟΚοι? Και που έδινε τα λεφτά?... και με τι "κριτήρια"?... ξεχάσαμε τους ΠΑΣΟΚοεργολάβους -Αρφάνηδες, Χιόνηδες- που φαλήρισαν τρώγοντας τα λεφτά της ΑΤΕ (των αγροτών δηλαδή)_... ή μήπως αυτό ΑΚΡΙΒΩΣ θέλουν ΟΛΟΙ τους προτείνοντας τις ******** που προτείνουν, ανερυθρίαστα, λες και μαζί τους, ξεχάσαμε και εμείς? Να επανέλθουμε, δηλαδή, στο προηγούμενο καθεστώς,να υπάρχουν λεφτά γιά ψήφους, γιά "δάνεια"... γιά "μίζες"... τα λαμόγια περισσεύουν, τα Βατοπέδια δεν ...φτάνουν...

Σχόλιο: Δεν έχω πελατειακές σχέσεις με κανένα κόμμα, αλλά ο φόβος της επερχόμενης λαίλαπας του σοσιαλιστικού(με εξίσωση προς τα κάτω) κράτους, των παγκόσμιων μορφών διακυβέρνησης(από ομιλία του Γιώργου) και της πράσινης ανάπτυξης(πτου πτου πτου), θα επηρεάσει σίγουρα την απόφασή μου για το ποιόν θα ψηφίσω στις εκλογές.

ΤΙΤΚ

Τιμη μετοχης ~20Ε σημερα*

Το μερισμα ανα μετοχη για τη χρηση του 2008 ειναι 0,42Ε

Για να παρεις 4200Ε σε ενα χρονο "παιζοντας" Τιτανα,χρειαζεσαι 10.000 μετοχες δηλαδη περι τα 200.000Ε επενδυση/πονταρισμα

Δεν μου φαινεται και τοσο παραλογο λοιπον,καποιος που μαζευει ενα γερο ετησιο εισοδημα απο μετοχες,να φορολογηθει με μεγαλυτερο συντελεστη απο πχ εναν απλο μισθωτο

* η μετοχη ειχε φτασει και 46Ε,δηλαδη καποιος μπορει να εχει παιξει και 460.000Ε για να παρει αυτα τα 4200Ε πισω

Ας το δουμε και πιο αναλυτικα.

Μισθωτος με ετησιες αποδοχες 24.000Ε,που παιζει στο ΧΑΑ και δηλωνει συνολικο εισοδημα 60.000Ε(δλδ εισεπραξε 36.000Ε απο μερισματα μετοχων)

Αν δεχθουμε οτι ολες οι μετοχες δινουν μερισμα σαν αυτο του Τιτανα,για να μαζευτουν 36.000Ε σε μερισματα,πρεπει να εχει ριξει στο ταμπλω 1.700.000Ε

Ε,ας τον φορολογησει με μεγαλυτερο συντελεστη απο το συναδελφο του που δεν ξερει ουτε που ειναι το ΧΑΑ

Τα στοιχεια ειναι απο εδω

Κάνεις το κλασσικό λάθος που κάνουν όσοι δεν γνωρίζουν από ΧΑ.

Η τιμή της μετοχής του Τιτάνα σήμερα, προσδιορίζεται από τα προσδοκώμενα κέρδη της τρέχουσας και της επόμενης το πολύ χρονιάς που μπορούν να προβλεφθούν με κάποια ικανοποιητική ακρίβεια(εκτός αν ο Τιτάνας έκανε κάποιες σημαντικές επενδύσεις που θα αποδώσουν λίαν μακροπρόθεσμα).

Κάποιος που αγόρασε Τιτάνα πριν δέκα χρόνια σε χαμηλή τιμή, όταν τα κέρδη ήταν χαμηλά και πίστεψε στην μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του Τιτάνα σήμερα απολαμβάνει μεγάλες μερισματικές αποδόσεις χωρίς να έχει δώσει τα τρελά λεφτά.

Ένα παράδειγμα. Μετά το κραχ του 2000 του ΧΑΑ η μετοχή της ALPHA είχε 7 ευρώ. Όσοι πίστεψαν στην ALPHA εκείνη την περίοδο, το 2007 που η τιμή της είχε φτάσει τα 24(λόγω βελτίωσης της κερδοφορίας) πήραν μέρισμα κοντά ένα ευρώ(ας πούμε εκεί περίπου).

