Jump to content

Mtron Mobi SSD 3525 εμπειρίες.

mariosalice

Recommended Posts

Διαπίστωσα μια καθυστέρηση στη χρήση του Internet στους Mtron σε σχέση με τους Veloci, ίσως επειδή έχω πολλά feeds και αποθηκεύω πολλά αρχεία στην έξοδο.

Σκέφτηκα λοιπόν ότι θα είναι καλύτερα να μεταφέρω στους Veloci τα Temporary Internet Files του IE και την cache του firefox.

Αρχικά για τον IE, η αλλαγή γίνεται από control panel - Internet Properties - browsing history - settings και στο Temporary Internet επιλέγουμε move folder. Στους Veloci είχα φτιάξει ένα φάκελο «F:\Mtron\IE temp files».

Για τον Firefox έφτιαξα νέο profile που το όρισα στο φάκελο «F:\Mtron\FF Profiles» με Start Run και την εντολή

firefox.exe -ProfileManager

• Replies 125
  • Created
  • Last Reply
Δές το βίντεο

http://www.youtube.com/watch?v=l4hbdZFWGog

τα εξηγεί πολύ καλά και μάλλον είναι αυτό που σας είπα και στη προηγούμενη σελίδα.

(εννοείται ότι οποιαδήποτε αντίθετη γνώμη (με τα κατάλληλα λινκς) είναι απαραίτητη :) )

Τα video (όλη τη σειρά) τα είδα την πρώτη φορά που έδωσες το link και είναι πολύ καλά.

Αλλά δεν λέει κάτι τέτοιο. Δεν ξεκαθαρίζει τι γίνεται όταν έχουμε partitions ή αν δεν έχουμε φτιάξει patition για ένα κομμάτι του δίσκου.

Πρέπει να ξέρω, ώστε να δω τι οptimizations θα κάνω και με ποιο τρόπο.

Επίσης δεν ξέρω τι γίνεται με τα αρχεία cache που είναι βάσεις δεδομένων και αλλάζουν συνέχεια. Δηλαδή γεμίζει ο τόπος με αντίγραφα κάθε φορά που γίνεται μια μικρή αλλαγή σε ένα μεγάλο αρχείο? Είναι παράλογο. Παρακολουθώ τι γράφει το λειτουργικό στο δίσκο και έχω πάθει πλάκα. Δεν σταματάει να γράφει στιγμή.

Υπάρχει ένα πρόγραμμα της Microsoft το SteadyState που κάνει caching, αλλά όλες τις αλλαγές και τις εγγραφές τις περνάει στο δίσκο στο τέλος. Δίνει μεν επιδόσεις, γιατί οι εγγραφές γίνονται σειριακά, αλλά δεν το εμπιστεύομαι, γιατί αν κάτι κολλήσει τα χάνουμε όλα όσα κάναμε.

Είναι κοινή πεποίθηση όλων ότι το defrag δεν πρέπει να γίνεται σε SSD και δεν προσφέρει τίποτα και όλοι όσοι γνωρίζουν ή διαβάζουν και εμπιστεύονται τα tips το απενεργοποιούν.

Σε μεταγενέστερο χρόνο είδαμε στο blog της Microsoft ότι το defrag, απενεργοποιείται εξ ορισμού στα Windows 7 για τους SSD δίσκους.

Engineering Windows 7

Support and Q&A for Solid-State Drives

Windows 7 will disable disk defragmentation on SSD system drives. Because SSDs perform extremely well on random read operations, defragmenting files isn’t helpful enough to warrant the added disk writing defragmentation produces. The FAQ section below has some additional details.

Ένας τρόπος είναι να πάμε στα properties του δίσκου - tools - defragment now και να το απενεργοποιήσουμε.

Αν όμως το επιλέξουμε ξανά, αρχίζει αυτόματο defrag.

Ένας άλλος τρόπος είναι να πάμε στα properties του δίσκου - tools - defragment now και να ορίσουμε άλλο δίσκο για defrag αντί του SSD.

Ταυτόματο defrag απενεργοποιείται και από τον task scheduler όπως φαίνεται στην εικόνα.

Τώρα παίρνω το μήνυμα της εικόνας, όταν πάω να ανοίξω το defragment now.

attachment.php?attachmentid=34991&d=1241372058

post-2226-1416073965,6051_thumb.jpg

Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, θα έλεγα ότι έχω εγκαταλείψει τα παρακάτω «write cache registry optimizations» γιατί βασικά δεν βρίσκω κάποια διαφορά και δεν αξίζει τον κόπο να τα εφαρμόσουμε.

