Jump to content

Bottlenecks (υποσυστημα ή SSD's)

jax7480

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Εχοντας προσφατα αναβαθμισει το συστημα μου από Core 2 Quad 9300 και 9550 με ICH9R/10R μητρικες σε i7 920 με Χ58 σκεφτηκα ότι καλο θα ηταν να αναφερω αυτό που παρατηρησα.

Το σταθερο σημειο σε ολο αυτό είναι οι δισκοι SSD που εχει επανω το συστημα για χρηση στο λειτουργικο, 2 Intel X25-E 32GB SLC.

To πρωτο συστημα που ειχε γινει και το πρωτο ριβιουδακι, ηταν ενας Core 2 Quad 9300 χρονισμενος στα 3375 με 4GB μνημης στα 1066ΜΗz με timings 5-5-5-15-2T και μητρικη την DFI DK X48 T2RS. Software raid0 συστοιχια για τους δισκους πανω στον ICH9R.

Μετα από λιγο καιρο αλλαγη σε Core 2 Quad 9550 και μητρικη Asus Maximus II Formula με P45 chipset και software raid controller τον ICH10R.

Αλλαγες στην λειτουργια των δισκων δεν παρατηρησα καθολου. Το λειτουργικο, δουλευε και αποκρινοταν με τον ιδιο τροπο παρα τα 600ΜΗz περιπου που δουλευε παραπανω ο Q9550(460x8.5) σε σχεση με τον Q9300 (450x7.5) και παρα την αλλαγη του controller ICH9R σε ICH10R.

Μετα ηρθε ο i7…….

Mε την ιδια ακριβως εγκατασταση από τοτε…. (Windows 7 x64 7048) την οποια χωρις φορματ εκανα upgrade σε Windows 7 RC x64.

Η διαφορα φανηκε… και φανηκε στην καθημερινοτητα με γυμνο ματι…

Επειδη όμως δεν ηθελα να μπω στην διαδικασια να αναφερω γεγονοτα χωρις αποδειξεις, ειπα να κανω και μερικες δοκιμουλες.

Όπως και τοτες, ετσι και τωρα, χρησιμοποιησα ένα άλλο λειτουργικο (Windows Vista Ultimate) με έναν ξεχωριστο δισκο και εστησα ξανα το raid0 με τους 2 intel ώστε να τους μετρησω.

Χρησιμοποιησα λιγοτερα μετροπρογραμματα αλλα νομιζω το συμπερασμα από όλα είναι εμφανες.

Ενημερωτικα οι δισκοι από τοτε που αγοραστηκαν δεν εχουν γινει ποτε HDD Erase ή wipe με κανενα προγραμμα, παρα μονον απλο format για το συγκεκριμενο τεστ τωρα, όπως και τοτε.

Τα 2 συστηματα σε συγκριση είναι:

1st system setup:

Core 2 Quad Q9300 @ 450x7.5

2x2GB Mushkin DDR2 @ 1081MHz 5-5-5-15-2T

DFI DK X48 T2RS with ICH9R

GeForce 9800GTX+ @ stock

2nd system setup:

i7 920 @ 192@21 HT on

3x2GB Mushkin DDR3 @767MHz 8-8-8-24-1T

Asus Rampage II Extreme with ICH10R

GeForce 9800GTX+

Κοινος παρονομαστης σε όλα αυτά:

2 x Intel X25-E SLC 32GB @ Raid0 64K stripe/ 64K cluster.

Τα μετροπρογραμματα που χρησιμοποιηθηκαν είναι:

Atto Disk Bench 2.34

HDTune Pro 3.5 File Benchmark, Random Access Read Bench, Random Access Write Bench,

PCMark05

PCMark Vantage

Roadkills Disk Speed

CrystalDiskMark 2.24

και για κερασακι στην τουρτα 3 video με την αποκριση του συστηματος μεσα στα Windows 7 x64.

