GoMaR Μάϊος 14, 2009 #41 Μάϊος 14, 2009 Μιας και το θέμα έχει αρχίσει να ξεφεύγει μπορώ να ρωτήσω και εγώ κάτι;Γιατί φίλε NTG διαφωνείς με την αγορά του Canon EF-S 17-85 f4-5.6 IS USM και αντιθέτως πιστεύεις οτι ο Sigma 17-70 f2.8-4.5 είναι καλύτερος;Προσωπικά ήμουν πριν ένα μήνα σε αυτό ακριβώς το δίλημμα και είδα αρκετές φορές και τους δυο φακούς πριν τελικά αγοράσω τον Canon.Τα δικά μου συμπεράσματα ήταν υπέρ του Canon αφού το IS όπως νομίζω έχω ξαναγράψει μου επιτρέπει να τραβήξω σταθερές φωτογραφίες στο 1", το USM εστιάζει ταχύτατα και τέλος έχω την εντύπωση πως οι φωτογραφίες με αυτόν το φακό στην 30D έχουν λιγότερο θόρυβο απ'ότι με έναν Tamron που είχα πριν στην κατοχή μου.Γενικά έψαχνα ένα φακό που να έχω μαζί μου όπου πάω και νομίζω οτι αυτός κάλυπτε τις ανάγκες μου καλύτερα...η διαφορα ειναι οτι σε παρεα και σπιτι σε 1/5" με οσο IS και VR εχεις , τα μοντελα δε μενουν ακινητα ενω αν ειναι πιο φωτεινος ο φακος εχεις περισσοτερες πιθανοτητες να βγουν σωστα τα μοντελα..
DarkSaga Μάϊος 15, 2009 #42 Μάϊος 15, 2009 Αν βγαλει φωτογραφία ''απευθείας'' τον ηλιο θα παρει τον sensor στο χέρι... ενδιαφέρον αλλά το αντίθετο έχω διαβάσει που το στηρίζεις?
voudas Μάϊος 15, 2009 #43 Μάϊος 15, 2009 Αρχικό μήνυμα απο SirDiman Εμφάνιση μηνυμάτωνΑν βγαλει φωτογραφία ''απευθείας'' τον ηλιο θα παρει τον sensor στο χέρι... ενδιαφέρον αλλά το αντίθετο έχω διαβάσει που το στηρίζεις? OMG θα πάρει τον ήλιο στο χέρι??? DONT TRY THIS AT HOME>..
SirDiman Μάϊος 15, 2009 #44 Μάϊος 15, 2009 http://www.velocity-media.net/forums/lofiversion/index.php/t18428.html
nobig Μάϊος 23, 2009 Author #45 Μάϊος 23, 2009 Τελικά αποφάσισα να παώ στην D80 λόγο χρημάτων και καλύτερης αίσθησης κουμπιών :to_pick_ones_nose:Ακόμα και σε σχέση με την 50D τα κουμπιά της D80 έχουν καλύτερη αίσθηση :giveup:Μια ερώτηση NTG, θα πάρω μαζί και τον φακό που προτείνεις sigma 17-70mm f2.8 HSM. Αυτός είναι stabilized?
