kreach Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 3, 2009 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 3, 2009 Λοιπόν, κάτι γνωστοί μας αγόρασαν υπολογιστή και μου ζητάνε βοήθεια. Ο διάλογος είχε τέτοια μορφή:Γνωστός: Αγοράσαμε ένα κομπιούτερ και έχει κολλήσει μια "αρρώστεια". Μπορείς να μας βοηθήσεις?Εγώ: Γιατί πιστεύετε πως κόλλησε κάποιον ιό?Γνωστός: Εξαφανίστηκε μια γραμμή δίπλα στο κουμπάκι κάτω αριστερά ... αυτή με το ρολόι... Το πήγαμε στην γνωστή αλυσίδα "Χ" και μου είπαν πως έχει κολλήσει ιό και πως πρέπει να έρθει τεχνικός. Κοστίζει 50Ε η επίσκεψη και μετά χρεώνεται η δουλειά και μετά το ειδικό "φάρμακο" που λέγεται Kασπέρη (εννοούσε μάλλον το Kaspersky). Μπορείς να μας βοηθήσεις γιατί δεν έχουμε να δίνουμε έτσι μια περιουσία?Εγώ: Ναι, θα περάσω από κει να το φτιάξω. Μπορείτε να κατεβάσετε και δωρεάν anti virus. Πάρτε τηλέφωνο να σας δώσω οδηγίες.Του λέω, να μπει στο google, και μου λέει τι είναι αυτό? Του εξηγώ πως είναι μια ιστοσελίδα στο διαδίκτυο αλλά δεν κατάλαβε. Είπε όμως ότι του είπαν να βάλει connex και το έβαλε, αλλά δεν ξέρει τι ακριβώς κάνει... Ξέρει όμως πως χωρίς αυτό δεν μπαίνουν στο λεγόμενο "internet", κάτι που τους είπε ένας άλλος γνωστός πως είναι "καλό να υπάρχει"Επίσης, όταν του είπα να δείξω τι είναι το internet και στα παιδιά του μου είπε όχι γιατί έχει ακούσει διάφορα και φοβάται πάρα πολύ.Πέρα από την πλάκα, δυστυχώς έτσι είναι ο "κοσμάκης". Το θέμα είναι πως είναι πολύ εντάξη οικογένεια και μας έχει σταθεί όταν χρειάστηκε και θέλω να τους βοηθήσω όπως μπορώ. Από που να ξεκινήσω όμως ??? Παρόμοιες εμπειρίες κανείς ???ΥΓ Από Αγγλικά ξέρουν τα πολύ-πολύ στοιχειώδη, οπότε αποκλείουμε πιθανά tutorials στη γλώσσα αυτή. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Τζώρτζης Ιούλιος 3, 2009 #2 Κοινοποίηση Ιούλιος 3, 2009 Μια μέρα με πολύ καλή διάθεση και υπομονή, επισκέπτεσαι τους εν λόγω φίλους και πολύ πολύ αναλυτικά και αργά εξηγείς τι πρέπει να κάνουν πως να το κάνουν και τι να προσέχουν.Επίσης για προστασία των παιδιών αν μπορείς και επιτρέπει το hardware να ορίσεις μερικούς περιορισμούς κατά τη περιήγηση στο διαδίκτυο και σίγουρα να είσαι έτοιμος να ακούσεις από πολύ παιδικές έως και αρκετά περίεργες ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αλλά 100% και μετά με τηλέφωνα ή ακόμα και με το msn αν έχεις προλάβει να τους το δείξεις και να το καταλάβουν :flower:Υπομονή προσοχή και καλή διάθεση! Link to comment Share on other sites More sharing options...
