Jump to content



espressακι κανεις; (CoffeeLab)


psyber

Recommended Posts

τι είναι αυτο που αλλάζει στην πράξη και αν δεν δώσεις μισό μηνιάτικο υποτίθεται οτι δεν μπορεις να πιεις ένα καφέ της προκοπής ;

Διάφορα πράγματα. Το σημαντικό είναι η πίεση. Αρκετές λένε 15-18bar αλλά δεν τα βγάζουν στην πράξη, συνήθως δεν ξεπερνούν τα 9. Το νερό όσο μένει μέσα στον καφέ, πικρίζει τη γεύση. Έτσι, θέλεις να περάσει αρκετή ποσότητα νερού, στο λιγότερο δυνατό χρόνο, άρα μεγάλη πίεση.

Ένας άλλος παράγοντας είναι η αντοχή. Αν κάνεις ένα καφέ την ημέρα, δε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, αλλά αν κάνεις 4-5, τότε χρειάζεται ποιοτική μηχανή για να μην την πετάξεις σε 1 χρόνο. Αυτή που πήραμε στο γραφείο, κάνει 6-7 καφέδες την ημέρα και μετά τους 4 μήνες, άρχισε να κάνει σα κομπρεσέρ... Του σπιτιού την έχω 5 χρόνια και μόνο μιά αφαλάτωση έχω κάνει, με μέσο όρο τους 2 καφέδες την ημέρα. Η μία δηλαδή μετά από ~850 καφέδες τα έχει παίξει, η άλλη έχει κάνει ~3500 και δεν έχει κάνει κιχ.

Περισσότερα για την επιλογή της μηχανής, εδώ.

Link to comment
Share on other sites

Διάφορα πράγματα. Το σημαντικό είναι η πίεση. Αρκετές λένε 15-18bar αλλά δεν τα βγάζουν στην πράξη, συνήθως δεν ξεπερνούν τα 9. Το νερό όσο μένει μέσα στον καφέ, πικρίζει τη γεύση. Έτσι, θέλεις να περάσει αρκετή ποσότητα νερού, στο λιγότερο δυνατό χρόνο, άρα μεγάλη πίεση. εδώ.

Το θέμα με τα bar της μηχανής είναι απλα ενα διαφημιστικό κόλπο. Ο espresso για να παρασκευαστεί χρείαζεστε ιδανικά 9bar πιεσης (μετρόμενη στο Portafilter της μηχανης) . Οι αντλίες λοιπόν συνήθως παράγουν 15bar του εμπορίου , οπότε μετα συνήθως βάζουν εναν ρυθμιστη πιεσης για να την ρίξει. Η καλές μηχανές έχουν ρυθμιζόμενο πρεσοστάτη OPV αλλιως. Δηλαδή μια επαγγελματική μηχανή σε οποιαδήποτε καφετέρια θα είναι ρυθμιζμενη στα 9bar ακριβώς.

Απο εκει και πέρα το αν πικρίζει η γεύση είναι πολοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάζουν.

Link to comment
Share on other sites

Σωστός. Βεβαια η τελικη ροη καφέ που έχουμε στο φλυτζάνι επιρεάζεται και απο το κόψιμο του καφέ ποσο λεπτό θα είναι, το πόσο θα τον πατήσουμε με το tamper καθώς επίσης και την ποσότητα-γραμμάρια καφε που θα βάλουμε.

Ναι, το να φτιάξει κανεις σωστό εσπρεσσο ειναι επιστήμη για εμένα, αλλα και αγαπημένη συνήθεια.

Link to comment
Share on other sites

στη διαφορά τιμής που ρωτάς [MENTION=3673]hayabusa[/MENTION] εκτός από όσα σου 'παν πιο πάνω ρόλο παίζει και το υλικό του boiler. Επίσης στις μηχανές που βλέπεις σε καφετέριες τους ενδιαφέρει κι η ποσότητα καφέδων κι οι χρόνοι αναμονής. Στις καλές, απλές μηχανές με τιμές (μισού μηνιάτικου!) έχεις θέμα αν θες να φτιάξεις γρήγορα πολλούς (3-5+) espresso συνεχόμενα. Μύλο θες έτσι κι αλλιώς, αν φτιάχνεις πάνω από 2-3 καφέδες τη μέρα, σου αρέσει ο espresso και είσαι διατεθειμένος να μάθεις, τα αρχικά κόστη δεν είναι τόσο απαγορευτικά όσο φαίνονται με πρώτη ματιά. Κάνεις απόσβεση από όσα γλυτώνεις στην αγορά των κόκκων. Αλλιώς περιορίζεσαι σε espresso από καλό μαγαζί ή άλλους τρόπους παρασκευής καφέ & ροφημάτων καφέ στο σπίτι.

