Jump to content

Αγορα SSD

Ασόβιος

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Θελω να αγορασω εναν ssd σκληρο δισκο για το λογο οτι ειναι αθορυβος και θελω να απαλλαχτω απο τους θορυβους που κανουν οι σκληροι.

Θα ειναι ο μοναδικος σκληρος του desktop συστηματος μου, αρα πρεπει να ειναι 120 ή 128GB.

Ποιον μου προτεινετε να αγορασω? Ο πιο φτηνος στο e-shop κανει 219€, να τον παρω ή δεν ειναι καλος αυτος?

Καπου ακουσα οτι τo pagefile φθείρει τους SSD, ειναι αληθεια αυτο? Εγω εχω 2Χ2GB, δηλ. 3,25GB για XP, με παιρνει να μην οριζω καθολου pagefile?

• Replies 47
  • Created
  • Last Reply

Αν είναι να δώσεις 200+ για δίσκος ας είναι είναι ο νέος Ιντελ που είναι όμως 80άρης.

Αξίζει τα λεφτα αυτά. Αλλιώς σε πιο φτηνό. Ο ιντελ έχει διαφορά απο τους άλλους..

ΝΑι τους φθείρει αλλά δεν μασάνε. Οι πιο πολλοί το μειώνουν ή το αφήνουν σε άλλο δίσκο.

ΑΝ και εφόσον έχει πολλή μνήμη και ΔΕΝ εχεις μπλε οθονη με την αφαιρεση του, μείνε και χωρίς αυτό. Αλλά νομίζω καποια παιχνιδια η και προγραμματα το θελουν και κολλανε. Αν δεν σου τυχει κλεισε το τελειως.

οff topic: 4 gb φτανουν για να τρεχεις οτι θες χωρις page file.απλα βαλε 64bit λειτουργικο και κατα προτιμησει αμα εχεις σχετικα καινουργιο πισι βαλε windows 7.

on topic τωρα.για ssd η αυτον που προτεινε ο φιλος απο πανω η αυτον τον ocz vertex http://www.plaisio.gr/product.aspx?product=1205595&Manufacturer=OCZ&category=1000000373&catalog=20&MSCSProfile=DCCDF22EB27065BE873E77100669B2114A7026992AB22AFF8B0821DF607DA0E444DD46319EE65D05B05C5AE87EF521565A2BFF28C2AB0055C2BA3B3EB1EC4732CCB366414774DEA9454CAE4F658C3130E86B73E32C9987024A93D9DE6B5FD4D0F89A47544EF6A471F6B250B3BF7B9E354B68C165D78652FB109E1E862F22CA63

και με αλλα 60-70 ευρω παιρνεις εναν 500 αρι green edition κανονικο της wd και τον βαζεις να σβινει μετα απο ενα τεταρτο αδρανειας αφου ετσι και αλλιως θα ειναι αποθηκη και ετσι εχεις πολυ καλες επιδοσεις και την ησυχια σου

Αν είναι να δώσεις 200+ για δίσκος ας είναι είναι ο νέος Ιντελ που είναι όμως 80άρης.

Αξίζει τα λεφτα αυτά. Αλλιώς σε πιο φτηνό. Ο ιντελ έχει διαφορά απο τους άλλους..

Δεν το συζηταω για 80ρη γιατι δεν επαρκει. Ο ssd που θα παρω θα ειναι ο μοναδικος σκληρος του συστηματος.

Οταν λες οτι ο ιντελ εχει διαφορά εννοεις προφανως απο ταχυτητα. Για βοηθησε λιγο να το καταλαβω. Ταχυτητα σημαινει πχ. οτι ανοιγει γρηγοροτερα ενας φακελος?

Για πόση διαφορά ταχυτητας μιλαμε οτι εχει ο ssd που λεω εν σχεσει με τους ακριβοτερους intel? τρεις φορες λιγοτερο? μιση φορα λιγοτερο?

