Jump to content

Απορίες σχετικά με RAID

george85c

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Γεια σας παιδιά,

sorry για το μεγάλο post αλλά έπειτα από διάβασμα στο net μου δημιουργήθηκαν κάποιες απορίες. Σε αυτές τις ερωτήσεις υποθέστε ότι στις συστοιχίες υπάρχουν μόνο δεδομένα και όχι λειτουργικό σύστημα (δεν ξέρω αν παίζει κάποια σημασία αυτό):

1) Όταν έχεις RAID 1, 2x500Gb, ποια η διαφορά με το να έχεις 4x500 πάλι σε RAID1; Αυξάνεται η χωριτηκότητα; Απ’ ότι νομίζω όχι! Ποιο είναι τότε το συμφέρον;

2) Στο RAID1 αν ο ένας δίσκος βγει off, μπορείς να βγάλεις τον άλλον που δουλεύει και να τον βάλεις σε άλλο pc ώστε να πάρεις το backup μέχρι να αντικαταστήσεις τον άλλον ή είναι πιο πολύπλοκα τα πράγματα; Όταν αντικαταστήσεις τον χαλασμένο πρέπει να ξανακάνεις από την αρχή τα array ή αυτόματα αναγνωρίζεται και παίρνει τα δεδομένα του άλλου; Τι γίνεται στην περίπτωση βλάβης;

3) Σε RAID1, γίνεται να πάρεις τους 2 δίσκους από το pc σου και να τους βάλεις σε άλλο pc και να δουλεύουν, ώστε σε περίπτωση που πάθει κάτι το mobo σου, να μπορείς να κάνεις backup; Ή άμα αλλάξεις pc θα έχεις τα δεδομένα σου ή τελείωσαν όλα;

Αντίστοιχα σε RAID 0+1 ή RAID 1+0

1) Αν πάθει βλάβη ένας δίσκος, πως επαναφέρεις την συστοιχία; Απλά κοτσάρεις έναν όμοιό του και διορθώνονται όλα ή έχει κάποια διαδικασία;

2) Σε περίπτωση απώλειας του ενός, το σύστημα δουλεύει κανονικά και μπορείς να πάρεις κάποιο backup, σωστά;

3) Αν θέλεις να αυξήσεις την χωρητικότητα, να προσθέσεις δίσκους σε αυτές τις συστοιχίες δεν γίνεται, σωστά; Πρέπει πάλι από την αρχή να την φτιάξεις;

4) Ίδια με προηγούμενη 3

Γεια σας παιδιά,

sorry για το μεγάλο post αλλά έπειτα από διάβασμα στο net μου δημιουργήθηκαν κάποιες απορίες. Σε αυτές τις ερωτήσεις υποθέστε ότι στις συστοιχίες υπάρχουν μόνο δεδομένα και όχι λειτουργικό σύστημα (δεν ξέρω αν παίζει κάποια σημασία αυτό):

1) Όταν έχεις RAID 1, 2x500Gb, ποια η διαφορά με το να έχεις 4x500 πάλι σε RAID1; Αυξάνεται η χωριτηκότητα; Απ’ ότι νομίζω όχι! Ποιο είναι τότε το συμφέρον;

2) Στο RAID1 αν ο ένας δίσκος βγει off, μπορείς να βγάλεις τον άλλον που δουλεύει και να τον βάλεις σε άλλο pc ώστε να πάρεις το backup μέχρι να αντικαταστήσεις τον άλλον ή είναι πιο πολύπλοκα τα πράγματα; Όταν αντικαταστήσεις τον χαλασμένο πρέπει να ξανακάνεις από την αρχή τα array ή αυτόματα αναγνωρίζεται και παίρνει τα δεδομένα του άλλου; Τι γίνεται στην περίπτωση βλάβης;

3) Σε RAID1, γίνεται να πάρεις τους 2 δίσκους από το pc σου και να τους βάλεις σε άλλο pc και να δουλεύουν, ώστε σε περίπτωση που πάθει κάτι το mobo σου, να μπορείς να κάνεις backup; Ή άμα αλλάξεις pc θα έχεις τα δεδομένα σου ή τελείωσαν όλα;

1) Αν πάθει βλάβη ένας δίσκος, πως επαναφέρεις την συστοιχία; Απλά κοτσάρεις έναν όμοιό του και διορθώνονται όλα ή έχει κάποια διαδικασία;

2) Σε περίπτωση απώλειας του ενός, το σύστημα δουλεύει κανονικά και μπορείς να πάρεις κάποιο backup, σωστά;

3) Αν θέλεις να αυξήσεις την χωρητικότητα, να προσθέσεις δίσκους σε αυτές τις συστοιχίες δεν γίνεται, σωστά; Πρέπει πάλι από την αρχή να την φτιάξεις;