cabdik Ιούλιος 3, 2009 #3 Κοινοποίηση Ιούλιος 3, 2009 πρεπει εσυ, να γινεις ο "Δασκαλος" που εχεις στο αβαταρ σου..!!!!!!!!!!!!!!! ΥΠΟΜΟΝΗ-ΥΠΟΜΟΝΗ-ΥΠΟΜΟΝΗ= το τριπτυχο της επιτυχιας. σοβαρα τωρα, οπως ειπε κι ο απο πανω, "Μια μέρα με πολύ καλή διάθεση και υπομονή..", θα πας εκει, και θα θεωρησεις τον εαυτο σου σαν ενα δασκαλο, που θα παει να μαθει την αλφαβητα σε μικρα παιδια! ξεκινας απο το μηδεν και προχωρας με απλα και κατανοητα παραδειγματα για να καταλαβαινουν. και καποιες παρομοιωσεις μπορει να σε βοηθησουν! βεβαια με λιγη ωρα ή ωρες, μολις που θα αρχισουν να καταλαβαινουν τι εστι υπολογιστης, ιντερνετ κλπ. αλλα οπως ειπαμε πριν, αφου θες να βοηθησεις, ΥΠΟΜΟΝΗ!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
astrolabos Ιούλιος 3, 2009 #4 Κοινοποίηση Ιούλιος 3, 2009 ...και τους "παντρεύεσαι" και για ψύλλου πήδημα σε ενοχλούν στο τηλέφωνο... άσε καλύτερα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kreach Ιούλιος 3, 2009 Author #5 Κοινοποίηση Ιούλιος 3, 2009 Edit: ...και τους "παντρεύεσαι" και για ψύλλου πήδημα σε ενοχλούν στο τηλέφωνο... άσε καλύτερα. Σε τέτοιες περιπτώσεις φίλε Astro αλλάζει το πράγμα... Την έχω πατήσει έτσι και μου πήρε καιρό να "ξεμπλέξω" και ταυτόχρονα να μην παρεξηγηθούμε (οτι και καλά δεν τους βοηθάω, είμαι εγωιστής και τέτοιες αρλούμπες) Άμα δω πως το πράγμα τραβήξει πολύ, αλλάζω στάση ΑΜΕΣΩΣ. Είτε τους εξηγώ άμεσα πως δεν είμαι ένας help-desk-slave πράγμα που με εξοργίζει είτε αρχίζω με φράσεις τύπου "Α... είναι ΠΑΡΑ πολύ μπερδεμένη διαδικασία και υπάρχει κίνδυνος να καταστραφεί το μηχάνημα" Είπαμε, να βοηθήσουμε, αλλά όχι να τρελλαθούμε κι όλας ---- "Μια μέρα με πολύ καλή διάθεση και υπομονή" Χμμ... όντως! Λογικά θα πάρει αρκετές ώρες... Βασικά σκέφτομαι να ξεκινήσω με μια υποτυπώδη εισαγωγή στο hardware. Αποτελείται το pc από τα εξής κομμάτια και να εξηγήσω με μια φράση το τί κάνει το κάθε εξάρτημα (πχ ο σκληρός δίσκος αποθηκεύει μόνιμα "πράγματα") Στη συνέχεια να εξηγήσω πως συνδέονται βασικά πράγματα πχ η οθόνη χρειάζεται να συνδεθεί στο ρεύμα ΚΑΙ στο πίσω μέρος του κουτιού και πως θα πρέπει να βεβαιωθούν πρώτα πως είναι όλα καλά βαλμένα πριν με πάρουν τηλέφωνο να μου πούνε πως δεν δουλεύει το pc. Στη συνέχεια να ανάψω τον υπολογιστή και να δείξω πώς: 1. Μπορούμε να γράψουμε ένα κείμενο στο MS Word/ Open Office Writter/ Notepad 2. Mπορούμε να δούμε μια ταινία (από ένα dvd) ή να ακούσουμε τραγούδια (από ένα cd) Στο τέλος, αν δω ότι το πάνε καλά, τους γράφω σε ένα χαρτί βήμα βήμα πως περνάμε μια ταινία/τραγούδι στο σκληρό. Με τον πατέρα μου δούλεψε! Του έγραψα ένα χαρτί με το ΚΑΘΕ ΚΛΙΚ που πρέπει να κάνει ώστε να αποθηκεύσει μια ταινία με το dvd shrink. 