1/24=4,16 τοις εκατό μερισματική απόδοση.

1/7=14 τοις εκατό μερισματική απόδοση.

Βλέπεις λοιπόν ότι η μερισματική απόδοση εξαρτάται από το timing. Άνθρωποι που επενδύουν από νωρίς ακόμα και όχι για τους ίδιους αλλά για τα παιδιά τους μακροπρόθεσμα μπορεί να γίνουν εκατομμυριούχοι(ειδικά με τις τράπεζες). Αυτοί οι άνθρωποι στερούνται και ρισκάρουν λεφτά. Δεν αξίζουν την τιμωρία. Γιατί δεν είναι μαγαζάτορες, γιατροί, υδραυλικοί και άλλα λαμόγια που κλέβουν το κράτος.

Εν τω μεταξύ δεν χρειάζεται κάποιος να ανέβει στην κλίμακα του 35 τοις εκατό για να βγει χαμένος. Ακόμα και με τον συντελεστή του 25 τοις εκατό χαμένος είσαι γιατί τα κέρδη από τις μετοχές φορολογούνται τώρα με 10 τοις εκατό αυτοτελώς(πέραν του 20 τοις εκατό σε επίπεδο εταιρείας).

Τέλος, το λινκ που παρέθεσα λέει και για επαναφορά του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Ξέρεις πόσο μεγάλο χαράτσι είναι αυτό σε σχέση με το ΕΤΑΚ. Ξέρεις ότι άνθρωπος που κληρονόμησε ακίνητα ενώ παίρνει χαμηλό μισθό θα αναγκάζεται να τα πουλήσει γιατί με τον ΦΑΠ μπορεί να του ζητάνε και 2.000 σε μια μέσαία περίπτωση; http://www.gsis.gr/fmap/year2007/common/material/faqs/part5.htm

Υ.Γ: Πάντως cptkouli δεν μου κάνει εντύπωση που θεωρείς την επένδυση μια πολυτέλεια που πρέπει να φορολογείται αδίστακτα.

Μας εχουν μαθει στην μιζέρια του προτύπου "μεροδούλι μεροφάι και αν δεν φτάσουν δάνειο".

Όταν βλέπουμε κάποιον να προκόβει, να σηκώνει κεφάλι, τότε αυτός είναι "καπιτάλας", "έχων και κατέχων" και πρέπει να ισοπεδωθεί για να μη στεναχωριούνται και μη ζηλεύουν οι άλλοι.

Δεν μπορεί να καταλάβει ο ηλίθιος σοσιαλισταράς Έλληνας ότι τέτοιοι άνθρωποι φέρνουν το χρήμα σε μια χώρα. Και ότι όσα χάσει το κράτος από χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές θα τα βγάλει μακροπρόθεσμα από την γενικότερη ανάπτυξη.

Τέτοια νοοτροπία, τέτοια και η πρόοδός μας.

Κατά την ταπεινή μου άποψη το μικρότερο ρόλο στην τιμή μιας μετοχής τον έχει η προσδοκία μερίσματος. Αλλά θα βγούμε off topic. Αν θες άνοιξε θέμα...

Άνοιξα λοιπόν νέο θέμα και σου απαντάω. Έχεις δει ποτέ να διαμορφώνεται τιμή μετοχής τέτοια, που να οδηγεί(σε περίπτωση μιας ισχυρής επιχείρησης όπως οι τράπεζες) σε μερισματική απόδοση της τάξης του 50% ας πούμε;

Πρέπει να ξέρεις ότι στην οικονομία οι τιμές των επενδύσεων διαμορφώνονται βάσει προσδοκώμενων κερδών και ρίσκου.

Παράδειγμα: Τράπεζα με μεγάλο κύρος και ελάχιστο δανεισμό εκδίδει ομόλογο ονομαστικής αξίας 100ευρώ με ετήσιο κουπόνι 15 ευρώ(15% απόδοση) και το διαθέτει στην αγορά.