4) Ίδια με προηγούμενη 3

1) Το συμφέρον είναι προφανώς ότι η πιθανότητα να έχεις απώλεια δεδομένων από failure μικραίνει ανάλογα με το πλήθος των δίσκων. Δηλαδή σκέψου ότι έχεις αντίγραφα των αρχείων σου σε 2 δίσκους που δουλεύουν παράλληλα σε RAID-1. Υπάρχει πιθανότητα να χτυπήσει ο ένας. Υπάρχει όμως και η πιθανότητα να χτυπήσουν και οι δύο μαζί. Αυτή η πιθανότητα είναι ακόμη μικρότερη σε setups με περισσότερους δίσκους. Νομίζω υπάρχουν κι άλλα πλεονεκτήματα, όμως αυτό πρέπει να είναι το κυριότερο.

2) Δε μου έχει τύχει ακόμα, αλλά νομίζω πως το σύστημα bootάρει φυσιολογικά από το δίσκο που λειτουργεί και μετά κάνεις με κάποιο τρόπο μεταφορά των αρχείων σε νέο δίσκο ώστε να συνεχίσεις να έχεις το RAID-1.

3) Εδώ παίζει ρόλο το αν οι δίσκοι θα έχουν λειτουργικό ή όχι. Μερικές φορές, δεν μπορείς να πάρεις ένα δίσκο με λειτουργικό και να τον βάλεις σε άλλο υπολογιστή με διαφορετικό hardware. Αν έχεις απλώς δεδομένα, τότε είμαι σχεδόν σίγουρος πως γίνεται να τα μεταφέρεις και να λειτουργήσει το RAID σε άλλο υπολογιστή, με παρόμοιο όμως controller. Ας απαντήσει κάποιος άλλος καλύτερα σε αυτό :)

RAID 0+1 ή 1+0 δεν έχω δουλέψει, οπότε τα αφήνω κι αυτά σε κάποιον άλλο. :)

Μια και μιλαμε για αποριες raid..

ειτε raid 1 κανεις ειτε 0 πρεπει να τους φορμαρεις τους σκληρους πρωτα οπωσδηποτε ή μπορεις να εχεις τον εναν κανονικα και να βαλεις αλλον εναν ξαι να κανεις ενα raid 1 ας πουμε;

Συγνωμη αν χαλαω το θεμα αλλα ειπα να μην κανω καινουριο μια και τα εχουμε μαζεμενα..:mamba:

Γεια σας παιδιά,

4) Ίδια με προηγούμενη 3

RAID1 4x δισκοι κερδιζεις οπως σου ειπαν απο την πολυ μικρη πιθανοτητα να σκασουν δυο δισκοι μαζι ( η πριν τελειωσει το rebuild ). Επισης το RAID1 σε reads χρησιμοποιει παρομοια μεθοδο με το read στο RAID0 ( διαβαζει ενα μερος του αρχειου απο τον ενα δισκο, το δευερο ταυτοχρονα απο τον αλλο κοκ ) οποτε εχεις ταχυτερα reads. Αλλα αυτο αν γινεται εξαρταται απο τον controller.

* Raid 1 με 4x δίσκους δεν γίνεται. Μόνο με 2 δίσκους μπορείς να κάνεις raid 1.

* Στο raid 1 αν χαλάσει ο ένας δίσκος τον αλλάζεις και κάνεις rebuild το raid. Δεν χρειάζεται να μεταφέρεις τον "καλό" δίσκο πουθενά μιας και έχεις πρόσβαση στα δεδομένα του στο υπάρχον σύστημα.

* Αν μεταφέρεις το raid 1 (τους δύο δίσκους δλδ) σε άλλο pc, θα πρέπει να έχεις συμβατό ελεγκτή στο άλλο pc ώστε να αναγνωρίσει το raid 1. Πχ pc με intel ich8r σε pc με ich9r θα δει το raid κανονικά.

Σε raid 0+1 ή raid 10

* Αν χαλάσει ο ένας δίσκος στο 0+1, το array θα κάνει rebuild το raid 0 segment από το 2ο raid 0 segment

Αν χαλάσει ο ένας δίσκος στο raid 10, το segment που έχασε τον δίσκο θα κάνει rebuild από τον καλό δίσκο του segment (όπως στο raid 1)

* Σωστά, αν χάσεις έναν δίσκο το σύστημα δουλεύει κανονικά.