Ας δουμε λοιπον τις διαφορες αν υπαρχουν:

Atto

attodiskbenchc2q.jpg

attodiskbenchi7.jpg

CystalDiskMark 2.24

crystaldiskmarkc2q.jpg

crystaldiskmarki7.jpg

HDTune Pro 3.5 File Benchmark

hdtunefilebenchc2q.jpg

hdtunefilebenchi7.jpg

HD Tune Pro 3.5 Random Access Read

hdtunerandomaccessreadc.jpg

hdtunerandomaccessreadi.jpg

HD Tune Pro 3.5 Random Access Write

hdtunerandomaccesswrite.jpg

hdtunerandomaccesswriteb.jpg

RoadKills Disk Speed V2.0

roadkillsdiskspeedc2q.jpg

roadkillsdiskspeedi7.jpg

PC Mark 05

pcmark05raid0c2q.jpg

pcmark05raid0i7.jpg

PC Mark Vantage

pcmarkvantagec2q.jpg

pcmarkvantagei7.jpg

Τελος τα 3 βιντεακια…

Το πρωτο με συστημα Core 2 Q 9300@ 450x7.5, 4GB DDR2 RAM 1066, DFI DK X48 T2RS with ICH9R

http://rapidshare.com/files/212926409/start_all.rar

Το δευτερο με συστημα Core 2 Q9550 @ 460x8.5 , 4GB DDR2 RAM 1081, Asus Maximus II Formula P45 with ICH10R

http://rapidshare.com/files/215262961/start_all2.rar

και το σημερινο συστημα με Core i7 920 @ 192x21, 6GB DDR3 RAM 1534, Asus Rampage II Extreme X58 with ICH10R

http://rapidshare.com/files/235870663/start_all3.rar

Να αναφερω απλα ότι δεν θελω να γινει το thread πεδιο μαχης αντιπαλων Core 2 Duo/Quad και i7.

Τα παραπανω αποτελεσματα τα εδωσα ώστε να δουμε τι επιρρεαζει το συστημα και πως και κατά ποσο ενας SSD ή μια συστοιχια Raid0 SSD βρισκει bottleneck από το υπολοιπο συστημα του υπολογιστη μας.

Update 26/05/2009

Σε συνεχεια των δοκιμων ώστε να βγει καποιο ασφαλες συμπερασμα στο πως επιρρεαζει ένα συστημα την αποδοση των SSD δισκων εκανα μερικες δοκιμες ακομα που μου προτεινε μελος από άλλο φορουμ.

Εχοντας τον i7 στα 4030MHz για καθημερινη λειτουργια και τις μνημες στα 768 με 8-8-8-24-1Τ timings εδωσα στην αρχη αυτου του thread αποτελεσματα από καποια μετροπρογραμματα.

Εγινε η προταση λοιπον να παραμετροποιηθει λιγο ο i7 ως προς την συχνοτητα λειτουργιας του καθως επισης η τιμη uncore(IMC και L3 cache) του και οι μνημες.

Μετα από λιγο ψαξιμο και ακολουθωντας και την προταση που μου εγινε αποφασισα να χρησιμοποιησω τα παρακατω configuration:

1)CPU 21x192 (ιδιο με τις αρχικες μετρησεις), uncore οσο πιο χαμηλο γινεται (στην συγκεκριμενη περιπτωση το εριξα στα 2302MHZ, από 3570 περιπου που ηταν στις αρχικες μετρησεις) και μνημες οσο πιο χαμηλα γινεται με υψηλα timings.

Το αποτελεσμα ηταν οι μετρησεις να γινουν με :

CPU 21x192=4032ΜHz, Uncore @ 2302MHz και RAM - 575MHz @ 10-10-10-28-1T.

2) CPU 12x133 (οσο πιο χαμηλο γινεται), uncore οσο πιο ψηλα γινεται (στην συγκεκριμενη περιπτωση, 3340ΜΗz) και τις μνημες οσο πιο σφιχτα γινεται.

Το αποτελεσμα ηταν οι μετρησεις να γινουν με:

CPU 12x133=1600MHz, Uncore @ 3340MHz και RAM – 800MHz @ 8-8-8-24-1T.

