Jump to content



espressακι κανεις; (CoffeeLab)


psyber

Recommended Posts

Μια χαρά μ φαίνεται είναι.

Μην κολλάς τόσο σε "κανόνες"

Εννοείται δοκίμασε τις εννιοτε "συνταγές" άλλα πειραματισμού πιο ψιλό πιο χοντρό και θα βρεις αυτό που αρέσει σε σένα στο τέλος.

Αυτά είναι ένας μπουσουλας.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

καλημέρα και συγγνώμη που σας πρίζω αυτές τις μέρες αλλά έχω απορίες.

dedica ec 685. απο 18γρ καφε μου βγαζει 86γρ καφέ. (στο αυτόματο η μηχανη. δεν την σταματαω μονος μου.) το ιδιο γίνεται και με τα pods, από 7 γρ στη μονή δόση  βγαζει 36+ ζουμι.

 

μηπως γίνεται κατι με τις ρυθμίσεις? έχω τη θερμακρασία του νερου στο φουλ και τη σκληρότητα στη μεση. (νερο βικο.)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Εχεις ρυθμισει τους χρονους εκχυλισης; Περιεργο μου φαινεται, εμενα βγαζει αρκετα λιγοτερο. Γυρω στα 40 ml. Δεν κανεις ενα ρισετ, και μετα να ρυθμισεις τους χρονους εκχυλισης και στα 2 κουμπακια;

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

19 λεπτά πριν, το μέλος giorgos2187 έγραψε:

Εχεις ρυθμισει τους χρονους εκχυλισης; Περιεργο μου φαινεται, εμενα βγαζει αρκετα λιγοτερο. Γυρω στα 40 ml. Δεν κανεις ενα ρισετ, και μετα να ρυθμισεις τους χρονους εκχυλισης και στα 2 κουμπακια;

πως ρυθμίζονται αυτά? δεν το βρίσκω στο βιβλιο..... θα βαλω κανα βιντεακι youtube να δω.

 

 

5 λεπτά πριν, το μέλος BloodMage έγραψε:

δεν μας ζαλιζεις καθολου

Στο βιντεο που μας εχεις ανεβασει τοσο σου ετρεξε σαν ποσοτητα? 86?

καλα καταλαβα οτι τρεχει γρηγορα

 

και στο βιντεο τόσο τρέχει ναι....

Link to comment
Share on other sites

24 λεπτά πριν, το μέλος ennia έγραψε:

πως ρυθμίζονται αυτά? δεν το βρίσκω στο βιβλιο..... θα βαλω κανα βιντεακι youtube να δω.

 

 

Αν θυμαμαι καλα, φτιαχνεις καφε κανονικα. Αλλα δεν κλικαρεις το κουμπι, το κρατας πατημενο για οσο χρονο θελεις. Και μολις το ελευθερωσεις, αυτο αποθηκευει το χρονο που το ειχες πατημενο.

 

Επίσης, δεν ξέρω τι θα καταλάβεις, αλλά σου παραθέτω και μια φωτό από το δικό μου κόψιμο, στο μύλο του μαγαζιού μας. Τώρα το νούμερο είναι στο 6,5 αλλά μύλος από μύλο διαφέρει πολύ, μη το λαμβάνεις υπόψη.

 

 

IMG_20230517_085146.jpg

Έγινε επεξεργασία από giorgos2187
Link to comment
Share on other sites

αν θυμαμαι καλα εμεις το ειχαμε ρυθμισει χωρις καφε που ειναι και ποιο σωστο

βεβαια δεν θυμαμαι παει καιρος, και το ειχε κανει η γυναικα που ειναι η ειδικος της υποθεσης

Link to comment
Share on other sites

αυτο ειναι. κρατας πατημενο με σκετο νερο. και εκει που το αφηνεις αποθηκευει τη ρυθμιση.

 

σημάδεψα μια κουπα στα 40μλ νερο και οταν τα εφτασα αφησα. 

 

Υ.Γ. αν βγαλεις καφε με αυτη τη ρυθμιση τοτε ο καφες θα ειναι ο μισος απο οτι βγαινει το νερο μονο του.

 

οποτε εβαλα 18γρ καφε και εκανα παλι τη διαδικασια. και σταματησα στο σημαδι της κουπας. 

Link to comment
Share on other sites

18gr in 86gr out πλησιάζεις αναλογία 1/5...

Αυτό σημαίνει ότι θέλεις πιο λεπτό κόψιμο ΚΑΙ καλύτερο πάτημα. Στο βίντεο είναι εμφανές πως έχεις και channeling αλλά αυτό να διορθωθεί εντελώς με το συγκεκριμένο εξοπλισμό είναι δύσκολο.

Βέβαια αν σε ικανοποιεί το ρόφημα πάω πάσο.

