jsmith6 Δημοσιεύτηκε Μάϊος 29, 2009 #1 Δημοσιεύτηκε Μάϊος 29, 2009 Θα εκτυπώσω κάποια σημαντικά έγγραρα και θέλω να ξέρω πόσα χρόνια (ή δεκαετίες) μπορώ να περιμένω η εκτήπωση να διαρκέσει σε έναν Inject και σε έναν Laser εκτυπωτή. Δεν ξέρω με ποιούς όρους να το ψάξω στο web γιαυτό ρωτάω εδώ. Μια απάντηση, search terms για να βάλω σε mia search engine, ή links που να εξηγούνε είναι όλα ευπρόσδεκτα
dpolal Μάϊος 30, 2009 #2 Μάϊος 30, 2009 Εκτύπωσε τα σε file και αποθήκευσε τα σε ηλεκτρονική μορφή ή απλά αποθήκευσε τα αρχεία σε οπτικούς δίσκους (cd)...Σίγουρα θα είναι πολύ περισσότερα χρόνια ποιό ασφαλή από το χαρτί.
mech5107 Μάϊος 30, 2009 #3 Μάϊος 30, 2009 Το πόσα χρόνια δεν εξαρτάται τόσο από τον εκτυπωτή, αλλά από το που και πως θα αποθηκευτούν τα έγραφα.
tristeno Μάϊος 30, 2009 #4 Μάϊος 30, 2009 Το πόσα χρόνια δεν εξαρτάται τόσο από τον εκτυπωτή, αλλά από το που και πως θα αποθηκευτούν τα έγραφα.και από τον εκτυπωτή (τι είδους μελάνια θα χρησιμοποιήσεις)
astrolabos Μάϊος 30, 2009 #6 Μάϊος 30, 2009 Εχω πετύχει χαρτί απο θερμογραφικό φαξ 15ετίας το οποίο πλέον ίσα που διαβάζεται. ενώ τα αντίστοιχα χαρτιά της ίδια περιόδου είναι μια χαρά. Για περισσότερο δε ξέρω, μιας και νομίζω ότι πριν το 1990 δεν ήταν διαδεδομένη η εκτύπωση εγγράφων αλλά η δακτυλογράφηση.
GoMaR Μάϊος 30, 2009 #7 Μάϊος 30, 2009 ειχα εκτυπωσει κατι χαρτια ειτε φωτογραφιες ειτε κειμενο ειτε manuals το 1998 περιπου με εναν inject lx300 ? lx3000? καπως ετσι δε θυμαμαι...της λεξμαρκ τελος παντων με απλα μελανια που ειχε και επειδη τα ειχα σε ντοσιε και το καθε χαρτι σε ζελατινα , τα χαρτια ειναι σαν καινουργια.βεβαια η χρηση τους ειναι οπτικη καθαρα και δε βγαινουν απο την ζελατινα.τωρα αυτο αν σε βοηθαει καθολου δε ξερω
jsmith6 Μάϊος 30, 2009 Author #8 Μάϊος 30, 2009 Εκτύπωσε τα σε file και αποθήκευσε τα σε ηλεκτρονική μορφή ή απλά αποθήκευσε τα αρχεία σε οπτικούς δίσκους (cd)...Είναι πολύ καλή ιδέα, αλλά δεν νομίζω ένα CD/DVD να ζήσει πάνω από 15 χρόνια. Κάπου εκεί πρέπει να είναι και η διάρκεια ζωής μιάς Flash κάρτας.