Petrossortep Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 17, 2009 #1 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 17, 2009 Σε όσα ξένα σάιτ και φόρουμ για ι7(920) έχω διαβάσει, αναφέρεται ότι το default voltage είναι στα 1,2βολτ περίπου ή και χαμηλότερα(σε load πάντα). Ωστόσο η μητρική μου αλλά και κάποια ποστ εδώ στο λαμπ αναφέρουν κάτι ανάμεσα σε 1,28 έως και 1,29 βολτ(1,296 η msi x58 pro που έχω στα default).Τελικά τι ισχύει; Είναι μήπως θέμα μητρικής τα βολτ που τραβάει ο επεξεργαστής και αν ναι μήπως αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις στη διάρκεια ζωής του επεξεργαστή είτε με, είτε χωρίς oc;Ειδικά με την μητρική μου, έχω παρατηρήσει ότι ακόμα με ένα απλό oc στα 3Ghz υπάρχει αστάθεια εκτός και αν το πιάσω με πολλαπλασιαστή 21(που αυξάνει την τάση ελαφρώς στα 1,304) ή αν αυξήσω τα βολτ στα 1,304 με μικρότερο πολλαπλασιαστή. Από εκεί και πέρα μόνος περιορισμός είναι οι θερμοκρασίες. Το περίεργο είναι ότι σε φουλ load τα βολτ αντί να αυξηθούν ή να παραμείνουν σταθερά μειώνονται στα 1,288 περίπου(ή 1,28 βολτ αν δεν αυξήσω τάσεις).Το άλλο παράξενο, σχετίζεται με προβλήματα αστάθειας που είχα κατά το παρελθόν με ξαφνικά ριμπούτ . Με το EIST ενεργοποιημένο ακόμα και ένα μικρό oc(π.χ 2,9 Ghz) μέσω αύξησης του BCLK προκαλούσε αστάθεια όχι σε φουλ λοαντ αλλά σε idle συνθήκες. Δεδομένου ότι τα βολτ μειώνονται αναλογικά με την μείωση του πολλαπλασιαστή ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω τι μπορεί να φταίει;EDIT: Να προσθέσω ότι σε κάθε περίπτωση η θερμοκρασία σε intel burn test 1,9 δεν ξεπέρασε ποτέ τους 70C.
alexkhr Ιούνιος 17, 2009 #2 Ιούνιος 17, 2009 Η μείωση της τάσης λέγετε vdroop. Το έχουν οι περισσότερες μητρικές.Όταν κάνουμε oc καλό είναι να απενεργοποιούμε τα EIST και άλλα συναφή futures.
Petrossortep Ιούνιος 17, 2009 Author #3 Ιούνιος 17, 2009 Άρα το oc με τους ι-7 είναι τελείως διαφορετικό απ'ότι με p4 που το έκανες απλά αυξάνοντας το fsb. Τώρα το έχω καταλάβει για τα καλά.Δεν μου είπες όμως γιατί αν με πολλαπλασιστή 20 και 1,28 volt σε φουλ λοαντ επιχειρήσω έστω και ένα μικρό oc όλα γίνονται μπάχαλο(ασχέτως των βολτ για QPI) ενώ με μια γελοία αύξηση κατά 0,008 βολτ όλα πάνε νεράκι.Λογικά τα βολτ που δίνει η μητρική για πολλ. 20 δεν θα έπρεπε να είναι αρκετά για μικρά oc;Τέλος τα βολτ του qpi υπάρχει τρόπος να τα δούμε;(και φυσικά το πρώτο ερώτημα για το default voltage του i7 παραμένει).
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.