sedret Δημοσιεύτηκε Μάϊος 9, 2009 #1 Δημοσιεύτηκε Μάϊος 9, 2009 Καλησπέρα σε όλους, ενδιαφέρομαι για αγορά καινούργιας οθόνης και θα ήθελα την εμπειρία σας σε ένα θέμα που με απασχολεί. Έκανα search αλλά το πόστ που βρήκα δεν προσφέρει ξεκάθαρη απάντηση.. Αυτή τη στιγμή έχω mat πάνελ και θα ήθελα να μου πουν τις εντυπώσεις τους όσοι κάνανε την μετάβαση σε glossy panel ή όσοι έχουν τέτοιο για καθημερινή χρήση . Το δωμάτιο που είναι ο υπολογιστής δεν έχει ιδιαίτερο φωτισμό παρά μόνο 3 σποτάκια στην οροφή, ενώ στην πλάτη μου υπάρχει τοίχος. Την είδα απο κοντά σε κατάστημα αλλά είχε πολύ φωτισμό και αντανακλούσε έντονα, οπότε δε μπορώ να τη φανταστώ σε καθημερινή χρήση. Είναι αλήθεια όμως ότι τα χρώματα της είναι πολύ πιο όμορφα. Να διευκρινίσω πως θα είναι για καθημερινή χρήση, κανένα παιχνίδι, ταινίες, browsing.... Ευχαριστώ πολύ....:hi:
greekfragma Μάϊος 9, 2009 #2 Μάϊος 9, 2009 αν τα σποτάκια κοιτάνε ταβάνι και γενικά δεν έχεις απέναντι από την οθόνη επιφάνειες που να γυαλίζουν τότε glossy από μένα.
sedret Μάϊος 9, 2009 Author #3 Μάϊος 9, 2009 Τα σποτάκια κοιτάνε στους τοίχους ψηλά κ οποιαδήποτε πηγή ηλιακού φωτός έρχεται απο μπροστά μου, απλά ανησυχώ μήπως γυαλίζει / αντανακλά γενικώς πολύ, σε φάση να βλέπω το πρόσωπο μου πάνω στην επιφάνεια της... Ευχαριστώ για την απάντηση...
greekfragma Μάϊος 9, 2009 #4 Μάϊος 9, 2009 η πιο εύκολη δοκιμή είναι να καλέσεις ένα φίλο με laptop (που πλέον σχεδόν όλα έχουν glossy) να το βάλεις στη θέση της οθόνης και να τεστάρεις λιγάκι το χώρο και το φωτισμό.
dpolal Μάϊος 9, 2009 #5 Μάϊος 9, 2009 Τέσταρε το όπως σου λέει ο φίλος γιατί πιθανών και να έχεις θέματα με τις αντανακλάσεις του δωματίου...
sedret Μάϊος 9, 2009 Author #6 Μάϊος 9, 2009 Καλή ιδέα αλλά είναι λίγο δύσκολο, 3 βρίσκονται και είναι όλα με ματ οθόνη! Είναι κάποιος που να χρησιμοποιεί μια καθημερινά στο desktop και να μπορεί ναι πει την εμπειρία του;
pigassos19 Μάϊος 9, 2009 #8 Μάϊος 9, 2009 Εγω εχω glossy και δεν την αλλαζω με τιποτα!Καμια σχεση με τις ματ.Και να φανταστεις οτι πισω στο πλάι εχω παραθυρο και δεν εχω καμια ενοχληση.Οποτε αν δεν εχεις τετοιο θεμα παρε την με κλειστα ματια
greekfragma Μάϊος 9, 2009 #9 Μάϊος 9, 2009 εγώ έχω glossy εδώ και 4 χρόνια και δε μπορώ να γυρίσω σε matte.είναι τελείως διαφορετική η καθαρότητα στην απεικόνιση.γνώμη μου είναι οτι αν ο φωτισμός είναι σωστός μη συμβιβαστείς με την εύκολη λύση της matte.
neuromancer Μάϊος 9, 2009 #10 Μάϊος 9, 2009 MAT for ever. Έχω glossy στο laptop και έχω βαρεθεί να βλέπω τη μούρη μου μέσα (όχι ότι είμαι άσχημος ).
unstoppable Μάϊος 10, 2009 #11 Μάϊος 10, 2009 Eγω εχω glossy στην τηλεοραση και στο laptop, mat στην οθονη για το desktop. Προσωπικα θα απεφευγα οσο μπορουσα τις glossy, οι αντανακλασεις ειναι πολυ ενοχλητικες.