deninho Μάϊος 23, 2009 #46 Μάϊος 23, 2009 stabilized = αν έχει image stabilization? Αν ναι, τότε όχι (Το HSM είναι HyperSonic Motor) Αν όχι, τότε εξήγησε τι εννοείς
nobig Μάϊος 23, 2009 Author #47 Μάϊος 23, 2009 με κάλυψες! Υπάρχει φακός με ίδια χαρακτηριστικά και stabilization της sigma και όχι τραγικά ακριβότερος;
jsmith6 Μάϊος 29, 2009 #48 Μάϊος 29, 2009 EDIT: Διάβασα το πρώτο post σου και έγραψα την απάντηση δίχως να δω οτι τελικά πήρες την D80. Για αυτό τον λόγο θα προσέξεις οτι σου προτείνω ποια "να πάρεις". Ίσως να βοηθήσει τον επόμενο. Αφού την πήρες καλορίζικη Δίνει καλή εμπειρία, έχω βγάλει καλές φωτογραφίες μαζί της και είναι αρκετά απλή στον χειρισμό. Ο Nikkor 18-200 έχει stabilizer, είναι γύρω στα 600-650 ευρώ, αλλά είναι μαλακος φακός, soft. --- Στην ερώτηση "ποιά φωτογραφική μηχανή και φακό να πάρω;" η απάντηση είναι "εξαρτάται". Θα σου πω από τι εξαρτάται και θα σου απαντήσω ερωτήσεις που τέθηκαν στο thread και τυχών άλλες που μπορεί να συνατήσεις στην προρεία (ή τουλάχιστον συνάντησα εγω) Το τι κάμερα θα πάρεις εξαρτάται από: 1. Ποιά σου έρχεται καλά στο χέρι. Δεν ωφελεί να έχεις την γαμάτη μηχανή που να μην σε εμπνέει να "μιλήσεις" μαζί της. 2. Τι θέλεις να τραβάς. Αν θέλεις να τραβάς με λιγότερο φως, τότε θέλεις μια κάμερα που να έχει πολύ καλό θόρυβο. Οι Canon παραδοσιακά είχανε καλύτερο θόρυβο. Αυτές τις μέρες όχι και τόσο. 3. Πόσο ευρύ zoom χρειάζεσαι. Αυτό είναι απόφασι φακού. Οι φακοί του kit είναι οι πιο χάλια φακοί. Όσο πιο ευρό το zoom του φακού τόσο πιο πολλά κρλυσταλλα, οπότε και περίσοτερεσ παραμορφώσεις. Δεν είναι τυχαίο που οι πιο sharp φακοί είναι οι primes. 4. Πόσο μικρί και βαρια θέλεις να είναι. Αν πάρεις SLR, νομίζω οτι δεν ενδιαφέρεσαι και τόσο για το μέγεθος. Όμως τα entry level μοντέλα είναι σαφώς μικρότερα και ελαφρύτερα. Το μέγεθος της μηχανής έχει να κάνει με το πως κάθεται στο χέρι σου (όπως και στο #1). 5. Τι θα κάνεις τις φωτογραφίες. Αν σκοπεύεις να της κάνεις downsize και post στο Internet δεν χρειάζεται τον super φακό και δεν σε νοιάζει αν ανεβαίνεις στα ISO. Το πρώτο πράγμα που θα έκανα στην θέση σου ειναι να πας να πίασω όλες τις μηχανές να δω πως κάθονται στο χέρι μου. Εκτώς από το Media Markt, μοντέλα για επίδηξη έχουνε και τα Multirama. Την D80 θα σου έλεγα να μην την πάρεις διοτι ο θορυβός της δεν είναι πλέον ανταγωνιστικός με αυτό που υπάρχει στην αγορά. Στο λέω επιδή την έχω. Στα 800 ISO ο θόρυβς είνα αρκετά ενοχλητικός. Στα 1600 έχει απλά μια χρησιμοποιήσιμη φωτογραφία. Πάνω από τα 1600 είναι χιονοθύέλα. Αν θέλεις κάτι που να μοιάζει στην D80, τότε υπάρχει η D90 που έχει καλύτερο θόρυβο. Η διαφορά στην τιμή ανάμεσα τους έιναι ελάχιστη σε σχέση με την διαφορά που έχουνε στον θόρυβο. Τουλάχιστον ένα stop κάτω. Ανάμεσα σε D80 και 450D, σαφώς η 450D έχει καλύτερο αισθητήρα. Σαν βασικό μοντέλο όμως πρέπει να παίζεις με τα menu για να αλάξεις ISO κτλπ. Ανάμεσα σε D80 και 400D, και πάλυ 400D. Για D90 vs 450D, εγώ θα επέλεγα D90. Όταν επιλέγεις dSLR ουσιαστικά επιλέγεις mount. Canon ή Nikon mount. Οι φακοί είναι που σου μένουνε. Αν σκοπεύεις να ασχολιθείς λίγο παραπάνω με την φωτογραφια τότε το σώμα θα το αλάξεις μετά απο 2-3 χρόνια διότι τα καινούρια πλέον θα προσφέρουνε καλύτερο θόρυβο, μεγαλύτερο δυναμικό πεδίο, και περίστερα