3)CPU 12x133(οσο πιο χαμηλο γινεται), uncore οσο πιο χαμηλα γινεται, το ιδιο και οι μνημες.

Το αποτελεσμα ηταν οι μετρησεις να γινουν με:

CPU 12x133=1600MHZ, Uncore@ 1600MHz και RAM – 400MHz @ 10-10-10-28-1T.

Τα bench που χρησιμοποιηθηκαν είναι ιδια με του αρχικου ποστ, χωρις το PCMark Vantage διοτι σημερα για καποιον λογο δεν μπορουσα με τιποτα να κανω submit results στο site της Futuremark ώστε να παρω το καταλληλο Screenshot.

Να θυμησω ότι το αρχικο συστημα ηταν σεταρισμενο στα:

CPU 21x192=4030MHz με τις μνημες στα 768@8-8-8-24-1Τ και το Uncore στα 3570ΜHz.

Το υπολοιπο συστημα:

Geforce 9800GTX+ όπως επισης και το Raid0 των 2 δισκων(Intel X25-E SSD SLC 32GB) που μας απασχολουν εμεινε ιδιο.

Μετα από κάθε ρυθμιση του configuration, γινοταν format σε κάθε δισκο χωριστα, γινοταν δημιουργια του Raid0 με Stripe size 64K και format με cluster size 64K.

Παρακατω παραθετω τα νουμερα που πηρα ανα 3αδες, δηλαδη κάθε bench με το αντιστοιχο configuration:

Roadkills Disk Speed V2.

roadkillsdiskspeed.jpg

roadkillsdiskspeed.jpg

roadkillsdiskspeed.jpg

Atto Disk Bench 2.34

atto234.jpg

atto234.jpg

atto234.jpg

CystalDiskMark 2.2

crystaldiskmark.jpg

crustaldiskmark.jpg

crystaldiskmark.jpg

HDTunePro 3.5 File Benchmark

hdtuneprofilebench.jpg

hdtuneprofilebench.jpg

hdtuneprofilebenchq.jpg

HDTune Pro 3.5 Random Access Read

hdtuneprorandomread.jpg

hdtuneprorandomread.jpg

hdtuneproreadrandom.jpg

HDTune Pro 3.5 Random Access Write

hdtuneprorandomwrite.jpg

hdtuneprorandomwrite.jpg

hdtuneprowriterandom.jpg

PC Mark 05

pcmark05.jpg

pcmark05.jpg

pcmark05.jpg

Δυστυχως ασφαλη συμπερασματα δεν μπορεσα να βγαλω. Κάθε βοηθεια ευπροσδεκτη….

jax7480

Στην άλλη μερια τώρα ετσι ? Δεν φρενάρουν οι δίσκοι το σύστημα, το σύστημα φρενάρει τους δίσκους.

τστστσσσ με τίποτα δεν είναι ευχαριστημένος κανείς σήμερα.

(οι διαφορές μου φαίνονται ΠΟΛΥ μικρές για να δικαιολογήσουν μετάβαση τώρα σε Ι7 απο Q9xxx)

Εγώ πάντως από Q6600 σε i7 κλοκαρισμένο, με τον Intel πάντα, τη διαφορά την είδα με το μάτι ΠΟΛΥ άνετα. Άλλο σύστημα το ένα, άλλο το άλλο. Είμαι περίεργος να δω πως συμπεριφέρονται και σε Phenom II :rap:

(οι διαφορές μου φαίνονται ΠΟΛΥ μικρές για να δικαιολογήσουν μετάβαση τώρα σε Ι7 απο Q9xxx)

γκουχου....γκουχου.... διαβασε την τελευταια παραγραφο ξανα.... :shifty:

δεν ψαχνω να δικαιολογησω την αγορα μου ουτε να πεισω καποιον να μεταβει σε i7.

Με την ιδια λογικη αν ειχα αγορασει raid controller δεν θα προσπαθουσα να πεισω το φορουμ να κανει

την ιδια αγορα.