Maximus Μάϊος 10, 2009 #12 Μάϊος 10, 2009 εγώ έχω glossy εδώ και 4 χρόνια και δε μπορώ να γυρίσω σε matte.είναι τελείως διαφορετική η καθαρότητα στην απεικόνιση.γνώμη μου είναι οτι αν ο φωτισμός είναι σωστός μη συμβιβαστείς με την εύκολη λύση της matte.Αν ήταν έτσι όπως τα λες όμως Ζωρζ, όλες οι επαγγελματικές οθόνες θα ήταν glossy.Φυσικά, δεν είναι καμία. Το glossy είναι για χάριν εντυπωσιασμού και βελτιώνει τα μειονεκτήματα του κάθε panel. Αν θες τέλεια απεικόνιση, το matte panel αναζητάς. Αν θες λίγο πιο "εντυπωσιακή" απεικόνιση, με τεχνητά βαθύτερο μαύρο και ένα κλικ υψηλότερο contrast/saturation (αυτό κάνει το glossy βασικά), τότε πας σε glossy.Εγώ έχω στο XPS glossy - ποτέ δε με ενόχλησε ιδιαίτερα να σου πω την αλήθεια - σίγουρα όμως, προτιμώ το matte για τις "σοβαρές" δουλειές.
chroma Μάϊος 10, 2009 #13 Μάϊος 10, 2009 Στη δουλειά που είμαι 10-12 ώρες γύρω από μια οθόνη αν είχα glossy θα ούρλιαζα. Στο σπίτι matte και ας χάνει λίγο σε φωτεινότητα. Στο φορητό είναι glossy γιατί απλά ήταν το πρώτο glossy panel που πήρα ποτέ για προσωπική χρήση οπότε μου φάνηκε καλή ιδέα τότε. Αν έπαιρνα ξανά σήμερα, μάλλον matte θα ήταν. Αν και στο φορητό είναι μικρό το κακό γιατί απλά είναι φορητό, το φέρνεις ευκολα όπου θες. Πάντως matte σε matte διαφέρει, κάθομαι καμιά φορά σε κάτι 17ρια και 19ρια τριετίας τα οποία απλά είναι ..θολά, καμιά σχέση με ένα καινούργιο monitor.
greekfragma Μάϊος 10, 2009 #14 Μάϊος 10, 2009 κάτσε ρε γιώργη......δηλαδή μου λες οτι η 20gx2 που έχω που φοράει ένα από τα κορυφαία πάνελ είναι λάθος που φοράει glossy......? προσωπικά δεν έχω δει καλύτερη οθόνη που να την κοντράρει στα ίσια είτε με glossy είτε χωρίς ακόμα και σήμερα...4 χρόνια μετά. και τι παει να πει οτι δε βαζουν στις επαγγελματικές το glossy...? για μένα λάθος είναι......θα έπρεπε να είναι by default ΟΛΕΣ ΤΟΥΣ με glossy. εκτός εάν θες να μου πεις οτι ο επαγγελματίας που θα σκάσει >1500ευρώ για οθόνη θα πάρει matte γιατί θα του κάθεται άσχημα ο φωτισμός του γραφείου του.......ωραίος επαγγελματίας που ασχολείται με προγράμματα απεικόνισης ακρίβειας σε μια οθόνη αν δεν ξέρει να φτιάξει σωστό επαγγελματικό φωτισμό στο χώρο του....... νομίζω οτι το glossy αποφεύγεται γιατί αναδεικνύει πιο εύκολα τις ατέλειες.......