2 δίσκους σε παίρνει να χάσεις στα raid 0+1 και raid 10. Στο μεν raid 0+1 μπορείς να χάσεις 2 δίσκους στο ίδιο segment και όχι ένα δίσκο στο κάθε segment. Στο δε raid 10 σε παίρνει να χάσεις έναν δίσκο σε κάθε segment. Αν χάσεις 2 δίσκους στο ίδιο segment, έχασες τα δεδομένα.

* Αν θέλεις να αυξήσεις την χωρητικότητα μπορείς να προσθέσεις δίσκους (2 την φορά) και να φτιάξεις νέα segments που θα ενωθούν στην υπάρχουσα συστοιχία. O επιπλέον χώρος θα φανεί σαν unallocated space και μπορείς είτε να φτιάξεις νέο partition είτε να ενώσεις τον χώρο αυτό σε υπάρχον partition με κάποιο partitioning tool.

Υπάρχει η θεωρία, υπάρχει η πράξη, υπάρχουν και controllers που δεν τους έχουμε δει(ούτε και θα δούμε) σε pc/workstations αγαπητέ :)

Υπάρχει η θεωρία, υπάρχει η πράξη, υπάρχουν και controllers που δεν τους έχουμε δει(ούτε και θα δούμε) σε pc/workstations αγαπητέ :)

Κατάλαβα :)

Έτσι κι αλλιώς είναι μάλλον υπερβολή να χρησιμοποιείς πάνω από 2 drives σε RAID1.

Μπράβο παιδιά! Ήσασταν κατατοπιστικότατοι! Τώρα και κάτι άλλες ερωτησούλες...

1) Όταν λες rebuild, πως ακριβώς γίνεται; Την διαδικασία που κάνεις από τα bios ή απλά αντικαταστείς τον δίσκο και το κάνει μόνο του το σύστημα;

2) Εγώ που έχω δηλαδή την asus p5n-d θα πρέπει να την αντικαταστήσω με μητρική που έχει nvidia controller;

3) Στην περίπτωση της αύξησης χωρητικότητας στο raid 0+1, φτιάχνεις δηλαδή ξεχωριστό raid 0+1 από τους ήδη υπάρχον 4 ας πούμε δίσκους που είναι σε raid 0+1; και μετά μέσα απο το λειτουργικό μπορείς να τους ενώσεις;

Rebuild κάνεις είτε από το bios του controller είτε από το λογισμικό που διαχειρίζεται τον controller/raid.

Αν πάθει κάτι η μητρική σου, ναι, θα πρέπει να την αντικαταστήσεις με μητρική που να έχει συμβατό controller (στο site της nvidia ίσως να λέει τα περι συμβατότητας (migration είναι ο αγγλικός όρος)).

Raid 0+1/10 δεν ξέρω αν υποστηρίζει ο ελεγκτής της μητρική σου. Θα πρέπει να δεις και αν έχεις χώρο/sata πόρτες μιας και με το καλημέρα χρειάζεσαι 4 δίσκους.

Στην θεωρία, το λογισμικό/bios του controller σου επιτρέπει να προσθέσεις 2 δίσκους και να κάνεις expand το υπάρχον raid. Εκεί που είχες raid 10 με 4 δίσκους, τώρα θα έχεις raid 10 με 6. Η επιπλέον χωρητικότητα, όπως είπαμε και παραπάνω, θα εμφανιστεί σαν unallocated space. Με partitioning εργαλεία (ή από τον disk manager των vista/7) μπορείς να ενώσεις το χώρο αυτό στο partition που έχεις ήδη.

Στην θεωρία, το λογισμικό/bios του controller σου επιτρέπει να προσθέσεις 2 δίσκους και να κάνεις expand το υπάρχον raid. Εκεί που είχες raid 10 με 4 δίσκους, τώρα θα έχεις raid 10 με 6. Η επιπλέον χωρητικότητα, όπως είπαμε και παραπάνω, θα εμφανιστεί σαν unallocated space. Με partitioning εργαλεία (ή από τον disk manager των vista/7) μπορείς να ενώσεις το χώρο αυτό στο partition που έχεις ήδη.

Ok το πιασα, θα υπάρχει επιλογή για επέκταση! Να σε ρωτήσω και κάτι άσχετο να μου δώσεις τα φώτα σου! Στο υπάρχον σύστημα μου έχω 3 δίσκους, 1 80gb IDE(5 χρονών), 2x500gb Sata2 seagate(ούτε 2 μήνες δεν τους έχω). Εγκατέστησα το ashampoo hdd control και μου βγάζει ότι ο 80αρης έχει 89% health και 100% performance, στον άλλον 76% health με 60% performance(not good) και ο τελευταίος 72%(not good) health και 53%(poor) performance. Τί μπορώ να κάνω γι αυτό; Πρέπει να τους πάω πίσω ή διορθώνετε η κατάσταση;

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.