Για την ιστορία ή για πειραματισμούς σε Vista ή σε Windows 7 δείτε παρακάτω.

Δύο αλλαγές στη registry ίσως και να αυξάνουν λίγο τις επιδόσεις στο random write γιατί έχουν σχέση με τη λειτουργία write cache.

1. Ntfs Memory Usage

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\FileSystem

NtfsMemoryUsage

Αλλαγή από 0 σε 2

0= Δεν έχει οριστεί κάποια παραπάνω χρήση μνήμης για NTFS

1= Ορίζεται αυξημένο όριο.

2= Αυξάνει σημαντικά το ανώτερο όριο για χρήση της paged pool μνήμης από το NTFS, που σε συστήματα με λίγη μνήμη δεν αφήνει ελεύθερη για άλλες λειτουργίες και μειώνει τις επιδόσεις.

Το NtfsMemoryUsage είναι σχετικό με την εντολή fsutil

2. Large System Cache

Hkey_local_machine\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management\

LargeSystemCache

Αλλαγή από 0 σε 1

Απαγορεύεται όμως να αλλάξουμε την τιμή του SystemPages που είναι 0.

Σε μια περίπτωση τουλάχιστον, πρέπει να αυξήσουμε την τιμή στα SystemPages (default 0), όπως για σύνδεση με δίκτυα appletalk (mac).

Οπότε προσοχή όταν αλλάζουμε κάτι στη registry.

Και αυτή η αλλαγή απαιτεί πολύ μνήμη, γιατί μπορεί να φάει όλη τη μνήμη μείον 4GB για caching αρχείων, ώστε να μειώσει τις εγγραφές στο δίσκο.

LargeSystemCache

Specifies whether the system maintains a standard size or a large size file system cache, and influences how often the system writes changed pages to disk.

Δοκιμασε κι αυτα:

NtfsDisable8dot3NameCreation = 1

Hkey_local_machine\SYSTEM\CurrentControlSet \Control\Session Manager\Memory Management

ClearPageFileAtShutdown = 1

&

SecondLevelDataCache = L2 Cache της cpu (=12228 δλδ για σενα)

Αν και φαίνεται εύκολο να απενεργοποιηθεί το defrag, μάλλον δεν είναι.

Ένας τρόπος ήταν να πάμε στα properties του δίσκου - tools - defragment now και να ορίσουμε άλλο δίσκο για defrag αντί του SSD.

Αμ δε.

Θα κάνει defrag στο background, οπωσδήποτε στο δίσκο του λειτουργικού.

Τελικά, το αυτόματο defrag απενεργοποιείται από τον task scheduler.

Έτσι τώρα παίρνω το μήνυμα της εικόνας, όταν πάω να ανοίξω το defragment now.

σίγουρα? Γιατί μόνο απο το ξετικάρισμα στο degrament tool μετά απο ενα μήνα+ χρήσης έχω 20% fragmentation στον δίσκο του λειτουργικού

Δοκιμασε κι αυτα:

NtfsDisable8dot3NameCreation = 1

Hkey_local_machine\SYSTEM\CurrentControlSet \Control\Session Manager\Memory Management

ClearPageFileAtShutdown = 1

&

SecondLevelDataCache = L2 Cache της cpu (=12228 δλδ για σενα)

Τα ξέρω, τα έχω ψάξει και δεν μου κάνουν.

Το 8.1 μου είναι απαραίτητο σε πολλές περιπτώσεις.

Τα άλλα δεν δίνουν τίποτα από όσο έχω δει.

Πχ το ClearPageFileAtShutdown σβήνει το pagefile.sys, για λόγους ασφαλείας, να μην μας κλέψουν δεδομένα κτλ.

Τι θα μου προσφέρει? Μια επιπλέον διαγραφή 8GB? Και ξανα μανά εγγραφή?

Μα αυτό θέλω να αποφύγω. Κι αν έχω απενεργοποιήσει και σβήσει το pagefile, πάλι είναι άχρηστο.

To Hardware Abstraction Layer (HAL) αναγνωρίζει αυτόματα την 2nd Lvl cache στους επεξεργαστές εδώ και χρόνια, οπότε το SecondLevelDataCache είναι άχρηστο για μας και επικίνδυνο σε περίπτωση που κάνουμε αναβάθμιση επεξεργαστή και ξεχάσουμε να το αλλάξουμε.