Τα μηχανήματα off-set είναι το ίδιο; Οι εφημερίδες; Τα σχολικά βιβλία; Τα μυθιστορίματα; Δεν λέω οτι απαρέτητα θα φτάσω μέχρι εκεί, αλλά θέλω να ξέρω.Τα συμβόλαια, τα οποία περιμένουμε να κρατήσουνε πολλά χρόνια, σε τι μηχανήματα εκτυπώνονται; Έχω δει τον συμβολαιογράφο μου να εκτυπώνει σε ένα μηχάνημα στο γραφείο του. Όταν το είδα το θεώρισα "ανεύθυνο" να εκτυπώνουνε έτσι με ένα απλό μηχάνημα, με μια μη-δοκιμασμένη τεχνολόγια στο πέρασμα του χρόνου. Τι γίνεται σε 70 χρόνια;και από τον εκτυπωτή (τι είδους μελάνια θα χρησιμοποιήσεις)Με τι κριτίρια θα επιλέξω το μελάνι μου για μακροζωία;Εχω πετύχει χαρτί απο θερμογραφικό φαξ 15ετίας το οποίο πλέον ίσα που διαβάζεται. ενώ τα αντίστοιχα χαρτιά της ίδια περιόδου είναι μια χαρά. Για περισσότερο δε ξέρω, μιας και νομίζω ότι πριν το 1990 δεν ήταν διαδεδομένη η εκτύπωση εγγράφων αλλά η δακτυλογράφηση.Τα "αντίστοιχα χαρτιά της ίδιας περιόδου" όπως λέμε "άλλες εκτυπώσεις τησ ίδιας περιόδου"; Ή απλά το χαρτί το ίδιο;
astrolabos Μάϊος 30, 2009 #9 Μάϊος 30, 2009 Τα "αντίστοιχα χαρτιά της ίδιας περιόδου" όπως λέμε "άλλες εκτυπώσεις τησ ίδιας περιόδου"; Ή απλά το χαρτί το ίδιο;εκτυπώσεις της ίδιας περιόδου
JohnG85 Μάϊος 30, 2009 #10 Μάϊος 30, 2009 Εξαρτάται από τα μελάνια, από τα χαρτιά που θα χρησιμοποιήσεις και από τον τρόπο αποθήκευσης.Κάποτε που το είχα ψάξει είχα βρει ότι μερικές εταιρίες (και η HP μέσα σε αυτές) έχουν και durable ή κάπως έτσι, μελάνια για τους εκτυπωτές και από χαρτί θα πάρεις ακριβό, ανθεκτικό, καλό, αρκετών γραμμαρίων. Μερικά αναφέρουν από όσο θυμάμαι και ότι δεν ξεθωριάζουν. Στον τρόπο αποθήκευσης η ζελατίνα σε ντοσιέ είναι πολύ καλή ιδέα.Ετσι αν συνδυάσεις όλα τα παραπάνω πρώτα θα περάσουν 50 χρόνια minimum και μετά θα αρχίσει η φθορά που θα κινείται και με ρυθμούς χελώνας οπότε δεν θα έχεις να φοβάσαι τίποτα.Οσο αφορά τα οπτικά μέσα ανάλογα με τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί επίσης αντέχουν το λιγότερο 50 χρόνια. Αυτά που έχουν χρυσή επιφάνεια στην κάτω πλευρά αντέχουν και 100 χρόνια σε σωστές συνθήκες αποθήκευσης.Edit: Ξέχασα, βασικό ! Την εκτύπωση εννοείται δεν θα τη βλέπει ποτέ το φως του ήλιου ! Εμείς σκουραίνουμε, αυτές ασπρίζουν !!