Link to comment
Share on other sites

Διαβάζω πολύ καιρό τα θεματάκια σας για τον καφέ. Αν και πολύ θα ήθελα να πάω σε μια ημι-αυτόματη με ενσωματωμένο μύλο, τα οικονομικά δε το επιτρέπουν. Θέλω όμως να σταματήσω να δίνω 2ευρα κάθε μέρα σε καφέ απέξω.

Αν λοιπόν αγοράσω μια τέτοια

Philips Saeco HD8323 Poemia | Skroutz.gr

το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο από αυτό που πίνω στο delivery ή χειρότερο ;

Για τροφοδοσία με καφέ έχω άκρες για πολύ καλό εσπρέσο.

Link to comment
Share on other sites

Ρε παλικάρια άμα το γνωρίζετε το σπορ, δε ρίχνετε και κάνα λινκ παρέα?

Πχ για μύλους ?

H πιο οικονομικη λύση που μπορείς να έχεις για ενα αποδεκτό μύλο είναι χειροκίνητος porlex γυρω στα 40€ απο coffeehit η ebay. Υπάρχουν και 1-2 ακομα χειροκινητοι καλοι σε αυτα τα λεφτα αλλα αναφέρω τον πιο δοκιμασμενο.

Μετα πάμε σε Ascaso i2 mini στα 150€.

Link to comment
Share on other sites

Διαβάζω πολύ καιρό τα θεματάκια σας για τον καφέ. Αν και πολύ θα ήθελα να πάω σε μια ημι-αυτόματη με ενσωματωμένο μύλο, τα οικονομικά δε το επιτρέπουν. Θέλω όμως να σταματήσω να δίνω 2ευρα κάθε μέρα σε καφέ απέξω.

Αν λοιπόν αγοράσω μια τέτοια

Philips Saeco HD8323 Poemia | Skroutz.gr

το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο από αυτό που πίνω στο delivery ή χειρότερο ;

Για τροφοδοσία με καφέ έχω άκρες για πολύ καλό εσπρέσο.

Εγώ από την προσωπική μου εμπειρία καταλήγω ότι τελικά αν δεν δώσεις μισό μηνιάτικο από τον παλιό βασικό δεν κάνεις δουλειά. Είχα μία των 100€, δεν θυμάμαι μάρκα και μετά από 9 μήνες σταμάτησε εντελώς να βγάζει καφέ. Αλλαγή λέει, δεν επισκευάζεται. Πάω με το πιστωτικό μου, δίνω και κάποια παραπάνω για τη μηχανή που παραθέτεις η οποία μόλις είχε βγει και ήταν ακριβότερη και μετά από 6 μήνες σταμάτησε να βγάζει καφέ. Να σημειώσω εδώ ότι και στις δύο αφαλάτωση κάθε 1,5 μήνα περίπου. Την επισκευάζουν και σήμερα πάω να φτιάξω το καφεδάκι μου και πάλι τα ίδια...μόνο θόρυβο και από καφέ τίποτα. Την πήρα από το service πριν 1 μήνα. Οπότε να πάει να μπιπ, θα φύγει στα σκουπίδια κατευθείαν και θα πάρω μια καλή όταν μπορέσω.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ από την προσωπική μου εμπειρία καταλήγω ότι τελικά αν δεν δώσεις μισό μηνιάτικο από τον παλιό βασικό δεν κάνεις δουλειά. Είχα μία των 100€, δεν θυμάμαι μάρκα και μετά από 9 μήνες σταμάτησε εντελώς να βγάζει καφέ. Αλλαγή λέει, δεν επισκευάζεται. Πάω με το πιστωτικό μου, δίνω και κάποια παραπάνω για τη μηχανή που παραθέτεις η οποία μόλις είχε βγει και ήταν ακριβότερη και μετά από 6 μήνες σταμάτησε να βγάζει καφέ. Να σημειώσω εδώ ότι και στις δύο αφαλάτωση κάθε 1,5 μήνα περίπου. Την επισκευάζουν και σήμερα πάω να φτιάξω το καφεδάκι μου και πάλι τα ίδια...μόνο θόρυβο και από καφέ τίποτα. Την πήρα από το service πριν 1 μήνα. Οπότε να πάει να μπιπ, θα φύγει στα σκουπίδια κατευθείαν και θα πάρω μια καλή όταν μπορέσω.

