Jump to content



Ubuntu vs Windows 7


Jaco

Recommended Posts

Καλά, δεν είσαι υποχρεωμένος να χρησιμοποιήσεις ps και office στα windows, υπάρχουν και εκεί άπειρα freeware.

Χρησιμοποιώ και τα δύο και είμαι χρόνια τώρα linux fan, αλλά οφείλω να παραδεχτώ ότι τα 7 πάνε σφαίρα τους λίγους μήνες που τα χρησιμοποιώ και δεν είχα το παραμικρό πρόβλημα πουθενά.

Βαρέθηκα να ακούω ότι "τα windows προσφέρουν περισσότερες επιλογές", από άτομα που στην πλειοψηφία τους δεν έχουν πληρώσει σχεδόν ποτέ για λογισμικό και επομένως, σχεδόν όλες αυτές οι επιλογές (συμπεριλαμβανομένων και των ίδιων των windows) δεν είναι γιαυτούς. Και δεν είναι, διότι, σύμφωνα με τις εταιρίες, απλά δεν είναι άξιοι να έχουν όλα αυτά τα προγράμματα, αν δεν πληρώσουν για να τα αγοράσουν. Οπότε, γίνονται κλέφτες για να έχουν επιλογές.
Αυτό που λες δεν είναι απόλυτο.

Το μόνο απόλυτο στο παραπάνω quote,είναι το:"Τα Windows προσφέρουν περισσότερες επιλογές"

Βαρέθηκες δε βαρέθηκες,αυτή είναι η αλήθεια.

Το (oποιοδήποτε) linux αντιθέτως, δεν σου θέτει ποτέ κάποια τέτοια προϋπόθεση. Μπορεί να μη διαθέτει ένα (πληρωτό) Photoshop, έχει όμως το (δωρεάν) Gimp. Μπορεί να μη διαθέτει ένα (πληρωτό) premiere, έχει όμως το (δωρεάν) PiTiVi. Aς είμαστε ρεαλιστές: Το να θέλει κάποιος να χρησιμοποιήσει premiere για να κάνει edit το βίντεο της μανούλας του με τα εγγόνια της είναι μάλλον απληστία. Ok, στο linux δεν υπάρχει το (πανάκριβο) Microsoft Office, υπάρχει όμως το OpenOffice.

Μπορεί να μην έχει premiere,αλλά εγώ που κάνω video σχεδόν κάθε μέρα,πρέπει να γίνομαι θύμα της CineΛΕΡΑΣ,του PiViTi,του kdenlive,και του OpenShot.

Μάλιστα το OpenShot όχι μόνο δεν λειτουργεί σωστά όπως τα άλλα,αλλά έτσι και το βάλεις πρέπει να κάνεις επανεγκατάσταση τα μισά εργαλεία για video από τον Synaptic,γιατί κατά κάποιον περίεργο τρόπο.... Ούτε ο VLC λειτουργεί πιά!

Και μην μιλήσω καλύτερα για το AvideMux που με downclocked cpu βγάζει τα video με 10fps ενώ βάζεις 20,και με overclocked τα βγάζει σε fast forward.

Δες τα και άρχισε να χαίρεσαι,γιατί αυτά είναι ίσως τα μόνα,ίσως και τα καλύτερα προγράμματα επεξεργασίας Video για linux.

Το GIMP επίσης,πολύ θα ήθελα να μάθω ποιός άνθρωπος μπορεί να λειτουργήσει αυτό το πράμα,γιατί εγώ που είχα μάθει σε Photoshop και Paint.net,το UI το βρίσκω ένα ξέπλυμα και μισό,και θεωρώ ότι όποιος σκέφτηκε το UI,και δεν έβαλε μια επιλογή για να ανοίγουν όλα τα παράθυρα σε ένα όπως το Photoshop,ή ξέμεινε από ιδέες,ή βαριόταν.

Για το OpenOffice δεν έχω να πω τίποτα.

Έχει όμως εκπληκτική σταθερότητα, ασφάλεια και αξιοζήλευτες δυνατότητες προσαρμογής (ουσιαστικά ένα linux σύστημα δεν παίρνει τίποτα ως δεδομένο για τα γούστα ή τις προτιμήσεις του χρήστη). Και επίσης, όσο περνάει ο καιρός και η αγορά το προσέχει όλο και περισσότερο (ίσως γιατί τη βοηθάει να αποδεσμευτεί από την εκβιαστική θηλειά της Microsoft), τόσο αρχίζει να κερδίζει και το χαμένο έδαφος σε θέματα όπως οι επιδόσεις στα 3D γραφικά, ο ήχος, η καλύτερη υποστήριξη υλικού κτλ.

