Jump to content

Τιμές...τιμολογίου για τεχνικούς?

Delijohn

Recommended Posts

Ελπίζω να το έβαλα στο σωστό section αλλιώς ας μετακινηθεί όπου είναι καλύτερα.

Μέχρι τώρα άκουγα τιμές και τρελαινόμουν.. έμενε κάποιος χωρίς pc, καλούσε τεχνικό και του χρέωνε κάτι τρελά ποσά. Τρελά για εμάς που ξέρουμε να φτιάχνουμε pc ή να καθαρίζουμε κανά ιό. Για κάποιον που βρίσκεται στην ανάγκη όμως τα δίνει να ησυχάσει..

Μια φορά βρέθηκα στην ανάγκη τεχνικού κι εγώ. Έμεινα χωρίς pc και ήθελα να σώσω δεδομένα σε άλλο σκληρό για να κάνω νέα εγκατάσταση. Μου ζήτησαν "βάση τιμολογίου" 80 ευρώ για το format και 70 ευρώ για το back-up των δεδομένων.. :crazy: έκανα βέβαια τη δουλειά μου με live cd και ακόμα γελάω με το ποσό. Πέρα από το ότι με τα pc "παίζω" από μικρός, ο συγκεκριμένος τεχνικός ήξερε πως σπουδάζα πληροφορική και είχε το θράσος να μου τα ζητήσει..

Το θέμα μου είναι πως βρέθηκα στη δύσκολη θέση να πρέπει να εξυπηρετήσω γνωστούς (ιδιοκτήτες δικηγορικού γραφείου) και ενώ συνήθως ντρέπομαι να ζητήσω χρήματα ή ζητάω ένα συμβολικό ποσό για το χρόνο που έχασα, τώρα είναι λίγο πιο επίσημο το θέμα. Μου ζήτησαν να τους παρέχω "τεχνική υποστήριξη" επίσημα και επειδή δουλεύω σε εταιρεία τα πρωινά, να πηγαίνω τα απογεύματα..

Το θέμα είναι πως:

• δεν θέλω να γδύσω τους ανθρώπους
  • το κάνω πιο πολύ από ευχαρίστηση, παρά από ανάγκη να βγάλω χρήματα
  • δεν θέλω να χαλάσω τη πιάτσα κι ενώ άλλοι ζητάνε 150 ευρώ εγώ να πάω να ζητήσω 20 :mamba:

Έχετε κάποια συμβουλή λοιπόν? Τι ζητάω? Οι τεχνικοί χρεώνουν με την ώρα ή με τη δυσκολία του προβλήματος? Μέχρι τώρα έλυνα προβλήματα και μέσω vnc.. για δική μου ευκολία να μη διασχίζω όλη την Αθήνα. Τώρα? Πόσο θα μπορούσα να το χρεώσω αυτό? Σε λογικά πλαίσια πάντα και χωρίς να ακούσω απόψεις του στυλ "πάρ'τους κανονικά μωρέ, τα βγάζουν αυτοί.."!

Ελπίζω να μη προσβάλλω κάποιον και να ακουστούν διάφορες απόψεις..

• Replies 103
  • Created
  • Last Reply

δεν θα κόψεις κ@λους φυσικά αλλά δε θα δουλέψεις και τσάμπα...είναι το επάγγελμά σου και ζεις από αυτό.

και επειδή είναι επίσημο όπως λες κοίτα μη βγεις και μλκας στο τέλος......και λεφτά να μη βγάλεις γιατί κάνεις ψυχικό αλλά και να πρέπει να τρέχεις οτιδήποτε προκύψει για αυτά τα 20ευρώ που χρέωσες φιλικά.

δεν ειναι ντροπή να ζητήσεις ένα λογικό ποσό.και δικηγόρο να χρειαστείς αργότερα.....δε θα σε βοηθήσουν σε υπόθεση 1000ευρώ χρεώνοντάς σε 100ευρώ......το 300αράκι άνετα θα στο ζητήσουν....ελπίζω να πιάνεις την αναλογία.