3. Να σερφάρουν σε ιστοσελίδες τύπου cebil.gr, wikipedia.org, youtube.com 4. Nα χρησιμοποιούν ιστοσελίδες με εργαλεία τύπου babelfish, hotmail.com Σκέφτομαι να τους εγκαταστήσω τα Firefox 3.5 και να βάλω μερικά χρήσιμα και εύχρηστα addon (πχ adblock plus, NoScript,Video Download Helper) μαζί με το flash player ώστε να βλέπουν βιντεάκια στο youtube Αvast AV να του αλλάξω τις default ρυθμίσεις (πχ να κάνει αυτόματα update και αν γίνεται να κάνω scheduled scans κάθε εβδομάδα) ώστε απλά να κάνει τη δουλεία του χωρίς να χρειαστεί να κάνουν τπτ. Spybot S&D ομοίως Comodo Firewall με ΜΕΓΑΛΟ ενδοιασμό... ένας γνωστός έγινε ΕΞΑΛΟΣ με τα συνεχή popups και με το γεγονώς ότι με μια λάθος ρύθμιση μπορεί να μην μπορούσε να σερφάρει. Κάποιο άλλο ΕΥΧΡΗΣΤΟ firewall? Δεν έχω χρόνο να ορίζω δεκάδες rules Ccleaner και να τους πω να κάνουν μια φορά την εβδομάδα ένα clean (KAI OXI πως να καθαρίζουν τη registry μη γίνει καμιά στραβή) VLC Media player και μια αναβάθμιση του windows media player Open Office αν δεν υπάρχει το MS Office προεγκατεστημένο μαζί με το Adobe Reader MSN/Skype ΚΑΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ το Team Viewer για πιθανά μελλοντικά προβλήματα Να τους εξηγήσω τους πιο εύκολα αντιμετωπίσιμους κινδύνους στο διαδίκτυο: 1. ΔΕΝ κλικάρουμε ΠΟΤΕ σε popups τύπου "Πατήστε εδώ για να ..." αλλά πατάμε ΔΕΞΙ κλικ και adblock image και αν υπάρχει η επιλογή, κατα προτίμηση adblock frame 2. ΔΕΝ ανοίγουμε email αγνώστων 3. Στο MSN/Skype ΠΟΤΕ δεν δεχόμαστε επαφή/κλήση από άγνωστο 4. ΜΑΚΡΥΑ από ιστοσελίδες ερωτικού περιεχομένου (για τα παιδιά θα ψάξω για κάποιο adult filter...) Αυτά μου έρχονται πρόχειρα... ξεχνάω τίποτα??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Omerta1416003372 Ιούλιος 3, 2009 #6 Κοινοποίηση Ιούλιος 3, 2009 Firewall πιστεύω πως δεν είναι αναγκαίο αλλά και ούτε και άλλα όπως το ccleaner γεμίζεις το Pc με πράγματα που λογικά δεν θα τα χρησιμοποιήσουν ποτέ, θα σκοτίζουν εσένα και θα κουραζεις και τους ίδιους.Άμα αρχίσεις να εξηγείς τι κάνει το καθένα θα τρελαθούν και τελικά πιστεύω πως θα αποπροσανατολιστούν το να κάνουν ελέγχους με όλα τα πιθανά εργαλεία που βρίσκονται δεν θα ήταν και τόσο σοφό σε αρχάριο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nikchris Ιούλιος 3, 2009 #7 Κοινοποίηση Ιούλιος 3, 2009 Σιγα σιγα.Αν πας εκει σε μια μερα να τους τα δειξεις ολα, το εχασες το παιχνιδι.Ειδικα αν ειναι μεγαλυτεροι σε ηλικια, εφαγες χοντρο πακετο.Μην αναφερεις τιποτα παντως για hardware. Σαμπως θα ανακατευτουν ποτε;Πρεπει στην αρχη να τους εξηγησεις τι ειναι οι φακελοι, τι ειναι τα αρχεια, πως αυτα δομουνται μεσα στο δισκο κτλ κτλΜετα πως να διαχειριζονται τα αρχεια, πως να παιζουν μουσικη, βιντεο, ντιβιντι κτλΚαμια αλλη μερα θα πας εκει και θα εχει κεφαλαιο Internet κτλ κτλAπαραιτητως:1) Χωριζεις σκληρο σε 2 κομματια και εξηγεις γιατι ειναι σημαντικο να εχουν τα αρχεια τους στο 'δευτερο' σκληρο.2) Τραβας ενα backup με καποιο προγραμμα και μολις κολησει ο υπολογιστης κανεις ενα restore.ΥΓ Ccleaner και word Κτλ κτλ δεν χρειαζονται απο την αρχη. Link to comment Share on other sites More sharing options...