 

ΑΣΕ τις αυτόματες ρυθμίσεις για την εκχύλιση στην άκρη. Ετσι κι αλλιως κάθε φορά που αλλάζεις ποικιλία, ο καφές έχει μπαγιατέψει και δε ξέρω γω τι άλλο η εκχύλιση θα είναι διαφορετική. Αντε ξανά μανά να παίζεις με κουμπιά και φωτάκια να αναβοσβήνουν για να ρυθμίσεις τι νερό θα βγάλει η μηχανή...

Που κι αυτό σταθερό δεν είναι.. Ασε τη μηχανη να τρέξει μόνο της νερό 2-3 φορές και θα δείς ότι τα γραμμάρια που θα βγάλει θα είναι διαφορετικά και τις 3 φορές...

 

Βρες σταθερό πάτημα με το tamper και παίξε μόνο με το κόψιμο για αρχή. 2 πατήματα θα κάνεις... Σταρτ και ξανά μανά στοπ στα 28 δεύτερα από τη στιγμή που ξεκινάει η μηχανή, βλέπεις γραμμάρια και αλλάζεις πάλι το κόψιμο μέχρι που να βρεις την αναλογία που σε ικανοποιεί..

Έγινε επεξεργασία από zampONakiaskiou
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

20 λεπτά πριν, το μέλος zampONakiaskiou έγραψε:

18gr in 86gr out πλησιάζεις αναλογία 1/5...

Αυτό σημαίνει ότι θέλεις πιο λεπτό κόψιμο ΚΑΙ καλύτερο πάτημα. Στο βίντεο είναι εμφανές πως έχεις και channeling αλλά αυτό να διορθωθεί εντελώς με το συγκεκριμένο εξοπλισμό είναι δύσκολο.

Βέβαια αν σε ικανοποιεί το ρόφημα πάω πάσο.

 

ΑΣΕ τις αυτόματες ρυθμίσεις για την εκχύλιση στην άκρη. Ετσι κι αλλιως κάθε φορά που αλλάζεις ποικιλία, ο καφές έχει μπαγιατέψει και δε ξέρω γω τι άλλο η εκχύλιση θα είναι διαφορετική. Αντε ξανά μανά να παίζεις με κουμπιά και φωτάκια να αναβοσβήνουν για να ρυθμίσεις τι νερό θα βγάλει η μηχανή...

Που κι αυτό σταθερό δεν είναι.. Ασε τη μηχανη να τρέξει μόνο της νερό 2-3 φορές και θα δείς ότι τα γραμμάρια που θα βγάλει θα είναι διαφορετικά και τις 3 φορές...

 

Βρες σταθερό πάτημα με το tamper και παίξε μόνο με το κόψιμο για αρχή. 2 πατήματα θα κάνεις... Σταρτ και ξανά μανά στοπ στα 28 δεύτερα από τη στιγμή που ξεκινάει η μηχανή, βλέπεις γραμμάρια και αλλάζεις πάλι το κόψιμο μέχρι που να βρεις την αναλογία που σε ικανοποιεί..

τωρα που αρχίζω και καταλαβαινω τι γίνεται θα το βρω πιστευω. 

 

το μονο που δεν καταλαβα από όσα μου εγράψες ειναι το "channeling".

 

 

 

1 ώρα πριν, το μέλος giorgos2187 έγραψε:

 

Αν θυμαμαι καλα, φτιαχνεις καφε κανονικα. Αλλα δεν κλικαρεις το κουμπι, το κρατας πατημενο για οσο χρονο θελεις. Και μολις το ελευθερωσεις, αυτο αποθηκευει το χρονο που το ειχες πατημενο.

 

Επίσης, δεν ξέρω τι θα καταλάβεις, αλλά σου παραθέτω και μια φωτό από το δικό μου κόψιμο, στο μύλο του μαγαζιού μας. Τώρα το νούμερο είναι στο 6,5 αλλά μύλος από μύλο διαφέρει πολύ, μη το λαμβάνεις υπόψη.

 

 

 

νομιζω οι δικοι μου ειναι πιο ψιλοκομμένοι. αρκετά κιόλας 

Έγινε επεξεργασία από ennia
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

13 λεπτά πριν, το μέλος ennia έγραψε:

τωρα που αρχίζω και καταλαβαινω τι γίνεται θα το βρω πιστευω. 

 

το μονο που δεν καταλαβα από όσα μου εγράψες ειναι το "channeling".

Τα 28 δευτερόλεπτα που αναφέρω πιο πάνω είναι  έναςμπούσουλας. Ο καφές μπορεί να σου αρέσει στα 25, στα 30 στα 35... Το ίδιο ισχύει και στις αναλογίες... Αν το 18γρ in 86gr out σε ικανοποιεί μην αλλάξεις τπτ κι ας είναι θεωρητικά πιο "ελαφρύς" ο καφές... Προσωπικά σε ρόφημα για freddo espresso που έτσι κι αλλιως μπαίνει πάγος εγώ παίζω 1-3.5/4 στους περισσότερους dark καφέδες που έχω...