σίγουρα? Γιατί μόνο απο το ξετικάρισμα στο defragment tool μετά απο ενα μήνα+ χρήσης έχω 20% fragmentation στον δίσκο του λειτουργικού

Τι ξετικάρεις? Αν το κάνεις, ξεκινάει defrag άμεσο. Σου μένει ξετικαρισμένο?

πάτα ctrl-shift-esc καιστα processes θα το δεις (αλφαβητικά στο d ως dfrg).

Ακόμα και το δίσκο να απενεργοποιήσω και να ορίσω άλλο για να το ξεγελάσω, δεν ξεγελιέται και το επαναφέρει κάποια στιγμή το tik στο δίσκο του λειτουργικού.

Ειλικρινά δες το defrag στον task scheduler (control panel και search schedule) και θα τη δεις την εντολή που τρέχει για defrag του δίσκου του λειτουργικού με το ζόρι, θέλουμε δε θέλουμε.

Επίσης στον task scheduler απενεργοποίησα το Customer experience user program.

Εδώ τσαντίστηκα λίγο γιατί πάντα αποφεύγω να πω ναι όταν με ρωτάει και κάπου εκεί μέσα είδα ότι είχα απαντήσει ναι το 2004 και ενεργοποιήθηκε αυτόματα.

Μπορεί και να κάνω λάθος, αλλά δείτε το.

Συνολικά τα Vista βελτιώθηκαν 10 δευτερόλεπτα στο boot, από 43 πήγε 33 (σύμφωνα με τις καταγραφές των Vista στα logs) κατά μέσο όρο με κάποια από τις παραπάνω αλλαγές.

Μετράει όμως ακόμα κι όταν έχει μπει στο λειτουργικό, μέχρι να φορτώσει τα πάντα.

έχω ξετικάρει το Run on Schedule (Recommended)

δεν τρέχει στα processes τώρα που το τσέκαρα

και στο task scheduler μου το βγάζει disabled

και στο last run result έχει: 0x41306 που υποθέτω ότι σημαίνει ότι δεν έχει τρέξει ποτέ του

μάλλον γιατί δεν το έχω καθόλου ενεργό (για κανέναν δίσκο)

Δίκιο έχεις ότι απενεργοποιείται κι έτσι τελικά τώρα. Παλιότερα όχι. Άλλαξε ίσως με το SP1.

Τώρα όμως που απενεργοποίησες το schedule, ξετικάροντας το, αν επιλέξεις defragment now στα properties ενός δίσκου, θα σου ξεκινήσει άμεσα defrag σε όλους τους δίσκους.

Δίκιο έχεις ότι απενεργοποιείται κι έτσι τελικά τώρα. Παλιότερα όχι. Άλλαξε ίσως με το SP1.

Τώρα όμως που απενεργοποίησες το schedule, ξετικάροντας το, αν επιλέξεις defragment now στα properties ενός δίσκου, θα σου ξεκινήσει άμεσα defrag σε όλους τους δίσκους.

το κάνω manually μέσω command prompt αφού αναλύσω αν χρειάζεται

Το κάνεις και στους SSD?

Γιατί όλοι λένε να το απενεργοποιούμε.

Συμφωνώ μαζί σου που το ελέγχεις χειροκίνητα.

Το ίδιο κάνω και στους κανονικούς μου δίσκους από την αρχή.

Και θα κάνω και στους SSD defrag, αλλά με φειδώ και μόνο όταν το defrag -a -v μου πει ότι χρειάζεται.

Πρέπει να βγείτε από τη νοοτροπία του "χρειάζομαι defrag" με τους SSDs.

To defrag στους SSDs ούτε βελτιώνει τις επιδόσεις ούτε συμβάλλει στην μακροζωία τους, οπότε ποιος ο λόγος να το κάνετε;

ΔΕΝ κάνω defrag στον ssd (λέω άλλωστε ότι έχει 25% fragmentation πιο πάνω).

Το command prompt το χρησιμοποιώ για τον άλλο σκληρό που έβαλα στο σύστημα

35% είναι είναι το όριο που συνιστούν τα Vista για defrag.

Δύσκολα ένας SSD θα αναφέρει τέτοιο νούμερο.

Η γνώμη μου είναι ότι αν ο κερματισμός των αρχείων ξεπεράσει το 35%, τότε συγκρίνουμε το random με το sequential read αρχείων μεγαλύτερων από 64K.