morfeas-dsl- Ιούλιος 3, 2009 #8 Κοινοποίηση Ιούλιος 3, 2009 ...και τους "παντρεύεσαι" και για ψύλλου πήδημα σε ενοχλούν στο τηλέφωνο... άσε καλύτερα.καλα δε λες τιποτα! ποσες φορες βραδυατικα με εχουν παρει φιλοι/φιλες/γνωστοι με ερωτησεις του στυλ "κατεβασα το msn, που το κατεβασα?", "δε ξερω πως να εκτυπωσω τη φωτογραφια μπορεις να μπεις στο Pc μου μεσω τηλεφωνου να την εκτυπωσεις εσυ?". κτλ κτλ κτλ. προσοχη λοιπον!... Link to comment Share on other sites More sharing options...
whitesnake Ιούλιος 4, 2009 #9 Κοινοποίηση Ιούλιος 4, 2009 Από το copy paste ξεκίνα. Να καταλάβουν τι είναι αρχείο στην ουσία και τι σημαίνει ότι το κάνουν copy. Γιατί μετά έχουμε 27 φορές το ίδιο αρχείο.Με το hardware μην μπλέξεις. Την έκανα και γω τη μαλεκία και την πάτησα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hydra Ιούλιος 4, 2009 #10 Κοινοποίηση Ιούλιος 4, 2009 Θα προτεινα να τους βαλεις τον Chrome,Καθως ειναι πιο απλο'ι'κος και ευκολος στη χρηση του.Να τους φτιαξεις ενα Φακελο στους Σελιδοδεικτες με ολες τις απαραιτητες σελιδες,ετσι ωστε να μην τις ψαχνουν.google/youtube/yahoο/... κτλπ. -Να τους δειξεις πως κανουν download/unzip καποια αρχεια και που αποθηκευονται αυτα.Καλο θα ηταν να εχεις το φακελο με τα downloads στην επιφανεια εργασιας για την ευκολια τους/ -Καλο εργαλειο για DvD ειναι και το PowerDvd,απλο'ι'κο και αυτο στη χρηση του. -Τελος καλο θα ηταν με τον καιρο να μαθουν να χρησιμοποιουν διαφορετικους λογαριασμους απο τα παιδια,αν εχουν διαφορετικες αναγκες. To Θεμα ειναι να μαθουν απο τωρα να το χρησιμοποιουν σωστα,δειξ'τους καποια λεξικα,καποιες Online εγκυκλοπαιδειες κτλπ.Θα χρειαστε και στα παιδια. Ολα γινονται με τον καιρο...εχω φαει και εγω ενα σωρο ωρες στα τηλεφωνα να εξηγησω πως δουλευει το ενα,πως το αλλο,πως το παρ'αλλο.Υπομονη και τροπο θελει.Οχι κοπο Link to comment Share on other sites More sharing options...