sotiris Μάϊος 30, 2009 #11 Μάϊος 30, 2009 Δύσκολο ερώτημα!Δεν υπάρχει μονοδιάσταστη απάντηση, διότι κάθε φορά εξαρτάσαι από την εκάστοτε τεχνολογία και τους περιορισμούς της.Αυτό που θες είναι το κατά το δυνατόν καλύτερη ενσωμάτωση του μελανιού στο χαρτί, και όσο το δυνατόν λιγότερο πτητικό μελάνι.Στην πραγματικότητα, έτσι όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ, υπάρχουν 2 αντικρουόμενες τεχνολογίες:1. οι εκτυπωτές έγχυσης μελάνης κερδίζουν στο ότι το μελάνι είναι σε υγρή φάση και επομένως προσροφάται από τους πόρους του χαρτιού, ενώ χάνουν λόγω της πτητικότητας αυτού.2. οι εκτυπωτές laser χάνουν στο ότι ο γραφίτης είναι σε στερεά φάση και άρα δεν προσροφάται και κερδίζουν στο ότι μάλλον είναι πολύ λιγότερο πτητικός από ότι τα μελάνια.Πώς όμως βελτιώνουν αυτά τα μειονεκτήματα οι διάφοροι κατασκευαστές?Για τους inkjet μπορώ να πω ότι γνωρίζω τι συμβαίνει, και έχω και πρακτική εμπειρία:με σχετικά δεδομένα μελάνια, αλλάζουν πολύ την ποιότητα του χαρτιού, ώστε να αυξάνει πάρα πολύ η προσροφητική του ικανότητα. Έχω στον τοίχο μου κάποιες Α4 εκτυπώσεις έγχρωμες από το ~2002 με έναν deskjet 960c. Αυτές που είναι στο everyday photo paper glossy, έχουν ξεθωριάζει (φαίνεται έντονα). Αυτές που είναι στο HP super duper premium glossy, φαίνονται άψογα (δεν μπορώ να γνωρίζω αν έχουν ξεθωριάσει βέβαια). Για τους laser τώρα, θεωρώ ότι είναι θέμα του φούρνου, όσο πιο θερμός είναι ο φούρνος και όσο πιο καλά δουλεύει, τόσο πιο καλά γίνεται η ενσωμάτωση στο χαρτί του γραφίτη (και πάλι θεωρώντας δεδομένο ότι πάνω κάτω όλοι οι γραφίτες είναι ίδιοι).Πιστεύω ότι μόνος μάρτυρας της ποιότητας εκτύπωσης είναι ο χρόνος, και οι θεωρητικές προσεγγίσεις πάσχουν.Η δοκιμή πάντως που μπορεί να κάνει κάποιος, είναι πολύ απλή: για να επιταχύνεις τη φθορά από την ατμοσφαιρική υγρασία, βούτα τις εκτυπώσεις στο νερό για διάφορους χρόνους (ίδιες εκτυπώσεις για διάφορους χρόνους). Βλέποντας ακόμη και με το μάτι την πτώση στην ένταση, μπορείς να βγάλεις ένα βιαστικό συμπέρασμα για το τι πραγματικά ισχύει. Όσον αφορά τη συντήρηση, σίγουρα θες τρία πράγματα:μειωμένη έκθεση σε υγρασία, μειωμένη έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες (>20-25) και μειωμένη έκθεση - και καλύτερα καθόλου έκθεση- στον ήλιο.Όσον αφορά τη flash κάρτα, σαφώς και είναι πολύ πιο αναλώσιμη από έναν οπτικό δίσκο. Ο δίσκος από τη στιγμή που γράφεται, αν όλα έχουν γίνει σωστά και με απλή συντήρηση (π.χ. μην το βγάλεις στον ήλιο ούτε να το βάλεις πάνω στο καλοριφέρ - λόγω ζέστης κινδυνεύει κυρίως) αντέχει για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.Από αυτά που έχω εδώ, βλέπω ένα HP premium plus photo paper high - gloss που δίνει 100+ χρόνια "εγγύηση", όταν το χρησιμοποιείς με VIVERA μελάνια (δηλ. με τα μελάνια της HP τα αυθεντικά). Μάλιστα στο πίσω μέρος έχει ένα δείκτη "fade resistance" και του βάζει 5/5, όταν στο everyday photo paper βάζει 2/5 (πράγμα που όπως γράφω και πιο πάνω, το έχω διαπιστώσει).
kostasdriver Μάϊος 30, 2009 #12 Μάϊος 30, 2009 Τα εκτυπωνεις σε καλο χαρτι και τα βαζεις σε μια ζελατινη το καθε φυλλο ξεχωριστα κ μεσα σε ενα ντοσιε γραφεις κ κανα δυο CD/DVD ξερω εγω και ξεμπερδεψες!ολα αυτα βαλτα σε σημειο που να μην τα χτυπαει ο ηλιος κ τελειωσες δε θα παθουν τπτε...τωρα μετα απο 50+ χρονια βλεπεις τι κανεις ολο και κατι θα εχει βγει για να τα επαναφερει......:jump1::jump1::jump1::jump1::jump1:
bourlas1416003173 Μάϊος 30, 2009 #13 Μάϊος 30, 2009 έχω κάποιους πελάτες που είναι συμβολαιογράφοι και θέλουν να έχουν στο αρχείο τους τα συμβόλαια για αρκετά χρόνια.Από ότι έχω παρατηρήσει όλοι τυπώνουν με laser εκτυπωτή.