Ενημερωση ηθελα να δωσω και στοιχεια για συζητηση.... :flower:

jax το λειτουργικό και στα δυο setup είναι Vista...? ή i7 = win7 και Q9xx = Vista...?

Πολύ ενδιαφέρον..

Οπωσδήποτε φαίνεται ότι δεν παίζει ρόλο μόνο ο controller αυτός καθ'αυτός αλλά και το υπόλοιπο σύστημα

Διαφορές είχα παρατηρήσει και εγώ από p45 με e8400 (4ghz) και 4gb ram 1066, σε Χ58 i7 920 (3.5ghz) και 6gb ram 1670, .. και τα 2 με ICH10R, vista ultimate x64, και WD RE3@raid0

Bέβαια μπορεί να παίζει ρόλο και η ποσότητα (και ταχύτητα μνήμης) αλλά σαφώς το καταλάβαινες ότι στο Χ58 τα πάντα πάνε πιο γρήγορα (φορτώματα, caching, extract κτλ, και γενικά σε ότι έχει να κάνει με δίσκους και διαμεταγωγή)- Πέρα από την "αίσθηση", είχα κρατήσει (?) και κάποια σχετικά benchmarks & load times.. ελπίζω να τα βρω...

Και μιλάω για "απλούς" δίσκους.. πόσο μάλλον όταν μιλάμε για intel ssd και μάλιστα σε raid...

Και το βρίσκω και πολύ λογικό εδώ που τα λέμε, απλά βλέπω ότι υπάρχει μια τάση να τα ισοπεδώνουμε όλα.. "δεν παίζει ρόλο το ένα, δεν παίζει ρόλο το άλλο", κτλ κτλ.. - δεν είναι έτσι όμως..

edit: Ειδικά πολύ μεγάλη εντύπωση μου έκανε όταν ξεκινούσε το warhead για παράδειγμα, που με το p45 περίμενες λίγο να "ζωγραφίσει" και να cachάρει, στο X58 ξεκινάει ΑΜΜΕΣΑ! χώρια που φορτώνει και σαφώς πιο γρήγορα - μάλλον πρέπει να έχει σχέση με αυτά που λέμε..)

jax το λειτουργικό και στα δυο setup είναι Vista...? ή i7 = win7 και Q9xx = Vista...?

Το λειτουργικο των benches (δοκιμων) ειναι και στις 2 περιπτωσεις Windows Vista Ultimate SP1.

Το λειτουργικο των videos ειναι windows7 X64 στις πρωτες 2 περιπτωσεις εκδοση 7048 και στην τελευταια περιπτωση εκδοση RC.

Μηπως τη διαφορα την κανει απλώς η DDR 3 (γραφεις 2 στον ι7 αλλά υποθετω ότι ειναι λάθος) που χρησιμοποιείται για το caching στο (software) raid 0 του intel ich9-10/R;

/noob

Μηπως τη διαφορα την κανει απλώς η DDR 3 (γραφεις 2 στον ι7 αλλά υποθετω ότι ειναι λάθος) που χρησιμοποιείται για το caching στο (software) raid 0 του intel ich9-10/R;

/noob

Διορθωθηκε.

Δεν νομιζω οτι ειναι θεμα μνημης. Περισσοτερο πιστευω οτι ειναι θεμα IMC. Γι'αυτο οπως λεει και ο JC θα ηταν καλο να δουμε και σε phenomII τι γινεται.

Μπράβο για τη δουλειά για άλλη μία φορά :)

1) Μία ακόμη σύγκριση με έναν Χ-25E θα ήταν χρήσιμη

2) Σύγκριση μεταξύ ICH10R vs ICH10R θα ήταν πιο αντιπροσωπευτική

3) Η διαφορά στην αίσθηση απο αναβάθμιση σε i7 μάλλον (εγώ είμαι σίγουρος δηλαδή :p ) είναι λόγω του IMC.

Εδώ Athlon X2 φαίνεται πιό γρήγορος απο C2D/C4D.

