Jump to content

Coil Whine (ΑΚΑ "Σφύριγμα" Κάρτας Γραφικών)

ea6gka

Recommended Posts

Εγώ έχω Asus 4890. Δεν έχω τέτοιο θέμα ... απλά όταν είναι μεταξύ 27-37% το fan κάνει έναν εκνευριστικό θόρυβο (μάλλον έχει να κάνει με ιδιοσυχνότητα και κάπου συντονίζει). Κάτω από εκεί δεν ακούγεται καθόλου και πάνω από εκεί και μέχρι 50% κάνει ένα φύσημα που δεν σε ενοχλεί.

Πάνω από 50% δένεσαι για απογείωση αλλά αυτό είναι κάτι αναμενόμενο....

• Replies 107
  • Created
  • Last Reply

Χωρις ocing δεν κανουν.

Ειχα και γω την 3870 και εκανε λιγο στα 932 :happy2: που την ειχα...

Αλλα στοκ τιποτα.

Και η 4850 αρχικα εν εκανε...Μετα ομως στα 800+...

Εγω πιστευω (στ δικια μου περιπτωση τουλαχ)οτι φταινε τα πολλα ρευματα και οι λιγες φασεις που ζοριζονται υπερβολικα για να δωσουν πχ 1,4 βολτ τ στιγμη π δινουν μαχ 1,158...Μιας και μονο σε Overvolt το κανει

Ειμαι λαθος?

Εμένα πάντως έστρωσε.Δεν κανει οπως εκανε στην αρχη.Σε Load κανει κατι το φυσιολογικο οπως ολες οσες ειχα..αλλα οχι σε σημειο που να ακουγεται και να σπαει @@.

Ακομα και στα 1050/1150.

Tested με Vista +9.5 και με XP+9.4.

Nα πω και εγώ πως παρατηρείται μόνο σε πολλά frames per second, π.χ. λούπες

3D Mark 2001se σε χαμηλή ανάλυση.

Το κάνουν όλες, άλλες σε μικρότερο βαθμό άλλες σε μεγαλύτερο, εξαρτάται από την

υλοποίηση και την ποιότητα υλικών. :to_pick_ones_nose3:

Σε στοκ και εκεί τα ίδια γίνονται.

• 2 weeks later...

Fail και η Palit gtx 275

Στο μενού του crysis αρχίζει να σφυράει...στη loading screen που πέφτουν τα fps σταματάει,και in-game κάνει ένα λίγο πιο σιγανό σφύριγμα αλλά δεν μπορώ να προσδιορίσω,μπορεί να είναι και το ανεμηστήρι της.:wall:

Και να δεις ότι την προτίμησα από την 4890 επειδή ακούγονταν περισσότερα "κρούσματα" whine :facepalm:

edit:πάντως αν το riva tuner τα λέει καλά στροφές δεν ανεβάζει in-game,άρα coil whine είναι αυτό που ακούγεται,με 30 fps μόνο :S

• 1 month later...

ECS 9800GT (η φτηνή που είχε το πλαίσιο). Σφύριζε, ακόμα και όταν μετακινούσα τα παράθυρα στα Vista. Τώρα αν σφύριζε πολύ ή λίγο δεν ξέρω, γιατί δεν το έχω αντιμετωπίσει ξανά :snap:

Για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν που οφείλεται ο θόρυβος από τα πηνία μπορούν να διαβάσουν εδώ

Με λίγα λόγια αναφέρει ότι η ταλάντωση του ρεύματος προκαλεί μεταβολή των διαστάσεων του πυρήνα του πηνίου. Το εσωτερικό του πηνίου διαστέλεται περισσότερο από το εξωτερικό και για αυτό υπάρχουν τριβές που προκαλούν θόρυβο.

Το ερώτημα είναι, τι το μαγικό έχει το βερνίκι νυχιών και μπορεί να αλλάξει την κατάσταση;

Περιέργως ναι! Το πηνιόσυρμα που χρησιμοποιείται για την κατασκευή πηνίων έχει ένα λεπτό στρώμα μόνωσης στην εξωτερική του επιφάνεια. Συχνά ιδιοκατασκευές μετασχηματιστών/πηνίων χρησιμοποιούν βερνίκι νυχιών καθώς είναι ηλεκτρικά μονωτικό και μπορεί πολύ εύκολα να περαστεί σε κάθε στρώση ενός τυλίγματος για καλύτερη προστασία. Βέβαια δεν είναι δυνατό να κάνουμε κάτι τέτοιο στην κάρτα μας, αφού τα πηνία που χρησιμοποιούνται είναι "κλειστά". Βάζοντας βερνίκι όμως αλλάζουμε την ιδιοσυχνότητα του πηνίου (προσθέτουμε βάρος) και απομονώνουμε καλύτερα τις ταλαντώσεις (αφού κολλάει πάνω στην πλακέτα και αποσβένει αρκετά).

Γενικώς μπορούμε να πούμε πως το βερνίκι πράγματι χρησιμοποιείται σε πηνία, ειδικώς όμως το mod που βρίσκουμε σε διάφορα site δεν έχει σχέση με την "κανονική" χρήση του σε πηνία αλλά περισσότερο παίζει τον ρόλο αποσβεστήρα.

Για περισσότερο διάβασμα μπορείτε να διαβάσετε και εδώ

Αντιγράφω ένα απόσπασμα που φαίνεται η χρήση του βερνικιού:

The laminations need to be electrically isolated from one another (the shorted turn analogy comes into play here) and glued together unless you want a lot of noise, vibration, hum and excess magnetic interference from you freshly rewound tranny. Origionally, the transformer was hot-dipped in shellac and oven bake cured to satify these requirements. I really don't recommend this at home because it's a PITA (Pain In The Ass), smelly and quite toxic. The home rewinder has two easy and effective alternatives - microcrystalline wax and clear nail polish. Yes, NAIL polish :-)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.