Το σπουδαιότερο όμως κατά τη γνώμη μου είναι, ότι το linux προωθεί μέσω της ίδιας του της ύπαρξης, τα ιδανικά της αφιλοκερδούς συνεισφοράς και της (πραγματικής) ελευθερίας επιλογών, διατηρώντας παράλληλα υψηλότατη ποιότητα στους περισσότερους τομείς.

Πάρα πολύ μεγάλη σταθερότητα...

Κλικ κλικ ντιν ντον KDE Applet stopped working.

Ή στο Gnome που σε κάτι φάσεις μαυρίζουν τα προγράμματα χωρίς λόγο,και λένε "Quit or Wait",και ο επεξεργαστής κοιμάται,ούτε που τον χρησιμοποιούν.

Και κάθε νέα έκδοση διανομής,ακόμα πιο χειρότερη απ'την προηγούμενη.

Βλέπε Ubuntu 9.04 vs 9.10,που στο 9.10 ότι υπολειτουργούσε σε κάποιους στην 9.04,στην 9.10 δεν λειτουργεί καθόλου.

Ή να σου πω ότι στο Ubuntu 6.04-7.04-8.04 δουλεύαν απ'το κουτί τα πάντα στο παλιό laptop που έχω,και στην 9.04 μπήκα και είδα ανάλυση οθόνης 320x240,και έπρεπε να κάνω Edit το xorg.conf για να βάλω την Native ανάλυση της οθόνης.

Και ούτε το 2d acceleration δεν μπόρεσα να ανάψω,ενώ στην παλιά έκδοση όπως και είπα,όλα λειτουργούσαν απ'το κουτί.

Αυτός εδώ μόνο τα λέει σωστά: http://youtube.com/user/lowlux1

Όσο για την προώθηση του linux...

Αν θέλουν να το προωθήσουνε και να μην κάνουν τον κόσμο να το κοιτάει με μισό μάτι,να στρώσουν την πωλάρα τους στην καρέκλα,να σταματήσουν να βγάζουν άχρηστες διανομές και άχρηστες εκδόσεις διανομών κάθε μισό χρόνο,και να δουλέψουνε όλοι μαζί,μια ομάδα να φτιάχνει updates για τις υπάρχουσες εκδόσεις διανομών,και μια άλλη να δουλεύει μέρα νύχτα να φτιάχνει προγράμματα τις προκοπής,δωρεάν και να στέκονται άνετα δίπλα σε Premiere,Photoshop κτλ,γιατί τέτοιες αηδίες δεν τις ανέχομαι.

Ξέρω πόσο είναι δύσκολο το Developing,ξέρω ότι δουλεύουν δωρεάν,αλλά δεν θα κάτσουμε να μας το κάνουνε και όλας,ή να χρησιμοποιούμε unstable πράγματα,και να λέμε και ευχαριστώ από πάνω επειδή μας τα δίνουνε δωρεάν.

Καλά το πάνε το θέμα,αλλά χάνουνε τον χρόνο τους σε λάθος θέματα.

Το θέμα είναι να κάνεις με κάτι σωστά την δουλειά σου,και να χεις δυό προγράμματα που λειτουργούν.

Κατά τα άλλα,χρησιμοποιώ Linux και το προτειμώ απ'τα Windows,αλλά ότι είπα παραπάνω,αυτή είναι η αλήθεια.

Βγάλαν και αυτό το πράμα εκεί πέρα τα 7 που δεν βλέπουν τα μαύρα χάλια του,θέλουν και να πληρώσεις για να το έχεις,που πρέπει να σε πλήρωναν εκατομμύρια,μόνο και μόνο για να δεχτείς την ύπαρξη του,όχι για να το χρησιμοποιήσεις και όλας.