Το γεγονός είναι ότι οι δύο intel SLCs τερματίζουν σύγχρονα συστήματα

γκουχου....γκουχου.... διαβασε την τελευταια παραγραφο ξανα.... :shifty:

δεν ψαχνω να δικαιολογησω την αγορα μου ουτε να πεισω καποιον να μεταβει σε i7.

Με την ιδια λογικη αν ειχα αγορασει raid controller δεν θα προσπαθουσα να πεισω το φορουμ να κανει

την ιδια αγορα.

Ενημερωση ηθελα να δωσω και στοιχεια για συζητηση.... :flower:

Εννοείτε ότι δεν κρίνω τις αποφάσεις σου στο τι hardware θα βάλεις. Ούτε μου πέρασε από το μυαλό ότι προσπαθείς να "πείσεις" για μετάβαση από Cores D/Q-to-I7.

Φυσικά και θα δείς διαφορές με ποιο γρήγορο σύστημα μιας και η "cache" του ICH10R παίζει πιο γρήγορα σε Ι7 ειδικά σε small reads/writes. Αυτό είναι το θέμα που προσπάθησα να επισημάνω παραπάνω. Αυτό που λέει ο Θοδωρής για μέτρηση ΕΝΟΣ Χ32-Ε και όχι 2@raid0 έχει βάση.

Η αλήθεια είναι ότι φοβάμαι την μετάβαση σε Ι7 (πέρα από το κόστος) μιας και έχω διαβάσει και το θέμα του Chosen στο xs.

Προσωπικά θα ήθελα να δώ και τις εξής συγκρίσεις :

α) ένας X25-E σε Ich10R σε Q9xxx & I7

B) 2 X25-E (raid0) σε Perc πάνω σε PII, Core Q9xxx και I7

να ξέρετε πάντως οτι είμαστε πολλοί που παρακολουθούμε τα ψαξίματά σας στους ssd's και προσωπικά να πω σε όλους ένα μπράβο για το χρόνο που τρώτε και βγάζετε όλα αυτά τα μετρητικά και τα διλήμματά σας στη φόρα.:victory:

ontopic

σχετικά με την άυξηση επιδόσεων σε Ι7 και ddr3 και γω νομίζω είναι ο συνδυασμός ddr3 vs ddr2 imc και νέας αρχιτεκτονικής στο cpu.

πολύ περίεργος για το τι γίνεται και στην αμεσότερη "με το μάτι" απόκριση που δίνει ένας phenomII.

αρκετα κατατοπιστικο το review μπραβο για το χρονο που ξοδεψες.μια ερωτηση εχω απο τον ενα intel με τους 2 σε raid ποσο διαφορα ειδες σε καθημερινες εργασιες οχι σε νουμερα που ειναι πολυ ψηλα.σκεφτομαι να βαλω και ενα 2ο αργοτερα οποτε αν μπορεις διαφωτισε με.

για αναβαθμιση σε βλεπω:hehe::hehe::hehe:

ο αδυναμος κρικος σηκωσε κεφαλι και μπουκωνει i7 συστηματαρα καλοριζικα ολα και οταν μπορεσεις να τον δουμε μονο του η το σετ και με λειτουργικο

αρκετα κατατοπιστικο το review μπραβο για το χρονο που ξοδεψες.μια ερωτηση εχω απο τον ενα intel με τους 2 σε raid ποσο διαφορα ειδες σε καθημερινες εργασιες οχι σε νουμερα που ειναι πολυ ψηλα.σκεφτομαι να βαλω και ενα 2ο αργοτερα οποτε αν μπορεις διαφωτισε με.

Η αλλαγη απο εναν SSD σε 2, εγινε επι εποχης Q9300.

H διαφορες ηταν μικρες, εως μηδαμινες στο ματι. Λογικα μονο οταν προκειται για αντιγραφες παιζουν διαφορες στις ταχυτητες.

Βεβαια σε i7 δεν ξερω τι γινεται...

