jax7480 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 4, 2009 #1 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 4, 2009 Στο συστημα αυτη την στιγμη εχω ενα raid 1 array το οποιο χρησιμοποιω σαν αποθηκη το οποιο ειναι στημενο πανω στον onboard controller της μητρικης (Rampage II Extreme με ICH10R).Το Array αποτελειται απο 2 δισκους του 1ΤΒ σε mirroring που σημαινει οτι ο διαθεσιμος χωρος ειναι 1ΤΒ συνολικα.Σημερα θα αγορασω αλλους 2 δισκους του 1ΤΒ και θελω να φυγω απο το Raid1.2 επιλογες:Raid5 για μεγαλυτερη χωρητικοτητα (συνολο 3ΤΒ) και χαμηλοτερες επιδοσεις αλλα και μεγαλυτερη πιθανοτητα να "σπασει" το raid λογω προβληματος σε εναν δισκοή Raid10 με μικροτερη χωρητικοτητα (συνολο 2ΤΒ) αλλα υψηλοτερες επιδοσεις και μεγαλυτερη ασφαλεια?Για αρχη αυτο που δεν γνωριζω ειναι οι πιθανοτητες του να χασω συνολικα το Raid5 απο καποιο προβλημα ενος δισκου.Ειναι πολυ μεγαλυτερες οι πιθανοτητες του να "χαθει" το Raid5 array σε σχεση με το Raid10?Επισης ποσο μεγαλη ειναι η διαφορα σε ταχυτητα μεταξυ των 2 raid?Μιλαμε για ενα 10-20% ή παραπανω για το Raid10?Πρωταρχικο ρολο για μενα παιζει η ασφαλεια μεν, αλλα και το να χαραμιζεται και 1TB το σκεφτομαι.Αν δηλαδη οι πιθανοτητες να χασεις το raid5 ειναι 5% και να χασεις το raid10 ειναι 3% τοτε να παω για το 5. Να αναφερω οτι για την ωρα δεν υπαρχει UPS αλλα θα αγοραστει συντομα και ο υπολογιστης που εχει το Raid δουλευει περιπου 12-14 ωρες την ημερα.Αρα μιλαμε μονο για hardware failure.Τα φωτα σας, γνωμες, αποψεις για συζητηση, ολα ευπροσδεκτα.
unstoppable Αύγουστος 4, 2009 #2 Αύγουστος 4, 2009 Η διαφορα ταχυτητας εξαρταται απο τον controller, στον ich πρεπει να ειναι αρκετη ειδικα στο write. Σε αξιοπιστια τωρα ειναι απλα μαθηματικα, αν σου σκασουν 2 δισκοι στο raid5 τα εχασες ολα, στο raid10 ισως δεν χασεις τα data σου αν σε χαιρετησουν 2 δισκοι ισως και οχι(εξαρταται αν και οι 2 δισκοι ανοικουν σε ενα απο τα 2 mirrored sets). Και φυσικα το μεγαλο προβλημα δεν ειναι να χασεις 2 δισκους ταυτοχρονα, αλλα να χασεις ενα extra δισκο κατα το rebuild που ειναι απαιτητικο για αρκετες ωρες. Προσωπικα θα πηγαινα για το raid5.
jax7480 Αύγουστος 4, 2009 Author #3 Αύγουστος 4, 2009 Απ'οτι διαβασα το rebuild στο Raid10 ειναι αρκετα πιο γρηγορο λογω του οτι δεν υπολογιζεται το parity.
unstoppable Αύγουστος 4, 2009 #4 Αύγουστος 4, 2009 Οσο γρηγορο κι αν ειναι, θα παρει μερικες ωρες και εκει ενας μισοπεθαμενος δισκος μπορει να μην αντεξει.