Ο velicoraptor που εχω τωρα αναφερει ταχυτητες read/write=4.2ms/4.7ms...Σε τι μεταφραζεται αυτο, πόσο πιο αργος ειναι απ τον ssd που λεω?

οff topic: 4 gb φτανουν για να τρεχεις οτι θες χωρις page file.απλα βαλε 64bit λειτουργικο και κατα προτιμησει αμα εχεις σχετικα καινουργιο πισι βαλε windows 7.

on topic τωρα.για ssd η αυτον που προτεινε ο φιλος απο πανω η αυτον τον ocz vertex http://www.plaisio.gr/product.aspx?product=1205595&Manufacturer=OCZ&category=1000000373&catalog=20&MSCSProfile=DCCDF22EB27065BE873E77100669B2114A7026992AB22AFF8B0821DF607DA0E444DD46319EE65D05B05C5AE87EF521565A2BFF28C2AB0055C2BA3B3EB1EC4732CCB366414774DEA9454CAE4F658C3130E86B73E32C9987024A93D9DE6B5FD4D0F89A47544EF6A471F6B250B3BF7B9E354B68C165D78652FB109E1E862F22CA63

και με αλλα 60-70 ευρω παιρνεις εναν 500 αρι green edition κανονικο της wd και τον βαζεις να σβινει μετα απο ενα τεταρτο αδρανειας αφου ετσι και αλλιως θα ειναι αποθηκη και ετσι εχεις πολυ καλες επιδοσεις και την ησυχια σου

Mιλαω μόνο για Win XP και μνημη 3,25GB. Ειναι αρκετη αυτη η μνημη για να μην χρειαζεται να ορισω pagefile στον ssd?

O δισκος που μου προτεινεις ειναι 60ρης αρα δεν τον συζηταμε. Αυτος που λεω ειναι καλος? να τον παρω ή οχι?

Για δισκους-αποθηκες δεν ψαχνω, εχω ηδη.

Εν τω μεταξυ ειδα οτι στο e-shop εχουν φερει και αυτον τον ssd, 160GB στα 400Ε. Να τον παρω ή μηπως ειναι μόνο για laptop?

Εν τω μεταξυ ειδα οτι στο e-shop εχουν φερει και αυτον τον ssd, 160GB στα 400Ε. Να τον παρω ή μηπως ειναι μόνο για laptop?

Το 99.9% των SSD ειναι 2.5 ιντσων αρα για λαπτοπ. Πρεπει να παρεις ανταπτορες για τους βαλεις στον υπολογιστη. Βεβαια ειναι τοσο μικροι και δεν ζυγιζουν τιποτα οποτε μπορεις να τους βαλεις και με αυτοκολλητο καπου.

Οσο για τον 160αρη Intel, αν θελεις να διαθεσεις τοσα λεφτα, ειναι η καλυτερη επιλογη στα 160GB.

Ωστε μου προτεινεις να παρω τον 160ρη στα 400E παρα τον 128ρη στα 219E...

Διοτι σαν intel θα ειναι και γρηγοροτερος ε?

Αυτα για την ταχυτητα που ρωτησα μπορεις να μου τα απαντησεις? Με το pagefile τι θα κανω?

Ωστε ο ssd μπορει να στερεωθει και με σελοτειπ... πως θα συνδεθει? οπως και ο μηχανικος δισκος(1 καλωδιο sata+1 καλωδιο psu)?

σε οφθαλμίατρο επειγόντως

με πολύ προσοχή διάβασε τον τίτλο του θέματος :fist:

μπράβο αύξησες το post count σου κατα ένα ποστ

ας τελειώσει εδώ το offtopic/trolling

Μάλλον θέλεις να γίνει admin εσύ... δεν εξηγείται αλλιώς.

Το παλληκάρι δεν είναι τελείως off-topic - τον green τον έδωσε συμπληρωματικά για χωρητικότητα. Τώρα αν εσύ απομονώνεις τις λέξεις και γράφεις ότι γράφεις, τότε μάλλον θέλεις να γίνει (κακός) admin... δεν εξηγείται αλλιώς.