Κατα την γνωμη μου οι τεχνικοι με πτυχιο ΤΕΙ/ΑΕΙ και αδεια ασκησεως επαγγελματος πρεπει να χρεωνουν ενα στανταρ ποσο επισκεψης κατ οικων γυρω στα 35 ευρω (διαρκειας 1 ωρας) και για καθε επιπλεων ωρα γυρω στα 30 ευρω /ανεξαρτητου ''δυσκολιας του προβληματος''!!!Αυτα τα λεφτα οχι μαυρα αλλα με αποδειξη (η τιμη δεν συμπεριλαμβανει hardware/software που μπορει να εχει χαλασει)!!!Αυτα για να μπορεσει καποιος τεχνικος που πχ σπουδαζε για 4+ χρονια μακρια απο το σπιτι του (νοικι,δεη,νερο,διατροφη,κτλ κτλ κτλ) να βγαλει σε καποια χρονια τα λεφτα που ξοδεψε τοτε!

Δες πόσο χρεώνουν τα καταστήματα και ρίξε ένα 30% κάτω. Μην κοιτάς τους καραγκιόζηδες που χρεώνουν 80 € για ένα φορματ. Σκοπός σου να είναι να είσαι φτηνός και αποτελεσματικός, μιας και η καλύτερη διαφήμιση είναι αυτή που γίνεται από στόμα σε στόμα.

Κατα την γνωμη μου οι τεχνικοι με πτυχιο ΤΕΙ/ΑΕΙ και αδεια ασκησεως επαγγελματος πρεπει να χρεωνουν ενα στανταρ ποσο επισκεψης κατ οικων γυρω στα 35 ευρω (διαρκειας 1 ωρας) και για καθε επιπλεων ωρα γυρω στα 30 ευρω /ανεξαρτητου ''δυσκολιας του προβληματος''!!!Αυτα τα λεφτα οχι μαυρα αλλα με αποδειξη (η τιμη δεν συμπεριλαμβανει hardware/software που μπορει να εχει χαλασει)!!!Αυτα για να μπορεσει καποιος τεχνικος που πχ σπουδαζε για 4+ χρονια μακρια απο το σπιτι του (νοικι,δεη,νερο,διατροφη,κτλ κτλ κτλ) να βγαλει σε καποια χρονια τα λεφτα που ξοδεψε τοτε!

Υπάρχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος τεχνική υποστήριξη Η/Υ;

Και οι τεχνικοί που δεν ειναι απόφοιτοι ΑΕΙ/ΤΕΙ πληροφορικής τι θα πάρουν;

Δε είναι σωστό κριτήριο αυτό, μιας και ξέρω τεχνικούς που δεν έχουν πτυχίο ΑΕΙ/ΤΕΙ και βάζουν τους αντίστοιχους πτυχιούχους κάτω και τους πατάνε με τις γνώσεις τους.

Ενδιαφέρουσες απόψεις.. ειδικά η αναλογία που είπες greekfragma μου ακούγεται πολύ σωστή. Κι αυτοί σαν δικηγόροι πόσο θα με χρέωναν εντελώς "φιλικά"?

Απλά ρωτάω γιατί κι εγώ ΑΕΙ έχω τελειώσει και όλοι ξέρουμε πως ο τεχνικός δεν έχει τελειώσει πανεπιστήμιο! Εγώ όταν πήγαινα γυμνάσιο έμαθα να φτιάχνω pc κι από τότε έχω μαζέψει μια Α πείρα.. το να είσαι τεχνικός δεν το σπουδάζεις νομίζω.. άδεια ασκήσεως επαγγέλματος σίγουρα θα υπάρχει και αφού λογικά θα τους κόψω κι απόδειξη, υπολογίζω αυτά τα λεφτά όχι ως μάυρα..

Απλά και το στάνταρ ποσό δεν ξέρω κατά πόσο είναι λογικό, αφού την ίδια ώρα θα μου πάρει μια εγκατάσταση vista και ένα καθάρισμα από ιό. Πόσο μάλλον πχ να τους ρυθμίσω το outlook που μπορώ να το κάνω και μέσω vnc.

Να φανταστείτε πήγε μια μέρα ηλεκτρολόγος να φτιάξει 2 πρίζες και κούνησε 2 καλώδια και τους κόπηκε το connex. Και μετά ο "τεχνικός", επειδή τον "έτρεχαν" για κάτι τόσο απλό κι έφαγε ώρα, τους χρέωσε για 5 λεπτά, 50 ευρώ. :jester:

Υπάρχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος τεχνική υποστήριξη Η/Υ;

Και οι τεχνικοί που δεν ειναι απόφοιτοι ΑΕΙ/ΤΕΙ πληροφορικής τι θα πάρουν;

Δε είναι σωστό κριτήριο αυτό, μιας και ξέρω τεχνικούς που δεν έχουν πτυχίο ΑΕΙ/ΤΕΙ και βάζουν τους αντίστοιχους πτυχιούχους κάτω και τους πατάνε με τις γνώσεις τους.