Οι επενδυτές βλέποντας το μέγεθος της απόδοσης αλλά και την σιγουριά του(ρίσκο χαμηλό) θα πέσουν με τα μούτρα για να αγοράσουν το ομόλογο. Η αύξηση της ζήτησης θα ανεβάσει την αγοραία αξία του ομολόγου με συνέπεια την πτώση της ποσοστιαίας απόδοσης στο επίπεδο του 4% περίπου. Όσο δίνουν και οι τράπεζες δηλαδή(όπου το ρίσκο είναι εξαιρετικά χαμηλό).

Με άλλα λόγια οι μηχανισμοί τις αγοράς δεν επιτρέπουν τις υπεραποδόσεις. Υπεραποδόσεις μπορεί να πετύχει κάποιος μόνο αν από πολύ νωρίς προβλέψει την μελλοντική πορεία μιας επιχείρησης τη στιγμή που οι άλλοι δεν μπορούν, ή απλά σταθεί πολύ τυχερός.

Το ίδιο έγινε και με την Google. Όσοι πήραν μετοχές από παλιά σήμερα είναι εκατομμυριούχοι, είτε τις πουλήσουν, είτε τις κρατήσουν και πάρουν το μέρισμα. Γιατί η τιμή της μετοχής τότε(1990 κάτι) ήταν προσαρμοσμένη στην κερδοφορία και τις προοπτικές κερδοφορίας που ίσχυαν τότε.

ΚΑΜΙΑ εταιρεία δεν μπορεί μακροπρόθεσμα να κρατήσει υψηλή τιμή αν τα κέρδη της τωρινά ή αναμενόμενα (π.χ Lavipharm με την κατοχύρωση πατέντας νέου φαρμάκου που από 1 πήγε στα 7) δεν την δικαιολογούν.

Μην κοιτάς τί έγινε με τις φούσκες του 2000 που ο κάθε ανίδεος έχασε τα λεφτά του κατηγορώντας το χρηματιστήριο για την δική του ηλιθιότητα.

Εκεί έβλεπες εταιρείες με μηδαμινά κέρδη και κεφαλαιοποίηση να σημειώνουν αυξήσεις του 100% σε έναν μήνα όχι λόγω θετικών ειδήσεων αλλά λόγω του φαινομένου της πυραμίδας. Δηλαδή αγοράζω κάτι χωρίς να ξέρω καν τί είναι με το σκεπτικό ότι κάποιος βλάκας θα μου το ζητήσει σε μεγαλύτερη τιμή.

Link to comment
Share on other sites

Κάνεις το κλασσικό λάθος που κάνουν όσοι δεν γνωρίζουν από ΧΑ.

Damn...Και νομιζα οτι κατι ειχα καταλαβει τα τελευταια 15 χρονια που ασχολουμαι(χρονια πριν γινει trendy)

Εχεις παντως πολυ διαφορετικη φιλοσοφια στο "παιχνιδι" σου

Υ.Γ: Πάντως cptkouli δεν μου κάνει εντύπωση που θεωρείς την επένδυση μια πολυτέλεια που πρέπει να φορολογείται αδίστακτα.

Μας εχουν μαθει στην μιζέρια του προτύπου "μεροδούλι μεροφάι και αν δεν φτάσουν δάνειο".

Όταν βλέπουμε κάποιον να προκόβει, να σηκώνει κεφάλι, τότε αυτός είναι "καπιτάλας", "έχων και κατέχων" και πρέπει να ισοπεδωθεί για να μη στεναχωριούνται και μη ζηλεύουν οι άλλοι.

Δεν μπορεί να καταλάβει ο ηλίθιος σοσιαλισταράς Έλληνας ότι τέτοιοι άνθρωποι φέρνουν το χρήμα σε μια χώρα. Και ότι όσα χάσει το κράτος από χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές θα τα βγάλει μακροπρόθεσμα από την γενικότερη ανάπτυξη.

Τέτοια νοοτροπία, τέτοια και η πρόοδός μας.

Καταρχήν,δεν γνωριζομαστε και δεν ξερεις σε ποια απο τις 2 οχθες του ποταμου βρισκομαι ή με τι ασχολουμαι επαγγελματικα

Αυτο που ειπα εγω,ειναι οτι το κρατος χρειαζεται εσοδα,επομενως μεταξυ αλλων πρεπει να μπουν καποιοι φοροι.

Απο ποιον να ζητησει περισσοτερα απο οσα ζηταει σημερα?