sedret Μάϊος 10, 2009 Author #15 Μάϊος 10, 2009 Είναι αλήθεια πως οι επαγγελματίες προτιμούν matte και ειδικά όσοι ασχολούνται με γραφικά και φωτογραφίες. Δεν υπάρχει αυτή η "υπερβολή" στα χρώματα..Από την άλλη η glossy δείχνει να έχει πιο βαθύ μαύρο κ όπως είπε ο gznp, βελτιώνει τα μειονεκτήματα του κάθε panel.Αυτό που με προβληματίζει όμως αρκετά είναι εάν και πόσο κουραστική είναι η glossy για καθημερινή χρήση. Και για να είμαι πιο συγκεκριμένος η οθόνη που 'λιμπίζω' είναι αυτή:http://h10010.www1.hp.com/wwpc/gr/el/ho/WF06b/382087-382087-3284302-215012-215012-3757979-3757982.html
Maximus Μάϊος 10, 2009 #16 Μάϊος 10, 2009 κάτσε ρε γιώργη......δηλαδή μου λες οτι η 20gx2 που έχω που φοράει ένα από τα κορυφαία πάνελ είναι λάθος που φοράει glossy......?προσωπικά δεν έχω δει καλύτερη οθόνη που να την κοντράρει στα ίσια είτε με glossy είτε χωρίς ακόμα και σήμερα...4 χρόνια μετά. και τι παει να πει οτι δε βαζουν στις επαγγελματικές το glossy...? για μένα λάθος είναι......θα έπρεπε να είναι by default ΟΛΕΣ ΤΟΥΣ με glossy. εκτός εάν θες να μου πεις οτι ο επαγγελματίας που θα σκάσει >1500ευρώ για οθόνη θα πάρει matte γιατί θα του κάθεται άσχημα ο φωτισμός του γραφείου του.......ωραίος επαγγελματίας που ασχολείται με προγράμματα απεικόνισης ακρίβειας σε μια οθόνη αν δεν ξέρει να φτιάξει σωστό επαγγελματικό φωτισμό στο χώρο του....... νομίζω οτι το glossy αποφεύγεται γιατί αναδεικνύει πιο εύκολα τις ατέλειες....... Τι να σου πω ρε συ, αν πιστευεις οτι η Lacie και η EIZO δεν ξέρουν τι κάνουν, όταν έχουν 24άρια panel που κάνουν 3 χιλιάρικα και είναι matte...τότε μάλλον θα είσαι ο μόνος. Καταρχάς, ξέρεις τι είναι η σωστή απεικόνιση? Που ξέρεις εσύ ότι το NEC είναι το καλύτερο στην κατηγορία του? Το χεις βάλει σε Leopard για να συγκρίνεις τα χρώματα με αυτά της εκτύπωσης? Δεν είναι το glossy αυτό που κάνει τα σωστά χρώματα man. Και στο επαναλαμβάνω, οι επαγγελματικές για να μην έχουν glossy, κάτι ξέρουν. Οι άνθρωποι που τις παίρνουν έχουν σκάσει 1-2 χιλιάρικα για κάρτες γραφικών, δεν είναι τυχαίοι. Δε θα ήταν τίποτα για αυτούς να αλλάξουν το φωτισμό, αν τους ενοχλούσε ο καθρεφτισμός. Απλά είναι τα πράγματα - το glossy χαλάει τα χρώματα, κάνοντάς τα πιο εντυπωσιακά, αλλά λιγότερο φυσικά και σαφώς, όχι σωστά στην εκτύπωση.
