Jump to content

PNY Geforce 9800 GT OC θερμοκρασία

infesto

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Μια γρήγορη ερώτηση σχετικά με την ελάχιστη θερμοκρασία στην PNY Geforce 9800 GT OC 512 GDDR3 .

Παρατήρησα ότι σε idle η θερμοκρασία παίζει γύρω στους 68 - 70 C. Είναι λογικό ή να αρχίσω να ανησυχώ? Από ένα ψάξιμο που έριξα δεν βρίσκω minimum και critical temps για τη συγκεκριμένη κάρτα αλλά νομίζω ότι είναι γενικά αποδεκτό να παίζει ανάμεσα στους 40 - 90 μία Nvidia κάρτα.

Γενικά στο PC μου οι θερμοκρασίες σε idle παίζουν από 30 κάτι έως 40.

Όποιος γνωρίζει, θα εκτιμούσα μια απάντηση...

Αν σε ιδλε 70 τοτε φαβτασου σε φορτο.Ειναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ.Αν μπορεις δοκιμασε να του αλλαξεις παστα και να τσεκαρεις σε τι ποσοστο δουλευει ο ανεμιστηρας

Αν σε ιδλε 70 τοτε φαβτασου σε φορτο.Ειναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ.Αν μπορεις δοκιμασε να του αλλαξεις παστα και να τσεκαρεις σε τι ποσοστο δουλευει ο ανεμιστηρας

κοιτα το fan που ειπε κ ο toxic αλλα περασε κ πιο καινουργιο driver αν υπαρχει .

Πρώτα από όλα σας ευχαριστώ για τις απαντησεις αλλά:

1) Πάστα? πως που πότε?

2) Λογικά αν έχει επιλογή να ανβάσω την ταχύτητα του fan κάτι μπορεί να γίνει

3) Oi drivers πως μπορούν να σχετίζονται?

σχετιζονται οι drivers γιατι ενας καινουργιος μπορει να κανει καλυτερη διαχειρηση στις στροφες του fan . οσο για την παστα πρεπει να βγαλεις τον ανεμηστηρα κ την ψυκτρα κ μετα νακαθαρησεις την παλια ( με οινοπνευμα ) κ να βαλεις αλλη . α κ σου ειπα για drivers γιατι μια 4850 ενος φιλου δουλευε το fan παντα στο 50 % κ με τον καινουργιο driver του εβγαλε την επιλογη για χειροκινητη ρυθμηση του fan . αρα προσπαθησε αυτα κ μας ξαναλες . :victory:

Πέρασα τους τελευταίους drivers και δεν είδα διαφορά. Επίσης εγκατέστησα και το ntune της nvidia που έχει ένα setting να πειράξεις το fan speed. Στο 50% που το έβαλα, έπεσε για λίγο στους 68 από 71 αλλά μετά από λίγο ήταν πάλι 71. Την κάρτα την έχω λιγότερο από 3 μήνες, το πρόγραμμα με το οποίο βλέπω τη θερμοκρασία είναι το Hardware sensors monitor.

Όσον αφορά το να βγάλω την κάρτα (που το έκανα και καθάρισα λίγο το ανεμιστήρι) οκ, αλλά να βγάλω το ανεμιστηράκι από την κάρτα κτλπ για να πω την αλήθεια ψιλοφοβάμαι να το κάνω.

Τελικά είναι φυσιολογική η θερμοκρασία? Σε απόδοση η κάρτα δε μου έχει βγάλει πρόβλημα. Μήπως να δοκίμαζα το riva tuner για τα fan speeds?

Πέρασα τους τελευταίους drivers και δεν είδα διαφορά. Επίσης εγκατέστησα και το ntune της nvidia που έχει ένα setting να πειράξεις το fan speed. Στο 50% που το έβαλα, έπεσε για λίγο στους 68 από 71 αλλά μετά από λίγο ήταν πάλι 71. Την κάρτα την έχω λιγότερο από 3 μήνες, το πρόγραμμα με το οποίο βλέπω τη θερμοκρασία είναι το Hardware sensors monitor.

Όσον αφορά το να βγάλω την κάρτα (που το έκανα και καθάρισα λίγο το ανεμιστήρι) οκ, αλλά να βγάλω το ανεμιστηράκι από την κάρτα κτλπ για να πω την αλήθεια ψιλοφοβάμαι να το κάνω.

Τελικά είναι φυσιολογική η θερμοκρασία? Σε απόδοση η κάρτα δε μου έχει βγάλει πρόβλημα. Μήπως να δοκίμαζα το riva tuner για τα fan speeds?