Προτειμώ το Linux που είναι διαφορετικό,δύσκολο,και ωραίο,ρε ακόμα και το BSD,παρά αυτήν την βρομιά εν ονόματη Windows,που όλα είναι χάλια,όλα είναι ευαίσθητα,όλα πάνε σαν σιτ,και 15 χρόνια τώρα έχουν το ίδιο Interface,με μόνη διαφορά τα άθλια vista themes.:bad:

Ρε παιδιά δεν υπάρχει ιδανική λύση ή χρυσή τομή για όλους... κάτι το οποίο εξυπηρετεί κάποιον, σε άλλον δεν του κάνει και δεν θέλει να το βλέπει... το θέμα είναι ότι υπάρχει εναλλακτική (linux γενικά) αντί των 7 πχ που δεν έχει να ζηλέψει κάτι τεχνολογικά, ίσα-ίσα δείχνει έναν δρόμο, αναβαθμίζοντας σημαντικά μέρη της καρδιάς του, όπως το file system του...

Είχα κάνει δώρο στους γονείς μου ένα laptop που είχε μέσα vista και από τα νεύρα μου μια μέρα, βλέποντάς το να σέρνεται κάθε φορά που του έκανα μια ψιλοσυντήρηση (ένα Dell Studio 17 είναι) του έβαλα ubuntu... στην αρχή το κατάλαβαν ότι κάτι δεν πάει καλά, τους είπα έκανα αναβάθμιση στο λειτουργικό γιατί το προηγούμενο πάλιωσε, του έδειξα πως να κάνουν τα 3-4 πράγματα που έκαναν και τέλος... ούτε που έχω ξανα-ασχοληθεί και το σύστημα πάει σφαίρα... είναι όλα θέμα απαιτήσεων...

στην αρχή το κατάλαβαν ότι κάτι δεν πάει καλά

πολλες φορες ο κοσμος μιλαει και λεει οτι εχει μαθει win και δεν μπορει να αλλαξει χωρις να ξερει..

εγω εχω ubuntu ηρθε μια μερα ενας φιλος αρκετα ασχετος...εκατσε και εκανε 2-3 πραματακια που ηξερε χωρις να καταλαβει τπτ...firefox κτλ

και λεω εγω ποσοι απο αυτους που εχουν win εχουν απαιτησεις που τα ubuntu δεν καλυπτουν?

πρωτα απ ολα μην εχετε καθετες αποψεις για οτιδηποτε

καθε νομισμα εχει δυο πλευρες, αν εσεις βλεπετε μονο την μια

δεν σημαίνει πως το νομισμα εχει προβλημα αλλα εσεις δεν το

κοιταξαται καλα.

το να δώσεις μια ευκαιρια σε κατι καινουργιο ειναι καλο.

το να το κρίνεις χωρίς να το εχεις δοκιμασει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ

ειναι ...(κατι που δεν μπορω να το πω γιατι υπαρχουν και ανηλικα)

και στην τελικη αν πιστευετε οτι ενα λειτουργικο δεν σας καλύπτει

απλα μην το χρησιμοποιείτε,

και αφηστε αυτους που ξερουν να το κανουν:nerd:

το βασικο θεμα ηταν ειναι κ θα ειναι τα παιχνιδια..αμα ειναι να τρως 2 ωρες να το κανεις να τρεξει σωστα, για να παιξεις μια ωρα με τα μισα φπς->γκειμ οβερ..

το βασικο θεμα ηταν ειναι κ θα ειναι τα παιχνιδια..αμα ειναι να τρως 2 ωρες να το κανεις να τρεξει σωστα, για να παιξεις μια ωρα με τα μισα φπς->γκειμ οβερ..

αναλόγως με το τι θελεις να παιξεις

http://www.thelab.gr/showpost.php?p=1062671212&postcount=3588

οσο για τα fps απο προσωπικη εμπειρια μονο το hardware με εχει κοψει:banging:

Και τι γίνεται οταν κάποιος θελει να βαλει το παιχνιδάκι του να σκοτώσει λιγο την ώρα του?

Κανει τούμπες?:whistling

Anyway κατα τα αλλα καλα τα λες :)

Αυτο ελπιζουμε να λυθει μετα απο 1-2 χρονια μεσω wine ή μεσω καποιου virtual machine.

Το θέμα με τα games δεν είναι και τόσο μεγάλο.

Παίζουν πάρα πολλά με Wine και Cedega,απλά games τύπου Crysis δεν παίζουν όσο σωστά παίζουν στα Windows,και άλλα games παίζουν καλύτερα απ'ότι στα Windows.

