Jump to content

Κλείσιμο υπολογιστή - μάλλον πρόβλημα ρεύματος!

SNP

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα, σχεδιάζω να αγοράσω ένα νέο τροφοδοτικό αλλά έχοντας αντιμετωπίσει κάποια σοβαρά προβλήματα παλαιότερα με ένα High-End τροφοδοτικό (Corsair 650W) στον Η/Υ της αδερφής μου, είμαι λίγο δυστακτικός πλέον στην απόφαση. Ακολουθεί massve κείμενο btw, ελπίζω να το διαβάσει κάποιος

Το πρόβλημα, εν ολίγοις, είχε να κάνει μάλλον (εκεί κατέληξα at least) με το Ρεύμα του σπιτιού μου! Το Corsair έκλεινε τον Η/Υ και δεν ξανα-άνοιγε παρά μόνο μετά από λίγο. Το πρόβλημα έχει "λυθεί" ανταλάσσοντας το Corsair 650W με ένα "φθηνό" Thermaltake 550W του κολλητού μου. Ούτε αυτός έχει αντιμετωπίσει προβλήματα με το Corsair 5 μήνες τώρα, ούτε η αδερφή μου με το δικό του Thermaltake.

Το νέο πρόβλημα που προκύπτει είναι μήν πάρω κάποιο άλλο τροφοδοτικό και αντιμετωπίσω το ίδιο πρόβλημα!

Δυστυχώς τον καιρό που είχα αντιμετοπίσει το παρακάτω πρόβλημα (Φεβρουάριο - Μάρτιο 2009) δεν μου έκοψε να το κάνω post εδώ με όλους τους experts! Το έκανα όμως post σε ένα άλλο γνωστό ελληνικό portal και επομένως κάνω copy paste αναλυτικά το πρόβλημά μου παρακάτω.

Το Πρόβλημα

Σβήνει (απότομα, σαν πτώση τάσης) μετά από μερικά λεπτά χρήσης (συνήθως 10-20 αν και υπήρξαν στιγμές που δούλεψε για ώρα) και αφού σβήσει τότε δεν ξανα-ανάβει αν δεν τον αφήσουμε για λίγο. Συγκεκριμένα αν ξαναπατήσω το κουμπί εκκίνησης ανάβει το σύστημα για 1-2 sec και μετα κλείνει. Ξανα-ανάβει (Μόνο του! Χωρίς να ξαναπατήσω το κουμπί!) για 1-2 sec και ξανακλείνει. Ξανα-ανάβει για 1-2 sec ... και η λούπα συνεχίζεται μέχρι να κλείσω τον διακόπτη του τροφοδοτικού.

Ο Υπολογιστής

Να αναφέρω ότι ο υπολογιστής αγοράστηκε πριν κάτι μήνες (νομίζω τον Νοέμβριο 2008) και για κάνα μήνα ή δύο λειτουργούσε σωστά. Είναι ενας Q6600 σε μια Asus με P45 και φοράει 4GB 800ρες Corsair. Κάρτα γραφικών είναι μια low-budget της ΑΤΙ (δεν θυμάμαι ποιά, η φθηνότερη μάλλον) και τροφοδοτικό 650W της Corsair. Καθόλου OC.

Actions Taken

To στείλαμε πίσω στο plaisio και τους λειτούργησε απροβλημάτιστα για 4 ώρες κάνοντας διάφορα tests που βγαίνανε OK. Μάλιστα όταν πήγαμε να το ξαναπάρουμε τους βάλαμε να το ξαναδοκιμάσουν και για 20-30 λεπτά που περιμέναμε λειτούργησε κανονικά.

Μας είπαν ότι φταίει το ρεύμα του σπιτιού και προχωρήσαμε στην αγορά UPS, του ΑccuPower 1000VA Line Interactive. (Αξίζει να αναφέρω ότι υπάρχουν άλλα 3 'παλιότερα' PC στο σπίτι - το πιο 'σύγχρονο' είναι ο δικός μου ΑMD 3000+ σε Qtek 400W PSU - και λειτουργούν κανονικά τόσα χρόνια, χωρίς UPS). Στο UPS έχουμε συνδέσει ΜΟΝΟ τον Υπολογιστή. (Οθόνη κτλ -> στο πολύμπριζο)

Προβλήματα με το UPS

Με το UPS έχουμε τα ίδια ακριβώς προβλήματα, λειτουργεί για λίγα λεπτα και σβήνει. Αν ξανα πατήσω το κουμπί του PC μπαίνει στην λούπα που αναφέρω παραπάνω. Αν όμως αφαιρέσω το UPS από την μπρίζα ( δηλ. λειτουργεί μόνο από τις μπαταρίες το UPS) λειτουργεί κανονικά! Βγαίνει από την προαναφερθέν λούπα και αρχίζει κανονικά ο υπολογιστής και παραμένει αναμένος για όσο κρατήσουν οι μπαταρίες του UPS.

