Jump to content

Dual core E5300+stock ψύκτρα

TopCLR

Recommended Posts

Συναρμολογώ PC φίλου και είναι ο πρώτος Intel επεξεργαστής που εγκαθιστώ. Οι τρεις ρίγες της θερμοαγώγιμης πάστας που έχει πάνω η stock ψύκτρα είναι αρκετές για να την εγκαταστήσω ή να βάλω κι άλλη πάστα; Έχω βάλει μερικούς AMD με stock ψύκτρα που όμως ήταν καλυμένη όλη η επιφάνεια επαφής με πάστα.

Το PC δεν θα έχει πάρε-δώσε με overclock, για απλές δουλειές θα είναι. Ίσως δεν έπρεπε να θέσω εδώ το ερώτημά μου και ζητώ συγνώμη αν έκανα λάθος. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις και την βοήθειά σας.

Μια χαρά είναι η θερμοαγώγιμη που έχει η Stock ψύκτρα.

Εγώ έχω τον E5200 του γιού μου με Stock Intel ψύκτρα και τον δουλεύω τώρα στα 3750 για 24/7 με 1.28 vcore και σε Prime Test δεν ξεπέρασε τους 69C ..... :T:

Πάντα όταν τοποθετώ επεξεργαστή βάζω ένα πρόγραμμα μετά (everest ultimate, Qore Temp κλπ) και βλέπω για κανένα μισάωρο τη θερμοκρασία. Δεν είναι μόνον αν η πάστα απλώθηκε καλά στην ψήκτρα και τον επεξεργαστή, είναι γενικότερα και αν ο ανεμιστήρας γυρίζει όσο πρέπει και γενικά ένα τσεκάρισμα πως όλα είναι εντάξει.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Το ότι θα είναι υπό δοκιμές και επιτήρηση στην αρχή το PC, το έχω στα υπόψιν έτσι κι αλλιώς. Απλώς η ποσότητα της πάστας (τρεις ρίγες) πίστεψα οτι δεν θα είναι αρκετή. Τώρα την εγκατέστησα και ξεκινάω εγκατάσταση λειτουργικού και προγραμμάτων.:)

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Το ότι θα είναι υπό δοκιμές και επιτήρηση στην αρχή το PC, το έχω στα υπόψιν έτσι κι αλλιώς. Απλώς η ποσότητα της πάστας (τρεις ρίγες) πίστεψα οτι δεν θα είναι αρκετή. Τώρα την εγκατέστησα και ξεκινάω εγκατάσταση λειτουργικού και προγραμμάτων.:)

Βάζοντας περισσότερο πάστα θα κατέληγες με χειρότερες θερμοκρασίες ;) Μπορεί να είναι τσιγκούνηδες αλλά στη πάστα βάζουν όσο χρειάζεται :)

• 1 month later...

Μπορεί κάποιος να με βοηθήσει να κάνω overclocking? Με ασφαλές τρόπο όμως..... δεν θέλω να το ζορίσω πάρα πολύ γιατί έχω τη stock ψύκτρα πάνω και γενικά θα δουλεύει πάρα πολλές ώρες το pc. Βασικά για να κάνω overclocking, ξέρω λίγα πραματάκια αλλά ο κύριος προβληματισμός μου ειναι ο εξής:

Χθές που έκανα την αναβάθμιση (είχα P4 Me DDR1 ram και AGP VGA...κτλβαίνετε...) πήρα τον 5300 (ο οποιός δουλεύει στα 800fsb) και πήρα RAM ddr2 στα 1066mhz!!! Και ενώ είχα ανοίξει το πισι και τα έστηνα μεσα... κοιτάζω για τις ρυθμίσεις των jumpers και είδα οτι δεν έλεγε πως να τα στήσεις αν έχεις CPU 800mhz fsb με RAM στα 1066mhz!! Τελικά τα άφησα έτσι και άνοιξε το Pc κανονικά... απλά απότι είδα στο BIOS η RAM δουλεύει στα 800....