Ας πούμε το Gta San Andreas που στα vista είχε 100 προβλήματα,και στο wine έπαιξε χωρίς να κάνω τίποτα,και παίζει καλύτερα απ'ότι στα vista.

Αν κάποιο δεν παίζει,θα προσπαθήσουν να το κάνουν να παίζει στην επόμενη έκδοση του Wine ή του Cedega.

Και μην πει κανείς μα και μου,γιατί η υποστήριξη των games στο linux με τον Α ή τον Β τρόπο,τα τελευταία χρόνια έχει απογειωθεί.:flower:

Ναι αλλά γιατί να μην γίνει επίσημη υποστήριξη απο της εταιρίες με linux games ..

Games δηλαδή for linux.. Αφού, ειναι freeware οι εταιρίες θα πουλάνε games και όλοι θα πάνε στα linux..

Επίσης γιατί η ati και η nvidia δεν βγάζουν συχνά drivers για linux..

Ήμουν σε ubuntu και μέσω του hardware drivers είχα απαρχαίωμένους drivers για ati cat.

Η απάντηση βασικά είναι απλή.

Ένα τόσο, τέλειο σε πολλά το λειτουργικό που αν ήταν και σε gaming θα το είχαν όλοι...

Και μετά? η microsoft??? :suicide2:

[/evil laugh of bill gates/] hahahaha [/evil laugh of bill gates off/]

Πιστεύω είναι μια σειρά από ''συμπτώσεις'' που τα linux δεν παίζουν games..

Drivers, εταιρίες παιχνιδιών κλπ..

Και φυσικά το ΚΟΛΠΟ πιάνει.. είχα 5 μήνες linux αλλα με ετρώγε..το χεράκι μου και δεν άντεξα στο τέλος μετά απο άπειρες προσπάθειες να παίξω games με wine (ρυθμίσεις πρόσθετα dx κλπ ) και έβαλα win 7 για 1 μήνα σχεδόν...

Προσπαθώ να μην είμαι κολλημένος με το Linux. ΟΚ, χρησιμοποίησα ubuntu την εποχή του "Edgy Eft" και από τότε, σχεδόν πάντα, εργάζομαι με αυτό (αν και κρατάω τα windows σε dual boot και αραιά και που τα επισκέπτομαι).

Συμφωνώ ότι, σε κάποιους τομείς (όπως πχ edge gaming ή "σοβαρή" επεξεργασία βίντεο) οι διαθέσιμες εφαρμογές στο linux απλά δεν καλύπτουν. Επίσης συμφωνώ :rolleyes: ότι κάποιες φορές το ubuntu (ας λέμε τα πράγματα με το όνομά τους), προσπαθώντας ίσως να ενισχύσει ή να διατηρήσει τη θέση του ως η δημοφιλέστερη διανομή, "ξέχασε" τον "παραδοσιακό" στόχο του linux, που είναι η σταθερότητα, για να ρίξει βάρος στη χρηστικότητα και αυτό σε έναν υπερφιλόδοξο, ίσως, κύκλο ανάπτυξης έξι μηνών. Ωστόσο, μπορεί κάποιος να περιοριστεί στις εκδόσεις LTS (μακροπρόθεσμης υποστήριξης), οι οποίες δίνουν κύριο βάρος στη σταθερότητα, υποστηρίζονται με ενημερώσεις για χρόνια και βγαίνουν κάθε δυο έτη περίπου (η 10.04 θα είναι τέτοια).

Βεβαίως και υπάρχουν freeware εφαρμογές στα windows, αλλά για κάποιο λόγο, η χρήση windows ωθεί αυτόματα πολύ κόσμο στο να "κλέβει" λογισμικό (ίσως επειδή απλά έχει τη δυνατότητα και τα καλύτερα προγράμματα είναι συχνά τα πληρωτά). Πόσοι περιορίζονται σε freeware στα windows; Σε έναν κόσμο που η αγορά λογισμικού θα ήταν πιο επιβεβλημένη, οι χρήστες windows θα ήταν σημαντικά λιγότεροι (εδώ βλέπω να αρχίζουν οι θεωρίες συνομωσίας...)