μεγαpixels (τα έβαλα με την σειρά που δεν με καλύπτει η δική μου κάμερα ). Τα δαχτυλίδια φακών δεν κάνουνε και τόσο καλή δουλία. Δεν μπορείς να είσαι σίγουρος αν θα δουλεψέι το autofocus, αν θα περάσουνε όλα τα metadata από τον φακο στο σώμα για να μείνουνε στο EXIF της φωτογραφίας. Οπότε αν πάρεις σώμα Canon, θα επιλεξείς φακούς που θα κολάνε πάνω σε Canon, και στο μέλλον το επόμενο σώμα που θα πάρεις να είναι Canon. Αν δεν έχεις σοβαρές επενδύσεις σε φακούς μπορείς και να αλάξεις mount. Εγώ για πολύ καιρό ψυνόμουν να πάω σε Canon 5D Mk.II λόγο των πολλών megapixel. Canon και Nikon έχουνε διαφορά στην ιδεολογία σαν στρατόπεδα. Οι Canon είναι σκληρές και ψυχρές. Άκαμπτη κάμερα. Εσύ προσαρμόζεσαι, όχι η κάμερα. Είχανε παραδοσιακά καλύτερο θόρυβο αλλα πλεον οχι και τόσο. Έχουνε όμως περισότερα megapixel, σχεδόν διπλάσια σε κάποια μοντέλα. Οι Nikon είναι πολύ εργονομικές, είναι φτιαγμένες για να σου δίνουνε την μεγαλύτερη ευκολία στην χρήση της μηχανής και εσύ να μένεις ανενόχλητος στο έργο σου. Έχουνε σαφώς καλύτερη ποιότητα κατασκευής, είτε μιλάμε για electronics fail λόγο θερμοκρασιας/υγρασίας, είτε για πόσο ξύλο αντέχει, είτε για το πόσο συχνά βλέπουμε μοντέλο να βγαίνει στην αγορά με συμαντικά firmware bugs. Και οι 2 έχουνε τα δυνατά τους σημεία. Οι πιο φτινοί φακοί είναι ουσιαστικά οι πιο ακριβοί φακοί. Παράδοξο; Όχι. Αγοράζεις σήμερα έναν φακό των 600 ευρώ. Είναι μέτριος, soft, χρωματικές παραμορφώσεις, κτλπ. Μετά από 2 χρόνια έχει βγει ένας κάπως καλύτερος. Άλλα 600 ευρώ για να τον πάρεις. Γιατί να το κάνεις αυτό ενώ μπορείς να πάρεις τον επαγγελματικό με 1500 που νικάει όλους τους μέτριους και τον αλάζεια μια φορά στην δεκαετία; Για σένα όμως που ξεκινάς στην φωτογραφία θα σου φένεται βαρύ το 1500άρι. Οπότε ξεκίνα με οτι φακό μπορείς, και μόλις δεις πόσο σοβαρά θέλεις να πάρεις το sport (το οποίο είναι ακριβό παναθεμά το) τότε σκεύτεσαι πως θα κινηθείς. Ρεαλιστικά, ή Canon θα πάρεις ή Nikon. Αυτές είναι οι 2 top (εξερούμε Hasselblad και studi-ακές). Όμως η Pentax και η Olympus έχουνε κάποια bargain πακέτα τα οποιά έχουνε αρκετό value for money και ίσως να σε συμφαίρουνε. Συν του ότι είσαι και αντισυμβατικός. Σε έναν κόσμο που όλοι έχουνε τις "μεγάλες" Nikon και Canon, εσύ έχεις Pentax. Είσαι η σκιλίθρα στο μάτι τους Έχοντας dSLR σημαίνει RAW αρχεία. Δεν αξίζει να τραβάς σε JPEG. Θα είσαι αναγκασμένος να χρησιμοποιήσεις ένα RAW workflow προγράμμα για να οργανώνεις, να βρίσκεις και να διορθόνεις τονικά τις φωτογραφίες σου. Δες Lightroom και Βibble Pro. Γενικά ετοιμάσου για δεκάδες και εκατοντάδες gigabytes. DVDs, δίσκοι, Flash memory, tapes. Choose your poison Ότι και να πάρεις, στο τέλος να θυμάσαι πως τα ράσα δεν κάνουνε τον παπά, και πως εσύ ο ίδιος θα κάνεις την μεγαλύτερη διαφορά στο πόσο καλές θα είναι οι φωτογραφίες σου. Οι κάμερες και τα film που έιχανε οι Breson, Kudelka (αυτός ακόμα σε film τραβάει ), Haas, είχανε πολύ χειρότερο εξοπλισμό από ότι εμέις σήμερα. Και απέφυγε το dpgr. Δεν θα βρεις επικοδομιτικό σχολιασμό εκεί. Ή του ύψους (όπου δεν μπορεί να υπάρξει φωτογραφία που να είναι μην έχει λάθος ή έστω να έχει ένα θετικό), ή του βάθους (όπου όσο και χάλι να είναι η φωτογραφία θα σε υποστιρίξουνε). Καλές κοινότητες είναι το photo.net και το deviantart.com.