(στην είχα στημένη :patsak: )

Ωστε μου προτεινεις να παρω τον 160ρη στα 400E παρα τον 128ρη στα 219E...

Διοτι σαν intel θα ειναι και γρηγοροτερος ε?

Αυτα για την ταχυτητα που ρωτησα μπορεις να μου τα απαντησεις? Με το pagefile τι θα κανω?

Ωστε ο ssd μπορει να στερεωθει και με σελοτειπ... πως θα συνδεθει? οπως και ο μηχανικος δισκος(1 καλωδιο sata+1 καλωδιο psu)?

Σου προτεινω να παρεις τον 160αρη Intel σε σχεση με τον 128αρη Kingston SSD Now V series γιατι ειναι τα 2 ακρα. Ο ενας ειναι ενας απο τους καλυτερους, αν οχι ο καλυτερος, SSD που κυκλοφορει και ο αλλος ενας απο τους χειροτερους.

Ο V series της Kingston φοραει Jmicron 602B controller. Αν ψαξεις λιγο στο Internet θα δεις οτι ειναι οτι χειροτερο σε SSD μπορεις να παρεις, o controller, οχι μονο ο συγκεκριμενος δισκος.

Απο εκει και περα υπαρχουν και αλλοι δισκοι που μπορεις να παρεις και αξιζουν οπως αυτος αλλα στην τελικη ο Intel βγαινει πιο φθηνος απο αποψης χωρητικοτητας/τιμης.

Οι συνδεσεις για τον SSD ειναι ακριβως ιδιες με τους απλους SATA δισκους εκτος αν αντι 2.5 ιντσων, αγορασεις 1.8 ιντσων οπου εκει θα χρειαστεις μετατροπεα.

Μάλλον θέλεις να γίνει admin εσύ... δεν εξηγείται αλλιώς.

Το παλληκάρι δεν είναι τελείως off-topic - τον green τον έδωσε συμπληρωματικά για χωρητικότητα. Τώρα αν εσύ απομονώνεις τις λέξεις και γράφεις ότι γράφεις, τότε μάλλον θέλεις να γίνει (κακός) admin... δεν εξηγείται αλλιώς.

(στην είχα στημένη :patsak: )

το παΛΙκαρι είναι τελείως off όπως και εσύ :)

αντί να προσπαθείς να μου την πείς (e-μαγκιά:to_pick_ones_nose:) γιατί δεν λές την άποψή σου στο ΘΕΜΑ?

βαρέθηκα να διαβάζω ANTI-SSD ποστς σε ξεκάθαρα θέματα για SSD :giveup:

(συγνώμη για το off topic)

Ακουσα οτι το degraf στους ssd απαγορευεται, ισχυει αυτο?

Να κατεβαζεις torrents, τουλαχιστον επιτρεπεται?...

Τι σχεση εχει το ενα με το αλλο?

Το defrag απαγορευεται γιατι πρωτον δεν χρειαζεται ποτε(δεν θα σου κανει τον δισκο πιο γρηγορο) μιλαμε για μνημη και δευτερον γιατι μειωνει την ζωη του SSD.

Σκεφτηκα οτι εχει σχεση απ την αποψη οτι ο δισκος γυριζει συνεχως γιατι γραφει δεδομενα...

Αν το drefrag ειναι μια εντελως περιττη λειτουργια στον ssd, οσο κι αν εσυ του βαζεις συνεχεια διασκορπισμενα αρχεια, τοτε ok, τοσο το καλυτερο για μας, και δεν το συζηταμε αλλο.

Τη ζωη γιατι την μειωνει?

Αν κουνησουμε περα-δωθε τον ssd ενω γραφει, υπαρχει συνεπεια?

Σκεφτηκα οτι εχει σχεση απ την αποψη οτι ο δισκος γυριζει συνεχως γιατι γραφει δεδομενα...