dpolal Ιούλιος 4, 2009 #11 Κοινοποίηση Ιούλιος 4, 2009 Θα πρότεινα να τους αγοράσεις ένα βιβλιο pc for dummies ή όποιο άλλο στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ που τα λέει πολύ πολύ όμορφα από την αρχή εξηγώντας λίγο το h/w, λίγο ιστορία και μετά χειρισμό των ΧΡ κλπ κλπ κλπ...Είχα βολευτεί απίστευτα με ένα βιβλίο που έδινε το eshop μαζί με κάθε inovattor, το έδινα, το διάβαζαν και μετά μου το επέστρεφαν.Κατόπιν αναλάμβανα εγώ για μερικές ώρες να τους δείξω κάποια πράματα.Το πισί το προετοίμαζα και το έδινα έτοιμο και το κυριότερο όσο περισσότερο μπορούσε να δουλεύει στο auto (ενημερώσεις, antivirus κλπ) για να μην μπλέκονται στην αρχή.Και ένα dvd με ghost τον δίσκο, βασικό αυτό αν δεν θέλεις να περνάς τα πάντα απ΄οτην αρχή.Θα σε ενοχλήσουν λίγο μετά αλλά τα βασικά τα έχουν ήδη... Link to comment Share on other sites More sharing options...
thanos21 Ιούλιος 4, 2009 #12 Κοινοποίηση Ιούλιος 4, 2009 και οταν τελειωσεις με ολα αυτα κανε και ενα image σε περιπτωση λαθων να μη καθεσε να κανεισ και install win !! Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΓιαγκΤ Ιούλιος 4, 2009 #13 Κοινοποίηση Ιούλιος 4, 2009 ...και τους "παντρεύεσαι" και για ψύλλου πήδημα σε ενοχλούν στο τηλέφωνο... άσε καλύτερα.Δεν ξέρω τι είδους αγνώμονα γαϊδούρια συναναστράφηκες Αντώνη αλλά δεν είναι όλοι οι άνθρωποι έτσι. Όσες φορές έχω βοηθήσει, με τα ελάχιστα που γνωρίζω, οι άνθρωποι προσπαθούν παντοιοτρόπως να βγάλουν την υποχρέωση.Επίσης θεωρώ ότι αν θέλουμε η χώρα να πάει μπροστά, περισσότερο από την ψήφο, μετράει ο κάθε ένας που καταφέρνεις να διδάξεις. Να μαθαίνει, να πληροφορείτε έγκυρα, ακόμα και να ψωνίζει από το διαδίκτυο, σπάζοντας το ελληνικό κατεστημένο με τα τεράστια κέρδη. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Omerta1416003372 Ιούλιος 4, 2009 #14 Κοινοποίηση Ιούλιος 4, 2009 Δεν ξέρω τι είδους αγνώμονα γαϊδούρια συναναστράφηκες Αντώνη αλλά δεν είναι όλοι οι άνθρωποι έτσι. Όσες φορές έχω βοηθήσει, με τα ελάχιστα που γνωρίζω, οι άνθρωποι προσπαθούν παντοιοτρόπως να βγάλουν την υποχρέωση.Επίσης θεωρώ ότι αν θέλουμε η χώρα να πάει μπροστά, περισσότερο από την ψήφο, μετράει ο κάθε ένας που καταφέρνεις να διδάξεις. Να μαθαίνει, να πληροφορείτε έγκυρα, ακόμα και να ψωνίζει από το διαδίκτυο, σπάζοντας το ελληνικό κατεστημένο με τα τεράστια κέρδη.Συμφωνώ εν μέρη αλλά σε πολλές περιπτώσεις συμβαίνει το αντίθετο και ότι προβλημα και αν αντιμετοπίσουν σε καλούν να τους το λύσεις και δωρεάν.Εμ δεν πληρώνουν εμ σε πρίζουν πολλές είναι οι περιπτώσεις που με έχουν φωνάξει όχι format,όχι κόλησα ιό,όχι θέλω να αναβαθμίσω κάποια επιμέρους part από το pc και θέλω κάποιον να τα βάλει βέβαια ισχύει και αυτό που είπες ότι μερικοί εσθάνονται την ιθική ή μη υποχρέωση να στο ανταποδώσουν σε αυτήν την περίπτωση και όταν δεν γίνεται κουραστικός ο άλλος τότε είναι όλα καλά.Btw πιστεύω πως όλα αρχίζουν όμως από το ίδιο το άτομο που θέλει να βοηθήσει γιατί δεν μπορεί ο άλλος έτσι στο άσχετο να έρθει να σε ρωτήσει πράγματα για το pc που δεν γνωρίζει κάτι έχει προηγηθεί επίδειξη γνώσεων,αναφορά με το pc δεν γνωρίζω Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hydra Ιούλιος 4, 2009 #15 Κοινοποίηση Ιούλιος 4, 2009 Επισης οπως ειπε ο Dpolal αυτα τα βιβλιαρακια ειναι παρα πολυ χρησιμα για αρχαριους.Εγω μικρος αγοραζα τομους ολοκληρους απο το PC για ολους.Ειχα αγορασει και οδηγο για τα Windows 98 απο τα βιβλιοπωλεια Link to comment Share on other sites More sharing options...