ΝTG Μάϊος 30, 2009 #49 Μάϊος 30, 2009 o οποιος διαλογος γινεται για τον διαλογο πλεον και οχι ποια μηχανη να παρει ο thread starter.Oποτε με βαση αυτο...@jsmith6Σε αρκετα συμφωνω , αλλα τον οποιον θορυβο που λες οτι εχεις η d80 μπορεις να το καλυψεις με ενα καλυτερο για την περιασταση φακο.Αν δεν απατωμαι 250Ε ειναι η διαφορα μεταξυ της d80-d90. Τα δινεις για ενα καλυτερο φακο πιο φωτεινο ,οξυ κλπ.Η παιρνεις ενα δευτερο.(με λιγη προσπαθεια χωραει και ο 50αρης φ1.4)800iso εξαλλου νομιζω ειναι καλα για οποια περισταση και 1600 παλευεται, αν χρειαστεις να ανεβεις εκει πανω με λιγο παραπανω προσοχη κατα την αποθορυβοποιηση.Σαφεστατα τα καινουρια μοντελα εχουν ενα προβαδισμα σε αυτο το τομεα απο οπου και αν προερχονται.Εκει που γραφεις για την 450d"Σαν βασικό μοντέλο όμως πρέπει να παίζεις με τα menu για να αλάξεις ISO " δε ξερω βεβαια για την συγκεκριμενη αλλα μιας καιε γραψες οτι ανηκει στα βασικα μοντελα η 400αρα το εχει σε κουμπακι και εν συνεχεια επιλεγεις ποιο iso σε καλυπτει.Δε με ενοχλει (αν αυτο εννοεις "μπλεκεις με τα μενου"...συνηθεια ειναι μαλλον ειναι τα περισσοτερα, με το καιρο απλα τα αλλαζεις χωρις να δινεις σημασια καν.Προσωπικα ,νομιζω το εχω αναφερει πολλες φορες, θα επαιρνα δ80 με εναν καλυτερο φακο σαν πρωτη μηχανη, ιδιως αν ο πρωτος φακος ηταν καποιος απο τα κιτ που ερχονται οι αλλες.Απο 400d και δ80 ,εχοντας ηδη την 400αρα θα επελεγα την νικον .Αν θα επαιρνα παλι τη συγκεκριμενη canon θα ηταν λογω αγορας φτηνης ff στο μελλον.Επισης καπου γράφεις οτι "Δεν είναι τυχαίο που οι πιο sharp φακοί είναι οι primes."Τυχαιο σιγουρα δεν ειναι απλα ειναι πιο ευκολο.Δεν ειναι ομως οι μονοι.Πχ οι canon 70-200 LΚαποιοι τυχαρπαστοι φτηνοι nikon (απο 200-300Ε) ..που ενω ειναι οξυς πασχουν απο λιγο εως πολυ σε οτιδηποτε αλλο.Φακος (για μενα) δεν ειναι μονο οξυτητα .Καλο ειναι να μην ειναι σοφτ ..αλλα να μη θυσιαζονται αλλα πραματα προς χαριν της αφταστης-υπερβολικης περα απο οποιοδηποτε αλλο φακο οξυτητα.Φακος για μενα ειναι ευχρηστια.Να μπορει να εστιαζει παντου και παντα γρηγορα και αθορυβα ,να μην εχει χρωματικες εκτροπες και καθομαι να τις διορθωνω οσο μπορω μετα στα προγραμματα που χρησιμοποιω.και η παραμορφωση επισης να μην ξεπερναει καποια ορια.Δε με νοιαζει να ειναι τελειως φλατ (απο πλευρας παραμορφωσης) οπως ολοι οι prime.Τι και αν εχει 1900 l/mm αντι για 2000.Ποιος μπορει να καταλαβει τετοια διαφορα σε νορμαλ φωτογραφια.Προφανως ο ορος "ευχηστια" προυποθετει και καποια συμβιωση με τον εκαστοτε φακο.Στα υπολοιπα συμφωνω (με τη διαφορα οτι προτιμω να προσαρμόζομαι σε οτιδηποτε μπορει να μου προσφερει κατι καλυτερο και οχι να βρω κατι να προσαρμοστει μαζι μου.)