Αν είναι σημαντική η διαφορά τότε ίσως και να έχει νόημα το defrag για την ταχύτητα.

Για τις εγγραφές δεν έχει νόημα, γιατί ο SSD γράφει αλλού τα αρχεία και όχι εκεί που ήταν. Ούτε για τη ζωή, γιατί τη χειροτερεύει αφού το defrag σβήνει και γράφει (αν και δεν έχει πολύ σημασία).

Συμφωνώ με το Chosen ότι γενικός κανόνας είναι να μην κάνουμε ποτέ defrag στους SSD.

Inside the Windows Vista Kernel: Part 2

Mark Russinovich

Four performance-enhancing features that use new technologies make their operating system debut on Windows Vista: SuperFetch, ReadyBoost, ReadyBoot, and ReadyDrive.

Έχοντας δει τόσα και τόσα ποστ να λένε απενεργοποιήστε το Superfetch με τους SSD, το έκανα δοκιμαστικά ώστε να έχω μια άποψη στο θέμα.

Edit. Σε μεταγενέστερο χρόνο είδαμε στο blog της Microsoft ότι τα Superfetch, και ReadyBoost, απενεργοποιούνται εξ ορισμού στα Windows 7 όταν υπάρχει SSD δίσκος για το λειτουργικό.

Engineering Windows 7

By default, Windows 7 will disable Superfetch, ReadyBoost, as well as boot and application launch prefetching on SSDs with good random read, random write and flush performance

Νομίζω ότι τα παρακάτω είναι ο σωστός τρόπος απενεργοποίησης και ότι απαιτούνται όλα τα στάδια.

Το Superfetch απενεργοποιείται σε συνδυασμό με το prefetch, το readyboost και to readyboot.

Αρχικά σταματάμε και απενεργοποιούμε τα services Superfetch και readyboost.

Στη συνέχεια απενεργοποιούμε Superfetch και prefetch από τη registry.

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management\PrefetchParameters]

Τέλος απενεργοπούμε το readyboot από Reliability and performance monitor.

Η λειτουργία και ο τρόπος απενεργοποίησης περιγράφονται αναλυτικά σε δύο ποστ για το Superfetch και για το Prefetch στο θέμα «Windows Vista Tips».

Το readyboost είναι εντελώς άχρηστο σε SSD οπότε το απενεργοποιούμε πάντα.

Τα prefetch και superfetch μπορούμε αν θέλουμε να τα ορίσουμε για applications μόνο βάζοντας τιμή prefetch=1 και superfetch=2.

Ενεργοποιούνται με τιμή 3 και απενεργοποιούνται με τιμή 0 και στα δύο.

Readyboot

Για τη λειτουργία του readyboot, δείτε το άρθρο του Mark Russinovich.

After every boot, the ReadyBoost service (the same service that implements the ReadyBoost feature just described) uses idle CPU time to calculate a boot-time caching plan for the next boot.

Η απενεργοποίηση του δεν έχω δει να περιγράφεται αλλού, ως optimization για SSD.

Μας γλιτώνει από συνεχείς εγγραφές στο δίσκο όταν δεν τις θέλουμε.

Το ανακάλυψα επειδή πρόσεξα ότι το λειτουργικό όταν είναι idle γράφει συχνά πληροφορίες στο αρχείο readyboot.etl και παράλληλα φτιάχνει κάποια συμπιεσμένα αρχεία στον ίδιο φάκελο.

Τρόπος απενεργοποίησης

Start run - administrative tools - Reliability and performance monitor

1- Data collector sets - startup event trace sessions - Readyboot - disable.

2- Διαγράφουμε τα περιεχόμενα του φακέλου «C:\Windows\Prefetch\ReadyBoot»

attachment.php?attachmentid=35004&stc=1&d=1241470144

Enjoy :flower:

Mariosalice

Windows 7

Έχοντας δουλέψει αρκετό καιρό στα Vista με εντελώς κλειστά τα SuperFetch και prefetch, διαπίστωσα ότι οι επιδόσεις είναι χειρότερες. Αν όμως επιλέξουμε να λειτουργούν τα SuperFetch και prefetch μόνο για προγράμματα, τα Vista είναι γρηγορότερα, ιδίως στο boot. Αντίθετα στα Windows 7 δεν βρίσκω διαφορά.