Ας αναλογιστούμε: Γιατί να ανεχτούμε το ότι, ο γίγαντας microsoft, που μετά από τόση δουλειά καταδέχτηκε να κυκλοφορήσει ένα τόσο κραυγαλέα μισοτελειωμένο" λειτουργικό όπως τα Vista, μας ανάγκασε να τα πληρώσουμε, κλείνοντας εκβιαστικές συμφωνίες με κατασκευαστές PC, ώστε να προσφέρονται ως αποκλειστική επιλογή με νέα μηχανήματα, μέχρι φυσικά να βγουν τα 7άρια που ναι, δείχνουν να λειτουργούν επιτέλους σωστά (και που θεωρητικά, πάλι θα πρέπει να πληρώσουμε); Και εδώ δεν μιλάμε φυσικά για μισό χρόνο, ούτε για δυο χρόνια ανάπτυξης, αλλά για 7! (τα XP πρωτοκυκλοφόρησαν το 2002 και θυμάστε πως ήταν τότε). Δώστε και στο ubuntu, που πρωτοκυκλοφόρησε το 2004, άλλα δυο χρονάκια και μετά ελάτε να ξανασυγκρίνουμε.

Επίσης, το linux προσπαθεί να παλέψει με το μεγαλύτερο ίσως θηρίο, που είναι η υποστήριξη από τους OEMS. Σε αυτόν τον τομέα είχε μείνει τραγικά πίσω και αυτό φαινόταν από τη φτωχή υποστήριξη του hardware. Η αιτίες ήταν πολλές: η χαμηλή δημοτικότητα του linux στα desktops, το "κόλλημα" της κοινότητας με τη GPL (κάποιοι vendors δεν ήθελαν να "ανοίξουν" τα specs του hardware τους ή τον κώδικα των drivers και η κοινότητα δεν ανεχόταν εύκολα κάτι closed source). Οι πιο πολλοί drivers ήταν, μια κάποια ηρωική εποχή (όχι πολύ μακρινή), αποτέλεσμα χιλιάδων ανθωποωρών reverse engineering!

Αυτά όμως εδώ και λίγα χρόνια έχουν ήδη αρχίσει να αλλάζουν (δείτε πχ: ΑΤΙ, nVidia, Intel), και κατά τη γνώμη μου την αλλαγή την προκάλεσε το ubuntu. Επίσης, ώθησε ένα μέρος της κοινότητας (και επομένως κάποιες διανομές) στο να αποκτήσουν στόχους πιο σχετικούς με τη χρηστικότητα και το "μέσο χρήστη" - ελπίζω όχι σε βάρος της ασφάλειας και της σταθερότητας.

Έχοντας πει τα παραπάνω, δεν θα σύστηνα ακόμα το ubuntu στον πατέρα μου που είναι 60+ χρονών. Όχι επειδή δεν καλύπτει τις ανάγκες του. Για άλλους λόγους. Γιατί δυστυχώς, δεν έχει ακόμα επιτευχθεί πλήρης αποδέσμευση από τη γραμμή εντολών. Επίσης επειδή τις νέες έννοιες και τη νέα φιλοσοφία που θα κληθεί να μάθει, δεν θα του τις διδάξει καμία σχολή "πληροφορικής" και δεν θα τις πιστοποιήσει κανένα E"C"DL.

...Εγώ ωστόσο το χρησιμοποιώ καθημερινά, χαίρομαι που το βλέπω να εξελίσσεται και μάλιστα γρήγορα, χαίρομαι που συζητιέται ΠΟΛΥ περισσότερο απ' ότι τέσσερα χρόνια πριν, που προσφέρεται απο το κράτος ως επιλογή με τα μαθητικά netbooks. Το βλέπω σαν ένα παιδί που μεγαλώνει και ψάχνει να βρει τη θέση του στο οικοσύστημα. Ως φίλος (γονιός=developer δυστυχώς δεν είμαι), οφείλω να το συμβουλεύω (= συνεισφέρω την άποψή μου) ώστε να βελτιώνεται, ανεχόμενος όσο μπορώ τις αδυναμίες, τα λάθη και τις ελλείψεις του. Η μπορώ να πάω να αγοράσω ένα έτοιμο παιδί, μεγαλωμένο, αναθρεμμένο (όχι ωστόσο με τον καλύτερο τρόπο), επειδή... κάνει ωραία κόλπα και στο κάτω κάτω, έτσι κάνουν οι περισσότεροι. Ακραίος παραλληλισμός, αλλά κατά βάση έτσι το βλέπω.