nobig Μάϊος 30, 2009 Author #50 Μάϊος 30, 2009 jsmith6 & NTG σας ευχαριστώ πολύ και τους δύο για τα εποικοδομητικά σχόλια!@jsmith6Δεν έχω πάρει μηχανή αλλά αυτή την στιγμή πάω κατά 90% για D80, και αυτό λόγο τιμής προς απόδοση και ποιότητα κατασκευής.Τις φθηνές canon nikon δεν τις κοιτάω γιατί μου μοιάζουν απαράδεκτες (ειδικά οι canon) σε πιάσιμο και ποιότητα. Οπότε εντός budget βρίσκετε μόνο η D80 και οριακά η 40D.Στα θετικά της 40D βάζω τον καλύτερο-πιο καινούργιο αισθητήρα και θόρυβο. Στα κατά την ποιότητα των κουμπιών στο πίσω μέρος της, :tongue: και ίσως το μέγεθος της που είναι πιο μεγάλη σε σχέση με την D80.Στα αρνητικά της D80 των αισθητήρα της. Υπέρ όλα τα υπόλοιπαΓενικά πιστεύω πως για να μπω στον κόσμο των SLR νυν κάτοχος canon powershot A80 είναι καλή περίπτωση η D80, εκτός και αν βρω καμιά ευκαιρία την 40D στην τιμή της 80άρας και τσιμπήσω αυτήΓια φακό μάλλον θα πάρω τον sigma που πρότεινε ο NTG είτε πάω σε canon είτε σε Nikon
nobig Ιούνιος 7, 2009 Author #51 Ιούνιος 7, 2009 Παίδες ακόμα δεν έχω πάρει, περιμένω τον Ιούλιο να ξεμπερδέψω με κάτι υποχρεώσεις γιατί θα ξεμυαλιστώ αλλιώς.η D5000 ????:hi:
ΝTG Ιούνιος 8, 2009 #52 Ιούνιος 8, 2009 d5000 στα 700Ε?Πλακα μι κανς!!?!!Βουρ για d90 με 100Ε παραπανω..χωρίς καμμία σκέψη.Όταν με το καλό πάει στα 450-500Ε καινουρια το ξανασυζητάμε...(...μιας και είναι μια μικρή d90 χωρίς af motor ,pentaprism ..ανάλυση οθόνης, αυτονομια (510 vs 850 ..δεν ξερω αν ξεφυγε κατι αλλο.....αα και μεγεθος..μικροτερη απο d90 μεγαλυτερη απο δ40/60)Εννοείται πως δεν τα αξίζει τα 700Ε.