Έτσι δεν χρειάζεται να πειράξουμε τίποτα από τα παραπάνω στα Windows 7, αφού εξ ορισμού το ReadyBoost απενεργοποιείται μόνο του. Δεν απενεργοποιούνται όμως τα SuperFetch και prefetch με SSD όπως έλεγε η Microsoft παλιότερα. Πάντως κάτι έχει αλλάξει στα σίγουρα στα Windows 7 προς το καλύτερο.

post-2226-1416073969,9401_thumb.jpg

Με σκοπό να μειώσουμε τις περιττές εγγραφές και να εξοικονομήσουμε αρκετό ακριβό χώρο, μπορούμε να κλείσουμε ή να περιορίσουμε τα Hibernate, Pagefile, Recycle bin, να φτιάξουμε ένα συμπιεσμένο NTFS partition για τα δεδομένα ή να μεταφέρουμε τα δεδομένα σε άλλο δίσκο, όπως περιγράφηκε σε προηγούμενο tip. Παράλληλα προκύπτουν οφέλη στην ταχύτητα και στην καλύτερη διαχείριση.

Hibernate

Κλείνει με «powercfg -h off»

Κερδίζουμε χώρο όσο η μνήμη του συστήματος και χάνουμε το hibernate, (hybrid sleep).

Σε desktop υπολογιστές με UPS, δεν χάνουμε από λειτουργικότητα αφού το suspend to ram λειτουργεί.

Σε laptop δεν συνιστάται γιατί θα χαθούν τα δεδομένα όταν εξαντληθεί η μπαταρία.

Pagefile

Start computer properties - advanced - performance settings - virtual memory - change.

To Pagefile μπορούμε να το κλείσουμε σε κάποιες περιπτώσεις και δεν έχει σημασία που δεν θα έχουμε Dump files (τα απενεργοποιούμε κι αυτά).

Το μέγεθος υπολογίζεται με βάση τα προγράμματα που θέλουμε να έχουμε ανοικτά, σύμφωνα με το Peak Commit Charge.

Έτσι, κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, ενώ έχουν αναφερθεί BSOD εξ αιτίας της έλλειψης pagefile.

Η άποψη μου είναι ότι κατά περίπτωση μπορούμε να το κλείσουμε αν έχουμε πάνω από 4GB μνήμης.

Το κλείσιμο του Pagefile μέχρι τώρα ήταν απαγορευμένη υπόθεση σύμφωνα με τη Microsoft.

Εν τούτοις, ένα πρόσφατο άρθρο του Mark Russinovich της Microsoft ήρθε να αλλάξει αυτή την κατάσταση.

Mark Russinovich's technical blog

Pushing the Limits of Windows: Virtual Memory

How Big Should I Make the Paging File?

Perhaps one of the most commonly asked questions related to virtual memory is, how big should I make the paging file? Thereʼs no end of ridiculous advice out on the web and in the newsstand magazines that cover Windows, and even Microsoft has published misleading recommendations. Almost all the suggestions are based on multiplying RAM size by some factor, with common values being 1.2, 1.5 and 2. Now that you understand the role that the paging file plays in defining a systemʼs commit limit and how processes contribute to the commit charge, youʼre well positioned to see how useless such formulas truly are.

Since the commit limit sets an upper bound on how much private and pagefile-backed virtual memory can be allocated concurrently by running processes, the only way to reasonably size the paging file is to know the maximum total commit charge for the programs you like to have running at the same time. If the commit limit is smaller than that number, your programs wonʼt be able to allocate the virtual memory they want and will fail to run properly.

So how do you know how much commit charge your workloads require? You might have noticed in the screenshots that Windows tracks that number and Process Explorer shows it: Peak Commit Charge. To optimally size your paging file you should start all the applications you run at the same time, load typical data sets, and then note the commit charge peak (or look at this value after a period of time where you know maximum load was attained). Set the paging file minimum to be that value minus the amount of RAM in your system (if the value is negative, pick a minimum size to permit the kind of crash dump you are configured for). If you want to have some breathing room for potentially large commit demands, set the maximum to double that number.

Some feel having no paging file results in better performance, but in general, having a paging file means Windows can write pages on the modified list (which represent pages that arenʼt being accessed actively but have not been saved to disk) out to the paging file, thus making that memory available for more useful purposes (processes or file cache). So while there may be some workloads that perform better with no paging file, in general having one will mean more usable memory being available to the system (never mind that Windows wonʼt be able to write kernel crash dumps without a paging file sized large enough to hold them).

Αλλά ποιά είναι και η άποψη της Microsoft στο θέμα pagefile?