Απο αυτον που βγαζει 900Ε/μηνα ή απο αυτον που βγαζει 100Κ/μηνα?

Απο την αλλη μερια,οπως σωστα τονισες κι εσυ,υψηλη φορολογια (πχ 40%) σε επιχειρησεις ή/και φυσικα προσωπα αποθαρρυνει τις οποιες επενδυσεις στη χωρα,επενδυσεις που μεσο-μακροπροθεσμα θα εφερναν μεγαλυτερη αναπτυξη(γιατι να στησει καποιος την επιχειρηση του σε μια χωρα με υψηλη φορολογια και να μην παει διπλα που οι συνθηκες ειναι ευνοικοτερες και τα εργατικα χερια παμφθηνα...?)

Δυσκολο το προβλημα και μεγαλο το πολιτικο κοστος

Link to comment
Share on other sites

Πρέπει να ξέρεις ότι στην οικονομία οι τιμές των επενδύσεων διαμορφώνονται βάσει προσδοκόμενων κερδών και ρίσκου.

Κερδών φίλε όχι μερισμάτων. Διαφορετικά πράγματα.

Καταρχάς είπα ότι η τιμή της μετοχής κατά την αποκοπή του μερίσματος θα μειωθεί κατά το μέρισμα. Ότι παίρνεις απο τη μια τσέπη το βγάζεις απο την άλλη.

Πέραν τούτου δεν ξέρω άνθρωπο με μέσο ορίζοντα στην αγορά μετοχών του να περιμένει να πιάσει λεφτά απο τα μερίσματα. Το κλειδί βρίσκεται στην υπεραξία της μετοχής όχι στα προσδοκώμενα χρήματα απο τα μερίσματα. Ρίξε μια στο google Modiglianni Miller Dividends irrelevance theory.

Θες τη γνώμη μου; Ο μόνος τρόπος που επηρεάζει η πολιτική μερισμάτων την τιμή μιας μετοχής είναι το dividends signalling και τη φορολογια*. Μέχρι εκεί.

*Αναφέρομαι στη φορολογία των επιχειρήσεων όχι των μετόχων. Ως γνωστόν οι φόροι υπολογίζονται στα κέρδη μετά την πληρωμή των τόκων αλλά η πληρωμή μερισμάτων μετά.

Link to comment
Share on other sites

Πέραν τούτου δεν ξέρω άνθρωπο με μέσο ορίζοντα στην αγορά μετοχών του να περιμένει να πιάσει λεφτά απο τα μερίσματα. Το κλειδί βρίσκεται στην υπεραξία της μετοχής όχι στα προσδοκώμενα χρήματα απο τα μερίσματα.

Αυτο ακριβως...Τιποτε αλλο :T:

Link to comment
Share on other sites

@cptkoulis

Αν αγόραζες στα 13,5€ την ΕΤΕ θα την σκότωνες σήμερα; Εγώ όχι πάντως.

Όντως έχουμε διαφορετική φιλοσοφία.

Στο δεύτερο σκέλος συμφωνούμε. Ας ελπίσουμε ότι τα πράγματα θα μείνουν τουλάχιστον ως έχουν.

Κερδών φίλε όχι μερισμάτων. Διαφορετικά πράγματα.

Τα κέρδη τα θέλουμε γιατί μας δίνουν μέρισμα. Διαφορετικά δεν έχουν νόημα.

Πέραν τούτου δεν ξέρω άνθρωπο με μέσο ορίζοντα στην αγορά μετοχών του να περιμένει να πιάσει λεφτά απο τα μερίσματα. Ρίξε μια στο google Modiglianni Miller Dividends irrelevance theory.

Ο μέσος επενδυτής θα κερδίσει βραχυπρόθεσμα από την προεξόφληση των αναμενόμενων μελλοντικών κερδών στην τιμή της μετοχής.

Αντί να περιμένει το κέρδος να γίνει πραγματικότητα θα πάρει τα λεφτά τώρα που το κέρδος καθρεφτίζεται στην τιμή της μετοχής.

Ψάξε να δεις επίσης ότι ελάχιστοι επενδυτές μπορούν να νικήσουν την στρατηγική buy and hold(αγορά και διακράτηση μετοχών) μακροπρόθεσμα.