Αν το drefrag ειναι μια εντελως περιττη λειτουργια στον ssd, οσο κι αν εσυ του βαζεις συνεχεια διασκορπισμενα αρχεια, τοτε ok, τοσο το καλυτερο για μας, και δεν το συζηταμε αλλο.

Τη ζωη γιατι την μειωνει?

σκέψου ότι ένας ssd αποτελείται απο σελίδες

στην κάθε σελίδα μπορείς να γράψεις προκαθορισμένες φορές

για να αλλάξεις κάτι σε μία σελίδα πάλι πρέπει να τη διαγράψεις ολόκληρη

έτσι "τρώς" γραψήματα χωρίς λόγο μιας και δεν κερδίζεις τίποτα απο την ανασυγκρότηση

Αν κουνησουμε περα-δωθε τον ssd ενω γραφει, υπαρχει συνεπεια?
δεν παθαίνει τίποτα

Να συμπληρώσω ότι μπορείς να κατεβάζεις επάνω σε ένα ssd αλλά καλό θα ήταν (προσωπική άποψη) να του αυξήσεις το μέγεθος της cache του ώστε να γράφει όσο μεγαλύτερα κομμάτια μπορεί (Το utorrent το υποστηρίζει και θέλει 2' χρόνο να το ρυθμίσεις)

π.χ. αν ένα αρχείο είναι 750Mb να μήν το γράψει 1000 φορές χ 750Kb αλλά καλύτερα 100 φορές χ 7.5Mb (ΤΥΧΑΙΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ για να πάρεις μία ιδέα τι λέω)

προσωπική μου άποψη πάντα :)

σκέψου ότι ένας ssd αποτελείται απο σελίδες

στην κάθε σελίδα μπορείς να γράψεις προκαθορισμένες φορές

για να αλλάξεις κάτι σε μία σελίδα πάλι πρέπει να τη διαγράψεις ολόκληρη

έτσι "τρώς" γραψήματα χωρίς λόγο μιας και δεν κερδίζεις τίποτα απο την ανασυγκρότηση

Oμολογω οτι δεν το πολυκαταλαβα αυτο.

Η ουσια ειναι: Ειναι εντελως περιττη η αν/ση στον ssd? Toτε ok, τοσο το καλυτερο για μας που γλυτωνουμε την εργασια, και δεν το συζητανε αλλο. Σωστα?

Και μια ερωτηση φιλολογικου χαρακτηρα: Το defrag φθειρει τους ssd περισσοτερο απ' οτι φθειρει τους κοινους sata, ή το ιδιο?

δεν παθαίνει τίποτα

Aρα τωρα δεν θα ανησυχουμε μηπως μετακινηθει το case ενω ειναι ανοιχτο το συστημα...

Εσυ εχεις ssd?

Να συμπληρώσω ότι μπορείς να κατεβάζεις επάνω σε ένα ssd αλλά καλό θα ήταν (προσωπική άποψη) να του αυξήσεις το μέγεθος της cache του ώστε να γράφει όσο μεγαλύτερα κομμάτια μπορεί (Το utorrent το υποστηρίζει και θέλει 2' χρόνο να το ρυθμίσεις)

π.χ. αν ένα αρχείο είναι 750Mb να μήν το γράψει 1000 φορές χ 750Kb αλλά καλύτερα 100 φορές χ 7.5Mb (ΤΥΧΑΙΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ για να πάρεις μία ιδέα τι λέω)

προσωπική μου άποψη πάντα :)

Tι εννοεις "να του αυξήσεις το μέγεθος της cache του"? ποιανου?

Το uTorrent το χρησιμοποιω κι εγω.

Αυτο με το αρχειο που ειπες δεν το καταλαβα(sorry και παλι).

Oμολογω οτι δεν το πολυκαταλαβα αυτο.