UPDATE: Actions Taken V2 - Μετά από προτάσεις χρηστών του adslgr.com forum

a) Δοκίμασα σε 3 διαφορετικές πρίζες στο σπίτι. Δοκίμασα και σε πρίζα που 'φιλοξενεί' έναν από τους άλλους Η/Υ μου χωρίς κάποια διαφορά δυστυχώς.

B) Aφαιρεση την μπαταριας από μητρικη για λιγα δευτερα. Η μπαταρία μετρήθηκε και ήταν ακριβώς 3.0V. Αντικαταστάθηκε με νέα χωρίς αλλαγή.

c) Tελική πράξη η οποία αποδείχτηκε επιτυχής, ανταλλαγή τροφοδοτικού με του κολλητού μου. Λειτουργεί μια χαρά έκτοτε. Το ίδιο ισχύει και για το PC του κολλητού με το Corsair.

Τα ερωτήματά μου μετά από όλο αυτό το wall of text:

Έχει τύχει σε κάποιον άλλο παρόμοιο περιστατικό?

Τι γίνεται αν πάρω κάποιο άλλο τροφοδοτικό και αντιμετοπίσω τα ίδια προβλήματα?

Η ΔΕΗ μπορεί να μου διορθώσει την σταθερότητα/ποιότητα της γραμμής μου? (Όπως το 134 του ΟΤΕ? :p)

Κουλό αλλά πιθανό:

Μήπως στο δικό σου κουτί για κάποιο λόγο βραχυκυκλώνει κάτι; Θα μου πεις και γιατί δεν βραχυκυκλώνει το thermaltake; Εδώ κάποιο ρόλο θα παίζει το τροφοδοτικό αλλά γι' αυτό θα σε πλροφορήσουν καλύτερα οι "τροφοδοτικάδες" ...

Εγώ προτείνω (αν δεν το έχεις κάνει ήδη) να δοκιμάσεις έξω από το κουτί, χύμα όλα και να δεις αν συνεχίζεται το πρόβλημα.

P.S. Το "Ξανα-ανάβει για 1-2 sec ... και η λούπα συνεχίζεται μέχρι να κλείσω τον διακόπτη του τροφοδοτικού." μου θυμίζει picky μητρική σε psu. Ποτέ δεν ξέρεις...

Δεν πρέπει να ήταν mobo γιατί μου δούλεψε μια χαρά όταν πήγα το tower στο Πλαίσιο...

Και όταν επέστρεψε στο Home sweet home, πάλι τα ίδια :/

Έχω δύο μονοφασικά ρολόγια. Το δοκίμασα σε πρίζες που ανήκουν και στα 2 (όχι ταυτόχρονα :p).

Το ups ίσως σου λύσει το πρόβλημα. Αν παίζουν τόσο έντονα οι τάσεις της ΔΕΗ μπορεί κάποια στιγμή να έχεις σοβαρότερο πρόβλημα.

UPS έχω βάλει χωρίς διαφορά (παρα μόνο όταν είναι εκτός πρίζας και λειτουργεί από μπαταρία!). Όπως είπα το θέμα έχει λυθεί εδώ και κάτι μήνες με την χρήση low-end τροφοδοτικού, αλλά αυτό δεν είναι "λύση"!

Θα πρέπει να παραμείνω δηλαδή μόνιμα σε low-end PSU? Ή να αλλάξω σπίτι? Ή να πάρω on-line UPS? Κανένα από τα 3 δέν μου αρέσουν σαν επιλογές! :p

Το ερώτημά μου είναι αν υπάρχει καποιος τρόπος/τηλέφωνο για να δηλώσω βλάβη στην ΔΕΗ και τί ακριβώς θα πρέπει να τους πω! :p

Προβλήματα με το UPS

Με το UPS έχουμε τα ίδια ακριβώς προβλήματα, λειτουργεί για λίγα λεπτα και σβήνει. Αν ξανα πατήσω το κουμπί του PC μπαίνει στην λούπα που αναφέρω παραπάνω. Αν όμως αφαιρέσω το UPS από την μπρίζα ( δηλ. λειτουργεί μόνο από τις μπαταρίες το UPS) λειτουργεί κανονικά! Βγαίνει από την προαναφερθέν λούπα και αρχίζει κανονικά ο υπολογιστής και παραμένει αναμένος για όσο κρατήσουν οι μπαταρίες του UPS.

Το ups ίσως σου λύσει το πρόβλημα. Αν παίζουν τόσο έντονα οι τάσεις της ΔΕΗ μπορεί κάποια στιγμή να έχεις σοβαρότερο πρόβλημα.

(μαλλον δεν ελυσε το προβλημα !! )

το 'δειγμα' δεν ειναι αρκετο για να δωσει απαντηση στο προβλημα σου - οποτε ή το τροφοδοτικο ηταν πολυ ευαισθητο (ειτε λογω κατασκευης ,ειτε λογω προβληματος) ή χρειαζεσαι ηλεκτρολογο !!

καποιος ΓΝΩΣΤΗΣ ηλεκτρολογικων μπορει να σου δωσει μια ιδεα -ισως κατι παιζει με τη συχνοτητα (Hz) του ρευματος ,που το accupower δεν φιλτραρει ή δεν ελεγχει........

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.