Δεν μας λέει τίποτα για την ταμπακιέρα. Αντίθετα προσπαθεί να απαντήσει σε μια ρητορική ερώτηση, αν θα πρέπει να αφήσουμε το pagefile στους SSD, με βάση την ταχύτητα. Μα δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Δηλαδή όταν έχουμε ένα laptop πού αλλού μπορούμε να βάλουμε το pagefile?

To συμπέρασμα της Microsoft είναι ότι το pagefile μπορεί να το χειριστεί πολύ γρήγορα ένας SSD.

Ωραία, όταν θα χρειαστώ φλασάκια για τους Veloci θα πάω να αγοράσω ένα SSD για να βάλω πάνω το pagefile.

Γιατί δεν μας λέει η Microsoft πόσες φορές σώζονται τα 8GB pagefile στο δίσκο μέσα σε μια ώρα?

Έτσι τουλάχιστον θα ξέρουμε και πόσο θα κρατήσει ένας δίσκος SSD πριν αρχίζει να βγάζει καπνούς.

Γιατί αν σώζεται ένα Pagefile 8GB 10 φορές την ώρα, σε 24 ώρες θα έχει γραφεί ένας δίσκος 80GB 24 φορές.

Τίποτα άλλο να μη γράφουμε σε mlc δίσκους, που συνήθως έχουν δυνατότητα για 5000 εγγραφές, θα θέλουμε RMA σε 7 μήνες, αν είναι ανοικτός συνέχεια.

Should the pagefile be placed on SSDs?

Yes. Most pagefile operations are small random reads or larger sequential writes, both of which are types of operations that SSDs handle well.

In looking at telemetry data from thousands of traces and focusing on pagefile reads and writes, we find that

Pagefile.sys reads outnumber pagefile.sys writes by about 40 to 1,

Pagefile.sys read sizes are typically quite small, with 67% less than or equal to 4 KB, and 88% less than 16 KB.

Pagefile.sys writes are relatively large, with 62% greater than or equal to 128 KB and 45% being exactly 1 MB in size.

In fact, given typical pagefile reference patterns and the favorable performance characteristics SSDs have on those patterns, there are few files better than the pagefile to place on an SSD.

Τελικά μετά από καιρό μου έτυχαν αρκετές περιπτώσεις προγραμμάτων με μεγάλες απαιτήσεις στη μνήμη, που δεν τα καταφέρνουν με κλειστό το pagefile. Έτσι δεν το συνιστώ να απενεργοποιηθεί.

Recycle bin

Με δεξί κλικ στο recycle bin, μπορούμε να μειώσουμε το χώρο που πιάνουν τα διαγραμμένα αρχεία για κάθε δίσκο ή ακόμα και να το απενεργοποιήσουμε.

Σε συνδυασμό με δεύτερο σκληρό δίσκο για τα αρχεία μας, η απενεργοποίηση του recycle bin στο SSD ουσιαστικά δεν μειώνει τη λειτουργικότητα, αφού παραμένει ενεργοποιημένο στο δίσκο με τα αρχεία μας. Είναι μάλλον απίθανο να παίζουμε με το λειτουργικό και τα προγράμματα.

Ομοίως σε laptop, όταν έχουμε δεύτερο partition για τα αρχεία μας, η απενεργοποίηση του recycle bin στο partition του λειτουργικού και η ενεργοποίηση του στο partition των αρχείων μας είναι μια καλή πρακτική.

Η μεταφορά των αρχείων πρώτα στο recycle bin, επιβαρύνει με διπλάσιες εγγραφές το αρχείο MFT, ενώ παράλληλα δεσμεύει το 10% του partition για recycle bin.

Η δέσμευση του χώρου αυτού δεν είναι ασήμαντη, μειώνει τη λειτουργικότητα του wear leveling, ενώ παράλληλα μας είναι άχρηστη όταν απεγκαθιστούμε προγράμματα, όπως όταν έχουμε τα αρχεία μας αλλού.

Όσο αυξάνει το μέγεθος και το free space fragmentation του αρχείου $MFT, μειώνονται και οι επιδόσεις σε κάποιο βαθμό.

Κάθε partition έχει το δικό του $MFT και μπορούμε να δούμε το μέγεθος και το free space fragmentation για το partition c με την εντολή

defrag c: -a -v

How the Recycle Bin Stores Files

User files partition

Σε περίπτωση που δεν έχουμε δεύτερο δίσκο, όπως σε laptop, θα έχουμε πιο μικρό MFT (master file table) αρχείο, με ότι αυτό συνεπάγεται, αν φτιάξουμε ένα δεύτερο partition για τα αρχεία μας.

