Jump to content

Απορίες για δίκτυο και servers

konc

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα παιδιά,

Σε ένα δίκτυο με περίπου 30-40 χρήστες μόλις στήσαμε το domain, τους users κλπ και ψάχνομαι σε δύο τομείς για την καλύτερη λύση

1) File server: Θα χρειαστώ ξεχωριστό μηχάνημα για το ρόλο του fileserver ή θα με καλύψει ένας εξωτερικός δίσκος που θα συνδεθεί πάνω στο switch? πχ κάτι τέτοιο http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.303981

Ουσιαστικά αυτό που θέλω είναι χώρος, RAID 1 και δυνατότητα να δίνω access δικαιώματα σε users και groups του Active directory. Αυτού του τύπου οι λύσεις έχουν προβλήματα αν πχ. πέσουν 4-5 file copy ταυτόχρονα? Ή έχουν κάποιου τύπου controller που κανονίζει τις εργασίες στο δίσκο... Γενικά να προτιμήσω μια τέτοια λύση αντί ενός ολόκληρου μηχανήματος σε ρόλο file server ή όχι?

2) Εκτυπωτές: Πως λειτουργούν οι δικτυακοί? Απλά τους καρφώνεις σε μια ethernet μπρίζα και τους διαχειρίζεσαι μέσω web interface, χωρίς drivers και τέτοια? Ή μήπως απαιτούν κάποιου τύπου print server, ένα μηχάνημα για να εγκατασταθούν οι drivers και να το "σερβίρουν" στο δίκτυο? Θα με βόλευε αν απλώς τους βάζεις ethernet και τους βρίσκει κάθε μηχάνημα που θέλει.

Ευχαριστώ!

1. Με 30-40 χρήστες νομίζω θα ζοριστεί πολύ το Nasάκι.

Ένας φθηνός server με sas/sata controller και raid 1 (ή σοβαρότερος controller για raid 5) θα σε καλύψει.

http://h10010.www1.hp.com/wwpc/gr/el/sm/WF25a/15351-15351-241434-3328424-3328424-3683705.html

http://www1.euro.dell.com/content/products/productdetails.aspx/pedge_t105?c=gr&cs=RC1078530&l=el&s=bsd

2. Οι δικτυακοί εκτυπωτές λειτουργούν όπως περιέγραψες. Τους συνδέεις στο switch, παίρνουν ip από dhcp και από web interface σετάρεις και το δίκτυο και ότι άλλο θες.

Στο κάθε client pc φορτώνεις τον driver, του λες την ip του εκτυπωτή κατά το setup του driver και είσαι οκ.

Eάν ο server σου είναι αρκετά "δυνατός", μπορείς να στήσεις τον file server σου virtually εκεί μέσα. Εάν πάλι, όχι, τότε σίγουρα πήγαινε για ξεχωριστό μηχάνημα. Το NAS δε το βλέπω να τη βγάζει καθαρή με τόσους χρήστες..

Κατάλαβα... συστήνετε όλοι να αποφύγω το NAS για τόσους χρήστες οπότε μάλλον έτσι πρέπει να κάνω.

Το NAS δεν είναι κακή λύση, αλλά θα πρέπει είτε να διαλέξεις κάποιο καλό και δυνατό, ή να βάλεις ένα σύγχρονο και αρκετά φτηνό PC με Gbit κάρτα(ες) να κάνουν την δουλεία με FreeNAS ή κάτι παρόμοιο...~50mb/s με κάλους δίσκους θα τα έχεις πιστεύω...επαρκεί για λογικές ανάγκες 30 χρηστών, εκτός αν λέμε για πολύ μεγάλες απαιτήσεις.

Το NAS δεν είναι κακή λύση, αλλά θα πρέπει είτε να διαλέξεις κάποιο καλό και δυνατό, ή να βάλεις ένα σύγχρονο και αρκετά φτηνό PC με Gbit κάρτα(ες) να κάνουν την δουλεία με FreeNAS ή κάτι παρόμοιο...~50mb/s με κάλους δίσκους θα τα έχεις πιστεύω...επαρκεί για λογικές ανάγκες 30 χρηστών, εκτός αν λέμε για πολύ μεγάλες απαιτήσεις.

Όχι, για μέχρι τόσους συζητάμε που μάλιστα δεν θα κάνουν και τίποτα τρομερό στους δίσκους. Gigabit ethernet υπάρχει και το NAS που σκεφτόμουν θα μπει φυσικά πάνω στο switch στο rack. Αλήθεια, αυτό που δίνω στο Link του e-shop ή αυτό http://www.mgmanager.gr/view.asp?ID=12860 με 2 WD 640GB σε raid 1 θα με καλύψει ή υπάρχει κάποιος λόγος να κοιτάξω κάποιο άλλο?

Θα πρέπει να σκεφτείς και τι θα γίνει σε περίπτωση προβλήματος.

Χωρίς να έχω κάτι με τα NAS, έχω την εντύπωση ότι αν χαλάσει ένας δίσκος πχ μπορεί και να μην σου αλλάξουν μόνο τον δίσκο αλλά να ζητήσουν όλο το μηχάνημα για έλεγχο.

Σε αυτή την περίπτωση, μπορείς να μείνεις χωρίς data για x ημέρες?

Θα εμπιστευτείς πρόσβαση στα δεδομένα σου από το τεχνικό τμήμα του εκάστοτε καταστήματος?

Μην κοιτάς μόνο την τιμή και τα specs, θα πρέπει να καλύψεις όλες τις περιπτώσεις(ειδικά την περίπτωση όπου εμφανιστεί πρόβλημα).

To DNS-323 το έχω στο σπίτι σε gigabit switch.

Με 2 δίσκους(2x 750GB WD Green) σε raid 1, δεν έχω δει transfer rates πάνω από 150 Mbps (με μόνο το δικό μου pc επάνω και το nas).

Με τα 495€ του WD πάντως στήνεις ένα σύστημα για file server με dual core πολύ καλύτερο από επιδόσεις και πολύ ποιό επεκτάσιμο στο μέλλον... ;)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.