Τέλος πάντων, θα ήθελα να με βοηθήσετε στο να κάνω overclocking τη CPU μου, ώστε να φτάσω όσο περισσότερο μπορώ την ταχύτητα της μνήμης ( απο τα 800 στα 1066) αλλά χώρις να μου καεί τίποτα:D και αν γίνεται χωρίς να αλλάξω ψύκτρα (εκτός αν έχει κανείς να προτίνει τπτ καλό! )

Αυτά.. :cool:

Γραφεις επακριβως τα μερη του συστηματος σου με λεπτομερειες.

Μοντελο μητρικης , μαρκα timings και volt της μνημης , τροφοδοτικο (για την ιστορια)

Και κατι θα κανουμε :)

Και για να μη κανω μετα κι αλλο ποστ σε ρωταω απο τωρα.

1. Θες να ανεβασεις μονο τη συχνοτητα απ τις μνημες , ακομα κι αν δε πειραξουμε καθολου τη cpu ή θες να ανεβασεις και τη cpu?

2.Θες να ανεβασεις οπωςκαιδηποτε τη συχνοτητα της μνημης , ακομα κι αν στα 800 ειναι τοσο γρηγορη οσο και στα 1066? (θα στο εξηγησω αφου απαντησεις- εκτος κι αν cheatαρεις και διαβασεις εδω )

Το σύστημα είναι το εξής:

RAM: KINGSTON KHX8500D2/2G DDR2 2GB PC8500 1066MHZ HYPERX

CPU: INTEL PENTIUM DUAL CORE E5300 2.60GHZ LGA775 - 800 FSB - BOX

Mobo: ASROCK G41M-S

Τροφοδοτικο: Jersey Black Edition 550W

Διάβασα το άλλο thread και κατάλαβα ότι ήταν άχρηστη η αγορά μου αυτής της μητρικής (για να δέχεται 1066 μνήμες) καθώς και της 1066 μνήμης, τέλος πάντων..ευτύχως ηταν 20 ευρώ η διαφορά.

1. Βασικά απότι διάβασα στο νετ σε διάφορα φορουμ και ότι έβρισκα μέσω google, το fsb συνδέεται με την συχνότητα της μνήμης και αυτή τη στιγμή η CPU μου δεν ανταποκρίνεται τόσο γρήγορα όσο η RAM μου, μιας και για να συμβεί αυτό πρέπει το frequency από τα 200mhz να πάει στα 533mhz (ώστε 533 X 2 = 1066 -double data rate- ). [ 200 (frequency) Χ 13 (multiplier) = 2,6GHz ]

Τέλος πάντων, εγώ επειδή τα "ψιλοπήρα" γιατί έκανα άσκοπα αυτή την αγορά, θέλω όσο μπορώ με την stock ψύκτρα να "ανεβάσω" την CPU ώστε να μπορεί η μνήμη να δουλεύει όσο πιο κοντά γίνεται στο κανονικό της και όχι σε αυτό που προσφέρει τώρα η cpu.

2. Δεν με απασχολέι να ανέβει η συχνότητα της μνήμης αν δεν έχει διαφόρα στην ταχύτητα....

Υ.Γ.1 Ίσως κάποια πράματα που λέω να μην είναι σωστά, αυτά κατάλαβα από το ψάξιμο που έριξα... αν είπα κάτι λάθος, πες μου να το καταλάβω σωστά...για να μαθαίνω κιόλας :bigsmile:

Υ.Γ.2 Εδώ και το manual της μητρικής για τα jumpers που έλεγα... (δες διαφάνεια 8 τον πίνακα και διαφάνεια 19 για τα jumpers. ---σε αυτό το σημείο είναι που χέ**ηκα κιόλας, γιατί φοβήθηκα μήπως δεν ταιριάζουν καν ταυτόχρονα η CPU με τη RAM...αλλά ντάξει ευτυχώς..---

Ευτυχως που εβαλες το manual γιατι δεν ειχα ιδεα τι επιλογες σου δινει η συγκεκριμενη.