Η ουσια ειναι: Ειναι εντελως περιττη η αν/ση στον ssd? Toτε ok, τοσο το καλυτερο για μας που γλυτωνουμε την εργασια, και δεν το συζητανε αλλο. Σωστα?

Και μια ερωτηση φιλολογικου χαρακτηρα: Το defrag φθειρει τους ssd περισσοτερο απ' οτι φθειρει τους κοινους sata, ή το ιδιο?

Aρα τωρα δεν θα ανησυχουμε μηπως μετακινηθει το case ενω ειναι ανοιχτο το συστημα...

Εσυ εχεις ssd?

Tι εννοεις "να του αυξήσεις το μέγεθος της cache του"? ποιανου?

Το uTorrent το χρησιμοποιω κι εγω.

Αυτο με το αρχειο που ειπες δεν το καταλαβα(sorry και παλι).

1) δεν έχει νόημα να κάνουμε ανασυγκρότηση γιατί ο ssd (0,1ms) δεν αργεί να πάει απο το ένα μέρος στο άλλο πλέον όσο οι παλιοί μηχανικοί (>7ms)

2) Νομίζω ότι τους φθείρει περισσότερο, ΑΛΛΑ δεν χρειάζεται πλέον!!!

3) και ο SSD να σου πέσει απο το γραφείο ενώ δουλεύει δεν παθαίνει τίποτα.

κλειστό τον έχουν ρίξει απο όροφο και πάλι δούλευε (check youtube)

4) ναι, έχω και εγώ ssd

5) στο utorrent του λές να δεσμεύει παραπάνω RAM και να μήν γράφει το κάθε κομμάτι που κατεβάζεις ΑΜΕΣΑ αλλά έμμεσα πολλά μαζί.

Όταν πάρεις ssd θα σου πώ περισσότερα (δεν έχω και το utorrent σε αυτό το pc τώρα)

Φιλε μου, καλο ειναι να μου τα πεις απο τωρα, μιας και θα σκασουν 400E και θελω να εχω ολες τις πληροφοριες ωστε να ειμαι σιγουρος:)

1) Κομμενη εντελως λοιπον η Aν/ση, οσα διασκoρπισμενα αρχεια κι αν του γραφουμε/σβηνουμε καθημερινως...

Το error-checking?

2) Αυτο που δεν μπορω να καταλαβω ειναι ΓΙΑΤΙ να ειναι βλαβερη η Αν/ση σε εναν τοσο υπερσυγχρονο δισκο οπως ο ssd που εχει τοσα πλεονεκτηματα...

3) Αρα λοιπον, συνδεουμε τον ssd με το molex τροφοδοσιας και το sata καλωδιο και μετα μπορουμε να τον κολησουμε καπου με ενα σελοτειπ ή και να τον αφησουμε οπως-οπως χυμα?

Με την υπερθερμανση τι γινεται, υπαρχει τετοιο θεμα?

4) Ποιο μοντελο εχεις? Εχεις και μηχανικους δισκους παραλληλα?

Εμενα θα ειναι ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ σκληρος στο συστημα μου. Ελπιζω να μην υπαρχει καποιο λειτουργικο προβλημα σε αυτο.

5) Εχω χρονια το μTorrent και ποτέ δεν του ειπα πόση μνημη να δεσμευει, και γενικα πρωτη φορα ακουω oτι υπαρχει τετοια επιλογη. Σε τι χρησιμευει αυτη η επιλογη?

Αλλα το θεμα ειναι, μου λες οτι υπαρχει και αλλο σημειο στο οποιο ειναι ευαλωτος ο πανακριβος ssd?....:-(

6) Σχετικα με το pagefile (εικονικη μνημη), ισχυει οτι φθειρει τον ssd?

Eγω εχω XP32 με ram 2x2GB, δηλ. 3,25GB. Mε παιρνει να μην εχω pagefile?