H συχνότητα είναι μάλλον λογικό να επηρεάζει, γιατί η cpu εκτελεί περισσότερους κύκλους εντολών στο ίδιο χρονικό διάστημα... Φυσικά αυτό δεν έχει να κάνει με την ταχύτητα του sata bus, η οποία είναι σταθερή, αλλά με το ότι ο επεξεργαστής χειρίζεται γρηγορότερα τα interrupts που του έρχονται από το sata controller...

Στις παραπάνω μετρήσεις jax, ο ι7 είναι με ΗΤ ή υπάρχει αντιστοιχία 1:1 με τον Q9300, στους πυρήνες...?

[homework]To ενδιαφέρον θα ήταν να δουμε αν ο i7 με 4 πυρήνες (χωρίς δηλαδή HT) είναι γρηγορότερος από τον Q3000 στην ίδια ακριβώς συχνότητα...[/homework] :p

H συχνότητα είναι μάλλον λογικό να επηρεάζει, γιατί η cpu εκτελεί περισσότερους κύκλους εντολών στο ίδιο χρονικό διάστημα... Φυσικά αυτό δεν έχει να κάνει με την ταχύτητα του sata bus, η οποία είναι σταθερή, αλλά με το ότι ο επεξεργαστής χειρίζεται γρηγορότερα τα interrupts που του έρχονται από το sata controller...

Στις παραπάνω μετρήσεις jax, ο ι7 είναι με ΗΤ ή υπάρχει αντιστοιχία 1:1 με τον Q9300, στους πυρήνες...?

[homework]To ενδιαφέρον θα ήταν να δουμε αν ο i7 με 4 πυρήνες (χωρίς δηλαδή HT) είναι γρηγορότερος από τον Q3000 στην ίδια ακριβώς συχνότητα...[/homework] :p

Εικασία κάνω: Αυτό που βλέπω από τις 3 νέες μετρήσεις είναι οτι η ταχύτητα του CPU cache επηρεάζει τις μετρήσεις. Και μου φαίνεται και λογικό από την στιγμή που η CPU γίνεται raid-controler.

[homework #16615]Μετρήσεις με Ε2χχχ & Ε8χχχ με ίδιο multi και ιδιο FSB στο ίδιο Μ/Β[/homework]

σε πρήξαμε ρε συ JAX, σε ευχαριστώ. :flower:

Εικασία κάνω: Αυτό που βλέπω από τις 3 νέες μετρήσεις είναι οτι η ταχύτητα του CPU cache επηρεάζει τις μετρήσεις. Και μου φαίνεται και λογικό από την στιγμή που η CPU γίνεται raid-controler.

[homework #16615]Μετρήσεις με Ε2χχχ & Ε8χχχ με ίδιο multi και ιδιο FSB στο ίδιο Μ/Β[/homework]

σε πρήξαμε ρε συ JAX, σε ευχαριστώ. :flower:

Η cpu cache λιγο δυσκολο να επηρρεαζει(εκτος και αν τα benches δεν την γεμιζουν καν!) + oτι αμφιβαλλω αν εχουν ιδιαιτερη διαφορα στην ταχυτητα οι caches σε σχεση με core2(και η L3 του i7 πρεπει να ειναι πιο αργη), μαλλον η αυξημενη ταχυτητα της μνημης(ondie memory controller).

Σε πλατφόρμες χωρίς IMC παίζει ρόλο η ταχύτητα του δίαυλου (FSB). Μπορείτε να το δείτε και σεις ως εξής: σε σύστημα 775 βάλτε τα όλα σε default και τρέξτε ένα HDTach. Μετά ανεβάστε το FSB σε 450+ και ξανατρέξτε.

Κάνωντάς το στο Acard είδα το burst speed να πηγαίνει από τα 1800Mb/sec σε 2900Mb/sec και το average read από τα 350 στα 375Mb/sec.

Αυτό γίνεται γιατί το κυρίως υποσύστημα (CPU+RAM+NB) γίνεται ο RAID controller σας.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.