No bad at all για g41.

Λοιπον.

αυτη τη στιγμη τα χει η μητρικη ολα auto και με το που εβαλες τις μνημες στις ετρεξε ασυγχρονα με το fsb με ratio 1:2.

Αυτο δεν ειναι καθολου ασχημο.

Το να δουλευει η μνημη σε synchronous ή asynchronous mode δε κανει διαφορα για να λεμε την αληθεια.

Τωρα αυτο που μπορεις να κανεις με το υπαρχον συστημα σου ειναι να σφιξουμε λιγο τα timings απ τις μνημες για να μην εχουν διαφορα σε επιδοσεις απ το να τις ειχες στα 1066 , και να αφησουμε ολα τα αλλα ως εχουν.

Η δευτερη επιλογη ειναι αφου μπεις στο bios - advanced - cpu configuration - και βαλεις το overcklock mode στο manual ,να δοκιμασεις και να μου πεις αν σου βγαζει επιλογη για να μπορεις να διαλεξεις εσυ multiplier (αν στο βγαζει πατα τα +,-, για να δεις το ευρος τιμων που μπορεις να βαλεις - το μαξ ειναι το 10 για σενα - το μινιμουμ δε ξερω - λογικα θα ναι το 6 αλλα τσεκαρετο να σιγουρευτουμε) Πες μου αν μπορεις να διαλεξεις και μισα πχ 7,5 ή 8,5 κτλπ.

Και δες κι αν μπορεις να ανεβαζεις cpu frequency ανα mhz 1-1.

Αφου τα κανεις και μου τα πεις - θα σου πω αν θα μπορεσουμε να τρεξουμε και τις μνημες στα 1066 , πειραζοντας ελαχιστα τη cpu.

Στο BIOS με αφήνει να ανεβάζω τη συχνότητα 1-1Mhz αλλά δεν μπορώ να αλλάξω τον multiplier (default 13). Για τις μνήμες αποτί είδα μπορώ να αλλάξω τα timings όλα (default ειναι στο auto αλλά με - + αλλάζει).

* Στο CD της μητρικής μου έχει ένα πρόγραμμα για overclocking το οποίο φαίνεται ενδιαφέρον, ανεβάζω photo να δεις δυνατότητες... (μου προσφέρει και +-1 mhz στο frequency αλλά και να αλλάξω το ratio από 13 σε 12,5-12-11,5-11...κλπ)

post-11812-1416074119,8188_thumb.jpg

post-11812-1416074119,8676_thumb.jpg

post-11812-1416074119,8877_thumb.jpg

post-11812-1416074119,9077_thumb.jpg

Απ οτι βλεπω ειναι πολυ πιθανον να μπορουμε να τα κανουμε και τα δυο.

Οποτε αν θες να εισαι στα 800 ετσι οπως ειναι ολα , πας bios - advanced -chipset configuration -

memory remap feature -enabled (δεν εχει σχεση με το overclocking, αλλα βοηθαει να μη παει τελειως χαμενο το περισσευουμενο 0,75γιγα μνημης που δε χρησιμολποιουν τα windows)

Dram frequency - Εδω ειμαστε. Εδω λογικα θα μπορεις να επιλεξεις αναμεσα σε 800 και σε 1066

Flexibility option - enabled

Και timings βαζεις αναλογως.

4-4-4-12 αν επιλεξεις να τις τρεξεις στα 800

5-5-5-15 αν επιλεξεις να τις τρεξεις στα 1066 (εγω αυτο θα προτιμουσα)

Στο Βios manual δε βρησκω απο που στο καλο αλλαζεις το dram voltage.

Τεσπα αλλαξε το μετα απ το software στα 2,2volt (αν πανε ολα καλα και bootarei).

Κανε μια προσπαθεια και πες.