Δηλαδή το παιχνίδι των αγοραπωλησιών βάσει προβλέψεων δύσκολα σε βγάζει κερδισμένο σε σχέση με έναν που παίζει λ.χ παθητικά τις μετοχές ενός δείκτη.

Το κλειδί βρίσκεται στην υπεραξία της μετοχής όχι στα προσδοκώμενα χρήματα απο τα μερίσματα.

Δηλαδή μπορεί ξυπνώντας την Δευτέρα να δω την ΕΤΕ να φτάνει στα 100€ καθαρά για λόγους ψυχολογίας έτσι στα καλά καθούμενα;

Κατάλαβα σωστά;

Link to comment
Share on other sites

Αν αγόραζες στα 13,5€ την ΕΤΕ θα την σκότωνες σήμερα; Εγώ όχι πάντως.

Petrossortep έχω ψωνίσει το τελευταίο χρόνο RBS στις 11, 13, 15 και 18 πένες, ΕΤΕ στα 11 ευρώ, MS* στα 10,5 $ και Goldmans κάπου στα 80$. Αυτή τη στιγμή το χαρτοφυλάκιο μου έχει 0% σε μετοχές. Δεν έχω λάβει ούτε σέντσι σε μέρισμα τα τελευταία 4 χρόνια.

*MS = Morgan Stanley, όχι Microsoft

Link to comment
Share on other sites

Εστω οτι εχεις αγορασει 1000 κομματια ΕΤΕ στα 13,5 και χτες εκλεισε 21,81,δηλαδη ειχες "παιξει" 13500 και εγιναν 21810.

Αλλος ρευστοποιει γιατι φοβαται καποια διορθωση/εγκλωβισμο κι αλλος περιμενει να ανεβει ακομα περισσοτερο(πχ 30+ Ε,λογω καλων αποτελεσματων/ειδησεων) ή να παρει το μερισμα

Περιπου ενα χρονο πριν,η ΕΤΕ ειχε πεσει απο τα ~50Ε στα 11,80Ε αν θυμαμαι καλα.Οποιος "μπηκε" στα ~12Ε κι ενω τα ΜΜΕ επαιζαν συνεχεια την παγκοσμια οικονομικη κριση/εκλειναν τραπεζες-κολοσσοι,σημερα εχει καρπωθει αστρονομικη αποδοση

Οπως ειπες κι εσυ,ολα ειναι θεμα timing (και φιλοσοφιας/στρατηγικης θα προσεθετα)

Link to comment
Share on other sites

Ωραία για το θέμα των μετοχών. Για τα ακίνητα τί λες;

Αν π.χ κληρονομήσω το οικόπεδο ενός μπάρμπα μου στην Κηφισσιά και παίρνω 13κ τον χρόνο γιατί θα πρέπει να χαρατσωθώ με ΦΜΑΠ.

Αν θέλουν λεφτά, να κυνηγήσουν με τεκμήρια διαβίωσης τους φοροφυγάδες που δηλώνουν 10κ τον χρόνο και κυκλοφορούν με Μαζεράτι. Όχι εμένα και εσένα(τρόπος του λέγειν).

Link to comment
Share on other sites

Αυτα ειναι δηλαδη τα νεα φορολογικα μετρα που "δεν ειναι σκληρα αλλα σωστα" οπως λενε οι ιδιοι οι βουλευτες του πασοκ στο ραδιοφωνο ? :suicide2::suicide2: Βουρ για τσιπρα που εχει και ωραιο τσουλουφι :p

Link to comment
Share on other sites

Ωραία για το θέμα των μετοχών. Για τα ακίνητα τί λες;

Αν π.χ κληρονομήσω το οικόπεδο ενός μπάρμπα μου στην Κηφισσιά και παίρνω 13κ τον χρόνο γιατί θα πρέπει να χαρατσωθώ με ΦΜΑΠ.

Αν θέλουν λεφτά, να κυνηγήσουν με τεκμήρια διαβίωσης τους φοροφυγάδες που δηλώνουν 10κ τον χρόνο και κυκλοφορούν με Μαζεράτι. Όχι εμένα και εσένα.

Εστω οτι εμεις οι 2 ειμαστε συναδελφοι στο ιδιο γραφειο και παιρνουμε ακριβως τα ιδια,1000Ε το μηνα.