Είναι πολύ καλό που υπάρχει η λύση του linux για χρήστες που δεν θέλουν/μπορούν να πληρώσουν το ακριβό αντίτιμο των windows αλλά το πρόβλημα είναι ότι αν θες να εγκαταστήσεις προγράμματα πέραν αυτών που έχει η διανομή ή να ρυθμίσεις λίγο καλύτερα το σύστημα πρέπει να πιάσεις κάτι που δεν ξέρουν πολύ να χειρίζονται (τουλάχιστον εκτός word) και αυτό λέγεται πληκτρολόγιο.

Προσωπικά αν και ανήκω στη γενιά των χρηστών που πρόλαβαν το προ-παραθυρικό περιβάλλον (και ξέρω να χειρίζομαι πολύ καλά το keyboard), στα PCs που δουλεύω τώρα (και είναι αρκετά) φοράω μόνο windows γιατί με καλύπτουν πλήρως σε ότι θέλω να κάνω και ακόμη περισσότερο. Linux έχω μόνο στους 2 δορυφορικούς δέκτες μου και ολίγον στο κινητό μου (iphone :D).

Τέλος μπορεί να λέμε ότι τα win είναι έτσι ή αλλιώς, αλλά πρέπει να παραδεχτούμε όλοι κάτι. Αυτά ήταν που φέραν τα PC τόσο κοντά στους απλούς χρήστες και βοήθησαν σε μεγάλο βαθμό την εξάπλωση τους. Γιαυτό άλλωστε και η Microsoft έγινε εταιρία κολοσσός και κάνει τώρα σχεδόν ότι θέλει στον τομέα του software.

ps. Ακόμη θυμάμαι την εποχή που έπαιζα με το linux και το ότι τότε όταν τόλμαγες να ρωτήσεις πως μπορείς να συνδεθείς στο net μέσω του netmod (σε κανα forum) σε κοιτούσαν όλοι σαν εξωγήινο :D

εγώ θέλω να δω πως θα ανταποκριθεί η γενιά η τωρινή που μαζί με τα μαθητικά laptop αποκτά με το καλημέρα και επαφή με linux, ενώ ως τώρα ήταν επιλογή του πιο "ψαγμένου" για "πειραματισμό"...

εγώ θέλω να δω πως θα ανταποκριθεί η γενιά η τωρινή που μαζί με τα μαθητικά laptop αποκτά με το καλημέρα και επαφή με linux, ενώ ως τώρα ήταν επιλογή του πιο "ψαγμένου" για "πειραματισμό"...

νομιζω ειναι επιλογη...

αν και κατα την γνωμη μου αφου το netbook ειναι για συγκεκριμενη χρηση θα μπορουσε καλιστα το δημοσιο να κανει μια δικη του "ειδικη" διανομη με ο,τι χρειαζεται ο μαθητης.+ουτε virus ουτε τπτ..

και λεφτα θα γλιτωνε το κρατος...

  • 1 month later...

Τις τελευταίες 2 εβδομάδες, που είχα κάπως περισσότερο ελεύθερο χρόνο, ξεκίνησα την αποστολή εγκατάστασης του ubuntu σε 3 φίλους, οι οποίοι ήταν χρήστες windows με πεδίο εφαρμογής, κυρίως το internet, μουσική, κειμενογράφο και εγγραφή cd... ο ένας υπολογιστής είναι A64, ο άλλος ένας athlon xp 3000+ και ένα laptop της Dell (Studio 17)...

Παρόλο που το ubuntu υποτίθεται ότι έχει γίνει πιο user friendly στην εγκατάσταση, μου έφαγε κάμποση ώρα σε κάθε μηχάνημα με διαφορετικά προβλήματα κάθε φορά και αυτό συμβαίνει μάλλον λόγο του παλιού hardware, γιατί στο dell δούλεψαν όλα αμέσως και ρολόι... επίσης έφαγα αρκετό χρόνο για να το τριμάρω, να το ελαφρύνω (παρόλο που ήταν εξ αρχής πιο γρήγορο από τα win) και να του εγκαταστήσω προγράμματα ανάλογα ή παρόμοια που χρησιμοποιούσε ο καθένας στα win...