Δεν μπορώ να βάλω 1066 στην μνήμη, μου έχει 3 επιλογές μόνο

-Auto

-DDR2 667

-DDR2 800

και δεξιά γράφει αυτό για τα jumpers...οτι και καλά αν θέλω να βάλω μνήμη 1066, να αλλάξω τα jumpers "έτσι" για 1333 cpu και "έτσι" για 1066 cpu. Και προφανώς επιστρέφουμε πάλι στο αρχικό πρόβλημα.... τι να κάνω?

Για τα άλλα...με αφήνει να αλλαξω και timings και voltage.

Για το 0,75 δεν κατάλβα τι είπες... μήπως νόμιζες οτι έχω 4 GB μνήμη? γιατί εγώ έχω 2 :p

Mαλιστα...

Ε οποτε διαλεξε το 800

και βαλε timings 4-4-4-12.

Αν bootarei βαλε για αρχη το dram voltage στα 2,2

Κανε τεστακι (προτεινω prime95 με large ffts) να δεις αν ειναι σταθερο

Και κατεβαζε το voltage σιγα σιγα μεχρι να σου βγαλει προβλημα.

Μολις στο βγαλει βαλε το voltage ενα κλικ πιο πανω, ξανατρεξε prime και αν ειναι ολα καλα, αστο ετσι.

Λοιπόν, επέλεξα 800 έβαλα και τα timings και voltage στα 2,2*. Bootare κανονικά στα Windows και έβαλα το prime και έτρεχε για 4 ώρες (έκανε τεστ απο τα 1024Κ ως τα 128, και μετά πάλι απο την αρχή)...οπότε θεώρησα ότι είναι stable. Τώρα το κατέβασα λίγο λίγο (από το πρόγραμμα ) και έφτασα στα 1,965 Volt και δεν έγινε κάτι... Έβαλα πάλι να κάνω test με το prime, αν όλα πάνε καλά θα το αφήσω εκεί.

*Το περίεργο είναι οτι ο επεξεργαστής μου έπεσε στα 2,538 GHz και απότι βλέπω έχω fsb 195,1mhz και η μνήμη δουλεύει στα 390,2mhz. Αυτό συμβαίνει από την αρχή με το που άλλαξα σε 800 το frequency, τα timings και το voltage. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Χμμμ.

Μαλλον το κανει επειδη ειχαμε αφησει στο bios το overclock mode στο auto.

πηγαινε στο bios και βαλτο manual.

Και βαλε frequency χειροκινητα στο 200.

Πριν το κανεις δοκιμασε να το αλλαξεις απ το software μηπως γλιτωσεις κοπο.

Οπως θες.

Εγω δεν εχω προβλημα να σε βοηθησω.

Αν πιστευεις οτι σου χρειαζεται την πειραζουμε κι αυτην.

Να σου πω συνοπτικα τα υπερ και τα κατα.

+θα δεις καποια μικρη διαφορα οταν κανεις decoding

+θα βοηθιθει η καρτα γραφικων σου στο να αποδωσει λιγο καλυτερα

-θα δουλευει σε πιο μεγαλες θερμοκρασιες

-θα καιει περισσοτερο ρευμα

-θα χασεις την εγγυηση

-θα κανει πιο πολυ φασαρια

Γνωμη μου ειναι να το αφησεις ως εχει το μηχανακι.

Με την υπαρχουσα ψυκτρα , δεν θα ανεβει ουτε πολυ , ουτε με ασφαλεια.

Οποτε και δε θα δεις ιδιαιτερη διαφορα.

Η cpu αυτη ενδεικνυτε για τρελα overclocking.

Παει 3,4 ανετοτατα και με ασφαλεια (με καλη ψυκτρα και καλη μητρικη)

Αν σκοπευεις να ξοδεψεις το λιγοτερο 40 ευρω για να παρεις τουλαχιστον καμια ψυκτρα της προκοπης το ξανασυζηταμε.

Και καλο θα ηταν να ανοιξεις και νεο τοπικ για να σε βοηθησουν και αλλοι labites.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.