Έτσι μπορούμε να μεταφέρουμε στο δεύτερο partition τους φακέλους χρήστη (ο τρόπος περιγράφεται εδώ).

Η χρήση των pages και των eraseblocks όσον αφορά το wear leveling δεν αλλάζει είτε έχουμε ένα είτε περισσότερα partitions.

Δηλαδή τα partitions για τους SSD δεν αποτελούν ξεχωριστές, σταθερές περιοχές του δίσκου.

Αλλά το κέρδος που θα έχουμε στην ταχύτητα από ένα μικρό MFT στο partition του λειτουργικού είναι ορατό.

Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι τα περιεχόμενα του partition, γίνονται backup με απλή αντιγραφή, σε αντίθεση με το partition του λειτουργικού.

Αν αργότερα μεγαλώσει πολύ το MFT εξ αιτίας των πολλών διαγραφών, μπορούμε να σβήσουμε το partition και να το ξαναφτιάξουμε, αντιγράφοντας τα περιεχόμενα.

Το κέρδος στο μέγεθος του αρχείου MFT είναι τεράστιο.

Αν εγκαταστήσουμε Vista κάνουμε update σε SP1, σβήσουμε τα άχρηστα αρχεία με τη σχετική εντολή, μετά κάνουμε update σε SP2 και σβήσουμε πάλι τα άχρηστα, το μέγεθος του MFT θα είναι

Master File Table (MFT) fragmentation

Total MFT size = 118 MB

MFT record count = 94,218

Percent MFT in use = 78

Total MFT fragments = 2

Αν εγκαταστήσουμε απ' ευθείας Vista SP2 και εφαρμόσουμε μετά τα updates, το μέγεθος του MFT θα είναι

Master File Table (MFT) fragmentation

Total MFT size = 72 MB

MFT record count = 73,847

Percent MFT in use = 99

Total MFT fragments = 2

Συμπίεση δεύτερου partition

Αν έχουμε ξεχωριστό partition για τα αρχεία μας (documents, music, video, pictures, downloads), μπορούμε να το φορμάρουμε ως συμπιεσμένο NTFS για σημαντική αύξηση της χωρητικότητας, χωρίς να χάσουμε από ταχύτητα.

Engineering Windows 7

Compressing files help save space, but the effort of compressing and decompressing requires extra CPU cycles and therefore power on mobile systems. That said, for infrequently modified directories and files, compression is a fine way to conserve valuable SSD space and can be a good tradeoff if space is truly a premium.

We do not, however, recommend compressing files or directories that will be written to with great frequency. Your Documents directory and files are likely to be fine, but temporary internet directories or mail folder directories arenʼt such a good idea because they get large number of file writes in bursts.

Enjoy

Μάριος

Προσθήκη πληροφοριών σχετικά με τη συμπίεση και τα οφέλη της

Αφορμή το άρθρο στο Anandtech με τίτλο

OCZ's Vertex 2 Pro Preview: The Fastest MLC SSD We've Ever Tested

Σχετικά με το write amplification, βλέπουμε ότι το industry typical είναι Χ10.

Αυτό σημαίνει ότι όταν γράφουμε ένα GB σε ένα τυπικό SSD, στην πραγματικότητα γράφονται 10GB.

Η Intel αναφέρει ότι στους δικούς της δίσκους το write amplification είναι Χ1.1

Ο controller της Sandforce πετυχαίνει να γράφει στο δίσκο τα μισά από όσα του δίνουμε να γράψει.

Δηλαδή του λέμε να γράψει 1GB και γράφει μισό. Είναι προφανές ότι αυτό γίνεται με συμπίεση δεδομένων.

Παράλληλα βλέπουμε ότι ο controller της Sandforce χρησιμοποιεί τεχνολογία RAISE (Redundant Array of Independent Silicon Elements), δηλαδή το αντίστοιχο του RAID (Redundant array of independent disks), αλλά για τα κανάλια που έχει ο SSD που αντιστοιχούν σε ομάδες από ξεχωριστές μνήμες flash.

Σε τελική ανάλυση, βλέπουμε ότι η συμπίεση δεδομένων είναι εξαιρετικά ευνοϊκή σε ένα SSD και δικαιολογείται η καθυστέρηση που εισάγεται από τη συμπίεση αποσυμπίεση και ο φόρτος που επωμίζεται ο επεξεργαστής όταν το κάνουμε μόνοι μας φτιάχνοντας ένα δεύτερο, συμπιεσμένο partition για τα δεδομένα.