greekfragma Μάϊος 10, 2009 #17 Μάϊος 10, 2009 σαφώς και δε κάθομαι να συγκρίνω το NEC των 800ευρώ προ 4ετίας με μια επαγγελματική μοντέλο 2009 του 3χίλιαρου......καθόλου απλά τα πράγματα.το glossy δεν χαλάει τα χρώματα.....δίνει καθαρότερη απεικόνιση και αναδεικνύει τις @@δάτες οθόνες από του κιλού.sorry που στο λέω αλλά δεν πείθομαι οτι το matte δινει καλύτερα χρώματα από το glossy.....πιο ουδέτερα ναι......ουδέτερα δε σημαίνει όμως και καλύτερα.ίσως να σημαίνει λιγότερες εκπλήξεις λόγω μη τέλειου καλιμπραρίσματος μεταξύ οθόνης εκτυπωτή και scanner.για μένα στο matte, το μειωμένο crisp είναι που δίνει προβάδισμα στο glossy......'ασχετα αν το πάνελ από πίσω είναι το ίδιο.......όταν το μέσο για να το προβάλεις έρχεται περισσότερο στην πραγματικότητα της διάυγειας εκεί είναι που καταλαβαίνει τα λάθη και τις αδυναμίες της τεχνολογίας.και συνεχίζω να πιστεύω οτι στις επαγγελματικές του 3χίλιαρου+ χρησιμοποιούν matte για να εξαλείψουν τις γυαλάδες και τα είδωλα που στο glossy ακόμα και με τέλειο φωτισμό μπορεί να υπάρχουν και να αποπροσανατολίσουν τον επαγγελματία από το να κάνει άψογη δουλειά και να μην του ξεφύγει pixel που καταλάθος το χασε λόγω γυαλάδας......επίσης για να γίνει η τέλεια επεξεργασία πρέπει να υπάρχει κρυφός φωτισμός που να διαχέεται ισόποσα γύρω από την οθόνη (βλέπε ambilight philips) χωρίς όμως τις υπερβολές του να φωτίζει το μισό χωρο σαν neon κάγκουρα.η απόλυτη αντίληψη στο ανθρώπινο μάτι έρχεται όταν το περιβάλλον είναι άριστα ζυγισμένο και ως προς την φωτεινότητα αλλά και ως προς την ομοιομορφία του φωτισμού στο οπτικό πεδίο του προς εξέταση αντικειμένου.
pigassos19 Μάϊος 10, 2009 #18 Μάϊος 10, 2009 Είναι αλήθεια πως οι επαγγελματίες προτιμούν matte και ειδικά όσοι ασχολούνται με γραφικά και φωτογραφίες. Δεν υπάρχει αυτή η "υπερβολή" στα χρώματα..Από την άλλη η glossy δείχνει να έχει πιο βαθύ μαύρο κ όπως είπε ο gznp, βελτιώνει τα μειονεκτήματα του κάθε panel.Αυτό που με προβληματίζει όμως αρκετά είναι εάν και πόσο κουραστική είναι η glossy για καθημερινή χρήση. Και για να είμαι πιο συγκεκριμένος η οθόνη που 'λιμπίζω' είναι αυτή:http://h10010.www1.hp.com/wwpc/gr/el/ho/WF06b/382087-382087-3284302-215012-215012-3757979-3757982.htmlΚαι εγω ειμαι πανω απο 2 χρονια με την NEC 90GX2 στο desktop μου και δεν εχω κανενα προβλημα! Και για την ακριβεια οχι απλα δεν εχω προβλημα δεν εχω δει ακομα καλυτερη οθονη!Ωραια φαινεται η HP που εχεις βρει. Ποσο σου βγαινει?Παντως σε οτι οθονη και αν καταληξεις καλο θα ηταν να αποφυγεις την παγιδα των φτηνων οθονων....
neuromancer Μάϊος 10, 2009 #19 Μάϊος 10, 2009 Πολύ ωραία (εμφανισιακά) η HP w2558hc. Ξέρει κανείς τι panel έχει? Βλέπω χαμηλές γωνίες θέασης στα specs της (160° οριζόντια, 160° κατακόρυφα).
gorg Μάϊος 10, 2009 #20 Μάϊος 10, 2009 It's not even close. Matte. Μπορεί η glosssy να είναι η φτηνή λύση αλλά πραγματικά δεν παλεύεται. Εδώ άλλοι δίνουν 200 και 300 τάλαρα για να αντικαστήσουν τη glossy οθόνη των MacBook (η οποία θεωρείται από τις καλυτερες) με matte, κάτι ξέρουν παραπάνω.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.