To αποτέλεσμα είναι ότι κανείς δεν έχει ξανα-χρησιμοποιήσει τα windows, παρόλο που έχει την επιλογή (εγκατάσταση με wubi)... οι δυο από τους τρεις, ήταν χρήστες windows xp και μετά των 7, ενώ ο άλλος μόνο των xp... τελικά, νομίζω και έμπρακτα ότι ο κόσμος είναι έτοιμος για το Linux, παρόλο που θεωρούσα σχεδόν αδύνατο να το χρησιμοποιήσουν οι γνωστοί μου, λόγο έλλειψης γνώσεων... ακόμα υπάρχει δρόμος βέβαια, αλλά αν έχει όρεξη ο άλλος τα πράγματα είναι πιο απλά... επίσης παίζει σημαντικό ρόλο η ψυχολογία και όταν κάνεις τον άλλο να νιώσει ξεχωριστός γιατί χρησιμοποιεί linux, αντιμετωπίζει τις δυσκολίες σαν πρόκληση και όχι σαν πρόβλημα...

Γενικά το xbmc και το jdownloader, ήταν καταλυτικά για να αντικαταστήσει το linux τα windows, τουλάχιστον για την χρήση που έκαναν αυτοί που ανέφερα...

Προσωπικά βρήκα και χρόνο να παίξω ξανά με fedora, για το οποία είχα πολύ καλή άποψη για τις εκδόσεις 4 και 5, αλλά με την 6 και τα άπειρα προβλήματα που είχε το εγκατέλειψα... η έκδοση 12 είναι πολύ σταθερή και την προτείνω ανεπιφύλακτα... το εγκατέστησα μαζί με το amahi για το home server που θέλω να φτιάξω στο σπίτι και μετά από μια εβδομάδα χρήσης, μπορώ να πω ότι είναι χρόνια μπροστά από τα windows home server...

τελικά, νομίζω και έμπρακτα ότι ο κόσμος είναι έτοιμος για το Linux, παρόλο που θεωρούσα σχεδόν αδύνατο να το χρησιμοποιήσουν οι γνωστοί μου, λόγο έλλειψης γνώσεων... ακόμα υπάρχει δρόμος βέβαια, αλλά αν έχει όρεξη ο άλλος τα πράγματα είναι πιο απλά... επίσης παίζει σημαντικό ρόλο η ψυχολογία και όταν κάνεις τον άλλο να νιώσει ξεχωριστός γιατί χρησιμοποιεί linux, αντιμετωπίζει τις δυσκολίες σαν πρόκληση και όχι σαν πρόβλημα...
Συμφωνώ και επαυξάνω. Παρόμοια εμπειρία είχα με ένα παλιότερο PIII/750Mhz/1GBRam/GF4MX pc της δουλειάς, το οποίο "γυαλίστηκε", καθάρισε από τα ΧΡ, ομόρφυνε με Edubuntu 8.04 και OpenOffice και δωρίστηκε σε ένα πιτσιρίκι που δεν είχε δυνατότητα να αγοράσει PC. Πρόσφατα έμαθα ότι μπήκε στο σπίτι του internet (τo μοιράζεται με άλλα 2 γειτονόπουλα για μικρότερο κόστος) και ότι ο πιτσιρικάς έχει αρχίσει να παίζει με το linux και με C !!! Στην περίπτωση αυτή όμως, όταν του δώσαμε το PC και του εξηγήσαμε σε 2-3 ώρες τα βασικά (do & don't) δεν κάναμε κανένα λόγω για linux, XP ή οτιδήποτε και δεν νομίζω ότι την είδε ξεχωριστός/h4x0r ή οτιδήποτε τέτοιο ούτε έγινε καμιά σύγκριση μεταξύ XP/Linux etc : Αυτό είναι πάρτο και παίξε.
η έκδοση 12 είναι πολύ σταθερή και την προτείνω ανεπιφύλακτα... το εγκατέστησα μαζί με το amahi για το home server που θέλω να φτιάξω στο σπίτι και μετά από μια εβδομάδα χρήσης, μπορώ να πω ότι είναι χρόνια μπροστά από τα windows home server...
Πολύ θα ήθελα να διαβάσω περισσότερα για το θέμα αυτό.