Για τη μακροζωία λοιπόν αλλά και για καλύτερες επιδόσεις, θεωρώ ότι ειδικά για SSD σε laptop όπου έχουμε μόνο ένα δίσκο, είναι καλύτερα να γράφουμε τα δεδομένα μας σε δεύτερο, συμπιεσμένο NTFS partition, αφήνοντας χώρο στο πρώτο partition για το λειτουργικό και τα προγράμματα μας.

το recycle bin σίγουρα κάνει έξτρα εγγραφές?

πάντως γνώμη μου είναι οτι τα περισσότερα που γράφεις δεν έχουν να κάνουν πλέον με τον τίτλο του θέματος

και χάνονται εδώ μέσα Μάριε θέλουν Thread νομίζω

Μάριε τα 2 τελευταία ποστ εχουν μπει ( ; ) ή μήπως πρέπει να μπουν ΚΑΙ στο αντίστοιχο thread Vista tips για εύκολη αναζήτηση;

Ότι είναι Vista tip το γράφω εκεί και εδώ βάζω link.

Ότι έχει σχέση με το δικό μου SSD τα γράφω εδώ.

Προσέξτε, ότι τα tip αυτά δεν σημαίνει ότι είναι κατάλληλα για όλους τους υπολογιστές, ούτε για όλα τα SSD.

Για παράδειγμα, σε ένα laptop, που το έχω με μπαταρία για το δρόμα, δεν θα απενεργοποιήσω τα c states του επεξεργαστή, ούτε το power management, ούτε είναι δυνατόν να έχουμε τα αρχεία μας σε δεύτερο δίσκο.

Στο desktop, έχω ενεργοποιήσει και μετράω το power management και τα c states από χθες και δεν έχω καταλήξει ακόμα αν πάρχει διαφορά.

Αντίθετα κάπου είχα διαβάσει ότι υπάρχει 15% μείωση των επιδόσεων σε σχέση με τους κοινούς δίσκους. Νομίζω όμως ότι η μείωση είναι ίδια είτε σε κοινό δίσκο είτε σε SSD.

Ένας άλλος λόγος που τα γράφω εδώ είναι για να θυμάμαι τι αλλαγές έχω κάνει στο λειτουργικό των δικών μου SSD.

Επίσης ελπίζω να με βοηθήσουν κι άλλοι με δικές τους προτάσεις και με τις δικές τους εμπειρίες.

Ακόμα δεν έχω κατασταλάξει 100% πόσο πολύ δίνουν οι αλλαγές, τι δίνουν και τι χάνουμε.

Εν τούτοις, φαίνεται ότι δεν έχω χάσει τίποτα και μόνο κέρδος είχα από τις αλλαγές αυτές, κι ας λέει η Microsoft τα αντίθετα. Ειδικά στο boot οι διαφορές είναι τραγικές και εμφανέστατες. Μπουτάρει με τρία κλικ (το γράφημα), μαυρίζει η οθόνη δύο δευτερόλεπτα και μετά είμαι μέσα στα Vista για δουλειά άμεσα.

Χώρια που αυξήθηκαν και οι επιδόσεις που μετράω με το Vista disk bench στο random writes παρότι τώρα έχω εγκαταστήσει και λειτουργικό και προγράμματα και δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ HDDErase ή disk wiper.

Αυτά δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε κοινούς δίσκους, γιατί θα μειώσουν τις επιδόσεις αντί να τις αυξήσουν.

να οσυ πω τι καταλαβαίνω απο αυτό?

ενημερώνει το index file ο,τι το αρχείο δεν είναι στον ένα φάκελο αλλά στον άλλο.

δεν λέει κάτι για read/write στο δίσκο.

το index file θα στο γράψει είτε του πεις σβήσε άμεσα/οριστικά

είτε πεις μετακίνησε το απο εδώ στο recycle bin folder

αυτό που πρότεινα παραπάνω είναι να ξεφύγουμε από τα μου σου του

σε 100 thread και να στηθεί ένα όμορφο που να λέει ssd tips

θα τα δοκιμάσουν και έλλοι μαζεμένα όπως θα είναι και θα τα σχολιάσουν και πιο αποδοτικά

και θα το εμπλουτίσουν

οι δικοί σου ssd τι "so ****in special" έχουν εκτός από το οτι είναι του Μάριου?:unsure:

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.