δοκιμασε να το βαλεις στο 100 % να δουλευει να δεις ποσο ειναι οι θερμοκρασιες οταν δεν κανεις τιποτα κ δοκιμασε οταν παιζεις ενα βαρυ game να βγεις κ να κοιταξεις τοτε . μπορεςι να την στρεσσαρεις με προγραμμα να δεις ποσο πιανει max θερμοκρασια . το furmark αν σε ενδιαφερει .

Η αλήθεια είναι πως δεν γνωρίζω πόσο πάει η θερμοκρασία αν το "πιέσω". Έβαλα fallout 3, έπαιξα λίγο και πάτησα alt-tab. Βγαίνω και βλέπω 73 C. Όταν το ξαναδοκίμασα κόλλησε και με πέταξε το fallout.

Έκανα το εξής(σε idle πάντα), αύξησα στο rivatuner τα fans sta 60%,το άκουσα να κάνει θόρυβο, να πέφτει 3-4 βαθμούς και μετά από λίγο να ξαναγυρνάει σε default temp. Tο ίδιο έκανα και με το ntune και είχε το ίδιο αποτέλεσμα

Τι έχω καταλάβει λοιπόν... Λογικά όταν είναι φτάσει σε ένα threshold η θερμοκρασία, οι παραπάνω ρυθμίσεις αναλαμβάνουν να ανεβάσουν το fan speed. Παρόλα αυτά θα ήθελα πχ να παραμείνει σταθερά ας πούμε σε ένα 50% και να μη μου δείχνει 70άρια σε idle (εκτός αν είναι σχεδιασμένη να παίζει σε αυτές τις θερμοκρασίες ξέρω γω..)

Έχετε καμία άλλη ιδέα?

οταν λες μετα απο λιγο οτι ξανα ανεβηκε παλι στους ιδους βαθμους . μηπως το εκλεισες τους rivatuner ? stressαρε την μια με το furmark που σου ειπα κ θα δεις ποσο πιανει max .για να εχεις κ το κεφαλη σου σιγουρο . Α κ στειλε ενα mail στην PNY να τους πεις το προβλημα σου . μπας κ σου βρουν μια λυση .

Αν δεν ανεβαίνει πανω απο 90 σε load να μην ανησυχείς... :flower:

Βασικά συμφωνώ με το παραπάνω.

Τώρα για να δεις τη max θερμοκρασία που πιάνει η κάρτα σου, πρέπει να κάνεις τα εξής :

Κατέβασε την τελευταία έκδοση του gpu-z

http://www.techpowerup.com/gpuz/

Στην καρτέλλα sensors επιλέγεις : Keep monitoring temperature while this program is in the background.

Στη συνέχεια πατάς με το ποντίκι πάνω στις επιμέρους ενδείξεις θερμοκρασιών, μέχρι να εμφανιστεί η λέξη : max

Κάνεις minimize το gpu-z, και τρέχεις κάποιο παιχνίδι. Όταν βγείς από το παιχνίδι, οι ενδείξεις θα έχουν τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη θερμοκρασία, την οποία έφτασε η κάρτα γραφικών σου.

Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια είναι να μη γίνει restart.

Σε γενικές γραμμές οι θερμοκρασίες της κάρτας σου μου φαίνονται υψηλές αλλά οχι ανησυχητικές. Λίγο το καλοκαίρι, λίγο το airflow σου που μπορεί να μην είναι καλό, ε δε θέλει και πολύ. Πες μας και με τι θερμοκρασία δωματίου γίνονται οι μετρήσεις.

Με το riva tuner και με τις ρυθμήσεις που μπορεί να έκανες μπορεί να έδωσες εντολή να ξεκινάει το ανεμιστηράκι να δουλεύει στο 60% όταν η κάρτα φτάσει τους 70 και όταν ξαναπάεσει από τους 70 να ξαναπάει σε default λειτουργία το ανεμιστηράκι και με αποτέλεσμα οι θερμοκρασίες να ξανα ανεβαίνουν και μετά πάλι σε λειτουργία σε 60% κ.τ.λ..

Για να το αποφύγεις αυτό ρύθμισε το ανεμιστηράκι να δουλεύει σε 100% συνέχεια.Με αυτό η κάρτα σου θα έχει την χαμηλότερη δυνατή θερμοκρασία αλλά θα έχεις και θόρυβο λόγο του ότι είναι στο 100% το ανεμιστηράκι.Γενικά μπορείς να κάνεις διάφορες ρυθμίσεις με το πρόγραμμα αυτό και όπως σε βολεύει με τις θερμοκρασίες και το ανεμιστηράκι!

