Jump to content

Φόρος κληρονομιάς - σημεία κλειδιά

amateur

Recommended Posts

Καλησπέρα,

Ο πατέρας σύμφωνα με τους γιατρους έχει λίγους μήνες. Μου ζήτησε να μάθω τι συμβαίνει με τα περιουσιακά στοιχεία, ώστε να πληρώσουμε τον ελάχιστο δυνατό φόρο σαν οικογένεια.

1. α. Τι συμφέρει καλύτερα? Να μεταφερθούν όλα τα περιουσιακά του στοιχεία (2 σπίτια και μερικά αγροτεμάχια) στη μητέρα μου ή υψηλη κυριότητα να γίνει στη μητέρα μου και την επικαρπία να την έχει ο πατέρας μου?

β. Υπάρχει κάποια άλλη εναλλακτική πέρα από αυτές τις δύο?

γ. Τι συμβαίνει με τους κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς?

2. Γενικά τι άλλο χρειάζεται να ληφθεί υπόψη ή να προσέξουμε?

3. Οποιαδήποτε άλλη συμβουλή, ιδέα ή παρατήρηση θα βοηθούσε ιδιαίτερα

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας

Καλύτερα να απευθυνθείς σε κάποιο νομικό σύμβουλο – δικηγόρο - λογιστή γνωστή πάνω σε αυτά τα θέματα, φοροτεχνικό.

Ένας σωστός συνδυασμός κατά τη γνώμη μου, υποθέτοντας ότι είστε δεμένοι σαν οικογένεια και έχετε εμπιστοσύνη μεταξύ σας, είναι η μεταφορά της ψιλής κυριότητας σε εσένα (η στα παιδιά εξ αδιαίρετου αν έχεις αδέλφια) και της επικαρπίας στη μητέρα σου. Έτσι θα έχετε ξεκαθαρισμένο το θέμα των φόρων μέχρι να χρειαστεί εσύ να τα δώσεις στα παιδιά σου…

Με τους κοινούς λογαριασμούς δεν παίζει κάποιος φόρος αν δε κάνω λάθος.

Μια διευκρίνιση: Είναι ψιλή “απογυμνωμένη” και όχι υψηλή κυριότητα.

Ψιλή κυριότητα σημαίνει ότι είναι δικό σου το περιουσιακό στοιχειό αλλά τα δικαιώματα σου είναι κατά κάποιο τρόπο απογυμνωμένα. Δεν έχεις δικαίωμα πχ να το πουλήσεις η να το εκμεταλλευτείς με οποιοδήποτε άλλο τρόπο αν δεν έχεις τη συγκατάθεση αυτού ή αυτων που έχει/εχουν την επικαρπία.

Όπως είπα ρώτα κάποιον υπεύθυνο πάνω σε αυτά τα ζητήματα, εγώ τυχαίνει να έχω ακούσει κάποια πράγματα αυτή τη περίοδο επειδή πρόσφατα είχα παρόμοιο δυστύχημα στην οικογένειας μου και χρειάστηκε να εξακολουθήσουμε παρόμοιες οδούς. Αλλά και πάλι η γνώμη μου δε μέτριοι μια μπροστά σε κάποιον ειδικό.

Ευχαριστώ για τις ιδέες,

@ kaynd

Oι ιδέες που μου έδωσες είναι πολύ χρήσιμες και σύντομα θα το απευθυνθώ και σε επαγγελματίες που να εμπιστεύομαι, γιατί ποτέ δεν ξέρεις αν θα προτείνουν τη βέλτιστη λύση για τον πελάτη ή για την τσέπη τους.

Μία φίλη μου πρότεινε ότι μάλλον συμφέρει να μπει η ψιλή κυριότητα στην μητέρα με το σκεπτικό ότι έτσι θα έχουμε την ελάχιστη φορολογία σαν οικογένεια, επειδή θα φορολογηθεί σαν χήρα.

Ευχαριστώ και για την διευκρίνιση

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.