Jump to content

Coil Whine (ΑΚΑ "Σφύριγμα" Κάρτας Γραφικών)

ea6gka

Recommended Posts

Και μια και μιλάμε για το σφύριγμα, ρίξτε μια ματιά και σε ενα ωραίο link που περιγράφει το φαινόμενο, καθώς και τρόπους αντιμετώπισης του.

http://theovalich.wordpress.com/2008/11/24/nvidias-deadly-flaw-and-how-to-fix-it-no-more-gtx280-squealing/#comments

Έψαξα τα μανό αλλά κανένα δεν γραφει για 100C working temperature. Τι κάνουμε ? Υπάρχει πυρίμαχο ? :p
  • Replies 107
  • Created
  • Last Reply

Ε οχι και να μας ρωτάς εσυ για μανό:hehe:

Το σκέφτεσαι δηλ. να μπλέξεις με τέτοια μόντα ;

Εγω δεν το εχω με τίποτα πάντως.

coil πάντως είναι το πηνίο και όχι ο πυκνωτής! (μετάφραση coil=ελατήριο, σπείρα κλπ.)

εγώ προχθές έκανα δοκιμές με μία EVGA GTX 285. Το σφύριγμα ήταν αισθητό με το που ξεκίναγε 3D Mark. Να δώ τον ήχο σήμερα που θα τις ζευγαρώσω :hehe:

@hipro5 & αλλους σχετικούς με ηλεκτρονικα: Υπάρχει κάποιο υλικό σαν το μανό που αναφέρεται παραπάνω αλλά ειδικό για αυτήν την δουλειά ?

Και στην 8800 την Zotac που είναι o/c μώλις ξεκινάει Warhead και Grid πχ, αρχίζουν να σφυράνε.

Σε πιο ελαφριά παιχνίδια που παίζω πχ WoW δεν ακούω ποτέ τίποτα.

Το CF με τις 4830 πάντος δεν έχει κάτι τέτιο.

:offtopic2: ειναι λογικό σε CF να έχουν οι 2 κάρτες 15 βαθμούς διαφορά μετά απο gaming?

έχω αρχίσει να πιστεύω πως η 2η κάρτα απλά είναι εκεί για να κάθετε...

Και στην 8800 την Zotac που είναι o/c μώλις ξεκινάει Warhead και Grid πχ, αρχίζουν να σφυράνε.

Σε πιο ελαφριά παιχνίδια που παίζω πχ WoW δεν ακούω ποτέ τίποτα.

Το CF με τις 4830 πάντος δεν έχει κάτι τέτιο.

:offtopic2: ειναι λογικό σε CF να έχουν οι 2 κάρτες 15 βαθμούς διαφορά μετά απο gaming?

έχω αρχίσει να πιστεύω πως η 2η κάρτα απλά είναι εκεί για να κάθετε...

αυτό με την zotc το θυμάμαι :rolleyes:

ρε συ λογικό είναι να ζεσταίνεται περισότερο η κάρτα που το cooler της αντικρύζει το pcb της 2ης :toomuchne

Ναι το σκευτόμουνα :flower:, απλά επιδή ήταν λίγο χαμηλά τα σκορ στο 3Δ06 ελεγα μήπως ειναι και τιποτα αλλο. :flower:

coil πάντως είναι το πηνίο και όχι ο πυκνωτής! (μετάφραση coil=ελατήριο, σπείρα κλπ.)

Capacitor=πυκνωτης αλλα αφου ετσι ονομαζουν το "φαινομενο" οι "εξω" -και ας το παραγουν "συνηθως" οι πυκνωτες-

Aπό τα πηνία προέρχεται ο θόρυβος..

Και πρόσεξα ότι έχουν καλύτερη συμπεριφορά τα "παλιότερα", που φαίνεται το πηνίο και είναι όμως καλλυμένο με σιλικόνη (ή κάτι τέτοιο).. ή σε μερικές κάρτες (όπως Palit-Gainward) που τα πηνία είναι μεν πλήρως καλυμμένα αλλά το υλικό είναι καπως πιο μαλακό και φαίνεται σαν "βερνικωμένο"..

Βέβαια θα έχει να κάνει και με τη γενικότερη σχεδίαση

Ένας απλός τρόπος για να καταλάβουν και άλλοι χρήστες το θόρυβο αυτόν, είναι το ati tool, και το crysis warhead όταν ξεκινάει, στα videos, στα menus, στα φορτώματα

Ακόμα μεγαλύτερο όμως θα είναι το πρόβλημα όταν θα το κάνει η κάρτα σε οποιαδήποτε games ανεξαρτήτως frames και ανεξαρτήτως vsync.. σε αυτή την περίπτωση υπήρχαν και παρεμβολές στην απεικόνιση! (σαν μπάρες να ανεβοκατεβαίνουν) - μου έτυχε σε μία 8800gts (g92) Albatron και σε μία sapphire (custom) 4850...