Έχει πολύ ψωμί το κομμάτι του home server και γενικά ο αυτοματισμός του σπιτιού μέσα από έναν server... όταν με το καλό τελειώσω με το σπίτι που φτιάχνω, που θα τα έχει όλα αυτά ενσωματωμένα, ευχαρίστως να κάνω μια παρουσίαση... αλλά αργεί να γίνει ολοκληρωμένο, έτσι όπως το φαντάζομαι, γιατί γράφω κώδικα και φτιάχνω το hardware στον ελεύθερό μου χρόνο, ο οποίος δυστυχώς δεν είναι πολύς...

Ναι αλλά γιατί να μην γίνει επίσημη υποστήριξη απο της εταιρίες με linux games ..

Games δηλαδή for linux.. Αφού, ειναι freeware οι εταιρίες θα πουλάνε games και όλοι θα πάνε στα linux..

Επίσης γιατί η ati και η nvidia δεν βγάζουν συχνά drivers για linux..

Ήμουν σε ubuntu και μέσω του hardware drivers είχα απαρχαίωμένους drivers για ati cat.

Η απάντηση βασικά είναι απλή.

Ένα τόσο, τέλειο σε πολλά το λειτουργικό που αν ήταν και σε gaming θα το είχαν όλοι...

Και μετά? η microsoft??? :suicide2:

[/evil laugh of bill gates/] hahahaha [/evil laugh of bill gates off/]

Πιστεύω είναι μια σειρά από ''συμπτώσεις'' που τα linux δεν παίζουν games..

Drivers, εταιρίες παιχνιδιών κλπ..

Και φυσικά το ΚΟΛΠΟ πιάνει.. είχα 5 μήνες linux αλλα με ετρώγε..το χεράκι μου και δεν άντεξα στο τέλος μετά απο άπειρες προσπάθειες να παίξω games με wine (ρυθμίσεις πρόσθετα dx κλπ ) και έβαλα win 7 για 1 μήνα σχεδόν...

Από την σκοπιά του developer, είναι τόσες πολλές οι άδειες χρήσης στα (open source και μή) APIs, toolkits, libs που δεν συμφέρει. Το GNU manifest με κάνει να τραβάω τα μαλλιά μου.

Και αν συμβεί κάτι, ο τελικός χρήστης από ποιον θα ζητήσει support ? Από την εταιρία που έκανε το port ? Από τον developer που έγραψε την x/y/z ρουτίνα μιας lib ?

H ίδια η εταιρία που θα πραγματοποιούσε ένα port σε linux θα έπρεπε να αναλάβει ευθύνη για code που δεν έγραψε και δεν της παρέχει κανένας support...

Γι'αυτό γουστάρω το OSX: BSD to the bone, με όλα τα open-source highlights σε όμορφο και λειτουργικό πακέτο. Όταν συμβαίνει κάτι ο χρήστης ποιον "κράζει" ? Την apple.- Ποιος θα λύσει το πρόβλημα ? Πόσο κοστίζει το support της Apple πέραν του standard των 12 μηνών ?

Πάρ'αυτά, νομίζω ότι ο χρήστης που έχει λίγο χρόνο στην διάθεση του, και γνώσεις βασικές σε terminal, μπορεί να φέρει ένα GNU/lnx σύστημα στα μέτρα του. Λ.χ. εγκαθιστώντας μόνο τo base install και compilάροντας επιλεκτικά τις εφαρμογές που επιθυμεί (μαζί με τις απαραίτητες libs). Είναι ωραία περιπέτεια, και ταυτόχρονα μένει και η γνώση τί κάνει ποιά δουλειά, γιατί, και ποια είναι σχέση μεταξύ όλων αυτών των πακέτων που εγκαθιστούν οι διανομές αυτόματα.

Όσον αφορά τα benches μεταξύ λειτουργικών, πιστεύω ότι το πιο λογικό είναι να κρίνεται η εμπειρία χρήσης γενικότερα, μας άρεσε αυτό, μας έλειψε εκείνο κλπ. Για benching μεταξύ διαφορετικών platforms που να δίνει αποτελέσματα σε απόλυτους αριθμούς επιβάλλεται γράψιμο custom κώδικα...

ΥΓ. Γενικά ότι κάθεται/στηρίζεται σε GNU κώδικα είναι δύσκολο να επιφέρει κέρδος εκτός από donations, κόστος after sales support, κόστος DVD/manual, 3rd party βιβλioγραφία, σεμινάρια, certifications, μπλα μπλα.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.