Omerta1416003372 Ιούλιος 4, 2009 #16 Κοινοποίηση Ιούλιος 4, 2009 PC για όλους ι Computer? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hydra Ιούλιος 4, 2009 #17 Κοινοποίηση Ιούλιος 4, 2009 Δεν θυμαμαι,τα εχω στο παταρι τωρα,παντως ηταν 4 μεγαλοι τομοι,με 200-300 σελιδες ο καθενας ,με λευκο σκληρο εξωφυλλο που ανοιγε σαν φακελος.Θα σε γελασω τωρα ακριβως πιο περιοδικο τα εδινε,εχω ξεχασει. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Omerta1416003372 Ιούλιος 4, 2009 #18 Κοινοποίηση Ιούλιος 4, 2009 Μήπως όμως θα γίνουν κουραστικά στη συγκεκριμένη περίπτωση?Και μιας και έχω διαβάσει αρκετά πράγματα που είναι λάθος σε περιοδικά κυρίως μήπως οδηγήσουν σε παραπλάνηση?Στο κάτω κάτω δεν νομίζω ότι θέλουν να μάθουν τι κάνει το κάθε τι.Πιστεύω το μόνο που θέλουν είναι να κάνουν κάποια συγκεκριμένα πράγματα όπως games,chat,surf χωρίς να τους ενδιαφέρει κάτι αλλο Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hydra Ιούλιος 4, 2009 #19 Κοινοποίηση Ιούλιος 4, 2009 Τα βιβλια που αναφερω ασχολουνται στο ελαχιστο με το hardware,σε αντιθεση με τα περιοδικα που ειναι γεματα απο πληροφοριες για hardware ,πληροφοριες που για καθε αρχαριο στην αρχη φανταζουν κινεζικα ετσι οπως τα λενε.Αλλα μπορουν να διαβασουν καποια βασικα για το λειτουργικο,τις δυνατοτητες που τους προσφερει,ακομα και πως να σερφαρουν.Ισως ετσι ηρεμησει και ο Kreach λιγο χεχε Link to comment Share on other sites More sharing options...
makio Ιούλιος 4, 2009 #20 Κοινοποίηση Ιούλιος 4, 2009 μαζι με αλλα , μαθε τους τι ειναι ΔΙΑΓΡΑΦΗ ενος αρχειου και τι ΑΠΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ...........''...το εσβησα εκεινο το spyτετοιο που μου ειχες βαλει γιατι αργουσε ο υπολογιστης!!...'''' αα ναι ??!! ........πως το εσβησες δλδ ??...'''' τπτ μωρε!...πηγαν ολα στον καδο!! - το εψαξα παντου !! δεν αφησα τιποτα!!''''μμμ.........................'''και λιγο αργοτερα μαθε τους που παει καθε αρχειο και γιατιπου γινεται μια εγκατασταση και γιατι δεν πειραζουμε τις default ρυθμισειςπχ > ανοιγουμε το C:\ και βλεπουμε 3566859 αρχεια !! ....απο φωτογραφιες, downloads, asxeta.txt , και πολλες....εγκαταστασεις Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.