Γραψτε παιδες, να ξέρουμε να αποφεύγουμε κάποιες καρτες (άσχετα με το αν σας ενοχλεί ή σας πειράζει ή όχι!..)

Για ποσο ενοχλητικο σφυριγμα μιλαμε, γιατι στο δικο μου pc δεν εχω παρατηρησει κατι(εχω 3 12αρηδες στις 600-700 στροφες και 2 92αρηδες στις 1500 περιπου + θορυβο απο αντλια/waterblock/οθονη). Μονο CoD4 παιζω ομως.

Aν είσαι αθόρυβος θα το καταλάβεις αμέσως... να τρέξεις όμως τα παραπάνω που έγραψα

Αν δεν ακούσεις σφυρίγματα, τσιριγματα ή καραμούζες, είσαι ΟΚ!

Γράψε και ποια 4870 έχεις..

Μια σημείωση: Υπάρχουν και αυτιά που δεν το ακούνε τον θόρυβο αυτό.

Δεν θέλω να πώ τίποτα για τα αυτιά σου unstoppable. :p

Για ποσο ενοχλητικο σφυριγμα μιλαμε

Στο video ο ηχος βγαίνει από το τροφοδοτικό, αλλά αυτός περίπου είναι και ο ηχος που κάνουν οι κάρτες.

Τουλάχιστον αμα γίνει σεισμός θα μας βρούνε οι διασώστες χάρη στο σφύριγμα. Αρκεί να μας πετύχει ο εγκέλαδος στο game menu ή στα in game videos:hehe:

Saphirre 4870 εδώ, και κανένα πρόβλημα.

Ο ήχος του video που παρέθεσες tamerlan μου θυμίζει τον ήχο που κάνει το archos μου όταν του κατεβάζω τη φωτεινότητα. Σε αυτή την περίπτωση πιστεύω ότι λόγω κακά κατασκευασμένου κυκλώματος, η ενέργεια της οθόνης απλά πάει αλλού.

Από τα παραπάνω posts βλέπω ότι συμβαίνει κάτι ανάλογο στις κάρτες, δηλαδή περνάει έξτρα ενέργεια και αποδίδεται σαν σφύριγμα...

Προσωπικά σε κάρτα γραφικών δε το έχω συναντήσει ποτέ. Ας μας λύσει κάποιος γνώστης την απορία...

Μια σημείωση: Υπάρχουν και αυτιά που δεν το ακούνε τον θόρυβο αυτό.

Δεν θέλω να πώ τίποτα για τα αυτιά σου unstoppable. :p

Τελειως αθορυβος δεν ειμαι φυσικα αλλα και το whine απο την οθονη ακουω(λογω χαμηλου backlight) και με ενοχλει, και το whine απο την μητρικη οταν το ποντικι ειναι στα 1000Hz. Αλλα απο την vga δεν εχω αντιληφθει κατι. Μια Sapphire 4870 512MB εχω (υδροψυκτη αν και δεν εχει σημασια λογικα). Θα δοκιμασω οταν παω σπιτι και με το ati tool να δω.

Μια Sapphire 4870 512MB εχω (υδροψυκτη αν και δεν εχει σημασια λογικα)

αν είναι full cover waterblock ίσως και να έχει σημασία καθώς με τις στοκ αερόψυκτρες οι κάρτες σε αρκετά σημεία τους βράζουν.....

Αν βάψεις τον cap με μανο πάντως μπορει να παίξει θεμα με τις temps καθως ουσιαστικα τον μονωνεις . Προσοχή μην παρετε τπτ στο χερι λοιπον οι επιδέξιοι πεντικιουρ- μανικιουρ.: D

Εγω πάντως δεν εχω συνδυάσει το σύμπτωμα με υψηλές θερμοκρασίες. Τουλάχιστον στη δική μου κάρτα δε εχω παρατηρήσει κάτι τέτοιο.

Ξέρω ότι έχει να κάνει με το voltage regulation, αλλά δεν τα κατέχω και εγω πολύ καλά αυτά για να είμαι σίγουρος, πόσο μάλλον για να το εξηγήσω.

αν είναι full cover waterblock ίσως και να έχει σημασία καθώς με τις στοκ αερόψυκτρες οι κάρτες σε αρκετά σημεία τους βράζουν.....
αυτό δεν ξέρω αν παίζει και τόσο ρόλο. Μπορεί...

Αλλά μπορεί και σε ολόιδιες κάρτες του ίδιου batch, η μία να κάνει και η άλλη να μην κάνει, μιας και μπορεί να έκατσαν "καλύτερα υλικά". Μπορεί να παίζει τον ρόλο του και το τροφοδοτικό και το τι "ρεύμα" δίνει (σταθερότητα).

Καποιος ηλεκτρονικός εδώ να μας διαφωτίσει ?

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.