Αδεια ασκησεως επαγγελματος Ηλεκτρονικου η/υ & δικτυων υπαρχει και μπορεις να την βγαλεις και με πτυχιο αντιστοιχο ΤΕΕ/ΙΕΚ!!!

Αν θεωρεις οτι πρεπει να παρει τα ιδια λεφτα καποιος που σπουδασε καθολου ή 1,2 χρονια με καποιον που σπουδασε 4+ (με εισαγωγικες εξετασεις και τοσα εξοδα συνολο)

Στο επιπεδο των γνωσεων εχεις δικιο γιατι αν δεν σε ενδιαφερει το αντικειμενο απο το ενα αυτι μπαινουν και απο το αλλο βγαινουν οσα πτυχια και αν εχεις, αλλα αν θεωρεις οτι ειναι σωστο να μην σπουδαζει ο αλλος και να βγαζει οτι μαυρο μπορει τοτε οκ

ΥΓ δεν θελω να ξεκινησω καποια αντιπαραθεση!!!Την αποψη μου λεω σαν φοιτητης που βλεπω τι λεφτα χρειαζονται μονο για τα απαραιτητα!!!

Ενδιαφέρουσες απόψεις.. ειδικά η αναλογία που είπες greekfragma μου ακούγεται πολύ σωστή. Κι αυτοί σαν δικηγόροι πόσο θα με χρέωναν εντελώς "φιλικά"?

Απλά ρωτάω γιατί κι εγώ ΑΕΙ έχω τελειώσει και όλοι ξέρουμε πως ο τεχνικός δεν έχει τελειώσει πανεπιστήμιο! Εγώ όταν πήγαινα γυμνάσιο έμαθα να φτιάχνω pc κι από τότε έχω μαζέψει μια Α πείρα.. το να είσαι τεχνικός δεν το σπουδάζεις νομίζω.. άδεια ασκήσεως επαγγέλματος σίγουρα θα υπάρχει και αφού λογικά θα τους κόψω κι απόδειξη, υπολογίζω αυτά τα λεφτά όχι ως μάυρα..

Απλά και το στάνταρ ποσό δεν ξέρω κατά πόσο είναι λογικό, αφού την ίδια ώρα θα μου πάρει μια εγκατάσταση vista και ένα καθάρισμα από ιό. Πόσο μάλλον πχ να τους ρυθμίσω το outlook που μπορώ να το κάνω και μέσω vnc.

Να φανταστείτε πήγε μια μέρα ηλεκτρολόγος να φτιάξει 2 πρίζες και κούνησε 2 καλώδια και τους κόπηκε το connex. Και μετά ο "τεχνικός", επειδή τον "έτρεχαν" για κάτι τόσο απλό κι έφαγε ώρα, τους χρέωσε για 5 λεπτά, 50 ευρώ. :jester:

Αυτο που λες ειναι!!!Στο σπιτι μου στην Αθηνα τελειωσε το πετρελαιο!Βαλαμε αλλα ειχε αερα στο σωληνα και ηρθε ενας υδραυλικος που ανοιξε μια βανα για 10 δευτερολεπτα και πηρε 20 ευρω!!!Αυτες ειναι δουλειες

Σίγουρα, στο λέω επειδή στην εφορία δε σου ζητάνε άδεια για να κάνεις έναρξη επαγγέλματος ως τεχνικός Η/Υ. Όσον αφορά την απόσβεση των εξόδων εκπαίδευσης σε ένα σύστημα που και καλά είναι δωρεάν, είναι μια άλλη πολύ μεγάλη συζήτηση:p

Αν δεν κανω λαθος, ακομα και οι εταιριες αποδειξη παροχης υπηρεσιων κοβουν.

Δεν υπαρχει αποδειξη τεχνικης υποστηριξης.

Που σημαινει ο καθενας μπορει να βγαλει ενα μπλοκακι για να κοβει αποδειξης.

Απο εκει και περα ολα παιζουν, αναλογα με το ποσο καλος εισαι σε αυτο που κανεις αλλα και ποσο σε γνωριζει και εμπιστευεται ο κοσμος.