μόνο θόρυβος και όχι καφές παίζει να είναι και σημάδι οτι θέλει απλά εξάερωση.

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά οτι και να παλέψεις με αυτές τις μηχανές δεν ειναι της προκοπής. Μηχανές γυρω στα 100 ευρω σίγουρα δεν θα είναι αξιόπιστες, επίσης δεν παράγουν σωστό espresso. Θα είναι με pressurised συστημα γνωστά και ως perfect crema , η με αλλα ωραία επίθετα, τα οποία πολύ απλα σημαίνουν οτι έχουν ενα συστημα για να παράγεις τους μπαγιατικους καφέδες απο το supermarket με αφρό ουσιαστικα και οχι "κρεμα". Αυτο γίνεται με το να περνάνε την εκχύλιση μεσα απο μια τριπουλα με παχος μιας βελόνας περίπου οπου δέχετε πίεση. Τώρα αν είσαι τυχέρος και μπορείς να βάλεις κανονικο -unpressurized καλαθάκι σε αυτες τις μηχανές μπορει να πάρεις κατι καλύτερο.

Αλλα πέρας αυτών δεν θα έχουν αξιοπιστία κ αντοχή στο χρόνο, Θερμοκρασιακή σταθερότητα. Κατα συνέπια οι καφέδες θα βγαίνουν με τις ίδιες παραμέτρους μια ετσι μια αλλιως.

Καταλήγοντας άποψη μου είναι οτι μια Delonghi η παρόμοιες μηχανές είναι απλα 75 - 100ευρω μείων απο την αγορά μιας καλής καφετίερας. Λέγοντας καλή καφετιέρα μιλάμε για μια Gaggia Baby , Gaggia Classic , Rancilio Sylvia και μετα ανεβαίνει κι άλλο το κόστος .. μηχανές που θα κρατήσουν και παράγουν σωστό espresso. Το κόστος είναι 230 - 290 ευρώ. Μετά θέλουμε και μύλο με τις επιλογές που ανάφερα παραπάνω ως παράδειγμα.

Link to comment
Share on other sites

συμφωνώ με τα παραπάνω και σας αποτρέπω να πάρετε μηχανή με ενσωματωμένο μύλο. πέρα από τη μηχανή που θα αγοράσετε μπορείτε με λίγα χρήματα να πάρετε κάτι τέτοιο:japan hand espresso grinder | eBay

οι μηχανές με μύλο ενσωματωμένο αν χαλάσουν μετά την εγγύηση ειναι κλάφτα χαράλαμπε. από καφέ δοκίμασα τον taf στη μπενάκη και αρρώστησα! πατάει κάτω κορυφαίους ιταλικούς.να δοκιμάσετε τις speciality ποικιλίες πάση θυσία.

Link to comment
Share on other sites

[MENTION=743]psyber[/MENTION] αν σου αρέσουν οι espresso να δοκιμάσεις και στο Tailor Made (πλατεία Αγίας Ειρήνης στην Αιόλου). Στο Taf σου άρεσε πιο πολύ το χαρμάνι ή οι ξεχωριστές ποικιλίες;

Οι χειροκίνητοι μύλοι τύπου porlex, κάποιοι της Zassenhaus κλπ μπορούν να βολέψουν αν υπάρχει οξύτατο οικονομικό θέμα ή αν θέλει κάποιος φορητότητα (ταξίδια, διακοπές κλπ - εκεί βέβαια προκύπτει θέμα μηχανής αν μιλάμε για espresso) αλλά σε καθημερινή χρήση στο σπίτι μπορεί να κουράσουν αν είναι να χρησιμοποιούνται συχνά σε καθημερινή βάση.

Να το ξαναγράψω: καλός espresso στο σπίτι χωρίς τα αρχικά κόστη που αναφέρει ο alex (προς τα πάνω μάλιστα) είναι χλωμό. Καλός καφές όμως είναι εφικτός και με μικρότερα κόστη.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.