 

Για το channeling δες εδώ.. Απλά λόγω του ότι έχεις μεγάλη ροή δε φαίνεται καθαρά... 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

περα απο το θεμα του υποκειμενικού και του γουστου του καθενος τα οποια τα σεβομαι προς θεου. αλλα απο ενα σημειο και μετα ο καφες καίγεται και η γευση αλλοιώνεται άρδην, και στην περίπτωση της υπερεκχειλισης παλι χανεις παρα πολλα 

πχ στο 1/5 εχεις χασει πανω απο το 50% απο την γευση και το αρρωμα του καφε 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Αν η εκχύλιση είναι ανάμεσα στα 25 με 35 δευτερόλεπτα ΔΕΝ καίγεται ο καφές αν το τελικό αποτέλεσμα είναι σε αναλογία άνω του 1/1.5... Αρκει η μηχανή να κάνει τα βασικά στη διαχείριση της θερμοκρασίας...

Ότι χάνει σε αρώμα και γεύση αν πας σε μια αναλογία άνω του 1/3 ναι, χάνει... ΑΛΛΑ έχεις ήδη χάσει άρωμα και γεύση αν βάλεις παγάκι και το χτυπήσεις για να πιείς φρεντάκι... Έχεις ήδη χάσει σε άρωμα και γεύση αν η ποικιλία σου δεν είναι καλή ή αν έχει μπαγιατέψει. Αν δεν έχεις καθαρίσει τον grinder σου από υπολείμματα προηγούμενων κόκκων κοκ...

 

Και για να το κάνουμε και πιο συγκεκριμένο αναφερόμαστε σε εξοπλισμό που και όλα τέλεια να τα κάνεις δεν πρόκειται ποτέ να πάρεις το 100% του κόκκου στο φλυτζάνι λόγω αδυναμίας του ίδιου το εξοπλισμού...

 

Γι αυτό και μιλάμε για μπούσουλα.. 1/1.5 έως 1/4 είναι κομπλέ... 25 έως 35 δεύτερα εκχείλισης είναι κομπλέ... Το θέμα είναι να χαιρόμαστε τη διαδικασία και αυτό που πίνουμε να μας ικανοποιεί... Κι ας είναι και καμμένο... 😛 😎

  • Like 1
  • Agree 1
Link to comment
Share on other sites

5 λεπτά πριν, το μέλος zampONakiaskiou έγραψε:

Αν η εκχύλιση είναι ανάμεσα στα 25 με 35 δευτερόλεπτα ΔΕΝ καίγεται ο καφές αν το τελικό αποτέλεσμα είναι σε αναλογία άνω του 1/1.5... Αρκει η μηχανή να κάνει τα βασικά στη διαχείριση της θερμοκρασίας...

Ότι χάνει σε αρώμα και γεύση αν πας σε μια αναλογία άνω του 1/3 ναι, χάνει... ΑΛΛΑ έχεις ήδη χάσει άρωμα και γεύση αν βάλεις παγάκι και το χτυπήσεις για να πιείς φρεντάκι... Έχεις ήδη χάσει σε άρωμα και γεύση αν η ποικιλία σου δεν είναι καλή ή αν έχει μπαγιατέψει. Αν δεν έχεις καθαρίσει τον grinder σου από υπολείμματα προηγούμενων κόκκων κοκ...

 

Και για να το κάνουμε και πιο συγκεκριμένο αναφερόμαστε σε εξοπλισμό που και όλα τέλεια να τα κάνεις δεν πρόκειται ποτέ να πάρεις το 100% του κόκκου στο φλυτζάνι λόγω αδυναμίας του ίδιου το εξοπλισμού...

 

Γι αυτό και μιλάμε για μπούσουλα.. 1/1.5 έως 1/4 είναι κομπλέ... 25 έως 35 δεύτερα εκχείλισης είναι κομπλέ... Το θέμα είναι να χαιρόμαστε τη διαδικασία και αυτό που πίνουμε να μας ικανοποιεί... Κι ας είναι και καμμένο... 😛 😎

+φωνω απολυτα σε ολα οσα ειπες

αλλα επειδη χανουμε απο παντου (αυτο δεν ακουστηκε σωστα) κοιταμε να μαζεψουμε οτι μπορουμε

τωρα αν σε καποιον αρεσει η γευση του καμμενου, πασο. 

100% ποτε δεν θα υπαρξει, εδω δεν το καταφερνουν οι δηθεν επαγγελματιες στις μεγαλες αλυσιδες που εχουν τον εξοπλισμο.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.