Delijohn, για αυτο που ανεφερες με το δικηγορικο γραφειο, δηλαδη οτι θελουν να τους παρεχεις επισημα "τεχνικη υποστηριξη" συνηθως οι εταιριες κανουν συμβολαιο συμβασης τεχνικης υποστηριξης.

Δηλαδη λενε οτι "για τεχνικη υποστηριξη" χρεωνουμε τοσα τον μηνα, οπου μεσα σε αυτο το συμβολαιο συμβασης αναφερεται ενα στανταρ ποσο που θα πληρωνεσαι μηνιαιως για την τεχνικη υποστηριξη που θα παρεχεις, αλλα αντιστοιχα αναφερεται και ο τροπος που θα παρεχεις τις υπηρεσιες σου. Δηλαδη το συμβολαιο καλυπτει, ενα φορματ, ενα καθαρισμα απο ιους, μια εγκατασταση ενος προγραμματος.

Φυσικα αναφερει και τον χρονο τον οποιο θα απασχολησε ημερησιως ή και τον χρονο ανταποκρισης σου καθημερινα, δηλαδη τον χρονο τον οποιο χρειαζεσαι πριν αρχισεις να αντιμετωπιζεις το προβλημα.

Δεν ειναι απαραιτητο σε κατι τετοιο να πηγαινεις εκει καθε μερα. Πχ. μπορεις να πηγαινεις Δευτερα-Τεταρτη-Παρασκευη για την αντιμετωπιση οποιουδηποτε προβληματος.

Φίλε stylejohn κι εγώ μέχρι πρότεινος φοιτητής ήμουν.. κι είμαι κι από επαρχία και πληρώνω ακόμα ενοικία εδώ.. Αλλά δεν μπορώ και να πάρω πιο πολλά λεφτά από άλλο τεχνικό επειδή έχω πτυχίο ΑΕΙ κι ο άλλος απλά ξέρει εμπειρικά ή έχει χαρτί από ιδιωτικό ΙΕΚ. Θεωρώ πως αν ξέρω πιο πολλά, θα το φτιάξω πιο εύκολα και θα ζητήσω τα ίδια ή πιο λίγα για να κάνω διαφήμιση σε μένα.

Ας μη πάμε την κουβέντα στο τι σπούδασε ο καθένας ή το πόσα αξίζει να πάρει αλλά στο ΠΟΣΑ ειναι φυσιολογικό να πάρει.. όποιος και να εγκαταστήσει ένα antivirus ή κάνει ένα φορμάτ, το ίδιο κουράζεται και τις ίδιες γνώσεις πρέπει να έχει.. δηλαδή το φορμάτ κάποιου με μεταπτυχιακό αξίζει περισσότερο? :suicide2:

Προσωπικα για format οποτε τυχει να κανω δεν χρεωνω κατω απο 50€ μαυρα και απο κει και περα 40-50€ την ωρα για οτιδηποτε αλλο. Δεν ειμαι επαγγελματιας τεχνικος ουτε ζω απο αυτο. Αλλα καπου εκει θεωρω λογικο ποσο για την ωρα που σπαταλαω + οτι χανω χρονο για να παω στο χωρο του καθενος. Οι γιατροι για 10 λεπτα περνουν 50€.

Παιδια οτι και να λεμε ολοι δικιο εχουμε!!!Ειναι στην σκεψη του καθενος το ποσο θα χρεωνει για να εχει ζητηση και δουλεια αυριο!Και για να κανουμε και λιγο χιουμορ, Delijohn εχεις δοκιμασει format απο αποφοιτο πολυτεχνειου?Σαν χωριατικο ψωμακι ειναι :suicide2:

Καλα τα πολυτεχνεια δεν βγαζουν τεχνικους, μηχανικους βγαζουν, μην συγκρινουμε οτι ναναι.

Ε και?Δεν ξερουν να κανουν ενα format απο την στιγμη που ασχολουνται με ρομποτικη?

Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών

http://www.tuc.gr/hmmy-deparment.html

Δεν το βλέπετε σωστά γιατί δεν έχετε βγει έξω ακόμα. Μόλις κάνεις ένα format, έχεις μετά και μία ευθύνη. Μετά αυτόματα έχεις παντρευτεί κι ένα δωρεάν τηλεφωνικό support. 30 ευρώ που είπατε πιο πάνω, όχι μαύρα σημαίνει 30€ -19% ΦΠΑ = 25€. Βγάλε ΤΕΒΕ, νοίκια επιχείρησης, λοιπά έξοδα και φόρους που θα σου φάνε, βγάλε βενζίνες ξέρεις τι μένει; Κλείσ'το και άνοιξε καντίνα :p

Εσύ στην περίπτωση σου δεν είσαι καθαρά επαγγελματίας, αλλά καταλαβαίνεις τι θέλω να πω περίπου. Τεχνικός κανονικά κάτω από 50 ευρώ/ώρα δεν θα έπρεπε να πέφτει, αλλά ο Έλληνας θα σου πει "τι λε ρε μεγάλε, για 10 λεπτά που κούνησες εκεί το ψιψιψόνι θες 50 ευρώ;". Στον ηλεκτρολόγο βέβαια θα τα έδινε για πλάκα :)

Edit: Τι σχέση έχει ο μηχανικός με τον τεχνικό; Τους διδάσκουν στην ύλη τους πως να κάνουν format?

Οι καλοί τεχνικοί είναι οι διαβασμένοι και έμπειροι, trust me.

Ε και?Δεν ξερουν να κανουν ενα format απο την στιγμη που ασχολουνται με ρομποτικη?

Υποθετω και οι πολιτικοι μηχανικοι που ξερεις εσυ ξερουν να φτιαχνουν τσιμεντο και γενικα να χτιζουν σπιτια.

Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον jpavly, αυτό που λέει βέβαια αφορά όλες τις δουλειές γιατί πολύ απλά έτσι δουλεύει το σύστημα. Δεν είναι λογικό να πάρει τεχνικός κάτω από 50Ε την ώρα αν και μερικοί έχω ακούσει ότι πέφτουν και στα 30Ε

Για το συγκεκριμένο ζήτημα όμως ο φίλος μας θα πρέπει να υπογράψει συμβόλαιο υποστήριξης (ιδιωτικό συμφωνητικό) με την εταιρία αυτή, που θα πρέπει να αναφέρει κατά γράμμα το τι θα κάνει κάθε μήνα και το πόση ώρα θα διαθέτει για κάθε "πρόβλημα", μέσα φυσικά θα αναγράφεται επίσης πως σε "περίπτωση που το πρόβλημα ξεπεράσει τις Χ ώρες, η κάθε ώρα χρεώνεται με Χ ποσό"

Πιστεψε με οτι αυτοι οι ανθρωποι δεν σπουδαζουν 8+ χρονια με σκοπο να βγουνε εξω και να κανουν ''Format''.:tongue:

Σκοπός σου να είναι να είσαι φτηνός και αποτελεσματικός, μιας και η καλύτερη διαφήμιση είναι αυτή που γίνεται από στόμα σε στόμα.

φτηνος και αποτελεσμαστικος συνηθως δε πανε μαζι , καλο θα ειναι να ειναι τιμιος και συνεπης και στα λεφτα ακριβης

Παιδιά ευχαριστώ όλους για τις απόψεις σας αλλά είπαμε πως καλό είναι να επικεντρωθούμε στις τιμές κι όχι στο πως θα κοστολογήσει ο καθένας τις γνώσεις του.. νομίζω πως κανείς δεν σπούδασε για να γίνει τεχνικός αλλά και πως λίγοι κάνουν πλέον αυτό που πραγματικά σπούδασαν! Στο χώρο της πληροφορικής όλα είναι ρευστά!

Όπως είπαν κάποια παιδιά παραπάνω.. άλλος θέλει 30-35, άλλος 50 την ώρα.. κι εγώ μπορώ να πάρω 20 την ώρα, αλλά αν αυτό χρειάζεται να το κάνω 4 στα 5 απογεύματα τις εβδομάδας ώστε να χαλάω όλα μου τα απογεύματα, μετά από ένα σημείο θα νιώθω "χαμένος"..

Νομίζω 40-45 ευρώ/ώρα είναι καλή τιμή μιας και είναι γνωστοί σου.

Τα πτυχία σε τέτοιες περιπτώσεις δεν λένε τίποτα, σε κανένα ΑΕΙ απ'οσο ξέρω δεν σου μαθαίνουν πως να επισκευάζεις pc. Ίσα ίσα, κάποιος από ΙΕΚ μπορεί να το κατέχει καλύτερα το άθλημα του τεχνικού.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.