1. Αν/ση κομμένη. Error checking όπως έχεις συνηθίσει. Δεν επηρεάζει τίποτα.
  2. Έφτασα στο όριο του φιλότιμου οπότε θα πρέπει να περιμένεις κάποιον άλλο να σου απαντήσει ή να σου υποδείξει πού να διαβάσεις. Συγνώμη!
  3. Όπως θές. Το ίδιο που του κάνει. Ούτε καν ζεσταίνεται! Απλά χλιαρός και χωρίς καθόλου αέρα!
  4. Έχω και μηχανικό λόγω ότι δε μου φτάνει (έφτανε δηλαδή όσο έκανα πτυχιακή) ο χώρος. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Βλέπε τον σαν κανονικό δίσκο.
  5. Το ίδιο θέμα με την ανασυγκρότηση είναι. Εάν θές να κατεβάζεις εγώ θα αγόραζα είτε τον φθηνότερο ssd για το utorrent μόνο είτε θα έβαζα έναν μηχανικό (εκτός αν το κάνεις για τον θόρυβο). Και τίποτα να μήν κάνεις για μία 5ετία δεν θα έχεις πρόβλημα εκτός αν κατεβάζεις με 24mbit 24/7 !!!
  6. Μήν ασχολείσαι κάν. Απο την εικονική μνήμη δεν κινδυνεύεις καθόλου.

Αυτά είναι ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ απόψεις. Μήν σε προβληματίσουν, απλά να σε κατατοπίσουν κατα ένα μικρό ποσοστό. Είμαι ένας απλός χρήστης που δίσταζα να αγοράσω SSD. Μετά απο 6 μήνες δεν το έχω μετανιώσει καθόλου (βασικά μετάνιωσα που δεν αγόρασα περισσότερους με την τότε προσφορά) και πλέον δεν ασχολούμε καθόλου με την φθορά του πέρα απο τα βασικά (όχι ανασυγκρότηση!).

Για το 2:

Η ανασυγκροτηση δεν ειναι βλαβερη για τον SSD απλα μειωνει την ζωη του ή αλλιως life cycles που εχει.

Ολοι οι SSD εχουν καποιο οριο εγγραφων (write cycles) λογω της μνημης που χρησιμοποιουν (nand flash memory). Αυτο το οριο εχουν υπολογισει οι εταιριες, θεωρητικα παντα οτι ειναι περιπου 10.000 κυκλοι πληρους διαγραφης και εγγραφης ανα 100GB.

Δηλαδη εσυ πρεπει να σβηνεις ολοκληρο τον δισκο σου και να τον ξαναγραψεις για περιπου 8.000 φορες. Ενας μεσος χρηστης δεν προκειτα να φτασει ποτε αυτα τα νουμερα ουτε σε 15 χρονια.

Το defrag λοιπον μειωνει τον χρονο ζωης των SSD γιατι αυτο που κανει ειναι να μετακινει τα αρχεια συνεχως μεχρι να τοποθετηθουν ετσι οπως θελει. Το θεμα ειναι οτι στους SSD δεν χρειαζεται κατι τετοιο.

Υποτιθεται στους απλους δισκους γινοταν defrag στον δισκο ωστε τα αρχεια να τοποθετηθουν πανω στα platters με τετοιο τροπο ωστε να ειναι πιο γρηγορη η προσβαση σε αυτα, μειωνοντας ετσι τον χρονο που χρειαζεται ο δισκος να διαβαζει απο το ενα σημειο στο αλλο.

Στους SSD δεν υπαρχει κατι τετοιο. Οπου κι αν τοποθετηθουν τα αρχεια μεσα στις μνημες, ο χρονος για να υπαρξει προσβαση απο τον δισκο ειναι ο ιδιος ακριβως.

Αρα το defrag δεν σου δινει κανενα πλεονεκτημα αρα και δεν χρειαζεται.

διαβασε και αυτο

http://en.wikipedia.org/wiki/Solid-state_drive

γιατι ρωτας πραγματα που εχουν χιλιοειπωθει μεσα στο φορουμ, αλλα δεν δοκιμαζεις να κανεις ενα search...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.