NoDsl Αύγουστος 4, 2009 #5 Αύγουστος 4, 2009 Ναι αλλά και στο raid5 παίρνεις το ρίσκο του ότι χάνεις το redundancy όσο αυξάνονται οι δίσκοι.
unstoppable Αύγουστος 4, 2009 #6 Αύγουστος 4, 2009 Σε μεγαλο αριθμο δισκων πας σε raid6 αν θες λιγο περισσοτερη ασφαλεια, αλλα μην ξεχναμε τελικα οτι το raid1/5/6 κλπ δεν ειναι φτιαγμενα για την μεγιστη ασφαλεια, αυτη στην δινει μονο ενα offline backup.
spc Αύγουστος 4, 2009 #7 Αύγουστος 4, 2009 Αν θες να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, ξέχνα τα RAID 5/10 σε onboard controllers.Μιας και στην ουσία μιλάμε για software RAID σε αυτές τις περιπτώσεις, η πιθανότητα να σκάσει δεν προκύπτει μόνο από hardware αλλά και από software failure (και έχω ακούσει να συμβαίνει η 2η περίπτωση).Χτύπα έναν Perc και προχώρα άφοβα σε ένα RAID 5 και καθάρισες.
Chosen Αύγουστος 4, 2009 #8 Αύγουστος 4, 2009 Οσο γρηγορο κι αν ειναι, θα παρει μερικες ωρες και εκει ενας μισοπεθαμενος δισκος μπορει να μην αντεξει. Το αυτό ισχύει και στο RAID5, όταν πέφτει ένας δίσκος και τον αντικαταστήσεις η διαδικασία του rebuild είναι σχετικά μεγάλο stress για τους υπόλοιπους δίσκους, δεν είναι ένα σκέτο copy και αν μιλάμε για δίσκους 1-2 χρόνων (όταν συμβεί το μοιραίο) τότε καλά θα κάνεις να είσαι με το backup σε ετοιμότητα. Υπενθυμίζω: το RAID1/10/5/6 ΔΕΝ είναι backup, είναι μόνο για ετοιμότητα των δεδομένων. Backup μόνο offline. Ειδικά για μας που κλοκάρουμε τα pc και τρέχουνε αβέρτα τα αμπέρ, κανένα RAID array δεν σου εγγυάται τα δεδομένα σου, ρωτήστε και τον gznp που από ένα τσαφ έχασε 4 δίσκους
Matia Αύγουστος 4, 2009 #9 Αύγουστος 4, 2009 Υπενθυμίζω: το RAID1/10/5/6 ΔΕΝ είναι backup, είναι μόνο για ετοιμότητα των δεδομένων. Backup μόνο offline. Ειδικά για μας που κλοκάρουμε τα pc και τρέχουνε αβέρτα τα αμπέρ, κανένα RAID array δεν σου εγγυάται τα δεδομένα σου, Sticky αυτό μπας και χαμπαριάσει ο κόσμος!! ρωτήστε και τον gznp που από ένα τσαφ έχασε 4 δίσκους HOLY S.H.I.T. :tomato::tomato:
Blinky Αύγουστος 4, 2009 #10 Αύγουστος 4, 2009 Αν ο στοχος ειναι αυτο το array να δουλεψει σαν αποθηκη κυριως, τοτε κανε raid5.Το οτι χανεις επιδοσεις δεν ειναι απολυτα σωστο. Χανεις σε write, κερδιζεις σε read. Στην περιπτωση σου με 4 δισκους υπολογισε +50% στο read speed (στο raid5 θα εχεις εφαμιλο read με raid0 3ων δισκων, στο raid1 με raid0 2 δισκων.) Στο write βεβαια, με τον onboard controller το χαος...υπολογιζε εως και 90% μικροτερο write στο raid5. Αλλα αν φορτωνεις αρχεια καθε τοσο και μετα απλα τα χρησιμοποιεις, το read ειναι το σημαντικο. Αν κανεις εργασιες οπως encoding κλπ εκει πικρα με το write οποτε το ξεχνας.