Εγω δεν εχω κανενα ακινητο(πες οτι ειμαι σπαταλος).

Εσυ εχεις το οικοπεδο που σου αφησε ο μπαρμπας σου ή μαζεψες σιγα σιγα με αιματηρες οικονομιες και το αγορασες.

Αν το ακινητο σου λοιπον εχει αντικειμενικη αξια μεγαλυτερη απο Χ ευρω,τοτε το συστημα σε θεωρει "εχων και κατεχων" και πληρωνεις φορο.

Το θεμα ειναι οτι εσυ μπορεις να εκμεταλλευτεις με καποιο τροπο το ακινητο σου και να σου βγαλει χρημα ενω εγω δεν μπορω να κανω τιποτα.

Δεν ειναι οτι καλυτερο,ειδικα αν εχεις στερηθει για να το αγορασεις μονος σου,αλλα δεν τα αποφασιζω εγω αυτα...ακομα :dirol:

Link to comment
Share on other sites

Το θεμα ειναι οτι εσυ μπορεις να εκμεταλλευτεις με καποιο τροπο το ακινητο σου και να σου βγαλει χρημα ενω εγω δεν μπορω να κανω τιποτα.

Αν το αξιοποιήσω ας με φορολογήσουν στα εισοδήματα όπως κάνουν και τώρα. Την απλή κατοχή γιατί να την φορολογήσουν(δεν ανέφερα τυχαία το οικόπεδο που κάποιος μπορεί να το έχει αναξιοπόιητο για χρόνια);

Είναι από τους πιο απαράδεκτους φόρους και εκεί που έλεγα ότι η ΝΔ έκανε και κάτι σωστό(με το ΕΤΑΚ) ωθώντας πολύ κόσμο να δηλώσει τα ακίνητά του(παλιά έκρυβαν κιόλας), έρχεται(απ'ότι φαίνεται) το ΠΑΣΟΚ και "που σε πονεί και που σε σφάζει". Τώρα που θα ξέρουν και όλα σου τα ακίνητα, άστα......

Link to comment
Share on other sites

Αν το ακινητο σου λοιπον εχει αντικειμενικη αξια μεγαλυτερη απο Χ ευρω,τοτε το συστημα σε θεωρει "εχων και κατεχων" και πληρωνεις φορο.
Συμφωνώ απόλυτα με τον Κούλη :yes4:

@Petrossortep

Γενικά μου αρέσει ο τρόπος που σκέφτεσαι, και συμφωνώ ότι η φορολογία θα έπρεπε να βασίζεται στο ετήσιο εισόδημα ή στα τεκμήρια διαβίωσης. Όμως αυτό θα μπορούσε να είναι η λύση σε έναν "Αγγελικά πλασμένο κόσμο".

Σε έναν κόμο που ο ελεύθερος επαγγελματίας δηλώνει 15Κ στην εφορία και οδηγεί φερράρι, ή έχει βίλα με πισίνα και την δηλώνει ως αναψηκτύριο, καταλαβαίνεις ότι το κράτος πρέπει να βρει έναν τρόπο να εξασφαλίσει καποια σταθερά έσοδα και αυτά δεν είναι τίποτα άλλο από την γη.

Link to comment
Share on other sites

Μπορεί το κράτος να σε φορολογεί βάσει ενός τεκμαρτού εισοδήματος, που θα υπολογίζει το ίδιο, κρίνοντας από το αυτοκίνητο/α που έχεις και από τα ακίνητά σου είτε τα έχεις αγοράσει τοις μετρητοίς, είτε με δόσεις.

Διότι, μερικοί ελεύθεροι επαγγελματίες για να γλιτώσουν το πόθεν έσχες παίρνουν δάνειο από τράπεζα προκειμένου να αγοράσουν ακίνητο ενώ έχουν τα λεφτά στην άκρη. Δεν είναι όμως δυνατόν να πληρώνεις 800€ δόση δανείου και να δηλώνεις 10κ τον χρόνο. Άρα το τεκμαρτό εισόδημα είναι τουλάχιστον 20κ.

Να λοιπόν πώς μπορείς να τους πιάσεις μέχρι ενός βαθμού.