performer Ιούνιος 8, 2009 #53 Ιούνιος 8, 2009 d5000=το χειροτερο μοντελο που εχει βγαλει η νικον απο αποψη χαρακτηριστικων/ευρω
SirDiman Ιούνιος 8, 2009 #54 Ιούνιος 8, 2009 Αν ειχε af motor και 100 ευρω λιγότερα θα ήταν πιο τιμια πρόταση imo.Εχει και πολλες επιλογες retouching ακομα και σε raw :snap:
nobig Ιούνιος 8, 2009 Author #55 Ιούνιος 8, 2009 καλά μην βαράτε το έπιασα το νόημα, πέρα απο την πλάκα λίγο ένα preview της είδα στο dpreview επειδή μου ήρθε ένα newsletter απο πλαίσιο και μου φάνηκε καλή. Αφου υπάρχει ομοφωνία είμαστε all good
snik Ιούνιος 13, 2009 #56 Ιούνιος 13, 2009 Μιας και ψαχνω και εγω dslr αυτον τον καιρο μπορειτε να μου πειτε την γνωμη σας;Προς το παρον ειμαι κατοχος μιας canon powershot s5 και τα χρηματα που μπορω να διαθεσω ειναι γυρω στα 550 ευρω με καποιον φακο. Απο σωματα ειμαι μεταξυ τωνCanon 30dNikon d80Canon 400dCanon 1000dΟι 2 πρωτες που κοιταω σε μετεαχειρισμενες ειναι περιπου στα 300-350 ευρω μονο το σωμα. Απο εκει και περα εχω ακουσει και καλα λογια για την νεα Canon 1000d αλλα δεν μου πολυγεμιζει το ματι. Μου φενεται περισσοτερο gadget παρα φωτογραφικη και δεν ξερω αν αξιζει να παω σε αυτην την κατηγορια. Συνηθως μεχρι τωρα τραβαω τοπια,macro και long exposures αλλα με την νεα μηχανη θα ηθελα να πειραματιστω και με πορτραιτα οποτε ενας 50mm f/1,8 θα μου ειναι σιγουρα χρησιμος. Επισης εχω και ενα speedlite 430 ex II οποτε αν παω σε canon θα εχω το πλεονεκτημα του e-ttl. Εσεις τι θα κανατε αν εισασταν στην θεση μου;
ΝTG Ιούνιος 15, 2009 #57 Ιούνιος 15, 2009 μιας και εχεις το φλας...δεν εχεις τιποτα αλλο απο canon?Kανενα φακο?Κατα σειρα προτιμησηςCanon 40d (ισως χρειαστει να χαλασεις μεγαλυτερο ποσο απο το αρχικο budget)Canon 30D (παλιωσε αρκετα..)Canon 400D (αν σε ενδιαφερει η συγκεκριμενη μηχανη στειλε ενα πμ)Kαι παιζει και η λογικη δινω φλας και παιρνω ενα αλλο που να κανει σε nikon:pNikon d80 παιζει παντα σαν φτηνη καλη επιλογη.Καπου αναμεσα στις canon 30d kai 40d την τοποθετω ..αλλα λογω του οτι μπορεις να τη βρεις με 250-300Ε αποτελει καλη λυση.Nikon d90.Για μενα αν τη βρεις μτχ στα 500-550Ε παρτην.
nobig Ιούνιος 15, 2009 Author #58 Ιούνιος 15, 2009 Παιδιά σε τι μαγαζιά ψάχνετε για μτχ αξιόπιστα, θα με ενδίεφερε και εμένα μια d80 μτχ σε καλή κατάσταση
dubber Ιούνιος 15, 2009 #59 Ιούνιος 15, 2009 Πήγαινε Γιαννάτο στην Εμ. Μπενάκη. Καλές τιμές, καλό μαγαζί.
snik Ιούνιος 15, 2009 #60 Ιούνιος 15, 2009 Τελικα το Σ/Κ που μας περασε ημουν στην υποστιριξη του photo inspiration και περασε αρκετος κοσμος με dslr οποτε ειχα την ευκαιρια να δοκιμασω την 30d και την 400d οπου και οι 2 μου καθησαν αρκετα καλα στα χερια αν και η 30d μου φανηκε πιο βολικη και καλη.Την τεταρτη θα παω να ριξω μια ματια σε μια nikon που πουλαει ενας γνωστος μου αν και απο οτι φενεται θα μεινω προς canon μερια. Μεχρι τωρα παντως εχω βρει την nikon στα 350 σωμα και την 450d με τον kit φακο στα 350.Οι 30d που εχω δει στο ebay ειναι περιπου στα 300-350 μονο το σωμα.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.