Η πιθανοτητα να χασεις δεδομενα απο μηχανικη βλαβη ειναι σαφως μεγαλυτερη στο raid5, αλλα σαν τελικο νουμερο ειναι πολυ μικρο anyway. (μπορει πχ να ειναι τριπλασια η πιθανοτητα, αλλα αν η μια ειναι πχ 0.5% και η αλλη 1.5% who cares?)Αυτο που λενε ολοι οτι το raid δεν ειναι backup κλπ κλπ, ειναι σωστο, αλλα ειναι και λιγο καραμελα. Το σωστο νοημα του ειναι απλα να καταλαβεις οτι σε καμια περιπτωση δεν εισαι 100% καλυμενος, και αν εχεις κατι ΠΟΛΥ σημαντικο φροντισε να υπαρχει και αλλου. Αλλα ενταξει, ρεαλιστικα αν αυτα που εχεις ειναι απλα αρκετα χρησιμα (οπως συνηθως συμβαινει) και μπορουν να ξαναβρεθουν εστω με λιγο κοπο στην απολυτη αναγκη (ολα τα downloads πχ) τοτε εισαι μια χαρα απο ασφαλεια και με το raid5...Γνωμη μου παντως, ειδικα αφου εχεις και 1tb δισκους, παρε εναν perc5. Το κοστος ειναι λιγο παραπανω απο εναν δισκο σου, αλλα εκτος απο τις επιδοσεις και την ασφαλεια, θεωρω παρα πολυ χρησιμο το οτι θα μπορεις οποτε σου γεμισει να παρεις εναν δισκο 1tb να τον προσθεσεις και αυτοματα να επεκτεινεις το raid κατα 1tb και να αυξησεις και τις επιδοσεις σου. (+ η δυνατοτητα να παρεις το array οπως ειναι και να το βαλεις σε οποιοδηποτε μηχανημα=ευκολια αναβαθμισης μητρικης).Αυτη τη στιγμη εχω κανει ακριβως αυτο το πραγμα σε perc5 με 4 seagate 7200.12 1tb. 3 ωφελιμα tb, 315mb/s average read, 230mb/s average write , και οποτε θελω προσθετω και ανεβαινω εκτος απο χωρο, και κατα 105mb/s read...
jax7480 Αύγουστος 4, 2009 Author #11 Αύγουστος 4, 2009 Επειδη μαλλον παρεξηγηθηκα.Δεν ψαχνω το απολυτο στην ασφαλεια. Ψαχνω αυτο που θα μου δωσει περισσοτερη ασφαλεια απο το αλλο.Το Raid array εκτος απο καποιες φωτογραφιες που εχω μεσα και τις οποιες εχω και σε εξωτερικο δισκο αλλα και σε DVD, δεν εχει κατι αλλο το οποιο δεν μπορει να ξαναβρεθει.Απλα μιλαμε για 1ΤΒ ταινιες, παιχνιδια, μουσικες και σειρες.Το οτι μπορω να τις ξαναβρω και ξανακατεβασω ειναι αυτονοητο. Απλα θελω να ειναι οσο πιο ασφαλη γινεται, ωστε να μην φτασω παλι στο σημειο του κατεβασματος.
papatsonis Αύγουστος 4, 2009 #12 Αύγουστος 4, 2009 Αν θες να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, ξέχνα τα RAID 5/10 σε onboard controllers.Μιας και στην ουσία μιλάμε για software RAID σε αυτές τις περιπτώσεις, η πιθανότητα να σκάσει δεν προκύπτει μόνο από hardware αλλά και από software failure (και έχω ακούσει να συμβαίνει η 2η περίπτωση).Χτύπα έναν Perc και προχώρα άφοβα σε ένα RAID 5 και καθάρισες.το αυτο.. μου εχει βγαλει write error το raid5 του ich9r , οταν αυτο παλευε να υπολογισει το parity bit, αλλα καποιο linx-orthos με ανεβασμενο priority που ετρεχα, του ελεγε "τσου".. Οποτε αν και εγω ισως στραφω σε ICH9R "raid5" προσωρινα για θεμα κοστους , μαλλον θα ειναι μονοδρομος και σε μενα ενας perc στο μεσοπροθεσμο μελλον.