Και τέλος για να δεις τις μέγιστες θερμοκρασίες της κάρτας σου να κάνεις αυτό που σου είπαν και παραπάνω με το gpu-z αλλά αντί για παιχνίδι τρέξε ένα 3D-Mark!

βασικα εγω στην θεση σου θα αγοραζα μια ψυκτρα γιατι να το βαλεις στο 100 % θα κανει σαν τρενο . αλλα 70 βαθμους τωρα για 9800 ακομα κ oc edition πιστευω πως ειναι αρκετουψικοι.

Πολύ χρήσιμα τα παραπάνω. Θα κάνω όλους τους ελέγχους. Η αλήθεια είναι πως από Μάιο το δωμάτιο είναι πιο ζεστό οπότε έχει μια λογική αυτό με τη θερμοκρασία. Το airflow στο pc μου δεν είναι και το καλύτερο αλλά από τη στιγμή που το υπόλοιπο hardware δεν πάει πάνω από 40, θεωρώ πως είναι θέμα της GPU που χτυπάει το 70άρι. Άλλη μία απορία είναι αν την πάω πίσω με εγγύηση κτλπ θα μου δώσουν άλλη? Και αν μου δώσουν ποιος μου λέει ότι θα θερμένεται λιγότερο..

Πάντως και στο 40% που έβαλα το fan speed έστω και για λίγο έκανε αρκετό θόρυβο(καλά για 80 και 100 δεν το συζητάω...) οπότε η καλύτερη λύση ίσως να είναι τελικά να μπεί κάποια άλλη ψύκτρα.

Παρεπιπτόντως έστειλα και ένα mail σε υποτιθέμενο techsupport της PNY μήπως μου πουν ελάχιστη και max θερμοκρασία. Έτσι να ξέρω που βαδίζω.

Από PNY με ενημέρωσαν πως max θερμοκρασία για τη συγκεκριμένη GPU είναι είναι οι 110 C. Το ανώτερο που χτύπησε η κάρτα σε φόρτο ήταν 83 βαθμοί νομίζω οπότε θεωρητικά είμαι οκ. Τελικά ανεβάζει ταχύτητα το fan όταν αρχίζει να πιέζεται η καρτα. Τη μέτρηση την έκανα με GPU-Z.

Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια

Από PNY με ενημέρωσαν πως max θερμοκρασία για τη συγκεκριμένη GPU είναι είναι οι 110 C.

Το συγκεκριμμένο λάβε το υπ' οψιν σου με κάποια επιφύλαξη. Και η Nvidia τους 105 βαθμούς δίνει για τη 9800gt, αλλά καλό είναι να κάνεις περιοδικά ενα check τις θερμοκρασίες σου, και να ξέρεις ότι αν αρχίσει να περνάει τους 90, δεν είναι καλά τα πράγματα. Στο λεω γιατί προσωπικά εχω ακούσει για 8800gt που ξαφνικά άρχισαν να ανεβάζουν θερμοκρασίες, μετά από κάποιο καιρό χρήσης.

Το 83αρι για oc 9800gt Ιούνη μήνα, είναι μια χαρά.

Κάνε μου μια χάρη...βάλε το φαν 100% για κανα 5λεπτο και πες μου θερμοκρασίες σε idle.Και μετά άσε το φαν στο 100% και τρέξε ένα 3dmark06 και πες μου μία πάλι θερμοκρασία.

νομιζω πως ποιο πολυ πιεζεται η καρτα με το furmark .

Ισχύει αυτό αλλά πιέζεται υπερβολικά πολύ και δεν υπάρχει λόγος για τόσο!!!Τα παιχνίδια και ότι και να κάνεις δεν θα την πιέσουν ποτέ τόσο και δεν θα την πιέσει και ποτέ τόσο ούτε το 3dmark το οποίο πιέζει λιγότερο από το furmark.Για αυτό για μένα το 3dmark είναι ότι καλύτερο για σταθερότητα και θερμοκρασίες!Δλδ από σχέση πίεσης της κάρτας κατά σειρά είναι: παιχνίδια+προγράμματα+διάφορες διεργασίες κ.τ.λ.<3dmark<furmark.Οπότε αφού το 3dmark κάνει και με το παραπάνω την δουλειά του, για μένα το furmark είναι υπερβολικό!:T:

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.