Link to comment
Share on other sites

Η πρόταση του Petrossortep, λειτουργούσε πριν από 17 χρόνια, όταν πήραμε το αυτοκίνητό μας. Τότε, για να πάρεις αυτοκίνητο έπρεπε να δώσεις ένα σωρό στοιχεία για το που βρήκες τα λεφτά. Στο μεταξύ, για κάποιον άγνωστο λόγο, χαλάρωσαν τα πράγματα, και φτάσαμε τώρα να έχουν ξεχειλώσει

Link to comment
Share on other sites

Ντάξει, αλλά δεν είπα ακριβώς αυτό. Μίλησα για τεκμαρτό εισόδημα, αν και αυτό που λες μπορεί να εφαρμοστεί επικουρικά.

Ίσως ο λόγος για τον οποίο χαλάρωσαν τα πράγματα να είναι η θέληση του κράτους για τονώση της αγοράς και συγκομιδή χρημάτων μέσω του ΦΠΑ(από αγορές ιχ που διαφορετικά θα αποφεύγονταν).

Link to comment
Share on other sites

Παρακολούθησα την συνέντευξη του Γιώργου Παπαδρέου, μόλις πριν λίγο και είπα να κάνω ένα update στο πρώτο ποστ για να θυμίσω κάποια πράγματα που έχω εξαγγείλει και που δεν τα γνωρίζουν όσοι δεν ασχολούνται με υποβολή φορολογικής δήλωσης.

Για να ξέρουμε πέρα από την σκανδαλολογία(με τα περισσότερα μέσα να πρόσκεινται στην αντιπολίτευση) των τελευταίων ημερών, τί αγγίζει άμεσα την τσέπη μας και κατά πόσον φιλολαϊκά η μη είναι αυτά που εξαγγέλθηκαν.

Μου έκαναν εντύπωση 3 πράγματα:

1) Η αδικαιολόγητη άγνοια του Καραμανλή πάνω στο ΕΤΑΚ και τα περί ακίνητης περιουσίας(σσ. αν δεν ξέρεις που σου παν τα τέσσερα καλά να πάθεις) στην συνέντευξη με τον Πρετεντέρη.

2) Η παράληψή του να αναφερθεί στην κατάργηση του Φόρου Κληρονομιάς ως ίσχυε μέχρι πρότινος(ένα από τα μεγαλύτερα ατού της ΝΔ ανεξαρτήτως λαϊκών στρωμάτων).

3) Η απουσία ερωτήσεων για τις επιπτώσεις των μέτρων που θίγει το θρεντ στο Γεώργιο Παπανδρέου.

Μόνο μια ερώτηση μου άρεσε σχετικά με το αν το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να θεωρεί συμφέρον το σχέδιο ΑΝΑΝ μετά από την καταψήφισή του από τον κυπριακό λαό.

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω γιατί εσείς οι οικονομολόγοι φοβάστε το σοσιαλισμό, εγώ, σαν εργαζόμενος και χαμηλά αμειβόμενος, άκουσα για αναδιανομή και αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό.

Τα χαμένα θα γυρίσουν πίσω και με τόκο.

Link to comment
Share on other sites

Απο την οπτική που το βλέπεις, θα ήταν ενδιαφέρουσα σαν ερώτηση το αν οι εξαγγελίες για αυξήσεις πάνω απο το πληθωρισμό αναφέρονται στον πληθωρισμό που ανακοινώνει η Στατιστική υπηρεσία και που το ΠΑΣΟΚ θεωρεί πλασματικό(sic) ή αν αναφέρονται στον πραγματικό πληθωρισμό.

Απο κει και πέρα στα του μέτρου. Αναρωτιέμαι. Θα φορολογούνται και οι καταθέσεις; Αν όχι γιατί όχι; επένδυση δεν είναι και αυτή; Χαμηλού ρίσκου σαφώς, χαμηλής ανταμοιβής σαφέστατα αλλά ακόμα και έτσι μεγαλώνεις το κεφαλαιό σου. Αν τελικά φορολογηθούν και αυτές πλζ για να καταλάβω ας μου εξηγήσει κάποιος. Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι πρόβλημα είναι η χαμηλή κατανάλωση και ως εκ τούτου πάει να την ενθαρύνει, αποθαρρύντας την αποταμίευση και την επένδυση του οικογενειακού εισοδήματος;

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.