Γιάννης Ν Μάϊος 30, 2009 #14 Μάϊος 30, 2009 Εκείνο που αλλοιώνει την ποιότητα της εκτύπωσης είναι το φως, υγρασία και ο αέρας .Και τα τρία επιδρούν αρνητικά και στο μελάνι και στο χαρτί.Αν τα τυπώσεις με λαϊζερ εκτυπωτή έχεις τα ίδια αποτελέσματα σε ποιο ήπια έκταση.(Το τόνερ αποτελείται από άνθρακα-σιλικόνη-ρινίσματα σιδήρου ως κύρια υλικά).Μην σκέφτεσαι πως θα τα τυπώσεις αλλά που θα τα αποθηκεύσεις.
sdim Ιούνιος 24, 2009 #15 Ιούνιος 24, 2009 Οι εκτυπωτές laser εκτυπώνουν με τον ίδιο τρόπο με τα φωτοτυπικά.Έχεις δει ποτέ φωτοτυπία που να έχει ξεθωριάσει με τα χρόνια; Εγώ πάντως όχι.update:http://en.wikipedia.org/wiki/Inkjet_printerThe lifetime of inkjet prints produced by inkjets using aqueous inks is limited; they will eventually fade and the color balance may change. On the other hand, prints produced from solvent-based inkjets may last several years before fading, even in direct sunlight, and so-called "archival inks" have been produced for use in aqueous-based machines which offer extended life.Και κάτι πολύ ενδιαφέρονhttp://www.photographyblog.com/news/refilled_ink_cartridges_fade_rapidly/Refilled Ink Cartridges Fade RapidlyOriginal HP 57 & 58 inkjet print cartridges printed on HP Premium Plus Photo Paper 73 years Tesco refilled HP 57 & 58 inkjet print cartridges printed on Tesco Premium Photo Heavyweight Glossy Inkjet Paper 0.1 years Tesco refilled HP 57 & 58 inkjet print cartridges printed on HP Premium Plus Photo Paper 0.9 years Jessops refilled HP 57 & 58 inkjet print cartridges printed on Jessops Photo Inkjet Paper, Glossy 0.9 years Jessops refilled HP 57 & 58 inkjet print cartridges printed on HP Premium Plus Photo Paper 4.5 years Embatex Emstar refilled HP 57 & 58 inkjet print cartridges printed on Kodak Ultra Premium Photo Paper 0.6 years Embatex Emstar refilled HP 57 & 58 inkjet print cartridges printed on HP Premium Plus Photo Paper 4.5 years KMP refilled HP 57 & 58 inkjet print cartridges printed on KMP Photo Paper 1.2 years KMP refilled HP 57 & 58 inkjet print cartridges printed on HP Premium Plus Photo Paper 4.4 years WeCare refilled HP 57 & 58 inkjet print cartridges printed on WeCare High-Quality Photo Gloss Paper 1.2 years WeCare refilled HP 57 & 58 inkjet print cartridges printed on HP Premium Plus Photo Paper 2.1 years Ink Tec refill kit used with HP 57 & 58 inkjet print cartridges printed on Ink Tec Premium Photo Paper 0.4 years Ink Tec refill kit used with HP 57 & 58 inkjet print cartridges printed on HP Premium Plus Photo Paper 2.3 years
atmo Ιούνιος 25, 2009 #16 Ιούνιος 25, 2009 οχι laser, σιγουρα inkjet με μαυρο pingment κατα προτιμηση
Volrath Ιούνιος 25, 2009 #18 Ιούνιος 25, 2009 Εγώ πάντως κάτι αυτοκολλητάκια που είχα φτιάξει (έγχρωμος inkjet) κ τα οποία ήταν κολλημένα πάνω σε ένα pc (ηλιος/τσιγάρο/κτλ) στα 6 χρόνια είναι ~50% αναγνωσιμότητας. Είμαι σίγουρος πως άμα είναι φυλαγμένα σε πάει στανταρ 10χρόνια. Τώρα για laser..δεν γνωρίζω.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.