Chosen Αύγουστος 5, 2009 #13 Αύγουστος 5, 2009 Επειδη μαλλον παρεξηγηθηκα.Δεν ψαχνω το απολυτο στην ασφαλεια. Ψαχνω αυτο που θα μου δωσει περισσοτερη ασφαλεια απο το αλλο. Το Raid array εκτος απο καποιες φωτογραφιες που εχω μεσα και τις οποιες εχω και σε εξωτερικο δισκο αλλα και σε DVD, δεν εχει κατι αλλο το οποιο δεν μπορει να ξαναβρεθει. Απλα μιλαμε για 1ΤΒ ταινιες, παιχνιδια, μουσικες και σειρες. Το οτι μπορω να τις ξαναβρω και ξανακατεβασω ειναι αυτονοητο. Απλα θελω να ειναι οσο πιο ασφαλη γινεται, ωστε να μην φτασω παλι στο σημειο του κατεβασματος. Απλά πράγματα τότε: ένα απλό RAID1 κι έναν ακόμα σκληρό σε εξωτερική θηκούλα e-sata που θα τον κουμπώνεις στο pc 10 λεπτά τη μέρα για incremental backup. Έτσι, και δεν χάνεις τα "σημερινά" δεδομένα σου από μια βλάβη σκληρού, και προστατεύεσαι κι από το δικό σου λάθος που θα σβύσεις κατά λάθος έναν ολόκληρο φάκελο (λαθάκια από τα οποία κανένα RAIDx δεν σε προστατεύει)
jax7480 Αύγουστος 5, 2009 Author #14 Αύγουστος 5, 2009 Ολα καλα τα παραπανω, το θεμα ειναι οτι αυτη την στιγμη το Raid1 γεμισε.... Τα σημαντικα, τα εχω σε εξωτερικο δισκο. Τα υπολοιπα απλα θελω να ειναι οσο γινεται πιο ασφαλη, χωρις ομως να σκεφτομαι να παρω backup του raid. Δεν θα τρελαθουμε κιολας...Βασικα σκεφτηκα πολυ το ενδεχομενο του περκουλα και ειπα να παρω εναν, οχι τοσο για ασφαλεια δεδομενων, οσο στο να μην φορτωνω το συστημα με processes και για να υπαρχει η δυνατοτητα μεταφορας του raid σε νεο/αλλο συστημα.
sdim Αύγουστος 9, 2009 #15 Αύγουστος 9, 2009 Το RAID 5 σε καλύπτει.Το stress των υπόλοιπων δίσκων που αναφέραν αρκετοί, σε work servers όντως υπάρχει, και επειδή σε κάποιες περιπτώσεις (λιγότερες από 1/10000) χάλασε και άλλος δίσκος κατά το rebuild βγάλαν το RAID 6 ώστε να έχεις 2 parity δίσκους.Στην περίπτωσή σου, όπως και στην περίπτωση των περισσότερων εδώ μέσα, δεν υφίσταται τέτοιο πρόβλημα.Στους work servers διενεργούνται κάτι χιλλιάδες transactions/λεπτό, με αποτέλεσμα το rebuild να προστίθεται στο ήδη μεγάλο φορτίο εργασίας και να κουράζει τους δίσκους (οι κεφαλές κινούνται και για την λειτουργία των εφαρμογών του server, και για το rebuild). Είναι σαν να κάνεις copy αρχεία σε έναν δίσκο ενώ του κάνεις ταυτόχρονα defrag.Στην περίπτωση του οικιακού υπολογιστή, αποφεύγεις απλά να κάνεις κάτι απαιτητικό για τους δίσκους μέχρι να τελειώσει το Rebuild, και τελειώνει πολύ γρηγορότερα απ'ότι αν έκανε και άλλες δουλειές ταυτόχρονα.
neuromancer Αύγουστος 9, 2009 #16 Αύγουστος 9, 2009 Άυτός ο perc είναι από καλή οικογένεια? Πολλοί (και πολύ) τον μνημονεύετε! Με την ευκαιρία των win7 λέω να αφήσω κι εγώ το RAID1 και να περάσω σε 10 (ή 5).
jax7480 Αύγουστος 9, 2009 Author #17 Αύγουστος 9, 2009 Εγω παντως μαζι με την αγορα των 2 samsung, αγορασα και ενα κομπλε σετακι Perc 5/i, με καλωδια και bbu.
neuromancer Αύγουστος 9, 2009 #18 Αύγουστος 9, 2009 Πείτε ρε σεις για τον Perc.... Βρήκα κάτι στη dell αλλά κάνει 260$ και λέει για SCSI δίσκους. Με SATA δεν είστε όλοι?
jax7480 Αύγουστος 9, 2009 Author #19 Αύγουστος 9, 2009 Πείτε ρε σεις για τον Perc.... Βρήκα κάτι στη dell αλλά κάνει 260$ και λέει για SCSI δίσκους. Με SATA δεν είστε όλοι?http://www.thelab.gr/showthread.php?t=58676
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.